Nieuws archief 4

 

 

 

31-05

Ryanair stelt rechten veilig om Laudamotion in 2022 totaal te kopen

Ryanair verzekert zich van de rechten als eerste koper van Laudamotion. Daarover hebben Niki Lauda en Ryanier een overeenkomst gesloten. Daardoor zou Ryanair in 2022 100% eigenaar worden van Laudamotion.

Ryanair verwacht de komende weken toestemming te krijgen van de Europese Unie om een belang van 75% in Laudamotion te nemen. Ryanir verwierf in maart 2018 al een belang van 24,9%.

Ryanair is ook van plan om nog eens € 20 miljoen in de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij te investeren, bovenop de reeds aangekondigde € 100 miljoen.

Laudamotion vliegt o.a. vanaf Dusseldorf en Wenen.

Bron www.aviator.Aero

 

29-05

Belgisch en Spaans cabinepersoneel Ryanair gaan misschien staken

Het cabinepersoneel van Ryanair heeft afgelopen maandag beslist dat ze gaan staken in de maand augustus als Ryanair niet aan hun eissen tegemoet komt. Het gaat om het personeel uit vier landen, te weten België, Spanje, Portugal en Italië die gezamenlijk willen gaan staken om betere arbeidsomstandigheden te krijgen.

Het cabinepersoneel eist dat Ryanair stopt met het toepassen van de Ierse arbeidswetgeving en de voorwaarden aanpast aan de landen waar Ryanair actief is. Een staking wordt moeilijk gemaakt omdat Ryanair nog steeds niet de vakbonden heeft erkend waardoor een collectieve overeenkomst moeilijker is.

De stewards en stewardessen van Ryanair in België, Spanje, Portugal en Italië dreigen dus nu met stakingen middenin de zomervakantie periode als Ryanair niet tegemoet komt aan de eisen. In april was er al deels een staking in Portugal die werd onderbroken toen Ryanair beloofde te gaan praten, iets wat tot op de dag van vandaag nog niet gebeurd is aldus het cabinepersoneel.

Lees verder op: www.spanjevandaag.com/28/05/2018/belgisch-en-spaans-cabinepersoneel-ryanair-beslist-maandag-over-stakingen

 

28-05

Ook op vluchten van Corendon is pinnen mogelijk

Sinds afgelopen weekend is het ook mogelijk om op vluchten van Corendon te pinnen en contactloos te betalen, zo meldt het bedrijf.

Sinds vorig weekend kunnen passagiers, die met Corendon reizen vanaf Schiphol en Maastricht Aachen Airport, aan boord pinnen. Corendon laat weten dat: “met het aanbieden van de mogelijkheid om te pinnen aan boord springt Corendon in op de behoefte van de gasten, want uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat Nederlanders liever met de pinpas betalen dan met contant geld. Het is sneller, gemakkelijker en veilig.”

Transavia meldde vorige week dat er aan boord van hun vluchten gepind kan worden. 

bron: www.upinthesky.nl

23-05

Bij Transavia kun je voortaan pinnen aan boord

Transavia heeft op haar hele vloot (contactloos) pinnen aan boord geïntroduceerd. Dit zal de inflight service een stuk vlotter laten verlopen.  Tot nu toe was het uitsluitend mogelijk om contant of per creditcard te betalen.

Bij Transavia moet voor al het eten en drinken aan boord worden betaald, ook voor een flesje water. Dat betekent dat veel passagiers iets te drinken of te eten kopen, vloeistoffen mogen immers niet mee door de veiligheidscontrole. De service aan boord nam hierdoor veel tijd in beslag. Veel mensen contant gaven er de voorkeur aan om deze kleine bedragen niet met een creditcard te betalen, maar contant. Dat vertraagde de service, niet in de laatste plaats omdat er al snel een tekort aan wisselgeld was.

Lees verder op: https://zakenreis.nl/luchtvaart/bij-transavia-kun-je-voortaan-pinnen-aan-boord

 

Corendon wil trans-Atlantisch gaan vliegen

Corendon Dutch Airlines is van plan om de trans-Atlantische reismarkt te betreden. Het heeft een aanvraag bij het Amerikaanse Department of Transportation (DOT) voor een Foreign Air Carrier Permit gedaan.
 
Volgens officiële documenten is de Nederlandse luchtvaartmaatschappij voornemens om chartervluchten te starten tussen de Europese Unie en bestemmingen in de Verenigde Staten.
 
Corendon vraagt om versnelde verwerking van zijn verzoek zodat het zo snel mogelijk aan de voorgestelde vluchten kan beginnen.
 
Bron: www.ch-aviation.com

 

Jaarcijfers Ryanair: Laudamotion uitbreiden naar 50 vliegtuigen

Laudamotion vliegt nu met 20 Airbussen A320. Ryanair wil dit aantal uitbreiden naar 50 vliegtuigen in 2021. Ook de nieuwe vliegtuigen worden waarschijnlijk door Airbus geleverd. Ryanair wil zo snel als mogelijk is een meerderheidsbelang in Laudamotion verkrijgen. Laudamotion vliegt nu o.a. vanaf Düsseldorf internationaal op zonbestemmingen in Zuid Europa.

Daarnaast meldt Ryanair bij de presentatie van hun jaarcijfers dat (volgens hun) meerdere concurrenten op omvallen staan en Ryanair open staat voor verdere overnames.

Ryanair boekte een recordwinst van bijna 1,5 miljard euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder en meer dan analisten hadden voorzien. Het resultaat zal in het huidige boekjaar echter duidelijk lager uitkomen.  Dat komt vooral doordat de kosten voor personeel en brandstof toenemen en de tarieven minder snel stijgen dan voorheen.

Ryanair waarschuwt bonden en personeel om niet te overvragen bij CAO onderhandelingen. Deze zouden de winstgevendheid van het bedrijf onder druk zetten en gevolg hebben voor de werkgelegenheid bij de maatschappij.

 

19-05

TUI fly België opnieuw naar Puerto Plata en Mombasa

TUI fly België zal twee langeafstandsbestemmingen vanaf Brussels Airport opnieuw lanceren tijdens het aanstaande winterseizoen, zei de luchtvaartmaatschappij vrijdag. Dankzij de komst in juni van een tweede Boeing 787 Dreamliner in zijn vloot zal het de Belgische hoofdstad verbinden met Mombasa (Kenia) en Puerto Plata (Dominicaanse Republiek).
 
Gezien de populariteit van verre bestemmingen bij Belgische toeristen en met een garantie voor warm en zonnig weer, zijn ze terug in het aanbod van het bedrijf. Op Mombasa wordt één keer per week gevlogen en Puerto Plata twee keer.
 
