NIEUWS
 
Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1


30-05

TUI fly Nederland klaar voor opstart vanaf 1 juli

TUI Nederland is er klaar voor om de vakantievluchten weer op te starten vanaf 1 juli aanstaande. Er zal in eerste instantie een beperkt aanbod beschikbaar zijn; alleen die bestemmingen worden aangeboden waarvan op dit moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden.

Belangrijke vakantielanden als Spanje, Griekenland en Portugal – en dagelijks volgen er meer – geven aan weer toeristen te kunnen verwelkomen vanaf 1 juli. 

De vakantiebestemmingen die als eerste aangeboden zullen worden zijn: de Griekse eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife en Mallorca en het Turkse Antalya. Ook worden er voorbereidingen getroffen om vluchten naar Curaçao en Aruba weer op te starten.

 

29-05

Wizz Air van Eindhoven en Charleroi naar Albanië

Wizz Air kondigt alweer haar vierde nieuwe basis aan in 2 dagen. Vanaf Tirana in Albanië worden 16 nieuwe routes opgestart.

Vanaf begin juli wordt er 3 keer per week gevlogen op Eindhoven. Vanaf 1 juli zijn er twee vluchten per week vanaf Charleroi. Dit wordt opgevoerd naar 4 vluchten per week in augustus.

 

28-05

Vueling wil 180 routes weer opstarten

Vueling hervat geleidelijk haar activiteiten. De lage kosten van IAG wil in totaal 180 routes in het hele netwerk in Spanje en de rest van Europa uitvoeren, waarbij ongeveer 2.000 vluchten per week worden hervat.

De eerste stap zal zijn om de binnenlandse (Spaanse) markt te herstellen, waarbij het van plan is om te hervatten vanaf eind juni en in juli tot 88 routes van de belangrijkste operationele bases, te beginnen met het hoofdkantoor in Barcelona maar ook in Sevilla, Malaga, Alicante, Bilbao, Mallorca, Ibiza, Gran Canaria en Tenerife. 

Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport: Vueling herstelt tot 72 directe routes naar zowel binnenlandse als internationale bestemmingen. Zij herstelt met name verbindingen met Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Duitsland, Nederland, België, Zwitserland en de Scandinavische landen. 

Later herstart het ook zijn activiteiten in Santiago de Compostela, A Coruña, Vigo, Asturias, San Sebastián, Madrid, Zaragoza, Valladolid, Menorca, Valencia, Granada, Almería, Jerez, Fuerteventura, Lanzarote en La Palma.

Op internationaal niveau zal het ook zijn activiteiten hervatten in zijn twee hoofd bases in Rome en Parijs.

Bron: https://aerolatinnews.com

 

Wizz air start route van Eindhoven naar Milaan Malpensa

Wizz Air opent een basis op Milaan Malpensa met 20 nieuwe routes. In totaal vliegt Wizz Air daarmee op 41 bestemmingen vanaf Malpensa Airport

Eén van de nieuwe routes is een dagelijkse vlucht vanaf Eindhoven. De route start op 3 juli en is dagelijks tot en met 16 juli. Daarna is er een korte onderbreking en wordt er weer gestart op 31 juli.

Bron: www.varesenews.it

 

easyJet houdt in de toekomst 51 vliegtuigen aan de grond

Ook bij easyJet worden er nu ontslagen en vlootreducties aangekondigd. Het bleef de voorbije weken stil rond de toekomstplannen van de maatschappij. Er worden 51 vliegtuigen tot 2023 aan de grond gezet en ze plant 4.500 minder jobs.

Alles samen komt het neer op ongeveer 30 procent van de capaciteit die tot 2023 wordt geschrapt. De maatschappij gaat 51 vliegtuigen aan de grond houden waardoor de operationele vloot komt te liggen op 302 vliegtuigen.

De maatschappij stelt zo’n 15.000 mensen te werk en daar heeft easyJet de intentie om tot 30 procent van die banen te schrappen. Die krimp is groter dan andere lowcostmaatschappijen zoals Ryanair (15 procent) en Wizz Air (19 procent).

bron: www.flightlevel.be

 
27-05

Transavia hervat Porto en Alicante

Transavia breidt haar vluchtschema uit met twee extra bestemmingen: Alicante in Spanje en Porto in Portugal. Deze bestemmingen worden vanaf 10 juni toegevoegd aan de bestemmingen die vanaf 4 juni weer worden gevlogen: Spanje: Malaga, Griekenland: Athene en Portugal: Lissabon en Faro. 

Per week zal onderzocht worden of en welke extra bestemmingen en welke vluchten hier de komende tijd aan toegevoegd kunnen worden. Alle nieuwe vluchten en bestemmingen worden iedere woensdagmiddag op de website gepubliceerd.

bron: www.transavia.com

 

26-05

Roemeens Blue Air hervat vluchten na 1 juli 

Blue Air heeft aangekondigd de reguliere vluchten vanaf 1 juli 2020 geleidelijk te herstarten. Tussen 23 maart en 1 juli stopte Blue Air alle vluchten, voerde alleen repatriëringsvluchten uit voor de Roemeense staat.

Vanuit Boekarest

Brussel: 1 juli 2020. In juli – 3 keer per week, van augustus tot oktober – 4 keer per week

Keulen: 1 juli 2020. Twee keer per week

Vanuit Iasi

Brussel: 1 juli 2020. Twee keer per week

bron:www.imperatortravel.ro

 
Europese handleiding voor veilig vliegen

Het agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een gezamenlijk document uitgebracht waarin maatregelen zijn vastgelegd om de veiligheid van luchtreizigers en luchtvaartpersoneel te garanderen zodra luchtvaartmaatschappijen hun reguliere vluchtschema’s herstarten.

‘Daar waar luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen heel verschillend zijn, is een pragmatische benadering nodig bij de uitvoering van de door hen uitgebrachte richtlijnen’, laat de ANVR weten. ‘Afhankelijk van de locatie en situatie is gekeken hoe je aan de nieuwe gezondheidsveiligheidsnormen kunt voldoen. Maar van passagiers wordt ook verwacht dat zij persoonlijke verantwoordelijkheid nemen.’

– Passagiers die bijvoorbeeld COVID-19-symptomen hebben (koorts, hoesten, plotseling verlies van geur, kortademigheid) of die weten dat ze in contact zijn gekomen met een geval van COVID-19, mogen niet naar een luchthaven komen.

– Passagiers wordt aanbevolen om afstand te houden, te denken aan handhygiëne, ademhalingsetiquette toe te passen en gezichtsmaskers te dragen.

– Passagiers kunnen er zeker van zijn dat gefilterde lucht in vliegtuigen veiliger en schoner is dan we op de grond inademen.

– Passagiers moeten een COVID-19-verklaring kunnen overhandigen vóór dat ze hun instapkaart ontvangen.

– Passagiers wordt gevraagd om contactgegevens te verstrekken om ‘track-and-trace’ mogelijk te maken als iemand op een bepaalde vlucht later positief test voor COVID-19.

bron: www.travmagazine.nl

 

22-05

Condor: eind juni vluchten vanaf Düsseldorf

Condor hervat eind juni een deel van de vluchtuitvoering, waaronder vluchten vanaf het onder Nederlanders populaire Düsseldorf Airport.

