NIEUWSARCHIEF
 
Ons nieuws ook te volgen op Twitter
 

https://twitter.com/Goedkoopvliege1

 

30-06

Tweede kamer: kabinet moet minimumprijs vliegtickets onderzoeken

Het kabinet moet kijken of er een minimumprijs op vliegtickets kan komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, uit vrees voor een prijzenslag tussen luchtvaartmaatschappijen met spotgoedkope tickets.

Het instellen van een verplichte minimumprijs leidt tot eerlijke concurrentie en zal het milieu en het klimaat minder schaden, denken regeringspartijen D66, ChristenUnie, CDA en oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, SGP en het Kamerlid Van Kooten-Arissen.

Het ticket mag niet goedkoper zijn dan de optelsom van verplichte luchthavengelden, belastingen en andere heffingen op tickets. Het voorstel komt van regeringspartijen D66 en de ChristenUnie, die denken dat de minimumprijs dan op ongeveer 35 euro komt te liggen.

bron: www.nos.nl

 

EasyJet plant sluiting van bases in Stansted, Southend en Newcastle

EasyJet is van plan zijn bases in Stansted, Southend en Newcastle te sluiten als onderdeel van omvangrijke bezuinigingen die tot 727 ontslagen piloten zouden kunnen leiden.

De luchtvaartmaatschappij kondigde in mei aan dat het naast andere kostenbesparende maatregelen tot 30% van de banen zou schrappen.

“De voorstellen omvatten de mogelijke sluiting van drie van haar bases in het VK - Londen Stansted, Londen Southend en Newcastle. Deze luchthavens zouden deel blijven uitmaken van het routenetwerk van EasyJet.

Lees het hele artikel in het Engels op: travelweekly.co.uk

 

29-06

Ook Ryanair verbindt Eindhoven Airport met Cyprus. Naar Paphos

Eindhoven Airport krijgt er begin augustus nog een rechtstreekse verbinding met Cyprus bij. Nadat Wizz Air vorige week meldde een route naar Larnaca te openen, kondigde Ryanair maandag de opening van een lijndienst naar Paphos aan. Die route start op 3 augustus. Ryanair vliegt vanaf die dag twee keer per week vanaf Eindhoven Airport naar Paphos, aan de westzijde van het eiland.

Ticketverkoop begint op 1 juli.
 

27-06

Corendon hervat vakantievluchten naar Turkije

Corendon gaat, ondanks het oranje reisadvies vanuit de overheid, weer vliegen naar de populaire bestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman in Turkije. Het ministerie van VWS is op z'n zachtst gezegd 'not amused' over deze actie.

Op basis van onderzoek onder eigen klanten heeft Corendom vastgesteld dat het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije, ondanks het feit dat het Nederlandse reisadvies voor het land nog niet is versoepeld.

De beslissing om de vluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten, is genomen na intensief overleg met de Turkse autoriteiten, meldt Corendon in een persbericht.

Lees verder op: deondernemer

 

26-06

Ryanair: Blokkeer illegale staatssteun voor KLM

De topman van de Ierse prijsvechter Ryanair heeft de Europese Commissie opgeroepen om de '3,4 miljard staatssteun voor KLM' te blokkeren. Ryanair-baas Michael O'Leary noemt het steunpakket 'illegaal' en 'oneerlijk tegenover de concurrentie'.

Vanochtend werden de details van het miljardensteunpakket voor KLM bekend. Het pakket is bedoeld om KLM door de coronacrisis te slepen. De 3,4 miljard euro steun krijgt KLM onder voorwaarden, waaronder het terugbrengen van het aantal nachtvluchten met twintig procent.

De topman van Ryanair claimt dat Nederland andere Europese landen de les leest over financiën, maar zelf de regels aan haar laars lapt als het om de belangen van KLM gaat. "3,4 miljard euro staat gelijk aan 200 euro subsidie betaald door elke Nederlandse man, vrouw en ieder kind. Voor 200 euro kunnen deze mensen vijf Ryanair-tickets kopen, in plaats van de mislukkingen van Air France - KLM herstellen", aldus O'Leary.

O'Leary roept de Europese Commissie nu op om de miljardensteun in trekken.

bron: www.nhnieuws.nl

 

Wizz Air lanceert Charleroi - Varna

Wizz Air heeft de lancering van een nieuwe route van/naar Brussels South Charleroi Airport aangekondigd. De luchtvaartmaatschappij zal vanaf 24 juli 2020 een rechtstreekse verbinding openen tussen de Bulgaarse badplaats Varna en de luchthaven van Brussel-Charleroi. Deze lijn zal operationeel zijn met drie wekelijkse vluchten.

 

25-06

Transavia komt met vrijwillige vertrekregeling

Transavia heeft vanwege de coronacrisis zijn personeel een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Dit bevestigde een zegsvrouw van de luchtvaartmaatschappij aan ABM Financial News.

Door de corona-uitbraak wordt er veel minder gevlogen dan aanvankelijk was geprognosticeerd, verklaarde de maatschappij, die onderdeel is van Air France-KLM.

Alle personeelsleden mogen van de regeling gebruik maken, met uitzondering van het onderhoudspersoneel, daar staan namelijk nog altijd vacatures voor open. "Die willen we niet kwijt", aldus de woordvoerder.

De vertrekregeling is de hele maand juli opengesteld, waarna Transavia zal kijken hoe groot de animo is. Vervolgens zal een passend aanbod worden gedaan. Een exact aantal heeft de maatschappij volgens de woordvoerder niet in gedachten.

bron: www.deaandeelhouder.nl

 

Regio Kleve redt Airport Weeze van ondergang

De regio Kleve betaalt ruim 5,3 miljoen euro om Airport Weeze overeind te houden. De noodlijdende luchthaven heeft snel 6 miljoen euro nodig om door te kunnen gaan, van de gemeente Weeze wordt een bijdrage van zeven ton verwacht. Daarover beslist de gemeenteraad vrijdag. Dat heeft een meerderheid van de regioraad in een zitting achter gesloten deuren woensdagavond besloten.

Eind vorig jaar kreeg die al twee miljoen euro toegeschoven, door de coronacrisis is nog eens zes miljoen euro extra nodig. Zonder die bijdrage moet de deur in juli of augustus op slot, aldus de luchthavendirectie. Airport Weeze was vanwege het coronavirus sinds maart gesloten, sinds afgelopen zondag vliegen Ryanair en Corendon weer vanaf de voormalige vliegbasis Laarbruch die in 2003 werd omgebouwd tot burgerluchthaven.

Vorig jaar verwerkte Airport Weeze 1,3 miljoen passagiers, 40 procent was afkomstig uit Nederland. Directeur Ludger van Bebber verwacht de komende jaren weer zwarte cijfers te schrijven. Verschillende partijen hadden gevraagd om uitstel van het nemen van een besluit over extra steun om de door de directie geschetste toekomst nog eens door te rekenen.

Lange tijd zag het ernaar uit dat de regio de luchthaven niet te hulp zou schieten. Alleen de CDU was zonder meer voor steunverlening. Woensdag tijdens de regiovergadering van de Kreis Kleve bleken echter tegenstanders van steun niet aanwezig door ziekte. Een regioraadslid overleed onlangs. Daardoor ontstond er een meerderheid van CDU en AfD voor de steun aan de vakantieluchthaven.

In de gemeenteraad van Weeze willen de Groenen alternatieve verdienmodellen voor de luchthaven laten onderzoeken. De christendemocraten CDU en sociaaldemocratische SPD zijn daar tegen. Die willen niet de indruk wekken dat zij de luchthaven willen opgeven. Volgens de CDU biedt Airport Weeze werk aan meer dan duizend mensen.

bron: www.limburger.nl

 

24-06

Wizz Air opent route van Eindhoven naar Larnaca op Cyprus

Wizz Air opent op 1 augustus een lijndienst van Eindhoven naar Larnaca. De route wordt drie keer per week aangevlogen, op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Wizz Air kondigde al eerder de opening van een basis in Larnaca aan. De maatschappij heeft nu besloten om daar niet twee, maar drie toestellen uit de Airbus A320-familie te stationeren, waardoor ook de route naar Eindhoven mogelijk is.

Wizz Air belooft lage prijzen: vanaf 25 euro voor een enkeltje.

bron:www.luchtvaartnieuws.nl

 

23-06

Lufthansa sluit SunExpress Germany

Lufthansa en Turkish Airlines trekken de stekker uit hun Duitse dochtermaatschappij SunExpress. De Turkse afdeling blijft wel bestaan en zal net zoals Eurowings een deel van de routes overnemen. De stopzetting treft 1.200 personeelsleden in Duitsland.

Het Duitse SunExpress houdt op te bestaan en hevelt de bestaande routes over naar andere maatschappij zoals SunExpress in Turkije en Eurowings. Dat hebben Lufthansa en Turkish Airlines, die de maatschappij in een joint-venture uitbaten, beslist.

Het Duitse SunExpress was vooral actief op routes vanuit Duitsland naar typische vakantiebestemmingen in het Middellandse Zeegebied. De maatschappij voerde ook enkele langeafstandsvluchten uit voor Eurowings met personeel van Sunexpress maar met vliegtuigen in de kleuren van Eurowings. Daarvoor gebruikte ze 7 A330’s.

De korte – en middellangeafstandsvluchten zouden niet geannuleerd worden maar worden overgeheveld naar andere dochtermaatschappijen zoals het Turkse SunExpress en Eurowings. Voor de reizigers zouden de gevolgen van de stopzetting dan ook eerder beperkt zijn. De stopzetting heeft wel grote gevolgen voor de 1.200 werknemers die actief waren in de Duitse afdeling.

bron: www.flightlevel.be

 

easyJet trekt zich terug uit schaatssport

Het hing al een beetje in de lucht, maar luchtvaartmaatschappij easyJet heeft de samenwerking met de langebaanploeg van Jillert Anema niet meer verlengd. Het Britse bedrijf ondervindt nog altijd veel last van het coronavirus en is daardoor genoodzaakt de schaatssport vaarwel te zeggen.

"Door het ongekende effect dat de coronacrisis heeft gehad op de luchtvaartsector hebben we helaas moeten besluiten onze sponsoring van het schaatsteam niet te verlengen voor het komende seizoen", stelt Stephanie Doggen, woordvoerster van easyJet. "We blijven uiteraard enorm trots op het team en op alles wat ze de afgelopen twee seizoenen hebben bereikt. We betreuren het ten zeerste dat onze samenwerking voorlopig niet door kan gaan, maar we wensen alle teamleden in deze onzekere tijden het allerbeste voor de toekomst."

De luchtvaartmaatschappij deed in de zomer van 2018 zijn intrede in de schaatssport nadat de ploeg van Anema eerder dat jaar de onderhandelingen met Clafis had afgebroken. Na een succesvol eerste seizoen, waarin Jorrit Bergsma en Irene Schouten allebei wereldkampioen werden, verlengde easyJet het contract met een jaar met de intentie om door te gaan tot de Olympische Spelen van 2022. Het bedrijf liet in de clausule opnemen dat het bij bijzondere omstandigheden (waartoe het coronavirus behoort) kan stoppen als sponsor. "En dat is nu gebeurd", zegt teammanager Jos Vaessen.

bron: www.schaatsen.nl

 

22-06

Air Belgium lanceert lijndienst van Zaventem naar Mauritius

Air Belgium lanceert midden december een nieuwe directe verbinding naar Mauritius vanaf Brussels Airport. Op deze route wordt twee keer per week gevlogen.

Dat heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij, die al vanaf Charleroi vliegt op Martinique en Guadeloupe, maandag bekendgemaakt. De vluchten naar Martinique en Guadeloupe gaan al twee maal per week door. Air Belgium wil vervolgens in de loop van volgend jaar ook naar de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten vliegen.

Momenteel staan nog alle vluchten naar Martinique en Guadeloupe gecanceld. Dat is nog zeker het geval tot 24 juni van dit jaar.

Bron: https://businessam.be

 

21-06

Transavia denkt in 2021 minder te vliegen

Minder vluchten in 2021, het schrappen van arbeidsplaatsen: het zijn allemaal scenario's waar Transavia voor de komende tijd rekening mee houdt.

Het bedrijf houdt rekening met een halvering van de omzet voor dit jaar. Maar voor Dirk Neelis, financieel directeur van de KLM-dochter, staat als een paal boven water dat Transavia in elk geval niet gaat omvallen. ,,Dit bedrijf overleeft deze crisis. De overheidsmaatregelen helpen ons daarbij. Maar ik zie ook dat we er niet helemaal ongeschonden uit gaan komen."

Transavia, dat veel vliegt vanaf Eindhoven Airport, maakt gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Ook voor de tweede tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid vanaf 1 juli gaat Transavia een aanvraag doen, bevestigde Neelis vrijdag. Er is verder uitstel gevraagd voor de loonbelasting. Steun was hard nodig, want Transavia verwacht eind deze maand pas tegen de 25 procent van de capaciteit te zitten. In juli en augustus loopt dat naar verwachting op tot iets boven de 50 procent.

Transavia heeft in maart direct alle niet-noodzakelijke uitgaven stopgezet. Ook zijn waar mogelijk betalingen uitgesteld. Zo hoefde Transavia voor de in Eindhoven gestalde toestellen geen parkeergeld te betalen. De maatschappij heeft 42 vliegtuigen waarvan er acht in Eindhoven zijn gestationeerd.

Door de coronacrisis dreigt de verduurzaming van de luchtvaart richting 2030 in het gedrang te komen, waarschuwt Neelis van Transavia. Luchthaven-baas Roel Hellemons zei onlangs dat hij maatschappijen wil inzetten op verduurzaming van hun vloot. Maar hebben die niet alle moeite om zich overeind te houden? ,,Je kunt nieuwe toestellen ook leasen in plaats van kopen. We willen ons aan alle duurzaamheidsambities committeren, maar het moet wel realistisch zijn", zegt Neelis. ,,Daarover zijn we in gesprek met Eindhoven Airport en het ministerie. Een vlootvernieuwing richting 2030 van 60 tot 80 procent van je vliegtuigen was pre-Covid-19 al bijna niet mogelijk. Die uitdaging is er niet kleiner op geworden."