 

18-05

Voor het milieu kan je het beste met Ryanair vliegen

Vliegen is heel slecht voor het milieu, dat weten we allemaal. En toch is het moeilijk niet te vliegen, zeker omdat het zo goedkoop is. En het opmerkelijke is dat je het milieu het minst belast als je vliegt met de goedkoopste maatschappij, Ryanair.

De CO2-uitstoot per passagier is bij die maatschappij het laagst.

Alleerst stopt Ryanair zoveel mogelijk mensen in ieder toestel. Weinig ruimte per persoon en een bezettingsgraad van 98 procent. Dat op zich maakt de uitstoot per passagier al lager dan bij maatschappijen met meer beenruimte en met meer lege plaatsen.

Daar komt nog bij dat Ryanair een heel jonge vloot heeft. Het gemiddelde Ryanair-vliegtuig is 6,8 jaar oud. Ter vergelijking: het gemiddelde toestel van British Airways is 14 jaar oud, van KLM 11 jaar en van Easyjet 7,7 jaar. Nieuwe toestellen verbruiken minder brandstof en hebben per passagier dus lagere CO2 uitstoot.

Bovendien gebruikt Ryanair de methode van de green approaches. De maatschappij wil zo min mogelijk brandstof verbruiken, dus kiest voor manieren van vliegen en dalen die zo zuinig mogelijk zijn. Ook dat is goed voor het milieu.

Bron: www.welingelichtekringen.nl


Aantal Belgen dat vliegt vanaf Eindhoven Airport verdubbeld

Veel meer Belgische reizigers wisten vorig jaar de weg naar Eindhoven Airport te vinden, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. In 2017 vlogen 627.000 Belgen vanaf Eindhoven; een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De Belgen waren goed voor elf procent van het totaal aantal reizigers, dat vorig jaar op 5,7 miljoen uit kwam.

De groei is onder meer toe te schrijven aan een vorig jaar gelanceerde reclamecampagne in Vlaanderen. In spotjes op tv, radio en in bioscopen wordt Eindhoven Airport omschreven als 'de makkelijkste luchthaven van Vlaanderen'.

,,We zijn vorig jaar gestart met de campagne, omdat we zagen dat het percentage Belgen steeds zo rond de vier à vijf procent was en bleef", licht marketingmanager Eli Lejeune toe.

,,Eindhoven Airport is voor veel Vlamingen een aantrekkelijk alternatief vanwege de ligging. Vandaar dat we besloten hebben in het voorjaar van 2017 er een campagne aan te wijden, die herhaald werd in de herfst."

Lees verder op www.ed.nl/eindhoven/aantal-belgen-dat-vliegt-vanaf-eindhoven-airport-verdubbeld~a7939cb3/

 

15-05

Vanaf 13 juni kan je nog maar 48 uur van te voren inchecken bij Ryanair

Vanaf 13 juni verandert Ryanair z'n policy voor het inchecken. Dat zal niet langer vier dagen op voorhand meer kunnen, maar slechts 48 uur voor je vlucht vertrekt. Tenzij je extra betaalt, dan kan het tot twee maanden op voorhand.

Tot twee jaar geleden kon je bij Ryanair nog een week voor vertrek van je vlucht inchecken online. Dat werd in 2016 teruggebracht naar vier dagen, volgens Ryanair vreemd genoeg om de passagiers tegemoet te komen ("in response to extensive customer feedback”).

Vanaf 13 juni zal je nog maar 48 uur op voorhand kunnen inchecken. Tenzij je bereid bent om extra te betalen voor je ticket. Hoeveel? Wel, het hangt ervan af, want Ryanair heeft het gekoppeld aan of je al dan niet kiest om te betalen voor een gereserveerd zitje.

Wie bij het boeken extra betaalt voor assigned seating, kan tot twee maanden op voorhand inchecken.

bron: www.newsmonkey.be


Verzamelbak routenieuws Duitsland en Long Haul

Omdat de bak redelijk vol is, is er een extra uitgave / nieuwsbericht.

Eurowings
Eurowings start vanaf 1 juli met vluchten tussen Keulen en Osijek in Kroatië. Tot eind oktober wordt er twee keer per week gevlogen op woensdag en zondag.

Eurowings start dus toch niet de route van Weeze naar Mallorca op. Waarom is niet geheel duidelijk, maar het zou volgens mij te maken kunnen hebben met de vele extra vluchten van Ryanair/Laudamotion vanaf Düsseldorf internationaal.

Eurowings stopt met ingang van de winterdienstregeling met haar vluchten tussen Keulen en Kaapstad. De route wordt ook niet voortgezet vanaf Düsseldorf.

Germania
Germania start met ingang van de winterdienstregeling met vluchten tussen Bremen en Santa Cruz de la Palma op het Canarische eiland La Palma. Germania plant één vlucht per week op woensdag.

Wizz Air
Wizz Air stationeert een tweede Airbus op Debrecen Airport in Hongarije en begint daar met zeven nieuwe bestemmingen. Vanaf 15 december start Wizz Air met vluchten tussen o.a. Dortmund en Debrecen. Er zijn drie vluchten per week op dinsdag, donderdag en zaterdag. Wizz Air vliegt al vanaf Eindhoven op Debrecen.

Long Haul

Wow Air
Wow air start met vluchten tussen India en Reykjavik. Vanaf 6 december wordt er drie keer per week gevlogen tussen Delhi en Reykjavik. Vanaf 7 januari wordt dit uitgebreid naar vijf keer per week.

Air Premia
Air Premia is van plan tegen het einde van 2019 low cost long haul vluchten uit te gaan voeren vanuit Zuid Korea. De start up denkt aan middelgrote en lange afstanden vluchten in Azië en naar Amerika en Europa. Ze zouden o.a. belangstelling hebben voor München.

LCC Japan Airlines
Japan Airlines heeft besloten om een nieuwe low-cost airline op te richten. De nu nog naamloze maatschappij zal vanaf zomer 2020 starten. De nieuwe lcc zal internationale vluchten uitvoeren naar middellange- en langeafstandsbestemmingen van Japan naar Azië, Europa en de Verenigde Staten.

 

13-05

Bonden verliezen: Norwegian mag op VS blijven vliegen

Norwegian Air International mag naar de VS blijven vliegen. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald naar aanleiding van een beroep van vakbonden op het besluit van het Department of Transportation (DoT) om Norwegian toegang te verlenen.
 
Vier bonden die samen 135.000 werknemers vertegenwoordigen hadden het besluit aangevochten omdat Norwegian een “ongebruikelijke bedrijfsstructuur” zou hebben om zo arbeidsrecht te omzeilen. De rechters vinden dat er geen wettelijke grond is een maatschappij te weigeren als ze aan alle voorwaarden van DoT voldoen.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2018/05/13/bonden-verliezen-norwegian-mag-op-vs-blijven-vliegen


11-05

Ryanair onderhandelt met vijf Oekraïense luchthavens over vluchten in 2019

Ryanair onderhandelt nu met vijf Oekraïense luchthavens over nieuwe vluchten. Het bekijkt de mogelijkheden om vanaf volgend jaar nieuwe routes in Oekraïne te starten. Michael O'Leary, de CEO van Ryanair, zei dit in zijn interview met een Oekraïense krant. 

