Nieuwsarchief 2


31-10

Brussels Airport blij met werkhervatting bij Aviapartner

Brussels Airport heeft kennis genomen van het akkoord tussen de directie van Aviapartner en de sociale partners van het bedrijf. Dat akkoord komt er na meer dan 6 stakingsdagen. 960 vluchten van Aviapartner zijn geannuleerd, met gevolgen voor bijna 115.000 reizigers. Aviapartner herstart vanmiddag geleidelijk aan zijn operaties waardoor het mogelijk wordt om terug te keren naar de normale operaties voor de betrokken vluchten.

Brussels Airport is tevreden dat de directie van Aviapartner en de sociale partners van het bedrijf tot een akkoord zijn gekomen, maar betreurt de zware impact van die niet-aangekondigde staking op de passagiers en de luchtvaartmaatschappij, in het bijzonder tijdens de herfstvakantie.

Sinds het begin van de staking heeft de luchthavenbeheerder regelmatig contact gehad met de sociale partners en de directie van Aviapartner om het zoeken naar een compromis te vergemakkelijken en het conflict zo snel mogelijk te beëindigen.

Brussels Airport heeft alles in het werk gezet om het ongemak voor de passagiers zoveel mogelijk te beperken. De getroffen luchtvaartmaatschappijen hebben net als de teams van de luchthaven vanaf het begin van de staking hun uiterste best gedaan om de passagiers te helpen en hen iedere dag op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

lees verder op www.transport-online.nl/site/96802/brussels-airport-blij-met-werkhervatting-bij-aviapartner


Ryanair overtreed wet met dure 0900-nummers

Ryanair laat zijn klanten extra betalen voor bellen met de klantenservice, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. het bedrijf overtreed daarmee de wet. De Consumentenbond heeft een melding gemaakt bij de ACM.

Ryanair, dat al berucht is vanwege zijn belabberde klantenservice, valt in negatieve zin op. Wie een telefoonnummer zoekt vindt enkel dure 0900-nummers. In een reactie laat Ryanair weten deze kosten te rekenen omdat klanten boekingen of wijzigingen ook (gratis) via de website kunnen doen.

bron: www.consumentenbond.nl


30-10

Verzamelbak Duits routenieuws en Long Haul

Ryanair / Laudamotion
Ryanair ruilt de basis op Düsseldorf voor Berlijn met Laudamotion. Ryanair zal vier B737-800’s plaatsen in de Duitse hoofdstad. Momenteel heeft Laudamotion er ook vier vliegtuigen van dit type staan. De ruil gaat in vanaf april 2019.

Laudamotion start met wintersportvluchten tussen Düsseldorf en Innsbruck.  Vanaf 8 december zijn er twee vluchten per week op zaterdag en zondag.

Laudamotion is vandaag (30-10) gestart met een route van Düsseldorf naar Alicante. Laudamotion vliegt drie keer per week op deze route op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Laudamotion start vanaf de zomerdienstregeling met vluchten tussen Düsseldorf en Napels en Palermo. Napels krijgt twee vluchten per week en Palermo drie.

Ryanair start komende zomer drie nieuwe routes op vanaf Keulen. Bordeaux en Zadar  krijgen vanaf 1 april drie en twee vluchten per week. Het in west Ierland Knock airport krijgt twee vluchten per week van juni t/m september

Eurowings
Eurowings is deze week gestart met een route tussen Dusseldorf en Kopenhagen. D vlucht wordt verzorgd door LGW Airlines en er zijn drie vluchten per dag met een Dash Q400 propeller vliegtuig.

Eurowings breidt volgend zomerseizoen het vluchtaanbod vanaf Düsseldorf Airport uit. In de planning staan onder meer nieuwe lijndiensten naar de Italiaanse steden Bologna (dagelijks), Florence (vier keer per week) en Genua (één keer per week).

Sun Express
Sun Express start op 1 mei met vluchten tussen Keulen en het Tunesische Enfidha. Sun Express plant twee vluchten per week.

Het Turkse Sun Expresse start half juni 2019 met wekelijkse seizoens-vluchten van Düsseldorf naar Kutahya en Malatya.

Germania
Germania start op 23 juni met een seizoenroute tussen Bremen Zadar. Tot en met oktober komen er twee vluchten per week.

Long Haul

Wow Air
Wow Air start vanaf juni 2019 met vluchten tussen Reykjavik en Vancouver. De vluchtfrequentie wordt 6 vluchten per week. Met overstap te Reykjavik zijn  deze vluchten boekbaar vanaf Amsterdam en Brussel

De zomerseizoen-routes naar Cincinnati en Cleveland worden komende zomer niet hervat. Vanaf 7 januari stopt Wow Air met haar vluchten naar St. Louis.

Westjet
Westjet start vluchten van Europa naar Calgary met de Boeing 787 Dreamliner. Londen Gatwick start op 28 april met drie vluchten per week, Parijs vanaf 19 mei en Dublin vanaf 1 juni. De vluchten vanaf Gatwick zijn vanaf Schiphol te boeken via het Worldwide by easyJet programma.


Easyjet wil elektrisch vliegen tussen Schiphol en Londen

Het lijkt verre toekomstmuziek, maar volgens prijsvechter EasyJet kan het binnenkort al: van Amsterdam naar Londen vliegen in een elektrisch passagierstoestel. Voor omwonenden van Schiphol zou dat een afname van vliegtuighinder betekenen, de maatschappij meent dat je het toestel nauwelijks meer hoort.

EasyJet werkt samen met het Amerikaanse Wright Electric, die voor volgend jaar al een elektrisch vliegtuig hebben aangekondigd waar negen personen in kunnen. De volgende stap is een passagierstoestel, vergelijkbaar met de huidige Airbus A320-familie waar EasyJet nu uitsluitend mee vliegt.

bron: www.nhnieuws.nl


28-10

Nieuwe routes winterdienstregeling 2018 / 2019

De meeste routes starten deze week, een klein aantal later deze winter.

Amsterdam: Easyjet: Agadir, Fuerteventura.
Transavia: Beirut, Ovda.
Tui fly: Mombasa, Zanzibar.
Vueling: Wenen.

Rotterdam: Pegasus: Istanbul.
Transavia: Arrecife, Nador.

Eindhoven: Transavia: Krakau.
Tuifly: Boa Vista, Sal.
Groningen: Transavia: Arrecife, Tenerife.
Tui fly: Gran Canaria.

Maastricht: Corendon: Banjul.

Antwerpen: Tui fly; Tanger.

Brussel Ryanair: Amman, Marrakesh.
Tui fly: Mombassa, Puerto Plata.

Charleroi: Ryanair: Banja Luka.
Wizz Air: Chisinau, Craiova.

Weeze:  Ryanair: Esaouira, Lviv, Porto.

Munster: Germania: Agadir, Arrecife, Funchal, Salzburg.

Dusseldorf: Condor: Cancun.
Eurowings:  Bangkok, Cancun, Havana, Kopenhagen, Kosice, Montego Bay, Punta Cana en Varadero.
Laudamotion: Alicante, Innsbruck, Marrakesch.
Sun Express: Marsa Alam.

