v

NIEUWS

 

Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

16-12

Tui fly Nederland van Eindhoven naar Tivat

Volgens exyuaviation.com start Tui fly met zeven nieuwe routes vanaf Montenegro. Bij deze zeven routes zit er eentje bij naar Nederland. Vanaf 11 mei start Tui fly Nederland met een route tussen Eindhoven en Tivat. Vluchtfrequentie is mij onbekend, maar is waarschijnlijk een of twee vluchten per week.

Volgens exyuaviation.com start Tui fly binnenkort nog meer routes op vanuit Montenegro. Waaronder meer routes vanuit Nederland en België Welke bestemmingen dit zijn is mij onbekend.

Bron: www.exyuaviation.com


Roemeens Blue Air wil basis starten op Brno

Volgens diverse Tsjechische media bronnen wil Blue Air een mini basis starten van één vliegtuig in de tweede stad van Tsjechië Brno. Blue air doet dit samen met een lokale Tsjechische partner.
 
Vijf nieuwe routes zouden moeten starten vanuit Brno, vanaf het begin van de zomerdienstregeling, eind maart. Drie vluchten per week naar Milaan en Brussel. Rome, Barcelona en Lviv krijgen waarschijnlijk twee vluchten per week.
 


NIKI vraagt faillissement aan. Geboekt? Wat te doen!

Het dochterbedrijf van Air Berlin NIKI staakt vanaf 14 december 2017 alle vluchten. Dit is te lezen op de website van NIKI. In eerste instantie was er sprake van dat NIKI zou worden overgenomen door Lufthansa. Dit gaat niet door. Hierdoor heeft NIKI onmiddellijk alle vluchten gestaakt en heeft zij faillissement aanvraagd.

Curator in deze zaak is Lucas Flöther, die ook het faillissement van Air Berlin afhandelt. De verwachting is dat beide faillissementen gelijktijdig zullen worden afgewikkeld. Details hierover zijn nog niet bekend. De curator heeft laten weten dat alle passagiers die sinds de faillissementsaanvraag van Air Berlin 15 augustus 2017 rechtstreeks een vlucht hebben geboekt bij NIKI mogelijk hun geld terug krijgen. Het gaat hier om tickets met reisdatum tot eind oktober 2018. 

Heeft u een pakketreis geboekt? Neem dan direct contact op met de touroperator. De touroperator moet u verder helpen. Voor gestrande passagiers die hun vlucht rechtstreeks bij NIKI hebben geboekt, zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die repatriëringsvluchten uitvoeren naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland tot 31 december 2017. Wilt u uw geld terug claimen? Momenteel is niet bekend hoe en wanneer u een claim kunt indienen bij de curator. Zodra meer bekend is, zullen wij hierover nieuws op onze website plaatsen. 

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


Ryanair erkent bonden. Geen stakingen

Ryanair zal de pilotenvakbonden in enkele belangrijke Europese landen  erkennen als gesprekspartners. Het is voor het eerst dat de Ierse prijsvechter met bonden gaat praten. De eerder geplande staking van de piloten met de kerst is daardoor van de baan.

Ryanair zegt dat het de bonden in zes landen: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal heeft uitgenodigd voor overleg met als doel hen te benoemen als de vertegenwoordigende instanties voor piloten. Hoewel Nederland en andere Europese landen waar Ryanair eveneens is gevestigd niet heeft genoemd mag worden aangenomen dat de ban nu is gebroken en overal de bonden aan zullen schuiven voor cao-overleg.

Personeel bij Ryanair mocht tot nu toe wel georganiseerd zijn, maar vertegenwoordigers van vakbonden werden niet toegelaten tot het bedrijf, waardoor het personeel zwak stond bij de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/ryanair-erkent-bonden


14-12

Norwegian lanceert route van Amsterdam naar New York JFK

Vanaf 7 mei kun je voor 199 euro van Schiphol naar New York. Prijsvechter Norwegian gaat komend voorjaar vier keer per week op en neer vliegen tussen Nederland en de Verenigde Staten
 
Norwegian vliegt al transatlantische budgetvluchten vanuit onder meer Londen, Oslo en Parijs. Schiphol is de veertiende luchthaven met een Amerikaanse bestemming voor de maatschappij. Norwegian vloog al langer van Schiphol naar Oslo, Helsinki, Kopenhagen en Stockholm.
 
De prijzen voor een vlucht van of naar New York JFK beginnen bij 199 euro voor een enkele reis, maar lopen afhankelijk van de beschikbaarheid van stoelen snel op. Voor premiumstoelen, met vroege instap en eten aan boord, beginnen prijzen bij 539 euro. In beide gevallen komen daar nog wel kosten voor bagage en versnaperingen bij.
 
Norwegian houdt op haar website de laagste prijzen bij. Maar daar is in de eerste weken van mei en juni al geen vlucht meer voor 199 euro te vinden. Eerder bleek uit een prijsvergelijking van Het Parool al dat prijzen bij Norwegian in drukke tijden kunnen uitkomen boven die van reguliere maatschappijen als KLM. Prijzen kunnen oplopen tot tegen de 500 euro voor een enkele reis.
 
De vluchten vinden plaats met een van de Dreamliners van Norwegian, die per vlucht maximaal 344 passagiers kunnen meenemen. 35 stoelen daarvan zijn premium, met meer beenruimte.
Vertrekkende vluchten vinden maandag, dinsdag donderdag en zaterdag plaats. De Noorse maatschappij wil de grootste intercontinentale prijsvechter ter wereld worden.
 

NIKI staakt donderdag alle vluchtuitvoeringen

De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij NIKI Luftfahrt GmbH  staakt  met ingang van donderdag (14 december) alle vluchten en heeftt faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Berlijn-Charlottenburg. De maatschappij vliegt vanaf onze regio vanaf Düsseldorf en Keulen, waar het het afgelopen jaar vakantie-vluchten heeft overgenomen van Air Berlin.

De dochtermaatschappij van (het al even failliete) Air Berlin werd meegesleept in alle ellende. Door het staken van alle vluchten zijn talrijke passagiers gestrand. De Oostenrijkse regering heeft naar aanleiding hiervan besloten vliegtuigen van Austrian Airlines te huren om deze passagiers op te halen.

Luchtvaartondernemer Niki Lauda is naar verluidt geinteresseerd in overname van de luchtvaartmaatschappij. Lauda en Thomas Cook waren geinteresseerd in de overname van beide luchtvaartmaatschappijen maar konden niet op tegen de biedingen van Lufthansa en easyJet.

De vloot van NIKI telt 21 vliegtuigen.

Bron: www.pilootenvliegtuig.nl


13-12

Nieuwe bestemmingen TUI fly vanaf Eindhoven en Rotterdam

Vliegen vanaf een regionale luchthaven wint steeds verder aan populariteit bij de Nederlandse vakantiegangers. Een trend die ook bij reisorganisatie TUI Nederland duidelijk zichtbaar is. Reden voor TUI fly om het aanbod vanuit de regio in de zomer van 2018 verder uit te breiden. Zowel op Rotterdam The Hague Airport als Eindhoven Airport worden nieuwe bestemmingen toegevoegd.

Nieuw vanaf Eindhoven zijn bestemmingen als Antalya en Kos, vanaf Rotterdam kan volgende zomer onder andere gevlogen worden naar Brac (Kroatië), Rhodos en Tenerife.

bron: www.travelution.nl

red: de route naar Brac is op deze website al op 9 november genoemd


Lufthansa ziet af van overname Niki om EU gunstig te stemmen

Lufthansa ziet af van de overname van de Oostenrijkse luchtvaartonderneming Niki (o.a. actief vanaf Dusseldorf en Keulen). Met die concessie hoopt Lufthansa alsnog toestemming te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van grote delen van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin.

Niki was een dochterbedrijf van Air Berlin en maakt onderdeel uit van de boedel van deze luchtvaartmaatschappij, na Lufthansa de grootste van Duitsland. Lufthansa verklaarde woensdag dat de Europese Commissie verdere concessies eist.

Eerder al had de luchtvaartmaatschappij verklaard afstand te willen doen van een deel van de landingsrechten van Niki maar voor Brussel was dat niet genoeg. Lufthansa heeft nu een aangepast voorstel bij de Europese mededingingsautoriteiten ingediend.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) vreest dat Lufthansa bij een overname van grote delen van Air Berlin een te dominante positie krijgt op de Duitse markt. Ze vreest dat de concurrentie op Duitse binnenlandse routes te sterk wordt beperkt, dat de prijzen op vluchten in Duitsland stijgen en dat het niveau van de dienstverlening afneemt

Bron: www.fd.nl

Zie ook: http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/114993_niki-lauda-wil-opnieuw-op-niki-bieden


Duitse en Italiaanse piloten Ryanair gaan staken UPDATE

In diverse Britse en Ierse bronnen staat gemeld dat de Ierse piloten op woensdag 20 december gaan staken

De Duitse piloten hebben gemeld dat er tussen 23 en 26 december niet wordt gestaakt


12-12

EU: Groen licht overname delen AirBerlin door EasyJet

De Europese Commissie heeft de overname van bepaalde onderdelen van Air Berlin door easyJet onvoorwaardelijk goedgekeurd. Dat maakte het bestuursorgaan dinsdag bekend.

