NIEUWSARCHIEF 3

 

 

31-12

Verzamelbak routenieuws Flybe en Eurowings

Flybe
Stobart Air / Flybe start op 4 mei met vluchten tussen Keulen en Londen Southend Airport. Stobart start met 6 vluchten per week van maandag tot en met vrijdag.

Flybe is gestopt met haar vluchten tussen Amsterdam en Dundee in Schotland

Eurowings
Eurowings wil twee nieuwe langeafstand routes vanaf Keulen / Bonn Airport starten
Vanaf juli wordt er twee keer per week gevlogen in Windhoek in Namibië en twee keer per week op Montego Bay op Jamaica.

 

29-12

Vueling start route van Amsterdam naar Manchester

Na Londen Luton is Manchester de tweede Engelse bestemming vanaf Amsterdam van Vueling. Met ingang van 28 maart start Vueling met zes vluchten per week, van zondag t/m vrijdag.

Na Easyjet, Flybe en KLM is Vueling de vierde maatschappij die aktief wordt op deze route.


 28-12

TUI Fly Nederland start eigen vluchten naar Suriname

Reisorganisatie gaat directe concurrentie aan met KLM.

 TUI Nederland gaat met een retourvlucht van de eigen luchtvaartmaatschappij TUIfly de directe concurrentie aan met KLM op de route tussen Amsterdam en Paramaribo. Dit meldde de reisorganisatie woensdag in een persbericht.

 TUI gaat daarbij een codeshare samenwerking aan met Surinam Airways, dat al twee keer per week met een Airbus A340 tussen Suriname en Nederland vliegt. In juli komt daar een derde vlucht met een Boeing 787 van TUIfly bij. TUI biedt op deze vluchten zowel losse tickets als pakketreizen aan.

 bron: www.deaandeelhouder.nl 

 

24-12

Vueling start vluchten op Florence en Fuerteventura

De Spaanse luchtvaartmaatschappij opent twee nieuwe routes in het komende zomerseizoen vanaf de luchthaven Schiphol.
 
Vanaf 26 maart wordt er vier maal  per week gevlogen  op Florence. Van juli t/m oktober is er een dagelijkse vlucht.
 
Op 8 april komt daar een nieuwe route tussen Schiphol en Fuerteventura bij. De vluchten naar het vakantie-eiland worden twee maal per week uitgevoerd.

 


23-12

IAG wil ook long-haul low-cost vanuit Barcelona

De International Airlines Group wil vanuit Barcelona long-haul low-cost vluchten gaan bieden. Om dit te kunnen doen, kan het bedrijf een nieuwe maatschappij oprichten of kan het hiervoor bestaande maatschappijen als Iberia of Vueling gebruiken. Dit stelt CEO Willie Walsh in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia.

Om te beginnen worden er twee A330’s ingezet. Walsh mikt op de Verenidge Staten, Zuid-Amerika en Azië. “Met twee toestellen kunnen we drie of vier bestemmingen lanceren. Dan kunnen we snel uitbreiden”, stelt Walsh. Volgens La Vanguardia gaat het concreet om Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Santiago, Havana en Tokyo. Het nieuwe plan zou voor 250 banen zorgen en kan in de zomer van 2017 al beginnen, schrijft de krant.

Lees verdere op: www.upinthesky.nl/2016/12/23/iag-mikt-op-concurrentie-met-norwegian-barcelona

 

Terminal 2 van luchthaven Charleroi ingehuldigd

Waals minister-president Paul Magnette heeft vanavond de nieuwe terminal ingehuldigd op de luchthaven van Charleroi (BSCA). Die moet ervoor zorgen dat de luchthaven binnen dit en enkele jaren 10 miljoen passagiers kan verwerken, aldus de politieke verantwoordelijken.

De nieuwe terminal, officieel T2 gedoopt, moet T1 op drukke momenten ontlasten, zegt Laurent Levêque, voorzitter van BSCA. De terminal, die gebouwd werd dankzij investeringen van 15 miljoen euro, is een alternatieve oplossing. Aanvankelijk wilde men er een grotere terminal bouwen, maar Europa stak daar een stokje voor.

Binnen dit en enkele jaren moet de terminal ervoor zorgen dat de luchthaven meer dan 10 miljoen passagiers kan verwerken. Ter vergelijking: in 2016 waren dat er 7 miljoen.

bron: www.hln.be


 

21-12

Eurowings start basis op München, vluchten naar Amsterdam (UPDATE)

 Eind maart, met ingang van de zomerdienstregeling start Eurowings een basis op München airport. Op deze basis worden vier Airbus A320 gestationeerd. Eurowings start 32 nieuwe routes op vanaf München. Voor ons van belang is een route van Amsterdam naar München. Op deze route zal zes keer per week worden gevlogen van zondag t/m vrijdag.

Zoals eerder aangekondigd start Transavia op 16 februari met vluchten vanaf Amsterdam op München. Transavia vliegt al vanaf Eindhoven op München.

 

Norwegian wil naar VS vliegen vanaf Dusseldorf

Norwegian wil binnen twee jaar intercontinentaal vliegen vanaf Düsseldorf Airport. Dat zegt CCO Thomas Ramdahl in gesprek met het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

“We werken eraan om in 2018 vanaf Düsseldorf naar de Verenigde Staten te vliegen. We kijken daarvoor naar zo’n twaalf bestemmingen, waaronder New York, Boston en Los Angeles”, aldus Ramdahl.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2016/12/20/norwegian-wil-intercontinentaal-vanaf-dusseldorf

Lees het originele interview in het Duits (2 pagina's): www.wiwo.de/unternehmen/dienstleister/norwegian-vizechef-ramdahl-wir-starten-die-wahre-revolution-auf-der-billig-langstrecke/14979056.html

 

17-12

Petitie voor uitbreiding Rotterdam Airport

Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport zijn donderdag een petitie gestart vóór de uitbreiding van het vliegveld. Tegenstanders startten onlangs ook al een petitie, omdat zij vrezen dat de woon- en leefomgeving van RTHA hiermee behoorlijk zou verslechteren. De voorstanders vinden echter dat deze ‘klagende omwonenden’  uit eigenbelang denken en de kansen negeren die uitbreiding met zich meebrengt.

 Petitionaris Ronald Konings en zijn medevoorstanders verzoeken de regering, lokale en provinciale bestuurders dan ook de uitbreiding door te zetten en zo de metropoolregio een hoogwaardige luchtverbinding met de rest van de wereld te geven. „Dit kan en mag niet worden tegengehouden door enkele honderden bewoners. Dat staat namelijk niet in verhouding tot de groep omwonenden en bedrijven die de uitbreiding wel ondersteunen”, vinden zij.

 RTHA vraagt om uitbreiding van de geluidsruimte, waarmee het aantal vluchten geleidelijk opgevoerd wordt. Volgens tegenstanders betekent dit meer geluidsoverlast en slaapverstoring, waardedaling van de woningen en ongezondere lucht. De voorstanders stellen juist dat het kansen biedt op economisch vlak, omdat de regio beter bereikbaar wordt voor toeristen en zakenmensen. Daarnaast zou er nog volop ruimte beschikbaar zijn op de luchthaven in de late ochtend en middag.