Keulen: Eurowings: La Palma, Lanzarote.
Ryanair: Aqaba, Palermo.

Dortmund: Wizz Air: Debrecen, Pristina, Tirana.

Bremen:  Germania: La Palma.
Wizz Air: Kiev.

27-10

Staking Aviapartner op Brussel: Welke Airlines getroffen

Op de luchthaven van Zaventem is donderdagavond een spontane staking uitgebroken bij afhandelingsbedrijf Aviapartner. Dit bedrijf staat ondermeer in voor het laden van lossen van de bagage van verschillende airlines.

Het gaat meerbepaald om Aegean Airlines, Aer Lingus, Air Baltic, Air Europa, Air Serbia, Air Transat, All Nippon Airways, BMI Regional, British Airways, CSA Czech Airlines, Easyjet, El Al, Ethiopian Airlines, Etihad Airways, FlyEgypt, HOP Airlines, Iberia, KLM, Meridiana Fly, Nouvelair, Onur Air, Pegasus Airlines, Royal Air Maroc, Ryanair, SAS Scandinavian Airlines, Sun Express, TAP Portugal, Transavia, TUIfly, Tunisair, Turkish Airlines en Vueling.

Aangezien er verwacht wordt dat de staking nog wel even kan duren raadt Brussels Airport passagiers van deze airlines aan alleen met handbagage te reizen.  Indien er toch ruimbagage wordt ingechecked, zal deze worden nagestuurd wanneer dat weer mogelijk is. Al wordt ook wel verwacht dat bepaalde airlines zelf de handen uit de mouwen zullen steken om de bagage van hun klanten wel aan boord te krijgen. Al kan dit zowieso enkel bij airlines die hiervoor op Brussels Airport ook een vergunning hebben (bv TUIFly). Gelieve dus eerst uw airline of reiskantoor hierover te polsen. Ook is er sprake dat bepaalde vluchten volledig zullen worden afgelast.

bron: www.travelexpress.be


25-10

Ryanair bereikt (deel) akkoord met Belgische vakbonden

Ryanair heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over het toepassen van de Belgische arbeidswetgeving.

Ryanair past uiterlijk vanaf 31 januari 2019 de Belgische arbeidswetgeving toe voor het personeel van de luchtvaartmaatschappij in België. Daartoe hebben de vakbondsdelegatie en de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij donderdag een CAO ondertekend tijdens hun eerste vergadering. Dat meldt Hans Elsen, secretaris bij de christelijke bediendebond LBC. De CAO geldt zowel voor de piloten als het boordpersoneel.

'Het is een vrij historisch akkoord. Het is voor het eerst dat Ryanair in België een juridisch sluitend document daarover ondertekent', zegt Elsen. 'Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel.'

Concreet beslisten beide partijen om een overgangsperiode in te stellen tot 31 januari om het Belgisch recht toe te passen voor het personeel. 'Zo geven we Ryanair de tijd om de administratieve zaken te regelen', verduidelijkt Elsen. 'Ondertussen gaan we minstens vier keer vergaderen over de werkomstandigheden bij de twee grootste onderaannemers Crewlink en Workforce. Maar dit akkoord was nodig voor we aan de onderhandelingen konden starten.'

Binnen 'enkele weken' wordt het overleg voortgezet. Tot slot benadrukt Elsen dat de deal die nu met Ryanair is gesloten niets verandert aan de bij de rechtbank lopende zaken. Die werden door individuele werknemers opgestart.

Vorige week beslisten de Europese vakbonden bij Ryanair nog om een stakingsaanzegging in te dienen die mogelijke acties dekt tot het einde van het jaar. Dat doen ze om de luchtvaartmaatschappij onder druk te zetten bij de verschillende onderhandelingen. Die stakingsaanzegging blijft voorlopig gelden, bevestigt Elsen.

bron: www.knack.be


Vernieuwd zomeraanbod bij Tui fly België

Vandaag zijn de vluchten voor het zomerseizoen van 2019 boekbaar bij TUI fly. Er komen tegenover vorige zomer 8 nieuwe routes bij en 7 worden er geschrapt. Hieronder een overzicht.

Vanaf vandaag zijn de nieuwe TUI fly-vluchten voor volgende zomer bekend en boekbaar. Tegenover de zomer van 2018 komen er acht nieuwe routes bij vanaf zowel Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi. Zeven routes worden geschrapt, maar anderen krijgen dan weer extra frequenties.

Voor Brussel komt de langeafstandsverbinding naar Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek er terug bij. De route wordt deze winter gelanceerd en zal ook volgende zomer worden blijven voortgezet. De vluchten naar Volos, Aruba en Curaçao worden geschrapt.

Antwerpen verliest de verbinding naar Barcelona maar krijgt er vier voor in de plaats. De nieuwe routes zijn Lublin, Enfidha, Toulon en Tanger.

Charleroi krijgt een nieuwe verbinding naar Antalya en in Luik wordt Kos geschrapt en komen Antalya en Izmir erbij. Oostende krijg er geen nieuwe verbindingen bij en verliest de lijnen naar Barcelona en Nice maar krijgt wel extra vluchten naar Alicante, Malaga, Ibiza en Corfu. Ook Antwerpen krijgt meer vluchten naar Alicante en Malaga.

bron: www.flightlevel.be


24-10

Ryanair personeel verhuist gedwongen (achtergrond artikel)

Nu Ryanair besloten heeft de basis op Eindhoven te sluiten krijgt het personeel dat het geluk heeft niet te worden ontslagen twee opties: binnen een paar weken verhuizen naar een ander land óf je baan verliezen. Vaak wordt er met extreme tegenzin gekozen voor de eerste optie.  "Ze hebben geen respect voor werknemers en geen respect voor mensen", zegt een medewerker die gedwongen verhuist tegen RTL Z

Ryanair is al maanden in heel Europa verwikkeld in een strijd met personeel over arbeidsomstandigheden. Ook in Nederland klagen piloten en cabinepersoneel over slechte werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Dus werd eind september gestaakt op basis Eindhoven. Tot zover was het eigenlijk een vrij normaal arbeidsconflict, totdat Ryanair drie dagen na de staking aankondigde de basis te sluiten. Dit tot grote schrik van de bijna 50 piloten en bijna 100 cabinemedewerkers in Eindhoven. Uit protest tegen dat besluit spanden zij een rechtszaak aan en gisteren werd weer gestaakt.

Een aantal medewerkers in opleiding tot cabinepersoneel in Eindhoven werd op staande voet ontslagen, vertelt een 20-jarige vrouw die dat overkwam tegen RTL Z. "Het was mijn droombaan", zegt de vrouw. Zij wil anoniem blijven, omdat ze nog steeds graag voor een luchtvaartmaatschappij wil werken en vreest dat dit niet gaat lukken als haar naam in de pers verschijnt. Ze begon haar werk voor Ryanair met een opleiding van zes weken, zonder dat ze wist dat ze moest verhuizen naar het buitenland voor haar baan. Dat vond ze uiteindelijk niet erg, maar nauwelijks een maand na haar verhuizing is ze ontslagen omdat de basis sluit.