Ik denk dat we onze aanwezigheid op de markt in Oekraïne vrij snel zullen ontwikkelen en opbouwen ', zei hij.  Hij voegde er echter aan toe dat het te vroeg is om over resultaten te spreken vanwege door de overheid opgelegde beperkingen. Daarover wordt gesproken met de Oekraïense minister van infrastructuur.

Op de vraag of er onderhandelingen met Odessa, Kharkiv, Dnipro, Kherson en Vinnytsia aan de gang zijn, antwoordde O'Leary dat de discussie met alle genoemde steden wordt voortgezet . 'Ik zal blij zijn als we onze passagiers vluchten kunnen aanbieden naar zo'n mooie stad als Odessa,' zei hij. Ryanair's CEO voegde echter eraan toe dat het openen van nieuwe vluchten naar Kiev de prioriteit van het bedrijf in deze markt is.

Bron: https://112.international


Eurowings: mogelijk vluchten vanaf Rotterdam en Eindhoven

Lufthansa-dochter Eurowings kijkt naar mogelijkheden om vluchten uit te gaan voeren vanaf Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Dat meldt Jan Taube, Director Regional Management van Eurowings in Düsseldorf, in Luchtvaartnieuws Magazine. “Voor de iets langere termijn is Lelystad eveneens mogelijk."

Op de Nederlandse markt is Eurowings actief met rechtstreekse vluchten vanaf Hamburg, Stuttgart en München naar Schiphol. Zodra Eurowings extra vliegtuigen tot haar beschikking heeft ligt een uitbreiding elders in Nederland voor de hand. Daarbij noemt Taube met name vluchten vanaf haar basis in Palma de Mallorca als mogelijkheid.

We zijn heel erg flexibel als het gaat om routes en bases. We reageren op de markt en als zich een kans voordoet slaan we toe. Zo kan het gebeuren dat we een bepaalde route schrappen, om vervolgens een andere te openen”, zegt Taube.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/eurowings-mogelijk-vluchten-vanaf-rotterdam-en-eindhoven


04-05

Norwegian verwerpt twee overname pogingen van IAG

De Scandinavische budget-carrier Norwegian heeft twee voorstellen van IAG (van o.a. British Airways, Iberia en Vueling) verworpen om het volledige aandelenkapitaal van het bedrijf over te nemen. IAG heeft een klein aandeel in het Noorse airliner genomen en had aangegeven om een  bod op het hele bedrijf te doen.
 
Norwegian zegt dat het twee keer een voorstel van IAG heeft ontvangen, die betrekking hebben op de verwerving van 100% van het aandelenkapitaal van de budgetmaatschappij. Deze voorstellen zijn bekeken, zo stelt het, maar "unaniem afgewezen" omdat de prijs te laag was.
 
De directie van Norwegian blijft zich volledig inzetten voor de huidige strategie van low cost vluchten binnen Europa en lange afstand low cost vluchten en streeft er naar om onafhankelijk te blijven.
 
 

03-05

Ryanair: Drie Weeze routes vervallen eind mei

Ryanair trekt in de laatste week van mei de stekker uit drie routes vanaf Weeze airport De laatste vluchten naar Malta en Växjo vinden plaats op 28 mei. De laatste vlucht naar Oradea vind plaats op 31 mei.
 
Dat de route naar Malta wordt gestopt verbaasd mij. De KLM vliegt vanaf Schiphol op Växjo.

 

02-05

Norwegian Airlines: Vreemde Capriolen (Achtergrondartikel)

Is Norwegian Airlines een geniaal business model, of is het één van die met lucht opgepompte low cost airlines die niet leven op rendement maar op de combinatie cashflow en schuldenberg? Deze vraag wordt al even gesteld, maar de afgelopen weken maakte Norwegian wel heel vreemde capriolen.
 
Voor de meeste waarnemers, waaronder mezelf, was de acquisitie van zo’n 5% van de aandelen van Norwegian door IAG, de moedermaatschappij van onder andere British Airways en Vueling, een geruststellende zaak. De CEO van IAG, Willie walsh, maakte geen geheim van de ambities om in een volgende fase de meerderheid van de aandelen van de low cost carrier te verwerken.
 
So far, so good: het is beter dat een speler als IAG investeert, dan dat ze zitten te wachten op een eventueel faillissement, om dan de lekkere brokjes op een goedkope manier te verwerven.

Maar het blijft een raar sfeertje, rond Norwagian Air Shuttle. De grote baas, Björn Kjøs, verklaarde initieel “totaal verrast” te zijn door de investering van IAG in “zijn” airline – Kjøs is de CEO maar eveneens de grootste aandeelhouder van de airline.

Lees verder op: https://travel360benelux.com/nl/jan-peeters/norwegian-air-shuttle-maakt-capriolen


Wow Air wil eerste buitenlandse basis openen en Aziatische routes starten

Wow Air overweegt zijn eerste hub buiten IJsland te openen om seizoensschommelingen in de vraag te compenseren, dit heeft CEO Skuli Mogensen aan Air Transport World laten weten. Hij noemde geen potentiële locaties voor de hub anders dan te zeggen dat het "ergens zal zijn waar het warm is in de winter".
 
De IJslandse LCC stationeerd haar vliegtuigen momenteel uitsluitend op Reykjavik Keflavik, die zij samen met rivaal Icelandair heeft ontwikkeld tot een snelgroeiende transatlantische hub. Zowel capaciteitsbeperkingen bij de belangrijkste IJslandse toegangspoort als hoge seizoensgebondenheid zijn echter factoren die Wow Air hebben gedwongen om naar een secundaire hub te zoeken..
 
Wow Air is ook in de buurt van een aankondiging van zijn eerste Aziatische route (met uitzondering van de reeds gediende Tel Aviv Ben Gurion ), die naar verwachting later deze maand zal plaatsvinden "Ons bedrijf draait echt om het gebruik van de unieke locatie van IJsland om Europese bestemmingen, via IJsland, naar Noord-Amerika te verbinden.We hebben nu 14 bestemmingen in Noord-Amerika en vanaf Azië voegen we Azië routes toe", zei Mogensen.
 
De maatschappij verwacht later dit jaar vier nieuwe A330-900 s. Alle diensten naar Azië zouden waarschijnlijk worden uitgevoerd met de nieuwe generatie Airbus- widebodies vanwege hun grotere bereik in vergelijking met de A330-300 s, waarvan WOW Air er drie heeft.
 
