NIEUWSARCHIEF
 
Ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

 

31-03

TUI fly (BE) vertrekt vanaf 20 april weer vanaf Antwerpen

Na een afwezigheid van bijna vijf maanden vliegt luchtvaartmaatschappij TUI fly vanaf dinsdag 20 april weer vanuit Antwerpen naar vijf Spaanse bestemmingen: Alicante, Malaga, Mallorca, Ibiza en Murcia.

De beslissing is een volgende stap in de geleidelijke heropstart van het vluchtplan en brengt weer wat vliegbewegingen naar Deurne. Antwerpen is na Brussel, Charleroi en Oostende de vierde Belgische luchthaven van waaruit TUI dit voorjaar vluchten organiseert.

Er wordt deze zomer vanuit Antwerpen trouwens een nieuwe bestemming aangeboden: Avignon. Het is al bijna vijf maanden geleden dat de laatste TUI fly vlucht vanuit Antwerpen vertrok naar Alicante. Sindsdien beperkten de maatregelen tegen de Covid-19-pandemie het vliegverkeer in die mate dat TUI fly zich verplicht zag om enkel nog vluchten aan te bieden uit Zaventem en Charleroi.

Lees verder op: nieuwsblad.be
 

Ryanair start bases op Zadar en Zagreb (UPDATE)

Hij zou eigenlijk verleden jaar al starten, maar corona gooide roet in het eten. Vanaf begin juli start Ryanair met een (zomer) basis op Zadar. Zowel Maastricht als Eindhoven krijgen twee vluchten per week naar Zadar. Ook Bremen krijgt twee vluchten per week. Ryanair vliegt overigens al naar Zadar vanaf Weeze en Charleroi.

Ryanair start ook een basis op Zagreb. De route naar Charleroi start al vanaf begin juli, de andere routes, o.a. Dortmund vanaf september. Naar Charleroi zijn drie vluchten per week, naar Dortmund twee .

Ryanair is volgens exyuaviation.com van plan om haar netwerk vanuit Zagreb in de komende jaren aanzienlijk uit te breiden. Voor de zomer van 2022 zijn er al een aantal nieuwe bestemmingen gepland. Ryanair mikt er op om binnen een paar jaar op +/- 40 bestemmingen vanaf Zagreb te vliegen.27-03

Corendon Airlines naar Sal vanaf Maastricht

Corendon vliegt komende zomer naar 8 vakantiebestemmingen en in de winter naar 4 winterzonbestemmingen vanuit Maastricht Aachen Airport.

Corendon vliegt vanaf 4 november elke donderdag naar het eiland Sal op Kaapverdië.
Losse vluchten vanaf Maastricht zijn (nog) niet te boeken op de site van Corendon Airlines.

bron: www.travellikeapro.be

 

24-03

TUI fly (BE) lanceert 4 nieuwe zomerbestemmingen

Naast de al eerder genoemde bestemming Suceava start TUI fly Belgie met Avignon (Frankrijk), Larnaca (Cyprus) en Karpathos (Griekenland).

Suceava (Roemenië) Vanaf Brussel, 2x per week op maandag en vrijdag, 16 april tot 25 oktober 2021
Avignon (Frankrijk) Vanaf Antwerpen, 2x per week op maandag en vrijdag, 18 juni tot 1 oktober 2021
Larnaca (Cyprus) vanaf Brussel, 2x per week op donderdag en zondag, 2 mei tot 28 oktober 2021
Karpathos (Griekenland) vanaf Brussel, 2x per week op dinsdag en zaterdag, 19 april tot 9 oktober 2021

Voor Larnaca en Karpathos gaat TUI België ook pakketreizen verkopen.

bron: www.travellikeapro.be


TUI fly vliegt opnieuw vanaf luchthaven Oostende-Brugge

Na bijna 5 maanden non-activiteit vliegt luchtvaartmaatschappij TUI fly vanaf april weer uit Oostende naar 4 Spaanse bestemmingen: Alicante, Malaga, Tenerife en Gran Canaria. Alle internationaal bekrachtigde COVID-19-protocollen worden op deze vluchten gerespecteerd. Deze beslissing is een volgende stap in de geleidelijke heropstart van het vluchtplan. Oostende is na Brussel en Charleroi de derde Belgische luchthaven van waaruit TUI dit voorjaar vluchten organiseert. Aan een vertrek vanuit Oostende zijn er weliswaar nog voorwaarden verbonden.

Het is al bijna 5 maanden geleden dat de laatste TUI fly vlucht vanuit Oostende vertrok naar Alicante. Sindsdien beperkten de maatregelen tegen de COVID-19-pandemie het vliegverkeer in die mate dat TUI fly zich verplicht zag om enkel nog vluchten aan te bieden uit Zaventem en Charleroi. Ondanks het verbod op niet-essentiële reizen tot 18 april wil TUI fly haar activiteiten vanuit Oostende begin april weer opstarten en programmeert de maatschappij vluchten naar de 4 belangrijkste bestemmingen in Spanje. Vanaf 2 april wordt er drie keer per week (woensdag, vrijdag, zaterdag) gevlogen naar Alicante en Malaga. Vanaf 4 april vertrekt er één vlucht per week (zondag) naar Tenerife en Gran Canaria. Vanaf 21 april wordt  er voor deze twee bestemmingen een extra vluchtdag toegevoegd op woensdag.

Lees verder op:www.made-in.be

 

20-03

Nieuwe route voor TUI fly België tussen Brussel en Suceava in Roemenië

De vicevoorzitter van de Suceava County Council, Niculai Barbă, kondigde aan dat vluchten er zullen worden uitgevoerd vanaf de luchthaven "Stefan cel Mare" naar Brussel internationaal (Zaventem)

Niculai Barbă heeft aangegeven dat de nieuwe bestemming beschikbaar zal zijn vanaf 16 april 2021, maar dit hangt af van de Covid epidimie in beide landen ”, aldus Niculai Barbă.

De route staat al in het boekingsschema van Tuifly,  maar is nog niet te boeken.

bron: www.aviation24.be

 

Voorstanders Lelystad Airport optimistisch over opening luchthaven

De Stichting Lelystad Airport Moet Door (LAMD) is optimistisch gestemd over de opening van Lelystad Airport. Een reële beoordeling van de feiten in de nieuw te vormen coalitie kan alleen maar leiden tot openstelling van de luchthaven, zo verwacht LAMD.

De stichting, die al jaren erop hamert dat de overheid zijn afspraken moet nakomen, hoopt dit keer op een formatie zonder de Christenunie, temeer omdat door toedoen van met name de Christenunie de uitvoering van het openingsbesluit van de luchthaven telkenmale werd geblokkeerd. Dit terwijl over de opening in het regeerakkoord kabinet-Rutten III juist harde afspraken waren gemaakt. De Stichting LAMD hoopt niet nog een keer vier jaar lang aan het lijntje te worden gehouden.

Naast een hoopgevende verkiezingsuitslag is LAMD ook te spreken over het wegstemmen door Eerste Kamer meerderheid afgelopen dinsdag van een tweetal moties van de Partij voor de Dieren bedoeld om de voorgenomen opening van Lelystad Airport verder te vertragen.

Aan alle voorwaarden voor opening van Lelystad Airport is voldaan. Niets staat de voorgenomen opening van Lelystad Airport nog in de weg. De stichting LAMD verwacht dan ook dat mede in het kader van het herstelplan, waar het nieuwe kabinet mee zal komen, Lelystad Airport volgens plan komend najaar voor vliegverkeer wordt geopend.

bron: www.ezpress.eu

 

17-03

Nieuwe long-haul LCC in Noorwegen: Norse Atlantic Airways

Na het mislukte avontuur van Norwegian Air om te opereren als long-haul low cost maatschappij is er een nieuwkomer in Noorwegen die het ook een poging gaat wagen. Een van de oprichters was ook ooit de oprichter van Norwegian Air: Bjorn Kjos.

Drie voormalige grote namen van Norwegian Air, waaronder de oprichter Bjorn Kjos, hebben samen een nieuwe maatschappij opgericht. Deze maatschappij gaat low cost, long-haul vluchten uitvoeren. Dit model heeft Norwegian Air zelf ook eerder geprobeerd, echter faalde Norwegian Air hierin.

Norse Atlantic is van plan om in december van start te gaan met vliegen en wil initieel bestemmingen binnen Europa gaan aanbieden. Hierna willen ze vluchten naar verschillende Amerikaanse steden aanbieden. Als hiermee genoeg winst mee wordt gemaakt en er voldoende vraag is, is de maatschappij ook van plan om naar meerdere bestemmingen in Azië te gaan vliegen.

Lees verder op:UpintheSky

 

15-03

Ryanair naar Barcelona vanaf Eindhoven en Maastricht

Ryanair vliegt komende zomer vanaf zowel Eindhoven als Maastricht naar Barcelona. Met ingang van begin juli vliegt de budgetmaatschappij vanaf beide Nederlandse luchthavens twee keer per week naar El Prat, de internationale luchthaven van de Catalaanse hoofdstad.

De vluchten vanaf Eindhoven Airport naar Barcelona starten op 2 juli. De route vanaf Maastricht Aachen Airport gaat een dag later van start. Beide routes staan tot en met eind oktober in de dienstregeling.

