NIEUWS

Vanaf Nu is ons nieuws ook te volgen op Twitter

https://twitter.com/Goedkoopvliege1


Aangekondigde stakingen Ryanair

- 03 augustus: Piloten - Ierland
- 10 augustus:
Piloten - België, Duitsland, Ierland NEDERLAND en Zweden
- 12 september:
Piloten - Duitsland
- 28 september:
Cabine Personeel/Piloten - België, Duitsland,  NEDERLAND, Portugal en Spanje
- 23 oktober:
Cabine Personeel NEDERLAND22-10

Dinsdag 24-uursstaking van Ryanair-personeel op Eindhoven

Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport legt dinsdag voor 24 uur het werk neer. Volgens vakbond FNV richt het protest zich tegen de sluiting van de vliegbasis door Ryanair en de manier waarop hun werkgever met ze omgaat.

De medewerkers gaan een petitie overhandigen aan het provinciebestuur van Noord-Brabant. De provincie is als aandeelhouder in de luchthaven partij in het conflict, vindt FNV.

De Ierse luchtvaartmaatschappij sluit per 5 november zijn basis in Eindhoven. Dit betekent dat er geen Ryanair-personeel meer gestationeerd zal zijn in Eindhoven.

Bron: www.nu.nl

21-10

Parkeren op regionale luchthavens steeds duurder

Parkeren op regionale luchthavens is niet zo goedkoop als vaak wordt aangenomen. Regionale luchthavens zijn 21% duurder dan grote vliegvelden als Schiphol, Zaventem en Düsseldorf bij een week parkeren, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Dit komt met name door voordelige online reserveringsmogelijkheden die grote vliegvelden aanbieden, maar regionale luchthavens niet. Een week / 8 dagen parkeren op een regionale luchthaven kost gemiddeld 64 euro, terwijl reizigers op grote vliegvelden gemiddeld 53 euro betalen.

In het Herfstrapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende herfst- en kerstvakantie met elkaar vergeleken.

Regionale luchthavens hebben het imago voordeliger te zijn qua parkeren dan grote vliegvelden, maar dit klopt slechts ten dele. Een weekend / 3 dagen is 20% goedkoper (32 euro vs. 40 euro), maar een week / 8 dagen is juist 21% duurder (64 euro vs. 53 euro). Grote vliegvelden waren altijd duurder, maar door de opkomst van goedkopere online tarieven zoals P3 Lang Parkeren op Schiphol en Discount Parking op Zaventem zijn deze airports nu goedkoper dan ooit. Regionale luchthavens bieden de mogelijkheid tot online reserveren minder of niet en zijn daardoor veel duurder dan reizigers denken.

Lees verder op: vliegveldinfo.nl


19-10

Nieuw vliegveld voor prijsvechters bij Madrid in de planning

Als het aan het zakelijk conglomeraat Air City Madrid Sur ligt, heeft de Spaanse hoofdstad in 2023 een nieuw vliegveld waar hoofdzakelijk low cost vliegmaatschappijen op vliegen.

Hiertoe zal een vliegveld in Casarrubios del Monte, op dertig kilometer ten zuidoosten van de stad, worden getransformeerd in Madrid's tweede vliegveld. Men wacht op dit moment op groen licht van de regionale autoriteiten van Castilla- La Mancha en Madrid. Het terrein ligt op de grens tussen deze regio's. Zodra dat er is, kunnen de werkzaamheden van start in 2020 en kan de eerste commerciële vlucht in 2023 op het nieuwe vliegveld landen.

De verwachting is dat hiervan 300.000 reizigers op jaarbasis gebruik zullen maken. In tien jaar moeten 55.000 vluchten per jaar en 7 miljoen passagiers via deze luchthaven vervoerd worden. Het vliegveld zal volgens prognoses van de investeerders 5.600 directe banen opleveren.

Met het nieuwe vliegveld gaat een investering van 148 miljoen euro gemoeid. Air City Madrid steekt er eigen fondsen in en daarbij komen andere investeringsbronnen. 'Er gaat geen euro in afkomstig van de staat', aldus een bron bij het bedrijf.

Lees verder op in Spanje


Cabincrew vecht besluit Ryanair aan om Eindhoven te sluiten

Ook cabinepersoneel bindt de strijd aan met Ryanair en hun besluit om de basis in Eindhoven te sluiten. Zij volgen het voorbeeld van de piloten. Dat kort geding loopt vandaag. FNV Luchtvaart begint een rechtszaak over de opgelegde overplaatsing van cabinemedewerkers. Van de negentig medewerkers worden er 22 ontslagen, 68 medewerkers moeten verhuizen naar bases in België en Duitsland.

De sluiting van de basis in Eindhoven heeft grote gevolgen voor de medewerkers. Sommigen wonen al jaren in Eindhoven, hebben er een huis, zijn getrouwd of hebben jonge kinderen op school. Medewerkers kregen 12 oktober pas te horen naar welke stad ze worden overgeplaatst per 5 november. Omdat Ryanair eist dat een werknemer binnen een uur van zijn basis woont, moeten veel medewerkers binnen drie weken verhuizen.

,,Het is onmogelijk en onmenselijk om van iemand te verwachten binnen drie weken zijn leven om te gooien", zegt een medewerker die anoniem wil blijven. ,,Je krijgt bovendien geen enkele begeleiding van Ryanair bij het vinden van een nieuw onderkomen of wat dan ook."

De 22 ontslagen medewerkers zijn volgens verschillende bronnen, medewerkers die pas in september zijn begonnen. ,,Ryanair heeft in september nog nieuwe medewerkers gestationeerd in Eindhoven. Die kregen gelijktijdig met hun eerste loonstrookje een brief met een uitnodiging op het hoofdkantoor in Dublin. Daar kregen ze te horen dat ze ontslagen zijn."

bron: www.ed.nl


17-10

Tui fly vanuit Antwerpen naar Tanger

Tui fly Belgiè start op 9 november met vluchten tussen Antwerpen en Tanger.
Deze winter wordt er één keer per week gevlogen op vrijdag

Bron: een post in het forum van www.aviation24.be natuurlijk geverifieerd op de website van de airliner


WOW Air exclusief met Airbus A330 naar Schiphol

WOW Air vliegt komend winterseizoen alleen nog met de Airbus A330-300 naar Schiphol. De IJslandse budgetmaatschappij zet het toestel dagelijks in op de verbinding met Reykjavik. Daardoor stijgt de capaciteit met bijna 800 stoelen per week.

De A330-300 biedt plaats aan 338 passagiers, waarmee het veruit het grootste toestel in de vloot is. In tegenstelling tot bij sommige andere budgetmaatschappijen, staan de stoelen in Economy Class in een 2-4-2-opstelling.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


12-10

Feiten en cijfers vliegbelastingen en heffingen

50% van een ticket naar Boedapest bestaat uit belastingen en heffingen, de luchtvaart in Nederland en haar passagiers betalen jaarlijks 780 miljoen euro per jaar aan belastingen en heffingen. Hoe dit per vlucht wordt verrekend is goed te zien in prijs van een actueel ticket naar Boedapest, zo laat KLM weten. De luchtvaartmaatschappij wil duidelijkheid verschaffen over de feiten en cijfers over vliegbelastingen en heffingen.

De luchtvaart in Nederland betaalt 264 miljoen euro aan security (Bron SEO Benchmark 2018).
* De luchtvaart in Nederland betaalt 457 miljoen euro aan havengelden (Bron SEO Benchmark 2018).
* De luchtvaart betaalt 59 miljoen euro aan luchtverkeersleiding (Bron SEO Benchmark 2018).