 De petitie is in een dag tijd zo'n 400 keer ondertekend. De petitie tegen de uitbreiding telt na vijf dagen ruim 700 handtekeningen.

 bron: www.metronieuws.nl

 

16-12

Verzamelbak routenieuws Germania, Sun Express, Ryanair en Tuifly België

Sun Express: Sun Express start op 1mei met een route tussen Keulen en Kayseri. Er wordt gevlogen met een vluchtfrequentie van twee per week.
Sun Express gaat vanaf 3 mei vliegen vanaf  Düsseldorf en Keulen naar Burgas.

Germania: Vanaf 15 mei start Germania een wekelijkse vlucht tussen Bremen en Dalaman. Vanaf 18 juni Munster start Germania een wekelijkse hoogzomerroute naar het Turkse Kayseri. Vanaf 27 maart is er een verrassende nieuwkomer bij Germania. Vanaf Düsseldorf wordt er twee keer per week gevlogen op de Tsjechische kuurstad Karlovy Vary.

Ryanair
Ryanair stopt op 27 maart met haar dagelijkse route tussen Brussel Zaventem en Hamburg.

Tuifly België
Tuifly staakt op 23 februari haar vluchtuitvoering op de route tussen Brussel Zaventem en Tel Aviv.

 

15-12

Düsseldorf Airport krijgt rechtstreekse treinverbinding met Nederland

Nederlanders kunnen voor het eerst rechtstreeks met de trein naar Düsseldorf Airport. Op dit moment is nog een overstap nodig op het centraal station van de Duitse stad, maar met ingang van april volgend jaar is dat niet meer nodig.

De Duitse spoorwegen verbindt Düsseldorf Airport vanaf 6 april 2017 met Arnhem. De regionale RE19 rijdt vanaf 5.44 uur elk uur via Zevenaar en een aantal Duitse tussenstations naar de luchthaven. Daardoor kunnen reizigers die een vroege verre vlucht pakken ruim op tijd op de luchthaven zijn. De eerste trein arriveert om 7.24 uur op Düsseldorf Airport.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/dusseldorf-airport-krijgt-treinverbinding-met-nederland


 

14-12

Wizz Air start route van Eindhoven naar Varna

Strandbestemming Varna wordt na Sofia de tweede basis van Wizz Air in Bulgarije. Wizzair start eind juli 6 nieuwe routes op vanaf Varna, waar het één vliegtuig stationeert.

Eindhoven Thursday, Sunday 23 July

Dortmund Monday, Wednesday, Friday  21 July

Bron: https://book.wizzair.com/en-GB/about_us/news/wizzen518

 


13-12

Norwegian start vijf routes op vanaf Düsseldorf

Norwegian vliegt al vanaf Keulen, maar start nu ook vijf Spaanse routes vanaf Düsseldorf airport. Lijkt mij serieuze concurrentie voor Eurowings en het noodlijdende Air Berlin ( Of haar eventuele opvolger). De route naar Barcelona sluit natuurlijk prima aan op de lange afstandsroutes die Norwegian gaat starten vanaf deze luchthaven.

Düsseldorf – Malaga: Norwegian will offer four weekly departures on Wednesdays, Thursdays, Fridays and Sundays. Start date: May 1, 2017
Düsseldorf – Alicante: Norwegian will offer three weekly departures on Wednesdays, Fridays and Sundays. Start date: June 4, 2017
Düsseldorf – Barcelona: Norwegian will offer three weekly departures on Mondays, Wednesdays and Fridays. Start date: March 27, 2017
Düsseldorf – Palma de Mallorca: Norwegian will offer six weekly departures on all days except Saturdays. Start date: June 8, 2017
Düsseldorf – Tenerife: Norwegian will offer two weekly departures on Mondays and Fridays. Start date: May 1, 2017

Bron: www.aviator.aero

 

12-12

Tuifly België: 6 nieuwe routes voor Charleroi

Met ingang van de zomerdienstregeling eind maart start Tuifly België met 6 nieuwe routes vanaf Brussels South Charleroi. Hiervoor stationeert Tuifly een extra vliegtuig op Charleroi Airport

De 6 nieuwe routes zijn het al eerder door mij genoemde Sarajevo. Verder komen daar bij Napels en Trieste in Italië. Essaouira en Ouarzazate in Marokko en Hurghada in Egypte. Naar een aantal andere bestemmingen wordt de vluchtfrequentie verhoogd.

Nieuwe routes voor de zomer van 2017
• Naples (Italy): 2x / week (Thursday and Sunday), from 29 €
• Trieste (Italy): 2x / week (Friday and Sunday), from 29 €
• Essaouira (Morocco): 1x / week (Friday), starting from 49 €
• Ouarzazate (Morocco): 1x / week (Friday), starting from 49 €
• Hurghada (Egypt): 2x / week (Tuesday and Saturday), from 99 €
• Sarajevo (Bosnia and Herzegovina): 2x / week (Monday and Friday), from 29 €

Extra vluchten voor bestaande bestemmingen
• Malaga (Spain): 3x / week (Wednesday, Friday and Sunday), from 49 €
• Casablanca (Morocco): 6x / week (every day except Saturday), from 49 €
• Nador (Morocco): 4x / week (Monday, Tuesday, Thursday and Saturday), from 49 €
• Tangier (Morocco): 4x / week (Monday, Wednesday, Thursday and Saturday), from 49 €
• Oujda (Morocco): 4x / week (Monday, Wednesday, Thursday and Saturday), from 49 €

Bron: www.luchtzak.be

 

Corendon slaat handen ineen met Ryanair

Reisorganisatie Corendon slaat de handen ineen met luchtvaartmaatschappij Ryanair. Vanaf april biedt Corendon reizen aan waarbij gebruik wordt gemaakt van vluchten van Ryanair

Dat meldde Corendon-topman Steven van der Heijden maandag tijdens een presentatie van de toekomstplannen van het bedrijf in Amsterdam. Het is volgens Van der Heijden voor het eerst dat Ryanair een dergelijke samenwerking met een reisorganisatie aangaat.

De aankondiging volgt kort op een soortgelijke overeenkomst die Corendon-concurrent TUI Nederland sloot met easyJet. Volgens Van der Heijden is de samenwerking tussen Corendon en Ryanair vooral gericht op vakantievluchten. Bij easyJet en TUI gaat het volgens hem met name om stedentrips.

Een van de redenen om met Ryanair in zee te gaan is het feit dat Corendon nu niet vanaf luchthaven Eindhoven vliegt. Ryanair vliegt op zijn beurt vanaf de Brabantse luchthaven op circa tien bestemmingen waar Corendon als reisorganisatie actief is.

Ibiza, Mallorca, Malaga en Faro zijn de eerste vier bestemmingen waarbij gebruik wordt gemaakt van vluchten van Ryanair. Mocht de samenwerking succesvol zijn dan is de kans groot dat meer bestemmingen worden toegevoegd. Dat kan volgens de Corendon-topman al deze zomer.

bron: www.parool.nl

 

07-12

Norwegian wil volgend jaar deal met Ryanair over feedervluchten

Norwegian wil volgend jaar een deal rond hebben met Ryanair over nauwe samenwerking. Dit heeft de CEO van de Noorse maatschappij, Bjorn Kjos, gezegd tegen persbureau Reuters.

In de samenwerking zou Ryanair zogeheten feedervluchten verzorgen voor Norwegian’s longhaul-vluchten. Passagiers kunnen dan overstappen van Ryanair naar Norwegian zonder aparte tickets te kopen en opnieuw te hoeven inchecken.