Transavia heeft al een dagelijkse vlucht van Eindhoven naar Barcelona El Prat

 

13-03

Nieuwe Noorse airline Flyr gaat concurrentie aan met Ryanair

In een tijd waarin airlines zware verliezen lijden en flink moeten inkrimpen zijn er ook maatschappijen die juist kansen zien. Zo hebben zeker vijf nieuwe Europese airline startups ambities om dit jaar hun eerste vlucht uit te voeren. Eén daarvan is het Scandinavische Flyr, een Noorse low cost carrier. Flyr wil zelfs de concurrentie aangaan met Ryanair.

Het is duidelijk dat Flyr zich in het lagere segment bevindt. Het nieuwe concept moet zo simpel mogelijk zijn en alles gaat digitaal. Er is genoeg ervaring in het bedrijf, want oud-medewerkers van onder meer Widerøe, SAS en Norwegian trekken de spreekwoordelijke kar.

Aan boord kun je een simpele ‘low cost’ cabine verwachten. Het is de bedoeling dat er per vlucht twee cabin attendants meegaan. Alhoewel prijsstunters niet altijd even punctueel zijn wil Flyr met een tijdsbuffer in de middag een domino-effect van vertraging voorkomen.

Qua serviceniveau zou Flyr onder easyJet en Wizz Air zitten. Ryanair zou de beste vergelijking zijn als concurrent van Flyr, aldus de website FlightGlobal

Lees verder op: insideflyer.nl
 

11-03

Budgetmaatschappijen willen voor alle vluchten duurzame EU-brandstofquota

Ryanair, Easyjet en andere goedkope luchtvaartmaatschappijen hebben de Europese Unie aangeschreven met het verzoek om haar plan om luchtvaartmaatschappijen te dwingen een bepaald aandeel duurzame brandstoffen te gebruiken, van toepassing te laten lijn op alle vluchten, niet alleen op de korteafstandsvluchten.

De Europese Commissie stelt doelen op voor luchtvaartmaatschappijen om een ​​minimaal aandeel duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF) te gebruiken om de opwarmende CO2-uitstoot van de sector te beteugelen. In december schrapte Brussel een ontwerpdoelstelling van 5% voor 2030 omdat het te laag was.

Een groep budgetluchtvaartmaatschappijen, die niet concurreren op langeafstandsmarkten, en milieugroeperingen schreven de Commissie woensdag met het verzoek om eventuele SAF-quota niet alleen van toepassing te laten zijn op vluchten binnen Europa, maar ook op langeafstandsreizen van en naar het continent.

"Het uitsluiten van langeafstandsvluchten van het SAF-mandaat zou betekenen dat juist het gebied van onze sector dat het meest nodig is om koolstofarm te maken, helemaal niet onder deze wetgeving valt", aldus Reuters in de brief aan de hoofden van het klimaat- en transportbeleid van de EU.

Ondertekenaars waren onder meer Easyjet, Ryanair, Wizz Air, Jet2 en de niet-gouvernementele organisatie Transport & Environment.

Lees hier verder

bron:https://kfgo.com

 

10-03

Ryanair lanceert Corona-wallet in eigen app

Vandaag heeft Ryanair bekend gemaakt dat het een nieuw gezondheidspaspoort in de app heeft gelanceerd. De luchtvaartmaatschappij heeft een eigen oplossing ontwikkeld om passagiers in staat te stellen hun COVID-19-status te bewijzen vóór de zomerdienstplannen. Het ontwikkelen van oplossingen voor gezondheidspaspoorten is momenteel een topprioriteit in de luchtvaartindustrie

Hoewel het reizen binnen Europa momenteel relatief laag is, hopen luchtvaartmaatschappijen dat dit in de zomer niet het geval zal zijn. Nu de  besmetting cijfers dalen en de vaccinatiegraad stijgt, is de hoop dat luchtvaartmaatschappijen fat ze het zomerseizoen kunnen redden. Om dit te doen, zullen passagiers waarschijnlijk moeten bewijzen dat ze tegen het virus zijn ingeënt of negatief zijn getest.

Ryanair heeft een in-app-oplossing ontwikkeld waarmee passagiers hun huidige COVID-19-status kunnen bewijzen. Het product, de “COVID-19 Travel Wallet” genaamd, zal beschikbaar zijn voor alle passagiers om COVID-19-documenten op te slaan.

Tijdens het inchecken kunnen passagiers maximaal zes documenten uploaden naar de Ryanair-app. Dit kunnen negatieve COVID-19-testcertificaten, vaccinatiecertificaten en al het andere zijn dat regeringen nodig hebben voor reizen, zoals een verklaring.

In plaats van verificatie van de documenten aan te bieden, zoals de VeriFLY-app die door British Airways wordt gebruikt , lijkt het erop dat de oplossing van Ryanair meer een kluisje is om ervoor te zorgen dat gegevens indien nodig direct beschikbaar zijn. Een opmerking op de digitale instapkaart van de luchtvaartmaatschappij geeft echter wel aan of dergelijke documentatie al dan niet is geüpload

Reactie van Dara Brady, marketingdirecteur van Ryanair:

“We zijn erg verheugd deze Ryanair C-19 Travel Wallet te lanceren terwijl we ons voorbereiden op de terugkeer van gezinsvakanties in de zomer van '21.  We geloven dat zodra de risicovolle  bejaarde bevolking van Europa tegen eind mei of juni is ingeënt , de reisbeperkingen worden versoepeld,  waardoor Europese gezinnen opnieuw zullen reizen voor welverdiende zomervakanties. "

bron: https://simpleflying.com

 

Sun Express wordt partner van Air Cairo

In het komende zomerseizoen start Sun Express met een verkoop partnerschap met Air Cairo. De dochteronderneming van Egypt Air voert vluchten naar Hurghada uit, terwijl Sun Express, met meer dan 30 jaar verkoopexpertise, de volledige marketing, vluchtplanning en inkomstenbeheer beheert.

Vanaf eind maart zijn via alle verkoopkanalen van Sun Express Air Cairo  vluchten met Air Cairo vluchtnummers te boeken. Volgens Sun Express wordt de omzet toegevoegd aan de verkoop van Sun Express.

Air Cairo biedt in totaal 14 vertrekluchthavens aan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor Egypte met maximaal 30 verbindingen per week. Het is momenteel de bedoeling om het vliegprogramma eind mei / begin juni 2021 te starten en geleidelijk uit te breiden in de zomervakantie.

bron: www.touristik-aktuell.de

 

09-03

Online enquête Groningen Airport Eelde

In de afgelopen jaren is de toekomst van de luchthaven regelmatig in de media geweest waarbij zowel de functie als de meerwaarde voor de regio regelmatig onderwerp waren voor gesprek. De stichting VGAE is samen met ander belanghebbende bezig om de bekendheid met de luchthaven en de betrokkenheid van de regio beter in kaart te brengen, waaronder de activiteiten en functies waarvoor de luchthaven van belang is.

Wij nodigen u daarom uit om een enquête in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten.

www.vriendenairporteelde.nl/nieuws/online-enquete-groningen-airport-eelde

 

Passagiers uit Verenigd Koninkrijk mogen weer naar Nederland reizen

Het kabinet heft vannacht vanaf 0.01 uur het vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk op. Het verbod heeft geen toegevoegde waarde meer. Passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk waren sinds 23 januari niet welkom in Nederland, uit vrees voor verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.

De Britse variant is volgens het kabinet al verspreid in Nederland, met als gevolg dat een vlieg- en aanmeerverbod niets meer toevoegt. De dubbele testverplichting, die voor vrijwel de hele wereld geldt, blijft nog wel van kracht.

De overheid werkt aan een quarantaineverplichting voor reizigers. Wie die overtreedt, kan worden beboet. Momenteel geldt alleen een dringend quarantaineadvies, dat volgens minister De Jonge (Volksgezondheid) door driekwart van de reizigers niet wordt opgevolgd.

bron: www.nhnieuws.nl

 

08-03

TUI fly (DE) verkleint zijn vloot minder drastisch dan gepland

De bemiddeling tussen Tuifly Duitsland en zijn piloten is tot een einde gekomen, meldt de Vereinigung Cockpit. De luchtvaartmaatschappij houdt vijf vliegtuigen meer dan gepland en de bescherming tegen ontslag wordt uitgebreid. Maar de concessies van het management zorgen ook voor teleurstelling bij andere werkgelegenheidsgroepen.

Er was een doorbraak in de onderhandelingen over het bezuinigingsparcours bij Tuifly. In een brief van de Vereinigung Cockpit (VC) aan de Tuifly-piloten, waarin wordt gesteld dat "als onderdeel van de bemiddeling met het management een collectieve overeenkomst was bereikt over de door de werkgever gewenste herstructurering. ".

Specifiek, in tegenstelling tot het oorspronkelijke Tuifly-plan, werd overeengekomen om de reductie van de vloot te beperken van 39 naar 22 in plaats van 17 vliegtuigen, aldus de VC. Dit betekent dat er 100 banen meer behouden blijven dan gepland.

Lees verder in het Duits op Airliners.de
 

03-03

België: Ryanair trekt 176 aangekondigde ontslagen in

De Ierse lagekostenmaatschappij kondigde eerder in ons land 176 ontslagen bij het cabinepersoneel aan. Maar na een ontwerpakkoord met het personeel over een loonsvermindering, houdt Ryanair zijn medewerkers toch aan boord.

Ryanair zal dan toch geen 176 leden van het cabinepersoneel in België ontslaan. De Ierse luchtvaartmaatschappij had die ontslagen eerder aangekondigd, omdat het personeel in ons land geen loonsvermindering wou aanvaarden. Maar nu is er toch een ontwerpakkoord, dat is goedgekeurd door het personeel. De medewerkers leveren daarbij 8,3 procent loon in, maar krijgen negentien vakantiedagen extra in ruil.