Vliegbelasting in Europa
In verschillende landen is een vliegbelasting van kracht. In die landen vloeit de opbrengst van deze belasting echter terug naar de luchtvaart. KLM is voor de verduurzaming van de luchtvaart, maar vliegbelasting waarbij de opbrengsten naar de staatskas gaan helpt het milieu niet. Dit blijkt ook uit onderzoek van CE Delft in opdracht van het Ministerie van Financiën.

Lees verder op: www.travelpro.nl/feiten-en-cijfers-vliegbelastingen-en-heffingen


Piloten Eindhoven slepen Ryanair voor de rechter

Het conflict tussen Ryanair en het Eindhovense personeel escaleert steeds verder. Nu slepen zeventien piloten de vliegmaatschappij voor de rechter. Ze willen voorkomen dat de Eindhovense thuisbasis gesloten wordt.

Zeventien piloten van Ryanair slepen hun werkgever voor de rechter. Met een kort geding proberen ze voor elkaar te krijgen dat Ryanair uiteindelijk terug komt op de beslissing om de basis op Eindhoven Airport te schrappen. Dat doen ze door de rechter te vragen een stokje te steken voor de gedwongen overplaatsing van het Eindhovense personeel naar andere plekken in Europa.

,,Ryanair plaatst de Eindhovense mensen over om stakingen te voorkomen", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers namens de piloten. ,,Dat is een oneigenlijke grond voor overplaatsing, vinden wij. Als de gedwongen overplaatsing van personeel voorkomen kan worden, is het schrappen van de maatregel om de thuisbasis te sluiten vrijwel automatisch van de baan." . Het kort geding van de piloten tegen het Ierse Ryanair dient donderdagochtend voor de Bossche rechtbank, bevestigt een woordvoerder van justitie.

 ,,Ryanair wil niet meer met ons praten", zegt Van Doesburg. ,,Dan resten er maar twee manieren om ons doel te bereiken: staken of een gang naar de rechter. Wij kiezen voor de meest klantvriendelijke manier."


11-10

Winter-route van easyjet van Schiphol naar Agadir

EasyJet vliegt vanaf 1 december tot en met 30 maart naar een nieuwe bestemming vanaf Schiphol. In de winter vliegt de airline naar de Marokkaanse stad Agadir. De vluchten zullen één keer per week, op zaterdag, uitgevoerd worden.

Agadir is de eerste Marokkaanse bestemming die easyJet vanaf Schiphol aandoet.


10-10

Wizz Air volgt Ryanair met wijziging bagagebeleid

In navolging van Ryanair heeft Wizz Air haar bagagebeleid aangepast. Met ingang van 1 november mogen rolkoffertjes niet zonder meer als handbagage mee aan boord van de cabine worden genomen. Dat is alleen nog toegestaan voor passagiers die WIZZ Priority boeken.

Vanaf 1 november mogen Wizz Air passagiers een tas van maximaal 40X30x20 centimeter gratis als handbagage mee aan boord nemen. Wie bijbetaalt voor Wizz Priority (vanaf vijf euro) kan daarnaast een trolley van maximaal 55x40x23 centimeter mee aan boord brengen. Passagiers die een bagage-item van maximaal tien kilo willen inchecken betalen een toeslag van minimaal zeven euro.

De wijziging heeft ook gevolgen voor passagiers die al tickets bij Ryanair hebben geboekt. Wie voor 10 oktober een boeking heeft gemaakt bij Wizz Air voor een vlucht na 1 november zonder Priority, krijgt de mogelijkheid om een bagagestuk van maximaal tien kilo gratis in te checken. Wie al betaald heeft voor check-in bagage krijgt een upgrade naar Priority.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Corendon wil verdubbeling aantal passagiers op Maastricht Airport

Corendon voorziet een stevige groei op Maastricht Airport

Van ruim 100.000 vakantiegangers afgelopen zomerseizoen naar 200.000 reizigers in dezelfde periode volgend jaar. Omdat luchthavens tellen in vertrekken en aankomsten betekent dat voor MAA volgend jaar zo’n 400.000 Corendon-passagiers.

De groei wordt mede mogelijk maakt door een tweede eigen vliegtuig op ‘Beek’ te stationeren. Dat betekent twee korte vertrekken na 6.00 uur ’s en twee late aankomsten rond 23.00 uur.

Het aantal Corendon-bestemmingen staat vooralsnog op zeventien in het nieuwe zomerseizoen. "Mogelijk komen er de komende weken nog enkele bij”, aldus ceo Steven van der Heijden. Wel zijn er verschillen in frequentie; de keren dat er per week op een stad wordt gevlogen.

Lees verder op De Limburger

07-10

Ryanair start tweede route van Brussel naar Catalonië

Met ingang van 1 april start Ryanair met vluchten van Brussel Zaventem naar Gerona airport
Ryanair start met drie vluchten per week op maandag, woensdag en vrijdag

Ryanair vliegt al vanaf Brussel Internationaal naar Barcelona El Prat Airport.03-10

Corendon start route van Maastricht naar Izmir

De Turkse tak van Corendon start een basis op Izmir Adnan Menderes Airport. Naast zes Duitse routes wordt ook Maastricht Airport aangevlogen.

De vluchten starten op 24 april en duren tot 31 oktober. Maastricht krijgt twee vluchten per week op woensdag en zondag.

Helaas zijn losse vluchten geboekt op www.corendon.com vaak véél duurder dan de pakketreizen die Corendon op Corendon.nl aanbiedt. Vlucht is al te boeken op Corendon.com.


easyJet laat reizen boeken uit Instagram

Klanten van easyJet in Engeland kunnen bestemmingen die ze op Instagram zien overhevelen naar een app en direct de reis er naartoe boeken.

Het gaat hier om een uitbreiding van de easyJet-app met de functie ‘Look & Book’. Op basis van beeldherkenning en, indien mogelijk, de hashtags probeert deze de locatie te herkennen. Zodra die is bepaald, zoekt de app naar een nabije luchthaven waar easyJet landt.

De noviteit is een volgend signaal dat socialmedia zich steeds dichter naar transactionele momenten beweegt.

bron: www.emerce.nl


Rotterdam Airport: Albert Heijn en Transavia lanceren proef met ‘Appie Fly'

Een lege koelkast en een dichte supermarkt zijn grote dompers na terugkomst van vakantie, zo blijkt uit onderzoek. Transavia en Albert Heijn zorgen daarom vanaf vandaag voor een zachte landing om dat probleem te voorkomen. Met het concept ‘Appie Fly’ zijn zij de eerste supermarkt en luchtvaarmaatschappij in Nederland die een boodschappenservice voor vliegreizigers introduceren.Wanneer je terugvliegt naar Nederland kun je bij het online inchecken voor je Transavia vlucht een ‘Welkom Thuis Box’ van Appie Fly bestellen die direct na terugkomst op de luchthaven voor je klaar staat. Nadat je je bagage in ontvangst heb genomen, loop je door naar het Appie Fly ophaalpunt, die zich in de aankomsthal van de luchthaven bevindt.

De Appie Fly service richt zich in eerste instantie op ontbijt en is exclusief verkrijgbaar op Rotterdam The Hague Airport. De Welkom Thuis Box is voldoende voor twee personen en is verkrijgbaar in twee ontbijtvarianten a 12,50 euro. Appie Fly is eerder dit jaar kleinschalig getest en krijgt nu een vervolg met een proef van drie maanden op alle vluchten van Transavia naar Rotterdam The Hague AirPort.

Meer informatie: www.ah.nl/appiefly

Bron: www.rotterdamthehagueairport.nl


02-10

KLM-partner Virgin sluit zich aan bij easyJet

EasyJet en KLM-partner Virgin Atlantic zijn een samenwerking aangegaan voor de transferservice ‘Worldwide by easyJet’, zo melden de Britse maatschappijen 

“Dit betekent dat vanaf vandaag, passagiers van easyJet via de luchthaven Londen Gatwick verbonden kunnen worden tussen vluchten van easyJet en Virgin Atlantic. Beschikbare bestemmingen van Virgin Atlantic zijn onder meer Las Vegas, Antigua en St. Lucia”, aldus easyJet.