Lees verder op RTLZ


23-10

Pegasus start lijndienst tussen Rotterdam en Istanbul

Pegasus Airlines start op 16 december een lijndienst tussen Rotterdam The Hague Airport en Istanbul Sabiha Gökcen Airport. De havenstad wordt in het winterseizoen vier keer per week met de Turkse metropool verbonden.

De nieuwe vlucht wordt elke maandag, woensdag, vrijdag en zondag aangeboden. Pegasus Airlines zet op de route een Airbus A320neo in, die plaats biedt aan 186 passagiers.

Pegasus Airlines is in de winter de enige luchtvaartmaatschappij die Rotterdam met Istanbul verbindt.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


22-10

Dinsdag 24-uursstaking van Ryanair-personeel op Eindhoven

Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport legt dinsdag voor 24 uur het werk neer. Volgens vakbond FNV richt het protest zich tegen de sluiting van de vliegbasis door Ryanair en de manier waarop hun werkgever met ze omgaat.

De medewerkers gaan een petitie overhandigen aan het provinciebestuur van Noord-Brabant. De provincie is als aandeelhouder in de luchthaven partij in het conflict, vindt FNV.

De Ierse luchtvaartmaatschappij sluit per 5 november zijn basis in Eindhoven. Dit betekent dat er geen Ryanair-personeel meer gestationeerd zal zijn in Eindhoven.

Bron: www.nu.nl

21-10

Parkeren op regionale luchthavens steeds duurder

Parkeren op regionale luchthavens is niet zo goedkoop als vaak wordt aangenomen. Regionale luchthavens zijn 21% duurder dan grote vliegvelden als Schiphol, Zaventem en Düsseldorf bij een week parkeren, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Dit komt met name door voordelige online reserveringsmogelijkheden die grote vliegvelden aanbieden, maar regionale luchthavens niet. Een week / 8 dagen parkeren op een regionale luchthaven kost gemiddeld 64 euro, terwijl reizigers op grote vliegvelden gemiddeld 53 euro betalen.

In het Herfstrapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende herfst- en kerstvakantie met elkaar vergeleken.

Regionale luchthavens hebben het imago voordeliger te zijn qua parkeren dan grote vliegvelden, maar dit klopt slechts ten dele. Een weekend / 3 dagen is 20% goedkoper (32 euro vs. 40 euro), maar een week / 8 dagen is juist 21% duurder (64 euro vs. 53 euro). Grote vliegvelden waren altijd duurder, maar door de opkomst van goedkopere online tarieven zoals P3 Lang Parkeren op Schiphol en Discount Parking op Zaventem zijn deze airports nu goedkoper dan ooit. Regionale luchthavens bieden de mogelijkheid tot online reserveren minder of niet en zijn daardoor veel duurder dan reizigers denken.

Lees verder op: vliegveldinfo.nl


19-10

Nieuw vliegveld voor prijsvechters bij Madrid in de planning

Als het aan het zakelijk conglomeraat Air City Madrid Sur ligt, heeft de Spaanse hoofdstad in 2023 een nieuw vliegveld waar hoofdzakelijk low cost vliegmaatschappijen op vliegen.

Hiertoe zal een vliegveld in Casarrubios del Monte, op dertig kilometer ten zuidoosten van de stad, worden getransformeerd in Madrid's tweede vliegveld. Men wacht op dit moment op groen licht van de regionale autoriteiten van Castilla- La Mancha en Madrid. Het terrein ligt op de grens tussen deze regio's. Zodra dat er is, kunnen de werkzaamheden van start in 2020 en kan de eerste commerciële vlucht in 2023 op het nieuwe vliegveld landen.

De verwachting is dat hiervan 300.000 reizigers op jaarbasis gebruik zullen maken. In tien jaar moeten 55.000 vluchten per jaar en 7 miljoen passagiers via deze luchthaven vervoerd worden. Het vliegveld zal volgens prognoses van de investeerders 5.600 directe banen opleveren.

Met het nieuwe vliegveld gaat een investering van 148 miljoen euro gemoeid. Air City Madrid steekt er eigen fondsen in en daarbij komen andere investeringsbronnen. 'Er gaat geen euro in afkomstig van de staat', aldus een bron bij het bedrijf.

Lees verder op in Spanje


Cabincrew vecht besluit Ryanair aan om Eindhoven te sluiten

Ook cabinepersoneel bindt de strijd aan met Ryanair en hun besluit om de basis in Eindhoven te sluiten. Zij volgen het voorbeeld van de piloten. Dat kort geding loopt vandaag. FNV Luchtvaart begint een rechtszaak over de opgelegde overplaatsing van cabinemedewerkers. Van de negentig medewerkers worden er 22 ontslagen, 68 medewerkers moeten verhuizen naar bases in België en Duitsland.

De sluiting van de basis in Eindhoven heeft grote gevolgen voor de medewerkers. Sommigen wonen al jaren in Eindhoven, hebben er een huis, zijn getrouwd of hebben jonge kinderen op school. Medewerkers kregen 12 oktober pas te horen naar welke stad ze worden overgeplaatst per 5 november. Omdat Ryanair eist dat een werknemer binnen een uur van zijn basis woont, moeten veel medewerkers binnen drie weken verhuizen.

,,Het is onmogelijk en onmenselijk om van iemand te verwachten binnen drie weken zijn leven om te gooien", zegt een medewerker die anoniem wil blijven. ,,Je krijgt bovendien geen enkele begeleiding van Ryanair bij het vinden van een nieuw onderkomen of wat dan ook."

De 22 ontslagen medewerkers zijn volgens verschillende bronnen, medewerkers die pas in september zijn begonnen. ,,Ryanair heeft in september nog nieuwe medewerkers gestationeerd in Eindhoven. Die kregen gelijktijdig met hun eerste loonstrookje een brief met een uitnodiging op het hoofdkantoor in Dublin. Daar kregen ze te horen dat ze ontslagen zijn."

bron: www.ed.nl


17-10

Tui fly vanuit Antwerpen naar Tanger

Tui fly Belgiè start op 9 november met vluchten tussen Antwerpen en Tanger.
Deze winter wordt er één keer per week gevlogen op vrijdag

Bron: een post in het forum van www.aviation24.be natuurlijk geverifieerd op de website van de airliner


WOW Air exclusief met Airbus A330 naar Schiphol

WOW Air vliegt komend winterseizoen alleen nog met de Airbus A330-300 naar Schiphol. De IJslandse budgetmaatschappij zet het toestel dagelijks in op de verbinding met Reykjavik. Daardoor stijgt de capaciteit met bijna 800 stoelen per week.

De A330-300 biedt plaats aan 338 passagiers, waarmee het veruit het grootste toestel in de vloot is. In tegenstelling tot bij sommige andere budgetmaatschappijen, staan de stoelen in Economy Class in een 2-4-2-opstelling.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


12-10

Feiten en cijfers vliegbelastingen en heffingen

50% van een ticket naar Boedapest bestaat uit belastingen en heffingen, de luchtvaart in Nederland en haar passagiers betalen jaarlijks 780 miljoen euro per jaar aan belastingen en heffingen. Hoe dit per vlucht wordt verrekend is goed te zien in prijs van een actueel ticket naar Boedapest, zo laat KLM weten. De luchtvaartmaatschappij wil duidelijkheid verschaffen over de feiten en cijfers over vliegbelastingen en heffingen.

