NIEUWSARCHIEF 3

 

 

30-09

Verzamelbak routenieuws Eurowings en Ryanair

Eurowings:
Vanaf Düsseldorf start Eurowings met routes naar Pula in Kroatië en naar Chania op het Griekse Kreta. Vanaf Keulen heeft Eurowings een route aangekondigd naar het Griekse eiland Zakyntos. Naar Pula en Chania zijn twee vluchten per week naar Zakynthos eentje.

Ryanair:
Ryanair start komende zomerdienstregeling met een route tussen Dortmund en Thessaloniki.
Vanaf 27 maart staan er twee vluchten per week in de planning op maandag en donderdag.
 
Ryanair stopt eind oktober met de route tussen Bremen en Manchester
 
 

29-09

Flixbus wil lijndienst naar luchthavens Schiphol en Eindhoven

Flixbus wil ook de Nederlandse luchthavens aansluiten op haar netwerk. Het Duitse bedrijf is in gesprek met de luchthavens van Schiphol en Eindhoven. Wanneer Flixbus concreet een lijndienst naar de luchthavens wil gaan starten, meldt het bedrijf niet.

De luchthavens Brussel Zaventem, Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt Luchthaven zijn al enige tijd aangesloten. Ook zijn er inmiddels directe bussen naar de luchthavens in Frankfurt en Stuttgart. Met overstap zijn vliegvelden in München, Berlijn, Wenen, Bratislava, Nice en Memmingen bereikbaar. De volgende stap is de integratie van Nederlandse vliegvelden. Ook bij Weeze Airport, vlakbij de Nederlands-Duitse grens, zullen de groene bussen stoppen. Momenteel is er enkel een bushalte bij Weeze station.

Flixbus heeft al ontheffingen gekregen voor de haltes in Schiphol en Eindhoven maar de haltesituatie en de voorwaarden zijn met de luchthavens nog niet volledig afgestemd. "Voor nu is het idee om de luchthavens als nieuwe stops op bestaande lijnen te toe te voegen. Op lange termijn willen we ook nieuwe lijnen starten en nog meer luchthavenbussen laten rijden" legt Flixbus woordvoerder Rosa Donat uit.

bron: www.treinreiziger.nl

 

Airberlin schrapt 1.200 banen en gaat 40 vliegtuigen verhuren aan Lufthansa

Luchtvaartmaatschappij Airberlin gaat grondig reorganiseren. Het rommelt al langer bij het bedrijf en hoofdaandeelhouder Etihad Airways dringt aan om orde op zaken te stellen. Airberlin wil de zakelijke en toeristische vluchten in de toekomst gescheiden organiseren en gaat ook 40 vliegtuigen verhuren aan concurrent Lufthansa.

"Een herstructurering is nodig om te overleven", zegt topman Stefan Pichler. Hij wijst de harde concurrentie en de complexiteit van de luchtvaartsector aan als oorzaken van de moeilijkheden. Sinds de beursgang in 2006 heeft Airberlin maar één keer winst gemaakt. De voorbije drie jaar liepen de verliezen op tot 1,2 miljard euro.

40 vliegtuigen, inclusief bemanning, zullen voor de lange termijn verhuurd worden aan Lufthansa, dat de toestellen wellicht gaat inzetten voor zijn lagekostenmaatschappij Eurowings. Ook zullen 1.200 van 8.600 personeelsleden op zoek moeten naar een nieuwe baan. De bedrijfstop hoopt op vrijwillig vertrek maar sluit niet uit dat er ontslagen vallen.

Het afgeslankte Airberlin wil meer inzetten op de zakelijke markt. Onder andere met binnenlandse vluchten in Duitsland en met vluchten naar de Scandinavische landen, Italië en Oost-Europa.

Bron: http://deredactie.be

Van de redactie: Als Air Berlin het vakantievervoer gaat afstoten ga ik de maatschappij heroverwegen op de route-pagina.


28-09

Transavia: veel nieuwe Europese lijndiensten in 2017

Transavia voegt in het zomerseizoen van 2017 een flink aantal Europese lijndiensten toe aan het netwerk. De KLM-dochter start vluchten van Schiphol naar maar liefst negen nieuwe routes, naast het al eerder aangekondigde München en Zürich. Daarnaast mag Eindhoven zich verheugen op een additionele lijnbestemming, bevestigt het bedrijf aan Luchtvaartnieuws.nl. Met de routes wordt ingezet op zowel toeristen als zakelijke reizigers.

Uit de dienstregeling van de luchtvaartmaatschappij blijkt dat in het zomerseizoen flink wordt ingezet op Noord- en Oost-Europa.

In april starten vluchten naar Helsinki (4x per week), Ljubljana (3x per week), Belgrado (3x per week), Almeria (3x per week) en Reus (2x per week). In mei komen daar Sofia (3x per week), Katowice (3x per week), Tirana (3x per week) en Wroclaw (3x per week) bij. Eindhoven krijgt een lijnverbinding met Stockholm (4x per week).

De luchtvaartmaatschappij vergroot met de nieuwe routes het aanbod voor zowel toeristen als zakelijke reizigers.

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Dijksma spreekt over mondiale CO2-afspraken binnen luchtvaartsector

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) spreekt morgen in Canada op de driejaarlijkse VN-bijeenkomst van de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) -waar 191 landen aanwezig zijn- over het realiseren van een marktsysteem dat de CO2-uitstoot moet reguleren. Doel is om vanaf 2021 te zorgen dat de luchtvaartsector klimaatneutraal groeit. Het zou de eerste sector zijn die specifieke mondiale afspraken maakt over CO2-uitstoot.

Dijksma: "De luchtvaartsector mag wereldwijd de dans niet ontspringen als het gaat om beperken van CO2. Tegengestelde belangen hebben afspraken om schoner te vliegen altijd tegengehouden. Het voorstel dat nu op de onderhandelingstafel ligt kan ambitieuzer, maar we moeten wel met 191 landen tot een akkoord komen. Ook met landen die eerder niets van klimaatafspraken wilden weten. Dat is de winst waar het nu om draait. En vanuit daar moeten we verder bouwen."

Lees verder op: www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-milieu/nieuws/2016/09/27/dijksma-spreekt-over-mondiale-co2-afspraken-binnen-luchtvaartsector

 


AirAsia X zoekt Europese partner voor longhaul

Air Asia X gaat in 2018 weer naar Europa vliegen. Om die vluchten een succes te maken, zoekt de maatschappij een Europese partner, zo vertelde CEO Benyamin Ismail in een interview aan Routesonline.

Deze partner zou connecties moeten bieden naar Europese bestemmingen waar AirAsia X niet rechtstreeks op gaat vliegen. Om de prijzen laag te houden, ligt de voorkeur bij een low cost airline als easyJet of Ryanair.

Lees verder op:

www.upinthesky.nl/2016/09/27/airasia-x-zoekt-europese-partner-voor-longhaul

 

26-09

“Speculaties overname TUIfly ongegrond” (UPDATE)

“De speculaties door Manager Magazine en de markt dat easyJet (aandelen van) TUIfly zou kopen, zijn ongegrond”, dat schrijven Henrik Homann (voorzitter TUIfly GmbH) en Jochen Büntgen (Managing Director TUIfly GmbH) in een interne memo aan het personeel van TUIfly.

Eind vorige week begonnen de speculaties door een artikel in Manager Magazine, waarop Bloomberg vrijdagmiddag liet weten dat TUI overweegt de luchtvaartmaatschappij te verkopen aan easyJet of een andere Europese airline. EasyJet liet vrijdagmiddag tegenover TravelPro weten niet te reageren op de geruchten. De airline zou volgens diverse media op zoek zijn naar een mogelijkheid om aan de consequenties van de Brexit te ontkomen. Mocht easyJet geen oplossing vinden, dan moet het met ieder land apart afspraken maken over het aantal vluchten.

bron: www.travelpro.nl

 

24-09

Vueling sluit basis op Brussel Zaventem

Uit diverse posts in het forum van luchtzak.be kan ik opmaken dat Vueling zijn basis op Brussel Nationaal sluit per oktober.

De routes naar Italië zijn al eerder beëindigd en per eind september worden ook de routes naar Porto en Lissabon beëindigd. 
Wat er over blijft zijn de routes naar Spanje, maar deze worden aangevlogen met in Spanje gestationeerde vliegtuigen.