Lees meer op www.upinthesky.nl/2018/10/02/klm-partner-virgin-sluit-zich-aan-bij-easyjet

PS: Ook Aurigny tot het 'worldwide by easyjet' programma. Daarmee wordt Guernsey via Londen Gatwick bereikbaar


Piloten van Vueling verwerpen collectieve arbeid overeenkomst

Drie maanden geleden feliciteerde de vakbondsvertegenwoordiging van Sepla-Pilotenvakbond en Vueling elkaar met een pre-overeenkomst. Deze kwam tot stand na meer dan een jaar van moeizaam onderhandelen. In deze overeenkomst stond onder andere een (zeer sterke) loonsverhoging van maar liefst 20 procent.

De overeenkomst tussen de Sepla-pilotenvakbond en het management van Vueling is na stemming door de piloten verworpen. 397 van de Vueling piloten hebben tegen het bereikte akkoord gestemd, 252 voor en 10 blanco.

Waarschijnlijk kunnen wij ons opmaken voor een hete herfst met acties van de Vueling piloten.

Lees meer in het Spaans op: http://fly-news.es


01-10

Primera Air zal morgen faillissement aanvragen

Piloten en cabinepersoneel van Primera Air hebben vanmiddag een e-mail ontvangen waarin staat dat Primera Air morgen het faillissement gaat aanvragen.

Primera had een slechte reputatie: het verbrak abrupt al zijn trans-Atlantische vluchten uit Birmingham eerder dit jaar en reizigers hadden heel wat problemen om te worden vergoed, laat staan een EU261-compensatie te krijgen.

Primera Air had ook plannen om vanaf Brussel naar Amerika te vliegen. Heb je geboekt vanaf Brussel, neem dan contact op met je creditcardmaatschappij om gebruik te maken van de garantieregeling van je creditcardmaatschappij en je geld terug te vragen.

bron: www.aviation24.be


Ryanair sluit basis op Eindhoven Airport tijdens winter

Ryanair sluit deze winter de eigen basis op Eindhoven Airport. De sluiting gaat in op 5 november en geldt in elk geval voor komende winter. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij laten weten.

De Ierse prijsvechter voelt de gevolgen van de recente stakingen van zijn piloten en cabinepersoneel. Ryanair verlaagde vandaag de winstverwachting voor het gebroken boekjaar. Ook lagere aantallen passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn.

Op Eindhoven Airport heeft de budgetmaatschappij op dit moment vier toestellen gestationeerd. Volgens Ryanair houdt Eindhoven Airport de meeste bestemmingen maar worden de vluchten uitgevoerd door vliegtuigen die elders een basis hebben. Welke vluchten wel worden geschrapt, is nog onduidelijk. Er werken 83 cabinemedewerkers en tegen de 50 piloten voor de maatschappij vanuit Eindhoven.

Ryanair zegt het verlies van banen te willen beperken. ,,We verwachten onze piloten vacatures te bieden op andere Ryanair-bases, maar omdat we een groot overschot aan cabinepersoneel in de winter hebben, zullen we onbetaald verlof en andere opties onderzoeken om banenverlies bij cabinepersoneel te minimaliseren", aldus de maatschappij in een verklaring.

De FNV, de vakbond voor het cabinepersoneel, ziet de sluiting als straf voor de staking van afgelopen vrijdag. ,,Ik zie geen andere aanleiding. Hiermee laat Ryanair zien dat staken voor hen onacceptabel is. Ze straffen werknemers voor de rechten die ze uitoefenen", zegt FNV-bestuurder Asmae Hajjari. Volgens haar zijn cabinemedewerkers vorig week persoonlijk benaderd door Ryanair om te stakingsbereidheid te onderzoeken. Hajjari: ,,Toen is ook gedreigd met het sluiten van de basis."

Eindhoven is niet de enige thuisbasis waar Ryanair ingrijpt. Ook in Weeze worden twee van de vijf gestationeerde toestellen vanaf volgende maand geschrapt. Via die luchthaven reizen eveneens veel Nederlanders. Daarnaast gaat ook de Ryanair-basis in Bremen dicht..

Lees verder op:  www.bd.nl

Lees ook de persverklaring van Piloten Vakbond VNV 

30-09

Verzamelbak routenieuws Duitsland en Long Haul

Wizz Air: Wizz Air start na Kiev een tweede route op vanaf Bremen. Vanaf april starten er vluchten naar Gdansk. Wizz Air plant twee vluchten per week. De route van Dortmund naar Poznan vervalt per eind oktober.

Ryanair: Ryanair start op 1 april met een route van Keulen naar Bordeaux. Er zijn drie vluchten per week op maandag, woensdag en vrijdag

Eurowings: Eurowings vliegt vanaf juli 2019 drie keer per week tussen Düsseldorf en Las Vegas. Eurowings gaat daarmee de concurrentie aan met KLM dat vanaf Amsterdam op de gokstad in Nevada gaat vliegen.

Long Haul

Wow Air: Wow Air breidt het Amerikaanse routenetwerk uit met Orlando. Deze bestemming in Florida wordt met ingang van 18 december drie keer per week aangevlogen vanaf thuisbasis Reykjavik. Met overstap in Reykjavik is deze bestemming ook te boeken vanaf Amsterdam en Brussel

Norwegian: Norwegian breidt het intercontinentale routenetwerk vanaf Londen Gatwick uit met Rio de Janeiro. De vluchten zullen vanaf het voorjaar van 2019 uitgevoerd worden met een Boeing 787. Daar staat tegenover dat Norwegian haar route tussen Gatwick en Singapore schrapt.

Norwegian beëindigt de trans-Atlantische lijndiensten vanuit het Schotse Edinburgh. Norwegian vliegt momenteel nog van Edinburgh naar Providence (bij Boston) en Stewart (bij New York). De eerste lijndienst wordt eind oktober geschrapt, terwijl er aan de vluchten naar Stewart in maart een einde komt. Norwegian beëindigd ook de vluchten vanaf Belfast naar Stewart International Airport en TF Green Airport in Providence met ingang van 27 oktober.

Primera Airlines: Na Brussel, Berlijn en Frankfurt heeft het Scandinavische Primera nu ook vluchten aangekondigd vanaf Madrid naar de andere kant van de grote plas. Vanaf juli 2019 starten er vluchten naar Newark, Bosten en Toronto.

Indigo: De Indiase low-cost maatschappij Indigo heeft een slot op Londen Gatwick te pakken gekregen en zou dit winterseizoen al vanaf New Delhi naar Londen kunnen vliegen. Er is nog geen aankondiging van de route door Indigo


27-09

Transavia koopt zich in bij SBS 6: serie op prime time

Transavia heeft de portemonnee getrokken voor een zesdelige realitysoap in de primetime-uren van SBS 6. Het gaat om Welkom Aan Boord, een productie van sensatieman Ewout Genemans. Dat heeft de zender van John de Mol laten weten. Bij Transavia, dat volgens SBS 6 naar maar liefst 109 bestemmingen vliegt, werken tweeduizend mensen. Die zullen in de tv-soap hun gezicht laten zien, al zal de airline zijn beruchte seksstewardess wel op stal houden: de reeks begint immers voor 22.00 uur.

Wie krijgen we dan wel te zien? “We volgen onder anderen de populaire purser en ‘vliegende barbier’ Reinier. Wie je ook spreekt binnen Transavia, als je begint over Reiner beginnen ze allemaal te stralen. Met zijn indrukwekkende baard, zijn vriendelijke, geduldige karakter en zijn gevoel voor humor verovert hij ieders hart.”