Lees verder op www.upinthesky.nl/2016/12/07/norwegian-wil-volgend-jaar-deal-met-ryanair

 

Nieuw claimbureau betaalt meteen €180

Onder de naam Claimingo is een nieuw claimbedrijf voor vluchtvertraging van start gegaan. Deze startup uit Utrecht neemt de claim van gedupeerde vliegreizigers over en betaalt hen tot 180 euro cash per persoon.

Claimingo is in 2016 opgericht door jurist Alexander Colenbrander, nadat hijzelf vertraagd was bij een vlucht van Londen naar Amsterdam, en ondernemer Timothy Egeler. De startup is van de grond gekomen met een bijdrage van 800.000 euro van een Nederlandse investeerder.

 Volgens de initiatiefnemers maakt 80 tot 85 procent van de gedupeerde reizigers in Nederland, die meer dan drie uur vertraging hebben opgelopen, geen werk van hun recht op vergoeding omdat zij dat te veel werk vinden, of niet afweten van het claimproces.

Lees verder op www.travmagazine.nl/nieuw-claimbureau-betaalt-meteen-180-euro

 

05-12

Airberlin verkoopt belang Niki

Airberlin heeft haar belang van 49,8 procent in de Oostenrijkse prijsvechter Niki verkocht aan Etihad Airways voor 300 miljoen euro. De Arabische maatschappij is voor 29 procent eigenaar van het verlieslijdende airberlin en de transactie met Niki wordt gezien als een interne kas-injectie door de grootaandeelhouder.

Qua vluchten is het de bedoeling dat Niki leisure-bestemmingen overneemt van airberlin, dat zich meer wil richten op lijndiensten. "In het kader van de transactie past airberlin haar Europese city-netwerk aan om zich meer te kunnen concentreren op het aanbod voor zakenreizen," zegt de carrier in een verklaring.

Ook TUI is bij de deal betrokken: de Duitse touroperator neemt 24,8 procentpunt van het belang van Etihad in Niki over. Hoeveel TUI voor haar belang betaalt is onduidelijk. De andere 50,2 procent blijven in handen van de Niki Privatstiftung van de voormalig Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda.

Lees verder op: http://zakenreis.nl/luchtvaart/etihad-koopt-niki-van-airberlin

 

04-12

VS geeft Norwegian toestemming voor trans-Atlantische vluchten

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft Norwegian Air International toestemming gegeven voor vluchten vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten. Hiermee kan het Ierse dochterbedrijf van de Noorse prijsvechter van start gaan met de voorgenomen lijndienst van het Ierse Cork naar Boston.

De maatschappij reageert opgelucht en zegt “nog vele andere routes” te willen openen. Tegen de toekenning van een 'foreign carrier permit' was veel weerstand, met name vanuit airlines in de Verenigde Staten. Ook vakbonden in Europa waren uiterst kritisch.

De volgende stap voor Norwegian Air is ook een 'foreign carrier permit' voor haar Britse dochteronderneming binnen te halen. De Noorse onderneming voert momenteel op kleinere schaal al transatlantische vluchten uit vanaf luchthavens in de EU, onder meer vanaf Londen Gatwick en Parijs Charles de Gaulle.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

03-12

Corendon terug op Maastricht met drie bestemmingen

Corendon keert na een korte periode van afwezigheid terug op Maastricht Aachen Airport met drie bestemmingen. De vluchten naar Antalya worden vanaf april 2017 hervat en in diezelfde maand starten ook nieuwe vluchten naar Faro en Heraklion. Alledrie de bestemmingen worden twee keer per week aangevlogen. In juli 2016 schrapte Corendon nog de vluchten naar Antalya vanwege een tekort aan vraag naar de vliegtickets.

De Turks-Nederlandse maatschappij en touroperator lijkt steeds meer haar pijlen te richten op de regionale luchthavens. Volgend jaar opent de maatschappij ook nieuwe vluchten naar Kos en Heraklion vanaf Groningen en Eindhoven Airport.

bron: www.airportnieuws.nl

 

01-12

TUI Nederland en easyJet in 2017 samen op pad

Met ingang van de zomer van 2017 gaan TUI Nederland en easyJet samenwerken op een vijftal bestemmingen. Op vaste vluchtdagen en –tijden worden scherp geprijsde city trip arrangementen aangeboden vanaf Amsterdam Schiphol naar Londen (Gatwick), Lissabon, Milaan, Rome en Liverpool. Door de samenwerking wordt het bezoeken van deze steden nog gemakkelijker en voordeliger.

easyJet beschikt over moderne vliegtuigen en biedt mooie vluchttijden van Schiphol. TUI neemt gegarandeerde stoelen af op deze vluchten en verzekert zich daarmee voor haar klanten van een ruime capaciteit tegen een scherpe prijs. Daardoor zijn de stedenarrangementen die worden aangeboden, ook kort voor vertrek, voor een aantrekkelijke prijs te boeken.

De arrangementen zijn vanaf 13 december te boeken via de website van TUI Nederland

Bron: www.pilootenvliegtuig.nl


 

Ryanair start route van Eindhoven naar Napels

Ryanair start 17 routes op vanaf Napels. Twee daarvan zijn er voor ons van belang.

Vanaf 7 april start Ryanair met vluchten tussen Eindhoven en Napels. Er staan twee vluchten per week in de planning op maandag en vrijdag. Vanaf 5 mei starten er ook routes van Napels naar Bremen. Ook hier is de vluchtfrequentie twee per week.


Ryanair vanaf Schiphol ook naar Malaga (UPDATE)

Na Dublin wordt Malaga de tweede bestemming waarop Ryanair gaat vliegen vanaf Schiphol. Met ingang van 26 maart vliegt de Ierse prijsvechter op maandag, woensdag, vrijdag en zondag  naar de Spaanse vakantiebestemming. De ticketverkoop is inmiddels gestart, het introductietarief voor een enkele reis is 29,99 euro.

Volgens www.upinthesky.nl start Ryanair deze zomer met nog eens drie routes vanaf Schiphol. Het zou gaan om Faro, Alicante en Tenerife. Wij wachten op bevestiging van deze bestemmingen.


29-11
Verzamelbak routenieuws november

Wow Air: Wow Air vliegt vanaf juni 2017 van Reykjavik op Pittsburgh. Op dit moment is er geen enkele airline die vanaf Europa rechtstreeks naar Pittsburgh vliegt. Per week staan er vier vluchten gepland naar Pittsburgh; op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Natuurlijk is er op Reykjavik een goede aansluiting op de vluchten van en naar Amsterdam.

Sun Express: Sun Express start een hoogzomerroute tussen Brussel en Ankara. Er wordt gevlogen van 22 juni t/m 26 september. Er staan twee vluchten per week in de planning.

Eurowings: Eurowings begint het nieuwe jaar met een route tussen Düsseldorf en Salzburg. Eurowings start in januari met 5 vluchten per week, in februari wordt dit uitgebreid naar dagelijks.

Wizz Air: Met ingang van het zomerseizoen eind maart start Wizz Air met twee routes vanaf Keulen. De nieuwe bestemmingen zijn Craiova in Roemenië en Tuzla in Bosnië Herzegovina. Op beide steden wordt twee keer per week gevlogen.

Condor: Condor start met een -dure- route vanaf Düsseldorf naar het Cypriotische Larnaca. Vanaf begin april is er 1 vlucht per week op maandag.

Vanaf 2 mei start Condor met een route naar het Siciliaanse Comiso vanaf  Düsseldorf. Ook hier is er 1 vlucht per week.