Bron: www.luchtzak.be


 

Vier nieuwe bestemmingen Tuifly Nederland

Tuifly Nederland heeft vier nieuwe routes aangekondigd voor het zomerschema van 2017. Er wordt gestart met vluchten van Amsterdam naar Pisa, Catania, Porto Santo en Varna.
 
Naar Pisa staan twee vluchten in de planning op woensdag en zaterdag van half mei tot begin oktober.
 
Het Siciliaanse Catania gaat twee maal per week aangevlogen worden van 21 april tot en met 27 oktober 2017. Er wordt non-stop vanaf Schiphol gevlogen op maandag en vrijdag.
 
Porto Santo is een eiland in de Atlantische Oceaan, enkele tientallen kilometers ten noordoosten van Madeira. TUIfly vliegt tussen 13 mei en 30 september 2017 elke zaterdag naar het kleine eiland. De vluchten worden uitgevoerd in combinatie met Funchal op Madeira.
 
Naar Varna aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust vliegt TUIfly van 25 mei tot 18 september 2017 twee keer per week (op maandag en donderdag). De vlucht wordt uitgevoerd in combinatie met Burgas.
 

23-09

Britse EasyJet-piloten stemmen voor actie

Van de EasyJet-vliegers die lid zijn van de Britse pilotenbond Balpa heeft een overgrote meerderheid gestemd voor industriële acties. Balpa wil dat easyJet maatregelen neemt om vermoeidheid bij piloten tegen te gaan. Vooralsnog leggen de Britse vliegers het werk niet neer.

Balpa meldt dat het een “lastminute aanbod” heeft ontvangen van easyJet om het geschil bij te leggen. De vakbond wil dit donderdag intern bespreken voordat het tot verdere acties overgaat.
“Voor alle duidelijkheid betekent dit dat er op dit moment geen plannen zijn voor industriële acties van piloten bij easyJet”, benadrukt secretaris-generaal Brian Strutton.

Volgens Balpa is de vermoeidheid onder piloten de afgelopen jaren sterk gestegen tot een “onacceptabel niveau”. EasyJet liet eerder deze maand weten bereid zijn om verder te onderhandelen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


22-09

FlixBus wil naar vliegveld Weeze

Prijsvechter FlixBus wil gaan rijden tussen Nijmegen en luchthaven Weeze, vlak over de grens in Duitsland.
 
FlixBus is daarover in gesprek met het vliegveld. Dat laat een woordvoerder van de busmaatschappij weten. Een concrete startdatum is er nog niet: „Maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer dit jaar zijn. De volgende uitbreidingen van het busnetwerk staan pas gepland voor het voorjaar van 2017.”
 
Het vliegveld, dat zo'n 50 kilometer van Nijmegen ligt, ontvangt jaarlijks gemiddeld een kleine twee miljoen reizigers. Veel van hen komen uit Nederland. De meeste vluchten worden verzorgd door de Ierse lowbudget vliegmaatschappij Ryanair, waardoor het vliegveld in het bijzonder in trek is onder studenten.
 
Ook FlixBus wil zich met lage tarieven onderscheiden van andere vervoerders. Op dit moment is het al mogelijk om voor 7 euro naar het nabijgelegen Weeze te rijden. Het vliegveld ligt echter nog een stuk buiten het Duitse stadje.
 
De particuliere taxidienst Airport Weeze Shuttle rijdt wel vanaf station Nijmegen tienmaal daags met taxibusjes naar de luchthaven. De ritprijs bedraagt 18 euro, de verwachting is dat FlixBus daar ver onder gaat zitten. De taxidienst was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
 
 

Carports met zonnepanelen op Airport Weeze

Overdekt parkeren op Airport Weeze kan nu ook: de luchthaven heeft op parkeerterrein P2 carports gebouwd met zonnepanelen op het dak. Zes weken is er gewerkt op de grote parkeerplaats P2, nu zijn de werkzaamheden klaar. In totaal 1.350 parkeerplaatsen bij de terminal zijn overdekt.

,,De nieuwe overdekte parkeerplaatsen bieden onze passagiers meer comfort en we leveren een verdere bijdrage aan een milieuvriendelijke energieproductie”, zegt luchthavendirecteur Ludger van Bebber. Want de carport daken beschermen de auto's niet alleen tegen neerslag en intens zonlicht, ze zijn allemaal uitgerust met zonnepanelen.

Op een oppervlakte van 25.000 vierkante meter zetten 15.296 zonnepanelen licht om in groene elektriciteit. De installatie heeft een capaciteit van 4,05 Megawatt/uur. Met deze hoeveelheid kunnen ongeveer 1.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

De onlangs geopende parkeerplaats P2 is ook volledig omheind, de inritten zijn voorzien van videobewaking en in het donker zorgt de LED-verlichting van de carport voor een hoger niveau van veiligheid.

De luchthaven heeft vijf en een half miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe installatie. Er hebben 70 mensen zes weken aan gebouwd. Onder andere werd 75 kilometer kabel voor het zonnepanelen systeem aangelegd.

Op het terrein van de luchthaven Weeze zijn zo’n 7.000 parkeerplaatsen beschikbaar voor passagiers op P1, P2 en P3. Alle parkeerplaatsen kunnen binnenkort niet alleen online worden geboekt, maar kunnen ook volledig voorafgaand aan vertrek worden geboekt en betaald

bron: www.dichtbij.nl

 

20-09

Air Corsica ruilt Luik in voor Charleroi

De Franse luchtvaartmaatschappij start eind maart 2017 met vluchten tussen Corsica en de luchthaven van Charleroi.
 
Na drie jaar verlaat Air Corsica de luchthaven van Luik. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op Brussels South Charleroi Airport.
 
'We verlaten Luik, van waaruit we de voorbije drie jaar zomerse verbindingen met Corsica verzorgden, en we herpositioneren ons via een verhuizing naar Charleroi. Daarmee kiezen we resoluut voor een passagiersluchthaven', zegt de commercieel directeur van Air Corsica. De luchthaven van Luik is vooral gericht op vrachtvervoer.
 
Air Corsica zal Charleroi vanaf 26 maart verbinden met de Corsicaanse steden Bastia en Ajaccio. De maatschappij zal daarvoor Airbus A320-toestellen inzetten, met plaats voor 180 passagiers.
 
De vluchten worden voorlopig aangekondigd van maart tot november (dus enkel het zomerseizoen). 'Maar het is de bedoeling om vanaf het derde jaar op Charleroi het jaar rond te vliegen', aldus nog de commercieel directeur van Air Corsica.
 

16-09

Norwegian breidt ‘low cost long haul’ verder uit

De Noorse prijsvechter Norwegian breidt het aantal goedkope langeafstandsvluchten verder uit. De maatschappij begon in 2013 met goedkope langeafstandsvluchten naar Noord-Amerika en vervoerde sindsdien drie miljoen passagiers over de Atlantische Oceaan. De vraag is groot en de maatschappij voegt daarom bestemmingen toe en verhoogt de frequentie op bestaande routes.

Norwegian’s CEO Bjorn Kjos ziet veel mogelijkheden voor het uitbreiden van de dienstverlening: “Drie miljoen passagiers in drie jaar tijd toont aan dat er een enorme vraag is naar betaalbare lange afstandsvluchten. De low-cost long-haul vluchten zijn de motor achter onze groei, maar dit is slechts het begin. We zullen onze passagiers meer betaalbare trans-Atlantische vluchten aanbieden met nieuwe routes en meer vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Voor de toekomst hebben we ook ambitieuze plannen om onze vleugels uit te slaan naar andere verre bestemmingen.”

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/norwegian-breidt-low-cost-long-haul-verder-uit

 

15-09

easyJet vanaf Schiphol naar Lanzarote en Boedapest

EasyJet breidt het netwerk uit met twee nieuwe routes vanaf Schiphol. De maatschappij biedt vanaf begin februari vluchten naar Lanzarote en Boedapest aan.

Naar Boedapest wordt vanaf 6 februari drie dagen per week gevlogen. Het Canarische eiland Lanzarote wordt in het voorjaar op dinsdag en zaterdag bediend.

 

14-09

Verzamelbak routenieuws : Flybe, Wizz, Air Berlin, Eurowings en Corendon

Flybe: Flybe gaat vanaf 30 oktober tot wel drie keer per dag tussen Düsseldorf en Londen City vliegen. 
Op werkdagen zal Flybe drie keer tussen beide steden gaan vliegen.  In het weekend vliegt Flybe maar één keer. Op zaterdag in de ochtend en op zondag aan het einde van de middag.