En dan is er nog vliegtuigmonteur Ben. Hij is verantwoordelijk voor de technische (veiligheid)inspecties van alle vertrekkende en arriverende vliegtuigen. Per vliegtuig heeft hij slechts twintig minuten om het toestel te controleren en eventueel kleine reparaties uit te voeren. Als dat maar goed gaat…

Transavia hoopt niet alleen vliegreizigers aan te spreken, maar ook personeel. “Werken bij Transavia biedt volop afwisseling en geen dag is hetzelfde.”

De eerste aflevering is op vrijdag 19 oktober om 21.30 uur, de avond waarop er traditiegetrouw geen hond naar SBS 6 kijkt.

Bron: www.mediacourant.nl

Apex Airline Ratings 2018: 4 en 5 sterren low cost carriers

APEX werkte samen met TripIt® van Concur®, 's werelds hoogst beoordeelde reisorganisatie-app, om anonieme passagiersfeedback te verzamelen op basis van geverifieerde reisroutes. Met behulp van een vijfsterrenschaal werden tussen 24 oktober 2016 en 31 juli 2017 meer dan 500.000 vluchten beoordeeld door passagiers uit de hele wereld.

FIVE STAR LOW COST CARRIERS
• Azul Brazilian Airlines • GOL • JetBlue • Nok Air • Southwest Airlines • Sun Country • Thai Smile • Virgin America • WestJet

FOUR STAR LOW COST CARRIERS
• Air Baltic • AirAsia • Allegiant Air • Citilink • Eurowings • Flydubai • Flynas • Germanwings • Interglobe Aviation • Interjet • Jeju Air • Jet Lite (India) Limited • Jet2.com • JetStar Asia Airways • Jetstar Japan • Monarch Airlines • Norwegian Air International • Norwegian Air Shuttle • Scoot Private Limited • SpiceJet • Thai AirAsia • Thai Lion Air • Tiger Airways Singapore • Transavia Airlines • Vanilla Air • Wizz Air Hungary

Lees meer op: APEX 

26-09

EU-commissaris: Ryanair moet zich aan Europese wetgeving houden

EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) heeft dinsdag tegen Ryanair-baas Michael O'Leary gezegd dat de luchtvaartmaatschappij zich aan de Europese wetgeving moet houden.

"Respect voor de wet is niet iets waarover de werknemers zouden hoeven te onderhandelen", zei de EU-commissaris de topman van Ryanair in Brussel. O'Leary had zelf om een ontmoeting met de commissaris gevraagd.

Vrijdag staken opnieuw piloten in verschillende EU-landen, waaronder Nederland. Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving. Zij willen dat de Nederlandse arbeidswetgeving wordt toegepast.

"De interne markt van de EU is geen jungle en heeft duidelijke regels voor de arbeidscontracten voor bemanningsleden van vliegtuigen. Het is niet de vlag waaronder een luchtvaartmaatschappij vliegt die telt voor de wetgeving", aldus Thyssen.

"Ik heb dit meneer O'Leary heel duidelijk gemaakt. Ik ben niet tegen Ryanair of het budgetmodel. Maar met groot succes komt ook verantwoordelijkheid. De interne markt van de EU is geen jungle en heeft duidelijke regels voor mobiele werknemers", verklaarde de EU-commissaris.

bron: www.nu.nl


25-09

Nieuwe route Transavia vanaf Eindhoven

Af en toe mis je een nieuwe route. Gelukkig publiceert RoutesOnline een paar dagen later de nieuwe route alsnog.

Vanaf Eindhoven start Transavia op 21 april met een route tussen Eindhoven en het Griekse eiland Zakynthos. Transavia wil 2 keer per week gaan vliegen op deze route op woensdag en zondag.


Ryanair start 53 routes op vanaf Italië

Komende zomer start Ryanair met 53 nieuwe routes vanuit Italië. Helaas zitten er geen routes bij vanuit Eindhoven of Maastricht, wel een nieuwe route naar Brussel Zaventem.

Vanaf 1 april start Ryanair met een route van Brussel Nationaal airport naar Pisa. Ryanair plant 3 vluchten per week op maandag, vrijdag en zondag.


24-09

Leningen moeten WOW Air van schuld afhelpen

Het IJslandse WOW Air heeft 60 miljoen euro ontvangen via leningen. Dit bedrag moet de schuld die de maatschappij bij, onder andere, het vliegveld van Keflavik heeft, aflossen, zo meldt de IJslandse krant Morgunbladet.

De lening van 60 miljoen euro, die door middel van het uitgeven van obligaties zijn ontvangen, moeten het verlieslijdende WOW Air weer op de rit helpen. Volgens Bloomberg krijgen de bedrijven die de lening aan WOW Air hebben verleent een rente van 9 procent, de hoogste rente ooit die een Europese airline zal uitbetalen.

WOW Air heeft de lening dan ook dringend nodig. ………..

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2018/09/24/leningen-moeten-wow-air-van-schuld-afhelpen


21-09

Transavia: veel nieuwe routes voor Rotterdam (UPDATE)

Transavia voegt volgend jaar zomer Brindisi, Tanger en Zadar toe aan het zomernetwerk

Vanaf april krijgen Brindisi, Tanger en Zadar 2 vluchten per week vanaf Rotterdam, daarnaast worden Lanzarote (1x p.w.), Kos (2x p.w.) en Corfu (2x p.w.) vanaf april ook vanaf Rotterdam aangeboden. Nice wordt 2 keer per week uitgevoerd vanaf Rotterdam in juli en augustus.


SunExpress komende zomer vanaf Eindhoven naar Turkije

De Turkse airline vliegt momenteel vanaf Amsterdam naar vijf bestemmingen in Turkije en voegt vanaf zomer 2019 twee routes vanaf Eindhoven naar Izmir en Antalya toe aan haar netwerk. Dat maakte SunExpress bekend.

SunExpress, een dochtermaatschappij van Lufthansa en Turkish Airlines gaat vanaf het komende zomerseizoen twee keer per week naar Izmir en Antalya vliegen. Op welke dagen dit gaat gebeuren is nog niet bekend. 

bron: www.travelpro.nl

19-09

Flixbus naar Eindhoven Airport

Busvervoerder Flixbus mag de komende twee jaar op acht trajecten in Noord-Brabant rijden. Dat besloten Gedeputeerde Staten vandaag, nadat eerder was besloten dat Flixbus niet welkom was op het Brabantse net.

Flixbus gaat nu onder andere rijden op de routes Den Haag–Rotterdam–Eindhoven Airport–Eindhoven Station en  Zandvoort–Haarlem–Amsterdam–Eindhoven Airport.

Wanneer deze routes starten is nog niet bekend en ik kan mezelf voorstellen dat er ook nog routes komen vanuit België naar Eindhoven Airport.

bron: ovmagazine.nl


Ryanair opent deur naar Belgisch arbeidsrecht

In een brief naar de vakbonden schrijft Ryanair dat ze over twee jaar, in 2020, de Belgische arbeidswet willen toepassen voor personeel uit ons land. Ze zijn ook bereid om vakbondsdelegaties te erkennen voor de in België gebaseerde piloten en cabinepersoneel. Ryanair vraagt in ruil dat de geplande staking van 28 september wordt afgelast.

Eerder wou de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair het Belgische arbeidsrecht pas over vier jaar toepassen, maar schuift dat nu op naar 2020. Voor de vakbonden is dat een eerste stap, maar moet er verder worden onderhandeld. Zij willen dat de Belgische wetgeving al vanaf 2019 geldt.