Bron: www.ch-aviation.com

 

28-04

Verzamelbak routenieuws Duitsland en Long Haul

Tuifly Duitsland
Tuifly start 2 zomer-routes vanaf Keulen. Vanaf 6 mei wordt er wekelijks gevlogen op Malta. Vanaf 13 mei wordt er 1 keer per week gevlogen op Trieste in Noord Italië

Pegasus
Pegasus start op 27 juni met een wekelijkse vlucht tussen Düsseldorf en Gaziantep airport vlakbij Alanya. De vlucht vindt plaats op woensdag. Vanaf dezelfde datum start Pegasus met een wekelijkse vlucht naar Samsun.

Germania
Germania opent op 6 november een vlucht tussen Munster / Osnabuck Airport en het Marokkaanse Agadir. Ze plannen 1 vlucht per week op dinsdag

Eurowings
Eurowings start op 28 oktober met een route tussen Düsseldorf en het Slowaakse Kosice. Er wordt drie keer per week gevlogen op maandag, vrijdag en zondag.

Long Haul

Westjet
Van 31 mei tot 26 oktober 2018 vliegt het Canadese bedrijf dagelijks tussen Halifax-Stanfield in Oost Canada en Parijs-CDG met een Boeing 737 MAX 8.

Norwegian
Norwegian heeft de eerste lijnvlucht tussen Europa en Canada voorlopig uitgesteld. De Noorse luchtvaartmaatschappij moet wachten tot er voldoende nieuwe vliegtuigen zijn geleverd om de vluchten uit te voeren. Oorspronkelijk wilde Norwegian in juli van start gaan met vluchten naar Canada. Dat voornemen moet nu uitgesteld worden tot het voorjaar van 2019


27-04

Air Belgium stelt eerste vlucht naar Hong Kong uit tot begin juni

Na 2 geslaagde proefvluchten boven Europa vorig weekend, stelt Air Belgium zijn eerste vlucht naar Hongkong, die gepland stond op 30 april, toch met enkele maanden uit.

Twee redenen dwingen de luchtvaartmaatschappij om de start van zijn vluchten te verplaatsen naar 3 juni. “Ondanks alle inspanningen van ons team en van de Belgische autoriteiten wachten we nog steeds op toestemming van de Russische autoriteiten om door het Russische luchtruim te vliegen – wat voor vluchten naar Hongkong onvermijdelijk is. Air Belgium heeft wel tijdig alle andere vergunningen bemachtigd, maar die voor Rusland is nog niet toegekend" aldus Niky Terzakis, CEO van Air Belgium .

"De tweede reden is dat de onzekerheid die deze situatie met zich heeft meegebracht, in combinatie met de ingewikkelde en uitgestelde GDS-implementatie, Chinese toeristen heeft verhinderd om de weg naar onze vluchten te vinden.” klinkt het.

Alle getroffen passagiers zijn al geïnformeerd via e-mail en worden nog telefonisch gecontacteerd om hen excuses aan te bieden en hen alternatieven aan te reiken. Die alternatieven zijn een vlucht met een andere maatschappij, een latere Air Belgium-vlucht (met financiële compensatie) of een volledige terugbetaling.

Lees verder op http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/124307_air-belgium-stelt-eerste-vlucht-naar-hong-kong-uit-tot-begin-juni


FlyOrange start charter-vluchten naar Marokkaans Rif gebergte

FlyOrange lanceert meerdere vluchten tussen Nederland, België en de Rif-regio. De vluchten worden uitgevoerd door Small Planet Airlines en Air Via.

De chartermaatschappij die begin dit jaar werd opgericht, laat in een verklaring weten dat er nieuwe vluchten komen van Amsterdam, Rotterdam en Brussel naar Nador, Al Hoceima en Tetouan.

Van Amsterdam gaat FlyOrange vliegen vanaf 19 juni op Nador. Vluchten naar Al Hociema zijn al gestart. Vanaf 11 juli wil de maatschappij starten vanaf Rotterdam met vluchten naar Al Hoceima en Tetouan. Vanaf Brussel wil FlyOrange starten op 11 juli naar Al Hoceima en Tetouan.

Het is mij niet duidelijk hoe betrouwbaar dit bedrijf is!!

www.flyoOrange.nl

Bron: www.bladna.nl

 

26-04

Wil Ryanair vluchten gaan starten naar Tbilisi?

Volgens verschillende Georgische media wil Ryanair binnenkort starten met vluchten op de Georgische hoofdstad Tbilisi. Er zijn geen officiële mededelingen gedaan door Ryanair met betrekking tot de circulerende geruchten.

Wel had de commerciële directeur van Ryanair David O'Brien verleden jaar een ontmoeting met de premier van Georgië waarin deze opmerkte dat Ryanair belangstelling had in Georgië in verband met het verbeterde economische klimaat in het land en het groeiende toerisme.

Wizz Air voert op dit moment vluchten uit naar Kutasi de tweede stad van Georgië.

Bron: www.georgiatoday.ge


Meer vluchten Ryanair vanaf Düsseldorf int.

Naast de al eerder aangekondigde routes van Laudamotion/Ryanair komen er nu nog meer Ryanair vluchten bij vanaf Düsseldorf international. (Zie bericht 9 april)

De nieuwe bestemmingen waar Ryanair naartoe vliegt vanaf juni vanuit Düsseldorf Airport zijn Alicante, Palma de Mallorca en Malaga. Deze routes zijn dagelijks.

De eerder door Ryanair aangekondigde Laudamotion vluchten naar Malaga en Mallorca blijven. Zowel de vluchten van Ryanair als Laudamotion zijn te boeken op de Ryanair website.


Flixbus vaker naar Schiphol en Brussels airport Zaventem

Flixbus gaat veel vaker rijden op Schiphol. Vooral vanuit Rotterdam (ongeveer 10x per dag) en Brussel en Antwerpen gaan er meer bussen rijden naar de Amsterdamse luchthaven. Een aantal steden krijgt een lage frequentie met Schiphol. Bijvoorbeeld vanuit Eindhoven (2x per dag) en Venlo (1x per dag).
 
Naar Brussel Airport Zaventem gaan ongeveer 10 bussen per dag rijden vanuit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het aantal aansluitingen vanuit andere Nederlandse steden is mij onbekend.
 
De bussen van Flixbus zijn (sinds de recente prijsverhogingen van de internationale treinkaartjes naar België) veel goedkoper dan de internationale treinverbindingen naar Brussels airport en Schiphol. Daarnaast heeft Flixbus ook een aantal nachtverbindingen,  wat natuurlijk ideaal is als je een late of vroege vlucht hebt.
 
Wij wachten op busverbindingen vanuit Nederland naar de luchthavens Weeze en Munster en nachtverbindingen met de luchthaven van Düsseldorf.