 

Uitbreiding luchthaven Lelystad met zeker een jaar vertraagd

De uitbreiding van de luchthaven Lelystad Airport loopt flinke vertraging op. De eerste grote commerciële vliegtuigen zouden vanaf 1 april 2018 de luchthaven moeten aandoen, maar dat wordt zeker een jaar later.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dinsdag in een brief aan de Kamer.
Lelystad Airport moet korte en middellange vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. De nationale luchthaven gaat zich richten op intercontinentale vluchten en overstappers.

Vanaf 2018 zou Lelystad om tweeduizend vluchten gaan verwerken oplopend naar tienduizend na vijf jaar. Uiteindelijk moeten dat maximaal 45.000 vliegbewegingen worden in 2043.

Dijksma gaat wel kijken of Lelystad vanaf de nieuwe nog te bepalen startdatum een groter aantal vluchten kan krijgen dan de nu geplande tweeduizend vluchten. ''Op deze wijze zouden de gevolgen van een latere openstelling van Lelystad Airport kunnen worden gecompenseerd", schrijft ze aan de Kamer.

Lees verder op: www.nu.nl/economie/4358067/uitbreiding-luchthaven-lelystad-met-zeker-jaar-vertraagd.html

 

24-11

TUI Group start nieuwe luchtvaartmaartschappij met Etihad

De Raad van Bestuur van de TUI Group heeft groen licht gegeven voor een joint-venture met Etihad voor de creatie van een nieuwe Europese vakantiemaatschappij. De vakantievluchten van het Duitse TUI Fly, Air Berlin en dochter NIKI zullen worden samengebracht bij een nieuwe Europese maatschappij. Die zal gebaseerd zijn in Wenen en vluchten uitvoeren vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

De nieuwe joint-venture die TUI en Etihad op poten zet is in feite een fusie tussen het Duitse TUI fly en het Oostenrijkse NIKI. Die maatschappij maakt onderdeel uit van de Air Berlin Group, dat op zijn beurt voor 29 procent in handen is van Etihad. Hierbij zullen 27 B737’s van TUI fly en 17 Airbussen van NIKI naar de nieuwe maatschappij worden overgeheveld. Daarbovenop komen ook nog 14 B737’s waarmee TUI fly vluchten uitvoert voor Air Berlin.

Lees verder op:

http://flightlevel.be/52923/tui-group-start-nieuwe-luchtvaartmaartschappij-etihad/

 

23-11

Ryanair wil binnen vijf jaar zijn vluchten gratis aanbieden

Als we genoeg geld zouden hebben, zouden we ieder weekend op citytrip gaan en misschien kan dat binnenkort ook echt. Ryanair wil binnen vijf jaar namelijk zijn vluchten volledig gratis aanbieden en heeft zelfs een concreet plan hoe dat zou moeten gebeuren. Wij zijn alvast fan.

 Hoewel we ons soms ergeren aan het gebrek aan beenruimte en het slechte eten, blijven we toch op reis gaan met Ryanair. Ze zijn nu eenmaal het goedkoopst en binnenkort misschien nog goedkoper.

 Michael O'Leary, CEO van Ryanair, heeft op een conferentie van Airport Operators Association in Londen namelijk gezegd dat hij hoopt dat de vluchten van Ryanair binnenkort volledig gratis zullen zijn. Hij heeft zelfs concrete plannen hou dat zou kunnen werken.

 "Door onze vluchten gratis aan te bieden, zullen ze allemaal vol zitten en passeert er dus veel meer volk door de luchthavens waar wij op vliegen. Daardoor gaan alle winkels in de luchthavens meer geld verdienen en daarvan willen wij een percentage. Zo kunnen we toch nog winst maken", legt hij zijn leuk plan uit.

bron: www.newsmonkey.be

 

18-11

Tuifly België: Nieuwe Turkse route voor Oostende

Dit keer eentje die niet naar de toeristische hotspots gaat, maar die duidelijk voor mensen bestemt is met een Turkse achtergrond.

Vanaf 6 april vliegt Tuifly België twee keer per week op Eskişehir. Vluchten vinden plaats op maandag en donderdag.

https://goo.gl/maps/7TvMh9VoTAm

Bron: www.luchtzak.be

 

17-11

Germania begint vluchten vanaf Maastricht (UPDATE)

De Duitse maatschappij Germania gaat Maastricht Aachen Airport met Palma de Mallorca verbinden. De lijnvlucht start komend zomerseizoen.
 
Germania opent een basis op Mallorca met één Boeing 737-700. Dat toestel zal ook de vluchten naar Maastricht uitvoeren. Tickets worden aangeboden vanaf 59 euro enkele reis. Daarbij zijn een maaltijd, drankjes, magazines en 20 kilo bagage inbegrepen

De vluchten vanaf Maastricht starten op 20 mei 2017 en er staan 2 vluchten per week op woensdag en zaterdag in de planning.

 

15-11

Eurowings start Orlando / Seattle service vanaf juli 2017

Eurowings heeft vandaag aangekondigd dat het routes van Keulen naar Orlando en Seattle start. Naar de nieuwe bestemmingen wordt gevlogen vanaf juli 2017. Reserveren is vanaf vandaag mogelijk.

Vanaf 8 juli start de route van Keulen naar Orlando met twee vluchten per week.
Vanaf 11 juli start de route van Keulen naar Seattle met drie vluchten per week.

 

14-11

Flybe: hoge verwachtingen van basis op Düsseldorf

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybe verwacht veel van de nieuwe basis op Düsseldorf Airport. De maatschappij, die zoekende is naar de juiste weg richting winstgevendheid, wil zich meer differentiëren en minder afhankelijk zijn van de Britse markt. Vluchtoperaties vanuit Duitsland moeten daarbij helpen.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers bleek dat de Brexit duidelijk effect heeft op het wel en wee van Flybe, de grootste regionale luchtvaartmaatschappij van Europa. Daarnaast voelt het bedrijf de hete adem van prijsvechters in de nek, die zich ook steeds meer focussen op de zakelijke reiziger.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/flybe-hoge-verwachtingen-van-basis-op-dusseldorf

 

10-11

Ryanair start met Nador en Luton van Weeze, stopt Stansted

Met ingang van de zomerdienstregeling 2017 start Ryanair twee nieuwe routes op vanaf Weeze airport. Er komen twee vluchten per week naar het Marokkaanse Nador en twee vluchten per week naar Londen Luton airport.

De route naar Londen Stansted (5x p.w.) wordt aan het einde van de winterdienstregeling stopgezet. De zomerroute naar Rhodos wordt komend jaar niet hervat.

 

08-11

Tuifly Duitsland stopt gratis catering

Bij Tuifly Duitsland zijn drankjes en snacks bij 'Pauschalreisen' niet meer gratis. Zo gaat een halve liter water bijvoorbeeld  €2.50 kosten.  Wil je toch een 'gratis' drankje hebben dan zal je het zogenaamde perfect tarief moeten boeken.

Bron: www.freiepresse.de

 

03-11

Vakbond VNV en easyJet sluiten cao-akkoord

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en easyJet zijn een cao overeengekomen voor de piloten werkzaam bij easyJet-Nederland. De afspraken hebben een looptijd tot 1 april 2019. Volgens VNV-voorzitter Steven Verhagen betreft het “een zwaar-bevochten resultaat, waarbij de easyJet-piloten helaas vier keer een ochtend het werk hebben moeten neerleggen.”
 
