NIEUWSARCHIEF
 
Ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

30-09

Thuisbezorgd levert maaltijdbestelling af bij Transavia

Transavia en Thuisbezorgd zijn gestart met ‘in-flight’ bezorging. Een wereldwijde primeur, beweren de samenwerkende bedrijven. Passagiers van Transavia kunnen tot 1 uur voor het boarden via Thuisbezorgd.nl een bestelling plaatsen, waarna de vers bereide maaltijd aan boord wordt afgeleverd.

De service is vooralsnog beschikbaar op vluchten vanaf Schiphol Airport naar vier bestemmingen in Griekenland, Portugal en Italië. Naar verwachting wordt dit in de toekomst uitgebreid naar meer vluchten en vliegvelden waar Transavia ook actief is, zoals Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Per e-mail ontvangen de passagiers op de geselecteerde vluchten het aanbod van in-flight delivery. Via het Thuisbezorgd-platform kunnen ze vervolgens bij het Transavia Restaurant kiezen uit tien verschillende maaltijden. Samenwerkingspartner iFleat is verantwoordelijk voor de culinaire invulling en logistiek en verzorgt daarmee het menu, dat onder meer vegan salades, verse sushi en authentieke Indonesische rendang omvat. Nadat Thuisbezorgd de maaltijdbestellingen heeft afgeleverd, serveert het cabinepersoneel van Transavia deze uit bij de betreffende passagiers.

‘Juist in deze ongekende tijd blijft het belangrijk om te innoveren en de service voor onze klanten verder te verbeteren’, stelt Transavia-ceo Marcel de Nooijer. Ondanks de volgens hem ‘bescheiden start’ met vier bestemmingen, heeft hij veel vertrouwen in dit concept. ‘Zodra er weer mogelijkheden zijn hopen we dit verder uit te breiden.’

Ook samenwerkingspartner Schiphol Airport ziet goede kansen voor dit innovatieve concept. ‘We verwachten dat de mogelijkheid om contactloos een gezonde en verse maaltijd naar keuze in het vliegtuig te laten bezorgen, zeker zal aanslaan bij onze reizigers. Deze pilot faciliteren we daarom graag op onze luchthaven’, aldus Irene Muysson, head of Retail, Food & Beverage & Commercial Services bij Schiphol.

bron: https://twinklemagazine.nl

 

Onderzoek naar verbod op tickets naar risicogebied

De Tweede Kamer heeft een voorstel aangenomen van GroenLinks om te onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen vliegtuigmaatschappijen die voor een habbekrats tickets naar code oranje gebieden op de markt dumpen.

De partij wil graag dat onderzocht wordt of het dumpen van tickets en reclame maken voor reizen naar code oranje gebieden verboden kan worden en kreeg de meerderheid van de Tweede Kamer achter zich.

“Terwijl iedereen weer te maken krijgt met strenge maatregelen, kun je wel naar Mardrid vliegen voor 5 euro. Volstrekt verwerpelijk. We moeten snel kijken of we hier een eind aan kunnen maken”, aldus Kamerlid Suzanne Kröger.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf in de Tweede Kamer aan dat vrijwillige instrumenten niet werken omdat Ryanair niet geneigd zou zijn te luisteren. GroenLinks wil daarom niet alleen in gesprek met de reisbranche maar ook kijken of de wet uitkomst kan bieden.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl

 

29-09

TUI fly België vliegt vanaf november 5 weken niet meer vanaf 3 regionale luchthavens

In november schort TUI fly haar operaties vanaf drie regionale luchthavens op. Het gaat om Antwerpen, Luik en Oostende. Door de lage vraag zal er enkel vanaf Brussel en Charleroi worden gevlogen.

Tussen 9 november en 17 december vliegt TUI fly tijdelijk niet meer vanaf Antwerpen, Luik en Oostende. Omdat de vraag naar tickets die periode te laag is, wordt er enkel nog een aanbod uitgevoerd vanuit Brussel en Charleroi.

Met de start van de kerstvakantie op vrijdag 18 december worden de operaties op de regionale luchthavens terug hervat. Passagiers die voor deze periode een vlucht hebben, zullen worden omgeboekt naar een andere TUI fly-vlucht.

bron: www.flightlevel.be

 

Ook akkoord easyJet en Amsterdams cabinepersoneel

Na het akkoord dat easyJet afgelopen donderdag (24 september) bereikte met pilotenvakbond VNV is er nu ook overeenstemming gevonden met de vakbond voor easyJet’s cabinepersoneel op Schiphol, de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). Het akkoord zorgt ervoor dat gedwongen ontslagen ook onder easyJet’s cabinepersoneel op Schiphol voorkomen kunnen worden, onder andere door het bevriezen van de salarissen voor de komende twee jaar.

Op dit moment werken er 300 medewerkers op easyJet’s basis op Schiphol, daarvan zijn er 200 cabinepersoneel. De basis in Amsterdam is van strategisch belang voor de luchtvaartmaatschappij; easyJet is de op één na grootste maatschappij op Schiphol en vervoert jaarlijks meer dan 6 miljoen passagiers naar een netwerk van 42 zakelijke en vrijetijdsbestemmingen in Europa.

Eerder dit jaar kondigde easyJet aan dat ze binnen het hele bedrijf een reductie in het aantal werknemers van circa 30 procent voorstelt om zo de lange termijn gezondheid van het bedrijf te waarborgen. Met dit akkoord is een dusdanige reductie onder de Nederlandse easyJet crew dus niet nodig.

Lees verder op: www.transport-online.nl

 

27-09

low cost carriers gaan voorlopig koers bepalen

Budget-airlines gaan de komende tijd de koers bepalen in luchtvaartland. Dat voorspelt SkyScanner in hun jaarlijkse trendrapport. De lowcost carriers zouden zich namelijk makkelijker kunnen aanpassen aan de omstandigheden in coronatijd.

De budgetmaatschappijen hebben onder meer het voordeel dat ze vooral actief zijn op kortere afstanden, zegt Rico Luman, sectoreconoom luchtvaart bij ING. Een maatschappij als KLM heeft een wereldwijd netwerk dat in de lucht gehouden moet worden en daar zit Schiphol ook nog eens aan vast. 'Dat is een heel ander soort airline. Dat netwerk is belangrijk voor Nederland als vestigingsplaats; die 330 bestemmingen van Schiphol hangen vooral vast aan die grote airlines.'

De lowcost carriers kunnen vrij eenvoudig op- en afschalen en met een betrekkelijk eenvoudige organisatie opereren ze niet in een heel groot netwerk van allerlei andere airlines. 'Dus die zijn wendbaarder en dat is wat je nodig hebt in deze periode.' Luman denkt dat ondanks deze trend de miljarden-steun voor KLM nog steeds te verantwoorden is, al heeft het met Transavia ook een prijsvechter in huis. 'Transavia wordt ook actief in Frankrijk, om te concurreren met Easyjet en Ryanair.'

bron: www.bnr.nl

 

24-09

easyJet: geen baanreductie Nederlandse piloten   

easyJet en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) hebben een gezamenlijk akkoord bereikt om gedwongen ontslagen van easyJet piloten op de basis op Schiphol in verband met de coronacrisis te voorkomen.

Het akkoord houdt onder andere in dat salarissen voor de komende twee jaar bevroren worden.  Op dit moment werken er 300 medewerkers op easyJet’s basis op Schiphol, waaronder 90 piloten.

De basis in Amsterdam is van strategisch belang voor de luchtvaartmaatschappij; easyJet is de op één na grootste maatschappij op Schiphol en vervoert jaarlijks meer dan 6 miljoen passagiers naar een netwerk van 42 zakelijke en vrijetijdsbestemmingen in Europa. 

Eerder dit jaar kondigde easyJet aan dat ze binnen het hele bedrijf een reductie in het aantal werknemers van circa 30% voorstelt om zo de lange termijn gezondheid van het bedrijf te waarborgen. Met dit akkoord is een dusdanige reductie onder de Nederlandse easyJet piloten dus niet nodig.   

William Vet, Country Manager Nederland: “Ik ben tevreden dat we, gezien de grote impact van het coronavirus op de luchtvaart, tot dit akkoord hebben kunnen komen met de VNV om zo gedwongen ontslagen onder onze piloten in Amsterdam te kunnen voorkomen. We zijn dankbaar voor de inspanning en de constructieve bijdrage van de easyJet piloten die de VNV vertegenwoordigt. In bredere zin blijven we ons richten op het opereren van een vliegschema dat zoveel mogelijk winstgevend is en het verlagen van kosten in de rest van het bedrijf.”

bron: www.pilootenvliegtuig.nl

 

Minister: stuntaanbiedingen naar risicogebieden een ‘gotspe’

Het aanbieden van vliegreizen naar oranje coronagebieden voor stuntprijzen, zoals Ryanair doet, is „een gotspe”. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over corona en internationaal reizen.

Ryanair biedt tickets naar gebieden met code oranje aan voor prijzen van soms slechts 5 euro. De Tweede Kamer wil af van dit soort aanbiedingen. Ze vinden het gevaarlijk dat veel mensen op vakantie gaan naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn. De kans is groot dat terugkeerders het virus meenemen.

Van Nieuwenhuizen zegt dat de instrumenten beperkt zijn om Ryanair terug te fluiten, maar ze staat open voor suggesties om stunten vanuit de reisbranche te beteugelen. Ook in Europees verband wordt daar over gesproken.

D66-lid Jan Paternotte wil dat de Europese Commissie Ryanair-topman Michael O’Leary op het matje roept. Verder wil hij dat Europa onderzoekt of Ryanair de reclameregels schendt.

Ook vinden de meeste partijen dat het kabinet meer moet doen om niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden te ontmoedigen. De SP wil deze zelfs verbieden. GroenLinks-lid Suzanne Kröger wil dat mensen een pop-up met een waarschuwing krijgen wanneer zij boeken naar gebieden met code oranje.

De minister is het met de Kamer eens, maar zegt dat ze niet zomaar vliegreizen kan verbieden. Er zijn al wel acties om dit soort reizen te ontmoedigen, maar het is en blijft volgens haar de verantwoordelijkheid van mensen zelf om te gaan of niet. Bovendien is niet altijd duidelijk of het om niet-noodzakelijke reizen gaat.

bron: www.rd.nl

 

23-09

Binnen 7 dagen terugbetalen vliegticket vanaf 1 oktober

Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober weer binnen 7 dagen de prijs van een vliegticket terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dat is de termijn die de Europese Verordening ook voorschrijft. Dat is het resultaat van het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) binnen de luchtvaartsector en interventiegesprekken die de ILT aansluitend heeft gevoerd met een vijftal maatschappijen: KLM, Transavia, Vueling, Corendon en TUI.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Aanleiding voor het ILT onderzoek zijn veelvuldige meldingen en klachten van passagiers die vinden dat hun rechten zijn geschonden. Van maart tot september dienen ruim 1300 reizigers een klacht in bij de ILT. Veelal klagen ze over het krijgen van een voucher zonder de mogelijkheid om geld terug te vragen en over de lange terugbetalingstermijn. Ook de Europese Commissie vindt dat luchtvaartmaatschappijen weer aan de Europese regels moeten voldoen.