Of Transavia ook banen gaat schrappen? ,,Nu zijn we aan het kijken naar de omvang van onze productie de komende winter en zomer. De kans is best aanwezig dat we komend jaar minder productie zullen draaien dan we van plan waren", zegt Neelis. ,,Dat we dan ook naar de omvang van de organisatie zullen moeten gaan kijken, staat buiten kijf. Daarbij houden we alle opties open. Sommige contracten kun je beëindigen en andere niet. De komende maanden zijn bepalend."

bron: www.ed.nl

 

20-06

TUI fly start vanaf juli ABC-eilanden weer op

TUI start haar operatie naar de ABC-eilanden weer op en vliegt vanaf 2 juli van Amsterdam naar Curaçao. Bonaire volgt op 9 juli en Aruba op 11 juli. Daarnaast biedt TUI biedt een PCR-test tot en met 31 augustus gratis aan alle reizigers aan, inclusief degenen met alleen een vliegticket.

TUI is dan ook zeer verheugd dat de grenzen weer open gaan in juli en er weer reizigers heen kunnen. Curaçao wordt als eerste aangevlogen, vanaf 2 juli, in een frequentie van drie maal per week. Bonaire wordt daar aan toegevoegd vanaf 9 juli met één vlucht per week en op Aruba zal vanaf 11 juli twee maal per week gevlogen worden.

bron: www.travelpro.nl

 

TUI voegt Europese luchtvaartmaatschappijen samen

TUI is van plan om haar vijf luchtvaartmaatschappijen samen te voegen tot één organisatie. Dit moet schaalvoordelen en een efficiëntere werkwijze opleveren. De maatregel is onderdeel van de bezuinigingen om door de coronacrisis te komen.

Centralisatie is noodzakelijk, aldus TUI fly Duitsland-directeur Oliver Lackmann. “In een eerste stap worden de Europese luchtvaartmaatschappijen van TUI onder één dak samengebracht. Deze centrale vluchtdivisie voor de maatschappijen zal in Hannover worden gevestigd.”

Behalve in Duitsland heeft TUI eigen luchtvaartmaatschappijen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Ook heeft het bedrijf nog een minderheidsbelang in het Franse Corsair.

bron: www.Luchtvaartnieuws.nl

 

Wizz Air schrapt nieuwe Brussel-Boedapest route, enkel nog vanuit Charleroi

Wizz Air zet haar eerste route vanuit Brussels Airport naar Boedapest, die ze deze maand startte terug stop. De maatschappij zal enkel nog tussen Charleroi en Boedapest vliegen.

Vanaf 30 juni houdt de maatschappij het echter al voor bekeken. De maatschappij trekt zich voorlopig terug op Brussels Airport en zal de route naar Boedapest enkel nog maar vanuit Charleroi aanbieden. Daarbij wordt de avondvlucht ingeruild voor een ochtendvlucht.

bron: www.flightlevel.be

 

19-06

Ikea wil Rotterdam Airport helpen aan route naar Kopenhagen

Dankzij Ikea Delft ziet Rotterdam The Hague Airport grote kansen voor een nieuwe lijndienst naar Scandinavië. Volgens de luchthaven bestaat daar veel belangstelling voor. Vooral personeelsleden van Ikea hebben grote behoefte aan een verbinding met Kopenhagen. Deze stad is de dichtstbijzijnde grote luchthaven voor Ikea’s thuisbasis Älmhult in Zuid-Zweden.

Vanuit de Deense hoofdstad vliegen dagelijks veel Ikea-medewerkers naar Nederland voor een bezoek aan het Nederlandse hoofdkantoor en opleidingscentrum in Delft. Zij reizen per vliegtuig naar Schiphol of Eindhoven, maar volgens directeur Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport is het veel logischer en sneller als zij naar Rotterdam vliegen. ,,Vanaf ons vliegveld ben je met de auto of de nieuwe buslijn in hoogstens een kwartiertje bij Ikea in Delft’’,

bron: www.ad.nl

 

18-06

TUI fly Duitsland reduceert vloot tot 17 vliegtuigen

De raad van commissarissen van Tuifly heeft de door het management voorgestelde bezuinigingen bevestigd. Dit maakt het waarschijnlijker dat honderden banen bij de luchtvaartmaatschappij van de Groep worden geschrapt. De vloot zou een forse inkrimping ondergaan. Het komt erop neer dat nu wordt besloten om de vloot van Tuifly te halveren tot 17 machines vanwege de economisch moeilijke situatie in de Corona-crisis.

Tuifly-baas Oliver Lackmann zei: "Niemand maakt de beslissing gemakkelijk, noch ikzelf als directeur, noch de raad van commissarissen. Maar de Tuifly-vloot is te groot voor het aantal klanten van onze Duitse Tui-touroperator."

bron: www.aero.de

 

Level Europe vraagt faillissement aan, alle activiteiten gestaakt

Level Europe, het dochterbedrijf van IAG dat budgetvluchten uitvoert binnen Europa, heeft faillissement aangevraagd. Alle activiteiten zijn met onmiddellijke ingang gestaakt, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Level Europe beschikte ook over een basis op Schiphol.

Level Europe, voorheen bekend als ANISEC Luftfahrt, stationeerde in het voorjaar van 2019 drie Airbus A321’s op Schiphol. Deze zomer stonden vluchten in de planning naar Londen Luton, Rome Fiumicino, Barcelona, Milaan, Wenen, Lissabon en Fuerteventura.

Het faillissement lijkt geen betrekking te hebben op de longhaul-activiteiten ven Level op de luchthavens van Barcelona en Parijs Orly. Die entiteit staat juridisch los van Level Europe

Level Europe adviseert passagiers die via de website van de maatschappij zelf hebben geboekt contact op te nemen met de door de Oostenrijkse rechter aangewezen curator. Klanten die via andere kanalen hebben geboekt moeten rechtstreeks contact opnemen met de betreffende partners om te vernemen wat dit betekent voor hun reisplannen.

Heb je je  vliegticket vrij recentelijk geboekt en is de transactie met je creditcard verricht? Neem dan contact op met je creditcardmaatschappij. Vraag naar de mogelijkheden tot het indienen van een chargebackverzoek waarmee het afgeschreven bedrag kan worden teruggeboekt.

Heb je  tijdens het boeken van je vliegticket een vliegticketverzekering afgesloten? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een vergoeding. Meld je claim bij de boekingssite of het reisbureau waarje het vliegticket heb gekocht.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Wizz Air start een basis op Dortmund en lanceert 18 nieuwe routes

Wizz Air heeft zojuist de oprichting van een nieuwe basis in Dortmund, aangekondigd en de lancering van 18 nieuwe routes! De luchtvaartmaatschappij zal vanaf begin  augustus 3 Airbus A320-vliegtuigen baseren op de luchthaven van Dortmund.

De nieuwe bestemmingen zijn:
Alghero, Bari, Catania en Napels in Italië.
Athene, Corfu, Heraklion, Rhodos, Santorini en Thessaloniki in Griekenland.
Fuerteventura, Lissabon, Marrakesh, Podgorica, Reykjavík, Suceava, Split en Zaporizhia.

bron: www.fly4free.com

 

'Knettergek' en 'Noord-Koreaans', zegt Ryanair-topman over minimumprijzen

Het idee om minimumprijzen voor vliegtickets in te voeren is "totaal geschift", vindt Michael O'Leary, de topman van vliegtuigmaatschappij Ryanair. Een minimumprijs zou het vrije verkeer van personen binnen Europa aantasten, zegt hij in gesprek met Nieuwsuur (16.30 min)

"Je bent straks alleen nog vrij om te bewegen binnen Europa als je rijk bent en hogere ticketprijzen wilt betalen. Het is volslagen knettergek."

O'Leary vindt het plan veel te ver gaan. "De enige andere overheid die zulke gekke plannen bedenkt is die van Noord-Korea. Zij leggen centraal vast wat prijs en aanbod moeten zijn. Gaat Nederland straks ook de prijzen in de Ikea en in supermarkten verdubbelen?"

"De parlementariërs die pleiten voor hogere ticketprijzen om het gefaalde high cost-bedrijfsmodel van KLM te beschermen, moeten maar hun zetel opgeven en in Noord-Korea gaan werken."

Lees verder op: nos.nl

 

17-06

Easyjet: "Politici kunnen tijd beter besteden aan echte milieumaatregelen

De baas van Easyjet Nederland, dat een grote basis met vliegtuigen en Nederlands personeel heeft op Schiphol, is niet te spreken over het voorstel van D66 en ChristenUnie om een minimum ticketprijs in te voeren. Easyjet-directeur William Vet zegt dat zo'n tarief "compleet in strijd is met EU-wetgeving" en "weinig tot geen CO2-uitstoot zal besparen".

Als het aan Tweede Kamer-coalitiepartijen D66 en ChristenUnie ligt, mag een vliegticketprijs in Nederland niet meer goedkoper worden aangeboden dan 34 euro. De partijen vrezen dat luchtvaartmaatschappijen stuntprijzen voor vliegtickets gaan aanbieden om de coronacrisis door te komen, met een grote milieuschade als gevolg.

Easyjet Nederland-directeur Vet zegt tegen NH Nieuws tegen de invoering van een minimumtarief te zijn: "Dit is niet alleen compleet in strijd met EU-wetgeving, maar het is ook niet de juiste aanpak om de gevolgen van de luchtvaart voor het milieu te beperken en zal weinig tot geen CO2-uitstoot besparen."

Vet vervolgt: "Hoewel ons gemiddelde tarief 55 euro is, ver boven het voorgestelde minimum, zijn we sterk van mening dat deze maatregel geen milieuvoordelen heeft, maatschappijen of passagiers niet stimuleert om zuiniger te vliegen en alleen maar de markt zou verstoren. De manier waarop de luchtvaart klimaatverandering kan aanpakken, is door te investeren in nieuwe technologie."

Lees verder op NHNIEUWS

 

Ontslag dreigt voor werknemers vliegmaatschappij Corendon

Vliegmaatschappij Corendon verkeert net als veel anderen in de reiswereld in de problemen door de coronacrisis. Ceo Steven van der Heijden van vliegmaatschappij Corendon vertelt in een interview met het AD dat ze wat betreft marges en boekingen op weg waren naar het beste jaar ooit, totdat het coronavirus om de hoek kwam kijken. Ze hebben steun van de overheid gekregen om te kunnen overleven.

Vliegmaatschappij Corendon gaat met pijn in hun hart ongeveer een kwart van hun werknemers ontslaan, dit zijn zo’n 100 mensen. Ze moeten dit doen om kosten te besparen, willen ze deze crisis overleven. Volgens van der Heijden worden de werknemers die dadelijk als eerste worden ontslagen ook weer als eerste aangenomen bij Corendon als het weer aantrekt.

bron: https://pitane.blue

 

D66 en ChristenUnie willen minimumprijs voor vliegtickets

Dat de vraag naar vliegtickets door de coronacrisis behoorlijk is afgenomen, moet er niet toe leiden dat deze tegen ‘dumpprijzen’ worden verkocht, zeggen D66 en ChristenUnie. Daarom moet er een minimumprijs voor vliegtickets komen, vinden de coalitiepartijen.

De minimumprijs zou rond de 35 euro liggen. Vliegtickets mogen niet goedkoper zijn dan de luchthavengelden, belastingen en andere heffingen die bedrijven over tickets betalen.

„Iedereen snapt dat het eigenlijk niet kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. „Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans.” Paternotte wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de opties op een rij zet om dit te regelen.

Om lege stoelen nu toch op te vullen, dreigen luchtvaartmaatschappijen tickets aan te bieden voor een tientje, denkt Paternotte. Zo halen de bedrijven toch wat geld binnen. Reizigers betalen daarnaast misschien wel voor hun ruimbagage of een wijntje en een zakje pinda’s in de lucht.

Bovendien vreest D66 dat luchtvaartmaatschappijen gaan stunten met ticketprijzen om start- en landingsrechten te behouden. Europese regels, die overigens tijdelijk zijn losgelaten, schrijven voor dat bedrijven 80 procent van een bepaald tijdslot op een luchthaven moeten ‘volvliegen’ om het recht hierop te behouden. Dat werkt mogelijk stuntprijzen in de hand.

De Oostenrijkse regering besloot al eerder dat een vliegticket niet minder mag kosten dan de belastingen en heffingen die erover worden betaald. De Oostenrijkse minimumprijs ligt op zo’n 40 euro.

bron:www.metronieuws.nl

 

Norwegian hervat vluchten vanaf Amsterdam en Dusseldorf

Kopenhagen en Oslo worden vanaf Amsterdam vanaf juli wordt hervat met twee vluchten per week. Vanaf september zes keer per week. Stockholm: Vanaf augustus zes keer per week.

Vanaf Düsseldorf wordt er vanaf september vijf keer per week gevlogen op Oslo.

 

16-06

Wizz Air opent een basis op Dortmund?

Een persconferentie met de CEO van Wizz Air vindt donderdagochtend plaats op Dortmund airport. Onderwerp: Openen van een basis

 

Drie nieuwe Ryanair routes vanaf Düsseldorf

Vanaf 1 augustus start Ryanair met routes naar Londen Stansted, Barcelona el Prat en Dublin Airport vanaf Düsseldorf international Airport.

Al deze bestemmingen krijgen vier vluchten per week.

 

Lauda(Motion) niet meer onder eigen naam in Düsseldorf

De Ryanair Group hervat per 1 juli de meeste routes vanuit Düsseldorf en Stuttgart. Dat gebeurt echter niet meer onder de merknaam van dochterbedrijf Lauda, maar volledig onder die van Ryanair zelf. De vluchten zullen nog wel op wetlease-basis met Airbus A320’s van Lauda uitgevoerd worden, dus het lijkt vooral een cosmetische ingreep.

Wie al een ticket voor een Lauda-vlucht vanaf Düsseldorf of Stuttgart gekocht heeft, wordt omgeboekt naar de Ryanair-vluchten. Ryanair zal de passagiers daarover informeren.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Nieuwe Wizz Air routes voor Charleroi - Belgrado en Bacau

Wizz Air start op 19 juli met een route tussen Charleroi en Belgrado. Er staan 2 vluchten per week gepland. Twee dagen eerder start Wizz Air met vluchten van Keulen naar Belgrado. Wizz Air vliegt al vanaf Eindhoven op Belgrado.

Vanaf 29 oktober start Wizz Air met vluchten tussen Charleroi en het Roemeense Bacau. Hier staan 3 vluchten per week in de planning.

Bron: www.anna.aero

 

15-06

Transavia naar 60 bestemmingen deze zomer

Vanaf 2 juli breidt Transavia het aantal bestemmingen fors uit. In totaal zal Transavia in de zomermaanden juli en augustus op ruim zestig bestemmingen gaan vliegen. Het gaat om bestemmingen in onder andere Spanje, Griekenland, Portugal, Cyprus, Italië, Kroatië en Slovenië.