De VNV had een helder doel voor ogen wat ze wenste te bereiken met de eerste easyJet-Nederland-cao, namelijk een verbetering van doorbetaling bij ziekte, meer controle op het werkrooster en een beter pensioen. "Op alle drie de kernpunten heeft deze cao significante verbeteringen opgeleverd voor de easyJet-vlieger en kunnen we nu met recht spreken van een faire cao", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

De Nederlandse easyJet-vliegers moeten via een ledenraadpleging nog wel akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. De cao zal daarna met terugwerkende kracht ingaan op 1 juli 2016.

bron: www.blikopnieuws.nl

 

Einde aan internationale expansie Transavia

De ambitie om van Transavia een pan-Europese lowcost-carrier te maken wordt in de ijskast gezet. Dit zei Jean-Marc Janaillac, de CEO van moederbedrijf Air France-KLM, vandaag bij de presentatie van zijn strategie Trust Together.

Het fusiebedrijf richt een nieuwe maatschappij op, die op competitieve mid- en longhaul routes moet concurreren met onder andere de Golfmaatschappijen. Mede door de komst van die nieuwe maatschappij, is ervoor gekozen om aan de internationale expansie van Transavia een eind te maken. “Daar hebben we de capaciteit niet voor”, zei Janaillac. “Met Transavia richten we ons op de thuismarkten Nederland en Frankrijk.”

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2016/11/03/einde-aan-internationale-expansie-transavia

 

Air France-KLM gaat met 'Boost' concurreren op nieuwe routes

Air France-KLM gaat een nieuwe dochtermaatschappij oprichten om de concurrentie aan te gaan met de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten. Die zal vliegen vanaf luchthaven Charles de Gaulle in Parijs op de structureel verlieslatende routes en proberen marktaandeel terug te halen.

Een naam is er nog niet, maar de werktitel is Boost. Het wordt een vliegmaatschappij op de lange afstanden naast Air France. Het is ook geen prijsvechter zoals Hop! en Transavia, maar is "competitief en innovatief", in de woorden van het bedrijf. Er zal gevlogen worden op eerder geschrapte verlieslatende routes, maar ook op nieuwe bestemmingen, voor zowel zakelijke als vakantievluchten.

'Boost' zal een soort laboratorium worden voor AF-KLM op allerlei terreinen: product, digitaal, technologie, catering, design en service. In 2020 moeten er tien toestellen in het netwerk vliegen, bemand met Air France-piloten. Die kunnen zich vrijwillig aanmelden voor de nieuwe dochter.

De nieuwe maatschappij is onderdeel van een nieuwe strategie van Air France-KLM, die Trust Together (.pdf) wordt genoemd.

bron: www.nos.nl

 

02-11

WOW air: vanaf Brussel naar Reykjavik

Vanaf vrijdag 2 juni 2017 gaat WOW air vier keer per week vanaf Brussel rechtstreeks naar Reykjavik vliegen, op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. De vluchten duren iets langer dan drie uur en worden uitgevoerd met een Airbus A320 of een A321.

Het vluchtschema van WOW air maakt de Verenigde Staten en Canada een stuk beter bereikbaar voor de Belgische en Zuid-Nederlandse reiziger door de aansluiting op de vluchten vanaf Reykjavik naar de Oostkust: New York, Boston, Montreal, Toronto, Washington D.C. en Miami. Voor vluchten naar Los Angeles en San Francisco kan gebruik worden gemaakt van de WOW air stop-over, waarbij het mogelijk is om IJsland te ontdekken alvorens zonder extra ticketkosten door te vliegen naar de Noord-Amerikaanse Westkust.

bron: www.travelpro.nl

 

01-11

Verzamelbak routenieuws Transavia, Tuifly België en Eurowings

Transavia
Bij de aankondigingen van de nieuwe routes afgelopen maand heb ik er eentje gemist.
Transavia start op 22 april met een wekelijkse vlucht tussen Amsterdam en het Siciliaanse Comiso. Deze vlucht vindt plaats op zaterdag.

Tuifly België
Tuifly België start op 29 oktober met vluchten tussen Antwerpen en het Spaanse Murcia. Er staan drie vluchten per week in de planning. De route naar Rome vanaf Antwerpen is van de week beëindigd

Eurowings
Eurowings start vanaf haar nieuwe basis op Palma de Mallorca met vluchten naar Munster Airport.
De eerste vlucht start op 26 mei en er staan drie vluchten per week in de planning. Vanaf juli wordt dit opgevoerd naar vier.

 

 

31-10

Nieuwe routes Tuifly België vanaf Brussel en Charleroi

Naast de routes vanaf Oostende die ik vorige week al heb gemeld start Tuifly België in de zomerdienstregeling van 2017 ook een aantal routes op vanaf Brussel Nationaal Zaventem en Charleroi Airport

Vanaf Brussel start Tuifly met vluchten naar Tivat in Montenegro. Hier wordt de vanaf 28 april twee keer per week gevlogen op maandag en vrijdag.

Het Griekse Volos krijgt één vlucht per week vanaf Brussel Nationaal. Vanaf 29 april start de wekelijkse vlucht op zaterdag.

Ook op het Griekse Araxos starten vluchten vanaf Brussel.  Op 28 april starten de eerste vluchten. Vluchtfrequentie is twee keer per week op dinsdag en vrijdag.

Vanaf Charleroi start Tuifly België een route op naar Sarajevo. Er staan 2 vluchten per week in de planning op maandag en vrijdag. Startdatum is 31 maart.

Corendon vliegt naar Griekse eilanden vanaf Groningen

Luchtvaartmaatschappij Corendon gaat volgend jaar vanaf Groningen Airport Eelde naar de Griekse eilanden Kreta en Kos vliegen. Dat is zondag bekendgemaakt.

De vluchten worden aangeboden tussen april en oktober. Corendon is op dit moment al een vertrouwd gezicht op Eelde. Vanaf de luchthaven vliegt het bedrijf momenteel al naar het Turkse Antalya. Een woordvoerder laat weten dat Kos en Kreta daaraan toegevoegd worden omdat het populaire vakantiebestemmingen zijn.

Op dinsdagen wordt naar Kos gevlogen  en op vrijdagen naar Kreta. In beide gevallen gaat het om zogenoemde combinatievluchten waarbij een tussenstop  wordt gemaakt in Eindhoven

bron: www.oogtv.nl

 

Vanaf Donderdag is Uber ook beschikbaar vanaf Schiphol

Vanaf aanstaande donderdag 3 november kunnen reizigers die aankomen op Amsterdam Schiphol Airport direct voor de aankomsthallen in een zelf bestelde Uber stappen. Vanaf komende donderdag krijgen Uber partner-chauffeurs toegang tot de voor besteld vervoer bestemde rijbaan naast de taxibaan. Tot nu toe mochten Uber-chauffeurs alleen bij de vertrekhal komen en moesten vakantiegangers die arriveerden op Schiphol van de aankomsthal naar de vertrekhal lopen, een verdieping hoger.

Nationale en internationale reizigers die op Schiphol een UberBLACK bestellen kunnen dan dus direct instappen bij de aankomsthallen. Deze verbeterde ophaalservice zal binnen enkele weken ook beschikbaar zijn voor gebruikers van UberX en UberVAN.