Lees verder op: www.ilent.nl

 

21-09

Torenhoge Franse vliegtaks gaat waarschijnlijk niet door

Een enorme verhoging van de Franse vliegtaks gaat waarschijnlijk niet door. Onder meer de minister van Financiën en de staatssecretaris van Transport hebben zich tegen het plan uitgesproken. Ook lijkt er geen meerderheid te zijn in het parlement.

Als het door zou gaan, dan worden vliegtickets veel duurder. Zo zou een Economy Class-ticket voor een afstand van meer dan 2000 kilometer 60 euro extra kosten, en een Business Class-ticket voor die afstand 400 euro. Op kortere afstanden wordt de toeslag lager.

Het plan komt van Convention citoyenne pour le climat (Burgerconventie voor het Klimaat), de werkgroep die door president Macron is aangesteld om klimaatplannen te maken. Macron had aangegeven het plan te steunen, maar daarna kwam er stevig protest uit de luchtvaartsector.

Minister van Financiën Bruno le Maire heeft nu gezegd dat hij het zeer onverstandig, zelfs grotesk zou vinden om de luchtvaart in deze moeilijke tijd met veel hogere kosten op te zadelen. Staatssecretaris van Transport Jean-Baptiste Djebbari vreest voor “catastrofale gevolgen”.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/torenhoge-franse-vliegtaks-gaat-waarschijnlijk-niet-door

 

18-09

Ryanair schrapt nog meer vluchten in oktober

Ryanair schroeft het aantal vluchten voor oktober terug met nog eens 20 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit maakte de Iers luchtvaartmaatschappij vrijdag bekend.

Halverwege augustus schroefde Ryanair de capaciteit voor oktober ook al terug. Als gevolg verwacht Ryanair in oktober op een capaciteit te vliegen van 40 procent, Eerder rekende de maatschappij nog op een capaciteit van 50 procent.

De luchtvaarder verwacht dat de geplande vluchten voor meer dan 70 procent vol zullen zitten.

"Hoewel het te vroeg is om definitieve beslissingen te nemen over het winterprogramma [van november tot maart] zullen we verder in het aantal vluchten moeten snijden als de huidige trends aanhouden en het mismanagement van de EU doorzet”, aldus een woordvoerder van Ryanair.

bron: www.beurs.nl

 

16-09

Hoekstra: vliegtaks kan later

De regering overweegt invoering van de vliegtaks uit te stellen. Dit heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën gezegd tegen Zakenreis. “Met de huidige vormgeving is het mogelijk om de wet op de vliegbelasting per 1 januari 2021 te laten ingaan – later kan ook.”

In 2018 kondigde het kabinet de komst van de heffing aan, in navolging van een reeks andere Europese land. Het gaat om zeven euro per ticket, ongeacht de lengte van de vlucht, voor vertrekkende passagiers vanaf Nederlandse luchthavens.

Hoewel de luchtvaart een van de hardst door de coronacrisis getroffen sectoren is, wil Hoekstra vasthouden aan de vliegtaks, maar is flexibel wat betreft de datum van invoering. “Op deze manier kunnen we tot het laatste moment rekening houden met de gevolgen van de corona-crisis en de eventuele totstandkoming van een Europese belasting op luchtvaart.”

Hij vervolgt: “Het blijft logisch om de maatschappelijke kosten van vliegen meer tot uitdrukking te brengen in de prijs en dus belasting te heffen op vliegen, omdat we dat ook doen bij andere vervoermiddelen, met accijns en btw. Ik zie dat sommige Europese landen hier op gelijke wijze naar kijken. Zo heeft Duitsland per 1 april 2020 de tarieven van de vliegbelasting bijna verdubbeld en haalde Oostenrijk een geplande verhoging ervan naar voren.”

Lees verder op: https://zakenreis.nl/regelgeving/hoekstra-vliegtaks-kan-later

 

15-09

Düsseldorf: Eurowings neemt de routes van Ryanair over

Eurowings vervangt ongeveer 95 procent van de geannuleerde Ryanair-routes op de luchthaven van Düsseldorf.

Zoals de Duitse luchtvaartmaatschappij aankondigde, wordt het vluchtaanbod van Düsseldorf naar Mallorca, Ibiza, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, Málaga, Alicante en Faro op korte termijn uitgebreid.

De Griekse bestemmingen Heraklion, Rhodos, Corfu en Kos zullen vanaf 24 oktober ook intensiever worden bediend.

bron: www.touristik-aktuell.de

 

13-09

Ryanair wil 172 Belgische jobs schrappen

De Ierse lowcostluchtvaartmaatschappij, snoeihard getroffen door de coronacrisis, verdubbelt het aantal geplande ontslagen in België.

Ryanair wil 172 banen schrappen in België. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij laten weten aan de vakbonden. Dat is twee keer zoveel als de 88 Belgische ontslagen die Ryanair begin juli aankondigde.

Toen was er sprake van 44 piloten en 40 stewards die hun job zouden verliezen. Nu is de baan van 106 cabineleden en 66 piloten in gevaar, aldus ACV Puls-secretaris Hans Elsen. Bij Ryanair stelt in België iets meer dan 500 mensen te werk, van wie het merendeel op de luchthaven van Charleroi.

Volgens de vakbond is het 'ongezien' dat een bedrijf tijdens een ontslagprocedure extra banen wil schrappen. Ryanair zou de extra banen schrappen omdat de coronacrisis de maatschappij zwaarder treft dan gedacht en er minder boekingen binnenkomen.

Elsen ontkent de crisis niet, maar vermoedt dat Ryanair niettemin druk wil uitoefenen. 'We zien in heel Europa hetzelfde scenario. Ryanair dreigt met ontslagen, om lonen te kunnen drukken en meer flexibiliteit te eisen.' ACV spreekt over een 'opportunistische' maatregel. 'In vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen voelt Ryanair minder de impact' van de crisis in de luchtvaart, omdat de maatschappij geen intercontinentale vluchten kent.

bron: www.tijd.be

 

11-09

Frankrijk voegt mogelijk hoge nieuwe luchtvaarttax toe

We hebben gezien dat veel regeringen milieubelastingen op vluchten invoeren of in ieder geval overwegen. Dit is bedoeld om de uitstoot te helpen compenseren, en in veel gevallen ook om het vliegen te ontmoedigen.

Zoals Les Echos meldt, overweegt Frankrijk vliegtuigtickets te belasten op een niveau dat we nog nooit eerder hebben gezien in de wereld.

Hoe zou deze nieuwe milieubelasting eruit zien voor vliegtickets?
- Voor economy-vluchten van minder dan 2.000 km zou de belasting 30 EUR enkele reis bedragen
- Voor economy-vluchten van meer dan 2.000 km zou de belasting 60 EUR enkele reis bedragen
- Voor vluchten in business class van minder dan 2.000 km zou de belasting 180 EUR enkele reis bedragen
- Voor vluchten in businessclass van meer dan 2.000 km zou de belasting 400 EUR enkele reis bedragen
- Voor privéjetvluchten zou de belasting 2.400 EUR enkele reis bedragen

Het is niet helemaal duidelijk of belastingen alleen van toepassing zijn op vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken, of dat ze ook van toepassing zijn op vluchten naar Frankrijk.

Om de een of andere reden heeft Frankrijk dit jaar een "solidariteitsbelasting voor vliegtuigpassagiers" ingevoerd , die begint bij 1,50 EUR voor een economy-ticket voor korte afstanden en maximaal 18 EUR voor een business class-ticket voor lange vluchten.

Het Franse Ministerie van Ecologische Transitie zal hier zaterdag een laatste bijeenkomst over houden, voordat naar verwachting voor het einde van de maand een wetsvoorstel in het parlement zal worden ingediend. 130 van de 150 leden van de organisatie steunen deze maatregelen

bron: https://onemileatatime.com

 

10-09

Ryanar sluit basis op Düsseldorf internationaal

Na de basis in Stuttgart wordt nu ook de tweede Lauda-locatie in Duitsland gesloten. In een brief  informeerden de twee directeuren Andreas Gruber en David O'Brien het personeel over deze stap. Ryanair kondigde aan dat "het zijn aanbod vanuit Düsseldorf aan het einde van het zomervluchtschema zal stopzetten". Men verwijt dat onder meer de luchthaven, die de tarieven niet zou hebben verlaagd, en afhandelingsbedrijf Acciona, dat volgens de brief 30 procent verhoging van de tarieven zou hebben geëist.

Ongeveer 150 werknemers worden getroffen door de sluiting - ze kregen de kans om contact op te nemen met Crewlink en een aanvraag in te dienen voor een andere luchtvaartmaatschappij of een andere locatie uit het Ryanair imperium. De Ierse leasemaatschappij voor personeel levert bemanningen voor Ryanair DAC, Ryanair UK, Buzz, Lauda en Malta Air.

Sinds de zomer opereert Laudamotion alleen in Duitsland als "Productiebedrijf" voor Ryanair onder Ryanair vluchtnummers. De locatie in Düsseldorf is nu gesloten op 24 oktober 2020, in Stuttgartsluit deze al op 30 september 2020.

bron: www.austrianaviation.net

 

06-09

De meest winstgevende luchthavens van Ryanair (Achtergrond artikel)

De meest winstgevende luchthavens van Ryanair geïdentificeerd met behulp van het Apex-platform van RDC

De top 10 van meest winstgevende luchthavens van Ryanair genereerden een geschatte winstgevendheid van meer dan € 920 miljoen in het jaar tot maart 2020, zo blijkt uit het Apex-platform van RDC.

Deze 10 luchthavens waren goed voor het overgrote deel van de totale winstgevendheid van de ULCC in dit jaar, samen met zes op de tien van de stoelen. Deze luchthavens zijn essentieel voor haar hele bestaan. En het is niet verrassend dat Ryanair in alle landen dominant is, met een gemiddeld aandeel van 40% in de capaciteit op de eerste plaats qua aantal zitplaatsen.

Lees verder in het Engels op:  www.anna.aero

 

03-09

Corendon Airlines opent basis in Düsseldorf

Corendon Airlines opent op 1 mei 2021 een basis op Düsseldorf Airport, met twee Boeing 737’s. Zo kan de maatschappij het aantal vluchten flink uitbreiden vanaf de Duitse luchthaven, die door de ligging (50km van de grens) ook bij Nederlanders populair is.

Corendon Airlines biedt komend jaar de volgende bestemmingen aan vanuit Düsseldorf: Heraklion, Corfu, Fuerteventura, Las Palmas, Mallorca, Tenerife, Ibiza, Olbia, Lamezia Terme, Hurghada, Antalya, Izmir, Bodrum, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakir, Kayseri, Adana, Ankara, Samsun en Zonguldak.