Wizz Air: Wizz Air start met ingang van 27 maart met vluchten tussen Tuzla en Keulen. ER staan 2 vluchten per week in de planning. Het aantal vluchten  van Eindhoven naar Tuzla wordt uitgebreid van 2 naar 3

Air Berlin: Airberlin vliegt vanaf 14 november tot drie keer per dag tussen Düsseldorf en Genève. Daarnaast gaat de luchtvaartmaatschappij vanaf Berlijn en Düsseldorf vaker naar Zürich vliegen.

Eurowings : Eurowings start met ingang van 3 juli 2017 met twee vluchten per week tussen Keulen en Las Vegas

Eurowings start met ingang van 26 maart met 6 vluchten per week van Dusseldorf naar Krakau. De vluchten naar het nabij Krakau gelegen Katowice vervallen.

Eurowings start met (zomer) seizoensvluchten van Dusseldorf naar Pula en van Keulen naar Zakynthos.

Met ingang van de winterdienstregeling vervallen de vluchten tussen Dusseldorf en Nottingham/East Midlands, Alicante en Rostock

Corendon: Corendon annuleert de wintervluchten van Rotterdam naar Antalya.

 

13-09

Eurowings start basis op Mallorca

Eurowings, de prijsvechter binnen de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft plannen om het Spaanse eiland Mallorca te gebruiken als uitvalsbasis voor vakantievluchten. Eerder kondigde easyJet al vergelijkbare plannen aan.

Met ingang van mei 2017 stationeert Eurowings twee vliegtuigen in Palma de Mallorca. Daarmee worden voordelige vluchten aangeboden van en naar verscheidene steden in Duitsland en andere Europese landen. Concrete bestemmingen noemde de luchtvaartmaatschappij dinsdag nog niet.

Volgens Eurowings bezocht vorig jaar een recordaantal van 11,6 miljoen vakantiegangers Mallorca. De plaatselijke toeristenbranche gaat ervan uit dat dit aantal dit jaar ruimschoots wordt overtroffen. Van die groei wil de luchtvaartmaatschappij, die sinds dit jaar actief is onder een Oostenrijkse vergunning, een graantje meepikken.

Mallorca is de eerste basis van Eurowings buiten de Duitstalige landen waar Lufthansa hoofdzakelijk kantoor houdt. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van Transavia, dat eerder dit jaar eveneens uitbreiding zocht buiten de thuismarkten Nederland en Frankrijk. De Nederlandse tak van de prijsvechter opende dit voorjaar een basis op Duitse bodem, in München.

EasyJet kondigde in april al aan dat het vanaf volgend jaar in het hoogseizoen met drie toestellen vanuit Mallorca reizigers gaat ophalen in heel Europa. Het eiland is nu al een van de populairste bestemmingen voor de Britse prijsvechter. Ook bij KLM en Transavia is het een belangrijke zonbestemming.

Bron: www.nu.nl


11-09

Britse piloten van EasyJet gaan mogelijk staken

Ook de Britse piloten van EasyJet overwegen te gaan staken, uit protest tegen de toegenomen werkdruk. De Nederlandse piloten van de luchtvaartmaatschappij hebben dit jaar al drie keer het werk kortstondig neergelegd, onder meer omdat ze een beter pensioen eisen.

De Britse vakbond voor piloten, Balpa, peilt onder circa 2000 vliegers de bereidheid om actie te voeren, zo blijkt uit een brief waarover de Britse krant The Telegraph bericht. De hoge werkdruk leidt volgens de bond tot toenemende vermoeidheid bij de piloten, die vragen oproept over hun veiligheid en gezondheid.

Over tien dagen maakt de vakbond de balans op. Als de piloten zich uitspreken voor een werkonderbreking zal die waarschijnlijk in oktober plaatsvinden. Het zou voor het eerst zijn dat EasyJet in zijn thuismarkt Engeland te maken krijgt met een staking.

bron www.fd.nl

Lees meer op www.telegraph.co.uk/news/2016/09/10/holidaymakers-face-flights-chaos-as-easyjet-pilots-plot-strike-a

 

08-09

Snelle shuttle bus tussen Groningen Airport en Groningen centrum

Vanaf 19 september gaat de shuttle bus rijden. Een nieuwe, snelle en makkelijke busverbinding tussen Groningen Airport Eelde en het centrum van Groningen.

De shuttle bus sluit aan op de lijnvluchten van en naar Londen, Kopenhagen en Gdansk. De shuttle bus stopt onder andere bij het Hoofdstation, Zuiderdiep en Grote Markt. Hiermee wordt het voor passagiers makkelijker om met het openbaar vervoer te reizen.

Buskaartjes zijn in de bus verkrijgbaar voor vijf euro per enkele reis, je kan ook reizen met OV-chipkaart.

bron: www.oogtv.nl

 

Nieuwe routes Wow Air en Norwegian naar USA

Na de lancering van Montreal, Toronto, Los Angeles, San Francisco en New York dit jaar is ook de eerste nieuwe Amerikaanse bestemming van WOW Air voor volgend jaar vandaag bekend gemaakt: vanaf april vliegt de lowcostmaatschappij naar Miami

Vanaf  5 april 2017 vliegt de maatschappij het hele jaar drie keer per week tussen Reykjavik en Miami met één van haar A330’s. Vanaf Amsterdam is Miami met een korte tusenstop te Reykjavik snel en goedkoop bereikbaar

Wow Air zet in het komende winterseizoen meer capaciteit in naar Schiphol. De maatschappij vervangt de Airbus A320 door een A321. Op de route wordt tot eind oktober meestal een A320 ingezet met een capaciteit van 180 passagiers. Vanaf 30 oktober wordt de A320 structureel vervangen door de grotere A321. In de grootste narrowbody van Airbus passen 220 passsagiers.

Na eerder verre vluchten aan te bieden vanuit Scandinavië en Groot-Brittannië start prijsvechter Norwegian nu ook vluchten op de VS vanuit Barcelona. De Noorse lowcoster start volgend jaar juni zomer routes naar Los Angeles, New York (Newark), Oakland en Fort Lauderdale.

Vanaf eind maart start Norwegian met vluchten tussen Kopenhagen en Oakland vlakbij San Francisco.

05-09

Ryanair start nieuwe route van Charleroi naar Toulouse

Lokale media in Toulouse melden:
Ryanair start op 1 november diverse nieuwe routes op van Toulouse.
Eén daarvan is voor ons van belang, namelijk een route naar Charleroi
Over vluchtfrequentie is mij niets bekend.

bron: www.cotetoulouse.fr

 

03-09

‘AF-KLM overweegt Transavia long-haul’

Air France-KLM beraadt zich op de positie van Transavia binnen het concern en op de oprichting van een long-haul low-cost carrier. Dit schrijft de Franse krant La Tribune.

CEO Jean-Marc Janaillac presenteert begin november een nieuw plan, genaamd “Trust Together”. In het plan wordt volgens La Tribune ook ingegaan op de positie van Transavia en de mogelijke lancering van een long-haul low-cost carrier. Janaillac wil de werknemers van Air France-KLM laten meepraten in het nieuwe plan. De werknemers worden in november geïnterviewd over onder andere de positie van Transavia en een eventuele long-haul low cost carrier.

lees verder op: www.upinthesky.nl/2016/09/03/air-france-klm-beraadt-zich-op-positie-transavia-en-lcc/

Meer informatie in het Frans op: http://www.upinthesky.nl/2016/09/03/air-france-klm-beraadt-zich-op-positie-transavia-en-lcc/

 30-08

Ryanair: Wintersportroute van Brussel naar Grenoble

Ryanair start een wintersportroute van Brussel Nationaal (Zaventem) airport naar het Franse Grenoble. De route worst uitgevoerd van 17 december tot eind maart Er is 1 vlucht per week op zaterdag.

De vlucht is te boeken vanaf 6 september

Bron: www.luchtzak.be


Rotterdam The Hague Airport wil vluchten met 75% uitbreiden

Rotterdam The Hague Airport wil het aantal vluchten de komende tien jaar met 75% gaan uitbreiden waarmee er op jaarbasis 37.000 vliegtuigen landen en opstijgen. Naast de luchthaven is ook directeur van Den Haag Marketing, Marco Esser, wel in voor de plannen van de luchthaven, maar de omwonenden zijn bang voor luchtverontreiniging en lawaai, zo is vandaag te lezen in het Algemeen Dagblad.