Hoewel het personeel op tijdelijke werkloosheid staat, heeft de Ierse lagekostenmaatschappij de covid-crisis aangegrepen om overal in Europa fors in de kosten te snoeien. In Europa werden al 3.000 banen geschrapt. In een aantal landen – waaronder Duitsland en Italië – werden ook afspraken gemaakt over looninlevering, waardoor het aantal ontslagen beperkt bleef. Maar in België – net als in Spanje en Portugal – hielden de vakbonden het been stijf.

Daarop startte Ryanair de procedure-Renault op, en dreigde de luchtvaartmaatschappij 176 banen bij het cabinepersoneel te schrappen – op een totaal van ongeveer 360. Het is een beproefde tactiek van de Ieren om zo druk op het personeel te zetten. Ook de piloten zagen in ons land hun baan bedreigd, maar daar werden al in september afspraken gemaakt voor een loonsvermindering. Nu volgt het cabinepersoneel. Het akkoord geldt tot 30 juni 2025.

Lees verder op De Standaard

 

Transavia stopt lijndienst naar Belgrado

Transavia hervat haar vluchten naar Belgrado niet meer. Inplaats daarvan start moedermaatschappij KLM op 13 mei een lijndienst naar Belgrado.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

01-03

TUI fly wil met Pasen weer vliegen vanaf Antwerpen

De afgelopen maanden was het bijzonder stil op de Antwerpse luchthaven. Maar als het aan luchtvaartmaatschappij TUI fly ligt, zou dat in de paasvakantie wel eens kunnen veranderen.

De vliegmaatschappij verkoopt tickets voor vluchten in april van Antwerpen Airport naar 5 Spaanse bestemmingen: Almería, Alicante, Málaga, Palma de Mallorca en Murcia. Volgens TUI fly zou 20% van alle zitjes nu al bezet zijn.

In de Gazet van Antwerpen van 25 februari 2021: “In normale tijden is eind februari zo’n 70% van alle zitjes voor de paasvakantie al geboekt. Maar als de regering niet-essentiële reizen opnieuw toelaat, kan het aantal boekingen wel stijgen. Zeker omdat Spanje van alle toeristen alleen een negatieve coronatest eist. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn op het moment van vertrek.

We blijven dus hopen dat toeristische reizen in de paasvakantie binnen Europa mogelijk zijn. Vluchten vanop luchthaven Antwerpen naar bestemmingen buiten Europa, zoals Marokko en Tunesië, bieden we in de paasvakantie natuurlijk niet aan.
 

27-02

Dit wil de politiek met de luchtvaart

De luchtvaart is een potentiële splijtzwam tijdens de formatie. GroenLinks is tegen groei, wat de partij van Jesse Klaver betreft hoeft er nooit meer zo veel gevlogen te worden als voor de coronacrisis. Lelystad Airport gaat niet open, als het aan de partij ligt. Dat geldt ook voor de SP.

Sigrid Kaags D66 vindt dat het vliegveld alleen open mag als dit niet meer vervuiling oplevert, het CDA van Wopke Hoekstra is 'voorlopig' tegen verdere groei van de luchtvaart en daarom ook geen uitgesproken voorstander van opening van Lelystad Airport. Dat is alleen de VVD, voor de PVV is het geen thema.

Dat geldt niet voor de vliegtaks, daar wil de PVV als enige van de zes vanaf. De VVD wil hem in stand houden tot vliegtuigmaatschappijen accijns moeten gaan betalen voor de brandstof die ze gebruiken.

De huidige belasting van nog geen 8 euro per vlucht gaat voor D66, SP en GroenLinks niet ver genoeg. D66 wil dat de belasting ook voor overstappende reizigers gaat gelden, de andere twee willen dat mensen die veel vliegen, meer gaan betalen. Het CDA wil dit alleen als het in Europees verband geregeld wordt.

Lees het hele artikel op RTL nieuws

 

Duits routenieuws Sun Express en Condor

Naast de al eerder genoemde nieuwe route vanaf Brussel naar Eskisehir. start Sun Expres ook vanaf Düsseldorf een wekelijkse route op naar deze Turkse stad (Eind juni t/m eind augustus).

Vanaf Düsseldorf gaan ze ook vliegen de hele zomerdienstregeling op Hatay (Aantal vluchten varieert per maand)  en Zonguldak (vanaf 18 mei 1 of 2x per maand.) Vanaf Keulen gaan ze wekelijks vliegen op vakantiebestemming Bodrum (vanaf 14 mei tot einde zomerdienstregeling.)

Bron: https://newsroom.aviator.aero

Vanaf 23 mei vliegt Condor van Düsseldorf naar de Libanese hoofdstad Beiroet en naar Sulaimaniyya in de autonome regio Koerdistan in Irak. De luchtvaartmaatschappij maakte bekend dat de routes één keer per week in het vliegplan staan met de A320.

 

21-02

Er worden +/- 30 nieuwe luchtvaartmaatschappijen opgericht

Het klinkt gek en het hoeft niet per se goed af te lopen: volgens de Ierse vliegtuigleaseaanbieder Avolon bereiden zo'n 30 bedrijven wereldwijd zich voor op de introductie van nieuwe luchtvaartmaatschappijen.

Avolon-baas Domhnal gelooft in een nieuwe ronde van ontwikkeling in de burgerluchtvaart. Voor zover hij weet, willen de nieuwkomers zich vooral richten op korte en middellange trajecten. Ze zouden ook profiteren van het feit dat er nu veel goedkope nieuwe en gebruikte vliegtuigen zijn, dat er geen tekort is aan gekwalificeerd vliegpersoneel en dat de kerosine prijs laag is. Bovendien zijn de meeste noodlijdende luchthavens wanhopig op zoek naar nieuwe klanten en zullen deze maatschappijen waarschijnlijk met  lagere tarieven tegemoetkomen.

Onder andere Lufthansa-dochter Eurowings Discovery, die langeafstandsroutes naar vakantiebestemmingen plant als een directe concurrent van Condor, en de nieuwe Noorse low cost carrier Flyr, zijn al opgericht.

Lees het originele artikel in het Duits op: www.dmm.travel

 

20-02

3 nieuwe Belgische routes - Ryanair - Air Corsica - Sun Express

Drie verschillende luchtvaartmaatschapijen starten routes op vanuit België.

Ryanair start met ingang van de zomerdienstregeling met een route tussen Brussel internationaal (Zaventem) en Rome Ciampino. Er staan twee vluchten per week in de planning vanaf 29 maart. Ryanair vliegt al vanaf Rome Ciampino op Charleroi en vanaf Rome Fiumicino op Brussel Zaventen.

Air Corsica start op 22 mei met een wekelijkse vlucht tussen Figari en Charleroi airport. In juli en auguatus zijn er twee vluchten per week. Ryanair is al actief op deze route.

Sun Express start vanaf 30 mei met één vlucht per week tussen Brussel Internationaal (Zaventem) en het Turkse Eskisehir. Ook hier worden twee vluchten per week gepland tussen juli en half september.
 

17-02

Ryanair verliest zaak over goedkeuring Franse en Zweedse steun

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft zijn zaak tegen de Europese Commissie over haar goedkeuring van Zweedse en Franse staatssteun voor hun luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-zuster Air France en SAS, verloren. Het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Hof, oordeelt dat het dagelijks EU-bestuur in haar recht stond om de miljoenensteun in verband met de coronacrisis vorig jaar toe te staan.

De commissie schortte de EU-regels voor staatssteun in verband met de pandemie op 19 maart vorig jaar op om het lidstaten tijdelijk ongestraft mogelijk te maken bedrijven overeind te houden en werkgelegenheid te redden. Inmiddels hebben de 27 EU-lidstaten voor meer dan 3 biljoen euro aan steun geboden aan bedrijven in diverse sectoren.

Ryanair, Europa's grootste budgetmaatschappij, heeft zestien rechtszaken tegen de commissie aangespannen. Die zijn zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en Austrian Airlines, als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen. Dit waren de eerste zaken.

Lees verder op: www.lc.nl

 

15-02

TUI fly (BE) mikt op woendag voor 1ste MAX-vlucht met passagiers

TUI fly plant om woensdagochtend opnieuw de eerste passagiersvlucht met de B737 MAX uit te voeren. Dat is onder voorbehoud van wijzigingen en afhankelijk van de tweede vlucht zonder passsagiers die later vandaag zal worden uitgevoerd.

TUI fly plant om woensdagochtend 17 februari op de driehoeksvlucht TB1011 Brussel-Malaga-Alicante-Brussel opnieuw een B737 MAX-toestel in te zetten. Dat is onder voorbehoud van last-minute wijzigingen die uiteraard nog kunnen worden doorgevoerd.

TUI fly heeft vier MAX’en in de vloot en één (OO-TMY) daarvan heeft al de verplichte operational readiness flight uitgevoerd. Later vandaag volgt ook de vlucht van de OO-MAX. Het is dat toestel dat momenteel staat ingepland op de eerste passagiersvlucht woensdagochtend. Het was indertijd ook de allereerste B737 MAX voor TUI fly.

bron: www.flightlevel.be

 

11-02

Wizz Air start vluchten van Eindhoven naar Bourgas en Chisinau

De Bulgaarse badplaats Bourgas krijgt een zomeroute vanaf Eindhoven.
vanaf 13 juni tot 22 september krijgt deze route twee vluchten per week.