 

25-04

Vakbonden Ryanair dreigen met zomerstaking

Vijf vakbonden, waaronder de Belgische LBC, hebben Ryanair voor een ultimatum gesteld.

De vijf bonden driegen met een staking als de Ierse luchtvaartmaatschappij tegen 30 juni niet is ingegaan op enkele eisen. De bonden hebben in Lissabon een gezamenlijk standpunt ingenomen.

Ryanair moet de geldende nationale wetgeving toepassen op de contracten van werknemers in alle Europese landen, eisen ze. Voorts moet de maatschappij onderhandelingen opzetten met de bonden, zonder restricties. Tot slot moet Ryanair dezelfde arbeidsvoorwaarden toepassen voor het voltallige cabinepersoneel.

De lowcostmaatschappij kreeg eind vorig jaar al te maken met een pilotenstaking in Duitsland. Sindsdien is Ryanair gestart met het erkennen van pilotenvakbonden in enkele landen.

Bron: www.standaard.be


Ondanks pilotenstaking verzekert Vueling 80% van alle vluchten

Woensdag 25 en donderdag 26 april legt een deel van de piloten bij Vueling het werk neer. Passagiers wordt aangeraden de komende dagen contact op te nemen met de Spaanse lagekostenmaatschappij of hun reisagent. “We adviseren passagiers ook om de status van hun vluchten te controleren voordat ze naar de luchthaven gaan”, klinkt het nog bij Vueling.
 
De regering in Spanje heeft de vakbonden op de hoogte gebracht van de minimale servicevereisten wanneer de Vueling-piloten actie ondernemen. Het ministerie van Ontwikkeling bracht Vueling, luchthavenuitbater Aena, Enaire en de vakbond SEPLA op de hoogte van de maatregelen die moeten genomen worden vooraleer stakingsacties als legaal worden beschouwd. 
 
Dit houdt onder meer in dat binnenlandse lijndiensten naar de Spaanse eilanden volledig operationeel moeten blijven en dat er slechts sprake mag zijn van een minimale verstoring van vluchten in het hele land. Vueling heeft gezegd dat ongeveer 80% van het normale vluchtschema kan uitgevoerd worden.
 

Zie lijst geannuleerde vluchten
 
 

23-04

Ryanair start Charleroi Banja Luka-service

Ryanair zal dit jaar de Bosnische markt betreden door vluchten naar Banja Luka te introduceren.

De maatschappij introduceert twee vluchten per week vanaf de luchthaven van Charleroi. Deze vluchten vinden plaats op maandag en vrijdag vanaf 29 oktober. Daarnaast start Ryanair vluchten vanuit Memmingen in Duitsland.

 

21-04

Lenterapport 2018 'Parkeren op het vliegveld' - Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering
 
Online reserveren maakt parkeren op het vliegveld voordeliger, maar het blijft een dure aangelegenheid. Dit geldt zeker voor het drukste vliegveld van Nederland, Amsterdam Airport Schiphol, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Wie vooraf een parkeerplaats boekt op Schiphol betaalt minder dan het normale inrijtarief, maar beduidend meer dan op andere vliegvelden in Nederland en over de grens, zoals Brussels Airport en Düsseldorf Airport. Door het toepassen van ‘yield management’ betalen reizigers meer op Amsterdam Airport Schiphol tijdens drukke periodes.
 
In het Lenterapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende mei- en zomervakantie met elkaar vergeleken.
 
Het boeken van een parkeerplaats op het vliegveld is de nieuwe standaard, met name op de grote luchthavens zoals Schiphol. Bij een online boeking kost een weekend parkeren op P4 Basic Parking 55 euro, de prijs voor een week is 70 euro. Goedkoper dan de inrijtarieven van P3 Lang Parkeren Terrein (€ 65 / € 102,50), maar duurder dan de meeste andere luchthavens. De gemiddelde parkeerkosten op de vijf Nederlandse vliegvelden zijn 31 euro voor 3 dagen parkeren en 55 euro voor 8 dagen parkeren.

Lees verder op: www.vliegveldinfo.nl/parkeren/lenterapport-2018
 

20-04

Eurowings beëindigt samenwerking met Laudamotion

Lufthansa-dochter Eurowings zal de wetlease-overeenkomst met Laudamotion eind mei niet verlengen. Een artikel hierover in de "Börsen-Zeitung" wordt bevestigd door de maatschappij. Eurowings is dus - na Condor -  de tweede luchtvaartmaatschappij die een samenwerking met Lauda's nieuwe luchtvaartmaatschappij stop zet.

De officiële reden voor het beëindigen van de samenwerking is dat Laudamotion nu de computersystemen van Ryanair gebruikt. Deze zijn niet compatibel met die van Eurowings, zeggen ze. Bovendien zou de luchtvaartmaatschappij van Niki Lauda zijn capaciteit vanaf juni mogelijk niet langer beschikbaar kunnen stellen.

Eind maart had de low-cost-carrier van Lufthansa een leasingovereenkomst gesloten voor maximaal 8 Laudamotion-vliegtuigen van het type Airbus A320 met bemanning.  Na de aandelen aankoop door Ryanair bij Laudamotion leverde zij slecht 4 vliegtuigen. Aanvankelijk voor een beperkte periode tot 31 mei, maar met de intentie om deze samenwerking te continueren.

Wat gaat Ryanair doen met deze extra capaciteit?

Bron: www.touristik-aktuell.de


19-04

IAG begint met vijandige overname van Norwegian

De CEO van Norwegiian Björn Kjos aarzelt bij een verkoop, maar de overname plannen van IAG zullen niet stoppen. CEO Willie Walsh van IAG zou de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan gevraagd hebben om een lening te verstrekken voor een vijandige overname van Norwegian Air. Dit wordt gemeld door verschillende internationale media.

De International Airlines Group (IAG), waaronder British Airways, Iberia en Vueling kondigde medio april aan dat het 4,6 procent van de aandelen van Norwegian Air op de beurs had gekocht.

Volgens eigen verklaringen wil IAG deze aandelen gebruiken om een goede basis te hebben bij acquisitieonderhandelingen met Björn Kjos de CEO van Norwegian. . De Noren verwierpen een eerder voorstel van de Britten tot overname onderhandelingen met als belangrijkste argument dat zij geen enkel belang bij de verkoop van de luchtvaartmaatschappij hebben .

Bron: www.aero.de

 

17-04

Nieuwe routes winterdienstregeling Transavia

Transavia heeft voor het winterseizoen 2018 - 2019 nieuwe routes toegevoegd aan het vluchtaanbod.  Amsterdam - Beiroet In Libanon (2x p.w.), Amsterdam - Eilat in Israël (2x p.w.), Eindhoven - Krakau in Polen (4x p.w.).