Wel zal de frequentie van deze bestemmingen worden aangepast. Dat betekent dat niet alle vluchten naar de bestemmingen worden gevlogen. Op de website staat het volledige overzicht van de bestemmingen die worden gevlogen in juli én augustus. Vanaf juni wordt al naar 24 bestemmingen gevlogen in Portugal, Spanje, Griekenland, Italië, IJsland, Servië, Slovenië en Kroatië.

Ook zal een aantal bestemmingen worden geannuleerd voor de maanden juli en augustus. Dat gaat onder andere om Libanon, Jordanië, Stockholm, Kopenhagen, Krakau en Praag.

De routes tussen Groningen Airport Eelde en Palma de Mallorca en Heraklion op Kreta starten ook weer op. Vooralsnog voor de maanden juli en augustus. Of de periode verder uitgebreid wordt, is nog niet bekend.

 

TUI: ook geld terug mogelijk bij ticket-only

TUI Nederland en België hebben besloten om haar klanten die enkel een vliegticket kochten voor een vlucht die ten gevolge van de coronacrisis door TUI werd of wordt geannuleerd, nu ook de mogelijkheid te bieden de prijs van het ticket te laten terugbetalen. Tot op heden bood TUI standaard een voucher aan, naar analogie met de praktijk die in de reissector op dit moment gebruikelijk is voor pakketreizen. Deze voucher is een jaar geldig, waarna TUI de klant terugbetaalt indien de voucher niet is gebruikt voor de betaling van een andere vlucht.

Reden om het beleid aan te passen is het gewijzigde inzicht van de autoriteiten. Zij hebben immers hun eerdere oproep om niet handhavend op te treden in het geval er voor geannuleerde vluchten ten gevolge van corona vouchers worden uitgegeven, recent ingetrokken.

De verwachting is dat door het gewijzigde beleid van TUI, potentiële klanten minder terughoudend zullen zijn om bij TUI een vliegticket naar bijvoorbeeld Curaçao of Tenerife te boeken.

Zodra het proces dat noodzakelijk is om de tickets te kunnen restitueren is opgezet, naar verwachting nog deze maand, zal de klant nu dus de keuze hebben. Ofwel kiest hij een voucher, ofwel kiest hij voor restitutie van de prijs van het ticket. Ook klanten die sinds het begin van de coronacrisis al een ticket-onlyvoucher van TUI kregen, zullen deze retroactief kunnen inruilen voor een contante terugbetaling.

Zodra de aanvragen tot terugbetaling kunnen worden ingediend, zal TUI uitgebreid communiceren over hoe het in zijn werk gaat. Intussen vraagt de reisorganisatie haar klanten vriendelijk om af te wachten, om op die manier voorrang te kunnen geven aan de dossiers van klanten die op korte termijn op vakantie vertrekken.

Deze nieuwe keuzemogelijkheid geldt voor de duidelijkheid uitsluitend voor ticket-onlyklanten; pakketreizigers blijven een voucher ontvangen, gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Deze marktpraktijk wordt ondersteund door de autoriteiten, om de reiswereld door deze uitzonderlijke crisis heen te helpen

bron: www.vakantienieuws.nl

 

14-06

Zwitsers parlement stemt in met hoge vliegtaks

Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met de invoering van de vliegtaks. 135 van de 195 leden van het parlement stemde voor.

Volgens het nieuwe plan moeten passagiers per ticket 30 tot 120 Zwitserse frank (omgerekend ongeveer 28 tot 112 euro) extra betalen per ticket, afhankelijk van de reisklasse en de afstand. Een soortgelijk voorstel werd in 2018 nog door het parlement verworpen.

Bijna de helft van de opbrengsten moet naar een klimaatfonds gaan voor initiatieven ter vermindering van de CO2-uitstoot, maar de precieze verdeling moet nog worden bepaald.

bron: www.upinthesky.nl

 

12-06

Bulgaars Voyage Air start vluchten tussen Duitsland en Varna

Het Bulgaarse Voyage Air start met vluchten tussen Duitsland en de Bulgaarse badplaats Varna.

Tussen 2 juli en 17 september wordt er op donderdag gevlogen vanaf Münster-Osnabrück Airport.
Vanaf maandag 30 juni t/m 14 september vanaf Bremen.

Voyage Air vliegt met antieke Boeing 737-500's op deze route.

https://voyageair.bg

 

Ministers: Geen maximaal aantal passagiers in vliegtuig

Er wordt geen maximum gesteld aan het aantal passagiers dat een vliegtuig in mag, ook als dat dus betekent dat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dat schrijven ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer op basis van advies van het RIVM.

Op luchthavens wordt de anderhalvemeterregel wel gehandhaafd. Mondkapjes blijven wel verplicht, maar in lijn met het RIVM-advies géén medische mondkapjes want die blijven voorbehouden aan de zorg. Die mondkapjes moeten ook in de wachtrijen en bij security checks worden gedragen, want daar wordt het lastig anderhalve meter afstand te bewaren.

Luchtvaartmaatschappijen hadden de mondkapjes al verplicht gesteld voor reizigers tijdens de vlucht. Volgens Van Nieuwenhuizen hebben vliegtuigen een speciale ventilatie die de lucht in de cabine steeds ververst. Ook dat helpt het besmettingsrisico te verkleinen. Daarnaast gelden strenge regels en voorwaarden om te mogen vliegen. Wie klachten heeft komt het vliegtuig niet in.

Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een besmetting zijn aan boord, dan is bron- en contactonderzoek mogelijk, aangezien precies wordt bijgehouden wie op welke stoel zat. “Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.”

Het kabinet had op verzoek van de Tweede Kamer het RIVM om advies gevraagd over de internationale protocollen die gelden in de luchtvaartsector. Het wekte veel verbazing dat allerlei regels en beperkingen gelden voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, culturele instellingen en de horeca, maar niet voor de luchtvaart.

De Kamer wilde snel advies, omdat vanaf 15 juni binnen Europa weer meer gereisd kan worden en het vliegverkeer weer zal toenemen.

bron: www.hartvannederland.nl

Lees ook: Protocol luchthavens: bestaande en aanvullende maatregelen bij toename vliegverkeer

 

Pegasus Airlines hervat internationale vluchten (UPDATE)

Het Turkse Pegasus Airlines begint met internationale vluchten vanaf 13 juni 2020 met vluchten naar Duitsland, gevolgd door de geleidelijke hervatting van vluchten tussen Turkije en verschillende Europese bestemmingen vanaf 15 juni 2020.

Pegasus herstelt ook enkele vluchten tussen Turkije en Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland.  Vluchten van Eindhoven en Rotterdam naar Istanbul staan vanaf begin juli weer in het boekingssysteem. De eerste vlucht van Schiphol naar Istanbul is al op 18 juni al beschikbaar.

Het schema wordt de komende weken geleidelijk verder uitgebreid, onder voorbehoud van goedkeuring door het directoraat-generaal Burgerluchtvaart in Turkije.

Nederlanders zijn in principe weer welkom in Turkije zonder dat hen restricties worden opgelegd. Daarmee komt een einde aan de verplichte thuisquarantaine van twee weken. Dat heeft de Turkse Ambassade laten weten

bron: www.arabianaerospace.aero

 

11-06

Transavia-klanten kunnen nu toch hun voucher inwisselen voor geld

Klanten van Transavia die een voucher hebben gekregen vanwege het uitvallen van een vlucht door de coronacrisis, kunnen deze toch omruilen voor geld. Ook klanten die voor 15 mei een ticket hadden geboekt, kunnen de ontvangen voucher inwisselen voor contanten.

De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat gezien de omvang van de crisis en het aantal annuleringen, het langer duurt dan normaal om de transacties te verwerken. Ook bij KLM en Air France wordt de versoepelde regeling van kracht.

In het geval van annuleringen van vluchten door Transavia, Air France of KLM kunnen klanten nu kiezen tussen het boeken van een nieuwe vlucht, een voucher of een cash terugbetaling, ongeacht de annuleringsdatum van hun vlucht. Voor mensen die kiezen voor een voucher, betekent dit dat de waarde daarvan met maximaal vijftien procent wordt opgewaardeerd. Die regeling blijft bestaan. Alle vouchers zijn geldig tot eind 2021.

bron: www.omroepbrabant.nl

 

Anadolujet start vandaag vluchten van Amsterdam naar Istanbul

AnadoluJet begint vandaag met haar internationale activiteiten. Zij starten met vluchten naar het VK, Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Oorspronkelijk was de luchtvaartmaatschappij van plan om op 29 maart 20 met de internationale vluchten te beginnen, ter vervanging van de lijndienst van Turkish Airlines op Istanbul Sabiha Gokcen en andere geselecteerde Turkse steden, maar dit werd uitgesteld vanwege de huidige ontwikkeling van COVID-19

Istanbul Sabiha Gokcen - Amsterdam eff 11JUN20 5 wekelijks
Istanbul Sabiha Gokcen - Brussel eff 17JUN20 3 wekelijks
Istanbul Sabiha Gokcen - Düsseldorf eff 17JUN20 5 wekelijks

bron: www.routesonline.com

 

Consumentenbond wil gesprek met Transavia

De Consumentenbond wil met de directie van Transavia in gesprek over de manier waarop het bedrijf omgaat met passagiersrechten bij geannuleerde vluchten. De Consumentenbond heeft de directie per brief uitgenodigd vanwege de vele klachten die de belangenbehartiger over de luchtvaarmaatschappij krijgt.

Transavia begon weer met vliegen sinds 4 juni. Sindsdien klagen consumenten dat hun net geboekte vlucht binnen enkele dagen weer wordt geannuleerd. Soms zelfs al binnen 24 uur. Vervolgens kunnen ze vaak niet omboeken of alleen als ze (fors) bijbetalen. Dat is in strijd met de Europese verordening 261/2004.

Ook biedt Transavia reizigers nog steeds geen geld terug. Ondanks eerdere beloftes en uitspraken van de Europese Commissie en de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Reizigers krijgen nog altijd een voucher

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Transavia blijft de wet overtreden. Terwijl die wet op zichzelf toch glashelder is: als een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of ingrijpend wijzigt, dan hebben passagiers recht op informatie, bijstand én keuze uit alternatieven. En die alternatieven zijn, naast een voucher: geld terug of kosteloos omboeken. Daar is geen woord Spaans bij.’

De Consumentenbond heeft aanwijzingen dat Transavia vluchten annuleert, maar de ticketverkoop voor die vluchten niet direct staakt. Dat zou een oneerlijke handelspraktijk kunnen zijn. Consumenten betalen dan voor een dienst waarvan bij de koop al vaststaat dat die niet geleverd kan worden.

Ook krijgt de Consumentenbond klachten over de bereikbaarheid van de luchtvaartmaatschappij. Per telefoon komen consumenten er niet doorheen. Ook beantwoordt Transavia geen vragen meer per e-mail. Bij het contactformulier staat dat passagiers over 3 maanden een reactie kunnen verwachten. Verder werpt Transavia via Whatsapp drempels op: het leest alleen berichten die tijdens kantoortijden worden gestuurd. Ook via dat medium is de wachttijd onacceptabel lang.

De Consumentenbond wil uiterlijk op woensdag 17 juni in gesprek met Transavia.

bron: www.consumentenbond.nl

 

10-06

Vliegtickets gemiddeld 20 procent goedkoper

De verwachting dat vliegtickets na de lockdown wel eens flink duurder zouden kunnen worden, komt voorlopig niet uit. Sterker nog: tickets naar de meest populaire vakantiebestemmingen zijn gemiddeld zelfs twintig procent goedkoper dan vorig jaar, blijkt uit een prijsvergelijking die BNR opvroeg bij Skyscanner en Travix.

Zo is vliegen naar Frankrijk 25 procent goedkoper, en datzelfde geldt voor een ticket met bestemming Turkije terwijl reizen naar Italië 30 procent en Athene 40 procent goedkoper is. Wie naar Spanje gaat betaalt 171 euro, vóór de crisis was dat 205 euro. 'De prijsdaling zien we vooral voor de maanden juli en augustus', zegt Steffen Boon van vergelijkingssite Travix (van CheapTickets en Vliegwinkel.nl), 'Er moeten nog veel stoelen in hele korte tijd verkocht worden. Sinds begin van vorige week zien we een enorme toename in zoekgedrag ten opzichte van vorig jaar. Wel blijft het onder het gemiddelde'.

'Het is eigenlijk een promotie-actie om een goede herstart te maken', zegt sectoreconoom Transport en Logistiek Rico Luman van ING. Luman noemt het waarschijnlijk een tijdelijk ding. 'Wat speelt zijn ook de lage kerosineprijzen als gevolg van de lage olieprijzen. Het is waarschijnlijk tijdelijk want het is niet zeker of toestellen helemaal gevuld gaan worden'.

bron: www.bnr.nl

 

Wizz Air stopt routes vanuit Kutaisi, o.a. Eindhoven en Charleroi sneuvelen

Negentien routes vanaf de Georgische basis Kutaisi, waaronder  Eindhoven, Charleroi en Keulen, zijn de afgelopen weken verwijderd uit de boekingsmodule van Wizz Air. Het aantal gestationeerde vliegtuigen op deze basis wordt teruggebracht  van 3 naar 2 vliegtuigen.

bron: www.aviation24.be

 

09-06

Ryanair: gratis omboeken vluchten in juli en augustus

Ryanair brengt voor vluchten in juli en augustus geen omboekingskosten in rekening. De Ierse prijsvechter hoopt op die manier mensen, die nu vanwege het coronavirus nog twijfelen over een buitenlandse vakantie, over te halen een vlucht te boeken.

Als reizigers besluiten hun vakantie in de zomer uit te stellen, dan kunnen ze later in het jaar alsnog naar dezelfde bestemming vliegen. De regeling geldt voor tickets die vanaf woensdag worden geboekt. Ryanair gaat vanaf 1 juli weer vliegen.

bron: www.nieuws.nl

 

Kamer wil alsnog OMT-advies over besmettingsrisico vliegtuigen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) een advies vraagt over de mogelijke verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Ook moet het kabinet uiterlijk 15 juni een besluit nemen over regels om voldoende afstand te houden in vliegtuigen.

Een motie hiertoe die D66 indiende, kreeg dinsdag steun van een Kamermeerderheid. D66-Kamerlid Antje Diertens drong aan op advies van experts, omdat per 15 juni de reisadviezen naar veel Europese landen worden versoepeld en mensen weer meer kunnen gaan vliegen.

Het kabinet heeft tal van adviezen gevraagd aan het OMT en daar maatregelen op genomen. Over de besmettingsrisico's in vliegtuigen deed het kabinet dat niet, liet RIVM-directeur Jaap van Dissel vorige week weten.