Vanaf 25 juni wordt het mogelijk om van Düsseldorf te vliegen naar Mallorca, Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Kos, Kreta, Preveza, Rhodos, Thessaloniki, Jerez de la Frontera, Split en Olbia.

In de loop van de zomer moeten meer zonbestemmingen aan het netwerk worden toegevoegd.

 

Laudamotion sluit basis op luchthaven Wenen

Laudamotion sluit op 29 mei haar basis op de luchthaven van Wenen. Dat besluit is genomen nadat vakbond Vida niet akkoord ging met een salarisverlaging voor het personeel van het Oostenrijkse dochterbedrijf van Ryanair, zo meldt de Ierse omroep RTE. Wenen is de thuisbasis van Laudamotion.

Door de sluiting van de basis in Wenen verdwijnen driehonderd banen. Ryanair dreigde eerder al dat de basis gesloten wordt wanneer geen overeenkomst bereikt kan worden over een salarisverlaging voor het Weense personeel. Vida ging niet akkoord met de salarisverlaging omdat het inkomen dan lager zou zijn dan het gegarandeerde minimumloon in Oostenrijk.

Laudamotion, dat is ontstaan uit Airberlin-dochter Niki en twee jaar geleden door Ryanair werd overgenomen van wijlen Niki Lauda, beschikt nog over drie andere bases: in Düsseldorf, Stuttgart en Palma de Mallorca.

Voor de coronacrisis onderhield de maatschappij onder meer lijndiensten van Wenen naar Eindhoven en Charleroi. Laudamotion zou deze zomer ook van Maastricht naar Zadar gaan vliegen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

21-05

Ryanair herstart vluchtaanbod vanuit België vanaf 21 juni

Vanaf 21 juni start Ryanair haar vluchtaanbod vanuit België langzaamaan terug op. Momenteel vliegt de maatschappij vanuit België enkel nog naar Dublin. Vanaf 21 juni herneemt ze deels terug het normale netwerk.

Vanaf zondag 21 juni start Ryanair haar vluchtaanbod vanuit Brussel en Charleroi terug op. Momenteel is de maatschappij enkel nog actief op de route naar Dublin. Het gaat om een voorzichtige opstart met maximaal enkele vluchten per week naar een beperkt aanbod van bestemmingen.

Vanaf 1 juli schakelt Ryanair dan een versnelling hoger en wordt de frequentie en het aantal bestemmingen vanuit België verder opgedreven

bron: www.flightlevel.be

 

EasyJet begint met Britse en Franse binnenlandse vluchten

easyJet gaat vanaf half juni weer beginnen met vliegen. In eerste instantie start de Britse prijsvechter met binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Op die routes is er genoeg vraag van klanten om winstgevend te kunnen opereren.

Tijdens de vluchten zullen reizigers een gezichtsmasker moeten dragen. Ook het cabinepersoneel en de medewerkers op de grond zullen die dragen. Reizigers kunnen tijdens de vluchten ook geen voedsel krijgen.

De komende weken hoopt easyJet, dat normaal gesproken ook vanaf Schiphol vliegt, meer routes te kunnen hervatten. Dat hangt af van het afzwakken van lockdownmaatregelen in Europese landen en of er genoeg interesse van klanten is. EasyJet blijft aan het schema en de capaciteit voor de rest van het jaar werken.

bron: www.eurobench.com

 

Luchthaven Charleroi heropent op 15 juni

De luchthaven zal haar commerciële activiteiten hervatten vanaf half juni, na een sluiting van bijna drie maand. Dat kondigt Brussels South Charleroi Airport aan.

“In overeenstemming met de gezondheidsaanbevelingen en volgens nieuwe vliegadviezen van de luchtvaartmaatschappijen werden een aantal maatregelen ingevoerd om de veiligheid van het personeel en de gebruikers van de luchthaven te garanderen”, klinkt het in een mededeling op de website van de luchthaven.

Om toegang te krijgen tot het gebouw, moeten passagiers eerst door een verplichte screeningstent waar het Rode Kruis zal controleren op koorts of andere symptomen van corona. Daarnaast zullen passagiers overal in de luchthaven een mondmasker moeten dragen, zoals werd verplicht door de Nationale Veiligheidsraad, en vraagt de luchthaven om zoveel mogelijk online in te checken.

Op 25 maart besloot de luchthaven de deuren te sluiten, nadat het aantal passagiers met 90 procent was gedaald naar aanleiding van de uitbraak van de coronapandemie.

bron: www.demorgen.be

 

20-05

Transavia gaat op 4 juni weer vliegen

Transavia start met ingang van 4 juni haar vluchtschema weer gedeeltelijk op en vliegt vanaf Amsterdam Schiphol naar een aantal bestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal: Malaga, Athene, Heraklion, Thessaloniki, Lissabon en Faro. Per week wordt onderzocht of en welke extra bestemmingen en welke vluchten hier de komende tijd aan toegevoegd kunnen worden.

Bij de keuze voor de bestemmingen heeft Transavia gekeken naar de huidige restricties en de ontwikkeling daarvan in de landen waar Transavia naartoe vliegt. Portugal, Griekenland en Spanje bieden hiervoor goede vooruitzichten op de korte termijn. Dit betekent dat vluchten naar de overige bestemmingen van Transavia worden geannuleerd tot en met 10 juni.

In Portugal zijn de harde restricties opgeheven. Vanaf 4 juni start Transavia weer langzaam met een aantal vluchten naar en van Faro en Lissabon.

Voor Spanje geldt op dit moment een reisadvies om alleen noodzakelijk te reizen en het land vraagt de reizigers op dit moment bij aankomst twee weken in quarantaine te gaan. Een deel van de reizigers kan ondanks deze restricties naar Spanje gaan voor een familiebezoek of bezoek aan hun tweede huis. Transavia wil deze passagiers de kans bieden op reis te gaan en start daarom met een aantal vluchten op Malaga. Op basis van de ervaringen wordt gekeken of de komende periode op meer bestemmingen in Spanje wordt gevlogen.

Griekenland kent voor Nederlanders een inreisverbod tot en met 31 mei. Gezien de berichtgeving gaat Transavia ervan uit dat restricties daarna worden opgeheven.

Passagiers moeten zelf zorgen voor een mondkapje.

Lees het hele artikel op:businesstraveller nl

 

Transavia past voucherbeleid aan

Transavia past haar voucherbeleid aan. Voor vluchten die vanaf 4 juni worden geannuleerd, krijgen passagiers de keuze tussen een voucher en een refund van hun ticket(s). Dat heeft de airline dinsdagavond laten weten.

‘De huidige en ongekende COVID-19-crisis heeft voor een uitzonderlijke situatie gezorgd voor luchtvaartmaatschappijen en hun klanten’, zegt Travsavia in een verklaring.

‘Sinds het begin van deze crisis heeft Transavia daarom vouchers als oplossing geboden voor de passagiers van wie de vlucht is geannuleerd. Deze vouchers kunnen tegen de volledige waarde van de boeking en alle extra’s na 12 maanden worden terugbetaald als ze niet (volledig) zijn gebruikt.’

Recente ontwikkelingen in de situatie rondom COVID-19 en het geleidelijk opheffen van quarantainemaatregelen geven meer duidelijkheid over de mogelijkheden om weer te gaan vliegen. Vanaf 4 juni verkent Transavia de mogelijkheid om haar netwerk weer op te starten naar een aantal bestemmingen.