Brussel concludeerde dat de overname de concurrentie in de Europese markt niet zal schaden. "De plannen van easyJet om bepaalde activiteiten van Air Berlin over te nemen zullen de concurrentie niet verlagen en we hebben dit vandaag goedgekeurd", stelde eurocommissaris voor mededingingszaken Margrethe Vestager. "Door onze beslissing kan easyJet zijn aanwezigheid op luchthavens in Berlijn uitbreiden en gaan concurreren op nieuwe routes tot voordeel van de klanten."

Air Berlin vroeg in augustus van dit jaar faillissement aan, waarna easyJet bepaalde activiteiten en landings- en vertrekrechten kocht.

bron: www.beurs.nl


Duitse en Italiaanse piloten Ryanair gaan staken

Duitse piloten van Ryanair gaan deze maand staken, heeft de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) bekendgemaakt. Ook Nederlandse reizigers zullen hierdoor worden getroffen. 

De Duitse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij zullen tegelijk het werk neerleggen met hun collega's in Ierland en Portugal. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden die gelden voor iedereen, in plaats van de individuele afspraken die ze nu hebben.  De piloten zullen de staking kort van tevoren aankondigen. Op 15 december gaan Italiaanse Ryanair-piloten staken.

Voor Nederlandse reizigers zal de staking zeker gevolgen gaan hebben". Veel Nederlanders vliegen vanaf de belangrijke Duitse Ryanair-basis Weeze, vlak over de grens. 60 procent van de reizigers daar komt uit Nederland.

Ook Schiphol en Eindhoven krijgen last van de staking. Op Schiphol gaat het om vluchten van en naar Ierland. Op Eindhoven zullen vluchten van en naar Portugal en Italië kunnen uitvallen. Ook worden mogelijk vluchten naar landen waar niet gestaakt wordt geannuleerd, omdat vliegtuigen vaak doorvliegen naar een derde land.

Bron: www.nos.nl


11-12

Geen station bij Eindhoven Airport

Met de trein naar Eindhoven Airport zit er voorlopig niet in. De gemeente Eindhoven is teleurgesteld.

Een nieuw treinstation bij Eindhoven Airport is voorlopig van de baan. Dat is de uitkomst van bestuurlijk overleg tussen het rijk en de provincie waarbij ook de gemeente Eindhoven aanschoof. Alleen bij een sterke groei van de luchthaven zal een treinverbinding heroverwogen worden. Dit is weer afhankelijk van de groeimogelijkheden van het vliegveld. Daarover willen de genoemde partijen eind 2018 een besluit nemen. 

Het besluit is opmerkelijk omdat een treinstation bij Eindhoven Airport een uitgemaakte zaak leek. Er was zelfs al een locatie op het oog aan de Anthony Fokkerweg in Acht. Een zogeheten multi-modaal-transferpunt met ook een park & ride en een busstation voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Discussie was er eigenlijk vooral over de vraag of er wel of geen intercity's zouden stoppen.

Uit een haalbaarheidsonderzoek is volgens de gemeente Eindhoven echter gebleken dat een treinstation nu niet aan de orde kan zijn. De plannen voor een HOV-verbinding worden wel verder uitgewerkt. Sinds zondag, bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling, rijden er bovendien meer bussen tussen station Eindhoven en het vliegveld.

Een sterke groei van Eindhoven Airport zal de komende jaren vooral afhankelijk zijn van de ruimte die het vliegveld hiervoor krijgt. De potentie is er zonder meer. De afgelopen jaren werd record na record gebroken. In het eerste halfjaar van 2017 was de groei 32 procent. Directeur Joost Meijs sprak in juli de verwachting uit dat er dit jaar 5,7 miljoen reizigers via Eindhoven vliegen. Ter vergelijking: in 2015 waren dit er nog 4,3 miljoen.

Bron: www.ed.nl


07-12

KLM: Long-haul low-cost op afstand houden

KLM wil met de vandaag geïntroduceerde nieuwe tariefstructuur voor de Verenigde Staten en Canada, met de branded fares ‘Light’, Standard’ en ‘Standard Plus’ voor economy class stoelen, nog scherper de markt. “We willen er onder andere de long-haul low-cost concurrentie mee op afstand houden”, aldus aldus Harm Kreulen (directeur KLM Nederland) tegenover TravelPro.

De service aan boord bij KLM blijft onveranderd, evenals het sparen van Flying Blue Miles. Wie voor de goedkoopste optie (Light) gaat, mag alleen handbagage meenemen en kunnen hun vlucht achteraf wijzigen voor € 150. Later een koffer bijboeken kan ook, maar is duurder dan wanneer je in eerste instantie een Standard ticket zou boeken. Bij een Standard ticket is een koffer van 23 kilogram inbegrepen met dezelfde wijzigingen- en annuleringsvoorwaarden als bij Light. Wie Standard Plus boekt kan kosteloos of tegen betaling wijzigen of annuleren.

Daarnaast geeft Kreulen aan dat de luchtvaartmaatschappij de nieuwe tarievenstructuur logischer en eerlijkere vindt richting haar klanten. “Wie nu geen koffer mee wil nemen, hoeft er ook niet voor te betalen. Daar betaalde je wel altijd voor, of je nu wel of geen koffer bij je had.”. Vijftien procent van de KLM-passagiers neemt volgens Kreulen geen koffer mee. “Straks betaal je richting de Verenigde Staten en Canada dus minder als je geen koffer meeneemt.”

Lees verder op: www.travelpro.nl/kreulen-klm-long-haul-low-cost-op-afstand-houden


06-12

Easyjet verzilvert gekochte Slots op Berlijn Tegel

Na de aankoop van landingsrechten afgelopen oktober op Berlijn Tegel gaat Easyjet vanaf begin januari 2018 echt starten met vluchten vanaf Tegel Airport.

Easyjet start met vier binnenlandse bestemmingen vanaf Berlin: Düsseldorf,  Frankfurt, München en Stuttgart,. Ook wordt er gestart met 15 internationale verbindingen: Boedapest, Catania, Fuerteventura, Helsinki, Kopenhagen, Madrid, Mallorca, Milaan, Paphos, Parijs, Stockholm, Tel Aviv, Wenen en Zurich.

De enige vlucht die voor onze regio van toepassing is, is Düsseldorf met 13 vluchten per week.
Alle andere frequenties kan je op de link hieronder vinden.

www.routesonline.com/news/38/airlineroute/276097/easyjet-outlines-berlin-tegel-network-from-jan-2018


02-12

Niki Lauda wil opnieuw op Niki bieden

Voormalig Formule 1 coureur en luchtvaartondernemer Niki Lauda overweegt samen met Thomas Cook Duitsland/Condor alsnog een bod uit te brengen op voormalig Air Berlin-dochter Niki, als de Europese Unie een stokje steekt voor de overname van Niki door Lufthansa. Dat heeft Lauda aan Oostenrijkse media laten weten.

Woensdag werd bekend dat de Europese Unie mogelijk alsnog de overname van vakantievlieger Niki, ooit onderdeel van het failliete Air Berlin, wil blokkeren. De positie van Lufthansa zou met de overname van Niki te dominant worden, zo is in Brussel te horen. Bovendien waren er meer gegadigden voor Niki, waraonder Thomas Cook/Condor met Niki-oprichter Niki Lauda, maar ook IAG Group (British Airways en Iberia).

De stap van de EU zou grote gevolgen hebben voor Niki en voor de uitvoering van vluchten. De operatie van Niki, met vluchten naar Spanje, Canarische Eilanden en Balearen, wordt gefinancierd door Lufthansa, dat bij Niki voor de nodige liquiditeit zorgt. Als de EU de deal blokkeert, zal Lufthansa de betalingen stoppen.

In dat geval kan Niki, dat een grote basis op Düsseldorf heeft, de deuren sluiten.

Lees verder op www.travmagazine.nl/31786-2/


01-12

Inspectie Leefomgeving en Transport: Ryanair compenseert passagiers volgens de regels

Ryanair handelt claims van gedupeerde passagiers volgens de regels af. De luchtvaartmaatschappij annuleerde in de periode van 15 september tot 10 oktober 2017 negen vluchten die vanuit Nederland zouden vertrekken.