De chartervlucht van Rotterdam naar het Marokkaanse Nador wordt omgezet naar een lijndienst verbinding.

Met het toevoegen van de nieuwe routes Rotterdam-Arrecife en Groningen-Tenerife worden deze Canarische bestemmingen vanaf maar liefst vier Nederlandse luchthavens bediend (Amsterdam, Eindhoven, Groningen én Rotterdam.
 

16-04

Tui fly rechtstreeks naar Gran Canaria vanaf Groningen komende winter

De zomer moet nog beginnen, maar TUI fly kijkt al vooruit naar winter 2018/19 in de samenwerking met Groningen Eelde Airport. Vanaf 2 november 2018 zal er gedurende de gehele winter op vrijdagen en maandagen rechtstreeks vanaf Groningen Eelde Airport naar Las Palmas op Gran Canaria gevlogen worden. Op deze vluchten zal zowel TUI als Thomas Cook reizen aanbieden naar Gran Canaria.
 
Naast deze TUI fly vlucht naar Gran Canaria, wordt er ook rechtstreeks vanaf Groningen Eelde Airport gevlogen door Tui fly naar Lanzarote en Tenerife komende winter.
 
 
 

Wizz Air vanaf Eindhoven naar Wenen

Wizz Air start op 2 juli met vluchten vanaf Eindhoven naar haar nieuwe basis Wenen. De maatschappij start met twee vluchten per week op maandag en vrijdag.

Wenen is een nieuwe bestemming voor Eindhoven. Transavia vliegt vanaf Rotterdam naar Wenen, Easyjet doet dit vanaf Amsterdam.


13-04

Weer vijf nieuwe Ryanair routes vanaf Düsseldorf int.

Afgelopen dinsdag hebben we al acht nieuwe routes genoemd. Nu blijkt dat er nog vijf bijkomen.

Vanaf 2 mei starten er vluchten tussen Düsseldorf en Malaga (4x p.w.) Vanaf 2 juni start Ryanair met vluchten vanaf Düsseldorf int. Mallorca (4x p.d) ,naar Corfu (2x p.w.), Heraklion (1x p.w.) en Tenerife (4x p.w.)

Alle nieuwe Duitse en Zwitserse Ryanair / Laudamotion vluchten kan je vinden op

https://corporate.ryanair.com/news/41-new-summer-routes-on-sale-today-on-ryanair-com

 

Laudamotion website schakelt over naar Ryanair.com

Vakantievlieger Laudamotion heeft zijn website donderdag aangepast naar de boekingsmodule van Ryanair. Het ontwerp lijkt ook erg op dat van het Ierse budgetvlieger, dat 75% van Laudamotion wil overnemen.

Nadat het partnerschap met Condor was geëindigd, kondigde Laudamotion aan dat het zijn website tegen het einde van april zou wijzigen.

Bron: www.airliners.de


IAG in gesprek met Norwegian over mogelijke overname. Of toch niet? (UPDATE)

Norwegian ontkent dat er overnamegesprekken worden gevoerd met de International Airlines Group (IAG). Het moederbedrijf van British Airways en Iberia zou interesse hebben in de Noorse budgetmaatschappij en heeft nu 4,6 procent van de aandelen gekocht.

Volgens Norwegian betekent de investering van IAG geenszins dat er wordt gesproken over een overname. “Wij waren vooraf niet op de hoogte van de aankoop van de aandelen door IAG”, stelt het bedrijf in een verklaring. Wel is Norwegian gevleid door de interesse.

IAG stelt in een verklaring dat Norwegian een aantrekkelijke investeringsdoelwit is. De aankoop van een bescheiden aandeel biedt volgens de luchtvaartgroep mogelijkheden om in een later stadium tot overnamegesprekken over te gaan. Op dit moment is daar nog geen sprake van.

Bron:  www.luchtvaartnieuws.nl

Verklaring Norwegian: https://media.norwegian.com/uk/#/pressreleases/comment-to-iags-acquisition-of-norwegian-shares-2475916

Verklaring IAG: www.iairgroup.com/phoenix.zhtml?c=240949&p=irol-newsArticle&ID=2342211


12-04

IAG in gesprek met Norwegian over mogelijke overname

Artikel in het Nederlands volgt vanavond

IAG International Airlines Group has confirmed it intends to open talks with Norwegian (DY, Oslo Gardermoen) over a possible takeover.

In a disclosure, the European carrier conglomerate described Norwegian as an "attractive investment". It added that its recent acquisition of a 4.61% stake in the Scandinavian low-cost carrier is intended to establish a position from which to initiate discussions with Norwegian, including the possibility of a full offer.

"IAG confirms that no such discussions have taken place to date, that it has taken no decision to make an offer at this time and that there is no certainty that any such decision will be made," it added.

Bron: www.ch-aviation.com


10-04

Ryanair redt Niki. Een nieuwe Lauda-ramp vermeden (Achtergrond)

Wij hebben vanaf het begin van de geruchten over de mogelijke overname van het ex-Air Berlin merk Niki, onze twijfels gehad over de transparantie, de echte agenda en de zin voor realisme achter dit initiatief. In een eerste fase bleek iets té duidelijk, dat de interventie van Niki Lauda om zijn ex-airline over te nemen, voor een groot deel (Oostenrijks) politiek geïnspireerd was. Juichende Oostenrijkse politici vlak na de verkiezingen: sorry, maar wij gaan al iets té lang mee om hier naïef nota van te nemen.

Al snel circuleerden in Oostenrijk en in Duitsland hardnekkige geruchten dat Niki Lauda zijn hand overspeeld had. 50 miljoen euro lijkt een redelijke prijs, maar het privé kapitaal van Lauda laat geen ruimte voor extra investeringen. Condor had in een overeenkomst netjes de benodigde capaciteit van 5 en dan 7 vliegtuigen onderhandeld, alsook een deal over het onderhoud van de overige toestellen. De overige capaciteit zou door de nieuwe maatschappij Laudamotion aan de markt aangeboden worden – maar al snel bleek dat de maatschappij op een gigantisch cash probleem afstormde.

Lees verder op: http://travel360benelux.com/nl/jan-peeters/ryanair-redt-niki


09-04

Low cost carriers ‘promoten hun apps onvoldoende’

Luchtvaartmaatschappijen zijn onvoldoende bezig met het promoten van hun mobiele apps. De functionaliteiten die worden geboden kunnen ook beter. Dit zegt IdeaWorksCompany die de apps van vijftien low-cost carriers heeft vergeleken.