Begin juli hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland Joost Schrijnen dan ook benoemd als onafhankelijke verkenner voor het nieuwe luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport.

Schrijnen gaat toetsen of het aantal vluchten gelijk moet blijven of dat er draagvlak is voor uitbreiding van het aantal vluchten en is sinds half augustus 2016 het gesprek aangegaan met gemeenten, bewonersorganisaties en andere belanghebbenden bij de luchthaven. Schrijnen laat weten dat mensen hem ongevraagd kunnen benaderen: “Ik sta open voor iedereen die mij iets wil meegeven om tot een goede toetsing te komen.”

Schrijnen wordt ondersteund door adviesbureau Twynstra Gudde. De verkenningsfase wordt in het najaar afgerond met een rapportage over de bevindingen. In gemeenteraden en Provinciale Staten zal vervolgens het debat plaatsvinden, waaruit zal blijken in hoeverre er draagvlak is voor groei  van de luchthaven.

De gemeenten en provincie streven ernaar om in de zomer van 2017 een gezamenlijk standpunt aan de staatssecretaris Infrastructuur en Milieu kenbaar te maken. De staatssecretaris moet zich uiteindelijk uitspreken of het Rijk in het nieuwe luchthavenbesluit een bepaalde mate van groei van Rotterdam The Hague Airport wil faciliteren, of dat de huidige omvang wordt gehandhaafd.

bron: www.travelpro.nl


 

23-08

Air Belgium hoopt volgend jaar het luchtruim te kiezen

Enkele Belgische ondernemers werken aan de oprichting van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Een van hen is de voormalige managing director van het in Luik gevestigde TNT Airways, Niky Terzakis. Hij wil onder de naam Air Belgium vanaf volgend jaar vluchten inleggen tussen België en Azië, vooral dan China en India.

Een heel nieuwe naam is Air Belgium niet. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw opereerde er al een Belgische chartermaatschappij onder die naam. In opdracht van de toenmalige reisonderneming Sunair voerde Air Belgium met twee Boeings vanaf Brussels Airport vluchten uit naar vakantieoorden rond de Middellandse Zee.

Volgens de plannen ligt de focus van de nieuwe luchtvaartmaatschappij op China en andere steden in het Verre Oosten en in Zuidoost-Azië. De eerste vlucht van Air Belgium zou volgens oprichter Terzakis in het eerste of het tweede kwartaal van 2017 moeten plaatsvinden. Momenteel wordt onderzocht met welke vliegtuigen dat zal gebeuren: van de Amerikaanse producent Boeing of met de Europese tegenhanger Airbus. De maatschappij zou zich enkel willen richten op goedkope lange afstandsvluchten voor passagiers die vanuit China naar Europa reizen en vice versa. Verder wordt onderzocht welke luchthaven daarvoor het best in aanmerking komt: Brussels Airport of Liège Airport.

Voor Brussels Airlines betekent dit niet meteen grote concurrentie aangezien die maatschappij met 19 lange afstandsbestemmingen voornamelijk naar Afrika en Noord-Amerika vliegt. In maart 2017 volgt met het Indiase Mumbai wel de eerste bestemming in Azië. Bij het nieuwe project zijn voornamelijk ex-werknemers van TNT Airways betrokken, onder wie dus de ex-managing director. De maatschappelijke zetel van het onlangs opgerichte Air Belgium (oprichtingsakte dateert van 27 mei jl.) bevindt zich in Elsene en het startkapitaal bedraagt 5 miljoen euro, bijeengebracht door twee in Hong Kong gevestigde ondernemingen: Pioneer Topworld Ltd. en Sky Master Holdings Limited. Daarvan is 1.250.000 euro volstort. De komende maanden wordt het businessplan verder uitgewerkt en dient de onderneming bij het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart een AOC aan te vragen. Een AOC is een air operator's certificate of een vergunning om passagiersvluchten te mogen uitvoeren.

bron: www.travel-magazine.be

 

21-08

Piloten EasyJet staken opnieuw voor betere cao

De Nederlandse piloten van EasyJet leggen morgenochtend opnieuw het werk neer. De verkeersvliegers staken tussen 04.00 en 12.00 uur. De actie heeft invloed op negen vluchten die morgenochtend vanaf Schiphol zouden vertrekken.

Het is de vierde keer in korte tijd dat de verkeersvliegers van de prijsvechter staken. De piloten voeren actie voor een betere cao. Zij willen minder zware roosters, meer doorbetaling bij ziekte en een beter pensioen.

De staking duurt drie uur langer dan de vorige actie. "We willen een duidelijk signaal afgeven", zegt een woordvoerder van de VNV. "EasyJet doet net alsof er niets aan de hand is en gebruikt allerlei vertragingstechnieken. We willen laten zien dat het menens is."

Lees verder op:

http://nos.nl/artikel/2127493-piloten-easyjet-staken-opnieuw-voor-betere-cao.html


 

20-08

SunExpress eerste maatschappij met webkeurmerk

De webwinkel van de Duits-Turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress is door het gezaghebbende Duitse bedrijf Trusted Shops voorzien van een zogenoemd ‘Trustmark’ keurmerk.

Door dit webkeurmerk zijn klanten die bij de vakantieluchtvaartmaatschappij on line een ticket boeken verzekerd van een eerlijk boekingsproces. Bovendien ontvangen ze bij boeking een aankoop garantie.

SunExpress is een joint venture tussen Lufthansa en Turkish Airlines en vliegt momenteel met 72 Boeing 737’s en vervoert jaarlijks acht miljoen passagiers. De maatschappij heeft nog vijftig orders bij Boeing uitstaan.

Het in 1999 opgerichte Trusted Shops reikte inmiddels 20.000 Trustmark keurmerken uit in meerdere Europese landen.

bron: www.pilootenvliegtuig.nl


 

18-08

Salzburg tweede Oostenrijkse basis van Eurowings. Vluchten naar Brussel

In januari 2017 opent Eurowings een tweede basis in Oostenrijk. Naast Wenen start Eurowings ook vluchten vanaf Salzburg.

Als nieuwe bestemming vanaf Salzburg wordt o.a. Brussel en Keulen genoemd. Exacte startdatum is nog onbekend. Brussel krijgt 4 vluchten per week op Keulen wordt dagelijks gevlogen.

 Lees meer op: https://www.eurowings.com/de/4u/unternehmen/presse/archiv/oesterreichische-eurowings-tochter-kommt-auch-nach-salzburg.html


 

17-08

Ryanair start route van Eindhoven naar Bologna

Ryanair heeft vandaag een mega uitbreiding aangekondigd voor Italië.
Ryanair stationeert 10 extra vliegtuigen in Italië en kondigt aan dat het 44! nieuwe routes op gaat starten vanaf Italië.

 Een klein deel van deze 44 routes is vandaag bekend gemaakt en eentje daarvan is naar Eindhoven.

Met ingang van de zomerdienstregeling 2017 start Ryanair met een route tussen Eindhoven en Bologna. Ryanair start met drie vluchten per week op deze toeristisch gezien zeer interessante bestemming.

Transavia is al actief op de route van Eindhoven naar Bologna.

http://corporate.ryanair.com/news/news/160817-record-growth-plan-announced-for-italy-in-2017/?market=en


 

16-08

Concurrentie en pilotenverzet werken groei Transavia tegen

Ondanks de mooie groeicijfers is Transavia nog altijd verlieslatend. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers eind juli werd intern gemeld dat de maatschappij achterloopt op begroting en dat de verliezen in Duitsland de winst van de Nederlandse tak bijna geheel ongedaan maken. `In München blijven de inkomsten nog enigszins achter, dat hoort bij de aanloopfase`, zegt woordvoerder Marisca Kensenhuis.