Düsseldorf wordt de vijfde Duitse basis van Corendon Airlines, de Turkse luchtvaartmaatschappij van de Corendon Group, na Hannover, Keulen, Münster en Neurenberg. Het bedrijf is bovendien van plan om volgend jaar een basis in Bazel te openen. Dat ligt vlakbij Duitsland.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Ryanair wil €400 miljoen ophalen met nieuwe aandelen

Ryanair wil 400 miljoen euro ophalen met een nieuwe aandelenuitgifte. De luchtvaartmaatschappij laat weten met het geld in te willen spelen op groeimogelijkheden na de coronacrisis.

In een verklaring laat Ryanair weten dat het extra geld zal helpen het "risico op het niet kunnen aflossen van schulden de komende twaalf maanden te verkleinen". Ook kan de Ierse prijsvechter als de coronacrisis voorbij is goedkope vliegtuigen kopen, wanneer die kans zich voordoet.

Eind juli maakte luchtvaartconcern IAG, moederbedrijf van onder andere British Airways, bekend ook nieuwe aandelen uit te willen geven. Die zouden een waarde hebben van bijna 2,8 miljard euro. EasyJet haalde in juni met een uitgifte zo'n 419 miljoen pond (470 miljoen euro) op.

bron: www.eurobench.nl

 

01-09

Minister: corona geen reden voor afblazen Lelystad Airport

Minister Cora van Nieuwenhuizen is niet van plan om de opening van Lelystad Airport vanwege de coronacrisis af te blazen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de huidige crisis en de terugloop van het vliegverkeer geen redenen zijn om een streep door haar plannen te zetten. "De luchtvaart is behoorlijk ingestort, maar we moeten de huidige situatie niet als de maat der dingen nemen", zo zei ze dinsdag in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren vinden dat het kabinet moet stoppen met het plan om vakantievluchten van Schiphol in de toekomst te laten landen en vertrekken vanaf Lelystad. De opening is al vier keer uitgesteld om verschillende reden, zoals de stikstofcrisis. De minister stelde de opening vorig jaar uit tot november 2021. Van Nieuwenhuizen moet nog een definitief besluit nemen, waarmee ook de Kamer moet instemmen.

De vraag is of Lelystad Airport nodig is als er door de coronacrisis veel minder gevlogen wordt. De minister zegt dat nu niet te voorspellen is hoe de luchtvaart zich na de coronacrisis ontwikkelt. Ook heeft Schiphol nog geen meldingen gehad van luchtvaartmaatschappijen die van hun landingsrecht, het zogeheten slot, afzien. "Het langetermijnbeleid gaan we niet op basis van crisisbeleid wijzigen", stelt de minister.

Schiphol en de zogeheten slotcoördinator stellen dat er ondanks het kleinere aantal vluchten nog steeds schaarste is op Schiphol. Dat komt doordat luchtvaartmaatschappijen vasthouden aan hun rechten op vluchten. Vergelijk het met iemand die tien parkeerplaatsen heeft en er maar eentje gebruikt. Toch kunnen anderen die overige negen niet gebruiken, omdat ze van de ene eigenaar zijn.

bron: www.omroepflevoland.nl

 

Wizz Air start Eindhoven – Doncaster/ Sheffield

Wizz Air voegt zes routes toe vanaf de nieuwe basis in Doncaster Sheffield

De nieuwe vluchten verbinden de luchthaven van Yorkshire vanaf 9 december met Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, Lissabon en Eindhoven.

Doncaster / Sheffield wordt vanaf Eindhoven twee keer per week aangevlogen op woensdag en zondag.

 

Minister bereid naar haalbaarheid vliegticketgarantiefonds te kijken

Minister Cora van Nieuwenhuizen is bereid om samen met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR de mogelijkheid te onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland.Dat is de uitkomst van een gesprek dat de partijen hierover maandag hebben gevoerd.

De partijen hebben tijdens het telefonisch overleg nogmaals uitleg gegeven over de forse gevolgen voor consumenten als luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 airlines failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro’s schade doordat zij hun ticketgeld kwijtraken en, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

De coalitie ‘vliegticketgarantiefonds’ heeft, naar Deens voorbeeld, een voorstel ontwikkeld waarbij reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld € 0,25 betalen bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd.

De minister gaf tijdens het overleg aan dit in gezamenlijkheid verder te willen bekijken. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen.

‘Onze reizigers, maar ook onze ANVR-leden lopen regelmatig tegen het faillissementsprobleem van airlines aan. Wij zijn enthousiast dat we nu samen met het ministerie dit verder kunnen uitwerken’, zegt Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR.

Volgens Erik Jan Reuver, directeur van SGR, is de situatie een dergelijk fonds in Denemarken inmiddels goed geregeld. ‘Het Deense garantiefonds voert dit uit. SGR kan een SGR Luchtvaartfonds opzetten en de uitvoering verzorgen. Wij werken hier heel graag aan mee om de consument nog beter te beschermen.’ In de komende weken wordt verder gewerkt aan het voorstel. Deze coalitie garantiefonds vliegtickets spreekt eind oktober verder met de minister.

Begin maart wees minister Van Nieuwenhuizen het voorstel voor een garantiefonds voor vliegtickets van de hand. Zoiets moest volgens haar aan de markt worden overgelaten. De minister stelde destijds dat er voldoende alternatieven zijn en liet geen nader onderzoek doen. Een paar dagen later brak de coronacrisis uit

bron: www.travmagazine.nl

 

31-08

Ryanair voorspelt prijzenoorlog in de luchtvaartindustrie

Ryanair verwacht een prijzenoorlog tussen luchtvaartmaatschappijen in de strijd voor passagiers tijdens de Corona-crisis. De ticketprijzen zullen waarschijnlijk "ongelooflijk" dalen, zei Ryanair's hoofd marketing en digitale Dara Brady in een interview dat maandag werd gepubliceerd met het Duitse toerismeblad "FVW".

"In de komende passagiersstrijd komen er weer vluchten voor vijf euro." Naar zijn mening zal de moeilijke situatie tijdens de coronavirus-pandemie waarschijnlijk andere luchtvaartmaatschappijen uit de markt dwingen: "Zwakke, kleine luchtvaartmaatschappijen zullen deze crisis niet overleven."

De managers van Ryanair - vooral de baas van de luchtvaartmaatschappij Michael O'Leary - hadden voor de crisis al keer op keer gezegd dat er op middellange termijn maar vier tot vijf grote luchtvaartmaatschappijen in Europa zouden moeten zijn. "Covid-19 zal dit consolidatieproces versnellen", zei Brady nu. Naast Ryanair hebben de bedrijven Lufthansa, Air France-KLM en het British Airways-moederbedrijf IAG de beste vooruitzichten. Vanuit het standpunt van Brady zouden de goedkope luchtvaartmaatschappijen Easyjet en WizzAir zelfs overnamekandidaten kunnen worden.

bron: www.aero.de

 

Wizz Air en Transavia houden interesse in Lelystad Airport

Wizz Air en Transavia blijven geïnteresseerd in vluchten van en naar Lelystad Airport, melden de luchtvaartmaatschappijen aan De Telegraaf. Ook nu het luchtverkeer grotendeels plat ligt door de coronacrisis, blijven ze een toekomst zien voor vakantievluchten vanuit Lelystad.

Vrijdag meldden onderzoekers in De Volkskrant dat de noodzaak van Lelystad Airport twijfelachtig is geworden, nu het aantal vluchten is gehalveerd. Schiphol-baas Dick Benschop wees dat direct af. De coronacrisis verandert volgens hem niets aan de schaarste aan start- en landingsrechten, de zogeheten slots, op Schiphol.

"Wizz Air is nog steeds geïnteresseerd in de ontwikkeling en opening van Lelystad Airport", zegt operationeel directeur Diederik Pen tegen De Telegraaf. Ook KLM-dochter Transavia blijft geïnteresseerd, "al ligt het wel aan de voorwaarden die daar aan vastzitten."

Corendon doet geen uitspraak over de interesse. "Benschop wil waarschijnlijk vermijden dat Lelystad uit beeld raakt en door de politiek wordt geschrapt", zegt Corendon-baas Steven van der Heijden tegen De Telegraaf. "Er komt een moment dat Schiphol weer vol is, dan is het prettig dat er nog wat extra capaciteit beschikbaar is, maar dat gaat pas over een paar jaar spelen."

Het kabinet houdt nog steeds vast aan opening van Lelystad Airport in 2021.

bron: www.omroepflevoland.nl

 

28-08

Norwegian Air vreest voor voortbestaan door coronacrisis

Norwegian Air vreest voor zijn voortbestaan. De luchtvaartonderneming geniet overheidssteun, maar dat is volgens de Noren onvoldoende om door de coronacrisis te komen. De spaarpot van Norwegian is naar verwachting begin volgend jaar leeg. Voor die tijd is extra geld nodig, anders dreigt een faillissement.

Al voor de crisis losbarstte, kampte Norwegian met problemen. De prijsvechter kende de voorbije jaren een sterke groei. Het was daarbij de grootste niet-Amerikaanse maatschappij die op grote steden in de Verenigde Staten vloog. Maar de groei ging ook gepaard met oplopende schulden. Daardoor is het bedrijf bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de coronacrisis. Eerder dit jaar werden schulden en verplichtingen omgezet in aandelen.

Norwegian rapporteerde over de eerste helft van 2020 een verlies voor belastingen van 4,8 miljard Noorse kroon, omgerekend 457 miljoen euro. Daarbij was in het tweede kwartaal wel sprake van enige verbetering. Ondanks de "redelijke vooruitzichten om mogelijke wanbetalingen te voorkomen" ziet het bedrijf een "aanzienlijk risico" om failliet te gaan. Dit gebeurt als er geen akkoord wordt bereikt met schuldeisers, er geen toegang is tot werkkapitaal en de algehele situatie niet verbetert.

bron: www.transport-online.nl

 

25-08

Transavia schrapt alle vluchten vanaf Eelde in 2021

Transavia gaat in 2021 geen vakantievluchten meer aanbieden vanaf Groningen Airport Eelde. De vliegmaatschappij publiceerde dinsdagochtend haar zomerschema voor volgend jaar.

Met het schrappen van de vluchten naar Mallorca en Kreta (Heraklion) verliest de noordelijke luchthaven opnieuw twee bestemmingen voor vakantievluchten.

Vorige week maakte de maatschappij al bekend dat ook de laatste vluchten van dit jaar naar Mallorca zijn geschrapt, door het kleine aantal passagiers. De vluchten van Transavia naar Kreta gaan door tot oktober. Dan zal Transavia voorlopig voor het laatst vliegen vanaf Eelde.

bron: www.oogtv.nl

 

22-08

Ryanair vanaf Weeze naar Oekraïens Odessa

Airport Weeze krijgt komend najaar een nieuwe verbinding met Oekraïne. Ryanair heeft vanaf 6 november een lijndienst naar de zuidelijke havenstad Odessa in de planning staan. Het wordt de derde Oekraïense bestemming voor de Duitse luchthaven. Naar Odessa gaat Ryanair volgens het boekingssysteem twee keer per week vliegen.