Daarbij zijn 1.147 passagiers getroffen. Deze passagiers zijn door Ryanair per mail geïnformeerd, waarop 1.014 hebben gereageerd. Ruim 300 passagiers zijn op alternatieve vluchten met een Ryanair-toestel vertrokken en nog eens 29 met een andere maatschappij. In totaal hebben 680 passagiers hun geld terug gehad. 133 passagiers hebben nog geen keuze gemaakt tussen geld terug of een alternatieve vlucht. Verder zijn er 202 compensatieclaims ingediend, waarbij een claim ook meer dan één passagier kan betreffen. Dat blijkt uit cijfers tot 1 november 2017 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De ILT heeft naar aanleiding van de annuleringen van vluchten informatie opgevraagd bij Ryanair. De luchtvaartmaatschappij maakte op 15 september 2017 bekend in de periode tot eind oktober dagelijks veertig tot vijftig vluchten te annuleren. De ILT signaleert dat de informatievoorziening van Ryanair voor de consument onduidelijk kan zijn, maar heeft op dit terrein geen bevoegdheden. De ILT heeft deze signalen onder de aandacht gebracht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij is de bevoegde instantie voor de handhaving van de Wet oneerlijke handelspraktijken.

De ILT volgt de ontwikkelingen bij Ryanair op de voet. Als de situatie daar aanleiding toe geeft, beziet de ILT welke actie nodig is.

Bron: www.ilent.nl


29-11

Wizz Air stopt route tussen Eindhoven en Nis

Met ingang van de zomerdienstregeling stopt Wizz Air met de route tussen Eindhoven en het Servische Nis. Ryanair vliegt nog wel vanaf Weeze op Nis

Bron: www.exyuaviation.com


28-11

Nieuwe routes  van Wizz Air

Dortmund krijgt twee nieuwe routes naar de Oekraïne en eentje naar Polen. Charleroi krijgt er een Roemeense route bij. Helaas geen nieuwe bestemmingen voor Eindhoven.

Het Oekraïense Kharkiv wordt vanaf 5 april verbonden met Dortmund en krijgt twee vluchten per week. Op Lviv in West Oekraïne werd in het verleden al gevlogen door Wizz Air. De herstart vindt plaats op 21 mei. Ook Lviv krijgt twee vluchten per week.

Vanaf 20 mei start Wizz Air met een nieuwe route tussen Dortmund en het Poolse Poznan. Deze route krijgt vier nieuwe vluchten per week.

Het Roemeense  Sibiu krijgt van Wizz Air een tweede vliegtuig op haar mini basis en een aantal nieuwe routes. Vanaf Charleroi wordt er vanaf 21 juni drie keer per week op gevlogen. Ik ben zelf een aantal jaar geleden in Sibiu geweest en kan zeggen dat de stad een aantrekkelijke bestemming is voor een citytrip.


27-11

Groningen Airport verliest lijndienst met Gdansk

Opnieuw een domper voor de Noordelijke luchthaven. Groningen Airport Eelde verliest de lijndienst van Wizz Air met Gdansk. Deze lijndienst was misschien wel de meest succesvolle van de afgelopen jaren. Maar Wizz Air stopt er mee en heeft passagiers doorverwezen naar Eindhoven Airport. Ook daar wordt gevlogen op Gdansk.
 
Op 28 oktober 2014 vertrok het eerste toestel van de Hongaarse low cost maatschappij naar Polen. Destijds waren de verwachtingen hooggespannen, omdat er in het Noorden veel Polen wonen die gebruik maken van de vlucht. De afgelopen jaren was Wizz Air ook tevreden met de bezetting van de vluchten. Bij de presentatie werd de hoop uitgesproken dat er meer bestemmingen bij zouden komen. Maar daar is dus nooit wat van gekomen.
 
Wizz Air kreeg de afgelopen jaren ook een bijdrage uit het routefonds. Geld bedoeld om er reclamecampagnes van te bekostigen en de aanloopkosten te verkleinen. Tickets kunnen nog tot 24 maart worden geboekt. Daarna stopt het.


26-11

Lufthansa ontkent beschuldigingen van prijsverhogingen

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich in Duitsland weren tegen beschuldigingen van prijsopdrijvingen na de ondergang van concurrent Air Berlin. “Wat rondgebazuind wordt over zogenaamde prijsstijgingen, is aantoonbaar niet juist,” zegt directielid Harry Hohmeister in de krant Welt am Sonntag.

Hohmeister geeft wel toe dat er op maandagochtend en vrijdagnamiddag hogere prijzen gelden, maar dat die al voor het faillissement van Air Berlin werden gehanteerd. “Voor ongeveer 95 procent van de passagiers is er aan de prijs niets veranderd.” Lufthansa heeft niets te verbergen, maar ticketprijzen zijn wel onderhevig aan de vraag, luidt het voorts nog.

Lees verder op: www.hln.be/reizen/lufthansa-ontkent-beschuldigingen-van-prijsverhogingen~a56a5ca6


Verzamelbak routenieuws november

Corendon: Corendon vliegt in 2018 van half april tot eind oktober drie keer per week vanaf Schiphol en één keer per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar luchthaven Alghero op Sardinië.

Eurowings: Eurowings start in de zomer van 2018 met vluchten van Düsseldorf naar de Griekse eilanden Corfu (2x p.w.), Kos (3x p.w.) en Samos (1x p.w.). Ook start er een route naar Mostar (2x p.w.) in Bosnië.

Wizz Air: Wizz Air start op 1 mei met een route tussen Dortmund en het Roemeense Iasi. Er staan drie vluchten per week in de planning.

Condor: Vanaf 29 april begint Condor met vluchten tussen Düsseldorf en Monastir in Tunesië. Condor start met 2 vluchten per week. Ook start Condor vanaf 29 april met vluchten naar het Griekse eiland Preveza vanaf Düsseldorf met twee vluchten per week
Condor start vanaf Keulen vanaf 1 mei met vluchten naar Kos, hier is de vluchtfrequentie één keer per week.

Long Haul

French Blue: De Franse budgetmaatschappij voor lange afstanden French Blue start in mei met een nieuwe route van Parijs Orly naar Papeete op Tahiti. Op de route, die wordt uitgevoerd met een tussenlanding in San Francisco, wordt twee keer per week gevlogen. In het hoogseizoen komt er een derde vlucht bij.

Level:  IAG lange-afstandsdochter Level wil de komende zomer starten met vluchten vanaf Parijs Orly. Op 2 juli start het met vluchten naar Montreal (3x p.w.) en Guadeloupe (4x p.w.). Op 3 september komen daar vluchten bij naar Martinique (3x p.w.) en Newark (4x p.w.). Orly Airport is vanaf Amsterdam low cost bereikbaar met Transavia.

Level start op 28 maart met vluchten tussen Barcelona en Boston. Er staan twee vluchten per week in de planning. Vanaf 6 augustus wordt het aantal vluchten uitgebreid naar drie.


25-11

Nieuwe Eurowings vluchten naar de Verenigde Staten

Op 28 april start Eurowings met vluchten van Düsseldorf naar New York. Die vluchten zullen worden uitgevoerd door een A340-300. De vluchten worden met uitzondering van dinsdag elke dag uitgevoerd.

Op 3 mei start Eurowings dan met drie vluchten per week naar Fort Meyers in Florida. Die vluchten worden uitgevoerd door een A330-300 . Vanaf 4 mei start de verbinding naar Miami die ook drie keer per week wordt uitgevoerd op de dagen dat er geen vluchten zijn naar Fort Meyers.


23-11

Nieuw: Transavia van Rotterdam naar Lamezia Terme

Transavia vliegt komende zomer Lamezia Terme toe aan het netwerk van Rotterdam The Hague Airport. Het is de elfde Italiaanse bestemming die de luchtvaartmaatschappij volgend jaar vanuit Nederland aanvliegt.

De route gaat op 29 april 2018 van start en wordt elke zondag met een Boeing 737 bediend.


22-11

Gewijzigde claimprocedure voor gedupeerden Air Berlin

De procedure voor gedupeerde passagiers van Air Berlin om een vordering in te dienen bij de Duitse curator is nu gewijzigd. Gedupeerden worden verzocht om een bericht van de curator af te wachten. De curator heeft dit recentelijk bekend gemaakt. Hij verzoekt crediteuren voorlopig niet zelf contact op te nemen.

De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel van Air Berlin. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij wordt verzocht om af te wachten tot de curator contact met hen opneemt.

De curator zal schriftelijk contact opnemen met alle crediteuren tussen nu en het einde van het jaar. In die brief wordt dan verdere informatie gegeven en een gepersonaliseerd vorderingsformulier meegestuurd

 Momenteel hoeft u niets te doen. De curator neemt zelf contact met u op. Heeft u tegen het einde van 2017 geen brief ontvangen? Dan kunt u uw vordering in januari 2018 online indienen op de website www.airberlin-inso.de. Dit kan tot 1 februari 2018.

Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


21-11

Minder bestemmingen voor Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde raakt volgend jaar diverse populaire bestemmingen kwijt. De vliegmaatschappijen Transavia, Corendon en TUI hebben dat bekendgemaakt.

 Transavia gaat niet langer op Lanzarote vliegen en Corendon stopt met vluchten naar het Griekse eiland Kos. Touroperator TUI laat voorlopig geen eigen toestellen meer op Eelde vliegen. TUI heeft in plaats daarvan stoelen ingekocht bij Transavia.

Volgens de touroperator zitten Schiphol, Rotterdam en Eindhoven tegen hun maximale capaciteit aan, en dat geldt ook voor de luchthavens op de Griekse eilanden. Als gevolg daarvan hebben de luchtvaartmaatschappijen steeds minder ruimte en flexibiliteit om alle chartervluchten uit te voeren. TUI stelt dat vluchten met een tussenstop, zoals op Eelde, aan het verdwijnen. Die maken plaats voor non-stop vluchten

 bron: www.oogtv.nl


16-11

EasyJet verhoogt maximaal gewicht bagage naar 23 kg

Prijsvechter easyJet meldt dat het maximale gewicht per koffer van 20 kilo naar 23 kilo verhoogt wordt. Ook komt er een nieuwe gewichtsklasse van maximaal 15 kilo voor reizigers die een kort uitje maken.

Voorheen was het maximale gewicht per koffer twintig kilo bij de luchtvaartmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk, vanaf nu mogen reizigers drie kilo meer meenemen op hun vlucht. Voor reizigers die een kortere periode weg gaan heeft de maatschappij een nieuwe gewichtsklasse geïntroduceerd. Dit houdt in dat passagiers nu een tas van maximaal vijftien kilo kunnen meenemen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/16/easyjet-verhoogt-maximaal-gewicht-bagage-naar-23-kg


Nieuwe routes vanaf Brussel en Duitsland voor Sun Express

Sun Express start van diverse luchthavens nieuwe routes op voor de zomerdienstregeling van 2018. Naast een aantal Turkse routes starten ze ook een vlucht naar Venetië.

Antalya – Brussels eff 05JUN18 1 weekly (2 weekly 16JUN18 – 06OCT18)
Kayseri – Muenster eff 18JUN18 1 weekly

Cologne – Ankara eff 16JUN18 1 weekly
Cologne – Ordu-Giresun 19JUN18 – 25SEP18 1 weekly

Dusseldorf – Konya 20JUN18 – 26SEP18 1 weekly
Dusseldorf – Venice 22JUL18 – 26AUG18 1 weekly


15-11

Megaorder voor Airbus. Onder andere voor Wizz Air

Airbus heeft tijdens de Dubai Airshow een voorlopig contract getekend ter waarde van 49,5 miljard dollar met de Amerikaanse private equity onderneming Indigo Partners voor de levering van 430 Airbus 320neo’s. De Europese vliegtuigbouwer zegt dat het de grootste order uit haar historie is.

Indigo is grootaandeelhouder van Wizz Air (Hongarije), Frontier Airlines (Verenigde Staten), Jetsmart (Chili) en Volaris (Mexico).
 
Wizz Air, dat vanaf Centraal- en Oost-Europa naar onze regio vliegt, ontvangt van de nieuwe order 72 A320neo’s en 74 A321neo’s. De leveringen starten in 2022. Het grootste deel van de vliegtuigen zal worden geleverd in 2025 en 2026.
Deze nieuwe bestelling is een aanvulling op al bestaande orders van Wizz Air en brengt het totaal bestelde vliegtuigen op 282 stuks. Op dit moment staan nog in de bestelling 8 A320ceo en 18 A321ceo voor begin 2019. Ook staan er nog 110 A321neo in de bestelling. Deze worden geleverd tussen 2019 en 2024.

Maastricht: Corendon: Niet gekomen om snel weer te vertrekken

Volgens Corendon-oprichter Atilay Uslu is de vakantie-aanbieder "niet naar Maastricht Aachen Airport gekomen om weer snel te vertrekken." Dat zegt Uslu in gesprek bij de talkshow Avondgasten op L1.

Uslu wil het vertrouwen van de reiziger winnen door perspectief te bieden voor de lange termijn. "In het verleden waren er hier luchtvaartmaatschappijen die weer snel vertrokken. Dat heeft een deuk in het vertrouwen van de consument opgeleverd. Ik investeer niet voor niets 10 miljoen euro in deze Limburgse luchthaven."

De maatschappij maakte dinsdag bekend vanaf Maastricht naar twaalf verschillende Europese bestemmingen te vliegen, in totaal zeventien keer per week. Corendon zal een toestel permanent stationeren in Maastricht en zal daarvoor ook personeel aantrekken. "Wij zijn hier om te blijven", aldus de oprichter.

De plannen liegen er niet om. "Nu hebben we alleen in de zomer al die bestemmingen vastgelegd, van april tot en met oktober", zegt Uslu. "Maar ik wil in de winter ook naar verre warme oorden vliegen vanaf Maastricht, zoals Gambia en Egypte."

De topman verwacht jaarlijks 140.000 passagiers vanaf Maastricht-Aachen Airport te vervoeren. "De eerste 2500 reserveringen zijn nu al binnen, terwijl we het pas vandaag bekend hebben gemaakt."

 Bron: www.1limburg.nl

 Wel leuk om te melden: wij hadden dit routenieuws al op 2 oktober. Alle landelijke media en websites gespecialiseerd in luchtvaart pas vandaag.

Zie http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/112451_corendon-breidt-flink-uit-op-maastricht

 

11-11

'Ryanair gaat meer piloten in dienst nemen'

Luchtvaartmaatschappij Ryanair lanceert een programma om het aantal piloten in directe dienst te verhogen en om het management van de piloten te verbeteren.

Dit meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van een intern document. Het concern zou bereid zijn om in november en december in totaal 480 piloten een contract aan te bieden.

Ryanair moest in september maar liefst twintigduizend vluchten schrappen door roosterproblemen. Er bleken niet genoeg piloten beschikbaar te zijn om geplande vluchten uit te voeren. Critici vonden dat de piloten van Ryanair niet genoeg betaald kregen en onder te hoge druk moesten werken.

Piloten bij het concern zouden de problemen ook hebben gebruikt om betere omstandigheden te eisen. De luchtvaartmaatschappij, de grootste in Europa gemeten naar passagiers, zegde toe de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

 In het document valt te lezen dat 20 van de 86 Ryanair-bases voor het aanbod hebben gestemd. Ook is er een aantal locaties, waaronder London Stansted, die tegen het voorstel zijn.

bron: www.nu.nl


10-11

Transavia richt zich met YouTube-kanaal op Generatie Z

De luchtvaartmaatschappij wil via een YouTube-kanaal de merkvoorkeur onder jongeren vergroten.

Transavia heeft nu een YouTube-kanaal, waarmee het ‘generatie Z wil aanspreken’. Doel is om jongeren ‘te informeren, te entertainen en enthousiast te maken voor vliegen met Transavia’.

Generatie Z besteedt veel tijd aan YouTube, meer dan aan traditionele media, zoals televisie en radio, aldus Transavia. Door via de webseries duidelijk te maken wie Transavia is, wil de vliegmaatschappij op lange termijn haar merkvoorkeur onder generatie Z vergroten.

Binnenkort kunnen mensen op het YouTube-kanaal vijf webseries volgen. Ze krijgen zo een kijkje in de wereld van Transavia. De campagne wordt afgetrapt met de ‘Bucketlist Hunt’ waarin vier bekende YouTubers (Tony Junior, Sophie Milzing, Marije van der Made en Nesim Najih) de hoofdrol spelen.

In de andere vier webseries spelen de medewerkers van Transavia de hoofdrol. Erik-Jan Gelink, commercieel directeur bij Transavia: ‘Wij geloven in de onderscheidende kracht van onze eigen mensen. Zij kennen Transavia als geen ander. In veel formats spelen collega’s dan ook de hoofdrol.’

 Om sneller met videocontent in te kunnen spelen op de actualiteit heeft Transavia een inhouse studio opgericht. Op de Bucketlist Hunt na worden alle producties hier gemaakt

 Bron: www.adformatie.nl


09-11

Tui fly start route van Rotterdam naar Brač in Kroatië

Volgens exyuaviation.com start Tui fly de komende zomer met een verbinding tussen Rotterdam en het Kroatische eiland Brač. 

De vlucht wordt wekelijks uitgevoerd op zaterdag vanaf 12 mei t/m 6 oktober. Er wordt gevlogen met een Embrear E190 van Tui fly Belgium.