Voor Filip Lemberechts (ACLVB) is de brief een 'uitgestoken hand'. 'We moeten nu zo snel mogelijk rond de tafel zitten', zegt hij. Paul Buekenhout (LBC-NVK) laat zich nog niet uit over de brief en de staking. 'Ik stel vast dat de deur niet dicht is, maar we zullen de inhoud eerst van naderbij bekijken', zegt hij in een eerste reactie. 'We moeten zien of ze de beloftes ook op papier zullen waarmaken', vraagt Anita Van Hoof (BBTK) zich af.

De Belgische vakbonden hadden Ryanair vorige dinsdag een voorstel tot cao overgemaakt, en de maatschappij een week de tijd gegeven om te antwoorden. De respons viel dinsdagavond in de bus. Ryanair lijkt er alvast een stap in vooruit te zetten, zoals de voorbije dagen ook gebeurde in Ierland en Italië.

bron: www.standaard.be 


14-09

Ryanair sluit cao met Italiaans cabinepersoneel

Ryanair heeft een principeakkoord over een collectieve arbeidsovereenkomst voor het cabinepersoneel bereikt met de Italiaanse vakbonden. De laatste hand wordt gelegd aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.

Als onderdeel van de cao met een looptijd van drie jaar krijgen de Italiaanse stewards en stewardessen een contract volgens Italiaans recht. Ook krijgen ze een loonsverhoging, taxfree voordelen die vergelijkbaar zijn met die van andere Italiaanse luchtvaartmaatschappijen en bouwen ze een Italiaans pensioen op.

Donderdag kondigde het Italiaanse cabinepersoneel nog aan te gaan staken op 28 september, samen met cabinepersoneel in Nederland, Spanje, Portugal en België.

bron: www.nu.nl


Wow Air zoekt met spoed naar geld

Staat Wow Air op springen? Wow Air zoekt met spoed een overbruggingskrediet. Lokale IJslandse banken willen deze niet financieren, daarom zoekt Wow Air nu op zeer korte termijn naar buitenlandse investeerders, die zij in ruil obligaties willen aanbieden.

Begin dit jaar had Wow Air een eigen vermogen van USD 24 miljoen, in juni was dit gekrompen naar $14 miljoen en blijkbaar is nu de kas leeg en zoeken zij naar een investeerder van (slechts) $500.000.

Volgens IJslandse bronnen volgt de IJslandse overheid de zaak op de voet en zijn zij bang voor de ondergang van de maatschappij.

Volgens Wow Air is er niets aan de hand en kunnen zij deze week nog melden dat de problemen zijn opgelost. Ik heb mijn twijfels!

Bronnen:

https://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_travel/2018/09/12/wow_air_hope_to_secure_capital_for_the_company

www.mbl.is/vidskipti/frettir/2018/09/13/oliklegt_ad_bankarnir_komi_ad_wow


12-09

Transavia stopt met Amsterdam – München

Transavia stopt komend jaar met haar route tussen Schiphol en München. De laatste vlucht vindt plaats op zondag 3 februari.

Lufthansa dochter Eurowings blijft wel actief op deze route.


Transavia en Flightgiftcard werken samen

Transavia gaat als eerste luchtvaartmaatschappij de cadeaukaart van Flightgiftcard aanbieden. De Transavia Flightgiftcard is online te bestellen én te verzilveren en kan gepersonaliseerd worden met video, cadeauverpakking, persoonlijke tekst of foto.

Flightgiftcard is een Nederlands cadeaukaartenbedrijf dat onder andere met Shell, Uber en Huawei samenwerkt op het gebied van relatie- en personeelscadeaus. Volgens Transavia is er behoefte aan ‘cadeaus met een beleving’. De luchtvaartmaatschappij ziet Flightgiftcard als een nieuw verkoopkanaal.

Transavia brengt de speciaal voor de airline ontworpen cadeaubon onder de aandacht in het inflightmagazine Enjoy, in nieuwsbrieven, via sociale media en door middel van Adwords. Er zijn drie mogelijkheden voor het type kaart

Lees verder op: www.emerce.nl/nieuws/transavia-flightgiftcard-werken-samen


11-09

Zes vluchten Weeze geschrapt door staking Ryanair

Zes van de veertien geplande Ryanair-vluchten van vliegveld Weeze gaan niet door. Dat meldt woordvoerder Holger ter Horst van het vliegveld dinsdagmiddag.

Vanaf Weeze zouden veertien toestellen vertrekken. De vluchten naar Fuerteventura, Santander en Alicante in Spanje gaan niet door, net als die naar Thessaloniki en Corfu in Griekenland. Ook het vliegtuig naar Palermo in Italië vertrekt niet.

Alle reizigers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen kiezen voor een andere vlucht, of hun geld terugkrijgen.

bron: www.1limburg.nl


Ryanair vanaf Maastricht naar Malta

Ryanair gaat in het nieuwe zomerseizoen tweemaal per week vliegen tussen Maastricht Aachen Airport en Malta. Het vluchtschema begint in april 2018 en eindigt in oktober.

Ryanair vliegt op de maandag en de vrijdag. De heenvluchten vertrekken om 09.55 uur (aankomst 12.45 uur). De terugvluchten vertrekken om 17.25 met aankomst om 20.15 uur in Maastricht.

bron: www.limburger.nl


Duitse Ryanair-piloten staken woensdag

In Duitsland gaan het cabine personeel en de piloten van Ryanair woensdag staken. Ze eisen betere verloning en betere werkomstandigheden. Dat melden de Duitse vakbonden. De staking zou 24 uur duren en er zijn onder meer 400 Duitse piloten en copiloten betrokken.


10-09

Datum voor ‘grootste staking ooit bij Ryanair’ bekend

De verschillende Europese vakbonden leggen op vrijdag 28 september het werk neer. Ze voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden bij de Ierse lagekostenmaatschappij. De staking kan wel nog worden afgeblazen als de aandeelhoudersvergadering de nodige veranderingen doorvoert, beweren de vakbonden.

De ‘grootste staking uit de geschiedenis van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair’ zal waarschijnlijk plaatsvinden op vrijdag 28 september. Dat heeft persagentschap Belga maandag vernomen van een vakbondsbron.

Verschillende Europese vakbonden (België, Spanje, Portugal, Italië en Nederland) die het cabinepersoneel vertegenwoordigen, zijn vorige week vrijdag samengekomen in Rome. De bonden trachten al maanden om Ryanair zover te krijgen om de verschillende nationale sociale wetgevingen toe te passen van de landen waar Ryanair actief is, en niet alleen de Ierse wetgeving.

Eerder dreigde het cabinepersoneel al met ‘de grootste staking ooit’ bij Ryanair in de laatste week van september. De datum is nu dus ‘tot nader order’ vastgelegd op vrijdag 28 september, zegt Didier Lebbe, secretaris bij de christelijke bediendebond CNE. De pilotenvakbonden zouden zich nog kunnen aansluiten bij de actie.

Alleen als de op 20 september geplande aandeelhoudersvergadering bij Ryanair gunstig zou verlopen, kan de staking nog worden afgeblazen. ‘Maar als de bedrijfsleiders de noodzakelijke veranderingen niet willen doorvoeren, dan zullen we geen andere keuze hebben dan te reageren met de grootste staking die het bedrijf ooit heeft gekend’, stellen de vakbonden.

bron: www.standaard.be


07-09

Ryanair schrapt bagagetoeslag voor al geboekte vluchten

Ryanair zal de nieuwe bagagetoeslag toch niét in rekening brengen bij klanten die voor de aankondiging ervan al een vlucht hadden geboekt. Dat laat Ryanair donderdag weten.

De budgetvlieger maakte ruim een week geleden bekend dat vanaf 1 november rolkoffertjes niet langer als handbagage worden aangemerkt. Reizigers moeten dit stuk bagage tegen extra kost laten inchecken als bagage voor de vrachtruimte. Alleen rug-, hand- of laptoptassen van normaal formaat mogen dan nog gratis mee het vliegtuig in, tenzij je extra betaalt voor een priority-ticket.