Eerder startte Ryanair al lijndiensten vanaf Weeze naar de hoofdstad Kiev en de westelijk gelegen stad Lviv. Vanwege de coronacrisis zijn die routes opgeschort, maar vanaf eind oktober zijn weer vluchten te boeken.

Ryanair wil ook twee keer per week gaan vliegen vanaf Keulen naar Kiev.

bronnen: www.luchtvaartnieuws.nl en https://112.international

 

21-08

Blue Air start later met Amsterdam - Boekarest

Vanwege de beperkingen die de Nederlandse regering heeft opgelegd voor personen die vanuit Roemenië naar Nederland reizen heeft  Blue Air besloten om de startdatum van haar nieuwe route uit te stellen van 4 september naar 8 oktober.  Dit is de datum tot welke de 14-daagse quarantainemaatregel van kracht is.

 

20-08

Ministers: Vliegen is door getroffen coronamaatregelen veilig

De coronamaatregelen die zijn getroffen voor vliegtuigpassagiers blijken vooralsnog goed uit te pakken. Vliegen blijkt veilig.

Uit onderzoek naar mensen die tijdens hun besmettelijke periode hadden gevlogen, blijkt dat er geen medepassagiers werden besmet. Niet duidelijk was overigens of de personen het virus al tijdens hun vlucht hadden of pas daarna opliepen.

Dat schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in antwoord op vragen van D66, GroenLinks en PvdA. Aanleiding waren meldingen dat op Schiphol in juni en juli tientallen mensen waren aangekomen van wie thuis bleek dat ze besmet waren met het virus.

De ministers wijzen op de bron- en contactonderzoeken die zijn verricht naar de besmettelijke periode van deze personen. De GGD spoort daarbij de medepassagiers op die binnen een straal van 1,5 meter van de mogelijk toen al besmette reizigers hebben gezeten. Het gaat om de mensen die twee stoelen voor, twee stoelen achter en twee stoelen aan weerszijden van de betrokken passagier zaten. Zij kunnen zich laten testen en in isolatie gaan. Ook naar de bemanningsleden wordt contactonderzoek gedaan. Als nabijgezeten medepassagiers zijn doorgereisd, wordt ook het betreffende land geïnformeerd, aldus de ministers.

Het kabinet gaat er dan ook nog steeds van uit dat de maatregelen werken en er geen aanpassing nodig is. Inmiddels zijn wel meer testmogelijkheden op Schiphol mogelijk.

bron: www.metronieuws.nl

 

19-08

Eurowings: vrije midden stoel te boeken vanaf €18

Eurowings heeft de testfase van het nieuwe product succesvol afgerond. Meer dan 5.000 Eurowings klanten hebben de vrije middelste stoel tijdens de proef periode al geboekt.

Met deze innovatie stelt Eurowings lege midden stoelen, die voorheen slechts een onderdeel waren van het BIZclass-tarief, beschikbaar in het hele vliegtuig. De nieuwe aanbieding is te boeken op alle rijen stoelen en op alle Eurowings routes binnen Europa , afhankelijk van beschikbaarheid.

 Als een passagier voor het nieuwe aanbod kiest, wordt de midden stoel geblokkeerd bij de boeking en wordt deze dus gegarandeerd niet meer verkocht. Het nieuwe product is momenteel te boeken via het Eurowings Service Center op +49180 6320320. Vanaf september 2020 hebben klanten van Eurowings ook digitaal toegang tot het nieuwe aanbod via  eurowings.com.

 

Einde aan late vluchten naar Eindhoven Airport

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het dan definitief: vanaf komende oktober mogen er na elf uur 's avonds geen vliegtuiglandingen meer ingepland zijn op Eindhoven Airport. Minister Cora van Nieuwenhuizen  (VVD) van Infrastructuur schrijft dat aan het Eindhovense stadsbestuur

Het schrappen van deze late vluchten was een van de afspraken die gemaakt zijn in de zogenoemde proefcasus Eindhoven Airport, het overleg tussen overheid, luchthaven en omwonenden over de toekomst van Eindhoven Airport. Met de brief van de minister wordt die nu ook geëffectueerd.

Kanttekening daarbij op de eerste plaats is wel dat sinds het uitbreken van de coronacrisis het aantal vluchten van en naar de Eindhovense luchthaven is gekelderd en de noodzaak van late landingen vrijwel is verdwenen. Tweede kanttekening is dat deze afspraak wel de mogelijkheid open laat voor late landingen van vliegtuigen die voor elf uur ‘s avonds zouden arriveren maar die enigszins vertraagd zijn.  

De afspraak over het schrappen van de late landingen vanaf 25 oktober is onderdeel van het afsprakenpakket dat onder leiding van Pieter van Geel is gemaakt met de regio. Doel is om de geluidsoverlast van het vliegverkeer in te dammen.

Behalve door het inperken van de late vluchten moet dat ook gebeuren door het vernieuwen van zestig procent van de vliegtuigvloot op Eindhoven Airport. Dat moet leiden tot een geluidsreductie van dertig procent. Verdere afname van de geluidsoverlast biedt te zijner tijd ruimte om het aantal vluchten wat uit te breiden.

Het overleg over de uitvoering van die afspraken en alle andere zaken die met het vliegveld te maken hebben, gebeurt straks aan de vergadertafel van het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO). Eerder al werd bekend dat Van Geel voorzitter wordt van dat overleg.

bron: www.ed.nl

 

18-08

Corendon legt vluchten vanaf Maastricht tijdelijk stil

De vluchten van Corendon vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA) naar Griekenland verdwijnen in september en oktober van de planning. De reden is het sterk aantal teruggelopen passagiers dat vanaf de luchthaven vertrekt of uitstapt. Door het coronavirus is het aantal vakanties sterk gedaald.

Het besluit van de touroperator heeft geen hele grote gevolgen voor MAA. De luchthaven in Beek had voor dit jaar ingezet op 600.000 passagiers, door de coronacrisis was deze verwachting al bijgesteld naar 100.000. Het besluit van Corendon heeft daarop geen invloed.

Passagiers die al geboekt hadden vanaf Maastricht Aachen Airport kunnen nu kiezen voor vertrek vanaf Schiphol of Brussel.

bron: www.wijlimburg.nl

 

17-08

Ryanair schroeft capaciteit na de zomer terug

Ryanair verwacht in de maanden september en oktober een vijfde minder vluchten uit te voeren. Door de aanhoudende onzekerheden rond het coronavirus blijft het aantal boekingen bij de luchtvaartonderneming achter. Met name in de laatste weken, toen het coronavirus in veel landen en regio's weer oplaaide, was sprake van een terugval.

Volgens Ryanair zal het terugbrengen van de vliegbewegingen vooral effect hebben op de frequentie van vluchten, in plaats van op het schrappen van routes. Dan gaat het onder meer om vluchten naar vakantielanden als Frankrijk en Spanje waar in verschillende regio's weer strengere reisregels gelden. Maar ook Zweden, waar weer extra reisbeperkingen gelden, moet het mogelijk met minder vluchten doen.

Ook naar Ierland, waarvoor nog geen restricties gelden, wordt mogelijk minder gevlogen. Reizigers die vanuit de meeste EU-landen naar Ierland reizen moeten bij aankomst veertien dagen in quarantaine.

bron: www.iex.nl

 

TVTIP: RTL5 volgt Transavia met "Bij ons aan boord"

RTL heeft voor het tweede seizoen van Bij ons aan boord luchtvaartmaatschappij Transavia gevolgd. De kijkers krijgen een half jaar een inkijkje in het reilen en zeilen van het bedrijf.

Voor dit seizoen vielen de makers met hun neus in de boter vanwege het coronavirus. In de lastige tijd worden de Transavia-medewerkers en het personeel van Rotterdam The Hague Airport en Aviapartner Rotterdam worden tijdens hun dagelijkse werkzaamheden gevolgd.

“Toen we begonnen met de opnames hadden we niet kunnen voorzien dat een aantal maanden later onze hele vloot aan de grond zou staan. Toch ben ik blij dat we deze serie konden maken en nu gaan uitzenden. De kijker krijgt op deze manier een unieke kijk in de wereld van de luchtvaart in de ‘normale’ situatie, én ziet hoe dat veranderd is als gevolg van de coronacrisis”, zegt Marcel de Nooijer, CEO bij Transavia.

"Met al die passagiers, collega’s en ook onze partners hebben wij verhalen te over en laten wij graag de dynamiek van de luchtvaart zien. In goede en moeilijke tijden. Medewerkers op de grond en in de lucht zetten alles-op-alles om onze passagiers een prettige reis en veilige vlucht te bieden. Dat laten wij graag zien aan het Nederlandse publiek."

Het tweede seizoen van Bij ons aan boord, dat uit zes afleveringen bestaat, is vanaf donderdag 27 augustus om 20.30 uur te zien bij RTL 5.

bron: www.televizier.nl

Easyjet sluit drie bases in Engeland

EasyJet sluit vanaf 31 augustus drie locaties in het Verenigd Koninkrijk en daardoor gaan 670 banen verloren, meldt de luchtvaartmaatschappij maandag. In totaal schrapt easyJet 1.900 banen in het land en 4.500 in heel Europa.

Het gaat om de bases in Londen Southend en Stansted en een in de Noord-Engelse stad Newcastle. Londen Stansted en Newcastle blijven na 31 augustus deel uitmaken van het easyJet-netwerk.

De vluchtuitvoering vanaf Schiphol naar Stansted Airport lijkt op basis van het boekingssysteem van de low cost carrier beperkt in stand te blijven.

 

14-08

easyJet verkoopt vliegtuigen en huurt deze terug

easyJet heeft conform eerdere berichtgeving 23 vliegtuigen verkocht voor in totaal 608 miljoen Britse pond en huurt deze toestellen vervolgens weer terug. Dit maakte de prijsvechter onder de luchtvaartmaatschappijen vrijdag bekend.

De opbrengst ligt binnen de vooraf afgegeven bandbreedte van 500 tot 650 miljoen Britse pond, die dateert van eind mei van dit jaar. Met de terughuur is ongeveer 123,3 miljoen pond gemoeid.

De toestellen zijn nu 5 tot 9 maanden oud en de toestellen worden door easyJet geduurd tot zij 10 jaar oud zijn. Met deze transactie blijft ongeveer de helft van de vloot van de onderneming nu 'onbezwaard'.

easyJet besloot tot deze sale and leaseback om de financiële positie van  de maatschappij te verbeteren tijdens de coronacrisis.  

bron: www.deaandeelhouder.nl

 

Charleroi: Ryanair neemt het niet zo nauw met coronamaatregelen op de werkvloer

De sociale inspectie stelde bij een controle van Ryanair in de luchthaven van Charleroi meerdere inbreuken op de coronamaatregelen vast. Zo moet het personeel van de Ierse luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld zelf beschermend materiaal kopen. Dat weet De Standaard, die het verslag kon inkijken.