De Tweede Kamer wil vooralsnog niet verder gaan dan een advies vragen. Ze verwierp dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren die het kabinet vroeg geen vakantievluchten toe te staan zolang er geen OMT-advies ligt over de risico's.

Premier Mark Rutte verwees onlangs naar internationale afspraken die luchtvaartmaatschappijen hebben gemaakt. "Vliegtuigmaatschappijen zullen zelf maatregelen nemen om ofwel de 1,5 meter te handhaven of anderszins aanvullende maatregelen te nemen en daar heb je je dus strikt aan te houden, is mijn advies."

bron: www.transport-online.nl

 

Sun Express hervat vluchten naar Turkije

Sun Express gaat weer vliegen vanaf Amsterdam, Brussel, Düsseldorf en Keulen. Volgende week worden de vluchten uit Nederland en België vluchten hervat, deze week alweer vluchten uit Düsseldorf en Keulen.

Antalya – Amsterdam eff 20JUN20 3 weekly
Izmir – Amsterdam eff 13JUN20 2 weekly
Antalya – Brussels eff 16JUN20 2 weekly
Izmir – Brussels eff 18JUN20 1 weekly

Dusseldorf – Adana eff 11JUN20 3 weekly
Dusseldorf – Kayseri eff 12JUN20 3 weekly
Dusseldorf – Ordu-Giresun eff 13JUN20 2 weekly
Dusseldorf – Trabzon eff 13JUN20 2 weekly
Antalya – Cologne eff 08JUN20 1 daily

bron: www.routesonline.com

 

Oostenrijk kondigt minimumprijs aan voor vliegtickets van €40

In de strijd tegen dumpingprijzen in de luchtvaart wil Oostenrijk een minimumprijs voor vliegtickets van ongeveer 40 euro invoeren . Vicekanselier Werner Kogler (Groenen) zei maandag in Wenen dat "bepaalde excessen" en hun sociale en ecologische gevolgen moeten worden afgestraft.

Volgens minister van Milieu Leonore Gewessler is de nieuwe minimumprijs bedoeld om te voorkomen dat tickets worden aangeboden die goedkoper zijn dan de werkelijke kosten. Het besluit van de regering betekent "het einde van tickets van één euro". Dit is nodig om dichter bij het doel van duurzamer en eerlijker luchtverkeer te komen. Volgens overheidsbesluiten omvatten de prijzen van vliegtickets ook alle toeslagen, belastingen en toeslagen.

bron: www.gmx.at

 

08-06

Laudamotion begint opnieuw, overeenkomst op het laatste moment

De Oostenrijkse Ryanair-dochter Laudamotion wil na een turbulente periode, die door de Corona-crisis is versterkt opnieuw beginnen. De luchtvaartmaatschappij start op 1 juli weer vanuit Wenen op 23 bestemmingen in Europa, zo maakte het maandag bekend.

De sociale partners hadden vorige week een nieuwe cao afgesproken die het management en nu de meeste piloten en stewardessen zouden hebben aanvaard. De dreigende sluiting van de Lauda-basis in Wenen is dus van tafel.

Vanwege de corona-crisis zouden slechts drie  van de oorspronkelijk geplande 16 Airbus A320's in juli in Wenen starten en vanaf augustus slechts tien vliegtuigen worden ingezet. Dit leidt er toe dat een deel van de werknemers  hun baan verliest, maar niet alle 500, zoals het geval zou zijn geweest bij het sluiten van de basis.

Laudamotion, dat voortkwam uit het faillissement van Air Berlin-dochter Niki, staat in dieprode cijfers.

Bron: www.aero.de

 

07-06

Wizz Air: capaciteit Eindhoven in juli weer op oude niveau

Wizz Air verwacht in juli de capaciteit op Eindhoven Airport weer op het niveau van vorig jaar te hebben. Dat meldt woordvoerster Tamara Vallois van de Hongaarse low cost carrier desgevraagd aan Luchtvaartnieuws Magazine.

De Hongaarse budgetmaatschappij onderhoudt vanaf Eindhoven Airport een uitgebreid routenetwerk naar bestemmingen in Centraal- en Oost-Europa. Tijdens de coronacrisis werd de vluchtuitvoering grotendeels opgeschort. Slechts enkele bestemmingen, zoals Boedapest en Sofia, werden de afgelopen maandag nog in lage frequentie door Wizz Air aangevlogen.

Met de versoepeling van de reisrestricties is Wizz Air weer begonnen met het hervatten van vluchten. Inmiddels vliegt de maatschappij vanaf Eindhoven Airport ook weer naar bestemmingen als Belgrado, Tuzla, Varna en Vilnius. De komende tijd wordt de capaciteit verder opgevoerd.

Volgende maand zal volgens Vallois de frequentie op enkele oude routes nog wel lager liggen dan vorig jaar, maar daar staat de lancering van gloednieuwe lijndiensten naar Milaan Malpensa en Tirana tegenover. Op die routes gaat Wizz Air respectievelijk dagelijks en drie keer per week vliegen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

05-06

TUI fly: verre vluchten vanaf Düsseldorf uitgesteld

Het Duitse TUI fly zet de plannen om vanaf dit najaar verre vluchten uit te voeren vanaf Düsseldorf Airport voorlopig in de ijskast. Door de coronacrisis is het volgens de vakantievlieger niet reëel om de vluchten naar het Caribisch Gebied op te starten.

Het plan was om in november van start te gaan met vluchten naar de Dominicaanse Republiek en Mexico, later aangevuld met nog meer exotische vakantiebestemmingen. Om de vluchten uit te voeren zouden twee Boeing 787-8 Dreamliners op de Duitse luchthaven worden gestationeerd.

TUI fly maakte eerder deze week bekend de vloot te willen verkleinen. De levering van de Boeing 737 MAX-toestellen wordt daarnaast vertraagd, en het uitvoeren van vluchten voor Eurowings stopt.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

TUI fly België start met 4 bestemmingen in juni, grotere opstart in juli

Op de gezamelijke persconferentie met Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly die vandaag gehouden werd in de Skyhall van Brussels Airport, werd gecommuniceerd dat TUI fly vanaf 20 juni haar operaties beperkt opstart. Er komen 4 bestemmingen.

TUI zal zijn eerste vluchten uitvoeren op zaterdag 20 juni vanuit Brussels Airport naar de luchthaven van Dubrovnik, gevolgd door Faro op zondag 21 juni. Vanaf 26 juni zullen ook de bestemmingen zoals Tirana en Pristina aangevlogen worden. Elke bestemming krijgt daarbij ook minstens twee frequenties per week.

Vanaf 1 juli zullen er niet alleen meer bestemmingen aan de lijst toegevoegd worden, maar zullen ook de vluchtfrequenties systematisch verhoogd worden. Over de vluchten naar de niet-Schengenzone (Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte) is nog geen duidelijkheid. Alle vluchten naar de Caraïbische zee ( Dominicaanse Republiek, Cuba, Mexico en Jamaica) worden voorlopig geannuleerd tot 9 juli.

Vanuit Oostende zal de eerste TUI -lucht plaatsvinden op 3 juli naar Mallorca. Vanuit de luchthaven van Charleroi is de eerste vlucht ook op 3 juli naar Murcia. Antwerpen start op vrijdag 10 juli met vluchten naar Ibiza en Split. De luchthaven van Luik komt als laatste aan bod, zij starten hun operaties terug op vanaf 17 juli met vluchten naar Malaga en Alicante.

De maatschappij streeft ernaar om tussen 1 en 9 juli 55 bestemmingen aan te vliegen, de week daarop zouden deze verhoogd worden naar 66 om in de week van 17 juli het volledige programma van 72 bestemmingen aan te bieden. Jammer genoeg zullen er ook routes geannuleerd worden, dit gaat dan over Miami, Lesbos, Samos, Thassos, Ohrid, La Palma, Lourdes en Pula.

bron: www.flightlevel.be

 

03-06

Transavia breidt vluchtschema in juni verder uit: Italië, Kroatië, Slovenië, Servië, Frankrijk en IJsland

ransavia breidt haar vluchtschema voor de maand juni uit met twintig extra bestemmingen. Naast Alicante, Malaga, Porto, Faro en Lissabon vliegt Transavia vanaf 18 juni een aantal vluchten naar extra bestemmingen in de landen Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en IJsland.

Er worden vanaf 18 juni ook vluchten opgestart vanuit de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

De verwachting is dat het aantal bestemmingen en ook de frequentie verder zal stijgen van 23 vluchten per week in het begin van de maand tot 175 vluchten eind juni. Voor de maanden juli en augustus verwacht Transavia hier een groot aantal bestemmingen en vluchten aan toe te voegen.

Griekenland    Athene    15 juni
Spanje    Mallorca    18 juni
Spanje    Ibiza    18 juni
Spanje    Valencia    18 juni
Spanje    Barcelona    18 juni
Spanje    Sevilla    19 juni
Spanje    Tenerife    20 juni
Spanje    Gran Canaria    20 juni
Spanje    Girona    21 juni
Italië    Bari    18 juni
Italië    Catania    18 juni
Italië    Bologna    18 juni
Italië Pisa    18 juni
Italië Napels    18 juni
Italië Olbia    18 juni
Italië Verona    19 juni
Slovenië    Ljubljana    18 juni
Griekenland    Thessaloniki    19 juni
Frankrijk    Nice    19 juni
IJsland     Keflavik    19 juni
Servië    Belgrado    19 juni
Kroatië    Split    20 juni

bron: www.transavia.com

 

02-06

Corendon schrapt tot oktober alle vluchten vanaf Groningen naar Griekenland en Turkije

Vliegtuigmaatschappij Corendon schrapt het hele zomerseizoen alle vakantievluchten vanaf Groninger Airport Eelde naar het Griekse eiland Kreta en de Turkse badplaatsen Bodrum en Antalya. Dat laat een woordvoerster van Corendon weten.

Het vliegverkeer van en naar onder meer Turkije en Griekenland ligt op dit moment stil, omdat de grenzen zijn gesloten vanwege corona. Maar ook als de grenzen weer opengaan, zal Corendon geen vluchten naar deze landen uitvoeren van de luchthaven in Eelde. Het gaat in totaal om zes retourvluchten per week. In de meeste gevallen zijn het pakketreizen. ,,Alle vluchten van juli tot en met oktober worden geschrapt.”

Corendon gaat binnenkort wel weer vliegen naar Kreta vanaf in elk geval Schiphol. Op de vraag waarom de reizen van en naar Eelde geschrapt zijn, geeft de woordvoerster geen antwoord. Veel reizigers die een vlucht geboekt hadden, hebben inmiddels een brief gekregen dat de reis geannuleerd is. Zij kunnen wel vliegen via een andere luchthaven. Een woordvoerster van Groninger Airport Eelde zegt dat het schrappen van de vluchten naar Turkije en Griekenland een beslissing is van de vliegmaatschappij.

bron: wwww.dvhn.nl

 

EasyJet vliegt per 1 juli weer vanaf Schiphol

EasyJet vliegt met ingang van 1 juli weer vanaf Schiphol. Uiteindelijk moet de luchthaven per augustus met 35 bestemmingen verbonden worden. Eerder kondigde de budgetmaatschappij al aan vanaf 15 juni een beperkt vliegschema uit te voeren binnen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië doordat de reisbeperkingen afnemen.

Vanaf juli verbindt easyJet Schiphol met Alicante, Berlijn, Bristol, Catania, Corfu, Dubrovnik, Edinburgh, Geneve, Glasgow, Ibiza, Londen Gatwick, Londen Luton, Malaga, Mallorca, Manchester, Milaan, Napels, Nice, Olbia, Praag, Pula, Rhodos, Split, Tel Aviv, Verona en Zadar.

Vanaf augustus voegt de maatschappij daar de volgende bestemmingen aan toe: Basel, Belfast, Boedapest, Kopenhagen, Liverpool, Londen Stansted, Rome, Venetië en Wenen. De budgetmaatschappij zegt dat de vluchtfrequentie op de routes lager ligt dan gebruikelijk, omdat het aantal vluchten wordt afgestemd op de huidige vraag.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Opnieuw miljoeneninjectie nodig voor vliegveld Weeze

Vliegveld Weeze, vlak over de grens bij Well, heeft opnieuw miljoenen euro's steun nodig om te kunnen blijven bestaan. Volgens de Rheinische Post gaat het in totaal om zes miljoen euro: Kreis Kleve zou daarvan 3,1 miljoen euro moeten betalen en de gemeente Weeze het restant van 2,9 miljoen euro.

In een besloten zitting werd de districtsraad donderdag op de hoogte gebracht van de aanvraag voor overheidssteun door de bedrijfsleiding van Flughafen Niederrhein GmbH. Naar verwachting zal de politiek nog voor de zomer een besluit nemen over de nieuwe kapitaalinjectie voor Airport Weeze.

Herman Buurman, particulier eigenaar van het vliegveld, heeft al duidelijk gemaakt zelf geen extra geld in de luchthaven te pompen.

Airport Weeze heeft het al langere tijd moeilijk om de financiën rond te krijgen. In december ontving het vliegveld al 1,9 miljoen euro van de overheid. Nu er vanwege de coronacrisis amper nog vliegtuigen vertrekken en landen op het vliegveld net over de grens, is een nieuwe kapitaalinjectie onvermijdelijk. Anders zal het vliegveld noodgedwongen moeten sluiten.

bron: www.1limburg.nl

 

01-06

Ryanair halveert ticketprijzen om zoveel stoelen te vullen

Ryanair is van plan de ticketprijzen te halveren om zo klanten voor de neus van worstelende rivalen weg te lokken. Die concurrenten kunnen hun borst nat maken, want de budgetmaatschappij neemt daarbij een verlies in het komende boekjaar op de koop toe. Dat onthult topman Michael O’Leary tegenover The Mail on Sunday.

Met de geplande ‘sales blitz’ zou Ryanair volgens de krant met name nerveuze Britse families - maar ongetwijfeld ook klanten van andere nationaliteiten - over de streep willen trekken nog deze zomer alsnog naar de populaire vakantiegebieden te vliegen.

“We gaan prijzen dumpen om mensen weer aan het reizen te krijgen. Zodra we in juli weer gaan vliegen, verkopen we de tickets voor welke prijs dan ook zodat we zoveel mogelijk stoelen kunnen vullen”, aldus O’Leary in de Britse krant.

Op dit moment heeft Ryanair ongeveer dertig procent van de beschikbare stoelen in juli verkocht. Ter vergelijking: vorig jaar was dat rond deze tijd zestig procent. Vorig jaar vervoerde Ryanair in juli veertien miljoen reizigers, nu houdt O’Leary rekening met maximaal vijf miljoen. De gemiddelde ticketprijs zal naar verwachting tussen de 25 en 30 euro liggen.