De luchtvaart in Nederland betaalt 264 miljoen euro aan security (Bron SEO Benchmark 2018).
* De luchtvaart in Nederland betaalt 457 miljoen euro aan havengelden (Bron SEO Benchmark 2018).
* De luchtvaart betaalt 59 miljoen euro aan luchtverkeersleiding (Bron SEO Benchmark 2018).

Vliegbelasting in Europa
In verschillende landen is een vliegbelasting van kracht. In die landen vloeit de opbrengst van deze belasting echter terug naar de luchtvaart. KLM is voor de verduurzaming van de luchtvaart, maar vliegbelasting waarbij de opbrengsten naar de staatskas gaan helpt het milieu niet. Dit blijkt ook uit onderzoek van CE Delft in opdracht van het Ministerie van Financiën.

Lees verder op: www.travelpro.nl/feiten-en-cijfers-vliegbelastingen-en-heffingen


Piloten Eindhoven slepen Ryanair voor de rechter

Het conflict tussen Ryanair en het Eindhovense personeel escaleert steeds verder. Nu slepen zeventien piloten de vliegmaatschappij voor de rechter. Ze willen voorkomen dat de Eindhovense thuisbasis gesloten wordt.

Zeventien piloten van Ryanair slepen hun werkgever voor de rechter. Met een kort geding proberen ze voor elkaar te krijgen dat Ryanair uiteindelijk terug komt op de beslissing om de basis op Eindhoven Airport te schrappen. Dat doen ze door de rechter te vragen een stokje te steken voor de gedwongen overplaatsing van het Eindhovense personeel naar andere plekken in Europa.

,,Ryanair plaatst de Eindhovense mensen over om stakingen te voorkomen", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers namens de piloten. ,,Dat is een oneigenlijke grond voor overplaatsing, vinden wij. Als de gedwongen overplaatsing van personeel voorkomen kan worden, is het schrappen van de maatregel om de thuisbasis te sluiten vrijwel automatisch van de baan." . Het kort geding van de piloten tegen het Ierse Ryanair dient donderdagochtend voor de Bossche rechtbank, bevestigt een woordvoerder van justitie.

 ,,Ryanair wil niet meer met ons praten", zegt Van Doesburg. ,,Dan resten er maar twee manieren om ons doel te bereiken: staken of een gang naar de rechter. Wij kiezen voor de meest klantvriendelijke manier."


11-10

Winter-route van easyjet van Schiphol naar Agadir

EasyJet vliegt vanaf 1 december tot en met 30 maart naar een nieuwe bestemming vanaf Schiphol. In de winter vliegt de airline naar de Marokkaanse stad Agadir. De vluchten zullen één keer per week, op zaterdag, uitgevoerd worden.

Agadir is de eerste Marokkaanse bestemming die easyJet vanaf Schiphol aandoet.


10-10

Wizz Air volgt Ryanair met wijziging bagagebeleid

In navolging van Ryanair heeft Wizz Air haar bagagebeleid aangepast. Met ingang van 1 november mogen rolkoffertjes niet zonder meer als handbagage mee aan boord van de cabine worden genomen. Dat is alleen nog toegestaan voor passagiers die WIZZ Priority boeken.

Vanaf 1 november mogen Wizz Air passagiers een tas van maximaal 40X30x20 centimeter gratis als handbagage mee aan boord nemen. Wie bijbetaalt voor Wizz Priority (vanaf vijf euro) kan daarnaast een trolley van maximaal 55x40x23 centimeter mee aan boord brengen. Passagiers die een bagage-item van maximaal tien kilo willen inchecken betalen een toeslag van minimaal zeven euro.

De wijziging heeft ook gevolgen voor passagiers die al tickets bij Ryanair hebben geboekt. Wie voor 10 oktober een boeking heeft gemaakt bij Wizz Air voor een vlucht na 1 november zonder Priority, krijgt de mogelijkheid om een bagagestuk van maximaal tien kilo gratis in te checken. Wie al betaald heeft voor check-in bagage krijgt een upgrade naar Priority.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Corendon wil verdubbeling aantal passagiers op Maastricht Airport

Corendon voorziet een stevige groei op Maastricht Airport

Van ruim 100.000 vakantiegangers afgelopen zomerseizoen naar 200.000 reizigers in dezelfde periode volgend jaar. Omdat luchthavens tellen in vertrekken en aankomsten betekent dat voor MAA volgend jaar zo’n 400.000 Corendon-passagiers.

De groei wordt mede mogelijk maakt door een tweede eigen vliegtuig op ‘Beek’ te stationeren. Dat betekent twee korte vertrekken na 6.00 uur ’s en twee late aankomsten rond 23.00 uur.

Het aantal Corendon-bestemmingen staat vooralsnog op zeventien in het nieuwe zomerseizoen. "Mogelijk komen er de komende weken nog enkele bij”, aldus ceo Steven van der Heijden. Wel zijn er verschillen in frequentie; de keren dat er per week op een stad wordt gevlogen.

Lees verder op De Limburger

07-10

Ryanair start tweede route van Brussel naar Catalonië

Met ingang van 1 april start Ryanair met vluchten van Brussel Zaventem naar Gerona airport
Ryanair start met drie vluchten per week op maandag, woensdag en vrijdag

Ryanair vliegt al vanaf Brussel Internationaal naar Barcelona El Prat Airport.03-10

Corendon start route van Maastricht naar Izmir

De Turkse tak van Corendon start een basis op Izmir Adnan Menderes Airport. Naast zes Duitse routes wordt ook Maastricht Airport aangevlogen.

De vluchten starten op 24 april en duren tot 31 oktober. Maastricht krijgt twee vluchten per week op woensdag en zondag.

Helaas zijn losse vluchten geboekt op www.corendon.com vaak véél duurder dan de pakketreizen die Corendon op Corendon.nl aanbiedt. Vlucht is al te boeken op Corendon.com.


easyJet laat reizen boeken uit Instagram

Klanten van easyJet in Engeland kunnen bestemmingen die ze op Instagram zien overhevelen naar een app en direct de reis er naartoe boeken.

Het gaat hier om een uitbreiding van de easyJet-app met de functie ‘Look & Book’. Op basis van beeldherkenning en, indien mogelijk, de hashtags probeert deze de locatie te herkennen. Zodra die is bepaald, zoekt de app naar een nabije luchthaven waar easyJet landt.