 Ook wordt de verliesgevende situatie in de hand gewerkt omdat Transavia zichzelf omvormt van vakantievervoerder tot een gewone lijndienstmaatschappij. `Dit heeft op korte termijn een negatief effect op de resultaten, omdat we de vrijgekomen capaciteit soms pas laat in het seizoen in de verkoop kunnen zetten.`

 De maatschappij wil graag verder groeien in Europa, maar de Nederlandse vlag van Transavia wordt met argusogen bekeken door Franse piloten, die vluchten van KLM eisen omdat de maatschappij in hun ogen te hard groeit. `Zonder toestemming van de Franse piloten wordt verdere expansie van Transavia buiten de thuislanden moeilijk`, zeggen hoge bronnen in Parijs tegen De Telegraaf. Daarbij is er op holdingniveau niemand meer die het expansieproject trekt, sinds directeur Bram Gräber eind mei vertrok.

 bron: www.profnews.nl


 

Athene eerste bestemming van Scoot in Europa

De Aziatische prijsvechter Scoot voegt Athene toe aan haar dienstregeling. Met ingang van 20 juni 2017 zal het dochterbedrijf van Singapore Airlines vier keer per week van Singapore naar de Griekse hoofdstad vliegen. Op de route wordt een Boeing 787-8 met 329 stoelen ingezet. Athene wordt de eerste Europese bestemming van de maatschappij.

 Eind juli had een manager van Scoot al aangegeven dat het bedrijf 'drie of vier' Europese steden concreet in beeld had. De eerste die zou worden aangekondigd, zou 'geen traditionele bestemming in Europa' zijn, zei Dennis Basham van Scoot toen.

Scoot zal de lijndienst het hele jaar door uitvoeren op de dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Als introductie biedt de maatschappij enkele reizen aan voor 288 Singaporese dollar (191 euro).

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


 

15-08

Verzamelbak routenieuws:

Corendon
Op 18 augustus stopt de touroperator/airline met het uitvoeren van vluchten op de route Rotterdam - Antalya. Het vertrek van Corendon Airlines vanaf Rotterdam lijkt niet definitief. De maatschappij is van plan om in april 2017 de route Rotterdam - Antalya te hervatten met twee vluchten per week.

Germania
Germania start op 22 juni 2017 met een wekelijkse vlucht tussen Münster en Faro.

Air Berlin
Air Berlin start de zomerdienstregeling met een route tussen Düsseldorf en Orlando. Air Berlin start met een vluchtfrequentie van 5 vluchten per week.

Eurowings
Eurowings stopt op 27 augustus met haar route tussen Keulen en Boston.
Eurowings hervat deze winter niet de route tussen Keulen en Dubai.

Ryanair
Ryanair verplaatst zijn route tussen Brussel nationaal airport en Bratislava met ingang van 11 november naar Charleroi. Vluchtfrequentie wordt aangepast van dagelijks naar drie keer per week.

Ryanair trekt zich helemaal terug uit Finland. De route tussen Bremen en Tampere vervalt per 28 oktober.


 

13-08

Piloten EasyJet mogen niet staken in het weekend

De piloten van EasyJet mogen voorlopig niet staken in het weekend. Dat heeft de rechtbank in Haarlem zojuist besloten.
 
De luchtvaartmaatschappij had een kort geding aangespannen om stakingen te voorkomen. De rechter heeft nu besloten dat de piloten tot 5 september de hele vrijdag, zaterdag en zondag niet mogen staken.
 
Als reden noemt de rechtbank de terreurdreiging op en rond Schiphol en de vakantiedrukte. Zo worden langdurige vertragingen voor reizigers voorkomen. De uitspraak betekent een verlenging van een eerdere uitspraak, dat er in de hele maand juli niet in de weekenden gestaakt mocht worden.
 
Lees verder op

 

 

11-08

Transavia vanaf Amsterdam ook op München en Zürich

Transavia opent in februari nieuwe lijndiensten naar München en Zürich vanaf Schiphol. Dat meldde de budgetdochter van Air France-KLM donderdag.

De vlucht Schiphol-München wordt vanaf 17 februari vier keer per week aangeboden. De retour Amsterdam-Zürich komt drie keer per week op het schema.

Transavia vliegt al twee keer per dag van Eindhoven naar de Munchen.

 


 

EasyJet-piloten staken opnieuw, zeven vluchten geschrapt

Nederlandse piloten van EasyJet gaan opnieuw staken. Vanochtend om 05.00 uur leggen ze het werk voor vijf uur neer, voor de derde keer in korte tijd.

De staking heeft invloed op zeven vluchten die vroeg in de ochtend vanaf Schiphol zouden moeten vertrekken, heeft een woordvoerder van EasyJet bevestigd. Al deze vluchten zijn geannuleerd. "Het gaat hierbij om retourvluchten", legt de woordvoerder uit. "Door het uitvallen van bijvoorbeeld de vlucht naar Palma om 06.10 uur vervalt ook de terugvlucht van Palma naar Amsterdam later op de dag."

Lees verder op: http://nos.nl/artikel/2124629-easyjet-piloten-staken-opnieuw-zeven-vluchten-geschrapt.html


 

10-08

Budgetdochter nog niet de oplossing | Commentaar

 Het hebben van een budgetdochter biedt traditionele maatschappijen nog altijd niet de oplossing voor het spekken van de jaarcijfers.

  Gevestigde maatschappijen als Air France, KLM en Lufthansa hebben al jaren de gouden tijden achter zich gelaten. Concurrentie komt in Europa van twee kanten, uit het (Midden-)Oosten en vanaf het eigen grondgebied, in de vorm van low-cost carriers (LCC’s). In reactie op de LCC’s hebben de drie grote luchtvaartbedrijven hun eigen budgetdochters opgericht of aangekocht. Al jaren zeggen de maatschappijen dat dit een zeer belangrijke strategie is. In de eerste helft van 2016 kosten de ‘LCC-maatschappijen’ alleen maar geld, terwijl de concurrentie floreert.

Lees verder op: 

www.upinthesky.nl/2016/08/10/budgetdochter-nog-niet-de-oplossing-commentaar

  

AirAsia X komt terug naar Europa

 Na jaren van afwezigheid komt AirAsia X terug naar Europa met een dagelijkse verbinding Kuala Lumpur – Istanbul Ataturk – Barcelona. De eerste vlucht staat gepland voor 30 oktober, zo blijkt uit het vluchtschema van de budgetmaatschappij. Er worden A330-300’s ingezet.

 Het is nog niet mogelijk om te reserveren voor de vlucht.

Lees verder op: http://www.upinthesky.nl/2016/08/10/airasia-x-komt-terug-naar-europa


 

EasyJet wil stakingsverbod in vakantieperiode

Luchtvaartmaatschappij EasyJet wil dat de rechter zijn Nederlandse piloten verbiedt om te staken in de weekenden van augustus en september, 'om passagiers die tijdens deze drukke periode reizen te beschermen'. De maatschappij heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen pilotenvakbond VNV, zo meldt EasyJet dinsdag.

EasyJet gaat tevens in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in een kort geding dat vorige maand was aangespannen door pilotenvakbond VNV. Daarin stelde de rechter dat EasyJet buitenlandse piloten mag inzetten als stakingsbrekers, maar ook dat de vakbond de luchtvaartmaatschappij slechts zes uur voor aanvang van de staking op de hoogte hoeft te brengen. Hierdoor is het voor EasyJet in de praktijk praktisch onmogelijk om stakingen en daarmee uitval van vluchten te voorkomen

Lees verder op:

http://fd.nl/economie-politiek/1163032/easyjet-wil-stakingsverbod-in-vakantieperiodebritse-luchtvaartmaatschappij-in-hoger-beroep-om-pilotenstaking-te-laten-verbieden


 

02-08

Scoot in 2017 naar drie of vier Europese steden

Budgetmaatschappij Scoot Air opent in 2017 haar eerste routes naar Europa. Het bedrijf uit Singapore is van plan om volgend jaar drie of vier Europese bestemmingen aan de dienstregeling toe te voegen. Dat melden Australische media op basis van uitspraken van het management van Scoot in Australië. Scoot is een dochterbedrijf van Singapore Airlines.
 
Mogelijk nog dit jaar worden de twee eerste bestemmingen in Europa aangekondigd, aldus manager Dennis Basham van Scoot in Australië.
 
Scoot verwacht dat veel passagiers vanuit Europa via Singapore naar Australië zullen vliegen. De prijsvechter onderhoudt routes naar Sydney, Melbourne, Perth en Gold Coast. Volgens Basham wordt de eerste route naar Europa een 'hele interessante voor Australiërs'. "Het zal geen traditionele bestemming zijn."
 

01-08

Transavia boekt succes met aanpak online nepacties

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft succes geboekt in de aanpak van online nepacties, oftewel marketingcampagnes die misbruik maken van bekende merken. Het bedrijf Engagers is veroordeeld tot het betalen van een nader te bepalen schadevergoeding.  