Wizz Air gaat ook vliegen vanaf Eindhoven naar de Moldavische hoofdstad Chisinau.
Dit wordt een jaar rond route met twee vluchten per week.

FlyOne heeft ook aangekondigd om vanaf Eindhoven op Chisinau te gaan vliegen. Ik ben benieuwd of beide maatschappijen hun plannen doorzetten

 

easyJet gaat vliegen op Birmingham en Palermo vanaf Schiphol

De Britse prijsvechter vliegt vanaf 28 mei naar Birmingham, in Engeland, en vanaf 28 juni ook naar het Italiaanse Palermo.

Birmingham is straks van mei tot en met juni en van september tot en met oktober twee keer per dag met EasyJet te bereiken. Palermo wordt van 28 juni tot 29 oktober twee keer per week met Schiphol verbonden, met vluchten op maandag en vrijdag.

Hiermee stijgt het aantal EasyJet-routes op de luchthaven naar 40.

 

04-02

EU: Oostenrijkse minimum ticketprijs lijkt geen haalbare kaart

Het plan van de conservatief-groene regering van Oostenrijk om een minimumprijs te mogen opleggen voor vliegtickets lijkt op losse schroeven te staan. De kans is aanwezig dat de Europese Commissie een stokje steekt voor het idee, meldt persbureau Reuters.

De duurzame idealen van de regering leefden al langer, maar kwamen door de coronacrisis in een stroomversnelling. Vorig jaar zomer kwam de overheid met plannen om de bestaande vliegtaks te verhogen en een minimale prijs voor vliegtickets in te stellen.

Op korte vluchten (onder de 350 kilometer) moet per enkele reis een taks van 30 euro worden geheven, voor langere vluchten komt er een toeslag van 12 euro per enkele reis. Daarnaast mogen vliegtickets niet voor minder dan 40 euro worden verkocht, zo is de wens.

Daarmee wil de Oostenrijkse regering niet alleen de CO2-uitstoot in 2030 halveren, maar wordt ook Austrian Airlines beschermd tegen prijsdumpers als Ryanair en Wizz Air.

Lees verder op Luchtvaartnieuws

red: Belangrijk omdat sommige linkse partijen in Nederland dit plan wilde kopieren

 

03-02

Komt Oekraïens Sky Up naar Eindhoven?

Volgens de Oekraïense persdienst Interfax hebben de lokale autoriteiten in de Oekraïne toestemming gegeven aan Sky Up om 5 lijndiensten naar West Europa op te starten.
Volgens de website van de 'State Aviation Service' mag de maatschappij starten met twee vluchten per week tussen Kiev en Eindhoven. Helaas heeft de maatschappij geen toestemming gekregen om vanaf Brussel / Charleroi naar Kiev te vliegen.

De maatschappij heeft al eerder aangekondigd dat het tussen Düsseldorf en Kiev gaat vliegen. Wij wachten op de officiële aankondiging van Sky Up.

Lees het originele artikel in het Engels op Interfax

 

Wizz Air opent basis in Sarajevo. o.a. naar Eindhoven

Wizz Air gaat vanaf 20 mei een Airbus A320-vliegtuig in Sarajevo stationeren en negen nieuwe routes introduceren, naast de bestaande Boedapest-service.

Wizz Air zal o.a twee keer per week vliegen van Sarajevo naar Eindhoven en Charleroi en drie keer op Dortmund.

Sarajevo is na Tuzla de tweede basis in Bosnië-Herzogovina

bron: www.exyuaviation.com

 

02-02

ChristenUnie blokkeerde besluit over luchthaven Lelystad

De ChristenUnie in de Tweede Kamer is voor de opening van Lelystad Airport gaan liggen, toen bleek dat minister Cora van Nieuwenhuizen begin december een besluit wilde doordrukken. Dat onthult journalist Riekelt Pasterkamp in zijn deze week verschenen boek over CU-leider Gert-Jan Segers.

Pasterkamp was aanwezig bij de fractievergadering van 8 december. Daarin meldde Segers dat hij uit bronnen direct rond het kabinet had gehoord dat Van Nieuwenhuizen diezelfde week de knoop over Lelystad Airport wilde doorhakken. De minister wilde vasthouden aan opening in november 2021.

In het boek 'Bidden en binden' beschrijft Pasterkamp dat de fractie van de ChristenUnie zich absoluut niet kon vinden in dit voornemen, hoewel de partij in het regeerakkoord met opening van het vliegveld heeft ingestemd.

Segers spreekt over "een prestigeproject" en volgt de lijn van zijn Kamerlid Eppo Bruins. Die heeft steeds gezegd dat Lelystad Airport pas open kan als aan alle voorwaarden is voldaan. Volgens de fractie is dat nog niet het geval.

Lees verder op omroepflevoland

 

Cijfers CBS Nederlandse luchtvaart 2020

Het laatste kwartaal van 2020 reisden er via de vijf Nederlandse luchthavens 3,6 miljoen passagiers: een daling van 81,4 procent ten opzichte van Q4 in 2019. Dit blijkt uit data die het CBS maandag heeft gepubliceerd.

Over heel 2020 reisden 23,6 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, een teruggang van bijna 71 procent ten opzichte van de 81,2 miljoen een jaar eerder. De vervoerscijfers over vorig jaar waren in grote lijnen al bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft alles nog eens op een rij gezet.

“De in maart 2020 genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn in alle maanden daarna duidelijk zichtbaar: op de vijf nationale luchthavens daalde het aantal vervoerde passagiers in 2020 sterk,” schrijft het CBS.

“Zo reisden er 17,5 duizend passagiers via Groningen Airport: 90 procent minder dan in 2019. Op Amsterdam Schiphol nam het aantal passagiers met 70,9 procent af tot 20,9 miljoen passagiers. Op Eindhoven Airport, na Schiphol de grootste luchthaven, nam het aantal passagiers af met 68,9 procent tot 2,1 miljoen passagiers. Langs de terminal van Rotterdam The Hague passeerden 76,6 procent minder reizigers dan in 2019, in Maastricht Aachen was dit 81,4 procent.”

Lees verder op:Cijfers CBS luchtvaart 2020 - Zakenreis

 

31-01

Eindhoven – Doncaster staat niet meer op Wizz Air dienstregeling

De route tussen Eindhoven en Doncaster-Sheffield airport heeft maar heel kort bestaan en is nu helemaal niet meer te vinden op de Wizz website. Ik neem aan dat hij definitief opgeheven is. Dit zelfde geldt ook voor de route tussen Belgrado en Charleroi.

 

30-01

EU verplicht maatschappijen helft van landingsrechten te gebruiken

De Europese Unie gaat een nieuwe regelgeving introduceren dat maatschappijen gaat verplichten om vijftig procent van de landingsrechten op de verschillende luchthavens te gebruiken. Voor de coronapandemie was deze regel ook al van kracht. Toen lag het percentage nog hoger, namelijk op tachtig procent. Maatschappijen moeten deze vluchten uitvoeren om de landingsrechten op een luchthaven te behouden. Als er niet voldaan wordt aan deze eisen kunnen de rechten ingetrokken worden en aan andere worden doorgegeven. Het is voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat de EU deze regel instelt.

Voordat de wereld geteisterd werd door de pandemie waren maatschappijen verplicht om achtig procent van de landingsrechten te gebruiken. Deze landingsrechten zijn op sommige luchthavens heel beperkt. Op Schiphol was dit een belangrijk punt voor de pandemie. Aangezien veel maatschappijen wilden vliegen van en naar Schiphol met een bepaald aantal slots. Om te ervoor te zorgen dat deze slots ook echt gebruikt werden moesten maatschappijen deze geplande vluchten ook daadwerkelijk uitvoeren.

Lees verder op upinthesky

 

29-01

Transavia moet stoppen met in rekening brengen van omboekingskosten

Transavia moet stoppen met het in rekening brengen van omboekingskosten aan klanten. Dat vindt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66). De luchtvaartmaatschappij brengt 35 euro per enkele reis in rekening voor wijzigingen, maar is niet van plan het beleid aan te passen.

“Toen het nog kon, boekten veel mensen hun voorjaarsvakantie. Om import virusvarianten tegen te gaan kunnen we die brandhaardvluchten nu niet gebruiken”, stelt Paternotte. “Helaas zegt Transavia: ‘of je gaat nu op vakantie, of je betaalt extra’.”

Hij wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen actie onderneemt. Omboeken is overigens gratis bij moederbedrijf KLM, terwijl concurrenten als easyJet en Ryanair evenmin kosten in rekening brengen voor wijzigingen.

Lees verder op: Luchtvaartnieuws

 

28-01

Helft van kleinere vliegtuigen Norwegian weg

Als onderdeel van het herstructureringsplan verdwijnen ook de helft van de kleinere vliegtuigen uit de vloot van Norwegian.

De narrowbody-vloot van Norwegian bestaat momenteel nog uit 103 vliegtuigen. Na de implementatie van het herstructureringsplan, dat een voorwaarde vormt voor het ontvangen van verdere overheidssteun, zullen er slechts 53 van deze toestellen overblijven. Eerder deze maand werd al bekend dat de Noorse maatschappij stopt met alle langeafstandsvluchten, waardoor ook alle 37 Boeing 787’s uit de vloot zullen verdwijnen.