De noviteit is een volgend signaal dat socialmedia zich steeds dichter naar transactionele momenten beweegt.

bron: www.emerce.nl


Rotterdam Airport: Albert Heijn en Transavia lanceren proef met ‘Appie Fly'

Een lege koelkast en een dichte supermarkt zijn grote dompers na terugkomst van vakantie, zo blijkt uit onderzoek. Transavia en Albert Heijn zorgen daarom vanaf vandaag voor een zachte landing om dat probleem te voorkomen. Met het concept ‘Appie Fly’ zijn zij de eerste supermarkt en luchtvaarmaatschappij in Nederland die een boodschappenservice voor vliegreizigers introduceren.Wanneer je terugvliegt naar Nederland kun je bij het online inchecken voor je Transavia vlucht een ‘Welkom Thuis Box’ van Appie Fly bestellen die direct na terugkomst op de luchthaven voor je klaar staat. Nadat je je bagage in ontvangst heb genomen, loop je door naar het Appie Fly ophaalpunt, die zich in de aankomsthal van de luchthaven bevindt.

De Appie Fly service richt zich in eerste instantie op ontbijt en is exclusief verkrijgbaar op Rotterdam The Hague Airport. De Welkom Thuis Box is voldoende voor twee personen en is verkrijgbaar in twee ontbijtvarianten a 12,50 euro. Appie Fly is eerder dit jaar kleinschalig getest en krijgt nu een vervolg met een proef van drie maanden op alle vluchten van Transavia naar Rotterdam The Hague AirPort.

Meer informatie: www.ah.nl/appiefly

Bron: www.rotterdamthehagueairport.nl


02-10

KLM-partner Virgin sluit zich aan bij easyJet

EasyJet en KLM-partner Virgin Atlantic zijn een samenwerking aangegaan voor de transferservice ‘Worldwide by easyJet’, zo melden de Britse maatschappijen 

“Dit betekent dat vanaf vandaag, passagiers van easyJet via de luchthaven Londen Gatwick verbonden kunnen worden tussen vluchten van easyJet en Virgin Atlantic. Beschikbare bestemmingen van Virgin Atlantic zijn onder meer Las Vegas, Antigua en St. Lucia”, aldus easyJet.

Lees meer op www.upinthesky.nl/2018/10/02/klm-partner-virgin-sluit-zich-aan-bij-easyjet

PS: Ook Aurigny tot het 'worldwide by easyjet' programma. Daarmee wordt Guernsey via Londen Gatwick bereikbaar


Piloten van Vueling verwerpen collectieve arbeid overeenkomst

Drie maanden geleden feliciteerde de vakbondsvertegenwoordiging van Sepla-Pilotenvakbond en Vueling elkaar met een pre-overeenkomst. Deze kwam tot stand na meer dan een jaar van moeizaam onderhandelen. In deze overeenkomst stond onder andere een (zeer sterke) loonsverhoging van maar liefst 20 procent.

De overeenkomst tussen de Sepla-pilotenvakbond en het management van Vueling is na stemming door de piloten verworpen. 397 van de Vueling piloten hebben tegen het bereikte akkoord gestemd, 252 voor en 10 blanco.

Waarschijnlijk kunnen wij ons opmaken voor een hete herfst met acties van de Vueling piloten.

Lees meer in het Spaans op: http://fly-news.es


01-10

Primera Air zal morgen faillissement aanvragen

Piloten en cabinepersoneel van Primera Air hebben vanmiddag een e-mail ontvangen waarin staat dat Primera Air morgen het faillissement gaat aanvragen.

Primera had een slechte reputatie: het verbrak abrupt al zijn trans-Atlantische vluchten uit Birmingham eerder dit jaar en reizigers hadden heel wat problemen om te worden vergoed, laat staan een EU261-compensatie te krijgen.

Primera Air had ook plannen om vanaf Brussel naar Amerika te vliegen. Heb je geboekt vanaf Brussel, neem dan contact op met je creditcardmaatschappij om gebruik te maken van de garantieregeling van je creditcardmaatschappij en je geld terug te vragen.

bron: www.aviation24.be


Ryanair sluit basis op Eindhoven Airport tijdens winter

Ryanair sluit deze winter de eigen basis op Eindhoven Airport. De sluiting gaat in op 5 november en geldt in elk geval voor komende winter. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij laten weten.

De Ierse prijsvechter voelt de gevolgen van de recente stakingen van zijn piloten en cabinepersoneel. Ryanair verlaagde vandaag de winstverwachting voor het gebroken boekjaar. Ook lagere aantallen passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn.

Op Eindhoven Airport heeft de budgetmaatschappij op dit moment vier toestellen gestationeerd. Volgens Ryanair houdt Eindhoven Airport de meeste bestemmingen maar worden de vluchten uitgevoerd door vliegtuigen die elders een basis hebben. Welke vluchten wel worden geschrapt, is nog onduidelijk. Er werken 83 cabinemedewerkers en tegen de 50 piloten voor de maatschappij vanuit Eindhoven.

Ryanair zegt het verlies van banen te willen beperken. ,,We verwachten onze piloten vacatures te bieden op andere Ryanair-bases, maar omdat we een groot overschot aan cabinepersoneel in de winter hebben, zullen we onbetaald verlof en andere opties onderzoeken om banenverlies bij cabinepersoneel te minimaliseren", aldus de maatschappij in een verklaring.

De FNV, de vakbond voor het cabinepersoneel, ziet de sluiting als straf voor de staking van afgelopen vrijdag. ,,Ik zie geen andere aanleiding. Hiermee laat Ryanair zien dat staken voor hen onacceptabel is. Ze straffen werknemers voor de rechten die ze uitoefenen", zegt FNV-bestuurder Asmae Hajjari. Volgens haar zijn cabinemedewerkers vorig week persoonlijk benaderd door Ryanair om te stakingsbereidheid te onderzoeken. Hajjari: ,,Toen is ook gedreigd met het sluiten van de basis."

Eindhoven is niet de enige thuisbasis waar Ryanair ingrijpt. Ook in Weeze worden twee van de vijf gestationeerde toestellen vanaf volgende maand geschrapt. Via die luchthaven reizen eveneens veel Nederlanders. Daarnaast gaat ook de Ryanair-basis in Bremen dicht..

Lees verder op:  www.bd.nl

Lees ook de persverklaring van Piloten Vakbond VNV 

30-09

Verzamelbak routenieuws Duitsland en Long Haul

Wizz Air: Wizz Air start na Kiev een tweede route op vanaf Bremen. Vanaf april starten er vluchten naar Gdansk. Wizz Air plant twee vluchten per week. De route van Dortmund naar Poznan vervalt per eind oktober.

Ryanair: Ryanair start op 1 april met een route van Keulen naar Bordeaux. Er zijn drie vluchten per week op maandag, woensdag en vrijdag

Eurowings: Eurowings vliegt vanaf juli 2019 drie keer per week tussen Düsseldorf en Las Vegas. Eurowings gaat daarmee de concurrentie aan met KLM dat vanaf Amsterdam op de gokstad in Nevada gaat vliegen.

Long Haul

Wow Air: Wow Air breidt het Amerikaanse routenetwerk uit met Orlando. Deze bestemming in Florida wordt met ingang van 18 december drie keer per week aangevlogen vanaf thuisbasis Reykjavik. Met overstap in Reykjavik is deze bestemming ook te boeken vanaf Amsterdam en Brussel

Norwegian: Norwegian breidt het intercontinentale routenetwerk vanaf Londen Gatwick uit met Rio de Janeiro. De vluchten zullen vanaf het voorjaar van 2019 uitgevoerd worden met een Boeing 787. Daar staat tegenover dat Norwegian haar route tussen Gatwick en Singapore schrapt.