Lees verder op: www.travelvalley.nl/algemeen/vanaf-donderdag-is-uber-ook-beschikbaar-bij-schiphol

 

28-10

EUclaim blijft ontevreden over Ryanair

Ryanair maakt het nog altijd te lastig voor klanten om compensatie te vragen voor langdurige vertragingen. Dat stelde de belangenbehartiger van vertraagde vliegtuigpassagiers EUclaim donderdag.
 
Ryanair heeft in zijn algemene voorwaarden bepaald dat passagiers eerst bij de luchtvaartmaatschappij moeten aankloppen en pas na 28 dagen een claim kunnen indienen via een derde partij. Dat is een verbetering ten opzichte van de oude voorwaarden, waarin de Ierse prijsvechter claims via derde partijen helemaal uitsloot. Maar volgens EUclaim handelt Ryanair nog altijd in strijd met de wet.
 
Volgens EUclaim probeert Ryanair met zijn algemene voorwaarden onder die verplichting uit te komen. Vliegtuigpassagiers die met meer dan drie uur vertraging aankomen op hun eindbestemming kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een schadevergoeding
 
bron: www.rd.nl

 

27-10

“Norwegian opent long-haul basis op Schiphol”

Norwegian zoekt piloten voor een nieuwe long-haul basis op Schiphol. De maatschappij is op zoek naar piloten en first officers voor de 787-8.

Hoe de nieuwe basis eruit gaat zien, is nog niet duidelijk; Norwegian kon het nieuws tegenover Up in the Sky nog niet bevestigen. Ook bij de luchthaven zelf was nog niets bekend over een basis.

Voor Amsterdam is Norwegian op zoek naar  B787 captains, relief captains’ en first officers. De cockpit crew wordt gerekruteerd door Rishworth Aviation, een contract agency. Dat bedrijf zoekt ook cockpit crew voor de bases op Barcelona en Londen Gatwick.

Lees verder op:

www.upinthesky.nl/2016/10/27/norwegian-gaat-dreamliner-basis-openen-op-amsterdam

 

TUIfly België blijft groeien in Oostende

Touroperator TUI en luchtvaartmaatschappij TUIfly zetten hun groei op de regionale luchthaven van Oostende verder. Het aantal zomerbestemmingen wordt opgetrokken van zestien tot negentien.

TUI, het voormalige Jetair, verzorgt vanaf de paasvakantie 2017 vluchten naar negentien bestemmingen. Dat zijn er drie meer dan de voorbije zomer. Nieuw zijn de Spaanse bestemmingen Ibiza en Almeria, Chania op het Griekse eiland Kreta en het Portugese Faro. De Italiaanse hoofdstad Rome valt weg. Enkele andere bestemmingen krijgen een extra vlucht per week: Alicante, Mallorca, Malaga en Kos.

Bron: www.focus-wtv.be

 

26-10

Norwegian start verbinding Helsinki - Amsterdam

Luchtvaartmaatschappij Norwegian begint komend voorjaar met een nieuwe verbinding tussen Helsinki en Amsterdam.

De route van Helsinki-Vantaa naar Amsterdam wordt vanaf 20 april 2017 twee keer per week uitgevoerd, op donderdag en zondag.

bron www.travelution.nl

 

TUIfly Nederland breidt vanaf Groningen Airport Eelde fors uit

TUIfly heeft laten weten het aantal vluchten vanaf Groningen Airport Eelde het komende zomerseizoen fors uit te breiden.

De luchtvaartmaatschappij start met twee wekelijkse vluchten naar Kreta. Tevens worden de vluchten naar Gran Canaria, die 29 oktober starten, tijdens het zomerseizoen gecontinueerd. Ook de vluchten naar Antalya worden komende zomer voortgezet. Alle bestemmingen worden 2x per week aangevlogen. Hiermee komt het totaal aantal vluchten van TUIfly vanaf Groningen Airport Eelde op 6 per week


 
25-10

Grote luchthavens vragen meer parkeergeld

Parkeertarieven op vertrekluchthavens in Nederland, België en Duitsland zijn gestabiliseerd het afgelopen jaar. De prijsverschillen tussen grote en regionale vliegvelden blijven bestaan. Hoe groter het vliegveld des te hoger de parkeerkosten, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl.

De grootste vliegvelden van Nederland (Schiphol) en België (Zaventem) brengen de hoogste inrijtarieven in rekening. Voor regionale vliegvelden zijn lage parkeerkosten een absolute ‘must’ om te kunnen concurreren met de grote vliegvelden.

Hier kunt u het volledige Herfstrapport 2016 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl bekijken.

 

Ticketprijs 72 uur vastzetten bij Eurowings

Passagiers van Eurowings die online een ticket zoeken kunnen vanaf nu het gevonden tarief 72 uur laten vasthouden. Dat verschaft hen tijd om tussentijds te overleggen met overige reisgenoten en eventueel zaken als hotel en huurauto te checken.

De zogeheten Save Your Price-reservering vervalt na 72 uur automatisch, tenzij er daadwerkelijk wordt geboekt. Om de prijs tijdelijk vast te houden moet 2 euro per persoon per vlucht extra worden betaald voor een Europese vlucht. Op verre bestemmingen kost de service een tientje

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

22-10

Ryanair beperkt gratis online inchecken tot 4 dagen

Vanaf 1 november gaat Ryanair geld vragen voor het online inchecken als je dat meer dan vier dagen van tevoren doet. Op dit moment kan je een week van tevoren online inchecken voor je vlucht. Dit wordt dus vanaf komende maand vier dagen van tevoren, tenzij je je portemonnee trekt: online inchecken zal dan €6 kosten.
 
Als je tijdens het boeken al een stoel reserveert, verandert er niets en kun je tot 30 dagen van tevoren online inchecken. Een stoel reserveren kost overigens tussen de €8 en €15, afhankelijk van de route.

Aangezien je als reiziger online verplicht moet inchecken van tevoren, was het handig dat je gelijk voor de terugreis vast kon inchecken als je een weekje weg ging. Reizigers die niet online inchecken kunnen dat op de luchthaven alsnog doen, maar tegen een boete van €45.

Lees verder op: https://insideflyer.nl/ryanair-online-inchecken-tot-4-dagen

 

21-10

Luchtvaart vreest zwarte markt voor vliegtickets

Plannen om de doorverkoop van vliegtickets vrij te geven, leiden volgens luchtvaartmaatschappijen tot woekerhandel.

Het Amsterdamse Tradeyourtrip strijdt sinds begin dit jaar voor een versoepeling van de verkoopregels voor vliegtickets. Tradeyourtrip biedt reizigers via de site de mogelijkheid om vakantiereizen door te verkopen 'als het even niet goed uitkomt'.

Wettelijk is geregeld dat de reisorganisatie in zo'n geval alleen de administratiekosten voor het veranderen van de naam van de reiziger - 27 euro - in rekening mag brengen.

In de praktijk wordt vaak van deze regel afgeweken. Wie een los vliegticket probeert door te verkopen, moet een verlies van honderden euro's op de koop toe nemen. ,,Dat leidt tot enorme frustratie onder consumenten'', zegt Mark van der Wal van Tradeyourtrip. ,,Alles wat je koopt, kan weer worden doorverkocht. Alleen vliegtickets niet.''

Lees verder op: www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/luchtvaart-vreest-zwarte-markt-voor-vliegtickets-1.6555396

 

Staking dreigt bij Eurowings

De Duitse vakbond Ufo wil vanaf maandag gaan staken voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden bij Eurowings. Dat is het lowcost-filiaal van Lufthansa, waar mogelijk ook Brussels Airlines zal ondergebracht worden.