‘Om die reden én vanwege het besluit van de Europese Commissie om het beleid niet te wijzigen ondanks de grootte van de COVID-19-crisis, heeft Transavia besloten om het restitutiebeleid aan te passen voor annuleringen die Transavia na 15 mei heeft gedaan. Dat zijn de vluchten die vanaf 4 juni worden geannuleerd. Deze passagiers krijgen de keuze tussen een voucher of een terugbetaling van het ticket.’

Gezien de omvang van deze crisis en het aantal annuleringen, is het niet mogelijk om direct de teruggave aan te vragen, zegt de airline.

‘In tegenstelling tot de vouchers die na annulering worden verstuurd en meteen kunnen worden ingezet voor een nieuwe reis. We werken er achter de schermen hard aan om te zorgen dat dit binnenkort kan. We informeren passagiers zo snel mogelijk over hoe ze dit kunnen doen.’

De voorwaarden voor de vouchers blijven hetzelfde: zij staan gelijk aan de totale waarde van de boeking, inclusief eventueel extra geboekte opties.

Transavia bedankt haar klanten voor hun begrip en geduld in deze uitzonderlijke omstandigheden en zegt blij te zijn dat al veel passagiers gebruik hebben gemaakt van het voucher voor een volgende reis.

bron: www.travmagazine.nl

 

19-05

Ryanair ontvangt staatssteun uit Verenigd Koninkrijk

Ryanair ontvangt 600 miljoen pond onder het Covid Corporate Financing Facility (CCFF) programma van het Verenigd Koninkrijk. Eerder diende de maatschappij nog een klacht in bij Europa over de staatssteun die landen aan hun nationale maatschappij geven.

De CCFF-regeling werd in maart in het leven geroepen om door corona geteisterde bedrijven uit de brand te helpen. Bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van het Verenigd Koninkrijk kunnen hier aanspraak op maken.

Eind april dreigde Ryanair nog met rechtszaken vanwege de staatssteun aan maatschappijen. O’Leary was van mening dat hij buiten de boot zou vallen voor staatssteun omdat Ierland Aer Lingus al steunt.

Lees het complete artikel op : upinthesky

 

9 miljoen klanten EasyJet slachtoffer van hackaanval

Door een hackaanval heeft een onbekende partij toegang gehad tot de e-mailadressen en reisgegevens van 9 miljoen klanten van EasyJet. Dat meldt het bedrijf in een persverklaring. Wie achter de aanval zit, wat er met de gegevens is gebeurd en wanneer de aanval heeft plaatsgevonden, is nog onduidelijk.

De negen miljoen passagiers om wie het gaat worden in "de komende dagen" van het incident op de hoogte gesteld. Dit gebeurt uiterlijk op 26 mei. Van klanten bij wie dit niet gebeurt, zijn geen gegevens benaderd, aldus het concern.

Bij een klein deel van de slachtoffers, 2208 klanten, zijn ook creditcardgegevens bekeken. Deze klanten zijn hier al van op de hoogte gebracht, meldt EasyJet. Of gegevens van Nederlandse klanten toegankelijk waren, kon EasyJet niet meteen zeggen.

Het bedrijf zegt verder dat er geen bewijs is dat persoonlijke informatie is misbruikt. Op advies van de Britse privacywaakhond geeft EasyJet klanten advies hoe ze de kans op phishing kunnen beperken.

De luchtvaartmaatschappij is naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van een aanval die afkomstig is van een "zeer geavanceerde bron". Het bedrijf heeft forensische experts ingeschakeld om onderzoek te doen.

Daarnaast zijn het Britse Nationaal Cyber Security Centrum en de Britse privacywaakhond, de Information Commissioner's Office, van het incident op de hoogte gebracht.

bron: www.nos.nl

INFO ALERT CYBER SECURITY INCIDENT van easyJet

 

18-05

Ryanair voorspelt goedkope vliegtickets na Coronacrisis

Ryanair voorspelt vandaag in een update dat vliegtickets na de coronacrisis aanzienlijk goedkoper zullen worden. Dat is precies het tegenovergestelde van wat veel luchtvaartexperts voorspellen.

De vluchten van Ryanair gaan in juli weer van start. De luchtvaartmaatschappij heeft erop aangedrongen dat ze vanaf woensdag 1 juliterugkeert naar 40 procent van de normale vluchten. De nieuwe plannen zijn afhankelijk van de opheffing van de overheidsbeperkingen voor vluchten binnen de EU en de invoering van doeltreffende maatregelen op het gebied van de volksgezondheid op de luchthavens.

De lowcost airline verwacht dat, wanneer grote luchtvaartmaatschappijen met ingang van juli weer gaan vliegen, het concurrentielandschap in Europa wordt verstoord. Volgens Ryanair wordt de luchtvaart dan verstoord door staatssteun, waarbij het de Lufthansa Group, Air France-KLM, Alitalia, SAS en Noorwegen.

Ryanair zei ook dat de luchtvaartmaatschappij de crisis makkelijk gaat overleven. “De balans van Ryanair is een van de sterkste in de sector met een huidige kassaldo van € 4,1 miljard”, aldus de update. De airlines verwacht wel dat de passagiersaantallen voor het grootste deel van 2020 en misschien zelfs 2021 aanzienlijk afnemen, wat een verwoestend effect zal hebben op het eindresultaat.

bron: www.travelpro.nl

 

Eurowings: vanaf juni meer vluchten vanaf Düsseldorf airport

Eurowings heeft steeds meer vertrouwen in een aantrekkende markt, ondanks de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij breidt daarom het aantal Europese vakantievluchten en zakenroutes vanaf Düsseldorf Airport in juni nog verder uit.

Vorige week kondigde de Lufthansa-dochter al aan te gaan vliegen naar Barcelona, Berlijn, Boedapest, Catania, Hamburg, Ibiza, Londen, Mallorca, Manchester, Milaan, Napels, Olbia, Praag, Rome, Salzburg, Sylt, Thessaloniki, Wenen en Zürich.

Vanaf juni komen daar de bestemmingen Boekarest, Bilbao, Dresden, Gothenburg, Heraklion, Valencia, Athens, Split, Stockholm, Birmingham, Malaga, Menorca, Alicante, Corfu, Kopenhagen, Faro, Fuerteventura, Heringsdorf, Kos, Kütahya, Pula, Rhodes, Rijeka, Lamezia Terme, Tivat, en Jerez bij.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Gepland vluchtschema Ryanair vanaf Weeze vanaf 1 juli

Ryanair is momenteel van plan om in juli 47% van de vluchten vanuit Weeze te hervatten (onder voorbehoud van opheffing van de overheidsbeperkingen op vluchten binnen de EU).
Vier routes blijven zoals gepland, 20 routes worden ingekort, vijf worden aanvankelijk niet hervat (volgens boekingssysteem 17 mei 2020)

Routes met lagere vluchtfrequentie:
Malaga 3/7 -4, Alicante 3/7 -4. Ancona 1/7 -1, Brindisi 1/7 -1,  Edinburgh 2/7 -2, Fez 1/7 -2, Gerona 2/7 -2, Ibiza 2/7 -1, Nador 1/7 -1, Porto 2/7 -1, Oujda 1/7 -1, Mallorca 3/7 -4, Palermo 2/7 -1, Pescara 1/7 -1, Marrakesh 1/7 -1, Rabat 1/7 -1, Thessaloniki 2/7 -1, Tanger 1/7 -1,  Valencia 1/7 -1 Zadar 2/7 -1.