Norwegian beëindigt de trans-Atlantische lijndiensten vanuit het Schotse Edinburgh. Norwegian vliegt momenteel nog van Edinburgh naar Providence (bij Boston) en Stewart (bij New York). De eerste lijndienst wordt eind oktober geschrapt, terwijl er aan de vluchten naar Stewart in maart een einde komt. Norwegian beëindigd ook de vluchten vanaf Belfast naar Stewart International Airport en TF Green Airport in Providence met ingang van 27 oktober.

Primera Airlines: Na Brussel, Berlijn en Frankfurt heeft het Scandinavische Primera nu ook vluchten aangekondigd vanaf Madrid naar de andere kant van de grote plas. Vanaf juli 2019 starten er vluchten naar Newark, Bosten en Toronto.

Indigo: De Indiase low-cost maatschappij Indigo heeft een slot op Londen Gatwick te pakken gekregen en zou dit winterseizoen al vanaf New Delhi naar Londen kunnen vliegen. Er is nog geen aankondiging van de route door Indigo


27-09

Transavia koopt zich in bij SBS 6: serie op prime time

Transavia heeft de portemonnee getrokken voor een zesdelige realitysoap in de primetime-uren van SBS 6. Het gaat om Welkom Aan Boord, een productie van sensatieman Ewout Genemans. Dat heeft de zender van John de Mol laten weten. Bij Transavia, dat volgens SBS 6 naar maar liefst 109 bestemmingen vliegt, werken tweeduizend mensen. Die zullen in de tv-soap hun gezicht laten zien, al zal de airline zijn beruchte seksstewardess wel op stal houden: de reeks begint immers voor 22.00 uur.

Wie krijgen we dan wel te zien? “We volgen onder anderen de populaire purser en ‘vliegende barbier’ Reinier. Wie je ook spreekt binnen Transavia, als je begint over Reiner beginnen ze allemaal te stralen. Met zijn indrukwekkende baard, zijn vriendelijke, geduldige karakter en zijn gevoel voor humor verovert hij ieders hart.”

En dan is er nog vliegtuigmonteur Ben. Hij is verantwoordelijk voor de technische (veiligheid)inspecties van alle vertrekkende en arriverende vliegtuigen. Per vliegtuig heeft hij slechts twintig minuten om het toestel te controleren en eventueel kleine reparaties uit te voeren. Als dat maar goed gaat…

Transavia hoopt niet alleen vliegreizigers aan te spreken, maar ook personeel. “Werken bij Transavia biedt volop afwisseling en geen dag is hetzelfde.”

De eerste aflevering is op vrijdag 19 oktober om 21.30 uur, de avond waarop er traditiegetrouw geen hond naar SBS 6 kijkt.

Bron: www.mediacourant.nl

Apex Airline Ratings 2018: 4 en 5 sterren low cost carriers

APEX werkte samen met TripIt® van Concur®, 's werelds hoogst beoordeelde reisorganisatie-app, om anonieme passagiersfeedback te verzamelen op basis van geverifieerde reisroutes. Met behulp van een vijfsterrenschaal werden tussen 24 oktober 2016 en 31 juli 2017 meer dan 500.000 vluchten beoordeeld door passagiers uit de hele wereld.

FIVE STAR LOW COST CARRIERS
• Azul Brazilian Airlines • GOL • JetBlue • Nok Air • Southwest Airlines • Sun Country • Thai Smile • Virgin America • WestJet

FOUR STAR LOW COST CARRIERS
• Air Baltic • AirAsia • Allegiant Air • Citilink • Eurowings • Flydubai • Flynas • Germanwings • Interglobe Aviation • Interjet • Jeju Air • Jet Lite (India) Limited • Jet2.com • JetStar Asia Airways • Jetstar Japan • Monarch Airlines • Norwegian Air International • Norwegian Air Shuttle • Scoot Private Limited • SpiceJet • Thai AirAsia • Thai Lion Air • Tiger Airways Singapore • Transavia Airlines • Vanilla Air • Wizz Air Hungary

Lees meer op: APEX 

26-09

EU-commissaris: Ryanair moet zich aan Europese wetgeving houden

EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) heeft dinsdag tegen Ryanair-baas Michael O'Leary gezegd dat de luchtvaartmaatschappij zich aan de Europese wetgeving moet houden.

"Respect voor de wet is niet iets waarover de werknemers zouden hoeven te onderhandelen", zei de EU-commissaris de topman van Ryanair in Brussel. O'Leary had zelf om een ontmoeting met de commissaris gevraagd.

Vrijdag staken opnieuw piloten in verschillende EU-landen, waaronder Nederland. Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving. Zij willen dat de Nederlandse arbeidswetgeving wordt toegepast.

"De interne markt van de EU is geen jungle en heeft duidelijke regels voor de arbeidscontracten voor bemanningsleden van vliegtuigen. Het is niet de vlag waaronder een luchtvaartmaatschappij vliegt die telt voor de wetgeving", aldus Thyssen.

"Ik heb dit meneer O'Leary heel duidelijk gemaakt. Ik ben niet tegen Ryanair of het budgetmodel. Maar met groot succes komt ook verantwoordelijkheid. De interne markt van de EU is geen jungle en heeft duidelijke regels voor mobiele werknemers", verklaarde de EU-commissaris.

bron: www.nu.nl


25-09

Nieuwe route Transavia vanaf Eindhoven

Af en toe mis je een nieuwe route. Gelukkig publiceert RoutesOnline een paar dagen later de nieuwe route alsnog.

Vanaf Eindhoven start Transavia op 21 april met een route tussen Eindhoven en het Griekse eiland Zakynthos. Transavia wil 2 keer per week gaan vliegen op deze route op woensdag en zondag.


Ryanair start 53 routes op vanaf Italië

Komende zomer start Ryanair met 53 nieuwe routes vanuit Italië. Helaas zitten er geen routes bij vanuit Eindhoven of Maastricht, wel een nieuwe route naar Brussel Zaventem.

Vanaf 1 april start Ryanair met een route van Brussel Nationaal airport naar Pisa. Ryanair plant 3 vluchten per week op maandag, vrijdag en zondag.


24-09

Leningen moeten WOW Air van schuld afhelpen

Het IJslandse WOW Air heeft 60 miljoen euro ontvangen via leningen. Dit bedrag moet de schuld die de maatschappij bij, onder andere, het vliegveld van Keflavik heeft, aflossen, zo meldt de IJslandse krant Morgunbladet.

De lening van 60 miljoen euro, die door middel van het uitgeven van obligaties zijn ontvangen, moeten het verlieslijdende WOW Air weer op de rit helpen. Volgens Bloomberg krijgen de bedrijven die de lening aan WOW Air hebben verleent een rente van 9 procent, de hoogste rente ooit die een Europese airline zal uitbetalen.

WOW Air heeft de lening dan ook dringend nodig. ………..