Vakbond en directie voeren cao-onderhandelingen, maar de directie weigerde in te gaan op de vraag van Ufo om een bemiddelaar aan te stellen. De vakbond diende daarop een stakingsaanzegging in, die ingaat vanaf maandag en twee weken geldig blijft.

Hoe zwaar de impact zal zijn, valt af te wachten. Eurowings gaat proberen om zoveel mogelijk vluchten uit te voeren, klinkt het vandaag.

bron: www.hln.be

19-10

Belgische Jetairfly nu ook TUIfly

Het Belgische Jetair heet vanaf vandaag ook TUI. De naamverandering was al lange tijd aangekondigd, en geldt ook voor airline Jetairfly. De zuiderburen volgen daarmee Nederland dat als eerste een naamsverandering onderging. Het is de intentie van TUI Group al haar onderdelen van de naam TUI te voorzien. Hierna volgen de Scandinavische (Fritidsresor) en Britse (Thomson) merken. Zo wil de groep een sterk Europese merknaam creëren

Wij zullen vanaf nu onderscheidt maken tussen de diverse Tuifly zusjes door achter elk bericht het land te zetten. Bij de aanbiedingen pagina zullen we ook een link plaatsen naar respectievelijk de Nederlandse, Duitse of Belgische Tuifly webpagina's

Volgend jaar komen er vanop de Antwerpse luchthaven bestemmingen bij voor Tui (Jetair). Het aantal vluchten per week zou daarmee op ongeveer 25 komen. Dat heeft CEO Marcel Buelens gezegd tijdens een ontvangst met rondleiding van een aantal journalisten

 

Wow Air: 2de dagelijkse vlucht naar Schiphol

WOW air gaat vanaf maart 2017 twee keer per dag naar Amsterdam vliegen. Op 27 maart 2017 wordt het nieuwe vluchtschema in gang gezet. Deze extra capaciteit en vluchttijden bieden passagiers nog meer mogelijkheden om te reizen tussen Amsterdam, Reykjavik en Noord Amerika.

 Amsterdam krijgt naast de dagelijkse ochtendvlucht ook een avondvlucht naar Reykjavik. De vlucht wordt uitgevoerd met een Airbus A321 en is een aanvulling op de bestaande dagelijkse WOW air vlucht. De Airbus A321 beschikt over meer dan 200 stoelen.

 Het vluchtschema van WOW air ziet er vanaf 27 maart 2017 als volgt uit:

– Aankomst Schiphol 10:15 uur, vertrek naar Reykjavik 11:35 uur
– Aankomst Schiphol 20:30 uur, vertrek naar Reykjavik 21:35 uur

 bron: www.travelpro.nl

 

17-10

VNV en easyJet zo goed als rond over eerste cao

Pilotenvakbond VNV en easyJet zijn zo goed als rond over een eerste collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Nederlandse piloten van de Britse prijsvechter. Dat heeft een woordvoerder van de VNV desgevraagd tegen Up in the Sky gezegd.
Afgelopen vrijdag is een delegatie van de VNV in Luton geweest op het hoofdkantoor van easyJet. “Daar zijn ze zeer positief van terug gekomen,” aldus de woordvoerder.

“Er is nu reëel uitzicht op een definitief akkoord,” stelt de VNV. “De verwachting is dat de gesprekken op 24 oktober gefinaliseerd worden en er een akkoord ligt.” Uiteraard mogen de leden zich dan nog uitspreken over het onderhandelingsakkoord. Verdere acties èn rechtszaken zijn hiermee van de baan.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2016/10/17/vnv-en-easyjet-zo-goed-als-rond-over-eerste-cao

 

14-10

Omwonenden en bedrijfsleven willen groei Rotterdam Airport

Ruim 70 procent van zowel omwonenden als het bedrijfsleven is vóór een verdere ontwikkeling naar meer bestemmingen van Rotterdam The Hague Airport. Dat blijkt uit een sentimentonderzoek dat VNO NCW West heeft laten uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau MeMo2. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu die verantwoordelijk is voor een nieuw Luchthavenbesluit.

Van de omwonenden in de nabije omgeving van de luchthaven (Schiedam-Hillegersberg-Schiebroek-Overschie-Lansingerland) is 70 procent voor uitbreiding van het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport. Van alle inwoners in het ruimere gebied Dordrecht-Gouda-Den Haag-Rotterdam is 79 % voor uitbreiding.

Aan het onderzoek is deelgenomen door 513 inwoners in de regio rond Rotterdam The Hague Airport en door 105 ondernemers. Volgens MeMo2 is de respons ruim voldoende voor een representatief resultaat. De vraag luidde: 'Mag volgens u het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport worden uitgebreid?' Daarbij werd de volgende toelichting gegeven: 'Rotterdam The Hague Airport wil het huidige luchthavenbesluit uitbreiden door 10 tot 15 nieuwe bestemmingen toe te voegen aan het huidige aanbod. Waneer het nieuwe Luchthavenbesluit doorgaat, zal dit vanaf 2017 van start gaan en zal het aantal vluchten/bestemmingen geleidelijk groeien tot 2025. De uitbreiding betekent meer vliegverkeer van en naar Rotterdam.'

Lees verder op: www.blikopnieuws.nl/nieuws/246122/omwonenden-en-bedrijfsleven-willen-groei-rotterdam-the-hague-airport.html


12-10

Pegasus wil drie vliegtuigen verhuren (UPDATE)

Soms gaat er iets mis met vertalingen. Zo ook met het bericht over Pegasus. Ik vond het zelf niet geloofwaardig, maar ik heb het toch geplaatst. Wat blijkt nu: Pegasus wil niet zijn hele vloot maar slechts 3 vliegtuigen uit zijn vloot verhuren. Hier onder het persbericht van Pegasus en daar onder het originele artikel wat dus NIET klopt.

Pegasus Airlines statement regarding the wet-leasing of its fleet

Further to the recent erroneous news stories based on Pegasus Airlines advertisements which have inaccurately reported on the wet-lease of its aircraft, Pegasus Airlines would like to provide clarification that the airline currently is offering only 3 of its current fleet of 77 aircraft, of B737-800 and A320 types, for its long-term wet-leasing plans

The advertisement in question referred to the Pegasus Airlines fleet of 74 aircraft - the fleet size at the time of the advertisement – purely in order to provide general information about the total Pegasus Airlines fleet size, not in relation to how many aircraft were available for wet-lease.

 

Pegasus biedt complete vloot aan op leasemarkt (KLOPT NIET)

Pegasus Airlines lijkt geen lang leven meer beschoren. De maatschappij biedt de hele vloot aan op de leasemarkt. Dit meldt ch-aviation.

De Turkse maatschappij biedt alle zestien A320’s en 58 B737-800’s aan voor leases voor langere termijn. De carrier vliegt met een relatief nieuwe vloot. De eerste A320 werd in 2013 afgenomen, het nieuwste toestel is een A320neo. Dit exemplaar werd op 23 september afgenomen. Bij Airbus zijn nog zes ‘neo’s’ besteld. De Boeings zijn met een gemiddelde leeftijd van zes jaar iets ouder.

De maatschappij vliegt vanuit Istanbul Sabiha naar ruim honderd bestemmingen. Vanaf Schiphol vliegt Pegasus naar vijf bestemmingen in Turkije.

bron: www.upinthesky.nl


 

11-10

Norwegian wil naar Argentinië

Norwegian wil naar Zuid-Amerika vliegen. CEO Bjorn Kjos zegt dit in een interview met persbureau Bloomberg.
 