Norwegian hoopt, nu het einde van de pandemie langzamerhand in zicht komt, met de verdere inkrimping na de crisis snel weer winstgevend te worden. Daartoe wil het enkel focussen op de kortere vluchten. Momenteel heeft de maatschappij 67 Boeing 737-800’s en 18 737 MAX-toestellen in haar vloot. Slechts 15 737-800’s zijn momenteel in gebruik; het overige deel staat geparkeerd.

Norwegian heeft nog niet bekendgemaakt welke 50 toestellen precies zullen verdwijnen. De toekomst van de 737 MAX zal als onderdeel van de herstructurering worden bepaald. Gisteren werd bekend dat de MAX weer is goedgekeurd voor het Europese luchtruim. Naar verwachting zal de krimp, mede gelet op de hercertificering van de MAX, bestaan uit 737-800’s, aangezien de 737 MAX een beter brandstofverbruik met een grotere capaciteit heeft.

Bron: www.upinthesky.nl

 

27-01

Duitsland overweegt vliegverkeer vrijwel stil te leggen

In de strijd tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus wil Duitsland het reizen praktisch onmogelijk maken. Een van de plannen is het terugbrengen van het vliegverkeer met Duitsland tot "bijna nul". Net zoals Israël het internationale vliegverkeer heeft platgelegd, aldus minister Seehofer van Binnenlandse Zaken tegen de krant Bild: "Het gevaar van de talrijke virusmutaties dwingt ons drastische maatregelen te overwegen."

Seehofer presenteerde bondskanselier Merkel meerdere scenario's. Ook veel striktere grenscontroles bij gebieden met veel meer besmettingen behoort tot de mogelijkheden, zei de minister. Merkel streeft naar een "reisstilstand". De regeringsleider zinspeelde al op een sluiting van de Duitse grenzen. Ze wil ook Europese maatregelen, zoals een inreisverbod uit gebieden waar een mutatie woedt.

Merkel had Seehofer afgelopen weekeinde gevraagd verschillende scenario's uit te werken. Duitsland nam al meerdere maatregelen tegen de besmettelijkere mutaties, zoals een strengere mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in winkels.

bron: www.welingelichtekringen.nl


easyJet aast op marktaandeel KLM, Air France en Lufthansa

Prijsvechter easyJet hoopt de komende tijd marktaandeel te winnen van grote nationale maatschappijen als KLM, Air France, British Airways en Lufthansa. Johan Lundgren, de hoogste baas van de Britse prijsvechter, denkt dat easyJet bij het herstel van de coronacrisis kan profiteren van de capaciteitskrimp bij die gevestigde maatschappijen, zo zegt hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens Lundgren is er bij het netwerk van easyJet vooral sprake van overlap met de grote maatschappijen van Europa. Hij spreekt daarom van een geweldige kans om te groeien. Daarbij zal de aandacht van easyJet minder uitgaan naar de concurrentiestrijd met budgetmaatschappijen als Ryanair.

De coronapandemie heeft in de luchtvaartsector enorme schade aangericht. De verwachting is dat de oude nationale luchtvaartmaatschappijen langzamer herstellen omdat zij meer gericht zijn op zakenreizen en korte vluchten om reizigers op te halen voor langeafstandsvluchten. Verwacht wordt dat zakenreizen en langeafstandsreizen in een trager tempo zullen herstellen dan de luchtvaartsector als geheel.

Lees verder op:Eurobench

 

25-01

GroenLinks: 'Sluit Rotterdam The Hague Airport'

Als het aan GroenLinks ligt, gaat Rotterdam The Hague Airport dicht. Dit staat in het verkiezingsprogramma waarmee de partij richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart gaat.

GroenLinks houdt zaterdag online het partijcongres vanuit Rotterdam Ahoy. Van de leden stemde 83 procent voor het amendement over de sluiting van het Rotterdamse vliegveld. Nog eens 9 procent stemde tegen.

De partij wil dat Nederland via betere en snellere treinverbindingen met de omliggende landen wordt verbonden zodat het Rotterdamse vliegveld overbodig wordt. "Het vervult geen enkele belangrijke functie voor het vervoerssysteem in Nederland en veroorzaakt veel overlast en schade aan het milieu", zo staat in het conceptverkiezingsplan.

Daarnaast vindt GroenLinks dat Schiphol dichtbij genoeg ligt en dat er al goede treinverbindingen zijn met de meeste bestemmingen waarop gevlogen wordt vanaf Rotterdam.

Van de Rotterdamse tak van GroenLinks is al jaren bekend dat die geen fan is van Rotterdam The Hague Airport. In 2019 diende de afdeling al een motie in om groei van het vliegveld te voorkomen.

bron: www.rijnmond.nl

 

23-01

België verbiedt niet-essentiële reizen tot 1 maart

Vanaf volgende woensdag en al zeker tot 1 maart zal er om toeristische redenen niet meer vanuit België naar het buitenland gereisd kunnen worden. Dat melden verschillende Belgische media.

Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland komt er eindelijk dan toch, daar werd vanuit verschillende hoeken al wekenlang voor gepleit. Vanaf 27 januari tot 1 maart zal er om toeristische redenen niet meer naar het buitenland mogen gereisd worden. Gisteren polste eerste minister De Croo dit voorstel al af bij de andere EU-leiders die daar niet weigerachtig of zelfs positief tegenover stonden, al komt er geen Europees verbod. Niet-essentiële reizen wordt momenteel sowieso wel afgeraden door de EU.

Door het verbod zullen enkel mensen die om onder andere professionele redenen of familiale redenen naar het buitenland moeten, dat nog kunnen doen. Toeristische trips naar het buitenland zullen dus niet meer worden toegestaan.

bron: www.flightlevel.be

 
21-01

Norwegian Air krijgt toch steun toegezegd vanuit Oslo

Prijsvechter Norwegian Air krijgt mogelijk alsnog steun van de Noorse overheid. Oslo is bereid met een reddingspakket voor de financieel geplaagde maatschappij te komen, maar alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Door de te verwachten kapitaalinjectie is de kans dat de onderneming de crisis doorkomt vergroot.

Net als andere luchtvaartmaatschappijen kreeg ook Norwegian een zware klap te verwerken toen door de coronapandemie talloze vliegtuigen aan de grond bleven. Het virus stortte de luchtvaartsector in een historisch diepe crisis. Norwegian heeft al duizenden banen geschrapt en de omvang van zijn activiteiten verminderd. Daarbij werd onlangs besloten dat het concern geen langeafstandsvluchten meer zal uitvoeren om geld te besparen.

De Noorse regering had eerder verzoeken voor noodsteun aan de prijsvechter afgewezen. Daarop vroeg Norwegian faillissementsbescherming aan voor twee dochterondernemingen in Ierland waar zijn vliegtuigen staan gestald. Ook kondigde het bedrijf een herstructurering aan. De steunbetuiging van de Noorse regering komt een dag voor de zitting in Ierland als onderdeel van het examineringsproces.

Met de steun van Oslo hoopt Norwegian weer investeerders aan zich te binden. Het nieuwe businessplan "impliceert sterke interventies" in de schuldstructuur van het bedrijf en de instroom van 5 miljard kronen (487 miljoen euro) aan vers kapitaal.

lees verder op Transport-online

 

Ryanair stopt routes tijdens zomerdienstregeling

Het lijkt er op dat Ryanair een groot aantal routes niet vliegt/hervat tijdens de zomerdienstregeling. Dit blijft bij Ryanair (zoals altijd) onder groot voorbehoud!
Eindhoven: - Malta, Athene, Thessaloniki, Manchester en Bratislava.
Maaastricht: Malta
Weeze: Lviv, Pisa en Tallinn

Het zou mij niet verbazen als er niet nog meer routers (tijdelijk) worden stilgelegd

 

Vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk

Er komt vanaf 23 januari een vliegverbod voor luchtverkeer uit heel Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Bovendien moeten reizigers uit de hele wereld twee keer op corona zijn getest voordat zij het vliegtuig naar Schiphol mogen instappen. Na aankomst in Nederland moet iedereen verplicht in quarantaine. De maatregelen zijn zojuist bekendgemaakt door het kabinet.

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de coronavirusmutaties die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië. Met het vliegverbod, de dubbele testverplichting en quarantaine hopen premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid de import van de mutaties te kunnen afremmen.

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika moesten al twee keer getest zijn voordat ze naar Schiphol mochten vliegen, maar daar komt nu de rest van de wereld bij. Bij het instappen moet men een negatieve PCR-test kunnen overhandigen die niet ouder is dan 72 uur en een negatieve antigeen(snel)test van maximaal vier uur oud. Het kabinet wil dat reizigers na hun aankomst meteen 10 dagen in quarantaine gaan. In Nederland werd de quarantaine al dringend verzocht, maar driekwart van de reizigers bleek het advies aan zijn laars te lappen. Zodra het quarantaineplicht door het kabinet is geregeld, kan het vliegverbod worden opgeheven.

"Nederland heeft met de invoering van de dubbele testverplichting voor passagiers de strengste maatregelen van Europa genomen", laat Tweede Kamerlid Jan Patternotte van D66 aan NH Nieuws weten. Hij is blij met de nieuwe testregels, waar zijn partij een aantal weken geleden al op aandrong. "Toen werden ze door minister Grapperhaus van Justitie nog disproportioneel geacht, maar goed dat er nu voortvarend wordt doorgepakt. "

Lees verder op: www.nhnieuws.nl

 

18-01

Ryanair moet compensatievorderingen toch betalen

Goed nieuws voor claimorganisaties. Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat claims op luchtvaartmaatschappijen die door claimorganisaties worden ingediend, moeten worden betaald.