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2018/09/24/leningen-moeten-wow-air-van-schuld-afhelpen


21-09

Transavia: veel nieuwe routes voor Rotterdam (UPDATE)

Transavia voegt volgend jaar zomer Brindisi, Tanger en Zadar toe aan het zomernetwerk

Vanaf april krijgen Brindisi, Tanger en Zadar 2 vluchten per week vanaf Rotterdam, daarnaast worden Lanzarote (1x p.w.), Kos (2x p.w.) en Corfu (2x p.w.) vanaf april ook vanaf Rotterdam aangeboden. Nice wordt 2 keer per week uitgevoerd vanaf Rotterdam in juli en augustus.


SunExpress komende zomer vanaf Eindhoven naar Turkije

De Turkse airline vliegt momenteel vanaf Amsterdam naar vijf bestemmingen in Turkije en voegt vanaf zomer 2019 twee routes vanaf Eindhoven naar Izmir en Antalya toe aan haar netwerk. Dat maakte SunExpress bekend.

SunExpress, een dochtermaatschappij van Lufthansa en Turkish Airlines gaat vanaf het komende zomerseizoen twee keer per week naar Izmir en Antalya vliegen. Op welke dagen dit gaat gebeuren is nog niet bekend. 

bron: www.travelpro.nl

19-09

Flixbus naar Eindhoven Airport

Busvervoerder Flixbus mag de komende twee jaar op acht trajecten in Noord-Brabant rijden. Dat besloten Gedeputeerde Staten vandaag, nadat eerder was besloten dat Flixbus niet welkom was op het Brabantse net.

Flixbus gaat nu onder andere rijden op de routes Den Haag–Rotterdam–Eindhoven Airport–Eindhoven Station en  Zandvoort–Haarlem–Amsterdam–Eindhoven Airport.

Wanneer deze routes starten is nog niet bekend en ik kan mezelf voorstellen dat er ook nog routes komen vanuit België naar Eindhoven Airport.

bron: ovmagazine.nl


Ryanair opent deur naar Belgisch arbeidsrecht

In een brief naar de vakbonden schrijft Ryanair dat ze over twee jaar, in 2020, de Belgische arbeidswet willen toepassen voor personeel uit ons land. Ze zijn ook bereid om vakbondsdelegaties te erkennen voor de in België gebaseerde piloten en cabinepersoneel. Ryanair vraagt in ruil dat de geplande staking van 28 september wordt afgelast.

Eerder wou de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair het Belgische arbeidsrecht pas over vier jaar toepassen, maar schuift dat nu op naar 2020. Voor de vakbonden is dat een eerste stap, maar moet er verder worden onderhandeld. Zij willen dat de Belgische wetgeving al vanaf 2019 geldt.

Voor Filip Lemberechts (ACLVB) is de brief een 'uitgestoken hand'. 'We moeten nu zo snel mogelijk rond de tafel zitten', zegt hij. Paul Buekenhout (LBC-NVK) laat zich nog niet uit over de brief en de staking. 'Ik stel vast dat de deur niet dicht is, maar we zullen de inhoud eerst van naderbij bekijken', zegt hij in een eerste reactie. 'We moeten zien of ze de beloftes ook op papier zullen waarmaken', vraagt Anita Van Hoof (BBTK) zich af.

De Belgische vakbonden hadden Ryanair vorige dinsdag een voorstel tot cao overgemaakt, en de maatschappij een week de tijd gegeven om te antwoorden. De respons viel dinsdagavond in de bus. Ryanair lijkt er alvast een stap in vooruit te zetten, zoals de voorbije dagen ook gebeurde in Ierland en Italië.

bron: www.standaard.be 


14-09

Ryanair sluit cao met Italiaans cabinepersoneel

Ryanair heeft een principeakkoord over een collectieve arbeidsovereenkomst voor het cabinepersoneel bereikt met de Italiaanse vakbonden. De laatste hand wordt gelegd aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.

Als onderdeel van de cao met een looptijd van drie jaar krijgen de Italiaanse stewards en stewardessen een contract volgens Italiaans recht. Ook krijgen ze een loonsverhoging, taxfree voordelen die vergelijkbaar zijn met die van andere Italiaanse luchtvaartmaatschappijen en bouwen ze een Italiaans pensioen op.

Donderdag kondigde het Italiaanse cabinepersoneel nog aan te gaan staken op 28 september, samen met cabinepersoneel in Nederland, Spanje, Portugal en België.

bron: www.nu.nl


Wow Air zoekt met spoed naar geld

Staat Wow Air op springen? Wow Air zoekt met spoed een overbruggingskrediet. Lokale IJslandse banken willen deze niet financieren, daarom zoekt Wow Air nu op zeer korte termijn naar buitenlandse investeerders, die zij in ruil obligaties willen aanbieden.

Begin dit jaar had Wow Air een eigen vermogen van USD 24 miljoen, in juni was dit gekrompen naar $14 miljoen en blijkbaar is nu de kas leeg en zoeken zij naar een investeerder van (slechts) $500.000.

Volgens IJslandse bronnen volgt de IJslandse overheid de zaak op de voet en zijn zij bang voor de ondergang van de maatschappij.

Volgens Wow Air is er niets aan de hand en kunnen zij deze week nog melden dat de problemen zijn opgelost. Ik heb mijn twijfels!

Bronnen:

https://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_travel/2018/09/12/wow_air_hope_to_secure_capital_for_the_company

www.mbl.is/vidskipti/frettir/2018/09/13/oliklegt_ad_bankarnir_komi_ad_wow


12-09

Transavia stopt met Amsterdam – München

Transavia stopt komend jaar met haar route tussen Schiphol en München. De laatste vlucht vindt plaats op zondag 3 februari.

Lufthansa dochter Eurowings blijft wel actief op deze route.


Transavia en Flightgiftcard werken samen

Transavia gaat als eerste luchtvaartmaatschappij de cadeaukaart van Flightgiftcard aanbieden. De Transavia Flightgiftcard is online te bestellen én te verzilveren en kan gepersonaliseerd worden met video, cadeauverpakking, persoonlijke tekst of foto.

Flightgiftcard is een Nederlands cadeaukaartenbedrijf dat onder andere met Shell, Uber en Huawei samenwerkt op het gebied van relatie- en personeelscadeaus. Volgens Transavia is er behoefte aan ‘cadeaus met een beleving’. De luchtvaartmaatschappij ziet Flightgiftcard als een nieuw verkoopkanaal.

Transavia brengt de speciaal voor de airline ontworpen cadeaubon onder de aandacht in het inflightmagazine Enjoy, in nieuwsbrieven, via sociale media en door middel van Adwords. Er zijn drie mogelijkheden voor het type kaart

Lees verder op: www.emerce.nl/nieuws/transavia-flightgiftcard-werken-samen


11-09

Zes vluchten Weeze geschrapt door staking Ryanair

Zes van de veertien geplande Ryanair-vluchten van vliegveld Weeze gaan niet door. Dat meldt woordvoerder Holger ter Horst van het vliegveld dinsdagmiddag.