Wordt niet hervat:
Rome, Faro, Kiev, Lviv Pisa
 
Wordt ongewijzigd uitgevoerd:
Bezier, Cagliari, Chania (Kreta), Tallinn

bron: https://nrn-forum.net

 

15-05

Kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop van Schiphol

Het kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop voor Schiphol, ook nu het door de coronacrisis veel langer kan duren voordat de luchthaven weer aan zijn maximale aantal vluchten komt. Dat blijkt uit de uitwerking van plannen voor de luchtvaart in Nederland tot 2050 die vrijdag is gepubliceerd.

Voorgaande crises hebben geleerd dat de luchtvaart altijd weer opkrabbelt, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Uiteindelijk wil iedereen toch weer met het vliegtuig op vakantie en is het vliegveld in Flevoland alsnog nodig, denkt de minister.

Volgens het kabinet is het door de veranderingen van de laatste maanden nog belangrijker geworden om de internationale netwerkfunctie en economische concurrentiepositie van Schiphol te versterken. Vakantievluchten moeten daarom worden verplaatst naar het uitgebreide Lelystad Airport dat nog steeds eind volgend jaar open moet gaan.

De andere regionale luchthavens in Nederland gaan zich wat het kabinet betreft richten op vluchten die van toegevoegde waarde zijn voor de regionale economie en de behoefte van de reizigers in de betreffende regio’s. Daarnaast ziet het kabinet een rol voor de kleinere luchthavens bij speciale luchtvaartactiviteiten, zoals vliegscholen en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven 'op het gebied van elektrificatie en drones'. Het kabinet wil dat er tussen de verschillende luchthavens meer samenwerking komt en zal daarover de regie voeren.

Het kabinet benadrukt in de uitwerking wel dat de plannen voor de coronacrisis zijn opgesteld. En dat de duur en gevolgen van deze crisis nog niet te voorspellen zijn.

Op Schiphol kunnen er binnen het huidige operationele systeem niet meer dan 540.000 vliegtuigbewegingen plaatsvinden. Hoe groei na 540.000 vluchten op Schiphol operationeel mogelijk kan worden gemaakt, moet de komende jaren worden onderzocht. Op Lelystad Airport zou na de geplande luchtruimherziening uiteindelijk plaats zijn voor maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar.

Het kabinet stelt wel dat het voor kortere afstanden ook aantrekkelijker moet worden gemaakt om de trein of bus te pakken.

bron: www.omroepflevoland.nl

Reactie Eindhoven Airport op ontwerp-Luchtvaartnota

 

14-05

TUI fly start niet met route tussen Brussel en Ohrid

TUI fly België had plannen opgesteld om dit zomerseizoen met seizoensvluchten tussen Brussel en Ohrid te starten. De route zou op 6 juni beginnen en er zou één keer per week als triangel vlucht via Pula op worden gevlogen.

De vluchten naar Pula vanaf Brussel gaan wel door en gaat volgens de huidige planning vanaf 20 juni starten.

bron: www.exyuaviation.com

 

13-05

Gedupeerde geannuleerde vlucht mag geld terugeisen

Wie niet kan vliegen vanwege reisbeperkingen in verband met Covid-19, heeft recht op volledige restitutie van het geboekte ticket.

Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus. Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. „Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt”, schrijft de Deense.

Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.

De Europese Commissie erkent dat er een cashflowprobleem is bij luchtvaartmaatschappijen, maar wijst erop dat ook consumenten hun baan hebben verloren en het geld kunnen gebruiken. „We sturen brieven naar de lidstaten en daar kunnen zij op reageren”, aldus Vestager.

In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer nagenoeg onmogelijk.

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie. De keuze voor een financiële vergoeding is een recht van de gedupeerde, dat vastligt in het Europees passagiersrecht, zegt de Europese Commissie.

Lees verder op www.limburger.nl/cnt/dmf20200513_00160147/brussel-gedupeerde-geannuleerde-vlucht-mag-geld-terugeisen

 

Vliegstop Transavia tot 3 juni, opstartverkenning in juni

Transavia heeft besloten alle geplande vluchten tot en met 3 juni te annuleren. Eerder werd aangekondigd de geplande vluchten tot en met 27 mei niet uit te voeren, maar deze periode wordt verlengd met een week.  

Transavia  ziet in een aantal landen een voorzichtige versoepeling van maatregelen en restricties. Daarnaast zijn er meer passagiers die de behoefte hebben om te vliegen. Vanaf nu zal per week worden verkend welke routes en welke data in juni in aanmerking komen voor de eventuele opstart. Dit wordt op de Transavia website gepubliceerd.

Transavia zal vanaf nu per week bekend maken welke routes op welke data weer voorzichtig worden opgestart en welke vluchten worden geannuleerd.  “We hebben gezocht naar een goede balans tussen de nodige flexibiliteit die deze situatie van ons vraagt én de wens van passagiers om weer te reizen. Zo weten onze passagiers uiterlijk twee weken voor vertrek of hun reis doorgaat en geven wij zoveel mogelijk mensen de kans om hun reis te maken”, zegt Marcel de Nooijer, CEO van Transavia. “We begrijpen dat er ook passagiers zijn die liever voor de langere termijn meer zekerheid willen. Hen bieden wij de mogelijkheid om het ticket zonder wijzigingskosten om te boeken naar een later moment.”  

Transavia ziet dat er belangstelling bij de klanten is om te reizen én er sprake is van een  geleidelijke versoepeling van beperkingen en restricties in  Nederland en inreisbepalingen van andere landen in Europa.  Marcel de Nooijer: “Hotels en restaurants gaan op beperkte schaal open en bezoeken aan vrienden en familie  om elkaar in het buitenland te ontmoeten, wordt weer vaker mogelijk. Langzaam en voorzichtig zetten wij nu de eerste stappen om dit weer mogelijk te maken en mensen samen te brengen. Het spreekt voor zich dat de veiligheid en gezondheid van onze gasten en medewerkers de hoogste prioriteit heeft.” Meer details over de hygiëne en veiligheidsmaatregelen aan boord worden in de loop van deze week aangevuld en op de website gepubliceerd.    

Passagiers die in de periode tot en met 3 juni een vlucht hebben geboekt ontvangen hierover de komende dagen een mail waarin de annulering wordt aangekondigd. Zij ontvangen een voucher. Met dit voucher kan een vlucht worden gekozen voor een nieuwe datum en bestemming naar keuze tot en met oktober 2021.   

Passagiers die een ticket hebben geboekt in de periode van 4 juni tot en met 30 september 2020 kunnen, als zij dat willen, hun ticket zonder wijzigingskosten omboeken naar een andere vlucht met dezelfde bestemming (tot en met 31 maart 2021). Zij hebben de mogelijkheid hun reis op een ander moment te boeken zonder dat hiervoor wijzigingskosten worden betaald.

bron: www.pilootenvliegtuig.nl

 

12-05

Ryanair wil in zomer weer naar 34 bestemmingen vanaf Eindhoven Airport

Ryanair wil deze zomer weer flink aan de slag op Eindhoven Airport. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil vanaf de periode eind juni/begin juli vanaf Eindhoven weer naar 34 bestemmingen vliegen.