Het gaat om claims die door consumenten worden overgedragen aan  claimorganisaties die ze vervolgens bij de luchtvaartmaatschappijen int. Eerder bepaalde de rechtbank nog dat de luchtvaartmaatschappij niet aan de claimorganisatie hoefde te betalen.

In september 2017 kwam een vlucht van Ryanair met meer dan 3 uur vertraging aan in Eindhoven. De vertraging was veroorzaakt door een kapotte boordradio. 4 passagiers droegen naar aanleiding van die vertraging hun compensatievorderingen van in totaal 1.600 euro over aan Claimingo, een bedrijf dat claims int bij Ryanair. Claimingo heeft de afgesproken vergoeding al betaald aan de passagiers, maar nooit het geld gekregen van Ryanair.

Ryanair vindt dat zij de vorderingen van Claimingo niet hoeft te betalen vanwege 2 redenen. In de voorwaarden van Ryanair staat dat vorderingen niet kunnen worden overgedragen aan derden, in dit geval Claimingo, het bedrijf dat de claims heeft geïnd namens de passagiers. Dat wordt ook wel een cessieverbod genoemd. Daarnaast vindt Ryanair dat een kapotte boordradio een zogenoemde ‘buitengewone omstandigheid’ is en daarom geen reden vormt voor compensatie.

Lees verder op: nritmedia

 

15-01

Geen langeafstandsvluchten meer voor Norwegian (UPDATE)

Norwegian neemt afscheid van haar volledige B787-vloot. De maatschappij schrapt namelijk alle langeafstandsbestemmingen en gaat zich voortaan enkel focussen op het Scandinavisch en Europese netwerk.

De Noorse lowcostmaatschappij Norwegian gaat stoppen met haar intercontinentale netwerk. De maatschappij staat al jaren bekend om haar low cost langeafstandsvluchten vanuit verschillende Europese steden. De maatschappij maakte hiervoor voornamelijk gebruik van een B787-vloot, al werd er vanuit Ierland ook met B737’s richting Noord-Amerika gevlogen. Door die operaties en de te snelle groei belandde Norwegian in financieel moeilijk vaarwater. De huidige crisis heeft Norwegian op de rand van het faillissement gebracht.

Het nieuwe business model moet Norwegian terug gezond krijgen. De focus wordt vanaf nu Scandinavië en belangrijke Europese bestemmingen. Vanaf dit jaar wil Norwegian met 50 korteafstandstoestellen gaan vliegen. Norwegian en haar dochtermaatschappijen opereren met een vloot van B737NG’s en MAX’en. Tegen volgend jaar moet het aantal in de vloot uitgroeien tot 70 toestellen.

Om dat plan uit te voeren en om de schuldgraad naar beneden te halen is Norwegian op zoek naar geld bij private investeerders en de Noorse overheid. Die moest eerder dit jaar het bedrijf al financieel steunen om een faillissement af te wenden.

Het schrappen van de B787-vloot heeft uiteraard opnieuw gevolgen voor de werkgelegenheid bij de maatschappij. Norwegian heeft via constructies in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bemanning voor langeafstandsbestemmingen op de loonrol staan. Hoeveel mensen daardoor worden getroffen, vermeldt de maatschappij niet.

De route vanaf Amsterdam naar New York vervalt hiermee definitief.

bron:www.flightlevel.be

 

13-01

Jet2 schort alle vluchten op tot 25 maart

Als gevolg van de aanhoudende onzekerheid en reisbeperkingen veroorzaakt door de Covid-19 pandemie heeft Jet2 de beslissing om de opschorting van de vluchten en vakanties uit te breiden tot en met 25 maart 2021.

Waar klanten die nog moeten reizen, worden beïnvloed door programmawijzigingen, wordt onze aanpak om vlotte en snelle terugbetalingen te bieden alom geprezen en zullen we de betreffende boekingen automatisch annuleren met een volledige terugbetaling.

Jet 2 vliegt vanaf Amsterdam en Düsseldorf naar Leeds.

bron: www.aviation24.be

 

11-01

Toch staatshulp voor easyJet

EasyJet heeft een nieuwe bancaire lening afgesloten van omgerekend anderhalf miljard euro en maakt daarbij voor het eerst gebruik van een – gedeeltelijke – staatsgarantie. De Britse prijsvechter ging er tot nu toe prat op zich zelf door de corona-crisis heen te kunnen slaan.

Het gaat om een lening voor vijf jaar, met vliegtuigen die easyJet in bezit heeft als onderpand. De rentevoet en de hoogte van het deel waar het Britse ministerie van Financiën borg voor staat, zijn niet bekendgemaakt.

Vorig jaar sloot easyJet al leningen ter waarde van 3,3 miljard euro af. De airline zei steeds dat ondersteuning door de Britse regering niet nodig was, maar is daar nu van teruggekomen. Met name de omstandigheden op de thuismarkt UK, waar een derde lockdown het verkeer momenteel grotendeels onmogelijk maakt, spelen de carrier parten.

Overigens ontvangt easyJet sinds het begin van de corona-crisis vanaf maart 2020 op een andere manier wel al directe Europese staatssteun. In de landen waar de luchtvaartmaatschappij is gevestigd maakt zij namelijk gebruik van de nationale subsidieregelingen voor de salarissen.

Zo kreeg easyJet in Nederland via NOW 1 en NOW 2 (maart tot en met september 2020) in totaal 6,2 miljoen euro. Het bedrijf zal naar verwachting ook subsidie krijgen via NOW 3, die loopt vanaf oktober 2020 tot aan 1 juli 2021.

bron: www.zakenreis.nl

 

09-01

Ryanair schroeft aanbod flink terug

Ryanair verwacht de komende tijd minder passagiers te vervoeren. Door de Britse lockdown wordt aantal vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland vanaf 21 januari drastisch verminderd. De luchtvaartmaatschappij verwacht dit boekjaar - dat tot eind maart loopt - 30 miljoen passagiers minder te vervoeren, dat is 5 miljoen meer dan eerder werd geschat.

Het is binnen Europa gewoon heel beroerd in de luchtvaart omdat bijna alle landen wel een één of andere vorm van lockdown hebben', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. Melkert noemt beperking van het aanbod 'puur lijfsbehoud'. 'Als je de vluchten aanbiedt, zul je ze ook leeg moeten laten vliegen.'

Het boekjaar van Ryanair loopt tot en met maart, de maatschappij verwacht het boekjaar 30 miljoen passagiers minder te vervoeren. Minder vluchten aanbieden lijkt voor Ryanair de enige manier om in de kosten te snijden, het businessmodel is dusdanig dat er geen overtollig vlees is om in te snijden. Evenmin ontving de carrier staatssteun.

Lees verder op: www.bnr.nl

 

06-01

UK: Onderzoek naar Ryanair-campagne ‘Inenten en gaan!’ die aanzet tot reizen

Ryanair wordt onderzocht door de Britse reclamewaakhond nadat er meer dan duizend klachten binnenliepen over de opmerkelijke slogan waarmee de Ierse lagekostenmaatschappij uitpakt op zijn website: ‘Inenten en gaan!’.

Het Advertising Standards Agency (ASA), het Britse bureau dat waakt over eerlijke reclamevoering, heeft een formeel onderzoek geopend nadat het meer dan 1.600 klachten ontving over een Ryanair-campagne die lijkt te suggereren dat reizigers snel kunnen vertrekken zodra ze het coronavaccin hebben gekregen.

‘Vaccins komen eraan’, ‘inenten en gaan’ en ‘de zomer komt eraan’. Zo luiden de slogans op de website van Ryanair, naast promoties voor goedkope vluchten en een foto waarop een vaccinflesje en een spuit afgebeeld zijn. De luchtvaartmaatschappij lanceerde de omstreden campagne in de kerstperiode en ze loopt nog steeds, ondanks de recent aangekondigde derde nationale lockdown in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder op: https://businessam.be

 

05-01

Corona-testcentrum op Weeze Airport

Weeze Airport is de enige luchthaven in Noordrijn-Westfalen die een nieuwe testmethode toepast. Je hoeft alleen maar in een mok te spugen en het resultaat is er 15 minuten later. De test kost 45 euro, de gepersonaliseerde bevestiging is inbegrepen. Afspraken worden niet gemaakt. Korte wachttijden zijn dus mogelijk.

Contact >coronatest@airport-weeze.de

 

04-01

2020: Nederlandse luchthavens fors in de min

In 2020 reisden 20,9 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een afname van 71% ten opzichte van 2019. Eindhoven Airport zag het aantal reizigers het afgelopen jaar afnemen tot 2,1 miljoen, Rotterdam The Hague Airport tot 0,5 miljoen; dalingen van respectievelijk 69% en 77%.

De cijfers zijn de voorlopige verkeer- en vervoercijfers van Royal Schiphol Group. 2020 en zijn daarmee een combinatie van cijfers van voor en van tijdens de coronapandemie. (De definitieve volgen bij publicatie van de jaarcijfers in februari.)

In totaal waren er afgelopen jaar 227.304 vliegbewegingen op Schiphol, een daling van 54% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Ondanks de coronacrisis werd Nederland vanaf de luchthaven verbonden met 316 bestemmingen, 16 minder ten opzichte van 2019. Deze 316 bestemmingen werden echter veel minder frequent aangevlogen dan in voorgaande jaren.