Vanaf Weeze zouden veertien toestellen vertrekken. De vluchten naar Fuerteventura, Santander en Alicante in Spanje gaan niet door, net als die naar Thessaloniki en Corfu in Griekenland. Ook het vliegtuig naar Palermo in Italië vertrekt niet.

Alle reizigers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen kiezen voor een andere vlucht, of hun geld terugkrijgen.

bron: www.1limburg.nl


Ryanair vanaf Maastricht naar Malta

Ryanair gaat in het nieuwe zomerseizoen tweemaal per week vliegen tussen Maastricht Aachen Airport en Malta. Het vluchtschema begint in april 2018 en eindigt in oktober.

Ryanair vliegt op de maandag en de vrijdag. De heenvluchten vertrekken om 09.55 uur (aankomst 12.45 uur). De terugvluchten vertrekken om 17.25 met aankomst om 20.15 uur in Maastricht.

bron: www.limburger.nl


Duitse Ryanair-piloten staken woensdag

In Duitsland gaan het cabine personeel en de piloten van Ryanair woensdag staken. Ze eisen betere verloning en betere werkomstandigheden. Dat melden de Duitse vakbonden. De staking zou 24 uur duren en er zijn onder meer 400 Duitse piloten en copiloten betrokken.


10-09

Datum voor ‘grootste staking ooit bij Ryanair’ bekend

De verschillende Europese vakbonden leggen op vrijdag 28 september het werk neer. Ze voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden bij de Ierse lagekostenmaatschappij. De staking kan wel nog worden afgeblazen als de aandeelhoudersvergadering de nodige veranderingen doorvoert, beweren de vakbonden.

De ‘grootste staking uit de geschiedenis van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair’ zal waarschijnlijk plaatsvinden op vrijdag 28 september. Dat heeft persagentschap Belga maandag vernomen van een vakbondsbron.

Verschillende Europese vakbonden (België, Spanje, Portugal, Italië en Nederland) die het cabinepersoneel vertegenwoordigen, zijn vorige week vrijdag samengekomen in Rome. De bonden trachten al maanden om Ryanair zover te krijgen om de verschillende nationale sociale wetgevingen toe te passen van de landen waar Ryanair actief is, en niet alleen de Ierse wetgeving.

Eerder dreigde het cabinepersoneel al met ‘de grootste staking ooit’ bij Ryanair in de laatste week van september. De datum is nu dus ‘tot nader order’ vastgelegd op vrijdag 28 september, zegt Didier Lebbe, secretaris bij de christelijke bediendebond CNE. De pilotenvakbonden zouden zich nog kunnen aansluiten bij de actie.

Alleen als de op 20 september geplande aandeelhoudersvergadering bij Ryanair gunstig zou verlopen, kan de staking nog worden afgeblazen. ‘Maar als de bedrijfsleiders de noodzakelijke veranderingen niet willen doorvoeren, dan zullen we geen andere keuze hebben dan te reageren met de grootste staking die het bedrijf ooit heeft gekend’, stellen de vakbonden.

bron: www.standaard.be


07-09

Ryanair schrapt bagagetoeslag voor al geboekte vluchten

Ryanair zal de nieuwe bagagetoeslag toch niét in rekening brengen bij klanten die voor de aankondiging ervan al een vlucht hadden geboekt. Dat laat Ryanair donderdag weten.

De budgetvlieger maakte ruim een week geleden bekend dat vanaf 1 november rolkoffertjes niet langer als handbagage worden aangemerkt. Reizigers moeten dit stuk bagage tegen extra kost laten inchecken als bagage voor de vrachtruimte. Alleen rug-, hand- of laptoptassen van normaal formaat mogen dan nog gratis mee het vliegtuig in, tenzij je extra betaalt voor een priority-ticket.

De maatregel zou officieel gelden voor boekingen vanaf 1 september, maar uit de kleine lettertjes van de aankondiging bleek dat Ryanair de toeslag ook zou aanrekenen voor tickets die al verkocht waren voor die datum (voor vluchten na 1 november). Tegen dat laatste kwam veel protest. Ryanair krabbelt nu terug. “De klanten die voor of op 31 augustus hebben geboekt voor een vlucht na 1 november, zullen geen enkele extra kosten of extra ongemak ondervinden”,

lees verder op: www.limburger.nl/cnt/dmf20180906_00072850/ryanair-schrapt-bagagetoeslag-voor-al-geboekte-vluchten


05-09

Verzamelbak Routenieuws Duitsland en Long Haul

Condor
Condor start in de zomerdienstregeling met een aantal nieuwe routes vanaf Düsseldorf.
Nieuw vanaf 7 april: Napels 2x p.w. - Vanaf 14 april: Palermo 2x p.w.
Vanaf 1 mei: Cagliari 2x p.w., Kefalonia 1x p.w. En Volos 1x p.w.

Wizz Air
Wizz Air start met zijn eerste route vanaf Bremen. Vanaf 1 maart wordt er 2x p.w. gevlogen tussen Bremen en Kiev

Wizz Air staakt aan het einde van de zomerdienstregeling met zijn vluchten tussen Dortmund en Poznan.

Germania
Germania start een hoogzomervlucht van Bremen naar het Kroatische Zadar. ER zijn 2 vluchten per week van 23 juni t/m 27-10

Longhaul

Norwegian
Norwegian heeft toestemming van de Braziliaanse autoriteiten om vluchten op te statten vanaf Europa. Norwegian wil starten met vluchten vanaf Londen naar Sao Paulo, later moeten daar ook vluchten naar Rio de Janeiro bijkomen.

Primera Air
Vanaf 28 oktober start Primera met vluchten tussen Parijs CDG en Montreal. Er staan vier vluchten per week gepland.

Primera wil in de zomer 2019 starten met long haul low cost vluchten vanaf Berlijn.
Vanaf juni wordt er dagelijks gevlogen op New York, vier maal per week op Boston en drie maal per week op Toronto.


29-08

Vueling met nieuwe verbinding van Wenen naar Amsterdam

Vanaf 2 december 2018 verbindt Vueling Wenen met Amsterdam. Vanaf deze datum wordt er vier dagen per week gevlogen op Wenen. Vluchten zijn op maandag, donderdag, vrijdag en zondag.

Vueling is nu al negen jaar in Wenen.

Ik ben benieuwd welke slots IAG gaat inleveren voor deze nieuwe route.

Easyjet, KLM en Austrian Airlines vliegen al vanaf Amsterdam op Wenen.Transavia stopt met vluchten naar Boedapest

Transavia vliegt vanaf november niet meer vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Boedapest. De luchtvaartmaatschappij heeft de toestellen nodig voor vluchten naar wintersportbestemmingen.

Ook vanaf andere Nederlandse luchthavens is het niet meer mogelijk om met de KLM-dochter naar de Hongaarse hoofdstad te vliegen. De stap is opmerkelijk omdat de eeuwenoude stad steeds populairder wordt als bestemming. Het afgelopen jaar reisde het recordaantal van 5 miljoen toeristen af naar deze plek.

Door het schrappen van de lijndienst is er geen directe lijnverbinding meer tussen Rotterdam en Hongarije.

bron: www.ad.nl
Kijk voor oudere artikelen in het nieuwsarchief