Onder meer de vluchten naar vakantieoorden in Spanje en Italië worden hervat, als het aan de prijsstunter ligt. Nu vliegt Ryanair alleen nog driemaal per week tussen Eindhoven en Londen Stansted.

De prijsvechter wil vanaf 1 juli 40 procent van haar vluchten hervatten. Het is de bedoeling dat er dagelijks circa duizend vluchten uitgevoerd gaan worden, waarmee het overgrote deel van het netwerk weer in dienst wordt genomen. Porto is vooralsnog de eerste bestemming die na Londen Stansted weer vanaf 24 juni aan het vluchtschema wordt toegevoegd. In de dagen erna volgen Krakau, Malaga en Alicante.

Ryanair zet vanaf Eindhoven vooral fors in op Spanje. Negen bestemmingen willen de Ieren aandoen vanaf de tweede luchthaven van Nederland. Het gaat naast Malaga en Alicante om Barcelona Reus en Girona, Madrid, Sevilla, Valencia, Ibiza en Palma (Canarische Eilanden). Maar of die op die plekken vakantiegangers straks met open armen ontvangen worden, is nog maar zeer de vraag. De Spaanse regering heeft ondertussen een quarantaine van twee weken bevolen voor alle reizigers die vanaf aanstaande vrijdag naar het land komen.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het land te beteugelen. De inkomende reizigers moeten thuis of in hun accommodatie blijven en mogen slechts naar buiten gaan om noodzakelijke boodschappen te doen, naar gezondheidscentra te gaan en in geval van een ‘noodsituatie’. In al die gevallen is een mondkapje verplicht. De quarantaine is afgedwongen voor alle reizigers die naar Spanje komen vanaf 15 mei en blijft van kracht zolang de noodtoestand duurt.

Passagiers en cabinepersoneel zullen daarbij mondkapjes gaan dragen, terwijl er ook temperatuurtesten worden ingevoerd, aldus Ryanair. Verder moeten passagiers goedkeuring vragen aan cabinepersoneel voor gebruik van het toilet om rijen te voorkomen en moeten zij informatie geven over hun reizen. Deze informatie zal door overheden worden gebruikt om quarantainemaatregelen te monitoren.

Naast de Spaanse bestemmingen wil Ryanair deze zomer vanaf Eindhoven weer op Edinburgh en Manchester vliegen en de dagelijkse lijn naar Londen weer oppikken. Italiaanse bestemmingen die straks vanaf Eindhoven kunnen worden bereikt zijn Bologna, Brindisi, Catania, Milaan Bergamo, Napels, Pisa, Alicante en Rome Ciampino. Behalve Porto zijn ook de Eindhovense vluchten naar Faro en Lissabon in Portugal weer toegevoegd aan het zomerschema. Voor Polen staan Krakau en Warschau op de planning, voor Marokko Fez en Marrakesh. Andere bestemmingen voor Eindhoven Airport zijn Athene, Dublin en Sofia. Naar Praag, Malta, Venetië, Marseille en Thessaloniki staan in juli en augustus nog slechts een handvol vluchten op de planning.

bron: www.bd.nl

 

08-05

TUI fly België plant Luik - Oujda service in zomer 2020

TUI fly België overweegt in de zomer van 2020 vluchten tussen  Luik en het Marokkaanse Oujda te introduceren , in afwachting van de huidige situatie. De dienstregeling van de luchtvaartmaatschappij toont 1 wekelijkse Airbus A320-vlucht op donderdag, van 11 juni tot 17 september 2020.

bron: www.routesonline.com

 

Transavia: nieuwe lijndienst van Rotterdam naar Fez

Fez, in Marokko, wordt als nieuwe bestemming toegevoegd aan het aanbod van Transavia. De vluchten naar de nieuwe bestemming vertrekken per 4 november op woensdag en zaterdag vanaf Rotterdam The Hague Airport. De verkoop van deze route start op 11 mei.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

07-05

Luchtvaartorganisatie IATA adviseert mondkapjes in vliegtuigen

 Ook de internationale luchtvaartorganisatie IATA adviseert het dragen van mondkapjes aan boord van vliegtuigen. Stewards en stewardessen zouden daarnaast speciale maskers moeten dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens IATA zou het risico op verspreiding van het virus overigens laag zijn aan boord van een vliegtuig. Om de kans op besmetting verder te verkleinen zijn mondkapjes de beste oplossing, aldus de brancheorganisatie.

IATA zegt geen voorstander te zijn van maatregelen om gedurende de hele vlucht veel afstand tussen passagiers in stand te houden. Het bewust vrij laten van de middelste stoel in de rijen zou alleen maar leiden tot 'dramatische' kostenstijgingen, met als onvermijdelijke gevolg dat ook de ticketprijzen flink omhoog zouden moeten.

"We moeten tot een oplossing komen die passagiers het vertrouwen geeft om te vliegen en de kosten van vliegen betaalbaar houdt", benadrukt IATA-baas Alexandre de Juniac.

bron: www.rtlnieuws.nl

 

04-05

Wizz Air start lijndienst tussen Charleroi en Wenen

Wizz Air lijkt een voortrekkersrol te vervullen in de herstart van het vliegverkeer. De prijsvechter breidt sinds vrijdag het aantal vluchten weer uit en vliegt o.a. weer vanaf Eindhoven op Wenen.

Daarnaast zijn er een aantal routes aangekondigd naar de Oostenrijkse hoofdstad . Vanaf 1 juli wil Wizz Air vijf keer per week vliegen tussen Charleroi en Wenen.  Naast Charleroi wil Wizz Air ook starten met routes naar  Tallinn, Rhodos, Heraklion, Burgas, Constanta, Zakynthos en Marrakesh vanaf Wenen.

Vanaf juni wil Wizz zelfs gaan vliegen vanaf Boedapest en Boekarest  naar Abu Dhabi. Om  vanaf vanaf september routes vanaf  Cluj-Napoca, Katowice en Sofia naar Abu Dhabi te starten.

 

01-05

Wizzair: verplicht reizen met gezichtsmaskers

Wizz Air kondigt strikte maatregelen aan voor het dragen gezichtsmaskers door alle passagiers. De Hongaarse prijsvechter, die vanaf vandaag weer meer van en naar Eindhoven Airport vliegt, heeft donderdag aangekondigd dat alle passagiers die aan boord reizen, beschermende maskers zullen moeten dragen als onderdeel van nieuwe veiligheidsprotocollen.

Na de recente aankondiging van Wizz Air dat sommige activiteiten in mei worden hervat, heeft de luchtvaartmaatschappij strikte nieuwe veiligheidsprotocollen geïntroduceerd voor personeel en bemanning. Zowel passagiers als bemanning zullen nu verplicht zijn gezichtsmaskers te dragen wanneer ze reizen met de in Hongarije gevestigde luchtvaartmaatschappij.

bron: www.travmagazine.nl

 

Ryanair verwacht tot 3.000 jobs te verliezen en sluiting van basissen

Ryanair heeft in een update vandaag laten weten wat haar vooruitzichten zijn. Die zijn uiteraard niet rooskleurig. De maatschappij verwacht een herstel ten vroegste in 2022 en gaat daarom herstructureren met tot 3.000 jobs minder en de sluiting van verschillende basissen.