Engagers exploiteert een sms dienst waarvoor affiliates worden ingeschakeld. De promotie vindt plaats met advertenties op de eigen websites van de affiliates en met verzending van e-mailberichten aan consumenten.

Ongeveer een jaar geleden werden twee dagen lang e-mailberichten verstuurd vanuit het e-mailadres nieuwsletter@mails.lekkerverrassend.eu en een (ander) e-mailadres gekoppeld aan het domein www.your.top-weekend.com.

Transavia werd als afzender vermeld en de aanhef van de e-mailberichten luidde: ‘We hebben een verrassingsticket voor jou. Kies nu jouw bestemming!’ Transavia had echter geen medewerking aan de campagne verleend.

In september 2015 heeft Engagers (een bedrijf met een niet zichtbare website) een onthoudingsverklaring afgegeven en beloofd dat het merk Transavia niet meer misbruikt zou worden. Maar daar stopte Transavia niet: Van de rechter eiste de luchtvaartmaatschappij niet alleen een schadevergoeding van minimaal 25.000 euro, ook wilde de luchtvaartmaatschappij inzicht in aantal onrechtmatige vouchers dat er tot op heden is verzonden.

Lees verder op: www.emerce.nl/nieuws/transavia-boekt-succes-aanpak-online-nepacties

 


 

Nieuwe actie van EasyJet-piloten op Schiphol

De piloten van EasyJet leggen maandag op Schiphol om 06.00 uur voor vier uur het werk neer, zegt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Ze willen daarmee doorbetaling bij ziekte, meer rust tussen vluchten en een beter pensioen afdwingen.

In juni werd voor dat doel ook al actie gevoerd. Onderhandelingen met de directie van EasyJet hebben volgens de VNV sinds die tijd niets opgeleverd. "Het management blijft volharden in tijdrekken en is niet bereid tot enige toenadering, terwijl onlangs in Frankrijk wel een veel riantere cao met de Franse vliegers is gesloten", zegt de bond.

Bij de vorige werkonderbreking vielen de gevolgen voor de reizigers mee. EasyJet haalde toen piloten uit het buitenland om de vluchten vanaf Schiphol te bemannen. "Met het inzetten van stakingsbrekers gooit EasyJet olie op het vuur", zegt de VNV, die de directie bij voorbaat verantwoordelijk stelt voor overlast voor reizigers.

bron: www.nos.nl


 

 

29-07

Stoel reserveren verplicht bij reizen met kinderen bij Ryanair

Vanaf 1 september komt Ryanair met een nieuwe regeling voor volwassenen die reizen met kinderen. Met ingang van september is het namelijk verplicht om stoelen te reserveren indien je reist met kinderen onder de 12 jaar. De kinderen ontvangen dan een gratis gereserveerde zitplaats. Ryanair wilt hiermee voorkomen dat volwassenen niet naast hun kinderen zitten.

 Dit initiatief wordt geïntroduceerd naar aanleiding van een drukke zomer. Veel gezinnen zaten niet bij elkaar tijdens de vlucht. Het hele gezin kan tijdens de boeking hun stoelen reserveren. Hierdoor zit iedereen gegarandeerd naast elkaar tijdens de reis. Volgens Kenny Jacobs, Chief Marketing Officer Ryanair, voorkomt dit initiatief dat andere klanten die wel een stoel hebben gereserveerd verplaatst moeten worden.

 bron: www.reisgraag.nl


 

28-07

Verzamelbak routenieuws: Germania, Arkefly, Corendon, Vueling

Germania

Germania start op 1 november een route van Düsseldorf naar Marrakech. Germania start met 2 vluchten per week op dinsdag en vrijdag.

Germania verdubbelt het aantal vliegtuigen, met ingang van de zomerdienstregeling 2017 op Munster van 1 naar 2. Er is één nieuwe route aangekondigd,  Namelijk naar Faro met 2 vluchten per week. Waarschijnlijk worden er binnenkort nog meer nieuwe routes aangekondigd.

Arkefly

Arkefly start een wintersport route naar het Finse Kuusamo. Deze vlucht vind plaats van half december tot en met eind maart.

Corendon

Corendon heeft besloten om vanaf 9 augustus de vluchten naar Bodrum vanaf Groningen Airport Eelde te stoppen. Door de onzekere situatie in Turkije is er niet voldoende vraag om deze vluchten te kunnen continueren.

Vueling

Bij Vueling is de route tussen Brussel en Rome vervallen.


26-07

JetBlue zinspeelt op trans-Atlantische vluchten

Jetblue heeft de koopovereenkomst met Airbus gewijzigd en 15 A321 Ceo (oude versie) en 15 A 321 Neo extra bestelt. Maar voor de levering van de A321 Neo heeft Jetblue nog de keuze om deze naar de 321 longe range om te zetten. Deze laatste toestellen zijn zeer geschikt voor Trans-Atlantische vluchten.

In berichten in de Amerikaanse pers zinspeelt Jetblue op vluchten naar Europa vanaf 2019 en naar nog een extra bestelling van 30 Airbus A321 LR.

 Lees het hele artikel in het Engels op:  

www.routesonline.com/news/29/breaking-news/268090/jetblue-hints-at-transatlantic-flights-as-it-boosts-a321-order


 

Thomas Cook België: citytrips met Ryanair

Thomas Cook België gaat vanaf 1 september stedentrips aanbieden in samenwerking met Ryanair. Het gaat om bestemmingen waar ook andere airlines opvliegen, zodat Thomas Cook een alternatief kan bieden mocht het mislopen met de betreffende airline. “Bestemmingen waar dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld een stad waar alleen Ryanair op vliegt en waar we geen alternatief op kunnen bieden, neemt Thomas Cook België niet op in het aanbod. Momenteel zijn de bestemmingen nog niet definitief, het vergt een hele organisatie om dit vlot en goed te kunnen laten verlopen”, zegt Koen van den Bosch (woordvoerder Thomas Cook Airlines België) tegenover TravelPro.

 Thomas Cook Nederland gaat dit vooralsnog geen stedentrips in samenwerking met Ryanair aanbieden. Hanita van der Meer (woordvoerder Thomas Cook Nederland) tegenover TravelPro: “Voor Nederland zijn deze citytrips in samenwerking met Ryanair niet boekbaar. Maar het kan er nog wel komen.”

 bron: www.travelpro.nl

 

25-07

Prijzenoorlog! Nieuwe routes voor onze regio bij Ryanair?

De Ierse prijsvechter Ryanair bereidt zich voor op een prijzenoorlog en verdere uitbreiding van haar capaciteit, ondanks dat de winstverwachting misschien moet worden aangepast.

Er moeten in het winterschema 133 nieuwe routes bijkomen. Vooral de nu al drukke Ryanair-bases als Charleroi en Berlijn-Schönefeld krijgen nieuwe routes vanaf eind oktober

Of de Ieren vanuit Amsterdam ook naar andere bestemmingen dan Dublin gaan vliegen, is nog niet bekend. De wens zou wel bestaan om Schiphol te verbinden met Barcelona, Madrid, Rome, Berlijn en Stansted. In elk geval de laatste lijkt onzeker.

Een prijzenoorlog lijkt er ook aan te komen, want Ryanair zegt bereid te zijn haar meer dan 350 vliegtuigen te vol te krijgen tegen nog lagere prijzen. In het lopende kwartaal ging de gemiddelde ticketprijs al met 6 procent omlaag. In het vorige kwartaal was er een daling van 10 procent jaar op jaar.

Lees het hele artikel op: www.z24.nl/ondernemen/ryanair-bereidt-zich-voor-op-prijzenoorlog-ondanks-twijfels-winst-na-brexit654132


 

EasyJet zoekt 1.200 nieuwe stewardessen m/v

easyJet is een wervingscampagne gestart voor cabinepersoneel. In totaal zoekt de luchtvaartmaatschappij 1.200 nieuwe stewards en stewardessen, die gestationeerd worden op de 27 bases in Europa.

Op dit moment vliegen al 5.500 cabinebemanningsleden bij de Britse prijsvechter, die eerder al bekend maakte 250 nieuwe piloten te zoeken. EasyJet heeft onder andere een basis op Schiphol.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Meer info op: http://mediacentre.easyjet.com/stories/9927


 

22-07

Stakingen Easyjet hangen in de lucht

Het overleg bij easyJet over een nieuwe CAO is op niets uitgelopen, laat de pilotenvakbond VNV weten. De piloten van de luchtvaartmaatschappij gaan daarom de komende maanden vaak het werk neerleggen.