08-11

Ryanair biedt transfervluchten via Porto

Ryanair start met het aanbieden van transfers via de luchthaven van Porto. Met ingang van 3 januari kunnen passagiers op de Portugese luchthaven overstappen op vluchten naar bestemmingen elders in Portugal, inclusief de Azoren.

In eerste instantie worden twintig connecties aangeboden. Daarbij gaat het onder meer om de routes Charleroi-Faro, Charleroi-Ponta Delgada, Weeze-Ponta Delgada en Dortmund-Lissabon via Porto.

Op de routes reizen passagiers op een ticket en blijven ze 'airside', zodat ze bij het overstappen niet opnieuw door de security hoeven. Ook wordt baggage automatisch doorgechecked.

Tot voor kort bood Ryanair geen transfervluchten aan. Eerder dit jaar startte de maatschappij al met het aanbieden van aansluitende vluchten op de luchthavens van Rome, Bergamo en Madrid.

bron: www.luchtvaartnieuws.nlIbis opent budgethotel bij luchthaven Rotterdam

Hotelketen Ibis heeft vandaag een budgethotel bij Rotterdam The Hague Airport geopend. De nieuwe vestiging met 121 kamers ligt op 200 meter lopen van de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld. Eerder werd daar al het Worldhotel Wings geopend
 
Ibis wil met het hotel naast het vliegveld inspelen op de volgens de keten toenemende vraag naar budgetaccommodatie in de Rotterdamse regio.
 
De kamers zijn geschikt voor 1 tot 3 personen en zijn volgens Ibis eenvoudig maar stijlvol ingericht. Er is fietsenverhuur en parkeergelegenheid tegen betaling en openbaar vervoer in de buurt.
 
bron: www.ad.nl
 
PS van de redactie:
De prijs van een twee persoonskamer is net onder €50


07-11

Eindhoven Airport: 5 miljoenste passagier

Eindhoven Airport heeft dinsdag zijn 5 miljoenste passagier van dit jaar verwelkomd. Volgens de luchthaven wordt daarmee voor het eerst sinds de oprichting in 1936 de grens van 5 miljoen reizigers per jaar doorbroken.

Het gaat om een passagier op een Transavia-vlucht vanuit Valencia, die feestelijk werd onthaald. Volgens Eindhoven Airport onderschrijft de mijlpaal de grote economische groei van Eindhoven en het economisch kerngebied Brainport.

Eindhoven Airport heeft op dit moment circa tachtig bestemmingen in 26 landen in drie continenten. Onder meer maatschappijen als Corendon, Ryanair, Transavia en TUI vliegen vanaf de luchthaven.

bron: www.nieuws.nl


Europese LCC’s groeien met 10 tot 30% in oktober

De low-cost luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Wizz Air, easyJet en Norwegian blijven groeien in oktober

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air noteert de hoogste stijging van vervoerde passagiers met een groei van 30 procent. Met 622.298 meer passagiers afgelopen oktober ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal reizigers naar 2.663.937 die de maatschappij vervoerde. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 2,1 procent naar 92,1 procent en de capaciteit steeg met 27,5 procent naar 2.892.632 stoelen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/11/07/europese-lccs-groeien-10-tot-30-oktober


WOW air 20 keer per week naar New York. Nu ook naar JFK

WOW air vliegt vanaf de zomer van 2018 maar liefst 20 keer per week naar New York. De IJslandse luchtvaartmaatschappij ziet New York als één van haar belangrijkste trans-Atlantische bestemmingen. In de zomer van 2018 zal WOW air de bestaande service naar Newark uitbreiden en daarnaast vluchten naar John F. Kennedy International Airport toevoegen.

Het aantal vluchten naar Newark Liberty International Airport verdubbelt bijna van 7 naar een totaal van 13 vluchten. Naar New York JFK airport komt vanaf 26 april een dagelijkse verbinding.


04-11

Gedupeerden Air Berlin kunnen claim indienen

De rechtbank in Berlijn heeft een curator aangewezen in de faillissementszaak van Air Berlin. Gedupeerde passagiers kunnen in de periode van 1 november 2017 tot 1 februari 2018 een vordering indienen bij de Duitse curator.

Claim indienen
De aangewezen curator (Lucas Flöther) is verantwoordelijk voor de vereffening van de failliete boedel. Passagiers die een vordering hebben op de gefailleerde vliegtuigmaatschappij worden verzocht om deze schriftelijk en in het Duits of Engels bij de curator te melden via onderstaand adres:

Air Berlin Gruppe / Lucas Flöther
Postfach 10 30 10
18005 Rostock
Germany

Tips voor het indienen van de claim
  • Benoem het bedrag van de vordering;
  • Geef een omschrijving van de klacht;
  • Noteer het boekingsnummer van de vlucht;
  • Vergeet uw contactgegevens niet;
  • Kopieën van bewijs m.b.t. de boeking;
  • Is er al eerder een klacht ingediend bij Air Berlin? Geef dan ook het registratienummer van deze klacht door.
Voorbeeldbrief vordering na faillissement
Voor het melden van uw claim kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken. Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.

Bron: www.eccnederland.nl


30-10

Norwegian Argentina wil naar Europa

Norwegian heeft van de Argentijnse overheid toestemming gekregen om op 153 van de 156 aangevraagde routes te gaan vliegen. Veel van deze routes zijn binnenlands of naar de buurlanden, maar een aantal gaan er ook naar Europa. 

Norwegian Argentina wil vanaf 2018 starten, maar de intercontinentale routes staan gepland vanaf 2020. Norwegian wil gaan vliegen vanaf Buenos Aires naar Barcelona, Madrid en Malaga en vanaf Argentijns Cordoba naar Barcelona en Madrid.

Bron in het Spaans: http://fly-news.es/aerolineas/argentina-concede-a-norwegian-cinco-rutas-a-espana2


29-10

Pleidooi voor bussen van Eindhoven via Eindhoven Airport naar België

Reizigersvereniging Rover en haar Vlaamse zustervereniging TreinTramBus pleiten voor meer grensoverschrijdende buslijnen tussen Nederland en Vlaanderen. In een zaterdag gepresenteerd manifest noemen ze acht kansrijke verbindingen: vier sneldiensten en vier gewone buslijnen.

Ze pleiten o.a. voor snelbusverbindingen van Eindhoven naar Turnhout en van Eindhoven naar Hasselt (in beide gevallen via de luchthaven). 

Lees meer op: www.ovmagazine.nl/2017/10/pleidooi-voor-meer-bussen-over-de-grens-123728-10

Verzamelbak routenieuws oktober 2017

Condor

Condor start in de zomer van 2018 rechtstreekse vluchten tussen Düsseldorf en Sitia op Kreta. Het is de derde luchthaven die de luchtvaartmaatschappij aandoet op het Griekse eiland. Condor heeft een wekelijkse vlucht op zondag vanaf 20 mei.
 
Condor start nog meer routes vanaf Düsseldorf. Vanaf 27 maart naar Split op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanaf 27 april naar Olbia op woensdag en zaterdag, Lamezia Terme op maandag en vrijdag, Thessaloniki op dinsdag en vrijdag, Kavala op donderdag en zondag, Burgas op maandag en donderdag en Varna op dinsdag en donderdag
 
Condor start vanaf 30 april een zestal routes op vanaf Keulen. Al deze routes worden één keer per week uitgevoerd. Lanzarote en Rhodos op maandag, Heraklion op woensdag, Fuerteventura en Tenerife op donderdag en Corfu op vrijdag,
 
Tui fly Duitsland

Tui fly start op zondag 20 mei met een route tussen Düsseldorf en het Tunesische Enfidha. Tui fly heeft op deze route twee vluchten per week op zondag en woensdag.
 
Eurowings

In het kader van de overname van lange afstandsvluchten van Air Berlin start Eurowings met ingang van 18 december met vluchten van Düsseldorf naar Orlando. Eurowings vliegt twee keer per week op deze route.
 
Germania

Germania start op 28 juni met een wekelijkse vlucht op donderdag tussen Bremen en Monastir in Tunesië.
 
Onur Air

Onur Air is afgelopen weekend gestopt met haar lijndienst vluchten tussen Amsterdam en Istasnbul Ataturk airport. Onur Air heeft nog wel lijndienstvluchten vanaf Düsseldorf, Keulen, Munster en Bremen.
 
Sun Express
Sun Express start op 19 juni met een wekelijkse vlucht vanaf Munster naar Kayseri in Anatolië. De vlucht vertrekt maandagavond laat vanaf Kayseri en vliegt dinsdag in de vroege ochtend terug naar Kayseri vanaf Munster.
 
Flybe
Flybe is afgelopen weekend gestopt met haar vluchten tussen Düsseldorf en Cardiff.
 