Verschillende werknemers liepen rond zonder mondmasker, op momenten waarop dat verplicht was. Piloten bijvoorbeeld, die in de cockpit geen sociale afstand kunnen bewaren, vlogen zonder mondmasker. De inspectie interviewde meerdere personeelsleden die vertelden dat ze beschermend materiaal, zoals mondmaskers en handschoenen, uit eigen zak moesten betalen.

In maart zouden wel mondmaskers en handgel zijn bezorgd aan het Ryanair-personeel, maar ‘de werkgever heeft nagelaten om die tijdig te vernieuwen en voldoende beschermingsmateriaal voor een goede werking te voorzien’ staat in het inspectieverslag. Volgens de sociale wetgeving moet Ryanair materiaal om veilig te kunnen werken voorzien, en mag dat geen kost zijn voor de werknemer.

Blijkbaar is het personeel van de lagekostenmaatschappij ook niet goed op de hoogte van de coronarichtlijnen op de werkplek. Er zijn geen richtlijnen vanuit het management voor de ventilatie van werkplekken, of het reinigen van kantoren of voertuigen. De sociale inspectie dreigt met dwangmaatregelen als Ryanair de maatregelen niet snel naleeft.

In een reactie belooft de luchtvaartcarrier om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. ‘Ryanair streeft te allen tijde naar het hoogste niveau van bescherming voor onze passagiers en bemanning’, zegt een woordvoerder in De Standaard. ‘Onze procedures houden rekening met de operationele richtlijnen die zijn opgesteld door het European Aviation Safety Agency en het Europees Centrum voor Ziektebestrijding.’

Lees verder op businessam.be

 

13-08

Air Arabia Maroc vliegt 3 weken op Weeze Airport

Tot het einde van deze maand vliegt Air Arabia Maroc tijdelijk naar Weeze Airport.
Het gaat om vluchten naar Tanger en Nador. Naar beide bestemmingen gaat het om drie vluchten per week,  Let op: Deze vluchten zijn alleen te boeken voor personen die (ook) een Marokkaans paspoort hebben.

 

Condor gaat ook Sundair-tickets verkopen

Met een verkoopsamenwerking komen Condor en Sundair dichter bij elkaar. Sundair, is gespecialiseerd in kleinere Duitse luchthavens.

Condor gaat een distributiepartnerschap aan met Sundair. De verkoop van Sundair-vluchten onder SR-vluchtnummers via Condor-verkoopkanalen begint op 13 augustus en de eerste vluchten zijn op 1 september. Een boeking is mogelijk tot twee uur voor vertrek.. Condor ontvangt een commissie voor elke boeking.

Naast de acht Condor-luchthavens in Frankfurt, Düsseldorf, München en Hamburg, Leipzig / Halle, Hannover, Stuttgart en Berlin-Schönefeld, heeft Sundair ook vertrekken op zeven andere luchthavens: Bremen, Dresden, Karlsruhe / Baden-Baden, Kassel, Neurenberg, Paderborn en Berlin-Tegel.

Sundair, gevestigd in Stralsund en met bases op de luchthavens Kassel-Calden, Berlin-Tegel, Dresden en Bremen, werd opgericht in 2016. De touroperator Schauinsland heeft aanzienlijke aandelen. De luchtvaartmaatschappij vliegt voor verschillende touroperators en biedt kaartjes aan voor de verkoop van losse stoelen. De vloot bestaat momenteel uit vijf Airbus A320's en twee A319's.

bron: www.airliners.de

 

Vueling gaat fors afslanken om crisis te boven te komen

De negatieve reisadviezen, nieuwe besmettingshaarden en toenemende angst onder reizigers om te vliegen verhinderen de Spaanse luchtvaartmaatschappij de geleden verliezen het hoofd te bieden.

Vueling, dat zijn thuishaven heeft op El Prat in Barcelona, voorziet voor het komende jaar een reducering van 12% voor binnenlandse en van 26% van Europese vluchten. Van de in totaal 120 vliegtuigen, zullen er 48 op de grond blijven tot minimaal het komende jaar. Bij Vueling zullen na beëindiging van de ERTE’s bezuinigingen op de personeelskosten worden doorgevoerd en naar alle waarschijnlijkheid zal ook het aantal vliegbestemmingen worden gereduceerd.

bron: https://inspanje.nl

 

11-08

Transavia start met verkoop van pakketreizen

Transavia start vandaag met het aanbieden van pakketreizen. MetTransavia Holidays kunnen reizigers zelf een volledige vakantie samenstellen met een vlucht, accommodatie en optioneel een huurauto, transfer of activiteit. Op deze manier biedt Transavia naast alleen vliegtickets, nu ook pakketreizen aan.

Transavia merkt al enige tijd dat veel passagiers kiezen voor gemak en daarnaast geven veel passagiers aan juist nu in de Corona-crisis behoefte te hebben aan zekerheid waardoor Transavia voor deze doelgroep een passend product lanceert. Met Transavia Holidays is elke boeking gedekt met de garantie van de SGR. Zo zorgt Transavia ervoor dat deze groep Nederlanders ook in deze tijd met een vertrouwd gevoel op vakantie kan.

Met Transavia Holidays kunnen vakantiegangers kiezen uit verschillende accommodaties, van kleinschalige hotels tot vakantiehuisjes en boetiekhotels. Het nieuwe platform biedt alleen accommodaties aan met de beste reviews van TripAdvisor. Zo kan iedereen naar eigen wens en budget zijn of haar favoriete vakantie zelf samenstellen en maakt Transavia vakantie vieren voor iedereen toegankelijk. Bij de introductie van Transavia Holidays, is en blijft Transavia ook gericht op de samenwerking met haar partners om de reismarkt in Nederland te bedienen. Zodoende kan samen met de partners de consument een zo ruim mogelijk assortiment worden aangeboden.

Transavia Holidays wordt aangeboden in samenwerking met Airtrade. Dit betekent dat wanneer er een vakantie geboekt wordt bij Transavia Holidays, de reiziger een overeenkomst afsluit met Airtrade. Airtrade is als organisatie aangesloten bij de ANVR en SGR, wat een goede verzekerde reis garandeert.  

Lees verder op: www.transavia.com

 

 

Vueling hervat vluchten vanaf Amsterdam en Brussel

Vueling plant gedurende de maand augustus 2020 meer dan 220 routes, De startdatum voor deze vluchtuitbreiding was 9 augustus. Diverse reisbeperkingen blijven de werking van de luchtvaartmaatschappij beïnvloeden, met mogelijke lastminuteaanpassingen.

Amsterdam - Santiago de Compostela 1 wekelijks
Amsterdam - Florence, Ibiza, Palma de Malorca, Rome, Valencia 2 wekelijks
Amsterdam - Alicante 3 wekelijks
Amsterdam - Malaga 4 wekelijks
Amsterdam - Barcelona 14 wekelijks

Brussel - Valencia 2 wekelijks
Brussel - Alicante, Malaga  3 wekelijks
Brussel - Barcelona 7 wekelijks

Dusseldorf - Barcelona 3 wekelijks

Bron: www.routesonline.com

 

06-08

PvdA en GroenLinks willen €1 leefbaarheidsbijdrage op Eindhoven Airport

PvdA en GroenLinks willen dat er voortgang gemaakt wordt met de invoering van de zogenaamde leefbaarheidsbijdrage op Eindhoven Airport.
Het invoeren van een dergelijke heffing van één euro per passagier die via de luchthaven reist, had wat juridische poten in de grond.

Het plan, dat in 2018 voor het eerst geopperd werd in de gemeenteraad, leek op juridische grond, niet haalbaar.Inmiddels is duidelijk geworden dat de 1 euro-heffing wel mogelijk is.

PvdA en GroenLinks willen daarom weten of de gemeente, als aandeelhouder van Eindhoven Airport, wil aandringen bij de directie van de luchthaven, om de leefbaarheidsbijdrage in te voeren.

bron: https://studio040.nl

 

Italië dreigt met vliegverbod Ryanair om niet volgen coronaregels

De Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC dreigt budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair te verbieden in het Zuid-Europese land te mogen vliegen. Het Ierse bedrijf zou zich herhaaldelijk niet aan de coronaregels houden. Ryanair ontkent alle aantijgingen en zegt wel volledig aan de regels te voldoen.

Volgens ENAC houdt Ryanair zich niet aan de verplichting om voldoende afstand te bewaren tussen de passagiers. Luchtvaartmaatschappijen mogen daar onder voorwaarden wel van afwijken, maar ook aan die voorwaarden voldoet de prijsvechter niet, zegt de luchtvaartwaakhond. Als Ryanair de regels blijft breken, schorst ENAC de vliegmaatschappij. Dan zou Ryanair niet meer in Italië mogen landen en opstijgen.

Ryanair laat weten dat de beschuldigingen van de Italiaanse autoriteiten 'feitelijk onjuist' zijn. "Ryanair voldoet volledig aan de Italiaanse maatregelen en onze klanten kunnen gerust zijn dat we er alles aan doen om de interactie tussen passagiers te verminderen zowel aan boord van onze vliegtuigen als op de vliegvelden."

bron: www.parool.nl
 

05-08

Eurowings vliegt weer tussen Schiphol en Stuttgart + opstart vanaf Dusseldorf en Keulen

Eurowings heeft deze week de lijndienst tussen Schiphol en Stuttgart hervat. De Duitse prijsvechter voert de vluchten vier keer per week uit.

Begin juli herstelde Eurowings al de lijndienst tussen Schiphol en Hamburg, waardoor zij nu weer op net zoveel bestemmingen vanaf de Nederlandse luchthaven vliegt als vóór de coronacrisis.

Eurowings hervat de komende maanden steeds meer routes, waardoor er aan het eind van het zomerseizoen naar verwachting 85 bestemmingen bediend worden.

De komende weken worden opgestart:

Vanuit Düsseldorf kunnen Eurowings-passagiers vanaf augustus weer reizen naar Bari, Porto of Lyon. Vanaf Keulen / Bonn vliegt Eurowings vanaf augustus naar Catania in Italië, Kavala in Griekenland en Bastia op Corsica.

Vanaf Düsseldorf kan er weer gevlogen worden naar de Poolse steden Wroclaw en Kraków, evenals naar Genève en Newcastle. Gasten kunnen vanaf september ook weer vluchten boeken naar Nice, Venetië en Dubrovnik.
Vanaf september vliegt Eurowings van Keulen / Bonn naar Faro in Portugal, naar Boedapest in Hongarije en naar Dresden.

 

04-08

Transavia krijgt 42 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling

Transavia heeft 42 aanmeldingen binnengekregen van werknemers die vrijwillig willen vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij. Binnenkort worden die aanvragen beoordeeld, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. De afgelopen tijd werd al duidelijk dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de coronacrisis en dat Transavia en moederbedrijf KLM moeten reorganiseren.