In het tweede kwartaal (juli-september) verwacht Ryanair momenteel maximaal 50 procent van haar normaal aantal passagiers te vervoeren. Het passagiers niveau van het voorbije jaar zal volgens Ryanair ten vroegste pas in 2022 worden bereikt. Daarom bekijkt Ryanair hoe ze zichzelf kan herstructureren om deze crisis aan te gaan.

Ryanair is al in gesprekken met zowel Boeing als de leasingmaatschappijen van Laudamotion om de levering van nieuwe B737 MAX en A320’s de komende 24 maanden uit te stellen. Ryanair gaat ook snijden in haar netwerk en aantal mensen die voor Ryanair werken. Daarbij zouden er tot 3.000 jobs, vooral piloten en cabinepersoneel, verdwijnen. Daarbovenop zullen er ook verschillende basissen worden gesloten en zal er worden bekeken om loonverminderingen in te voeren.

bron: www.flightlevel.be

 

Ryanair blijft gewoon vliegen vanaf Weeze

Ryanair zal ook komende winter vliegen vanaf Weeze. Dat maakte de Ierse luchtvaartmaatschappij bekend. Een bericht op internet veroorzaakte woensdag veel verwarring. Het zei dat Ryanair voor de winter alle routes van Airport Weeze had ingetrokken.

Het bericht wordt ontkend door Ryanair. "De Ryanair routes voor de winter van 2020 staan ​​nog niet volledig op de website, inclusief de routes vanaf Weeze Airport", aldus een woordvoerster van de Ierse luchtvaartmaatschappij. De routes worden opgestart in secties in de website.  Aan het vliegplan wordt gewerkt.

De aankondiging op internet had ook de woordvoerder van de luchthaven, Holger Terhorst, verrast. Hij wees er ook op dat vluchten naar Fes in Marokko al voor de winter geboekt kunnen worden.

Ryanair heeft de activiteiten in Weeze in maart tijdelijk stopgezet vanwege de corona-epidemie.

Bron: https://rp-online.de

 

30-04

16 EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers

De Europese Commissie beraadt zich over de oproep van Nederland en andere EU-landen om tijdelijk toe te staan dat luchtvaartmaatschappijen vouchers uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat is tegen de bestaande EU-wetgeving, maar veel landen waaronder Nederland knijpen in verband met de coronacrisis een oogje dicht. Volgens transportcommissaris Adina Vălean is de discussie over de kwestie in het dagelijks EU-bestuur nog niet afgerond.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en haar Europese collega's vergaderden woensdag per video over deze en andere transportzaken. Twaalf landen waaronder Nederland hebben de commissie in een gezamenlijke verklaring gevraagd met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden. Volgens ingewijden steunen Duitsland, Spanje, Estland en Roemenië de oproep van de twaalf waardoor een meerderheid van de lidstaten zich nu achter de vouchers heeft geschaard.

bron: www.transport-online.nl

 

29-04

Minister: Europese garantstelling voor vliegvouchers

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant staan voor vouchers die luchtvaartmaatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat meldt zij aan de Tweede Kamer, waar D66 vragen over de kwestie had gesteld. Kassa besteedde eerder in maart aandacht aan dit onderwerp.

Passagiers hebben volgens EU-regels recht op een vervangende vlucht, of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen, als hun vlucht wordt geannuleerd. Maar omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, dreigt die verplichting veel luchtvaartmaatschappijen in problemen te brengen.

De mogelijkheden tot omboeken zijn zeer beperkt en een verplichte terugbetaling van alle tickets zou veel bedrijven financieel de nek omdraaien. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat alleen al Air France-KLM volgens analisten zo'n 3 miljard euro aan terug te betalen opbrengsten op de balans heeft staan.

bron: www.bnnvara.nl

 

IATA-topman: “Tijd van goedkoop vliegen is voorbij”

“Het opleggen van social distancing in vliegtuigen zal het einde betekenen van goedkoop vliegen.” Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

“Het is duidelijk dat als we meer afstand moeten houden op een vlucht, de luchtvaartmaatschappijen een groot deel van de zetels zullen moeten neutraliseren. Op korte en middellangeafstandsvluchten minstens een derde van de zetels”, stelt de Juniac. Dit betekent dus hogere prijzen per zetel voor dezelfde inkomsten. De Juniac schat dat de prijzen met minstens 50 procent zullen stijgen. “Om zeker te zijn dat er een minimale winst wordt gemaakt”.

bron: www.hln.be

 

27-04

Norwegian houdt wellicht vloot tot april 2021 aan de grond

Norwegian gaat haar Europese en langeafstandsvloot tot vermoedelijk april 2021 aan de grond houden. Momenteel voert ze enkel binnenlandse vluchten uit in Noorwegen. De maatschappij doet dit om zo de crisis hopelijk te kunnen overleven en volgend jaar met een geherstructureerde Norwegian te beginnen.

Van de 168 vliegtuigen in de vloot van Norwegian vliegen er momenteel nog maar 7. De maatschappij voert nog een zeer beperkt binnenlands netwerk uit dat wordt betaald door de Noorse overheid. Vandaag heeft Norwegian op een presentatie voor haar investeerders de plannen uit de doeken gedaan hoe de maatschappij financieel de crisis probeert te overleven en hoe de maatschappij geleidelijk aan kan opstarten met winstgevendheid.

Concreeet gaat de maatschappij er van uit dat ze al haar resterende 161 vliegtuigen tot april 2021 aan de grond houdt. Vanaf april 2021 tot januari 2022 zal Norwegian dan langzaamaan herstellen en routes toevoegen om zo tot op een normaal niveau te komen in 2022.

Het Norwegian na de coronacrisis zal er wel kleiner uitzien. De maatschappij verwacht een vijftigtal toestellen weg te doen om zo uit te komen op een vloot van 110 tot 120 vliegtuigen. Er is ook een plan voor moest het herstel van de luchtvaart sneller gebeuren dan nu verwacht. In dat geval plant Norwegian een zeer beperkte opstart in het derde kwartaal van dit jaar waarbij dan in het derde kwartaal van 2021 de normale capaciteit zal worden bereikt.

Lees verder op: Flightlevel

 

24-04

Ryanair dreigt met rechtszaken tegen staatssteun luchtvaart

Ryanair is niet van plan zich er zomaar bij neer te leggen als Europese landen hun nationale luchtvaartmaatschappijen met staatssteun overeind houden. Topman Michael O’Leary van de prijsvechter heeft dat in een brief aan Europees commissaris voor mededinging Margrethe Vestager geschreven. Hij dreigt naar de rechter te stappen.

O’Leary keert zich in het schrijven tegen het „willekeurig geven van miljarden euro’s van EU-landen aan hun inefficiënte nationale maatschappijen”. Hij vindt dat alle Europese luchtvaartmaatschappijen, dus ook Ryanair, in aanmerking moeten komen voor leningen waarvoor EU-landen garant staan en „andere voordeeltjes”. Dat zou moeten gebeuren op basis van hoeveel vliegverkeer ze verzorgen in een bepaald land.