Volgens de plannen start Norwegian met verbindingen tussen Buenos enerzijds en Londen Gatwick, Parijs en Oslo anderzijds. Het bedrijf kijkt ook naar de mogelijkheid van binnenlandse vluchten tussen Cordoba en de Argentijnse hoofdstad, en naar trans-Atlantische vluchten vanaf Santiago de Chile.
 
Of de plannen doorgaan, hangt ervan af of Norwegian de benodigde toestemming van overheden krijgt. Als dat gebeurt, dan kunnen de vluchten naar Buenos Aires binnen twaalf maanden van start gaan. Norwegian wil die gaan uitvoeren met Boeing 787 Dreamliners.
 

08-10

Afspraken over beperken CO2-uitstoot luchtvaart

De 191 landen van de VN hebben voor het eerst afspraken gemaakt over het beperken van de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector. Al vanaf 2020 gaan 65 landen vrijwillig hun uitstoot compenseren en vanaf 2027 worden alle landen geacht mee te doen. Het is voor het eerst dat een complete sector afspraken maakt over de uitstoot van CO2.
 
De afspraken zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst die de International Civil Aviation Organization (ICAO) hield in Montreal, Canada. Een dergelijk overleg tussen alle landen vindt elke drie jaar plaats.
 
In het historische klimaatakkoord dat eind 2015 werd gesloten in Parijs kwam de internationale luchtvaartsector niet voor. Terwijl de sector een CO2-uitstoter van formaat is, goed voor 2 % van alle door mensen veroorzaakte uitstoot van het broeikasgas CO2. Het is daarom des te belangrijker dat de sector zelf maatregelen neemt. Te meer daar het aantal vluchten nog steeds flink toeneemt, met name door landen als China en India, waar de luchtvaartsector nog sterk groeit.

Lees verder op: www.deingenieur.nl/artikel/eerste-afspraken-over-beperken-co2-uitstoot-luchtvaart

 

06-10

Easyjet stopt routes vanaf Amsterdam en Brussel

Easyjet stopt aan het einde van de zomerdienstregeling (eind deze maand) met haar vluchten tussen Amsterdam en Hamburg.

Met ingang van de zomerdienstregeling, eind maart 2017, stopt Easyjet met haar vluchten van Brussel naar Milaan en Berlijn.

Overeenkomst op alle routes is dat andere low cost carriers op deze routes actief zijn. Vanaf Amsterdam naar Hamburg is dat Eurowings, voor de Brusselse routes is dat Ryanair.

 

05-10

Vueling schrapt 1/3de van haar verbindingen op Brussel (UPDATE)

Vueling bouwt haar activiteiten op Brussels Airport af. Ze schrapt vanaf eind deze maand de verbindingen met de Portugese steden Porto en Lissabon en zal niet langer een vliegtuig stationeren op de luchthaven in Zaventem. Dat bevestigt een woordvoerder van Brussels Airport.

Vueling blijft wel actief op de luchthaven. Het vliegt komende winter nog naar vier bestemmingen: Barcelona, Valencia, Alicante en Malaga. In de zomer komen daar Ibiza en Palma bij.

bron: www.hln.be

 

Airberlin, Etihad en TUI Duitsland in nieuwe luchtvaartgroep

Etihad Airways en de Duitse toerismegroep TUI AG willen een nieuwe Europese luchtvaartgroep oprichten door de samenvoeging van het Duitse TUI fly met bepaalde delen van airberlin.

De nieuwe holding zal in Oostenrijk worden opgericht, met als aandeelhouders TUI AG met 25%, Etihad eveneens 25% en 50% via een Oostenrijkse stichting. Deze nieuwe holding krijgt dan 62 vliegtuigen in portefeuille door de samenvoeging door vliegtuigen van TUI fly, het Oostenrijkse NIKI en airberlin.

Airberlin is goed voor 35 vliegtuigen, met inbegrip van de 14 vliegtuigen die op dit ogenblik in opdracht van TUI fly in wet-lease voor airberlin vliegen, evenals de vliegtuigen van het Oostenrijkse NIKI, een dochtermaatschappij van airberlin. De samengestelde groep gaat zich richten op point-to-point vliegverbindingen vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar belangrijke toeristische markten.
 
De vandaag ondertekende basisovereenkomst moet op termijn leiden tot een intensieve samenwerking tussen TUI AG, Etihad Aviation Group en airberlin. Etihad is met meer dan 29% van de aandelen grootaandeelhouder van airberlin. Air Berlin is dan weer het moederbedrijf van het Oostenrijkse NIKI. De noodlijdende tweede grootste Duitse luchtvaartmaatschappij airberlin kondigde vorige week nog een radicale transformatie aan waarbij ook 45 vliegtuigen en de bijhorende bemanningen voor een termijn van zes jaar voor Lufthansa gaan vliegeAirberlin, Etihad en TUI Duitsland in nieuwe luchtvaartgroepn.

De ontwikkelingen rondom TUIfly Germany van de laatste weken, zijn een pure Duitse aangelegenheid waar TUI fly Nederland en Jetairfly (binnenkort TUIfly) los van staan.

Bron: www.travel-magazine.be

04-10

Ryanair op zoek naar personeel

Prijsvechter Ryanair verwacht volgend jaar 3500 man personeel extra aan te nemen. In de komende twaalf maanden worden circa vijftig nieuwe toestellen geleverd, waardoor de luchtvaartmaatschappij snel op zoek moet naar nieuwe bemanning.

Op het wensenlijstje van het Ierse bedrijf prijken onder anderen 2000 man cabinepersoneel, 1000 piloten en 250 monteurs. Verder ontstaan er ook nieuwe banen op het hoofdkantoor in Dublin en op kantoor in Polen. Daarnaast kunnen circa 300 van de huidige personeelsleden een promotie tegemoet zien.

De prijsvechter zelf spreekt over het aankomende jaar, als het drukste ,,rekruteringsjaar" in zijn bestaan. In de komende vijf jaar verwacht Ryanair zelfs 5000 nieuwe personeelsleden te verwelkomen. In die periode zal de vloot groeien van de huidige 355 naar ruim 500 vliegtuigen

bron: www.bndestem.nl

Meer info op: http://careers.ryanair.com

 

01-10

TUIfly en toeristische tak Air Berlin mogelijk samen

De Duitse luchtvaartmaatschappij TUIfly gaat mogelijk de krachten bundelen met de nieuwe toeristische tak van het in zwaar weer verkerende Air Berlin.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt en persbureau DPA worden daarover gesprekken gevoerd, maar is een besluit nog niet genomen.

In de berichten wordt onder meer een brief aangehaald van de voorzitter van de raad van toezicht van TUIfly. Daarbij zou sprake zijn van een plan waarbij TUIfly ondergebracht wordt in een nieuw te vormen holdingbedrijf, waarin het Air Berlin ook vliegtuigen onderbrengt.

Air Berlin is nu verlieslatend en staat voor een stevige reorganisatie. Deze week werd juist aangekondigd dat het bedrijf afscheid gaat nemen van circa 1200 personeelsleden en dat de vlooit deels verhuurd gaat worden aan aartsrivaal Lufthansa. Daarbij werd ook duidelijk dat Air Berlin werkt aan een nieuw te vormen toeristische tak.

bron: www.nu.nl