Lees verder op: Zakenreisnieuws

 

31-05

Ryanair betaalt terug wanneer coronacrisis voorbij is

Ryanair houdt er wel een vrij eigenzinnige mening op na wanneer het er op aankomt om de Europese regelgeving voor consumenten na te leven. Uit een nieuwe enquête is gebleken dat vier van de vijf Ryanair-passagiers die om een terugbetaling in contanten hebben gevraagd nadat hun vlucht was geannuleerd tijdens de coronaviruspandemie, nog steeds op hun geld wachten.

Which ondervroeg 1.632 Britse volwassenen die een terugbetaling hadden geaccepteerd of aangevraagd nadat een vlucht was geannuleerd tussen half maart en begin mei. Uit de peiling bleek dat ongeveer 84 procent van de klanten hun geld niet heeft teruggekregen en dat slechts 5 procent een terugbetaling heeft ontvangen binnen de wettelijke termijn van zeven dagen voor luchtvaartmaatschappijen uit de EU.

lees verder op: Pitane.blue
 

30-05

TUI fly Nederland klaar voor opstart vanaf 1 juli

TUI Nederland is er klaar voor om de vakantievluchten weer op te starten vanaf 1 juli aanstaande. Er zal in eerste instantie een beperkt aanbod beschikbaar zijn; alleen die bestemmingen worden aangeboden waarvan op dit moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden.

Belangrijke vakantielanden als Spanje, Griekenland en Portugal – en dagelijks volgen er meer – geven aan weer toeristen te kunnen verwelkomen vanaf 1 juli. 

De vakantiebestemmingen die als eerste aangeboden zullen worden zijn: de Griekse eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife en Mallorca en het Turkse Antalya. Ook worden er voorbereidingen getroffen om vluchten naar Curaçao en Aruba weer op te starten.

 

29-05

Wizz Air van Eindhoven en Charleroi naar Albanië

Wizz Air kondigt alweer haar vierde nieuwe basis aan in 2 dagen. Vanaf Tirana in Albanië worden 16 nieuwe routes opgestart.

Vanaf begin juli wordt er 3 keer per week gevlogen op Eindhoven. Vanaf 1 juli zijn er twee vluchten per week vanaf Charleroi. Dit wordt opgevoerd naar 4 vluchten per week in augustus.

 

28-05

Vueling wil 180 routes weer opstarten

Vueling hervat geleidelijk haar activiteiten. De lage kosten van IAG wil in totaal 180 routes in het hele netwerk in Spanje en de rest van Europa uitvoeren, waarbij ongeveer 2.000 vluchten per week worden hervat.

De eerste stap zal zijn om de binnenlandse (Spaanse) markt te herstellen, waarbij het van plan is om te hervatten vanaf eind juni en in juli tot 88 routes van de belangrijkste operationele bases, te beginnen met het hoofdkantoor in Barcelona maar ook in Sevilla, Malaga, Alicante, Bilbao, Mallorca, Ibiza, Gran Canaria en Tenerife. 

Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport: Vueling herstelt tot 72 directe routes naar zowel binnenlandse als internationale bestemmingen. Zij herstelt met name verbindingen met Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Duitsland, Nederland, België, Zwitserland en de Scandinavische landen. 

Later herstart het ook zijn activiteiten in Santiago de Compostela, A Coruña, Vigo, Asturias, San Sebastián, Madrid, Zaragoza, Valladolid, Menorca, Valencia, Granada, Almería, Jerez, Fuerteventura, Lanzarote en La Palma.

Op internationaal niveau zal het ook zijn activiteiten hervatten in zijn twee hoofd bases in Rome en Parijs.

Bron: https://aerolatinnews.com

 

Wizz air start route van Eindhoven naar Milaan Malpensa

Wizz Air opent een basis op Milaan Malpensa met 20 nieuwe routes. In totaal vliegt Wizz Air daarmee op 41 bestemmingen vanaf Malpensa Airport

Eén van de nieuwe routes is een dagelijkse vlucht vanaf Eindhoven. De route start op 3 juli en is dagelijks tot en met 16 juli. Daarna is er een korte onderbreking en wordt er weer gestart op 31 juli.

Bron: www.varesenews.it

 

easyJet houdt in de toekomst 51 vliegtuigen aan de grond

Ook bij easyJet worden er nu ontslagen en vlootreducties aangekondigd. Het bleef de voorbije weken stil rond de toekomstplannen van de maatschappij. Er worden 51 vliegtuigen tot 2023 aan de grond gezet en ze plant 4.500 minder jobs.

Alles samen komt het neer op ongeveer 30 procent van de capaciteit die tot 2023 wordt geschrapt. De maatschappij gaat 51 vliegtuigen aan de grond houden waardoor de operationele vloot komt te liggen op 302 vliegtuigen.

De maatschappij stelt zo’n 15.000 mensen te werk en daar heeft easyJet de intentie om tot 30 procent van die banen te schrappen. Die krimp is groter dan andere lowcostmaatschappijen zoals Ryanair (15 procent) en Wizz Air (19 procent).

bron: www.flightlevel.be

 
27-05

Transavia hervat Porto en Alicante

Transavia breidt haar vluchtschema uit met twee extra bestemmingen: Alicante in Spanje en Porto in Portugal. Deze bestemmingen worden vanaf 10 juni toegevoegd aan de bestemmingen die vanaf 4 juni weer worden gevlogen: Spanje: Malaga, Griekenland: Athene en Portugal: Lissabon en Faro. 

Per week zal onderzocht worden of en welke extra bestemmingen en welke vluchten hier de komende tijd aan toegevoegd kunnen worden. Alle nieuwe vluchten en bestemmingen worden iedere woensdagmiddag op de website gepubliceerd.

bron: www.transavia.com

 

26-05

Roemeens Blue Air hervat vluchten na 1 juli 

Blue Air heeft aangekondigd de reguliere vluchten vanaf 1 juli 2020 geleidelijk te herstarten. Tussen 23 maart en 1 juli stopte Blue Air alle vluchten, voerde alleen repatriëringsvluchten uit voor de Roemeense staat.

Vanuit Boekarest

Brussel: 1 juli 2020. In juli – 3 keer per week, van augustus tot oktober – 4 keer per week

Keulen: 1 juli 2020. Twee keer per week

Vanuit Iasi

Brussel: 1 juli 2020. Twee keer per week

bron:www.imperatortravel.ro

 
Europese handleiding voor veilig vliegen

Het agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een gezamenlijk document uitgebracht waarin maatregelen zijn vastgelegd om de veiligheid van luchtreizigers en luchtvaartpersoneel te garanderen zodra luchtvaartmaatschappijen hun reguliere vluchtschema’s herstarten.

‘Daar waar luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen heel verschillend zijn, is een pragmatische benadering nodig bij de uitvoering van de door hen uitgebrachte richtlijnen’, laat de ANVR weten. ‘Afhankelijk van de locatie en situatie is gekeken hoe je aan de nieuwe gezondheidsveiligheidsnormen kunt voldoen. Maar van passagiers wordt ook verwacht dat zij persoonlijke verantwoordelijkheid nemen.’

– Passagiers die bijvoorbeeld COVID-19-symptomen hebben (koorts, hoesten, plotseling verlies van geur, kortademigheid) of die weten dat ze in contact zijn gekomen met een geval van COVID-19, mogen niet naar een luchthaven komen.

– Passagiers wordt aanbevolen om afstand te houden, te denken aan handhygiëne, ademhalingsetiquette toe te passen en gezichtsmaskers te dragen.

– Passagiers kunnen er zeker van zijn dat gefilterde lucht in vliegtuigen veiliger en schoner is dan we op de grond inademen.

– Passagiers moeten een COVID-19-verklaring kunnen overhandigen vóór dat ze hun instapkaart ontvangen.

– Passagiers wordt gevraagd om contactgegevens te verstrekken om ‘track-and-trace’ mogelijk te maken als iemand op een bepaalde vlucht later positief test voor COVID-19.

bron: www.travmagazine.nl

 

22-05

Condor: eind juni vluchten vanaf Düsseldorf

Condor hervat eind juni een deel van de vluchtuitvoering, waaronder vluchten vanaf het onder Nederlanders populaire Düsseldorf Airport.

Vanaf 25 juni wordt het mogelijk om van Düsseldorf te vliegen naar Mallorca, Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Kos, Kreta, Preveza, Rhodos, Thessaloniki, Jerez de la Frontera, Split en Olbia.

In de loop van de zomer moeten meer zonbestemmingen aan het netwerk worden toegevoegd.

 

Laudamotion sluit basis op luchthaven Wenen

Laudamotion sluit op 29 mei haar basis op de luchthaven van Wenen. Dat besluit is genomen nadat vakbond Vida niet akkoord ging met een salarisverlaging voor het personeel van het Oostenrijkse dochterbedrijf van Ryanair, zo meldt de Ierse omroep RTE. Wenen is de thuisbasis van Laudamotion.

Door de sluiting van de basis in Wenen verdwijnen driehonderd banen. Ryanair dreigde eerder al dat de basis gesloten wordt wanneer geen overeenkomst bereikt kan worden over een salarisverlaging voor het Weense personeel. Vida ging niet akkoord met de salarisverlaging omdat het inkomen dan lager zou zijn dan het gegarandeerde minimumloon in Oostenrijk.

Laudamotion, dat is ontstaan uit Airberlin-dochter Niki en twee jaar geleden door Ryanair werd overgenomen van wijlen Niki Lauda, beschikt nog over drie andere bases: in Düsseldorf, Stuttgart en Palma de Mallorca.

Voor de coronacrisis onderhield de maatschappij onder meer lijndiensten van Wenen naar Eindhoven en Charleroi. Laudamotion zou deze zomer ook van Maastricht naar Zadar gaan vliegen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

21-05

Ryanair herstart vluchtaanbod vanuit België vanaf 21 juni

Vanaf 21 juni start Ryanair haar vluchtaanbod vanuit België langzaamaan terug op. Momenteel vliegt de maatschappij vanuit België enkel nog naar Dublin. Vanaf 21 juni herneemt ze deels terug het normale netwerk.

Vanaf zondag 21 juni start Ryanair haar vluchtaanbod vanuit Brussel en Charleroi terug op. Momenteel is de maatschappij enkel nog actief op de route naar Dublin. Het gaat om een voorzichtige opstart met maximaal enkele vluchten per week naar een beperkt aanbod van bestemmingen.

Vanaf 1 juli schakelt Ryanair dan een versnelling hoger en wordt de frequentie en het aantal bestemmingen vanuit België verder opgedreven

bron: www.flightlevel.be

 

EasyJet begint met Britse en Franse binnenlandse vluchten

easyJet gaat vanaf half juni weer beginnen met vliegen. In eerste instantie start de Britse prijsvechter met binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Op die routes is er genoeg vraag van klanten om winstgevend te kunnen opereren.

Tijdens de vluchten zullen reizigers een gezichtsmasker moeten dragen. Ook het cabinepersoneel en de medewerkers op de grond zullen die dragen. Reizigers kunnen tijdens de vluchten ook geen voedsel krijgen.

De komende weken hoopt easyJet, dat normaal gesproken ook vanaf Schiphol vliegt, meer routes te kunnen hervatten. Dat hangt af van het afzwakken van lockdownmaatregelen in Europese landen en of er genoeg interesse van klanten is. EasyJet blijft aan het schema en de capaciteit voor de rest van het jaar werken.

bron: www.eurobench.com

 

Luchthaven Charleroi heropent op 15 juni

De luchthaven zal haar commerciële activiteiten hervatten vanaf half juni, na een sluiting van bijna drie maand. Dat kondigt Brussels South Charleroi Airport aan.

“In overeenstemming met de gezondheidsaanbevelingen en volgens nieuwe vliegadviezen van de luchtvaartmaatschappijen werden een aantal maatregelen ingevoerd om de veiligheid van het personeel en de gebruikers van de luchthaven te garanderen”, klinkt het in een mededeling op de website van de luchthaven.

Om toegang te krijgen tot het gebouw, moeten passagiers eerst door een verplichte screeningstent waar het Rode Kruis zal controleren op koorts of andere symptomen van corona. Daarnaast zullen passagiers overal in de luchthaven een mondmasker moeten dragen, zoals werd verplicht door de Nationale Veiligheidsraad, en vraagt de luchthaven om zoveel mogelijk online in te checken.

Op 25 maart besloot de luchthaven de deuren te sluiten, nadat het aantal passagiers met 90 procent was gedaald naar aanleiding van de uitbraak van de coronapandemie.

bron: www.demorgen.be

 

20-05

Transavia gaat op 4 juni weer vliegen

Transavia start met ingang van 4 juni haar vluchtschema weer gedeeltelijk op en vliegt vanaf Amsterdam Schiphol naar een aantal bestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal: Malaga, Athene, Heraklion, Thessaloniki, Lissabon en Faro. Per week wordt onderzocht of en welke extra bestemmingen en welke vluchten hier de komende tijd aan toegevoegd kunnen worden.

Bij de keuze voor de bestemmingen heeft Transavia gekeken naar de huidige restricties en de ontwikkeling daarvan in de landen waar Transavia naartoe vliegt. Portugal, Griekenland en Spanje bieden hiervoor goede vooruitzichten op de korte termijn. Dit betekent dat vluchten naar de overige bestemmingen van Transavia worden geannuleerd tot en met 10 juni.

In Portugal zijn de harde restricties opgeheven. Vanaf 4 juni start Transavia weer langzaam met een aantal vluchten naar en van Faro en Lissabon.

Voor Spanje geldt op dit moment een reisadvies om alleen noodzakelijk te reizen en het land vraagt de reizigers op dit moment bij aankomst twee weken in quarantaine te gaan. Een deel van de reizigers kan ondanks deze restricties naar Spanje gaan voor een familiebezoek of bezoek aan hun tweede huis. Transavia wil deze passagiers de kans bieden op reis te gaan en start daarom met een aantal vluchten op Malaga. Op basis van de ervaringen wordt gekeken of de komende periode op meer bestemmingen in Spanje wordt gevlogen.

Griekenland kent voor Nederlanders een inreisverbod tot en met 31 mei. Gezien de berichtgeving gaat Transavia ervan uit dat restricties daarna worden opgeheven.

Passagiers moeten zelf zorgen voor een mondkapje.

Lees het hele artikel op:businesstraveller nl

 

Transavia past voucherbeleid aan

Transavia past haar voucherbeleid aan. Voor vluchten die vanaf 4 juni worden geannuleerd, krijgen passagiers de keuze tussen een voucher en een refund van hun ticket(s). Dat heeft de airline dinsdagavond laten weten.