De maatregel zou officieel gelden voor boekingen vanaf 1 september, maar uit de kleine lettertjes van de aankondiging bleek dat Ryanair de toeslag ook zou aanrekenen voor tickets die al verkocht waren voor die datum (voor vluchten na 1 november). Tegen dat laatste kwam veel protest. Ryanair krabbelt nu terug. “De klanten die voor of op 31 augustus hebben geboekt voor een vlucht na 1 november, zullen geen enkele extra kosten of extra ongemak ondervinden”,

lees verder op: www.limburger.nl/cnt/dmf20180906_00072850/ryanair-schrapt-bagagetoeslag-voor-al-geboekte-vluchten


05-09

Verzamelbak Routenieuws Duitsland en Long Haul

Condor
Condor start in de zomerdienstregeling met een aantal nieuwe routes vanaf Düsseldorf.
Nieuw vanaf 7 april: Napels 2x p.w. - Vanaf 14 april: Palermo 2x p.w.
Vanaf 1 mei: Cagliari 2x p.w., Kefalonia 1x p.w. En Volos 1x p.w.

Wizz Air
Wizz Air start met zijn eerste route vanaf Bremen. Vanaf 1 maart wordt er 2x p.w. gevlogen tussen Bremen en Kiev

Wizz Air staakt aan het einde van de zomerdienstregeling met zijn vluchten tussen Dortmund en Poznan.

Germania
Germania start een hoogzomervlucht van Bremen naar het Kroatische Zadar. ER zijn 2 vluchten per week van 23 juni t/m 27-10

Longhaul

Norwegian
Norwegian heeft toestemming van de Braziliaanse autoriteiten om vluchten op te statten vanaf Europa. Norwegian wil starten met vluchten vanaf Londen naar Sao Paulo, later moeten daar ook vluchten naar Rio de Janeiro bijkomen.

Primera Air
Vanaf 28 oktober start Primera met vluchten tussen Parijs CDG en Montreal. Er staan vier vluchten per week gepland.

Primera wil in de zomer 2019 starten met long haul low cost vluchten vanaf Berlijn.
Vanaf juni wordt er dagelijks gevlogen op New York, vier maal per week op Boston en drie maal per week op Toronto.


29-08

Vueling met nieuwe verbinding van Wenen naar Amsterdam

Vanaf 2 december 2018 verbindt Vueling Wenen met Amsterdam. Vanaf deze datum wordt er vier dagen per week gevlogen op Wenen. Vluchten zijn op maandag, donderdag, vrijdag en zondag.

Vueling is nu al negen jaar in Wenen.

Ik ben benieuwd welke slots IAG gaat inleveren voor deze nieuwe route.

Easyjet, KLM en Austrian Airlines vliegen al vanaf Amsterdam op Wenen.Transavia stopt met vluchten naar Boedapest

Transavia vliegt vanaf november niet meer vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Boedapest. De luchtvaartmaatschappij heeft de toestellen nodig voor vluchten naar wintersportbestemmingen.

Ook vanaf andere Nederlandse luchthavens is het niet meer mogelijk om met de KLM-dochter naar de Hongaarse hoofdstad te vliegen. De stap is opmerkelijk omdat de eeuwenoude stad steeds populairder wordt als bestemming. Het afgelopen jaar reisde het recordaantal van 5 miljoen toeristen af naar deze plek.

Door het schrappen van de lijndienst is er geen directe lijnverbinding meer tussen Rotterdam en Hongarije.

bron: www.ad.nl


24-08

Test-Aankoop (België) start rechtszaken tegen Ryanair

Test-Aankoop stapt vandaag met een reeks dossiers tegen luchtvaartmaatschappij Ryanair naar de rechtbanken van Charleroi en Zaventem in de hoop een vergoeding te krijgen voor honderden reizigers die getroffen werden door stakingen in juli en augustus.Test-Aankoop ontving klachten over Ryanair van 1.350 consumenten. Ze kregen van de Ierse maatschappij geen vergoeding omdat hun vlucht verstoord werd door een staking. Ryanair roept "uitzonderlijke omstandigheden" in om de weigering te verantwoorden, maar volgens de consumentenorganisatie is dat in strijd met eerdere rechtspraak van het Europese Hof van Justitie.

Een groepsvordering voor alle gedupeerden komt er niet wegens te tijdrovend. Test-Aankoop selecteerde wel een reeks dossiers van leden om in hun naam een schadevergoeding te eisen bij de rechtbank. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat dat ook zal lukken. Daarna zal Test-Aankoop opnieuw naar Ryanair stappen. Als de maatschappij dan nog steeds niet plooit, zullen ook andere dossiers aangepakt worden tot elke passagier wordt vergoed.

bron: www.demorgen.be


Rolkoffer telt bij Ryanair niet meer als handbagage

Ryanair accepteert rolkoffertjes niet langer als handbagage. Reizigers moeten dit stuk bagage per 1 november tegen extra kosten laten inchecken als ruimbagage. De nieuwe regels gaan ook gelden voor andere uit de kluiten gewassen handbagage.Reizigers van Ryanair mogen tassen en koffers tot een gewicht van tien kilo nu nog zelf het vliegtuig mee in nemen. Binnenkort mogen alleen rug-, hand- of laptoptassen van normaal formaat gratis mee het vliegtuig in. Passagiers met een zogeheten priority-ticket mogen wel met hun rolkoffer bij de hand aan boord.

Volgens Ryanair zijn de nieuwe regels nodig om passagiers vlotter aan boord te laten gaan, wat ook weer zal leiden tot minder vertragingen. De Ierse prijsvechter gaat een tarief van 6 tot 10 euro rekenen voor het inchecken van koffertjes en backpacks.

bron: www.ad.nl

Zie ook Ryanair Website 


22-08

Cabin Crew Ryanair dreigt met stakingen op Eindhoven

Het overgrote deel van de 83 cabinemedewerkers van Ryanair werkzaam op luchthaven Eindhoven is bereid te gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze stemden vandaag tijdens twee aparte ledenvergaderingen van FNV Luchtvaart massaal in met het sturen van een ultimatum met eisen aan hun werkgever en het voeren van acties, waaronder stakingen, als Ryanair hieraan niet voldoet. 

Eind vorige week klapten de cao-onderhandelingen in Dublin tussen FNV Luchtvaart en Ryanair. FNV eist dat de Ierse luchtvaartmaatschappij zijn personeel in Nederland fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gaat bieden, gebaseerd op het ‘Nederlandse’ arbeidsrecht. Maar ondanks herhaaldelijk aandringen blijft Ryanair weigeren concrete toezeggingen te doen. De prijsvechter blijft zich in bijna heel Europa verschuilen achter Iers arbeidsrecht.

FNV bestuurder Asmae Hajjari: 'Ryanair wilde enkel toezeggen 'in overweging te zullen nemen om misschien vanaf 2022 arbeidsvoorwaarden te bieden naar Nederlandse arbeidsrecht, mits álle werknemers hier dan voor zullen kiezen'. Vandaag hebben we dit voorgelegd aan al onze leden. Zij gaven bijna unaniem aan dat ze niet langer aan het lijntje willen worden gehouden en willen staken voor betere arbeidsvoorwaarden.' De komende week zal een ultimatum worden gestuurd naar Ryanair. 

lees verder op: www.blikopnieuws.nl/nieuws/266483/cabinemedewerkers-ryanair-dreigen-met-stakingen-op-eindhoven.html

21-08

Primera Air start Low Cost Long Haul vanaf Brussel (UPDATE)

Het Scandinavische Primera Air start vanaf Brussel met drie routes naar de Verenigde Staten.
Het gaat om routes naar Boston, Newark en Washington Dules.