Een verschil met vorige stakingen bij easyJet, is de tijd die tussen de aankondiging en de staking moet zitten, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers: 'Acties in het verleden moesten we 48 uur van tevoren aankondigen. De rechter heeft nu besloten dat 6 uur voldoende is.' Hierdoor zal easyJet geen tijd hebben om zogenaamde 'stakingsbrekers' in te zetten, waardoor meer vluchten zullen uitvallen.

Dat is voor passagiers, zeker tijdens de drukke zomermaanden, natuurlijk niet prettig, maar Van Doesburg vindt dit de verantwoordelijkheid van easyJet: 'Onze eisen zijn niet zo vreemd. We willen een eerlijk pensioen, meer rust tussen lange vluchten en doorbetaling bij ziekte. Maar dat gaat blijkbaar te ver voor het management.'

De acties zouden nog wel eens lang kunnen duren, aangezien easyJet tot nu toe met de hakken in het zand staat en de vakbond ook niet wil wijken: 'We houden dit vol totdat er een eerlijke CAO is. En dat gaat ook gewoon lukken.'

easyJet geeft in een reactie aan teleurgesteld te zijn dat de VNV de onderhandelingen heeft afgebroken.

 bron: www.bnr.nl


20-07

'Lufthansa's Eurowings toont interesse in deel routes en vloot Air Berlin'

Lufthansa neemt mogelijk een deel van de vloot en een deel van de vliegroutes over van concurrent Air Berlin. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt woensdag. Lufthansa zou over de deal in onderhandeling zijn met grootaandeelhouder Etihad Airways uit Abu Dhabi, dat voor dertig procent eigenaar is van Air Berlin.
 
Bronnen melden dat Lufthansa interesse heeft in een groot aantal routes die Air Berlin onderhoudt vanaf Düsseldorf en Berlin. In de gesprekken zou het ook gaan om de overname van veertig toestellen. De vliegtuigen en routes zou Lufthansa willen onderbrengen bij dochtermaatschappij Eurowings. Dat is de budgetdivisie van Lufthansa.
 
Eerder deze maand zei Lufthansa-topman Carsten Spohr al na te denken over een samenwerking tussen de nummer een en twee van Duitsland. Een volledige overname is niet aan de orde, en zou ook waarschijnlijk niet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Air Berlin leidt al jaren achtereen verlies.
 

 

Wizz Air schrapt Britse groeiplannen vanwege Brexit

Wizz Air kijkt voor de uitbreiding van het aantal vluchten niet meer naar Groot-Brittannië.

De Hongaarse prijsvechter zet een rem op haar Britse groeiplannen vanwege de Brexit. Door het referendum is het pond onder druk komen te staan, en daarmee ook de opbrengst uit de ticketverkoop.

De prijsvechter gaat ongeveer de helft van haar geplande capaciteitsgroei van en naar Groot-Brittannië schrappen. De luchtvaartmaatschappij wil op zich nog wel uitbreiden, maar kijkt nu naar andere Europese landen. 

bron: www.rtlz.nl


 

18-07

Chinese low cost carrier Lucky Air wil naar Europa

De Chinese lowcost-carrier Lucky Air, een dochter van de HNA-groep, wil op Europa en Noord-Amerika gaan vliegen. Dit meldt het kenniscentrum voor de luchtvaart, CAPA vandaag.

De maatschappij heeft aangegeven vanaf eind dit jaar op verschillende Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen te willen vliegen. De vluchten zouden vertrekken vanaf thuisbasis Kunming en de luchthaven van Chengdu en worden uitgevoerd met Boeing 787-9’s.

Lucky Air zou hiermee de eerste Chinese lowcost-maatschappij zijn die zich aan langeafstandsvluchten waagt. 

Lees verder op:

www.upinthesky.nl/2016/07/18/chinese-lcc-naar-europa-en-noord-amerika

 

 

16-07

Airbus overweegt urinoirs in toestellen te plaatsen

Airbus wil mannen met hoge nood tegemoet komen door urinoirs te plaatsen in de vliegtuigen. De bouwer overlegt hierover met cabinefabrikant Zodiac.

“Er worden opties voor urinoirs onderzocht. Een aantal airlines kijkt er naar”, laat een bron binnen Airbus aan The Guardian weten. Nieuw is het concept niet: Lufthansa biedt het al in de first class van de A380 aan, maar verder willen niet veel maatschappijen eraan.

Lees verder op:

www.upinthesky.nl/2016/07/14/airbus-overweegt-urinoirs-toestellen-te-plaatsen


 

15-07

Transavia werkt samen met TripAdvisor

Transavia promoot samen met TripAdvisor de nieuwe beoordelingssite voor luchtvaartmaatschappijen om passagiers te stimuleren openhartige feedback te geven over hun vliegervaring.

Transavia is de grootste lowcostmaatschappij in Europa die een samenwerkingsverband aangaat voor de nieuwe beoordelingssite van TripAdvisor. Deze site is in lijn met de ambitie van Transavia om de meest betaalbare en toegankelijke luchtvaartmaatschappij van Europa te worden. “Open en transparante communicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Dankzij deze beoordelingssite kunnen passagiers hun reis nog makkelijker beoordelen,” aldus Paul de Raad, hoofd Marketing en eCommerce bij Transavia

Lees verder op  https://corporate.transavia.com/nl-NL/nieuws/samenwerking-transavia-tripadvisor


 

14-07

Farnborough Airshow: Wat bestellen Europese low cost carriers en vakantievliegers

Dit jaar geen grote orders van Europese low cost cariers en leisure maatschappijen op de Farnborough Airshow. De grote bestellingen gingen naar Azië, naar Air Asia en het Indiaase Go Air.

 Hieronder een overzicht van orders van maatschappijen die vanuit onze regio vliegen
 
Germania
Germania heeft een order van 25 A320neo’s geplaatst bij Airbus. De 25 nieuwe toestellen zijn uitgerust met de nieuwste motoren van Pratt & Whitney.
 
Germania exploiteert een vloot van tien 737-700’s, tien A319’s en vijf A321’s. De nieuwe toestellen komen tussen 2020 en 2022 en zijn deels bedoeld om de vloot te vernieuwen en deels om te groeien. De B737’s zullen de vloot verlaten.
 
Germania vliegt vanuit de Duitse grensregio vanaf Dusseldorf, Munster en Bremen
 
Wow Air
WOW Air en Airbus hebben een contract getekend voor de aankoop van vier nieuwe A321ceo toestellen. Dit is de eerste directe aankoop van de luchtvaartmaatschappij bij Airbus.
 
Twee van de nu bestelde toestellen worden geleverd in 2017, gevolgd door de laatste twee in 2018
 
Tui
Boeing en TUI tekenden dinsdag op de Farnborough Airshow een deal voor de levering van tien 737 MAX 8 toestellen en een 787-9 Dreamliner. Er is een optie voor een extra 787-9.
 
Door de order heeft TUI nu in totaal drie 787-9’s en zeventig 737 MAX’s in bestelling.
 
Norwegian
Norwegian bestelde in 2012 maar liefst 100 Airbus A320NEOs. De carrier geeft nu echter aan de order te hebben herzien. In plaats daarvan zullen naast 70 A320NEOs, 30 grotere A321NEO LRs aan de vloot worden toegevoegd.
 
Het stelt de prijsvechter in staat langere routes aan te vliegen, waarbij de vraag niet dusdanig groot is dat er een 787 Dreamliner kan worden ingezet. De A321NEO LR (Long Range) zal een bereik hebben van 7600 kilometer
 

13-07

ACM: Boete voor Corendon wegens verzwijgen extra kosten

Corendon krijgt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete van 350.000 euro vanwege het verkeerd vermelden van prijzen op de website.

 Corendon toonde online niet meteen de volledige de prijs van pakketreizen en losse vliegtickets, pas later in het boekingsproces kwamen er opeens extra kosten bij. Dat is verboden.  "Consumenten moeten hun keuze kunnen maken op basis van de werkelijke kosten", zegt Anita Vegter van de ACM. "Wij hebben reisaanbieders daar eerder op gewezen. Nu treden wij op tegen aanbieders die consumenten misleiden met niet transparante prijzen.”