IdeaWorksCompany onderzocht in hoeverre de vijftien airlines (AirAsia, Azul, easyJet, GOL, IndiGo, JetBlue, Jetstar, Lion Air, Norwegian, Pegasus, Ryanair, Spirit, Vueling, Westjet en Wizz Air) op hun website bezoekers aanmoedigen om de app te downloaden. Hieruit blijkt dat:

- Drie airlines de app niet noemen op hun homepage;
- Vier airlines geven een simpele tekst-link onderaan de pagina;
- Zes airlines laten het App Store- en Google Play-logo zien (met link);
- Twee airlines gebruiken een banneradvertentie om hun app te promoten.

Het ligt voor de hand om gebruik te maken van het frequent flyer programma om klanten te bewegen een app te downloaden door in ruil daarvoor mijlen te geven. Toch doet geen van de vijftien onderzochte luchtvaartmaatschappijen dit. Bestaande app-gebruikers krijgen wel aanbiedingen zoals extra mijlen, korting op de tarieven of gratis extra’s (zoals stoelreserveringen) maar die instrumenten worden niet gebruikt om nieuwe app-downloads te stimuleren. De smartphone is immers bij uitstek een geschikt kanaal om à la carte services te verkopen, stelt IdeaWorks, maar dan moeten klanten het wel gaan gebruiken.

Lees verder op: www.emerce.nl/achtergrond/airlines-promoten-hun-apps-onvoldoende

 

Ryanair start vluchten vanaf Düsseldorf met Laudamotion Slots

Net als in Berlijn-Tegel start de Ierse maatschappij op 1 juni met meerdere bestemmingen  vanaf Düsseldorf. De vluchten worden uitgevoerd door Ryanair vliegtuigen en Ryanair  bemanning. Laudamotion biedt alleen de beschikbare Slots (landingsrechten)

Het vluchtprogramma voor "Laudamotion - uitgevoerd door Ryanair" is gericht op toeristische bestemmingen vanaf Düsseldorf en omvat vluchten naar bestemmingen in Spanje, Portugal en Griekenland: De nieuwe routes zijn:Fuerteventura (1x p.w.), Gran Canaria (5x p.w.), Ibiza (1x p.w.), Lanzarote (1x p.w.), Tenerife Zuid (3x p.w.), Faro (2x p.w.), Kos (1x p.w.) en Rhodos (1x p.w.).

De al bestaande route van Ryanair naar Düsseldorf wordt uitgebreid naar 13x per week. Daarnaast houdt Laudamotion zijn eerder aangekondigde vluchten vanaf Düsseldorf naar Mallorca, Ibiza en Malaga.


07-04

Brabant tegen vliegtaks Eindhoven Airport

De provincie Noord-Brabant is tegen het idee van de gemeente Eindhoven voor een toeslag op tickets voor vliegreizen vanaf Eindhoven Airport. Gedeputeerde Staten hebben dat vrijdag geantwoord op vragen van de PVV.

De Eindhovense gemeenteraad wil een toeslag van 1 euro per vliegreis om de leefbaarheid in de omgeving van de luchthaven te kunnen verbeteren. Met het geld kunnen bijvoorbeeld huizen worden geïsoleerd. Eindhoven is voor bijna 25 procent aandeelhouder van het vliegveld. Schiphol en de provincie Noord-Brabant zijn de andere aandeelhouders.

De provincie denkt dat een vliegtaks de regio en de luchthaven vanwege een concurrentienadeel ernstig kunnen schaden. Bovendien is de invoering van een vliegtaks een taak voor de Rijksoverheid, aldus GS.

bron: www.rd.nl


Antwerpen: hoogseizoen route naar Toulon

Het Franse Toulon wordt verbonden met Antwerpen door Tui fly. Er wordt twee keer per week gevlogen van 2 juli tot 1 oktober. Vluchten vinden plaats op maandag en donderdag.

 

06-04

Samenwerking de Jong Intra vakanties en Eurowings

De Jong Intra Vakanties gaat op een aantal routes samenwerken met Eurowings. De touroperator biedt vluchten aan van de luchtvaartmaatschappij vanaf Düsseldorf. Het gehele aanbod is inmiddels boekbaar

“Voor veel Nederlanders is de luchthaven van Düsseldorf een interessante optie en Eurowings biedt goede verbindingen naar diverse steden in ons citytrip-aanbod”, aldus Stephan Kroos, (Productmanager Stedenreizen).

De Jong Intra Vakanties zorgde vorig jaar zomer voor een volledige integratie van Low Cost Carriers (LCC) in haar reserveringssysteem. Bij de keus voor een luchtvaartmaatschappij, kan er daardoor naast de reguliere lijndienstcarriers worden gekozen voor LCC-maatschappijen. Het boekingsproces is volledig geautomatiseerd én realtime, waardoor altijd de op dat moment goedkoopste tarieven worden getoond. Daarnaast zijn van alle airlines ook de beschikbare actietarieven te reserveren.

Lees meer op: www.travelpro.nl/samenwerking-de-jong-intra-vakanties-en-eurowings

 

05-04

Condor/Thomas Cook ziet af van samenwerking met Laudamotion

Thomas Cook ziet op het laatste moment af van samenwerking met Laudamotion. De Duitse touroperator wilde aanvankelijk vliegtuigen huren van de Oostenrijke luchtvaartmaatschappij, maar nu Ryanair daar een groot aandeel in heeft verworven gaat die deal niet door.

De reisorganisatie vreest dat Laudamotion, dat in februari werd opgericht en een maand later al van start ging, niet voldoende bemanningen in huis heeft om op grote schaal vakantievluchten uit te voeren.

Thomas Cook wil nu proberen om de eigen luchtvaartmaatschappij Condor in te zetten op vluchten die oorspronkelijk met ingehuurde vliegtuigen van Laudamotion zouden worden uitgevoerd.

Lees verder op: www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/thomas-cook-ziet-af-van-samenwerking-met-laudamotion


Tarieven ruimbagage in 5 jaar met 60% gestegen

Op de meeste economy-vluchten binnen Europa moet je bijbetalen voor het vervoeren van ruimbagage. Het tarief voor het meenemen van een koffer is in vijf jaar met bijna 60% gestegen.
 
Een koffer van 15 kilo kostte in 2014 nog gemiddeld 15 euro, nu is dat gemiddeld €23,50,-. Voor een koffer van 22 kilo betaalde je vijf jaar geleden gemiddeld €19,50, maar dit is inmiddels opgelopen tot €29,00. Voor een gezin van 4 personen en evenveel koffers betekent dit ongeveer €80,- per reis aan extra kosten.
 
Lees verder op: https://blog.tix.nl/onderzoeken/ruimbagage-2018


04-04

Ryanair erkent FNV, in april eerste cao-onderhandelingen

FNV Luchtvaart zit medio april voor het eerst aan tafel bij Ryanair om te praten over de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel in Eindhoven. ‘Al sinds november 2015 eisen we door Ryanair erkend te worden als rechtmatige vakbondsvertegenwoordiger. Na jaren van bot weigeren maakt het bedrijf nu een draai’, zegt Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart. ‘Vandaag kwam eindelijk de uitnodiging.’