In totaal gaan KLM, Transavia en andere KLM-dochters met ongeveer 5000 medewerkers minder door, werd onlangs bekend. KLM opende eerder zelf ook een vrijwillige vertrekregeling. Daar meldden ruim 2400 medewerkers zich voor aan. Ook werden tijdelijke contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Komende tijd moeten er bij KLM nog zo'n 1500 mensen ontslagen worden.

Wat de ingrepen precies voor Transavia betekenen is nog onduidelijk. Bij de budgetmaatschappij werken nu ongeveer 2600 mensen. Volgens de zegsvrouw is het nog te vroeg om over het verdwijnen van arbeidsplaatsen te spreken. "Transavia heeft als doel om zo snel mogelijk weer een winstgevend bedrijf te worden en werkt op dit moment aan een herstructureringsplan om dit doel te bereiken. Wel is het zo dat we maanden niet hebben gevlogen en ook de komende tijd minder vluchten zullen uitvoeren. We zullen dus stevig op de kosten moeten besparen", geeft ze aan. "We verkennen nu de mogelijkheden om richting de toekomst nog scherper naar de kosten te kijken en kijken ook naar de grootte van de organisatie."

bron: www.welingelichtekringen.nl

 

Meer capaciteit bij easyJet, Ryanair en Wizz Air

easyjet: “Het is erg bemoedigend om te zien dat we in juli een hoger dan verwachte vraag en bezettingsgraad van bijna 84% hebben gezien.  De boekingen voor de rest van de zomer presteren beter dan verwacht en als gevolg daarvan hebben we besloten om onze planning voor het vierde kwartaal uit te breiden waarbij we ongeveer 40% van de totale capaciteit zullen vliegen.

Ryanair vloog in juli op ongeveer 40 procent van het oorspronkelijk geplande vluchtschema. De bezettingsgraad aan boord van de 737’s was 72 procent. In totaal vervoerde de maatschappij 4,4 miljoen passagiers, waar dat vorig jaar in dezelfde maand nog 14,8 miljoen waren. Echter, het aantal passagiers is flink gestegen ten opzichte van juni: toen vlogen er slechts 400.000 mensen aan boord van de budgetmaatschappij.

Ook Wizz Air heeft de resultaten over juli bekendgemaakt. De maatschappij vloog 1,8 miljoen passagiers. Ten opzichte van vorig jaar is dat 53 procent. Ook bij Wizz Air is sprake van een flinke toename in passagiersaantallen ten opzichte van juni, toen de maatschappij iets meer dan 500.000 passagiers vervoerde. Het bedrijf geeft aan op 74 procent van de geplande capaciteit te hebben gevlogen, met een bezettingsgraad van 61 procent.

bronnen: www.travelpro.nl en www.upinthesky.nl

 

 

02-08

Griekenland verbiedt Wizz Air vluchten UPDATE)

Op 2 augustus kondigde Wizz Air aan dat het verbod, na overleg met de Griekse autoriteiten, werd opgeheven. De luchtvaartmaatschappij dringt er bij passagiers op aan om de formulieren voor passagierszoeker correct in te vullen en te presenteren bij het instappen.

--

Een paar uur geleden gaf Griekenland een verordening uit dat Wizz Air vluchten niet mogen landen op Griekse luchthavens. De reden is dat de vervoerder de verplichtingen met betrekking tot COVID-19 niet nakomt.

Op 2 augustus 21:00 uur geven de Griekse autoriteiten de Notice to Airmen (NOTAM) uit. Het wordt onmiddellijk van kracht en duurt tot 14 augustus. Het schort Wizz Air op om vluchten naar Griekenland uit te voeren omdat de luchtvaartmaatschappij de voorschriften niet volgt.

Volgens een eerdere NOTAM, A2138 / 20, moeten alle operators die naar Griekenland vliegen de locatorformulieren van passagiers controleren voordat ze instappen. Het niet hebben van de PLF resulteert in een weigering van toegang. Blijkbaar heeft Wizz Air dit niet goed gecontroleerd.

Wizz Air vliegt vanuit onze regio alleen vanaf Dortmund naar diverse Griekse bestemmingen.

Lees het hele artikel op: airwaysmag.com

 

01-08

Verzamelbak routenieuws Wizz Air en Eurowings

Wizz Air
Vanaf 9 augustus vliegt Wizz Air twee keer per week vanaf Düsseldorf naar Mykonos.
Wizz Air verschuift de startdatum van haar route van Dortmund naar Marrakech naar 25 oktober

Eurowings
Eurowings in de zomer van 2021 vliegen van  Düsseldorf naar Santorini. Vanaf 21 mei zal de luchtvaartmaatschappij deze route één keer per week uitvoeren.

Long Haul

Wizz Air

Wizz Air start op 17 september met een route tussen Milaan Malpensa en  Alexandrië. Er staan drie vluchten per week gepland.

Wizz Air start weer een aantal routes op vanaf Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Voor ons kan het  interessant zijn om  de nieuwe routes via Athene of Larnaca te boeken . Ook interessant is vliegen via de al bestaande routes vanaf Boekarest, Boedapest, Cluj-Napoca, Katowice en Sofia.
 

31-07

Speculatie: Fuseren Condor en Tuifly Duitsland?

Samen uit de crisis? Volgens een rapport zijn er plannen om een ​​joint venture te vormen tussen Condor en Tuifly Duitsland.

In 2016 was Tuifly van plan te fuseren met het vakantievliegers van Niki en Air Berlin . Er kwam niets van terecht en van de drie potentiële partners overleefde alleen de luchtvaartmaatschappij van de Duitse reisorganisatie. Nu wordt er gespeculeerd over een nieuwe alliantie.

De Börsen-Zeitung schreef dat "politici" een joint venture tussen Condor en Tuifly promoten. Beide bedrijven kregen financiële steun van de staat, de Tui-groep in de corona-crisis, Condor eerder na het faillissement van het moederbedrijf Thomas Cook. De luchtvaartmaatschappijen geven geen commentaar.

bron: www.aerotelegraph.com

 

Faillissement Level, wat is de rol van Vueling?

De ANVR heeft onlangs Vueling een vraag gestuurd over de vouchers die door Vueling worden aangeboden voor tickets die door Vueling zijn uitgegeven, maar waarvoor niet werd gepresteerd als gevolg van het faillissement van Level.

De ANVR ontving veel berichten dat Vueling voor deze tickets vouchers aanbiedt en dat zij niet over kunnen gaan tot restitutie. De ANVR heft Vueling erop gewezen, dat zij slechts optreedt als agent van Level en dat zij door uitgifte van een voucher van Vueling zelf partij worden. Dat kan wel, maar alleen als de partijen (agent en/of passagier) daarmee instemmen.

‘In de berichten werd tevens de suggestie gewekt dat Vueling geen terugbetaling kon doen vanwege het faillissement van Level’, zegt de ANVR. ‘Dit houdt alleen stand als Vueling het geld van het ticket al heeft doorbetaald aan Level. Dat zou wel heel merkwaardig zijn, aangezien tickets die door een andere luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd dan de ticketing airline, met de betreffende ‘operating carrier’ worden afgerekend via IATA Clearing House nadat de vlucht is uitgevoerd.

Het is dus zeer aannemelijk dat Vueling het bedrag van de vooruitbetaalde tickets nog steeds in haar bezit heeft en dientengevolge tot terugbetaling moet overgaan. Deze stelling wordt nog eens versterkt door het aanbod van Vueling zelf. Als Vueling immers niet verplicht is om een restitutie te verstrekken, dan ligt het in de huidige marktomstandigheden niet in de verwachting dat Vueling uit vrije wil ‘Sinterklaas’ zal spelen.

bron: www.travmagazine.nl

 

30-07

Eindhoven Airport blijft ook in 2022 op 41.500 vliegbewegingen

Ook voor het jaar 2022 is het maximaal aantal vliegbewegingen op Eindhoven Airport vastgesteld op 41.500. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in samenspraak met staatssecretaris Visser van Defensie besloten.

Ze informeert de Tweede Kamer hierover in een vandaag gepubliceerde brief. Hierin geeft de minister ook aan dat in de nieuwe medegebruiksvergunning voor 2022 niet de volledige civiele geluidscontour van 10,3 km2 vergund zal worden maar een kleiner gedeelte hiervan. Om de nieuwe geluidscontour die in 2022 geldt te bepalen, worden nog berekeningen uitgevoerd. Vast staat dat de voor Eindhoven Airport geldende maximaal toegestane geluidbelasting in 2022 kleiner zal zijn dan voorgaande jaren.

De minister zegt verder op korte termijn duidelijkheid te geven over een ambitieus maar realistisch scenario voor de toekomstige ontwikkeling van Eindhoven Airport richting 2030. Verder gaat zij in de brief in op het onlangs opgerichte Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO), de nieuwe permanente overlegstructuur onder voorzitterschap van de heer Van Geel. De luchthaven kijkt uit naar een constructieve samenwerking.

Lees verder op: Eindhoven Airport

 

28-07

Ryanair dreigt bases in Spanje en Italië te sluiten

Ryanair dreigt bases in Italië en Spanje te sluiten als er geen nieuwe arbeidsovereenkomsten met vakbonden worden bereikt.

In een gesprek met investeerders zei Ryanair-CEO Michael O’Leary dat de luchtvaartmaatschappij “kijkt naar sluitingen van bases in Spanje, waar de vakbonden op dit moment nog niet akkoord zijn gegaan met de loonsverlagingen die we nodig hebben”.

O’Leary zei ook dat er “een reëel risico bestond voor sommige regionale bases in Italië, waar je een combinatie hebt van traag tempo van onderhandelingen met vakbonden, maar ook van de Italiaanse regering die de lonen van Alitalia probeert op te leggen” [aan andere luchtvaartmaatschappijen, red.].

Lees verder op www.upinthesky.nl/2020/07/28/ryanair-dreigt-bases-in-spanje-en-italie-te-sluiten

 

27-07

Ryanair heroverweegt sluiting Weeze na ommezwaai piloten

Ryanair heroverweegt het voornemen om haar bases in Duitsland te sluiten. Dit weekend zijn Duitse Ryanair-piloten toch akkoord gegaan met een kostenbesparingspakket van het bedrijf. Vorige week stemden de piloten nog tegen die deal.

Na de stemming zei de prijsvechter geen andere keus te hebben dan een sluiting van Frankfurt Hahn, Berlijn Tegel en Düsseldorf Weeze. Voor Keulen, Frankfurt, Karlsruhe en Memmingen zou deze winter het doek vallen. “Mogelijk moeten we daar opnieuw naar kijken nu de piloten de deal hebben geaccepteerd”, zei topman Michael O’Leary in een gesprek met investeerders, meldt Reuters.

Volgens Ryanair heeft pilotenvakbond VC dit weekend een ommezwaai gemaakt en de voorwaarden van de loondeal toch geaccepteerd, onder druk van piloten die bang waren voor banenverlies. Er is geen tweede stemming gehouden over de deal, die hetzelfde is als het pakket waar de piloten aanvankelijk tegen stemden.