Wizz Air
Wizz stopt op 6 november met haar route tussen Charleroi en Gdansk. Voor onze Belgische lezers is er gelukkig nog een alternatief in Eindhoven.
 
Long Haul
 
Primera

Primera gaat de concurrentie aan met Westjet en Wow Air en start diverse routes op naar Toronto.
Vanaf 19 mei start Londen Stansted – Toronto. Op 22 juni komen daar vluchten bij vanaf Birmingham en Parijs CDG. Al deze bestemmingen krijgen drie vluchten per week en er wordt gevlogen met een Airbus A321 neo.


EasyJet koopt restanten failliet Air Berlin

Op de valreep heeft de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet de 25 overgebleven toestellen en luchtvaartrechten van het failliete Air Berlin overgenomen. Dat is goed nieuws voor een groot deel van het personeel in Berlijn.

Met de deal komt er einde aan de maandenlange onderhandelingen over de verkoop van het failliete Air Berlin, dat gisteren na bijna 40 jaar zijn allerlaatste commerciële vlucht uitvoerde. Eerder nam luchtvaartmaatschappij Lufthansa 81 toestellen over en beloofde het investeringen van circa 1,5 miljard euro.

EasyJet koopt 25 vliegtuigen van het type Airbus A320. Daarnaast krijgen de Britten de luchtvaartrechten van Air Berlin op vliegveld Berlin-Tegel in handen. Dat is goed nieuws voor het meeste personeel daar: EasyJet zegt dat het de meeste van hen een baan aan zal bieden. Naar verwachting blijven duizend banen (piloten en cabinepersoneel) behouden.

Air Berlin ontvangt hiervoor minimaal 40 miljoen euro van EasyJet. Het bedrijf noemt de onderhandelingen, die in het geval van EasyJet al sinds begin van afgelopen zomer liepen, een succes.

De deal maakt EasyJet, dat dusver alleen actief was op vliegveld Berlin-Schönefeld​, de grootste luchtvaartmaatschappij van Berlijn. Ook nemen door de overname de zorgen over de dominantie van Lufthansa op Duitse markt af. Air Berlin was tot voor kort de grootste rivaal van Lufthansa op binnenlands vluchten in Duitsland.

EasyJet laat weten dat het deze winter nog een gereduceerd vluchtschema hanteert bij Berlin-Tegel. Vanaf de zomer van 2018 vliegt het naar verwachting een volledig schema.

Bron: www.rtlnieuws.nl

Lees ook het persbericht van Easyjet: https://mediacentre.easyjet.com/en/stories/11764-easyjet-signs-agreement-with-air-berlin


TUI fly België lanceert nieuwe routes voor zomerdienstregeling (UPDATE)

TUI fly lanceert 12 nieuwe routes voor het zomerprogramma 2018. 5 daarvan vertrekken vanuit Brussels Airport, 7 vanuit de regionale luchthavens. Een aantal van deze routes worden ook al met de winterdienstregeling aangevlogen en dus hier niet genoemd.  De meest opvallende vernieuwingen zijn de verbindingen met Tunesië. Enfidha en Djerba worden voortaan zowel vanuit Brussel, Oostende, Charleroi als Luik aangeboden. Verder opvallend zijn de al eerder door ons genoemde routes van Brussel naar Curaçao en Aruba. De totale dienstregeling voor de zomer van 2018 bevat 111 routes.

Antwerpen:
Florence: vanaf 2 april. 2x p.w. op maandag en donderdag

Oostende:
Djerba: Vanaf 2 april. 2x p.w. op maandag en vrijdag

Luik:
Kayseri: vanaf 1 april. 2x p.w.  op donderdag en zondag
Djerba: in juli en augustus. 1x p.w. op donderdag
Enfidha: in juli en augustus. 1x p.w. op donderdag

Brussel:
Kavala: vanaf 4 mei. 2x p.w. op woensdag en vrijdag
Lesbos: vanaf 4 mei 1x p.w. op woensdag
Valencia: vanaf 30 maart. 2x p.w. Op maandag en vrijdag

Charleroi:
Djerba: Vanaf 4 april. 2x p.w. op woensdag en zaterdag
Enfidha: Vanaf 4 april. 2x p.w. op woensdag en zaterdag

Meer info op: www.aviation24.be/airlines/tui-fly-belgium/tui-fly-belgium-launches-12-new-routes-belgium-summer-2018


25-10

Nieuw vanaf Eelde: Dublin, Manchester en Glasgow

De lijndienst tussen Groningen en Londen krijgt vanaf maart een flinke boost. Flybe stationeert een vliegtuig op Eelde en pendelt drie keer per dag heen en weer en gaat aansluitingen aanbieden naar andere Britse bestemmingen.

Door de uitbreiding van de vluchten tussen Groningen en Londen worden ook Dublin, Manchester en Glasgow bereikbaar vanaf Eelde. Daar is wel een overstap voor nodig in Londen Southend.

bron: http://flygrq.blogspot.nl


EasyJet viert 50.000.000 passagiers op Schiphol

EasyJet heeft gisteren haar 50 miljoenste passagier vanaf Schiphol mogen vliegen. De Britse luchtvaartmaatschappij verraste daarom de passagiers op vlucht EZY7945, die van Amsterdam naar Wenen vloog, met Hollandse stroopwafels en een klein oranje cadeau als aandenken.

EasyJet’s 50 miljoenste Schiphol-passagier was de gelukkige Stance uit Beetsterzwaag, die samen met haar dochter vloog. Ze werd vanaf Schiphol met twee retourtickets naar keuze feestelijk op reis gestuurd door William Vet, countrymanager van easyJet Nederland. Stance en haar kinderen vliegen al jaren met easyJet: “Het is dus heel leuk om vandaag zo verrast te worden!”

bron: www.travelpro.nl


Tui fly vanaf Brussel naar Aruba en Curaçao 

Nadat de geplande vluchtlancering op Sint Maarten (voorzien eind deze maand) door de gevolgen van de verwoestende orkaan Irma noodgedwongen voor minstens een volledig jaar zal moeten worden uitgesteld, pakt TUI(fly) komende zomer uit met nieuwe vluchtlijnen vanuit Brussel naar 2 andere Caraïbische bestemmingen, namelijk Aruba en Curaçao.
 
De vluchten zullen voor beide bestemmingen 1X per week (maandag voor Aruba en vrijdag voor Curacao) uitgevoerd worden met een Boeing 787 Dreamliner en steeds in combinatie met Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). De eerste vlucht naar Curaçao vertrekt op 15 juni, de eerste naar Aruba 3 dagen later, op 18 juni.
 

24-10

Eindhoven Airport realiseert 23% groei

Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2016 van 23% over de eerste 9 maanden van 2017.

In de periode januari tot en met september maakten 4.353.567 passagiers gebruik van de luchthaven; 812.272 meer dan in de eerste negen maanden van 2016 (2016: 3.541.295 passagiers). Bij het buiten beschouwing laten van de renovatie van de start- en landingsbaan in dezelfde periode vorig jaar, waardoor er 17 etmalen geen vliegverkeer mogelijk was, zou het groeipercentage uitkomen op 15%.

De passagiersgroei is het gevolg van een toename van het aantal bestemmingen, frequentieverhogingen en een toename van de bezettingsgraad per vlucht. De bezettingsgraad is in de eerste negen maanden van 2017 gemiddeld 155 passagiers per vliegtuig ten opzichte van 145 in 2016.                                                                                                                                                          

De groei in aantal vliegbewegingen in deze periode is 15%, 28.040 vliegbewegingen over januari tot en met september 2017 (24.475 vliegbewegingen in de eerste 3 kwartalen van 2016). Over geheel 2017 verwacht Eindhoven Airport een groei van 21% te gaan realiseren tot 5,7 miljoen passagiers (2016: 4,7 miljoen passagiers). Het aantal vliegbewegingen zal over het jaar 2017 naar verwachting uitkomen op ongeveer 36.800  (2016: 32.700 vliegbewegingen).

Bron: http://nieuws.eindhovenairport.nl


19-10

Uit het geruchtencircuit: low cost naar India

Het beloven gouden tijden te worden voor iedereen die aast op goedkope vliegdeals naar ver weg gelegen bestemmingen. Zo vlieg je met Norwegian al voor € 150 de Atlantische Oceaan over en binnenkort voor hetzelfde bedrag naar India. Als dat geen topdeal is, weten wij het ook niet meer. 