Vluchten starten komende lente en de verkoop start aanstaande donderdag

Primera heeft al low cost vluchten vanaf Londen en Parijs naar Amerika

Primera zal zijn drie nieuwe Brusselse routes vliegen met nieuwe Boeing 737 Max 9-jets die begin 2019 worden geleverd

De route naar New York/Newark begint op 9 mei 2019, met een dagelijkse retourvlucht.
De route naar Washington begint op 2 juni 2019, met 3 vluchten per week.
De route naar Boson begint op 2 juni 2019, met 4 vluchten per week


EasyJet nieuwe sponsor schaatsteam Jillert Anema

Luchtvaartmaatschappij easyJet wordt de nieuwe sponsor van het schaatsteam van Jillert Anema.

De ploeg van dertien langebaan- en marathonschaatsers met daarin onder meer olympisch medaillewinnaars Jorrit Bergsma en Irene Schouten zat sinds eind mei zonder sponsor.

Anema was vanmiddag niet bereikbaar om de plannen verder toe te lichten. Donderdag wordt de sponsordeal op Schiphol gepresenteerd

bron: www.lc.nl


16-08

FNV: Onderhandelingen met Ryanair zijn gecrasht

'Ik kom met lege handen terug uit Dublin', zegt Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart. Ze onderhandelde de afgelopen dagen met Ryanair en twee uitzendbureaus over betere arbeidsvoorwaarden voor de 83 cabinemedewerkers van de Ierse luchtvaartmaatschappij op vliegveld Eindhoven. De eerste gesprekken met Ryanair vonden maanden geleden al plaats.
De voornaamste eis van FNV is dat Ryanair zijn personeel in Nederland fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gaat bieden, gebaseerd op het 'Nederlandse' arbeidsrecht. De luchtvaartmaatschappij, die zich in heel Europa achter Iers arbeidsrecht verschuilt, wilde ondanks herhaaldelijk aandringen, geen enkele concrete toezegging doen. Wel bood de luchtvaartmaatschappij aan 'om in overweging te willen nemen om verder te onderhandelen over mogelijke invoering van het Nederlandse arbeidsrecht vanaf 2022, mits álle werknemers hier voor zullen kiezen.' Hajjari: 'Veel vager krijg je het niet. Onze leden laten zich niet tot 2022 aan het lijntje houden. Zij willen zo snel mogelijk onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen en een goede cao hebben. Dit is gewoon gebakken lucht en daar kunnen onze leden niet van eten.'


'Ryanair gaf als argument het jaartal 2022, omdat dan alle Ryanair-werknemers in heel Europa, als gevolg van EU-regels, sociale premies moeten gaan afdragen in het land waar hun basis gevestigd is', aldus Hajjari. 'De cabinemedewerkers in Eindhoven betalen allang sociale premies in Nederland. Ze kunnen er alleen vaak geen gebruik van maken, omdat hun werkgever zich verschuilt achter Iers recht. Ryanair moet stoppen met verstoppertje spelen en over de brug komen.'


Woensdag 22 augustus organiseert de FNV een ledenvergadering. Hajjari: 'Nu we zijn uit onderhandeld, stellen we een ultimatum op. We gaan dit woensdag met onze achterban bespreken en daarna gaan onze eisen, onder de dreiging van acties, richting Ryanair. Ryanair weet al dat er een ultimatum aan komt.'

Lees verder op: www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2018/augustus/onderhandelingen_met_ryanair_zijn_gecrasht14-08


Mogelijk vervolg op acties bij Ryanair

De stakingsacties van Ryanair-piloten krijgen mogelijk een vervolg. De directie van de Ierse prijsvechter heeft na de stakingen van vorige week vrijdag niets van zich laten horen. Hierdoor kunnen nieuwe acties volgen, zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Ook de Duitse vakbond heeft niets meer van Ryanair gehoord. De Europese pilotenvakbonden komen deze week bijeen om te praten over de te varen koers bij Ryanair. Momenteel zit de Ierse pilotenvakbond aan tafel met een mediator en met Ryanair.

bron: www.travmagazine.nl


Wizz Air ‘heeft interesse’ in vluchten vanaf Lelystad

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air heeft interesse in het uitvoeren van vluchten vanaf Lelystad Airport, als deze in 2020 open gaat als luchthaven voor Europese vakantievluchten. Dat heeft de Nederlandse chief operations officer van het bedrijf, Diederik Pen, verklaard tegenover het vakblad Luchtvaartnieuws.,Het wordt een kleinschalige luchthaven met snelle omdraaitijden, dat past bij ons”, aldus Pen tegen het blad. Wizz Air is voor deze krant nog niet bereikbaar voor een nadere toelichting. Ook Lelystad Airport wil niet reageren. ,,Over commerciële trajecten doen wij nooit uitspraken”, is het enige antwoord.

De budgetmaatschappij vliegt nu vanaf de luchthaven Eindhoven, naar twintig bestemmingen in tien verschillende landen. Het bedrijf zou graag uitbreiden op de Nederlandse markt, maar loopt daarbij tegen de beperkingen van de luchthaven aan. ,,Helaas zit Eindhoven vrij vol”, aldus Pen.

Of en wanneer Wizz Air vanaf Lelystad Airport kan gaan vliegen is nog onzeker, zegt ook Pen. ,,De vraag is nog wel wanneer en hoe we de vliegrechten kunnen krijgen. Maar we houden het in de gaten, want we blijven altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”

bron: www.destentor.nl10-08

Grootste Ryanair-staking tot dusver treft +/- 70.000 passagiers

De vluchten van naar schatting zo'n 70.000 passagiers zijn vrijdag geannuleerd door de staking van Ryanair-piloten in Nederland, Zweden, Duitsland, België en Ierland.

Er zijn in totaal 396 vluchten door Ryanair geschrapt. De meeste vluchten werden geannuleerd in Duitsland (250) en België (104).

Er passen 180 passagiers in een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij. In juli 2018 zaten de toestellen voor 97 procent vol. Dagelijks voert het concern zo'n tweeduizend vluchten uit, vooral binnen de Europese Unie.

Het gaat om de grootste eendaagse staking in de geschiedenis van Ryanair. De actie van de piloten overtreft de staking van het cabinepersoneel in juli. Toen schrapte het bedrijf zo'n driehonderd vluchten van en naar Italië, Spanje, Portugal en België.

bron: www.nu.nl

09-08

Ryanair: alle vluchten vanaf Eindhoven gaan gewoon door

Alle vluchten van Ryanair die vrijdag staan gepland op Eindhoven Airport vertrekken ondanks de aangekondigde staking van Nederlandse piloten gewoon. Dat meldt de vliegmaatschappij. Aanvankelijk leek het erop dat de vluchten moesten worden geannuleerd. De rechter wees donderdag een kort geding van Ryanair af om de staking te voorkomen. 

Dat de vluchten toch doorgaan is opmerkelijk. In de rechtbank donderdagmiddag zeiden advocaten van Ryanair nog dat alle vluchten vanuit Eindhoven zouden moeten geannuleerd als de staking door zou gaan. Dat blijkt nu dus toch niet het geval.

In totaal waren er elf vluchten met Nederlandse piloten die op de tocht leken te komen. Dat tekort zal de budgetmaatschappij nu waarschijnlijk opvangen met piloten uit andere landen.

In een statement zegt de vliegmaatschappij: 'Er zullen geen annuleringen zijn als gevolg van de onnodige stakingsactie door de Nederlandse pilotenvakbond.' Verder noemt de budgetvlieger de Europese stakingen - ook piloten in België, Duitsland, Ierland en Zweden het werk neer - 'spijtig en ongerechtvaardigd'.