Onderdeel van de deal is een salarisvermindering van 20 procent en meer flexibiliteit in de vliegschema’s. Volgens Ryanair hebben nu 85 procent van de piloten en 75 procent van het cabinepersoneel door heel Europa ingestemd met het pakket. De loonsverlagingen moeten tegen 2024 zijn teruggedraaid.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 
Transavia neemt zorgen Consumentenbond niet weg

Transavia is er niet in geslaagd de zorgen van de Consumentenbond weg te nemen over de problemen rondom geannuleerde vluchten. Die conclusie trekt de Consumentenbond na een gesprek met de luchtvaartmaatschappij.

De Consumentenbond krijgt veel klachten over Transavia en wilde daarom met de luchtvaartmaatschappij in gesprek. Consumenten klagen onder andere over het niet ontvangen van vouchers, het uitblijven van terugbetalingen, onterechte kosten die in rekening worden gebracht voor omboeken en de slechte bereikbaarheid van de klantenservice.

In het gesprek, dat donderdag 16 juli plaatsvond, zei Transavia de vele klachten te betreuren. Ook gaf de luchtvaartmaatschappij aan de capaciteit van zijn klantenservice te hebben opgeschroefd. En sinds kort kunnen reizigers via de website om restitutie vragen. Maar op veel vragen van de Consumentenbond gaf Transavia geen concreet antwoord. Zo bleven harde toezeggingen over de termijn waarbinnen de maatschappij klachten en terugbetaalverzoeken denkt af te handelen uit. En ook op de uitnodiging om actief te worden op Klachtenkompas ging Transavia niet in. Terwijl op dit klachtenforum van de Consumentenbond inmiddels al ruim 300 klachten over de luchtvaartmaatschappij staan.

Lees verder op: www.consumentenbond.nl/nieuws/2020/transavia-neemt-zorgen-consumentenbond-niet-weg

 

21-07

Ryanair dreigt (toch) basis op Weeze te sluiten

In tegenstelling van wat wij eerder meldde wil Ryanair waarschijnlijk de basis op Weeze sluiten en niet die op Düsseldorf Internationaal

De directeur van Airport Weeze, Ludger van Bebber, verzekert dat hij nog niets specifieks weet. Er is nog steeds geen communicatie Ryanair,  maar de situatie moet serieus worden genomen.

Nadat bekend werd dat de sluiting betrekking had op verschillende Duitse vestigingen melde "Pro Niederrhein" (dat Airport Weeze ondersteunt) dinsdag  dat Ryanair van plan was Weeze als basis te sluiten.

Mogelijk kan deze stap nog worden voorkomen als de Duitse pilotenvakbond gaat meewerken aan de bezuinigingen. Ryanair is van plan de komende week meer informatie te verstrekken aan medewerkers. Er is namelijk nog geen persbericht van de luchtvaartmaatschappij,

Ludger van Bebber wil niet speculeren. Hij wijst er alleen op dat zelfs een verlies van de basis niet hoeft te betekenen dat Ryanair niet meer vanuit Weeze vliegt. De vliegtuigen kunnen ook elders gestationeerd zijn en vliegen nog steeds naar Weeze, zoals in Eindhoven het geval is.

Lees het originele artikel in het Duits op : https://rp-online.de/nrw/staedte/kleve/ryanair-wegen-gescheiterter-tarifverhandlungen-basis-weeze-gefaehrdet_aid-52318477

 

 

Ryanair dreigt  Duitse bases te sluiten (UPDATE)

20-07: Duitse piloten hebben de crisis-cao afgewezen. Ryanair is van plan om morgen massale ontslagen en sluitingen van de basis aan te kondigen.

Officieel wordt het de "noodovereenkomst in reactie op de Covid 19-crisis" genoemd. Ryanair en de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit onderhandelen al enkele weken over een nieuwe tijdelijke cao. Het zou moeten helpen om met lagere lonen de gevolgen van de dalende vraag te dempen. Er was vooraf veel kritiek op het voorstel. De luchtvaartmaatschappij profiteert van haar machtspositie, zei de vakbond .

Deze kritiek was nu ook merkbaar in de stemming. 87,6 procent van de Duitse piloten van Ryanair nam deel aan de stemming. Slechts 49,4 procent van de kiezers zei ja tegen de nieuwe cao . De Association Cockpit wil nu, ondanks de afwijzing door de achterban, met het management van de low cost airline naar een nieuwe oplossing zoeken.

Maar van Ryanair komen al dreigende woorden. Het nee tegen de nieuwe cao heeft volgens Ryanair al snel gevolgen. 'Massale ontslagen en aankondigingen van sluitingen van bases worden waarschijnlijk al dinsdag aangekondigd. .

Ryanair had een vergelijkbare aanpak aan bij Lauda(motion). De basis in Stuttgart werd gesloten nadat de piloten nee hadden gezegd tegen de nieuwe cao.

bron: www.aerotelegraph.com

Update 21 juli: Ryanair is van plan om verschillende bases in Duitsland te sluiten.Het begint op 1 november met de voorheen belangrijke Ryanair-basis in Frankfurt (Hahn). Dat betekent: banen schrappen. De bases in Berlijn en Düsseldorf zouden ook voor de winter sluiten. Slecht nieuws gesprekken volgen ook op Keulen.Het lijkt er op dat de basis op Weeze buiten schot blijft.

 

20-07

ILT: passagiers hebben weer de keuze tot terugbetaling van vliegtickets

KLM, Corendon, Transavia en TUI gaven passagiers niet de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij annulering van vluchten door corona, ook al maakten passagiers bezwaar tegen vouchers. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar onderzoek naar het voucherbeleid van de afgelopen maanden.

Inmiddels hebben de vier hun beleid aangepast. De ILT voert nog wel interventiegesprekken over de termijn van terugbetaling. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stuurt het rapport vandaag naar de Tweede Kamer.

Passagiers hebben weer de keuze tussen terugbetaling van de ticketprijs, een vervangende vlucht of een voucher. Passagiers die onvrijwillig een voucher hebben ontvangen, krijgen alsnog hun geld terug. Aandachtspunt vormt nog wel de termijn van terugbetaling. Volgens de regels moeten luchtvaartmaatschappijen binnen zeven dagen terugbetalen. Vanwege corona is het aantal verzoeken voor terugbetaling zo uitzonderlijk hoog dat terugbetaling binnen deze termijn praktisch niet haalbaar is.

Met de vier luchtvaartmaatschappijen wordt daarom een interventiegesprek gehouden om afspraken te maken over een redelijke terugbetalingstermijn. De gesprekken vinden plaats in juli en augustus en zijn niet vrijblijvend. Luchtvaartmaatschappijen die na een waarschuwing afspraken niet naleven, krijgen van de ILT een herstelsanctie in de vorm van een last onder dwangsom.

Lees verder op: www.ilent.nl

 

17-07

easyJet verdubbelt in augustus aantal bestemmingen vanaf Schiphol

Prijsvechter easyJet verdubbelt het aantal bestemmingen vanaf Schiphol in augustus ten opzichte van juli en voegt 21 bestemmingen weer toe aan haar netwerk Zo wordt er o.a. weer gevlogen op Wenen, Venetië, Rome, Kopenhagen en Belfast.

Ook laat het bedrijf klanten vervroegd boeken op vluchten tot 30 september 2021. Zo geeft easyJet naar eigen zeggen passagiers wier reisplannen door de pandemie zijn verstoord meer opties om hun reis te verplaatsen.

Op 1 juli begon easyJet weer te vliegen vanaf Schiphol, nadat de prijsvechter sinds eind maart de vliegtuigen aan de grond had gehouden vanwege de uitbraak van het coronavirus.

bron: www.nieuws.nl

 

15-07

Blue Air lanceert Schiphol -Boekarest

Vanaf 4 september heb je dagelijkse vluchten van Amsterdam naar Boekarest met Blue Air. Dit zijn de enige low cost vluchten vanaf Schiphol naar Roemenië.

Wizz Air vliegt naar meerdere Roemeense bestemmingen, waaronder Boekarest vanaf Eindhoven.

Tarom en KLM zijn ook aktief op deze route.

 

11-07

Beslist.nl: Houd rekening met hogere bagagetarieven

'Reizigers die deze zomer binnen Europa met het vliegtuig op vakantie gaan, moeten rekening houden met hogere tarieven voor het meenemen van een koffer.' Dat onderzocht Beslist.nl. Bagagekosten zijn in de afgelopen drie jaar met bijna 20 procent gestegen. In vergelijking tot vorig jaar zijn de tarieven met gemiddeld 9 procent gestegen.

De website analyseert al een aantal jaar de hand- en ruimbagagerichtlijnen van diverse airlines. Er zijn onder andere tien luchtvaartmaatschappijen geanalyseerd die vanuit Nederland vaak worden geboekt voor vluchten binnen Europa, waaronder KLM, Ryanair, TUIfly en Transavia.

Uit het onderzoek naar het online inchecken van kleine koffers (15 kilo) is gebleken dat de kosten in de periode van 2017 tot 2020 zijn gestegen naar gemiddeld 25,73 euro voor een enkele reis. Dit is een stijging van 18 procent. Voor een koffer van 23 kilo betaal je gemiddeld 31,89 euro voor een enkele reis. Dit is een toename van 22 procent in de afgelopen drie jaar.

De grootste absolute stijging werd waargenomen bij het in Eindhoven gestationeerde Wizzair. De luchtvaartmaatschappij verhoogde het (flexibele) tarief van een koffer van 21 tot 68 euro, naar 30 tot 109 euro.

Verder is gebleken dat de prijzen van het rolkofferbeleid van Ryanair aanzienlijk zijn toegenomen. Het beleid werd in 2018 geïntroduceerd, oftewel kleine tassen kunnen gratis mee aan boord en tegen bijbetaling kan een kleine koffer van maximaal 10 kilo worden meegenomen. Het introductietarief was 6 tot 10 euro. Inmiddels is het tarief echter bijna verdubbeld naar 10 tot 25 euro.

In het onderzoek is er ook gekeken naar eventuele wijzigingen door het coronavirus. Hieruit blijkt dat het virus niet heeft gezorgd voor andere bagagerichtlijnen en/of -kosten

bron: https://radar.avrotros.nl

 

10-07

Wizz Air opent basis in Roemeens Bacau

Wizz Air is van plan is 12 nieuwe routes vanuit Bacau in Roemenië te introduceren.
Voor onze regio van belang is de route van Bacau naar Charleroi. Deze start op 29 oktober met drie vluchten per week.

 

09-07

Ryanair wil in België 84 medewerkers afdanken

Omdat er nog geen akkoord is over een loonsverlaging, wil Ryanair 84 van zijn 500 Belgische medewerkers ontslaan, zeggen de bonden. ‘Ze voeden een angstklimaat.’