‘De huidige en ongekende COVID-19-crisis heeft voor een uitzonderlijke situatie gezorgd voor luchtvaartmaatschappijen en hun klanten’, zegt Travsavia in een verklaring.

‘Sinds het begin van deze crisis heeft Transavia daarom vouchers als oplossing geboden voor de passagiers van wie de vlucht is geannuleerd. Deze vouchers kunnen tegen de volledige waarde van de boeking en alle extra’s na 12 maanden worden terugbetaald als ze niet (volledig) zijn gebruikt.’

Recente ontwikkelingen in de situatie rondom COVID-19 en het geleidelijk opheffen van quarantainemaatregelen geven meer duidelijkheid over de mogelijkheden om weer te gaan vliegen. Vanaf 4 juni verkent Transavia de mogelijkheid om haar netwerk weer op te starten naar een aantal bestemmingen.

‘Om die reden én vanwege het besluit van de Europese Commissie om het beleid niet te wijzigen ondanks de grootte van de COVID-19-crisis, heeft Transavia besloten om het restitutiebeleid aan te passen voor annuleringen die Transavia na 15 mei heeft gedaan. Dat zijn de vluchten die vanaf 4 juni worden geannuleerd. Deze passagiers krijgen de keuze tussen een voucher of een terugbetaling van het ticket.’

Gezien de omvang van deze crisis en het aantal annuleringen, is het niet mogelijk om direct de teruggave aan te vragen, zegt de airline.

‘In tegenstelling tot de vouchers die na annulering worden verstuurd en meteen kunnen worden ingezet voor een nieuwe reis. We werken er achter de schermen hard aan om te zorgen dat dit binnenkort kan. We informeren passagiers zo snel mogelijk over hoe ze dit kunnen doen.’

De voorwaarden voor de vouchers blijven hetzelfde: zij staan gelijk aan de totale waarde van de boeking, inclusief eventueel extra geboekte opties.

Transavia bedankt haar klanten voor hun begrip en geduld in deze uitzonderlijke omstandigheden en zegt blij te zijn dat al veel passagiers gebruik hebben gemaakt van het voucher voor een volgende reis.

bron: www.travmagazine.nl

 

19-05

Ryanair ontvangt staatssteun uit Verenigd Koninkrijk

Ryanair ontvangt 600 miljoen pond onder het Covid Corporate Financing Facility (CCFF) programma van het Verenigd Koninkrijk. Eerder diende de maatschappij nog een klacht in bij Europa over de staatssteun die landen aan hun nationale maatschappij geven.

De CCFF-regeling werd in maart in het leven geroepen om door corona geteisterde bedrijven uit de brand te helpen. Bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van het Verenigd Koninkrijk kunnen hier aanspraak op maken.

Eind april dreigde Ryanair nog met rechtszaken vanwege de staatssteun aan maatschappijen. O’Leary was van mening dat hij buiten de boot zou vallen voor staatssteun omdat Ierland Aer Lingus al steunt.

Lees het complete artikel op : upinthesky

 

9 miljoen klanten EasyJet slachtoffer van hackaanval

Door een hackaanval heeft een onbekende partij toegang gehad tot de e-mailadressen en reisgegevens van 9 miljoen klanten van EasyJet. Dat meldt het bedrijf in een persverklaring. Wie achter de aanval zit, wat er met de gegevens is gebeurd en wanneer de aanval heeft plaatsgevonden, is nog onduidelijk.

De negen miljoen passagiers om wie het gaat worden in "de komende dagen" van het incident op de hoogte gesteld. Dit gebeurt uiterlijk op 26 mei. Van klanten bij wie dit niet gebeurt, zijn geen gegevens benaderd, aldus het concern.

Bij een klein deel van de slachtoffers, 2208 klanten, zijn ook creditcardgegevens bekeken. Deze klanten zijn hier al van op de hoogte gebracht, meldt EasyJet. Of gegevens van Nederlandse klanten toegankelijk waren, kon EasyJet niet meteen zeggen.

Het bedrijf zegt verder dat er geen bewijs is dat persoonlijke informatie is misbruikt. Op advies van de Britse privacywaakhond geeft EasyJet klanten advies hoe ze de kans op phishing kunnen beperken.

De luchtvaartmaatschappij is naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van een aanval die afkomstig is van een "zeer geavanceerde bron". Het bedrijf heeft forensische experts ingeschakeld om onderzoek te doen.

Daarnaast zijn het Britse Nationaal Cyber Security Centrum en de Britse privacywaakhond, de Information Commissioner's Office, van het incident op de hoogte gebracht.

bron: www.nos.nl

INFO ALERT CYBER SECURITY INCIDENT van easyJet

 

18-05

Ryanair voorspelt goedkope vliegtickets na Coronacrisis

Ryanair voorspelt vandaag in een update dat vliegtickets na de coronacrisis aanzienlijk goedkoper zullen worden. Dat is precies het tegenovergestelde van wat veel luchtvaartexperts voorspellen.

De vluchten van Ryanair gaan in juli weer van start. De luchtvaartmaatschappij heeft erop aangedrongen dat ze vanaf woensdag 1 juliterugkeert naar 40 procent van de normale vluchten. De nieuwe plannen zijn afhankelijk van de opheffing van de overheidsbeperkingen voor vluchten binnen de EU en de invoering van doeltreffende maatregelen op het gebied van de volksgezondheid op de luchthavens.

De lowcost airline verwacht dat, wanneer grote luchtvaartmaatschappijen met ingang van juli weer gaan vliegen, het concurrentielandschap in Europa wordt verstoord. Volgens Ryanair wordt de luchtvaart dan verstoord door staatssteun, waarbij het de Lufthansa Group, Air France-KLM, Alitalia, SAS en Noorwegen.

Ryanair zei ook dat de luchtvaartmaatschappij de crisis makkelijk gaat overleven. “De balans van Ryanair is een van de sterkste in de sector met een huidige kassaldo van € 4,1 miljard”, aldus de update. De airlines verwacht wel dat de passagiersaantallen voor het grootste deel van 2020 en misschien zelfs 2021 aanzienlijk afnemen, wat een verwoestend effect zal hebben op het eindresultaat.

bron: www.travelpro.nl

 

Eurowings: vanaf juni meer vluchten vanaf Düsseldorf airport

Eurowings heeft steeds meer vertrouwen in een aantrekkende markt, ondanks de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij breidt daarom het aantal Europese vakantievluchten en zakenroutes vanaf Düsseldorf Airport in juni nog verder uit.

Vorige week kondigde de Lufthansa-dochter al aan te gaan vliegen naar Barcelona, Berlijn, Boedapest, Catania, Hamburg, Ibiza, Londen, Mallorca, Manchester, Milaan, Napels, Olbia, Praag, Rome, Salzburg, Sylt, Thessaloniki, Wenen en Zürich.

Vanaf juni komen daar de bestemmingen Boekarest, Bilbao, Dresden, Gothenburg, Heraklion, Valencia, Athens, Split, Stockholm, Birmingham, Malaga, Menorca, Alicante, Corfu, Kopenhagen, Faro, Fuerteventura, Heringsdorf, Kos, Kütahya, Pula, Rhodes, Rijeka, Lamezia Terme, Tivat, en Jerez bij.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Gepland vluchtschema Ryanair vanaf Weeze vanaf 1 juli

Ryanair is momenteel van plan om in juli 47% van de vluchten vanuit Weeze te hervatten (onder voorbehoud van opheffing van de overheidsbeperkingen op vluchten binnen de EU).
Vier routes blijven zoals gepland, 20 routes worden ingekort, vijf worden aanvankelijk niet hervat (volgens boekingssysteem 17 mei 2020)

Routes met lagere vluchtfrequentie:
Malaga 3/7 -4, Alicante 3/7 -4. Ancona 1/7 -1, Brindisi 1/7 -1,  Edinburgh 2/7 -2, Fez 1/7 -2, Gerona 2/7 -2, Ibiza 2/7 -1, Nador 1/7 -1, Porto 2/7 -1, Oujda 1/7 -1, Mallorca 3/7 -4, Palermo 2/7 -1, Pescara 1/7 -1, Marrakesh 1/7 -1, Rabat 1/7 -1, Thessaloniki 2/7 -1, Tanger 1/7 -1,  Valencia 1/7 -1 Zadar 2/7 -1.

Wordt niet hervat:
Rome, Faro, Kiev, Lviv Pisa
 
Wordt ongewijzigd uitgevoerd:
Bezier, Cagliari, Chania (Kreta), Tallinn

bron: https://nrn-forum.net

 

15-05

Kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop van Schiphol

Het kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop voor Schiphol, ook nu het door de coronacrisis veel langer kan duren voordat de luchthaven weer aan zijn maximale aantal vluchten komt. Dat blijkt uit de uitwerking van plannen voor de luchtvaart in Nederland tot 2050 die vrijdag is gepubliceerd.

Voorgaande crises hebben geleerd dat de luchtvaart altijd weer opkrabbelt, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Uiteindelijk wil iedereen toch weer met het vliegtuig op vakantie en is het vliegveld in Flevoland alsnog nodig, denkt de minister.

Volgens het kabinet is het door de veranderingen van de laatste maanden nog belangrijker geworden om de internationale netwerkfunctie en economische concurrentiepositie van Schiphol te versterken. Vakantievluchten moeten daarom worden verplaatst naar het uitgebreide Lelystad Airport dat nog steeds eind volgend jaar open moet gaan.

De andere regionale luchthavens in Nederland gaan zich wat het kabinet betreft richten op vluchten die van toegevoegde waarde zijn voor de regionale economie en de behoefte van de reizigers in de betreffende regio’s. Daarnaast ziet het kabinet een rol voor de kleinere luchthavens bij speciale luchtvaartactiviteiten, zoals vliegscholen en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven 'op het gebied van elektrificatie en drones'. Het kabinet wil dat er tussen de verschillende luchthavens meer samenwerking komt en zal daarover de regie voeren.

Het kabinet benadrukt in de uitwerking wel dat de plannen voor de coronacrisis zijn opgesteld. En dat de duur en gevolgen van deze crisis nog niet te voorspellen zijn.

Op Schiphol kunnen er binnen het huidige operationele systeem niet meer dan 540.000 vliegtuigbewegingen plaatsvinden. Hoe groei na 540.000 vluchten op Schiphol operationeel mogelijk kan worden gemaakt, moet de komende jaren worden onderzocht. Op Lelystad Airport zou na de geplande luchtruimherziening uiteindelijk plaats zijn voor maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar.

Het kabinet stelt wel dat het voor kortere afstanden ook aantrekkelijker moet worden gemaakt om de trein of bus te pakken.

bron: www.omroepflevoland.nl

Reactie Eindhoven Airport op ontwerp-Luchtvaartnota

 

14-05

TUI fly start niet met route tussen Brussel en Ohrid

TUI fly België had plannen opgesteld om dit zomerseizoen met seizoensvluchten tussen Brussel en Ohrid te starten. De route zou op 6 juni beginnen en er zou één keer per week als triangel vlucht via Pula op worden gevlogen.

De vluchten naar Pula vanaf Brussel gaan wel door en gaat volgens de huidige planning vanaf 20 juni starten.

bron: www.exyuaviation.com

 

13-05

Gedupeerde geannuleerde vlucht mag geld terugeisen

Wie niet kan vliegen vanwege reisbeperkingen in verband met Covid-19, heeft recht op volledige restitutie van het geboekte ticket.

Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus. Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. „Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt”, schrijft de Deense.

Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.

De Europese Commissie erkent dat er een cashflowprobleem is bij luchtvaartmaatschappijen, maar wijst erop dat ook consumenten hun baan hebben verloren en het geld kunnen gebruiken. „We sturen brieven naar de lidstaten en daar kunnen zij op reageren”, aldus Vestager.

In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer nagenoeg onmogelijk.

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie. De keuze voor een financiële vergoeding is een recht van de gedupeerde, dat vastligt in het Europees passagiersrecht, zegt de Europese Commissie.

Lees verder op www.limburger.nl/cnt/dmf20200513_00160147/brussel-gedupeerde-geannuleerde-vlucht-mag-geld-terugeisen

 

Vliegstop Transavia tot 3 juni, opstartverkenning in juni

Transavia heeft besloten alle geplande vluchten tot en met 3 juni te annuleren. Eerder werd aangekondigd de geplande vluchten tot en met 27 mei niet uit te voeren, maar deze periode wordt verlengd met een week.  

Transavia  ziet in een aantal landen een voorzichtige versoepeling van maatregelen en restricties. Daarnaast zijn er meer passagiers die de behoefte hebben om te vliegen. Vanaf nu zal per week worden verkend welke routes en welke data in juni in aanmerking komen voor de eventuele opstart. Dit wordt op de Transavia website gepubliceerd.

Transavia zal vanaf nu per week bekend maken welke routes op welke data weer voorzichtig worden opgestart en welke vluchten worden geannuleerd.  “We hebben gezocht naar een goede balans tussen de nodige flexibiliteit die deze situatie van ons vraagt én de wens van passagiers om weer te reizen. Zo weten onze passagiers uiterlijk twee weken voor vertrek of hun reis doorgaat en geven wij zoveel mogelijk mensen de kans om hun reis te maken”, zegt Marcel de Nooijer, CEO van Transavia. “We begrijpen dat er ook passagiers zijn die liever voor de langere termijn meer zekerheid willen. Hen bieden wij de mogelijkheid om het ticket zonder wijzigingskosten om te boeken naar een later moment.”  

Transavia ziet dat er belangstelling bij de klanten is om te reizen én er sprake is van een  geleidelijke versoepeling van beperkingen en restricties in  Nederland en inreisbepalingen van andere landen in Europa.  Marcel de Nooijer: “Hotels en restaurants gaan op beperkte schaal open en bezoeken aan vrienden en familie  om elkaar in het buitenland te ontmoeten, wordt weer vaker mogelijk. Langzaam en voorzichtig zetten wij nu de eerste stappen om dit weer mogelijk te maken en mensen samen te brengen. Het spreekt voor zich dat de veiligheid en gezondheid van onze gasten en medewerkers de hoogste prioriteit heeft.” Meer details over de hygiëne en veiligheidsmaatregelen aan boord worden in de loop van deze week aangevuld en op de website gepubliceerd.    

Passagiers die in de periode tot en met 3 juni een vlucht hebben geboekt ontvangen hierover de komende dagen een mail waarin de annulering wordt aangekondigd. Zij ontvangen een voucher. Met dit voucher kan een vlucht worden gekozen voor een nieuwe datum en bestemming naar keuze tot en met oktober 2021.   