Schiphol verwerkte in 2020 1,4 miljoen ton vracht (-9%). Het aantal volledige vrachtvluchten steeg met 68% tot 23.782. Ondanks deze sterke toename is het totaal vervoerde licht gedaald ten opzichte van 2019, als gevolg van het wegvallen van een groot deel van de vracht in het ruim van passagiersvluchten.

Eindhoven Airport had 18.882 vliegbewegingen (-55%) en 83 bestemmingen (-6). Rotterdam-The Hague Airport had 5.314 vliegtuigbewegingen (-69%) en 36 bestemmingen (-12).

bron: www.pilootenvliegtuig.nl

 

01-01

Geen verplichte negatieve test meer na vaccinatie?

De Tweede Kamerfracties van coalitiepartijen VVD en D66 hebben aan de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, gevraagd of het mogelijk is om gevaccineerde reizigers uit te zonderen van de verplichting een negatieve coronatest mee te nemen op reis naar Nederland.

Sinds enkele weken geldt de maatregel dat reizigers die naar Nederland willen komen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen. Deze verplichting geldt inmiddels voor een groot aantal ‘hoog risico’-gebieden. Nu veel landen zijn begonnen met vaccineren, willen de twee regeringspartijen weten of er op de regel een uitzondering kan worden gemaakt voor mensen die gevaccineerd zijn. Zij zouden dan enkel een gezondheidsverklaring hoeven invullen en een vaccinatiebewijs moeten tonen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl

 

Verzamelbak Duits Routenieuws

Skyup
Vanaf 28 mei start het Oekraïense Skyup met een route tussen Düsseldorf en Kiev. Er staan drie vluchten per week gepland op maandag, woensdag en vrijdag. Skyup is helemaal nieuw voor onze regio.

Voyage Air
Het Bulgaarse Voyage Air zal haar aanbod op Bremen de komende zomer uitbreiden met Gran Canaria. In totaal wordt er komende zomer naar vier bestemmingen gevlogen vanuit Bremen: Sofia, Burgas, Varna en Gran Canaria. Van 26 mei 2021 tot eind oktober zal er wekelijks een vlucht naar de Canarische Eilanden zijn en vanaf juni zullen de Bulgaarse bestemmingen Sofia, Burgas en Varna twee keer per week worden bediend.

Corendon
Corendon Airlines kondigt routes aan naar Ankara, Izmir en Antalya vanaf Bremen. Van 29 juni tot 7 september vindt de reis naar de Turkse hoofdstad één keer per week plaats. Izmir wordt vanaf 21 juni twee keer per week bediend en de populaire vakantieregio Antalya staat vanaf begin februari tot half maart één keer per week op het vluchtschema en vanaf eind maart twee keer per week.

Wizz Air:
Wizz Air schrapt 2 van de 3 routes naar de Noord-Duitse luchthaven.  Het Poolse Gdansk en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen keren niet meer terug als bestemming. Alleen Skopje wordt nog 2x per week aangevlogen in de zomer van 2021.

TUI fly Duitsland
Vakantieluchtvaartmaatschappij TUI fly zal komende zomer niet langer vliegen vanaf Keulen / Bonn airport. Ook wordt er niet meer gevlogen vanaf Basel en Paderborn . In de langetermijnplannen van TUI fly  komen deze luchthavens niet meer voor. TUI fly  wil het zomervluchtschema van 2021 starten met slechts 17 Boeing 737-800's. TUI vakanties zijn wel te boeken vanaf Keulen, maar dan wordt er gevlogen met andere maatschappijen.

 

29-12

Ryanair campagne: "Inenten en gaan! Vaccins komen eraan"

"Inenten en gaan!": dat is de opmerkelijke slogan waarmee Ryanair op dit moment uitpakt op de website. De lagekostenmaatschappij biedt grote kortingen aan en lijkt te beloven dat je snel kan vertrekken zodra je het coronavaccin hebt gekregen. Dat is kort door de bocht want je kiest niet zelf wanneer je het vaccin krijgt. "De inspecteur" van Radio 2 legt de reclame voor aan reisexpert Britta Baeke. Die schrikt er niet van, maar nuanceert ook. "Ryanair is niet het voorbeeld voor de Belgische reisindustrie. Over het algemeen is er nog grote voorzichtigheid om reizen te promoten."

Ryanair maakt dankbaar gebruik van het optimisme over het coronavaccin dat binnenkort zal worden toegediend. Op de website staan opzichtige banners waar slogans op staan zoals "inenten en gaan" en "vaccins komen eraan". De luchtvaartmaatschappij lijkt op die manier de indruk te wekken dat je snel kan vertrekken zodra je het vaccin hebt gekregen. Dat is kort door de bocht want je kiest niet zelf wanneer je het vaccin krijgt.

Heel wat luisteraars van "De inspecteur" geven aan dat ze de reclame misplaatst vinden. Woorden als "platte commerce" en "geldklopperij" duiken geregeld op in de reacties op de Facebookpagina van "De inspecteur" (24-12). Anderen zien het vooral als een opportuniteit om het vaccin populairder te maken. "Ze motiveren via deze campagne wel mensen om zich te laten vaccineren... niet slecht."

Lees verder op: www.vrt.be

 

27-12

Transavia start toch route van Brussel naar Innsbruck

Vanaf 11 februari t/m 28 maart vliegt Transavia van Brussel Internationaal naar het Oostenrijkse Innbruck. Op deze route vinden twee vluchten per week plaats op donderdag en zondag.

 

Reizigers naar Turkije moeten pcr test hebben

Turkije verplicht alle internationale reizigers die via of naar Turkije reizen (vliegtuig, schip of overland) om een negatieve PCR-test te overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dat meldt het Turkse persbureau Aanadolu.

Turkije stelde een vliegverbod in voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zuid-Afrika en Nederland, omdat daar nieuwe gemuteerde varianten van het virus waren ontdekt (in Nederland zeer beperkt, alleen in Amsterdam). Voor de andere drie landen blijft het vliegverbod wel gelden.

De vluchten tussen Turkije en Nederland zijn woensdag hervat, terwijl het verbod nog steeds geldt voor vluchten uit de overige genoemde landen. De maatregelen gelden voorlopig tot 1 maart

Lees meer op https://pbs.twimg.com/media/EqK90BmW8AIIoVp.jpg
 

26-12

Air Arabia weer vanaf Weeze naar Marokko

Na opschorting van de Amsterdamse vluchten tussen 26 december 2020 en 10 januari 2021, zal Air Arabia speciale vluchten uitvoeren tussen de luchthavens van Weeze en Fez, Tanger en Nador om passagiers te beschermen voor anulering.  Bezoek voor meer informatie: www.airarabia.com

red: Ik verwacht zelf dat deze omleiding langer gaat duren. 

23-12

Vanaf 29 december negatieve coronatest verplicht bij vliegreis naar Nederland

Iedereen die vanaf 29 december per vliegtuig vanuit risicogebieden naar Nederland reist, moet voor vertrek een negatieve coronatest tonen. De verplichting geldt ook voor Nederlanders, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag.

De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn. Het gaat hierbij om de PCR-test. De Jonge meldt ook dat reizigers met een positieve coronatest niet aan boord morgen. De maatregel geldt nu al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

"Het is niet uit te sluiten dat er in andere landen een vergelijkbaar virus zoals in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika aangetroffen zal worden", schrijft de minister. In die twee landen zijn twee varianten van het coronavirus aangetroffen die mogelijk besmettelijker zijn.

bron: www.nu.nl

 

Vliegverbod naar Verenigd Koninkrijk en Turkije opgeheven (UPDATE)

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika mogen Nederland toch weer in, mits zij een negatieve coronatest kunnen overleggen

Vanaf 23 december zijn vluchten tussen Nederland en Turkije weer mogelijk. Turkije heeft besloten Nederland weer van de lijst te halen van landen waarmee alle vluchtverbindingen werden opgeschort.

 

17-12

"Alle" vakantievluchten geschrapt, minister wil verklaring dat reis noodzakelijk is

Reisorganisaties schrappen voorlopig alle vakantievluchten. TUI vliegt niet meer naar zowel zon- als sneeuwbestemmingen. Ook Corendon stopt met vliegvakanties. Dat is het gevolg van het negatieve reisadvies vanwege corona. En minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt met aanvullende maatregelen.

De laatste toeristenvluchten gingen naar de Canarische Eilanden en de Antillen. Voor Corendon was dat alleen Bonaire. Op deze bestemmingen werd tot nu toe nog wel gevlogen omdat ze code geel hadden, maar inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ook deze plekken op code oranje gezet. Met code geel is het nog toegestaan er op vakantie te gaan, maar bij code oranje worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden.

De afgelopen dagen stonden er nog lange rijen in de vertrekhallen op Schiphol. Dat was minister Van Nieuwenhuizen een doorn in het oog. Zij zei dat ze er "teleurgesteld en boos" over was.

In een brief aan de Kamer schrijft de minister dat ze de drukte op Schiphol onacceptabel vindt en dat ze aanvullende maatregelen heeft afgesproken met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. "Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft", schrijft de minister. Ze zal de Kamer er begin volgend jaar over informeren.

Schiphol-directeur Dick Benschop riep in Nieuwsuur ook op om alleen te vliegen als het echt niet anders kan. Hij raadt mensen af om nu met het vliegtuig op vakantie te gaan. De luchthaven treft maatregelen om de drukte in goede banen te leiden en te zorgen dat mensen er veilig kunnen zijn.