Ryanair wil in ons land 44 piloten en 40 stewards ontslaan. Dat heeft de Ierse lagekostenmaatschappij vanmiddag in een interne webcast aangekondigd, zeggen de christelijke vakbond CNE en de pilotenvereniging Beca. Ryanair, dat in totaal zo’n 500 mensen tewerkstelt in België – waarvan 170 piloten –, zou volgens de vakbonden morgen de procedure voor de wet-Renault opstarten.

De aankondiging komt er nadat Ryanair al weken heeft geëist dat het Belgische personeel een loonsverlaging zou slikken. Piloten zouden de twee volgende jaren een vijfde moeten inleveren, en de twee daaropvolgende jaren 14 procent, zegt Alain Vanalderweireldt van de Belgian Cockpit Association (Beca). Het personeel heeft begrip voor de moeilijke situatie waarin de luchtvaartsector verkeert, en wil tijdelijk inleveren, maar dat Ryanair onder meer ook de indexatie van lonen wil opschorten tijdens, is een brug te ver.

Bovendien wil het personeel de garantie dat de loonsinspanningen ongedaan worden gemaakt, zodra de maatschappij op winst begint uit te keren aan aandeelhouders. ‘Maar in plaats van dat compromis te aanvaarden, blijft Ryanair de druk op de piloten en hun vertegenwoordigers opvoeren’, zei Beca gisteren nog in een persbericht. De pilotenvereniging beschuldigt Ryanair ervan ‘angstklimaat’ te creëren.

Een woordvoerder van Ryanair wil het bericht (nog) niet bevestigen. De Ierse luchtvaartmaatschappij kondigde eerder wel 3.000 ontslagen aan in Europa door de coronacrisis. Onder meer in Ierland en het Verenigd Koninkrijk werden wel akkoorden bereikt over loonsverlagingen om banen te behouden.

bron: www.standaard.be

 

08-07

Transavia: wintersportvluchten vanaf Brussel naar Innsbruck

Transavia breidt haar wintersportvluchten uit. Naast vertrek vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, is het voor sportliefhebbers nu ook mogelijk vanaf Brussel naar de sneeuw in Oostenrijk vliegen.

Transavia vliegt vanaf 17 december 2020, tweemaal per week, op donderdag en zondag vanaf Brussel naar Innsbruck.

 

06-07

Doorstart voor Roemeens Blue Air

Blue Air is nieuw leven ingeblazen nadat de gemeentelijke rechtbank van Boekarest haar verzoek om een ​​vorm van faillissementsbescherming te krijgen had goedgekeurd.. De procedure stelt de luchtvaartmaatschappij in staat haar activiteiten voort te zetten en inkomsten te genereren voor de komende 18 maanden zonder schuldeisers of passagiers terug te betalen. Volgens de overeenkomst tussen de luchtvaartmaatschappij en haar schuldeisers zal de luchtvaartmaatschappij haar leningen op een later tijdstip volledig terugbetalen.

De luchtvaartmaatschappij begon weer met chartervluchten in juni en vanaf 1 juli begon de maatschappij met de herintroductie van een klein netwerk van 29 bestemmingen. Er zijn plannen om dit uit te breiden tot bijna 50 bestemmingen zodra de Roemeense vluchtbeperkingen op 16 juli weer zijn verdwenen.

Vóór de sluiting had Blue Air vluchten naar 100 bestemmingen in 20 landen en wilde het zijn netwerk uitbreiden door deze zomer nieuwe routes te lanceren. Blue Air vliegt vanuit onze regio vanaf Brussel en Keulen naar diverse Roemeense bestemmingen

Lees het hele artikel in het Engels op Simply Flying

 

03-07

Kamer wil vakantiereizen naar coronabrandhaarden kunnen stoppen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden. Aanleiding is de aankondiging van reisorganisatie Corendon om vanaf volgende week weer zonvakanties naar Turkse badplaatsen aan te bieden, terwijl voor dat land nog een oranje reisadvies geldt.

Zo’n advies om alleen voor essentiële reizen het vliegtuig te pakken, is volgens de Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GL) en Jan Paternotte (D66) kennelijk niet genoeg om zonaanbidders af te schrikken. “We zoeken dus iets wat sterker voorkomt dat onnodige reizen worden gemaakt naar coronahotspots”, zegt Paternotte. De Kamer schaarde zich achter het tweetal.

Paternotte noemt de Belgische aanpak als voorbeeld. Daar moeten reizigers met een schriftelijke verklaring kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is. “Met een boeking in een Corendon-resort ben je er dan niet.” Denemarken hanteerde een vergelijkbaar beleid voor inkomende reizigers.

bron: www.nieuws.nl

zie ook: Corendon stelt hervatting Turkije-vakanties uit

 

 

Franse Groenen willen vliegquotum voor elke burger en einde van het lowcostmodel: ‘Op is op en gedaan met vliegen’

De Franse politieke partij GénérationEcologie wil burgers in de toekomst een vliegquotum toekennen, eerder dan vliegtuigreizen meer te gaan belasten om de CO2-uitstoot te reduceren. Eens het quotum is opgebruikt kan de Franse man of vrouw niet meer op een vliegtuig stappen.

Het wetsvoorstel werd donderdag door Delphine Batho, de voorzitter van  GénérationEcologie, verdedigd op de Franse radiozender RMC. Batho was een jaar lang minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie in de regering Macron.

Iedere burger zou een quotum toegekend krijgen dat hem toelaat een welbepaald aantal kilometers af te leggen per vliegtuig. Eens dat quotum is opgebruikt moet diezelfde burger tot het jaar daarop wachten om terug op een vliegtuig te kunnen stappen.

Volgens Bato is er dringend nood aan de reorganisatie van het vliegverkeer in de wereld om de CO2-uitstoot te beperken in de strijd tegen de klimaatwijziging. ‘We kunnen niet langer het globale vliegverkeer elke tien jaar verdubbelen. Dat is niet compatibel met de strijd tegen de klimaatverandering’.

GénérationEcologie verzet zich tegen voorstellen om mensen meer te laten betalen voor vliegtuigreizen in de vorm van bijkomende belastingen. Zo’n maatregel is recent in Oostenrijk ingevoerd. Daar kost een ticket voortaan minstens 40 euro. Ook komt er een toeslag van 30 euro op vluchten van 350 kilometer of minder. De maatregel maakt deel uit van het steunplan dat de conservatief-groene Oostenrijkse regering recent goedkeurde voor luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines, een dochtermaatschappij van Lufthansa.

Volgens Bato kunnen mensen die over de financiële middelen beschikken dan gewoon blijven vliegen door extra belastingen te betalen. Dat terwijl minder gegoede burgers dat niet kunnen. Daarom moet elke burger een quotum toegekend krijgen dat hem toelaat ‘van tijd tot tijd een vliegtuigreis te ondernemen’. Zakelijk, intra-Frans (Corsica en overzeese gebieden) en familiaal vliegverkeer zouden van de maatregel uitgesloten blijven. Het gaat dus enkel en alleen over vakantiereizen en weekenduitstappen. Bato denkt niet dat mensen zullen trachten misbruik te maken van zogenaamde ‘loopholes’. Met de wagen naar België reizen bijvoorbeeld om daar een vliegtuig te nemen. ‘Tijdens de lockdown hebben de Fransen bewezen zeer gedisciplineerd om te gaan met opgelegde maatregelen.’

Lees verder op businessam.be

 

Ryanair wil in juli bijna alle reizigers hebben terugbetaald

Ryanair heeft aangekondigd 90 procent van haar gedupeerde reizigers in juli te willen hebben terugbetaald, zowel met geld als met vouchers. De maatschappij geeft aan de afgelopen maand al een groot deel van haar reizigers te hebben terugbetaald.

De Ierse prijsvechter is sinds juni, toen het hoofdkantoor van het bedrijf heropende, bezig met het terugbetalen van reizigers. Alle reizigers die vanwege een in maart geannuleerde vlucht geld terug kregen zijn volgens Ryanair terugbetaald. Eind juli wil de maatschappij 90 procent van de reizigers met een ticket voor een vlucht tussen maart en juni hebben terugbetaald.

Een uitzondering zijn passagiers die hun vlucht niet direct bij Ryanair hebben geboekt. De Ierse maatschappij geeft aan dat het langer zal duren om deze reizigers te vergoeden omdat veel reisorganisaties niet de correcte informatie doorgeven aan de maatschappij.

bron: www.upinthesky.nl

 

01-07

D66 wil nachtvluchten verder terugdringen met ‘uitsterfbeleid’

Regeringspartij D66 wil een "uitsterfbeleid" voor nachtvluchten op Schiphol. Als nachtelijke start- en landingstijden vrijkomen doordat luchtvaartmaatschappijen failliet gaan of snijden in hun vluchtaanbod, moeten die zogenoemde slots niet opnieuw worden uitgegeven, vindt Kamerlid Jan Paternotte. "Opgestaan, nachtvlucht vergaan."

D66 pleit al langer voor een forse afname van het aantal nachtvluchten, omdat die voor omwonenden van Schiphol veel overlast veroorzaken. Het kabinet heeft in het vorige week overeengekomen steunpakket voor KLM afspraken gemaakt die moeten helpen het aantal nachtvluchten geleidelijk terug te dringen van van 32.000 naar 25.000 per jaar. "Dat vinden wij mooi, maar te mager", zegt Paternotte.

Uiteindelijk wil D66 toe naar een halvering van het aantal nachtvluchten. Het niet opnieuw uitgeven van vrijgevallen slots kan daar aan bijdragen Het afgelopen jaar viel het doek al voor luchtvaartmaatschappijen als Jet Airways en FlyBe, de verwachting is dat door de coronacrisis weleens meer faillissementen zouden zullen volgen.

Paternotte wil dat ook gekeken wordt of nachtelijk gebruik voorkomen kan worden door te snoeien in vluchten in de late avond en vroege ochtend. Het komt volgens hem voor dat vliegtuigen die kort voor 23.00 uur zouden moeten landen, in de praktijk net na die tijd arriveren. Daarmee worden het eigenlijk nachtvluchten.

bron: www.welingelichtekringen.nl

 

 

Ryanair-piloten accepteren lager loon, minder banen op de tocht

De piloten van Ryanair zijn akkoord gegaan met een salarisverlaging van 20 procent. Volgens de Britse pilotenvakbond BALPA accepteren ze lager loon om banen te redden.

Door de salarisverlaging kunnen volgens BALPA zeker 260 banen in het Verenigd Koninkrijk behouden blijven. Van de vakbondsleden stemde 96 procent voor dit scenario. De bond zegt dat Ryanair heeft toegezegd dat de lonen binnen vier jaar terug zijn op het oude niveau.

Eerder woensdag zei topman Michael O'Leary dat bij de luchtvaartmaatschappij in totaal drieduizend banen op de tocht staan als werknemers niet akkoord gaan met salarisverlaging. Piloten moeten 20 procent inleveren en kantoorpersoneel 5 procent.

bron: www.nu.nl