Om maar meteen ter zake te komen: de goedkope vluchten staan gepland voor begin 2018, gaan minimaal € 150 voor een enkeltje kosten en worden uitgevoerd door Scoot, een dochtermaatschappij van Singapore Airlines. Bij de prijs inbegrepen: check-in bagage van 20 kg. De Europese bestemmingen waar ze op gaan vliegen zijn onder andere Manchester, Kopenhagen en Wenen. De Indiase bestemmingen waar ze op gaan vliegen zijn Mumbai, New Delhi, Chennai en Calcutta. De genoemde prijs heeft betrekking op directe vluchten tussen Europa en India. Als je een tussenstop inlast in het Midden-Oosten, ben je nóg goedkoper uit!

bron: www.columbusmagazine.nl


Ryanair en Google beslechten ruzie om 'misleidende' advertenties

De jarenlange ruzie tussen Ryanair, Google en ticketwebsite eDreams is bijgelegd.

Ryanair beschuldigde eDreams van het aanbieden van te dure ticketprijzen, en Google werd door de luchtvaartmaatschappij beschuldigd van het tonen van misleidende advertenties. eDreams koopt tickets van Ryanair en verkoopt ze voor een hogere prijs door op zijn eigen website. Het bedrijf betaalde Google voor advertentieruimte zodat ze in de zoekresultaten boven de officiële website van Ryanair kwamen te staan.

Ryanair wilde dat eDreams stopte met het aanbieden van duurdere Ryanair-vluchten en spande een rechtszaak aan tegen zowel de ticketverkoper als Google, die de advertenties faciliteert. Die ruzie is nu, na bijna twee jaar, bijgelegd. Daarvoor hebben de drie partijen een regeling met allerlei voorwaarden opgesteld. Wat die voorwaarden inhouden, is onbekend: die blijven 'vertrouwelijk'

Lees verder op: www.bright.nl/nieuws/ryanair-en-google-beslechten-ruzie-om-misleidende-advertenties


18-10

Flybe: Antwerpen krijgt tweede verbinding met Londen (Southend)

De luchthaven van Antwerpen zal vanaf juni volgend jaar vier keer per week verbonden zijn met London Southend Airport. Dat heeft de Londense luchthaven vandaag aangekondigd.

De route zal worden gevlogen op maandag, woensdag, vrijdag en zondag, met een ATR72-600-toestel, een propellervliegtuig met 70 zitjes. Flybe voert de verbinding uit in opdracht van Stobart Air.

Antwerp Airport heeft al een verbinding met London City Airport. Die wordt tot eind oktober uitgevoerd door CityJet, nadien neemt VLM Airlines de route over.

bron: www.demorgen.be


17-10

Parkeerprijzen Nederlandse vliegvelden 8% gestegen in vijf jaar tijd

Parkeren op Nederlandse luchthavens wordt ieder jaar duurder, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Een week lang parkeren op de voordeligste parking van één van de vijf Nederlandse vliegvelden kost tegenwoordig gemiddeld € 64, ten opzichte van € 59 in de herfst van 2012 (+8%). 

De prijsverschillen tussen vliegvelden zijn groot: regionale vliegvelden worden goedkoper, grote luchthavens duurder. Op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport, met afstand de grootste Nederlandse luchthavens, betalen reizigers voor een week parkeren respectievelijk +19% en +34% meer dan vijf jaar geleden.

 In buurlanden België en Duitsland stegen de gemiddelde parkeertarieven nog sterker dan in Nederland. Om kosten te besparen op grote vliegvelden is een online reservering noodzakelijk.

 Hier kunt u het volledige Herfstrapport 2017 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl bekijken.


15-10

Aanpak wegen bij Eindhoven Airport in zicht

De aanpak van de wegen rond Eindhoven Airport start waarschijnlijk nog voor de bouwvak in 2018. Eerst wordt de kruising Anthony Fokkerweg met de N2/A2 aangepakt. Hier komt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg.

Nu loopt het verkeer nog elke ochtend vast op het viaduct Anthony Fokkerweg over de N2/A2. De gemeente Eindhoven verwacht nog voor de zomervakantie van volgend jaar te kunnen beginnen met het verruimen van deze bottleneck. Om plaats te maken voor de auto's wordt ook een nieuwe fietsersbrug over de snelweg aangelegd. Dat is de eerste fase van de aanleg van een aantal nieuwe wegen.

Zo komt er een verbinding tussen de Anthony Fokkerweg en de A58 bij Best, onder meer over de Spottersweg. Die tweede fase moet eind volgend jaar aanbesteed worden. Fase drie, een verbinding tussen de Spottersweg, via Brainport Industries Campus, onder de A2/N2 door, naar Goederendistributiecentrum Acht komt daarna aan de beurt. De gemeente verwacht dat de wegenstructuur in 2021 klaar is. Daarna wordt dan zoals beloofd aan Oirschot de Oirschotsedijk afgesloten.

De drie onderdelen zijn vooral bedoeld om Eindhoven Airport beter bereikbaar te maken. Het vliegveld kan dan vanaf de A58 bij Best en vanaf de Anthony Fokkerweg benaderd worden. De kruising Anthony Fokkerweg-A2/N2 wordt verbreed, zodat die meer verkeer kan verwerken. Dat moet een einde aan de dagelijkse files maken.

bron: www.ed.nl


14-10

Antwerpen Airport ruikt kansen op Nederlandse markt

Antwerpen Airport ruikt bloed in het water, nu de Nederlandse regering speelt met de herinvoering van een vliegbelasting. “De beste luchthaven van Zuid-Nederland ligt volgens mij in Antwerpen”, aldus topman Marcel Buelens.

De bescheiden regionale luchthaven behoort, net als Brussels Airport en Düsseldorf Airport, tot de meest voor de hand liggende uitwijkmogelijkheden voor Nederlanders die niet van plan zijn de gewraakte heffing op vliegtickets te betalen.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/antwerpen-airport-ruikt-kansen-op-nederlandse-markt


Update: overname van Air Berlin vluchten door Easyjet

Easyjet bevestigt dat de onderhandelingen worden voortgezet met de curatoren van Air Berlin met betrekking tot de mogelijke overname van een deel van de activiteiten van Air Berlin op de luchthaven van Berlijn. Als er overeenstemming is bereikt, en onder voorbehoud van het verkrijgen van alle vereiste wettelijke goedkeuringen, zou de transactie leiden tot een Easyjet exploitatie van maximaal 25 A320-vliegtuigen op de luchthaven van Berlijn.

Bron: http://www.investis.com


12-10

Lufthansa neemt 3.000 medewerkers en 81 vliegtuigen van Air Berlin over

Lufthansa gaat goed 3.000 medewerkers en 81 vliegtuigen van zijn failliete concurrent Air Berlin overnemen. Vandaag ondertekenen de twee bedrijven een koopovereenkomst, heeft Lufthansa-CEO Carsten Spohr gezegd. Die aankondiging komt niet bepaald als een verrassing.

Spohr heeft het over 'een grote dag'. Het is nog de vraag wat met de rest van Air Berlin gebeurt - mogelijk komt dat bij Easyjet terecht. Air Berlin beschikt in totaal over 144 vliegtuigen en stelt 8.500 mensen te werk. De ondertekening is gepland voor donderdag om 12 uur.

Lees verder op: www.demorgen.be/economie/lufthansa-neemt-3-000-medewerkers-en-81-vliegtuigen-van-air-berlin-over-bb4f07d3/


Nieuw treinstation moet luchthaven Charleroi beter bereikbaar maken

Er komt een nieuw treinstation in Fleurus, op twee kilometer van de luchthaven van Charleroi. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel gezegd bij RTBF. Minister van mobiliteit Bellot bevestigt het nieuws. Het station zal op de lijn van Leuven naar Charleroi liggen, en zo wordt het voor veel mensen makkelijker om de luchthaven te bereiken. 

Wie met het openbaar vervoer naar de luchthaven van Charleroi wil vanuit Vlaanderen, moet daar nu ruim de tijd voor nemen. Eerst een trein naar het station van Charleroi-Zuid, daarna een bus van de TEC, die vaak op zich laat wachten en geregeld in de file staat. Maar daar zou dus verandering in komen.

Bij RTBF zegt MR-voorzitter Olivier Chastel dat na maanden overleg over een nieuw treinstation de kogel door de kerk is: "Het station komt in Fleurus, op twee kilometer van de luchthaven. Dat zal een nieuwe dynamiek creëren vanuit Vlaanderen, want het station zal op de lijn liggen die Leuven via Louvain-la-Neuve verbindt met Charleroi. Ik ben daar tevreden over." Van aan het station van Fleurus zullen er shuttlebussen rijden naar de luchthaven.

Minister van mobiliteit Bellot bevestigt het nieuws, maar wil nog niet meer informatie kwijt. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe station er komt.

bron: www.vrt.be


Band tussen Schiphol en KLM te innig

Autoriteit Consument en Markt eist dat Schiphol en KLM stoppen met contact over andere maatschappijen op de luchthaven

Schiphol en KLM hebben de afgelopen jaren samengewerkt om concurrerende luchtvaartmaatschappijen op Schiphol te dwarsbomen. In ieder geval easyJet en Emirates zijn hierdoor gedupeerd. Een standplaats van easyJet op Schiphol werd jarenlang vertraagd, een lounge van Emirates werd geweerd. Ook werd uitbreiding van Schiphol vertraagd omdat KLM bezwaar maakte tegen de investeringskosten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het onderzoek komt waarschijnlijk donderdag naar buiten en is in bezit van NRC.