De reisorganisaties zien zich gedwongen alle vakantiereizen deze winter te annuleren. Wie al op zijn bestemming is, kan zijn vakantie afmaken, laat TUI weten. Vakantiegangers worden gewoon opgehaald.

www.nos.nl

 

11-12

België - Test Aankoop krijgt gelijk: Ryanair moet gedupeerden betalen na staking in 2018

De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft de collectieve rechtsvordering van consumentenorganisatie Test Aankoop tegen Ryanair ontvankelijk verklaard. Die kwam er nadat de lagekostenluchtvaartmaatschappij weigerde om consumenten te vergoeden die hun vlucht geannuleerd zagen door een staking van het Ryanair-personeel in 2018.

In de zomer van 2018 leidde een groot sociaal conflict bij Ryanair tot annulaties en vertragingen van tientallen vluchten. Volgens Test Aankoop ging het om 172 vluchten die getroffen werden. De Europese regelgeving en rechtspraak voorzien erin dat reizigers in een dergelijk geval recht hebben op een schadevergoeding, maar Ryanair weigerde te betalen. Test Aankoop startte daarom in juli 2019 een collectieve rechtsvordering op tegen de Ierse luchtvaartmaatschappij.

De ondernemingsrechtbank in Brussel heeft de collectieve vordering dinsdag ontvankelijk verklaard en gekozen voor het opt-insysteem. Dat wil zeggen dat gedupeerden zich zelf moeten aansluiten bij de vordering, binnen een termijn van drie maanden. De rechtbank heeft Ryanair bevolen om alle getroffen passagiers per e-mail of per post op te hoogte te stellen. Er is ook een deskundige aangesteld om die contactprocedure op te volgen.

Als de collectieve vordering slaagt, kunnen gedupeerden uiteindelijk vergoedingen van 250 tot 600 euro krijgen.

bron:www.standaard.be

 

08-12

Tickettaks vastgesteld op €7,85

De tickettaks die per 1 januari 2021 wordt ingevoerd, is vastgesteld 7,85 euro. Dat meldt de ANVR op basis van informatie van het ministerie van Financiën.

In de oorspronkelijke plannen uit 2017 was nog sprake van een taks van 7 euro. Op het laatste moment is vracht uitgezonderd van de belasting, waardoor de belasting voor passagiers omhoog ging naar 7,45 euro.

Dit bedrag moest nog gecorrigeerd worden voor inflatie, waardoor het uiteindelijke bedrag nu is vastgesteld op 7,85 euro (formeel 7,845 euro).

Zoals bekend geldt de vliegbelasting per ticket.

bron: www.travmagazine.nl

 

Ryanair kondigt prijzenoorlog in Europa aan

Na de coronacrisis wil Ryanair zijn marktpositie in Europa verder uitbreiden, door met lage prijzen te stunten. Dat kondigt topman Michael O'Leary maandag aan. Het bedrijf aast ook op de verdere uitbreiding van zijn vloot, met de veelbesproken Boeing 737 MAX.

Ryanair is nu al de grootste budgetvlieger van Europa. Maar de coronapandemie heeft de ambitie van de Ierse luchtvaartmaatschappij niet getemperd, integendeel. O'Leary verwacht dat, eenmaal het nieuwe coronavirus onder controle raakt mits vaccinatie, er snel opnieuw veel gevlogen zal worden. Maar daarvoor zijn volgens hem lage prijzen nodig. Hij verwijt nationale carriers zoals Lufthansa of Air France/KLM dat zij ook na de crisis het aanbod kunstmatig laag willen houden, om hogere ticketprijzen te kunnen vragen.

Ryanair wil zijn aanbod in Europa wel uitbreiden, klinkt het. Vorige week maakte de luchtvaartmaatschappij al bekend dat ze 75 extra Boeings van het type 737 MAX wil kopen. Dat toestel moest maanden aan de grond blijven na twee dodelijke crashes, maar intussen staat na technische aanpassingen het licht weer op groen. O'Leary verwacht niet dat veel klanten bang zullen zijn van dit toestel. Is dat toch het geval, dan kan men omboeken naar de volgende vlucht, klinkt het, maar de meesten weten zelfs niet met welk vliegtuig zij precies onderweg zijn.

Ten laatste in 2022 wil Ryanair meer dan 200 miljoen passagiers per jaar vervoeren, bevestigt O'Leary nog. Dat is een pak meer dan in het recordjaar 2019, toen de luchtvaartmaatschappij 152 miljoen passagiers telde

bron: www.hln.be

 

07-12

8 mensen verantwoordelijk voor 75.000 klachten Schiphol

In 2019 waren slechts acht mensen verantwoordelijk voor 75.000 van de klachten over Schiphol, een kwart van het totaal.

Twee mensen dienden gezamenlijk ruim 36.500 meldingen van overlast in. In totaal werden in 2019 bijna 300.000 klachten over geluidshinder, angst of vervuiling ingediend. Dit waren er ongeveer 25.000 meer dan in 2018. Meer dan tien procent van het totale aantal klachten werd dus ingediend door twee personen. Ook de andere cijfers zijn opmerkelijk.

Uit de rapportagecijfers blijkt dat 56 mensen in totaal bijna 150.000 meldingen indienden. Dat is maar liefst de helft van alle meldingen die in totaal zijn ontvangen. De overige 150.000 klachten werden, een stuk gespreider, ingediend door in totaal 12.500 andere personen.

Lees verder op UPintheSKY

 

Transavia: in 2021 geen basis op Brussels Airport

De plannen van Transavia om een basis te vestigen op Brussels Airport zijn voorlopig op de lange baan geschoven. “We hebben de keuze gemaakt om daar in 2021 niet in te investeren”, zegt Transavia-topman Marcel de Nooijer in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

Aanvankelijk zou Transavia in maart dit jaar starten met het aanbieden van vakantievluchten vanaf Brussels Airport. Op de planning stonden negen routes naar zonbestemmingen rond de Middellandse Zee, aangevuld met een route naar Montpellier door zusje Transavia France.

De uitbraak van de coronacrisis gooide roet in het eten, waardoor Transavia besloot de start op Brussels Airport met een jaar uit te stellen, tot maart 2021. Ook dat gaat nu niet door. “Gelet op de situatie in de markt is het nu niet verstandig om dat te doen. Bovendien moeten we verstandig met ons geld omgaan”, aldus De Nooijer.

Lees verder op Luchtvaartnieuws

 

03-12

Norwegian Air presenteert reddingsplan

Norwegian Air, dat al faillissementsbescherming heeft aangevraagd, doet een poging nog te redden wat er te redden valt.

De airline, die in korte tijd bekend werd met voordelige vluchten tussen Europa en de VS, heeft donderdag een plan gepresenteerd om de schulden te verminderen. Dat meldt NU.nl.

De Noorse overheid wees vorige maand een verzoek om verdere staatssteun af. Norwegian liet toen weten dat het begin 2021 einde oefening is als er geen andere fondsen kunnen worden aangeboord.

Maandag dient de zaak waarin de rechter zal bepalen of Norwegian Air inderdaad uitstel van betaling krijgt. De plannen die de maatschappij heeft gepresenteerd, omvatten onder andere het omzetten van schulden in aandelen en de verkoop van vliegtuigen.

De uitgifte van nieuwe aandelen moet een bedrag van 4 miljard Noorse kronen opleveren, ofwel 374 miljoen euro, zegt persbureau Reuters.

De maatschappij vliegt nog met slechts 6 van de 140 toestellen.

bron: www.travmagazine.nl

 

Ryanair tekent bij voor 75 extra Boeing 737 MAX

Ryanair heeft een overeenkomst gesloten met Boeing voor de aanschaf van nog eens 75 B737 MAX8 200’s. Daardoor komt het totaal aantal bestelde stuks op 210 te staan.

Nu Boeing deze week de B737 MAX terug met passagiers de lucht in kreeg na 20 maanden grounding is het niet toevallig dat er meteen een megabestelling wordt bekendgemaakt. Ryanair, dat al 135 B737 MAX’en heeft besteld, heeft nu een verkoopovereenkomst gesloten voor nog eens 75 toestellen.

Begin 2021 wordt de eerste MAX aan Ryanair geleverd. Alle 210 toestellen moeten tussen de lente van 2021 en december 2024 geleverd worden.

bron: www.flightlevel.be

 

01-12

easyJet: vanaf februari zijn alleen persoonlijke spullen gratis

easyJet heeft zojuist nieuwe regels voor handbagage aangekondigd die op 10 februari 2021 van kracht worden. De Britse lagekostenmaatschappij gaat hetzelfde doen als Ryanair en Wizzair. Dan is slechts één persoonlijk item toegestaan ​​dat niet groter mag zijn dan de afmetingen 45 x 36 x 20. Dit halveert het toegestane volume handbagage. De wijzigingen moeten ook gelden voor boekingen die al zijn gemaakt.

Tot nu toe was grote handbagage tot 56 x 45 x 25 cm zonder gewichtsbeperkingen gratis voor elke passagier. Wil je zoals gewoonlijk een handbagagewagen meenemen, dan moet je tegen betaling een stoel reserveren op de eerste rijen of bij de nooduitgang. Dan kun je naast het persoonlijke item een ​​groot stuk handbagage meenemen met de afmetingen 56 x 45 x 25 cm.

bron: www.travel-dealz.de