Passagiers die een ticket hebben geboekt in de periode van 4 juni tot en met 30 september 2020 kunnen, als zij dat willen, hun ticket zonder wijzigingskosten omboeken naar een andere vlucht met dezelfde bestemming (tot en met 31 maart 2021). Zij hebben de mogelijkheid hun reis op een ander moment te boeken zonder dat hiervoor wijzigingskosten worden betaald.

bron: www.pilootenvliegtuig.nl

 

12-05

Ryanair wil in zomer weer naar 34 bestemmingen vanaf Eindhoven Airport

Ryanair wil deze zomer weer flink aan de slag op Eindhoven Airport. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil vanaf de periode eind juni/begin juli vanaf Eindhoven weer naar 34 bestemmingen vliegen.

Onder meer de vluchten naar vakantieoorden in Spanje en Italië worden hervat, als het aan de prijsstunter ligt. Nu vliegt Ryanair alleen nog driemaal per week tussen Eindhoven en Londen Stansted.

De prijsvechter wil vanaf 1 juli 40 procent van haar vluchten hervatten. Het is de bedoeling dat er dagelijks circa duizend vluchten uitgevoerd gaan worden, waarmee het overgrote deel van het netwerk weer in dienst wordt genomen. Porto is vooralsnog de eerste bestemming die na Londen Stansted weer vanaf 24 juni aan het vluchtschema wordt toegevoegd. In de dagen erna volgen Krakau, Malaga en Alicante.

Ryanair zet vanaf Eindhoven vooral fors in op Spanje. Negen bestemmingen willen de Ieren aandoen vanaf de tweede luchthaven van Nederland. Het gaat naast Malaga en Alicante om Barcelona Reus en Girona, Madrid, Sevilla, Valencia, Ibiza en Palma (Canarische Eilanden). Maar of die op die plekken vakantiegangers straks met open armen ontvangen worden, is nog maar zeer de vraag. De Spaanse regering heeft ondertussen een quarantaine van twee weken bevolen voor alle reizigers die vanaf aanstaande vrijdag naar het land komen.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het land te beteugelen. De inkomende reizigers moeten thuis of in hun accommodatie blijven en mogen slechts naar buiten gaan om noodzakelijke boodschappen te doen, naar gezondheidscentra te gaan en in geval van een ‘noodsituatie’. In al die gevallen is een mondkapje verplicht. De quarantaine is afgedwongen voor alle reizigers die naar Spanje komen vanaf 15 mei en blijft van kracht zolang de noodtoestand duurt.

Passagiers en cabinepersoneel zullen daarbij mondkapjes gaan dragen, terwijl er ook temperatuurtesten worden ingevoerd, aldus Ryanair. Verder moeten passagiers goedkeuring vragen aan cabinepersoneel voor gebruik van het toilet om rijen te voorkomen en moeten zij informatie geven over hun reizen. Deze informatie zal door overheden worden gebruikt om quarantainemaatregelen te monitoren.

Naast de Spaanse bestemmingen wil Ryanair deze zomer vanaf Eindhoven weer op Edinburgh en Manchester vliegen en de dagelijkse lijn naar Londen weer oppikken. Italiaanse bestemmingen die straks vanaf Eindhoven kunnen worden bereikt zijn Bologna, Brindisi, Catania, Milaan Bergamo, Napels, Pisa, Alicante en Rome Ciampino. Behalve Porto zijn ook de Eindhovense vluchten naar Faro en Lissabon in Portugal weer toegevoegd aan het zomerschema. Voor Polen staan Krakau en Warschau op de planning, voor Marokko Fez en Marrakesh. Andere bestemmingen voor Eindhoven Airport zijn Athene, Dublin en Sofia. Naar Praag, Malta, Venetië, Marseille en Thessaloniki staan in juli en augustus nog slechts een handvol vluchten op de planning.

bron: www.bd.nl

 

08-05

TUI fly België plant Luik - Oujda service in zomer 2020

TUI fly België overweegt in de zomer van 2020 vluchten tussen  Luik en het Marokkaanse Oujda te introduceren , in afwachting van de huidige situatie. De dienstregeling van de luchtvaartmaatschappij toont 1 wekelijkse Airbus A320-vlucht op donderdag, van 11 juni tot 17 september 2020.

bron: www.routesonline.com

 

Transavia: nieuwe lijndienst van Rotterdam naar Fez

Fez, in Marokko, wordt als nieuwe bestemming toegevoegd aan het aanbod van Transavia. De vluchten naar de nieuwe bestemming vertrekken per 4 november op woensdag en zaterdag vanaf Rotterdam The Hague Airport. De verkoop van deze route start op 11 mei.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

07-05

Luchtvaartorganisatie IATA adviseert mondkapjes in vliegtuigen

 Ook de internationale luchtvaartorganisatie IATA adviseert het dragen van mondkapjes aan boord van vliegtuigen. Stewards en stewardessen zouden daarnaast speciale maskers moeten dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens IATA zou het risico op verspreiding van het virus overigens laag zijn aan boord van een vliegtuig. Om de kans op besmetting verder te verkleinen zijn mondkapjes de beste oplossing, aldus de brancheorganisatie.

IATA zegt geen voorstander te zijn van maatregelen om gedurende de hele vlucht veel afstand tussen passagiers in stand te houden. Het bewust vrij laten van de middelste stoel in de rijen zou alleen maar leiden tot 'dramatische' kostenstijgingen, met als onvermijdelijke gevolg dat ook de ticketprijzen flink omhoog zouden moeten.

"We moeten tot een oplossing komen die passagiers het vertrouwen geeft om te vliegen en de kosten van vliegen betaalbaar houdt", benadrukt IATA-baas Alexandre de Juniac.

bron: www.rtlnieuws.nl

 

04-05

Wizz Air start lijndienst tussen Charleroi en Wenen

Wizz Air lijkt een voortrekkersrol te vervullen in de herstart van het vliegverkeer. De prijsvechter breidt sinds vrijdag het aantal vluchten weer uit en vliegt o.a. weer vanaf Eindhoven op Wenen.

Daarnaast zijn er een aantal routes aangekondigd naar de Oostenrijkse hoofdstad . Vanaf 1 juli wil Wizz Air vijf keer per week vliegen tussen Charleroi en Wenen.  Naast Charleroi wil Wizz Air ook starten met routes naar  Tallinn, Rhodos, Heraklion, Burgas, Constanta, Zakynthos en Marrakesh vanaf Wenen.

Vanaf juni wil Wizz zelfs gaan vliegen vanaf Boedapest en Boekarest  naar Abu Dhabi. Om  vanaf vanaf september routes vanaf  Cluj-Napoca, Katowice en Sofia naar Abu Dhabi te starten.

 

01-05

Wizzair: verplicht reizen met gezichtsmaskers

Wizz Air kondigt strikte maatregelen aan voor het dragen gezichtsmaskers door alle passagiers. De Hongaarse prijsvechter, die vanaf vandaag weer meer van en naar Eindhoven Airport vliegt, heeft donderdag aangekondigd dat alle passagiers die aan boord reizen, beschermende maskers zullen moeten dragen als onderdeel van nieuwe veiligheidsprotocollen.

Na de recente aankondiging van Wizz Air dat sommige activiteiten in mei worden hervat, heeft de luchtvaartmaatschappij strikte nieuwe veiligheidsprotocollen geïntroduceerd voor personeel en bemanning. Zowel passagiers als bemanning zullen nu verplicht zijn gezichtsmaskers te dragen wanneer ze reizen met de in Hongarije gevestigde luchtvaartmaatschappij.

bron: www.travmagazine.nl

 

Ryanair verwacht tot 3.000 jobs te verliezen en sluiting van basissen

Ryanair heeft in een update vandaag laten weten wat haar vooruitzichten zijn. Die zijn uiteraard niet rooskleurig. De maatschappij verwacht een herstel ten vroegste in 2022 en gaat daarom herstructureren met tot 3.000 jobs minder en de sluiting van verschillende basissen.

In het tweede kwartaal (juli-september) verwacht Ryanair momenteel maximaal 50 procent van haar normaal aantal passagiers te vervoeren. Het passagiers niveau van het voorbije jaar zal volgens Ryanair ten vroegste pas in 2022 worden bereikt. Daarom bekijkt Ryanair hoe ze zichzelf kan herstructureren om deze crisis aan te gaan.

Ryanair is al in gesprekken met zowel Boeing als de leasingmaatschappijen van Laudamotion om de levering van nieuwe B737 MAX en A320’s de komende 24 maanden uit te stellen. Ryanair gaat ook snijden in haar netwerk en aantal mensen die voor Ryanair werken. Daarbij zouden er tot 3.000 jobs, vooral piloten en cabinepersoneel, verdwijnen. Daarbovenop zullen er ook verschillende basissen worden gesloten en zal er worden bekeken om loonverminderingen in te voeren.

bron: www.flightlevel.be

 

Ryanair blijft gewoon vliegen vanaf Weeze

Ryanair zal ook komende winter vliegen vanaf Weeze. Dat maakte de Ierse luchtvaartmaatschappij bekend. Een bericht op internet veroorzaakte woensdag veel verwarring. Het zei dat Ryanair voor de winter alle routes van Airport Weeze had ingetrokken.

Het bericht wordt ontkend door Ryanair. "De Ryanair routes voor de winter van 2020 staan ​​nog niet volledig op de website, inclusief de routes vanaf Weeze Airport", aldus een woordvoerster van de Ierse luchtvaartmaatschappij. De routes worden opgestart in secties in de website.  Aan het vliegplan wordt gewerkt.

De aankondiging op internet had ook de woordvoerder van de luchthaven, Holger Terhorst, verrast. Hij wees er ook op dat vluchten naar Fes in Marokko al voor de winter geboekt kunnen worden.

Ryanair heeft de activiteiten in Weeze in maart tijdelijk stopgezet vanwege de corona-epidemie.

Bron: https://rp-online.de

 

30-04

16 EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers

De Europese Commissie beraadt zich over de oproep van Nederland en andere EU-landen om tijdelijk toe te staan dat luchtvaartmaatschappijen vouchers uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat is tegen de bestaande EU-wetgeving, maar veel landen waaronder Nederland knijpen in verband met de coronacrisis een oogje dicht. Volgens transportcommissaris Adina Vălean is de discussie over de kwestie in het dagelijks EU-bestuur nog niet afgerond.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en haar Europese collega's vergaderden woensdag per video over deze en andere transportzaken. Twaalf landen waaronder Nederland hebben de commissie in een gezamenlijke verklaring gevraagd met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden. Volgens ingewijden steunen Duitsland, Spanje, Estland en Roemenië de oproep van de twaalf waardoor een meerderheid van de lidstaten zich nu achter de vouchers heeft geschaard.

bron: www.transport-online.nl

 

29-04

Minister: Europese garantstelling voor vliegvouchers

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant staan voor vouchers die luchtvaartmaatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat meldt zij aan de Tweede Kamer, waar D66 vragen over de kwestie had gesteld. Kassa besteedde eerder in maart aandacht aan dit onderwerp.

Passagiers hebben volgens EU-regels recht op een vervangende vlucht, of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen, als hun vlucht wordt geannuleerd. Maar omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, dreigt die verplichting veel luchtvaartmaatschappijen in problemen te brengen.

De mogelijkheden tot omboeken zijn zeer beperkt en een verplichte terugbetaling van alle tickets zou veel bedrijven financieel de nek omdraaien. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat alleen al Air France-KLM volgens analisten zo'n 3 miljard euro aan terug te betalen opbrengsten op de balans heeft staan.

bron: www.bnnvara.nl

 

IATA-topman: “Tijd van goedkoop vliegen is voorbij”

“Het opleggen van social distancing in vliegtuigen zal het einde betekenen van goedkoop vliegen.” Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

“Het is duidelijk dat als we meer afstand moeten houden op een vlucht, de luchtvaartmaatschappijen een groot deel van de zetels zullen moeten neutraliseren. Op korte en middellangeafstandsvluchten minstens een derde van de zetels”, stelt de Juniac. Dit betekent dus hogere prijzen per zetel voor dezelfde inkomsten. De Juniac schat dat de prijzen met minstens 50 procent zullen stijgen. “Om zeker te zijn dat er een minimale winst wordt gemaakt”.

bron: www.hln.be

 

27-04

Norwegian houdt wellicht vloot tot april 2021 aan de grond

Norwegian gaat haar Europese en langeafstandsvloot tot vermoedelijk april 2021 aan de grond houden. Momenteel voert ze enkel binnenlandse vluchten uit in Noorwegen. De maatschappij doet dit om zo de crisis hopelijk te kunnen overleven en volgend jaar met een geherstructureerde Norwegian te beginnen.

Van de 168 vliegtuigen in de vloot van Norwegian vliegen er momenteel nog maar 7. De maatschappij voert nog een zeer beperkt binnenlands netwerk uit dat wordt betaald door de Noorse overheid. Vandaag heeft Norwegian op een presentatie voor haar investeerders de plannen uit de doeken gedaan hoe de maatschappij financieel de crisis probeert te overleven en hoe de maatschappij geleidelijk aan kan opstarten met winstgevendheid.

Concreeet gaat de maatschappij er van uit dat ze al haar resterende 161 vliegtuigen tot april 2021 aan de grond houdt. Vanaf april 2021 tot januari 2022 zal Norwegian dan langzaamaan herstellen en routes toevoegen om zo tot op een normaal niveau te komen in 2022.

Het Norwegian na de coronacrisis zal er wel kleiner uitzien. De maatschappij verwacht een vijftigtal toestellen weg te doen om zo uit te komen op een vloot van 110 tot 120 vliegtuigen. Er is ook een plan voor moest het herstel van de luchtvaart sneller gebeuren dan nu verwacht. In dat geval plant Norwegian een zeer beperkte opstart in het derde kwartaal van dit jaar waarbij dan in het derde kwartaal van 2021 de normale capaciteit zal worden bereikt.

Lees verder op: Flightlevel

 

24-04

Ryanair dreigt met rechtszaken tegen staatssteun luchtvaart

Ryanair is niet van plan zich er zomaar bij neer te leggen als Europese landen hun nationale luchtvaartmaatschappijen met staatssteun overeind houden. Topman Michael O’Leary van de prijsvechter heeft dat in een brief aan Europees commissaris voor mededinging Margrethe Vestager geschreven. Hij dreigt naar de rechter te stappen.