Als dat niet gebeurt stapt Ryanair naar de rechter. Bij een overwinning zal de EU volgens O’Leary „gedwongen worden tot een beschamende draai”.

Het dreigement van de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij brengt het risico met zich mee dat steun voor Europese luchtvaartmaatschappijen langer op zich laat wachten. Frankrijk en Nederland zijn het vrijwel eens met Air France-KLM om garant te staan voor miljarden euro’s aan leningen en Lufthansa is met de Duitse regering in gesprek. Italië wil het bankroete Alitalia nu zelf inlijven.

bron: www.rd.nl

 

23-04

Ryanair vliegt niet met ‘idiote’ regel rond social distancing

Idioot, onbetaalbaar en inefficiënt. Ryanair-topman Michael O’Leary is geen fan van de voorgestelde regels rond social distancing tijdens een vlucht.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat niet vliegen als ze de zetels in het midden van de toestellen in naam van social distancing moet vrijlaten. Dat zegt O’Leary in een interview met de Financial Times. Het voorstel noemde hij eerder al zinloos en onbetaalbaar. Ryanair wil dat de Ierse regering betaalt voor de opengelaten zetels als ze de maatregel doordrukt. ‘Of we vliegen niet’, zegt hij nu.

Het businessmodel van de Ierse maatschappij is gebaseerd op zo veel mogelijk vliegen met een zo vol mogelijk toestel. ‘We kunnen geen geld verdienen met 66 procent van de laadcapaciteit. Zelfs als je dat zou doen, bieden de zetels in het midden geen social distancing, dus het is een idioot idee waarmee je niets bereikt.’

O’Leary is voorstander van andere maatregelen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers en de lichaamstemperatuur van passagiers meten op de luchthavens.

bron: www.standaard.be

 

22-04

Transavia houdt vliegtuigen tot zeker 28 mei aan de grond

Transavia heeft alle vluchten tot eind mei geschrapt, laat de maatschappij woensdag weten. Reizigers die hun vliegreis geschrapt hebben zien worden krijgen hiervoor een voucher. Transavia kondigde eerder aan alle vluchten tot en met 6 mei te annuleren.

De vluchten worden langer geschrapt vanwege de coronacrisis. De restricties en maatregelen vanuit Nederland én de landen van Transavia-bestemmingen leggen de luchtvaart nog te veel beperkingen op, legt het concern uit.

Reizigers van wie het ticket geannuleerd is, krijgen een voucher waarmee ze tot een jaar na uitgifte een nieuwe boeking kunnen maken. Als reizigers de voucher niet gebruiken, krijgen ze na een jaar het geld terug.

Transavia-reizigers die een ticket voor de maanden na mei hebben geboekt, krijgen de mogelijkheid deze om te boeken tot een ander moment. "Passagiers die een ticket hebben geboekt met vertrek tussen 28 mei en 30 september kunnen hun tickets zonder wijzigingskosten omboeken naar dezelfde bestemming op een ander moment. Zij kunnen kiezen uit vluchten tot en met 31 maart 2021", aldus Transavia.

bron: www.nu.nl

 

20-04

Opnieuw Duitse staatssteun voor Condor

De Duitse regering is in principe bereid om de worstelende luchtvaartmaatschappij Condor te ondersteunen met een extra noodliquiditeit nadat de eigenaar van de Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT zich terugtrok uit een deal om de luchtvaartmaatschappij te kopen, dit wordt vandaag  gezegd door twee mensen die dicht bij de zaak staan.

Condor is een voormalig onderdeel van Thomas Cook, het vakantiebedrijf dat in september instortte. Omdat vliegtuigen vanwege reisbeperkingen niet konden vliegen, had de luchtvaartmaatschappij haar vloot aan de grond gehouden en om staatssteun verzocht.

Een 380 miljoen euro staatsoverbruggingslening, waarmee de luchtvaartmaatschappij vorig jaar kon worden gered, wordt de facto verlengd en Duitsland zal 200 miljoen extra liquiditeit bieden, aldus de bronnen.

Condor meldt dat de gesprekken met de regering gaande zijn, terwijl het ministerie van Economische Zaken weigerdt commentaar te geven.

Er zijn geen besluiten genomen over een kapitaalstructuuring op langere termijn van de groep, aldus de bronnen, eraan toevoegend dat Duitsland van plan is om na de coronaviruscrisis een nieuw verkoopproces voor de luchtvaartmaatschappij te starten.

Bron: https://uk.reuters.com

 

Dochterbedrijven van Norwegian vragen faillissement aan

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft het faillissement aangevraagd voor vier van haar dochtermaatschappijen die piloten en cabinepersoneel tewerkstellen. Zowat 4.700 jobs zijn in gevaar. De maatschappij verwijst naar het uitblijven van staatssteun in Zweden en Denemarken.

Het gaat om Zweedse en Deense dochterbedrijven. “De impact van het coronavirus op de luchtvaart is ongezien. We hebben al het mogelijke gedaan om deze beslissing van de laatste uitweg te vermijden en hebben staatssteun gevraagd in Zweden en Denemarken”, zegt CEO Jacob Schram.

In Noorwegen was er wel een vangnet waarbij de overheid de betaling van de lonen overnam, maar volgens het bedrijf bleek dat in Zweden en Denemarken niet mogelijk.

bron: www.hln.be

 

18-04

EasyJet maakt geld terug krijgen makkelijker

EasyJet-passagiers wiens vlucht geannuleerd is, kunnen nu eenvoudig hun geld terugvragen via een online webformulier in plaats van dat ze het callcenter moeten bellen. De prijsvechter is één van de weinige Europese maatschappijen die deze optie actief aanbiedt.

Veel luchtvaartmaatschappijen geven tijdelijk standaard een voucher aan de passagiers van geannuleerde vluchten, en maken het hen erg lastig om hun geld terug te vragen, ook al zijn ze wettelijk verplicht tot terugbetaling. Overheden zien het vanwege de coronacrisis door de vingers.

Bij EasyJet kan nu - net als bij Ryanair overigens - het bedrag dat betaald is voor een ticket via een online webformulier worden teruggevraagd. Dat kunnen alle passagiers doen die direct bij EasyJet of via Expedia geboekt hebben en wiens vlucht al geannuleerd is (maximaal 7 dagen in de toekomst).

EasyJet waarschuwt wel dat het terugstorten van het geld wat langer kan duren dan gebruikelijk, tot wel enkele weken, omdat het nogal druk is bij de betreffende afdeling. Wie liever een voucher heeft of direct een nieuwe vlucht wil boeken, kan daar ook nog steeds voor kiezen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

17-04

Transavia: vluchten voor winter 2020/21 boekbaar

Transavia heeft de najaars- en winterperiode van 2020-2021 opengesteld voor boekingen. Tickets voor de periode november 2020 tot en met maart 2021 zijn vanaf nu boekbaar.

‘Onze vliegtuigen staan nu allemaal aan de grond. Maar we willen graag vooruitkijken naar de tijd die komt’, schrijft Transavia vrijdag aan partners. Dat betekent dat er ook meer vluchtmogelijkheden zijn voor degenen van wie de vlucht is geannuleerd de afgelopen weken. Kosteloos omboeken is mogelijk voor reizen die gepland staan tot en met 31 mei.