Lees verder op: www.nrc.nl/nieuws/2017/10/11/band-tussen-schiphol-en-klm-te-innig-13329391-a1576860


11-10

Eurowings stapt in gat airberlin: 36 nieuwe routes

Eurowings springt in het  gat dat het failliete airberlin heeft achtergelaten. Eurowings kondigt vanaf januari 2018 een ruim dertigtal nieuwe Europese vluchten aan. Vijf daarvan zijn van grensluchthaven Düsseldorf, eentje van Keulen.

De rest gaan van onder meer Berlijn en Wenen. De vluchten zijn nog niet boekbaar volgens Routes Online, dat de nieuwe vluchtoperatie meldde.

De voor Nederland interessante routes zijn:
Cologne – Lanzarote eff 16JAN18 2 weekly 737-800
Dusseldorf – Bologna eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Copenhagen eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Florence eff 15JAN18 3 daily Dash8-Q400
Dusseldorf – Munich eff 15JAN18 3 daily A320
Dusseldorf – Stuttgart eff 15JAN18 24 weekly (aircraft not listed)

bron: www.travmagazine.nl


10-10

Dit wil Rutte III met de luchtvaart

Het nieuwe regeerakkoord van kabinet Rutte III ligt op tafel, met daarin ook de toekomstplannen van de luchtvaart in Nederland. In het regeerakkoord staan een aantal punten te lezen betreffende de luchtvaart. De belangrijkste staan hier op een rijtje.

De regering wil bekijken of het mogelijk is om een heffing op vervuilende en lawaaiige vluchten op te leggen. Mocht dit niet het geval zijn wil de Nederlandse regering bekijken of een vliegtaks mogelijk is. De prijzen van tickets zou hierdoor hoger worden. Specifiek: Vluchten binnen Europa worden 7 euro duurder, vluchten op middellange afstand 22 euro duurder en langeafstandsvluchten (langer dan 6000 kilometer) worden 40 euro duurder. De vliegtaks wordt pas ingevoerd als andere opties niet helpen en zal ten vroegste in 2021 toegepast worden. Als de vliegtaks er komt zou dat 200 miljoen euro per jaar moeten opleveren.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2017/10/10/dit-wil-rutte-iii-met-de-luchtvaart


09-10

Laatste vlucht Air Berlin 28 oktober, tickets daarna waardeloos

Air Berlin vliegt uiterlijk op 28 oktober voor het laatst. Tickets voor na die datum zijn waardeloos, zo verklaart een woordvoerder van Air Berlin. Eerder werd al bekend dat alleen mensen die hun ticket na 15 augustus hebben gekocht geld terug kunnen krijgen.

Met Lufthansa en EasyJet worden gesprekken over overname van delen van de boedel gevoerd. Die moeten donderdag zijn afgerond. Beide luchtvaartmaatschappijen zijn geïnteresseerd in de vliegtuigen. Als de partijen er voor donderdag niet uitkomen dan mogen ook andere gegadigden een bod doen.

bron: www.nos.nl

red: Heb je een boeking van een niet uitgevoerde vlucht en heb je betaald met een creditcard, neem dan contact op met je creditkaartmaatschappij voor een refund. Op je creditkaart is een aankoop garantieregeling van toepassing.


07-10

Reisbranche fel tegen nieuwe vliegbelasting

Komt er weer een vliegbelasting zoals in 2008? De reisbranche vreest van wel en verzet zich alvast fel. Schiphol, KLM, ANVR, vakbonden en andere bedrijven en organisaties uit de sector keren zich in een gezamenlijk pamflet tegen het plan.

Komende week komen de vier partijen die een nieuwe regering zullen vormen: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met een regeerakkoord waarin mogelijk een herinvoering van een toeslag voor vertrekkende passagiers vanaf Nederlandse luchthavens is opgenomen. Het zou een bedrag van 200 miljoen per jaar moeten opleveren.

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/eensgezinde-reisbranche-fel-tegen-nieuwe-vliegtaks


06-10

'Ryanair belooft boze piloten betere contracten'

Ryanair heeft zijn piloten donderdag loonsverhoging beloofd en meer baanzekerheid. Dat staat in een brief van de Ierse luchtvaartmaatschappij aan het vliegend personeel die in handen is van persbureau Reuters. 
 
Ryanair schrapte afgelopen maand enkele duizenden vluchten voor de periode tot en met maart volgend jaar. De prijsvechter heeft niet genoeg piloten beschikbaar om de hele dienstregeling uit te voeren, mede doordat zij grote hoeveelheden extra verlofdagen hebben opgenomen
 
De gang van zaken heeft geleid tot een storm van kritiek, ook vanuit vakbonden en zelfs tot in het Europarlement werd woedend gereageerd. Vakbonden vinden dat Ryanair de problemen aan zichzelf te danken heeft. Door zijn personeel beter te behandelen had het bedrijf volgens de vakorganisaties veel leed voor honderdduizenden gedupeerde passagiers kunnen voorkomen.
 
Topman Michael O'Leary stelt de piloten in de brief 'aanzienlijke verbeteringen' in het vooruitzicht wat betreft hun roosters, salarissen, contracten en loopbaanvooruitzichten. De wijzigingen moeten in het komende jaar worden doorgevoerd.
 
bron: www.ad.nl

Lees meer op Reuters www.reuters.com/article/us-ryanair-hldgs-cancellations/ryanair-promises-pilots-significant-improvements-in-pay-conditions-idUSKBN1CA2MG


In het nieuws: Michael O’Leary (Ryanair)

In België wordt Ryanair voor de rechter gesleept wegens duizenden geannuleerde vluchten. Topman Michael O'Leary beleeft momenteel naar eigen zeggen een van zijn moeilijkste weken sinds zijn aantreden. Een profiel.

Michael O’Leary (56) is geen manager van het sympathieke soort. Interviews geeft hij zelden, waardoor de persconferenties van Ryanair barstensvol zitten met de pers. De uitspraken die hij daar doet als CEO van de luchtvaartmaatschappij, zorgen ervoor dat hij constant in het nieuws komt. Of het nou gaat over betalen voor het toilet, een vettax voor zwaarlijvige passagiers, introductie van staplaatsen, gratis vliegen, het aanbieden van kansspelen, het afschaffen van co-piloten: O’Leary heeft het allemaal beweerd voor zijn luchtvaartmaatschappij.

Lees verder op: www.mt.nl/business/nieuws-michael-oleary-ryanair/543839


05-10

De torenhoge prijzen van eten en drinken aan boord

Dat eten aan boord van het vliegtuig iets duurder is dan gemiddeld, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar dat deze prijzen bij budgetmaatschappijen soms wel 21 keer hoger liggen dan in de supermarkt is iets waar weinig mensen zich bewust van zijn. We onderzochten de kosten van eten en drinken aan boord bij een vijftal vliegmaatschappijen en het verschil ten opzichte van de supermarkt.
 
De grootste afzetterij? Water. Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt slechts € 0,14, terwijl er aan boord bij Ryanair en Corendon Airlines maar liefst € 3,00 voor wordt betaald (+2043%). EasyJet is in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen het ‘goedkoopst’, een flesje water kost hier € 2,00 (+1329%).

Lees verder op: www.kayak.nl/news/de-torenhoge-prijzen-van-eten-en-drinken-aan-boord


02-10

Corendon breidt flink uit op Maastricht

Met ingang van 14 april start Corendon met zeven nieuwe bestemmingen op Maastricht. Nieuw zijn Corfu (1x p.w.), Kos (2x p.w.) Rhodos (2x p.w.), Zakynthos (1x p.w.), Catania (2x p.w.), Trapani (2x p.w.) en Enfidha (2x p.w.). De al bestaande routes naar Antalya, Faro en Kreta blijven.

Helaas zijn de losse tickets op Corendon.com vaak duurder dan de complete vakanties op corendon.nl. Eigenlijk zijn de losse tickets alleen aantrekkelijk als super lastminutereis.

 

Eurowings van Weeze naar Mallorca

Eurowings start een tweede route vanaf Weeze. Na München is het de beurt aan Mallorca. Met ingang van de zomerdienstregeling wordt er twee keer per week op Palma de Mallorca gevlogen. Deze vluchten vinden plaats op maandag en zaterdag.

Ryanair is al actief op deze route.
Kijk voor oudere artikelen in het nieuwsarchief