O’Leary keert zich in het schrijven tegen het „willekeurig geven van miljarden euro’s van EU-landen aan hun inefficiënte nationale maatschappijen”. Hij vindt dat alle Europese luchtvaartmaatschappijen, dus ook Ryanair, in aanmerking moeten komen voor leningen waarvoor EU-landen garant staan en „andere voordeeltjes”. Dat zou moeten gebeuren op basis van hoeveel vliegverkeer ze verzorgen in een bepaald land.

Als dat niet gebeurt stapt Ryanair naar de rechter. Bij een overwinning zal de EU volgens O’Leary „gedwongen worden tot een beschamende draai”.

Het dreigement van de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij brengt het risico met zich mee dat steun voor Europese luchtvaartmaatschappijen langer op zich laat wachten. Frankrijk en Nederland zijn het vrijwel eens met Air France-KLM om garant te staan voor miljarden euro’s aan leningen en Lufthansa is met de Duitse regering in gesprek. Italië wil het bankroete Alitalia nu zelf inlijven.

bron: www.rd.nl

 

23-04

Ryanair vliegt niet met ‘idiote’ regel rond social distancing

Idioot, onbetaalbaar en inefficiënt. Ryanair-topman Michael O’Leary is geen fan van de voorgestelde regels rond social distancing tijdens een vlucht.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat niet vliegen als ze de zetels in het midden van de toestellen in naam van social distancing moet vrijlaten. Dat zegt O’Leary in een interview met de Financial Times. Het voorstel noemde hij eerder al zinloos en onbetaalbaar. Ryanair wil dat de Ierse regering betaalt voor de opengelaten zetels als ze de maatregel doordrukt. ‘Of we vliegen niet’, zegt hij nu.

Het businessmodel van de Ierse maatschappij is gebaseerd op zo veel mogelijk vliegen met een zo vol mogelijk toestel. ‘We kunnen geen geld verdienen met 66 procent van de laadcapaciteit. Zelfs als je dat zou doen, bieden de zetels in het midden geen social distancing, dus het is een idioot idee waarmee je niets bereikt.’

O’Leary is voorstander van andere maatregelen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers en de lichaamstemperatuur van passagiers meten op de luchthavens.

bron: www.standaard.be

 

22-04

Transavia houdt vliegtuigen tot zeker 28 mei aan de grond

Transavia heeft alle vluchten tot eind mei geschrapt, laat de maatschappij woensdag weten. Reizigers die hun vliegreis geschrapt hebben zien worden krijgen hiervoor een voucher. Transavia kondigde eerder aan alle vluchten tot en met 6 mei te annuleren.

De vluchten worden langer geschrapt vanwege de coronacrisis. De restricties en maatregelen vanuit Nederland én de landen van Transavia-bestemmingen leggen de luchtvaart nog te veel beperkingen op, legt het concern uit.

Reizigers van wie het ticket geannuleerd is, krijgen een voucher waarmee ze tot een jaar na uitgifte een nieuwe boeking kunnen maken. Als reizigers de voucher niet gebruiken, krijgen ze na een jaar het geld terug.

Transavia-reizigers die een ticket voor de maanden na mei hebben geboekt, krijgen de mogelijkheid deze om te boeken tot een ander moment. "Passagiers die een ticket hebben geboekt met vertrek tussen 28 mei en 30 september kunnen hun tickets zonder wijzigingskosten omboeken naar dezelfde bestemming op een ander moment. Zij kunnen kiezen uit vluchten tot en met 31 maart 2021", aldus Transavia.

bron: www.nu.nl

 

20-04

Opnieuw Duitse staatssteun voor Condor

De Duitse regering is in principe bereid om de worstelende luchtvaartmaatschappij Condor te ondersteunen met een extra noodliquiditeit nadat de eigenaar van de Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT zich terugtrok uit een deal om de luchtvaartmaatschappij te kopen, dit wordt vandaag  gezegd door twee mensen die dicht bij de zaak staan.

Condor is een voormalig onderdeel van Thomas Cook, het vakantiebedrijf dat in september instortte. Omdat vliegtuigen vanwege reisbeperkingen niet konden vliegen, had de luchtvaartmaatschappij haar vloot aan de grond gehouden en om staatssteun verzocht.

Een 380 miljoen euro staatsoverbruggingslening, waarmee de luchtvaartmaatschappij vorig jaar kon worden gered, wordt de facto verlengd en Duitsland zal 200 miljoen extra liquiditeit bieden, aldus de bronnen.

Condor meldt dat de gesprekken met de regering gaande zijn, terwijl het ministerie van Economische Zaken weigerdt commentaar te geven.

Er zijn geen besluiten genomen over een kapitaalstructuuring op langere termijn van de groep, aldus de bronnen, eraan toevoegend dat Duitsland van plan is om na de coronaviruscrisis een nieuw verkoopproces voor de luchtvaartmaatschappij te starten.

Bron: https://uk.reuters.com

 

Dochterbedrijven van Norwegian vragen faillissement aan

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft het faillissement aangevraagd voor vier van haar dochtermaatschappijen die piloten en cabinepersoneel tewerkstellen. Zowat 4.700 jobs zijn in gevaar. De maatschappij verwijst naar het uitblijven van staatssteun in Zweden en Denemarken.

Het gaat om Zweedse en Deense dochterbedrijven. “De impact van het coronavirus op de luchtvaart is ongezien. We hebben al het mogelijke gedaan om deze beslissing van de laatste uitweg te vermijden en hebben staatssteun gevraagd in Zweden en Denemarken”, zegt CEO Jacob Schram.

In Noorwegen was er wel een vangnet waarbij de overheid de betaling van de lonen overnam, maar volgens het bedrijf bleek dat in Zweden en Denemarken niet mogelijk.

bron: www.hln.be

 

18-04

EasyJet maakt geld terug krijgen makkelijker

EasyJet-passagiers wiens vlucht geannuleerd is, kunnen nu eenvoudig hun geld terugvragen via een online webformulier in plaats van dat ze het callcenter moeten bellen. De prijsvechter is één van de weinige Europese maatschappijen die deze optie actief aanbiedt.

Veel luchtvaartmaatschappijen geven tijdelijk standaard een voucher aan de passagiers van geannuleerde vluchten, en maken het hen erg lastig om hun geld terug te vragen, ook al zijn ze wettelijk verplicht tot terugbetaling. Overheden zien het vanwege de coronacrisis door de vingers.

Bij EasyJet kan nu - net als bij Ryanair overigens - het bedrag dat betaald is voor een ticket via een online webformulier worden teruggevraagd. Dat kunnen alle passagiers doen die direct bij EasyJet of via Expedia geboekt hebben en wiens vlucht al geannuleerd is (maximaal 7 dagen in de toekomst).

EasyJet waarschuwt wel dat het terugstorten van het geld wat langer kan duren dan gebruikelijk, tot wel enkele weken, omdat het nogal druk is bij de betreffende afdeling. Wie liever een voucher heeft of direct een nieuwe vlucht wil boeken, kan daar ook nog steeds voor kiezen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

17-04

Transavia: vluchten voor winter 2020/21 boekbaar

Transavia heeft de najaars- en winterperiode van 2020-2021 opengesteld voor boekingen. Tickets voor de periode november 2020 tot en met maart 2021 zijn vanaf nu boekbaar.

‘Onze vliegtuigen staan nu allemaal aan de grond. Maar we willen graag vooruitkijken naar de tijd die komt’, schrijft Transavia vrijdag aan partners. Dat betekent dat er ook meer vluchtmogelijkheden zijn voor degenen van wie de vlucht is geannuleerd de afgelopen weken. Kosteloos omboeken is mogelijk voor reizen die gepland staan tot en met 31 mei.

Transavia vliegt de komende winter naar 53 bestemmingen. De meeste bestemmingen gaan vanaf nu in de verkoop. Half mei komen daar nog 9 bestemmingen bij. Dit zijn vluchten naar Al Hoceima, Nador, Madeira, Dubai, Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, La Palma en Lanzarote. Op die manier kan Transavia inspelen op de laatste ontwikkelingen. Andere topbestemmingen deze winter zijn Innsbruck, Barcelona, Alicante, Marrakech en Malaga

bron: www.businesstraveller.nl

 

14-04

PGL annuleert de overname van Condor

Zoals de Poolse luchtvaartholding PGL op Paasmaandag heeft bevestigd, zal Condor niet worden overgenomen.

PGL heeft de Duitse vakantieluchtvaartmaatschappij hierover geïnformeerd. Condor of het Duitse Ministerie van Economische Zaken kon nog geen bevestiging geven.

Gezien de strijd om te overleven van alle luchtvaartmaatschappijen in de Corona-crisis, wordt al geruime tijd gespeculeerd. PGL, waartoe de luchtvaartmaatschappij LOT behoort, zou zelf staatssteun nodig hebben.

De Polen wonnen het contract voor Condor in januari voor ongeveer 300 miljoen euro nadat Thomas Cook afgelopen herfst failliet was gegaan. Het bedrijf wordt momenteel gefinancierd met een overbruggingslening van 380 miljoen euro van de staatsbank KfW, dat deze week afloopt.

De toekomst van Condor is hiermee ongewis!

 

10-04

EasyJet mag levering van 24 vliegtuigen uitstellen

EasyJet mag de levering van 24 vliegtuigen van Airbus uitstellen. Het gaat om tien toestellen die dit fiscale jaar (FJ) geleverd zouden worden, twaalf toestellen die in FJ 2021 geleverd zouden worden en twee vliegtuigen die op de planning stonden voor FJ 2022.

Hiermee wil de maatschappij wat meer financiële lucht krijgen. Door het uitstel zal er in fiscaal jaar 2021 geen enkel vliegtuig worden ontvangen. Er blijft nog wel een optie voor vijf mogelijke leveringen in FJ 2022. Over de nieuwe leverdata is nog geen akkoord gesloten.

Lees verder op: Upinthesky

 

Ryanair verlengt tijdelijk schema tot begin mei 2020

Ryanair heeft de laatste dagen zijn tussentijdse dienstregeling verlengd tot en met 7 mei. Gebaseerd op het reserveringssysteem van de website van de luchtvaartmaatschappij, is het geplande tussentijdse schema beschikbaar voor reservering.

Voor ons van belang:
London Stansted - Eindhoven 3 wekelijks (dag 157)
Dublin - Amsterdam 4 wekelijks (dag x 234) tot 27 APR 20
Dublin - Brussel 4 wekelijks (dag x 234)
Dublin - Keulen 2 wekelijks (dag 15)

bron: www.routesonline.com

 

08-04

Door coronacrisis doekt Lufthansa dochter Germanwings op

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de luchtvaart en het moederbedrijf van Brussels Airlines. Lufthansa intensiveert de herstructurering Brussels Airlines en doekt dochter Germanwings op. De raad van bestuur van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft vanmiddag enkele belangrijke beslissingen genomen.

Volgens het persagentschap Belga zou Lufthansa ervan uitgaan dat er ook na de coronacrisis een belangrijke vermindering van het luchtverkeer zou blijven. Lufthansa is het Duitse moederbedrijf van onder meer Brussels Airlines, maar ok van Swiss, Austrian Airlines,  en Air Dolomiti uit Italië.

Lufthansa denkt niet dat de luchtvaartsector snel weer zal terugkeren naar het niveau van voor de coronacrisis. Het zal volgens het bedrijf maanden duren vooraleer de wereldwijde reisbeperkingen volledig opgeheven worden.

Brussels Airlines kan nog geen verdere details geven over eventuele inkrimping bij de maatschappij. Bij luchtvaart hangt echter alles af van de vloot en volgens haar is het dus niet abnormaal dat er daar aanpassingen zouden komen.

Wel moeten er nog afspraken gemaakt worden met de vakbonden, zegt de maatschappij. Lufthansa hoopt zoveel mogelijk personeel van Germanwings een andere werkplek binnen de Lufthansa Groep te kunnen geven. De maatschappij vloog sinds 2014 niet meer onder eigen naam, maar onder die van Eurowings.

bron: https://pitane.blue

 

03-04

Kritiek op airline-voucher; mogelijk noodoplossing uit Brussel

De voucher die luchtvaartmaatschappijen bij geannuleerde reizen aan klanten willen geven, ligt onder vuur vanuit Europa en de Consumentenbond.

Airlines mogen alleen vouchers geven als de klant daarmee instemt. Als passagiers geen voucher willen, dan moeten zij hun geld kunnen terugkrijgen, zo heeft Adina Valean, de EU-commissaris voor Transport, laten weten.

De airline-voucher is maximaal 12 maanden geldig. Passagiers kunnen na verloop van de vouchers het ongebruikte deel uitbetaald krijgen. Net als bij de corona-voucher van ANVR en SGR is de airline-voucher bedoeld om te voorkomen dat de cashflow van in dit geval airlines in gevaar komt als passagiers massaal geld terugvragen, terwijl er geen inkomsten zijn door de corona-crisis.

Woensdag meldde de Consumentenbond op zijn website ook bezwaren tegen de airline-voucher te hebben. Volgens directeur Sandra Molenaar is het grootste bezwaar dat de reiziger het risico loopt dat zijn voucher waardeloos is als zijn luchtvaartmaatschappij failliet gaat. ‘Iets wat in deze omstandigheden niet ondenkbaar is. Dat is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat een consument vrijwillig afstand doet van zijn rechten en vervolgens met lege handen komt te staan. De voucher moet, net als de eerder gepresenteerde tegoedbon van de pakketreisaanbieders, gedekt zijn tegen een faillissement’, zegt zij op de website van de bond.

De corona-voucher van ANVR en SGR is namelijk wel gedekt door SGR als een reisbedrijf tussentijds failliet mocht gaan. Bij airlines is dat niet het geval. Daarom wil de bond dat de overheid garant staat voor vouchers van eventuele failliete maatschappijen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) liet eerder al weten dat Nederland het gebruik van vouchers vanwege de huidige corona-crisis tijdelijk wil toestaan. Airlines hebben momenteel het geld niet om de vele geannuleerde tickets te moeten terugbetalen.

RTLZ meldt donderdag dat in Brussel zou worden gewerkt aan een Europese noodoplossing die zowel voor consumenten als airlines acceptabel is. Daarover zou binnen enkele dagen uitsluitsel moeten komen.

bron: www.travmagazine.nl

 

01-04

Nieuwe winterroutes Corendon voor Weeze

Corendon Airlines start een aantal winterroutes naar Gran Canaria en Fuerteventura vanaf diverse Duitse luchthavens, onder andere vanaf Weeze.

Vanaf Weeze wordt er vanaf zondag 1 november 1 keer per week gevlogen op Fuerteventura en vanaf vrijdag 6 november 1 keer per week naar Gran Canaria.

bron: www.corendonairlines.com