Transavia vliegt de komende winter naar 53 bestemmingen. De meeste bestemmingen gaan vanaf nu in de verkoop. Half mei komen daar nog 9 bestemmingen bij. Dit zijn vluchten naar Al Hoceima, Nador, Madeira, Dubai, Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, La Palma en Lanzarote. Op die manier kan Transavia inspelen op de laatste ontwikkelingen. Andere topbestemmingen deze winter zijn Innsbruck, Barcelona, Alicante, Marrakech en Malaga

bron: www.businesstraveller.nl

 

14-04

PGL annuleert de overname van Condor

Zoals de Poolse luchtvaartholding PGL op Paasmaandag heeft bevestigd, zal Condor niet worden overgenomen.

PGL heeft de Duitse vakantieluchtvaartmaatschappij hierover geïnformeerd. Condor of het Duitse Ministerie van Economische Zaken kon nog geen bevestiging geven.

Gezien de strijd om te overleven van alle luchtvaartmaatschappijen in de Corona-crisis, wordt al geruime tijd gespeculeerd. PGL, waartoe de luchtvaartmaatschappij LOT behoort, zou zelf staatssteun nodig hebben.

De Polen wonnen het contract voor Condor in januari voor ongeveer 300 miljoen euro nadat Thomas Cook afgelopen herfst failliet was gegaan. Het bedrijf wordt momenteel gefinancierd met een overbruggingslening van 380 miljoen euro van de staatsbank KfW, dat deze week afloopt.

De toekomst van Condor is hiermee ongewis!

 

10-04

EasyJet mag levering van 24 vliegtuigen uitstellen

EasyJet mag de levering van 24 vliegtuigen van Airbus uitstellen. Het gaat om tien toestellen die dit fiscale jaar (FJ) geleverd zouden worden, twaalf toestellen die in FJ 2021 geleverd zouden worden en twee vliegtuigen die op de planning stonden voor FJ 2022.

Hiermee wil de maatschappij wat meer financiële lucht krijgen. Door het uitstel zal er in fiscaal jaar 2021 geen enkel vliegtuig worden ontvangen. Er blijft nog wel een optie voor vijf mogelijke leveringen in FJ 2022. Over de nieuwe leverdata is nog geen akkoord gesloten.

Lees verder op: Upinthesky

 

Ryanair verlengt tijdelijk schema tot begin mei 2020

Ryanair heeft de laatste dagen zijn tussentijdse dienstregeling verlengd tot en met 7 mei. Gebaseerd op het reserveringssysteem van de website van de luchtvaartmaatschappij, is het geplande tussentijdse schema beschikbaar voor reservering.

Voor ons van belang:
London Stansted - Eindhoven 3 wekelijks (dag 157)
Dublin - Amsterdam 4 wekelijks (dag x 234) tot 27 APR 20
Dublin - Brussel 4 wekelijks (dag x 234)
Dublin - Keulen 2 wekelijks (dag 15)

bron: www.routesonline.com

 

08-04

Door coronacrisis doekt Lufthansa dochter Germanwings op

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de luchtvaart en het moederbedrijf van Brussels Airlines. Lufthansa intensiveert de herstructurering Brussels Airlines en doekt dochter Germanwings op. De raad van bestuur van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft vanmiddag enkele belangrijke beslissingen genomen.

Volgens het persagentschap Belga zou Lufthansa ervan uitgaan dat er ook na de coronacrisis een belangrijke vermindering van het luchtverkeer zou blijven. Lufthansa is het Duitse moederbedrijf van onder meer Brussels Airlines, maar ok van Swiss, Austrian Airlines,  en Air Dolomiti uit Italië.

Lufthansa denkt niet dat de luchtvaartsector snel weer zal terugkeren naar het niveau van voor de coronacrisis. Het zal volgens het bedrijf maanden duren vooraleer de wereldwijde reisbeperkingen volledig opgeheven worden.

Brussels Airlines kan nog geen verdere details geven over eventuele inkrimping bij de maatschappij. Bij luchtvaart hangt echter alles af van de vloot en volgens haar is het dus niet abnormaal dat er daar aanpassingen zouden komen.

Wel moeten er nog afspraken gemaakt worden met de vakbonden, zegt de maatschappij. Lufthansa hoopt zoveel mogelijk personeel van Germanwings een andere werkplek binnen de Lufthansa Groep te kunnen geven. De maatschappij vloog sinds 2014 niet meer onder eigen naam, maar onder die van Eurowings.

bron: https://pitane.blue

 

03-04

Kritiek op airline-voucher; mogelijk noodoplossing uit Brussel

De voucher die luchtvaartmaatschappijen bij geannuleerde reizen aan klanten willen geven, ligt onder vuur vanuit Europa en de Consumentenbond.

Airlines mogen alleen vouchers geven als de klant daarmee instemt. Als passagiers geen voucher willen, dan moeten zij hun geld kunnen terugkrijgen, zo heeft Adina Valean, de EU-commissaris voor Transport, laten weten.

De airline-voucher is maximaal 12 maanden geldig. Passagiers kunnen na verloop van de vouchers het ongebruikte deel uitbetaald krijgen. Net als bij de corona-voucher van ANVR en SGR is de airline-voucher bedoeld om te voorkomen dat de cashflow van in dit geval airlines in gevaar komt als passagiers massaal geld terugvragen, terwijl er geen inkomsten zijn door de corona-crisis.

Woensdag meldde de Consumentenbond op zijn website ook bezwaren tegen de airline-voucher te hebben. Volgens directeur Sandra Molenaar is het grootste bezwaar dat de reiziger het risico loopt dat zijn voucher waardeloos is als zijn luchtvaartmaatschappij failliet gaat. ‘Iets wat in deze omstandigheden niet ondenkbaar is. Dat is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat een consument vrijwillig afstand doet van zijn rechten en vervolgens met lege handen komt te staan. De voucher moet, net als de eerder gepresenteerde tegoedbon van de pakketreisaanbieders, gedekt zijn tegen een faillissement’, zegt zij op de website van de bond.

De corona-voucher van ANVR en SGR is namelijk wel gedekt door SGR als een reisbedrijf tussentijds failliet mocht gaan. Bij airlines is dat niet het geval. Daarom wil de bond dat de overheid garant staat voor vouchers van eventuele failliete maatschappijen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) liet eerder al weten dat Nederland het gebruik van vouchers vanwege de huidige corona-crisis tijdelijk wil toestaan. Airlines hebben momenteel het geld niet om de vele geannuleerde tickets te moeten terugbetalen.

RTLZ meldt donderdag dat in Brussel zou worden gewerkt aan een Europese noodoplossing die zowel voor consumenten als airlines acceptabel is. Daarover zou binnen enkele dagen uitsluitsel moeten komen.

bron: www.travmagazine.nl

 

01-04

Nieuwe winterroutes Corendon voor Weeze

Corendon Airlines start een aantal winterroutes naar Gran Canaria en Fuerteventura vanaf diverse Duitse luchthavens, onder andere vanaf Weeze.

Vanaf Weeze wordt er vanaf zondag 1 november 1 keer per week gevlogen op Fuerteventura en vanaf vrijdag 6 november 1 keer per week naar Gran Canaria.

bron: www.corendonairlines.com