 Bij pakketreizen verzweeg Corendon de boekingskosten à  25 euro en de kosten voor het Calamiteitenfonds à 2,50 euro. Bij de vliegtickets ging het om servicekosten à 3 euro.

 bron: www.nos.nl


 

Skytrax: World Airline awards -Low Cost

Bij de grote jongens werd Emirates verkozen tot de beste luchtvaartmaatschappij. KLM eindigde op een bescheiden 24ste plaats. Bij ons aandacht voor de low cost lijstjes waar Transavia uitblinkt in afwezigheid.

World's Best Low-Cost Airlines
1 AirAsia 
2 Virgin America 
3 Norwegian 
4 easyJet 
5 Jetstar Airways 
6 AirAsiaX 
7 WestJet 
8 Indigo 
9 Jetstar Asia 
10 Azul Airlines

World's Best "Long Haul" Low Cost Airlines
1 Norwegian 
2 Jetstar Airways 
3 ------------

Lees verder op: http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/97675_skytrax-world-airline-awards-low-cost


 

12-07

Transavia wil wel naar Lelystad Airport

Transavia wil uitbreiden naar Lelystad Airport. Vanuit de polder wil de luchtvaartmaatschappij vliegen op een aantal vakantiebestemmingen.

Lelystad moet vanaf 2018 vakantievluchten overnemen van de overvolle nationale luchthaven Schiphol en wordt daarom uitgebreid. Transavia is volgens woordvoerdster Marisca Kensenhuis 'zeer geïnteresseerd' in vliegen op Lelystad, naast de vluchten die de luchtvaartmaatschappij al uitvoert vanaf Schiphol. Kensenhuis: ,,Vliegen vanaf Lelystad mag niet ten koste gaan van onze positie op Schiphol.''

Het streven om gedeeltelijk vanuit de polder te vliegen, past in het streven van de prijsvechter om flink te groeien binnen Europa. De maatschappij, onderdeel van Air France-KLM, wil in 2020 10 miljoen passagiers per jaar vervoeren en 1 miljard euro omzet behalen. Transavia vliegt nu in Nederland op Schiphol, Rotterdam, Eelde en Eindhoven. Lelystad wordt mogelijk de vijfde luchthaven in Nederland. Onder het aanbod van Transavia vallen tientallen bestemmingen in Europa, daarnaast wordt gevlogen op Tel Aviv, Dubai en Kaapverdië

bron: www.destentor.nl


 

Scoot mogelijk vanaf volgend jaar naar Europa

Scoot zou vanaf het tweede kwartaal van 2017 met vluchten beginnen naar Europa. Dat berichten onder meer CAPA en Business Traveller. Welke mogelijke bestemmingen op de radar staan van Scoot is nog niet bekend.

De lowcostmaatschappij Scoot  kijkt voor haar verdere expansie richting Europa. De in Singapore gebaseerde maatschappij vliegt met haar vloot van 11 B787’s momenteel naar 21 bestemmingen in Saudi Arabië, India, China, Taiwan, Japan, Thailand en Australië.

 

lees verder op: http://flightlevel.be/51765/scoot-mogelijk-vanaf-volgend-jaar-naar-europa


08-07

EasyJet mag piloten vervangen; Stakingen toegestaan met beperkingen

De rechtbank heeft in kort geding de eis van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) tegen luchtvaarmaatschappij EasyJet om tijdens stakingen geen vervangende piloten in te zetten afgewezen.

VNV onderhandelt sinds een jaar met EasyJet Holland over een cao voor de piloten van EasyJet die werkzaam zijn vanuit haar vestiging op Schiphol. Om haar eisen kracht bij de zetten is op 12 juni een werkonderbreking voor 14 juni van 6:00 uur tot 14:00 uur aangekondigd. EasyJet heeft vervolgens op de vluchten die door de stakende piloten zouden worden uitgevoerd piloten uit andere EasyJet vestigingen ingezet. VNV beschouwt dit als inbreuk op haar stakingsrecht en heeft in kort geding gevraagd om dat te verbieden. EasyJet vindt de acties buitenproportioneel. EasyJet heeft op haar beurt gevraagd om de staking te verbieden, althans om daaraan beperkingen te stellen.

Lees verder op: www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Holland/Nieuws/Paginas/Staking-bij-EasyJet-toegestaan-maar-met-beperkingen.aspx


 

Amsterdam: Ryanair op zoek naar nieuwe cabin crew

De Ierse prijsvechter Ryanair is op zoek naar nieuwe cabin crew en heeft honderden banen in de aanbieding op 84 verschillende luchthavens.

Met het oog hierop zal de luchtvaartmaatschappij op 12 juli in Amsterdam een ‘cabin crew recruitment day’ organiseren. Ryanair heeft hiervoor haar officiële training- en recruitment partner Crewlink ingeschakeld.

 Kandidaten moet achttien jaar of ouder zijn en hoeven geen ervaring te hebben. Wie geselecteerd wordt, wacht een intensieve trainingscursus van zes weken. Daarin wordt in vijf stappen toegewerkt van kwalificatie naar diplomering Ook moeten ze bereid zijn op maximaal een uur reizen van een luchthaven te gaan wonen.

 On line aanmelden kan via deze link.

 bron:  www.pilootenvliegtuig.nl


 

06-07 

Corendon Airlines vertrekt van Maastricht Airport

Corendon Airlines vliegt op 11 juli voor laatst vanaf Maastricht Aachen Airport. De luchtvaartmaatschappij vloog al jaren vanaf Maastricht Aachen airport.
 
Reden voor het vertrek zijn het tegenvallende aantal boekingen voor de vluchten tussen Maastricht en Antalya. De maatschappij vloog twee keer per week tussen Maastricht de Turkse stad
 
bron: www.l1.nl

 

Sun Express wil van Schiphol naar Nador en Al Hoceima vliegen

De Duitse carrier SunExpress Germany wil in de winter vluchten gaan bieden tussen Schiphol en Marokko.

De maatschappij gaat volgens Airlineroute.net vanaf begin november vluchten naar Nador en Al Hoceima uitvoeren

SunExpress bedient Nador op dinsdag en donderdag, de vlucht naar Al Hoceima wordt alleen op donderdag uitgevoerd.

bron: www.upinthesky.nl

 


 

05-07

JetairFly start vluchten van Eindhoven naar Oujda in Marokko

JetairFly gaat vanaf november vluchten aanbieden van Eindhoven Airport naar Oujda, in Marokko. De route wordt twee keer per week, op dinsdag en op zaterdag gevlogen

JetairFly vliegt al van Eindhoven naar een andere bestemming in Marokko, namelijk Nador.


04-07

Norwegian is werkgever van piloten, niet dochterondernemingen
 

Een rechtbank in het Noorse Asker & Bærum vindt dat Norwegian Air Shuttle (NAS) de werkgever is van piloten en cabinepersoneel en niet de dochterondernemingen van het bedrijf. 
 

Volgens de medewerkers is NAS de eigenlijke werkgever en moet zich daarom houden aan de werkafspraken die bonden in Noorwegen hebben afgesproken. Door te doen alsof andere maatschappijen hun baas waren, en daarmee de afspraken uit het betreffende land leidend waren, vinden de piloten dat ze zijn benadeeld. De rechter is het met hen eens. 
 

“Norwegian heeft meermalen geprobeerd om onder zijn verantwoordelijkheid als werkgever uit te komen, het grootste voorbeeld daarvan was het verplaatsen van medewerkers naar andere ondernemingen tijdens de pilotenstaking vorig jaar, om zo alle verantwoordelijkheden te ontlopen,” 
 

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2016/07/03/norwegian-air-shuttle-werkgever-van-piloten-niet-dochterondernemingen/


 

Groeipijnen houden Vueling aan de grond

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling wordt steeds populairder, maar als het geen vat krijgt op zijn ernstige groeipijnen, kan het tij snel keren.
 
Afgelopen weekend waren er maar weinig blije gezichten te bespeuren rond de Vueling-balies van de luchthaven van Barcelona. De maatschappij, die net als concurrenten Ryanair en easyJet steeds populairder wordt door zijn lage ticketprijzen, kampte dit weekend met grote problemen, waardoor 8.000 passagiers vast zaten.
 
Volgens de Spaanse media werden op vier dagen 46 vluchten geannuleerd. Heel wat andere werden voor uren uitgesteld. Uitgerekend in een periode waarin Spanje weer een populairdere bestemming wordt, nu mensen door de terreurdreiging landen als Turkije en Tunesië links laten liggen en inruilen voor landen als Spanje en Italië.