Bron: www.omroepbrabant.nl


Rechter: Nederlandse Ryanair piloten mogen staken

De Nederlandse piloten van Ryanair gaan vrijdag staken. Ze hebben hiervoor donderdag toestemming gekregen van de rechter. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat elf vluchten die vertrekken vanaf Eindhoven Airport op vrijdag zullen uitvallen. In totaal vertrekken er vrijdag 26 vluchten van Ryanair, elf daarvan hebben Nederlandse piloten.

De piloten kondigden eerder al aan op vrijdag te willen staken in navolging van hun collega's uit Duitsland, Ierland, Zweden en België. Ryanair stapte echter naar de rechter om dit te voorkomen. Maar die heeft nu dus beslist dat de staking gewoon mag doorgaan.

De rechter vindt wel dat toekomstige stakingen 72 uur van tevoren moeten worden aangekondigd. Ryanair moet garanderen dan geen stakingsbrekers in te zetten.

Lees verder op Omroep Brabant


08-08

Nederlandse Ryanair-piloten gaan vrijdag staken

Nederlandse piloten van Ryanair willen vrijdag staken. Dat heeft vakbond VNV bekendgemaakt. De piloten sluiten zich daarmee aan bij stakingen in Duitsland, Zweden, België en Ierland.

Ryanair probeert de staking via de rechter te verbieden. Mocht de staking wel doorgaan, dan kunnen Nederlandse vakantiegangers waarschijnlijk niet vertrekken vanaf Eindhoven, Weeze (Duitsland) en Brussel Charleroi (België).

"De kans is groot dat er helemaal geen Ryanair-vluchten vertrekken. Het hangt ervan af of de Ryanair-directie andere piloten laat invliegen", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Op vrijdag vertrekken vanaf Eindhoven onder meer vluchten naar Praag, Pisa, Lissabon en Valencia. In andere landen heeft Ryanair al een groot deel van de vluchten geschrapt.

Lees verder op: https://nos.nl/artikel/2245187-nederlandse-ryanair-piloten-gaan-vrijdag-staken-ryanair-stapt-naar-de-rechter.html


Ryanair probeert via rechter Nederlandse staking te voorkomen

Ryanair zet alles op alles om een staking van Nederlandse piloten te voorkomen. Met een kort geding wil de Ierse budgetmaatschappij een stokje steken voor een mogelijke pilotenstaking deze zomer. Het kort geding dient donderdag om 15.30 uur.

Pilotenvakbond VNV is woedend en noemt de stap een 'Ryanair-aanval op het Nederlands stakingsrecht' wat een fundamenteel recht is van werknemers in Nederland. De bond laat weten verrast te zijn door de stap van Ryanair omdat nergens anders in Europa is geprobeerd om via de rechter een staking tegen te houden. ,,Bovendien is nog niet het voornemen uitgesproken om deze zomer bij Ryanair te gaan staken", laat de VNV weten.

bron: www.ed.nl


Ook Duitse piloten Ryanair kondigen staking aan + (UPDATE) De geannuleerde vluchten vanaf Weeze

Duitse piloten van Ryanair leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Dat meldde de Duitse vakbond VC woensdag. Met de acties willen de vliegers hun roep om betere arbeidsvoorwaarden bij de Ierse prijsvechter kracht bijzetten.

Als gevolg van de acties gaan 250 vluchten in Duitsland niet door, zo meldde Ryanair. Reizigers kunnen vluchten gratis omboeken of krijgen hun geld terug. Ook in Zweden, België en Ierland wordt vrijdag gestaakt. Het conflict met Ryanair draait vooral om de 'cultuur' binnen de budgetmaatschappij. Alle Laudamotion vluchten gaan gewoon door.

De geannuleerde vluchten vanaf Weeze

06-08

Wizz Air start Charleroi – Craiova en nieuwe routes Dortmund

Wizz Air heeft vandaag elf nieuwe routes aangekondigd. Drie daarvan zijn naar onze regio. Eentje naar Charleroi en twee naar Dortmund.

Vanaf 15 december start Wizz Air met een route van Charleroi naar het Roemeense Craiova. Wizz Air plant twee vluchten per week op dinsdag en Zaterdag.

Vanaf Dortmund start Wizz Air op 30 oktober met een route naar Tirana. Wizz Air gaat twee keer per week, op dinsdag en zaterdag tussen beide steden vliegen. Tijdens de kerstvakantie zijn er extra vluchten.

Vanaf Dortmund start Wizz op 15 december met vluchten naar Pristina in Kosovo. Hier zijn drie vluchten per week gepland, op dinsdag, donderdag en zaterdag.


03-08

Ryanair: mogelijk gaat op 10 augustus heel west & zuid Europees netwerk plat

De Belgische piloten van Ryanair gaan, samen met hun Zweedse collega's, (opnieuw) het werk neerleggen.

Het Belgische (en Spaanse/ Portugese/ Italiaanse) cabinepersoneel bij Ryanair staakte eerder al vorig week (25 en 26 juli) waardoor bijna alle Ryanairvluchten vanuit Brussel & Charleroi werden geannuleerd. Maar daar houdt het dus niet bij op. De afspraak was initieel om te wachten op een overleg rond 15 augustus, maar de piloten hebben nu beslist dat niet te doen en reeds op 10/8 hun ongenoegen te uiten via een nieuwe staking in volle vakantieperiode. “

Ik vermoed dat de uitspraken en de bedreigingen van O’Leary van de voorbije dagen voor zoveel bijkomend ongenoegen en boosheid gezorgd hebben dat hun geduld op is" aldus Koen Dries van de christelijke vakbond. De stakingsoproep kadert in een grotere Europese actie. De Zweedse piloten hebben al toegezegd mee te doen & er lopen nog gesprekken met pilotenverenigingen uit andere landen.

Verwacht wordt dat zij in de loop van de volgende dag(en) een beslissing gaan nemen. Als iedereen meedoet, zal op 10 augustus het hele Ryanair-netwerk in West- en Zuid-Europa platliggen.


01-08

Eindhoven Airport bij snelst groeiende luchthavens van Europa

Eindhoven Airport is de op twee na snelst groeiende luchthaven van Europa over de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat en ING Economisch Bureau. De gemiddelde groei van de honderd grootste vliegvelden in Europa bedroeg zo'n dertig procent. Eindhoven Airport tikt bijna de honderd procent groei aan tussen 2012 en 2017.

De Eindhovense luchthaven hoeft alleen Keflavik in IJsland met ruim tweehonderd procent groei en Istanbul/Sabiha Gokcen met ruim honderd procent voor zich te dulden. En dat terwijl Eindhoven Airport op dit moment niet veel verder kan groeien vanwege de afspraken aan de Alderstafel over het maximaal aantal vluchten.

Echter, binnenkort moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden door de overheid, Eindhoven Airport, omwonenden en milieuorganisaties over de maximale groei van de luchthaven in de toekomst. Er liggen verschillende groeiscenario's klaar waaronder eentje die 100.000 vluchten toestaat.

Inmiddels ontstaat er wel steeds meer verzet in de regio Eindhoven tegen de groei van de luchthaven. Diverse protestgroepen en acties roepen op om de groei te laten stoppen, of in ieder geval veel minder sterk te laten worden. Ook vanuit de politiek wordt er kritisch naar de enorme groei van Eindhoven Airport gekeken, ondanks de economische belangen voor de stad.

De groei van Eindhoven Airport is wel goed te verklaren: Er vliegen veel budgetmaatschappijen zoals Ryanair, Transavia en WizzAir naar vakantiebestemmingen. Dat heeft de Eindhovense luchthaven exponentieel doen groeien de afgelopen jaren. En ook de groei van Eindhoven als vooraanstaande hightech regio zorgt ervoor dat meer mensen gebruik maken van de luchthaven.

tabel snelgroeiende luchthavens

Bron: www.studio040.nl
Kijk voor oudere artikelen in het nieuwsarchief