De goedkope prijsvechter uit Ierland weigerde lange tijd met vakbonden in Europa te overleggen. Na stakingsdreiging van piloten is Ryanair eerst het gesprek met pilotenbonden aangegaan. Hajjari: ‘Momenteel is meer dan 60% van de Ryanair Cabin Crew, werkzaam vanuit Eindhoven, bij FNV Luchtvaart aangesloten. Dat en de standvastige houding van onze leden heeft zeker bijgedragen aan de wil van Ryanair om ons uit te nodigen tot overleg. Er zullen stevige onderhandelingen en druk door onze leden nodig zijn om tot afspraken te komen over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Zowel Ryanair als het aan hun gelieerde uitzendbureau Crewlink hanteren abominabele arbeidsvoorwaarden.’

Lees verder op: www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2018/april/Ryanair-erkent-FNV-Luchtvaart-in-april-allereerste-caoonderhandeling

 

02-04

Air Belgium vliegt vanaf 30 april naar Hongkong

Air Belgium vliegt op maandag 30 april voor het eerst tussen Charleroi en Hongkong. Vanaf dan worden beide steden vier keer per week met elkaar verbonden, zo maakte Air Belgium maandag bekend.

De vluchten vertrekken op maandag, woensdag, donderdag en zondag om 14.00 uur op de luchthaven van Charleroi. Ze landen de ochtend nadien, om 7.30 uur, op Hongkong International Airport. De vluchten vanuit China worden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag rond 18.30 uur op Charleroi verwacht.

De maatschappij start dinsdag de ticketverkoop op. Ze belooft tickets vanaf 449 euro voor een heen- en terugvlucht.

Bron: www.hbvl.be

www.airbelgium.com


Blue Air gaat niet vliegen vanaf Brno naar Brussel

De Roemeense Low Cost Carrier Blue Air gaat niet vliegen vanaf de luchthaven van Brno in Tsjechië. Blue Air wilde Brno gaan verbinden met Brussel, Barcelona, ​​Milaan, Lviv en Rome. Na meningsverschillen met de vertegenwoordigers van de Regio Zuid-Moravië, heeft de laatstgenoemde besloten de samenwerking met de maatschappij  te beëindigen.

Volgens de gouverneur van Zuid-Moravië, hadden de meningsverschillen betrekking op de voorwaarden van de contracten. "We konden sommige verschillen tussen de Tsjechische en Roemeense wetgeving niet oplossen. Daarom is afgelopen week de intentie om te gaan samenwerken door de regionale overheid beëindigd. De regionale overheid heeft nu contacten gelegd met andere maatschappijen en verwacht nog dit jaar een aantal routes op te starten vanaf Brno.


bron: www.aviation24.be

 

29-03

Transavia stopt op 1 april met verkoop van sigaretten

  “In deze tijd, waar gezond leven steeds belangrijker wordt, vinden we verkoop van sigaretten niet meer bij ons passen. Ook zien we dat de behoefte van onze passagiers is veranderd; de vraag naar sigaretten is in de afgelopen jaren flink gedaald. Dit heeft ons doen besluiten sigaretten van boord te halen.” aldus Erik-Jan Gelink, commercieel directeur van Transavia.

Sigaretten waren beschikbaar op vluchten met bestemming buiten Europa. Transavia adverteert sinds december 2017 niet meer voor sigaretten en vanaf 1 april stopt het bedrijf met de gehele verkoop van sigaretten. De sigaretten worden vervangen door producten die beter aansluiten op de wensen van de Transavia passagiers. KLM heeft al eerder aangekondigd dat het gaat stoppen met de verkoop van rookwaren.

 

Tui met Norwegian naar New York

TUI is gestart met het aanbieden van citytrips New York City in combinatie met Norwegian, dat sinds kort van Amsterdam naar New York vliegt. ‘New York is een van de belangrijkste citytrip steden van TUI’, zo laat de touroperator weten.

De zesdaagse arrangementen zijn te boeken vanaf €599 en worden aangeboden met vertrek vanaf 10 mei op donderdag en vanaf 5 juli ook op maandag. In deze prijs zijn vlucht inclusief service, een driesterrenhotel voor 4 nachten én de bagage inbegrepen. Dit is aanzienlijk goedkoper dan vergelijkbare arrangementen.

Lees meer op: www.travelpro.nl/tui-nyc-met-norwegian


Verzamelbak: Duits routenieuws en Long Haul

Laudamotion
Laudamotion heeft haar eerste vluchten aangekondigd vanaf Düsseldorf en Keulen.. Vanaf 31 maart begint Laudamotion met dagelijkse vluchten vanaf Düsseldorf naar Mallorca. Vanaf 2 juni doen ze dit ook vanaf Keulen. Daarnaast start Laudamotion vanaf 27 april met vluchten vanaf Düsseldorf naar Malaga (4x p.w.) en Ibiza (3x p.w.).

Eurowings
Vanaf 21 april start Eurowings met een wekelijkse vlucht van Düsseldorf op Mauritius. De vlucht vindt plaats op zaterdag. Van juli t/m oktober zijn er twee vluchten per week ingepland.

Vanaf 20 juni wil Eurowings starten met vluchten van Keulen naar Tanger en Casablanca. Casablanca en Tanger krijgen 1 vlucht per week. In het vakantieseizoem krijgt Tanger twee vluchten per week.

Eurowings verplaatst met ingang van de winterdienstregeling al zijn lange afstandsvluchten vanaf Keulen naar Dusseldorf. Het gaat hierbij om de routes naar Cancun, Havana, Montego Bay. Punta Cana en Varadero.

Eurowings start met ingang van de winterdienstregeling met vluchten tussen Keulen en Lanzarote. Er wordt gestart met 2 vluchten per week.

Ryanair
Ryanair opent op 26 oktober een lijndienst vanaf Keulen naar Palermo. Ryanair vliegt op maandag en vrijdag naar deze Siciliaanse bestemming.

Condor
Condor start met ingang van begin november met een wekelijkse vlucht op zaterdag tussen Düsseldorf en Cancun. Op zondag komen er vluchten naar Punta Cana in de Dominicaanse Republiek

Long Haul

Aigle Azur
Aigle Azur lanceert lange afstand vluchten vanaf Parijs Orly naar Peking en Sao Paulo. De eerste vlucht naar Peking vertrekt op 21 juni. De eerste vlucht naar Sao Paulo Viracopos start op 5 juli. Beide bestemmingen krijgen drie vluchten per week. Parijs Orly Airport is vanaf Amsterdam, low cost bereikbaar met Transavia

 

Italian Airways
Een nieuwe Italiaanse budget luchtvaartmaatschappij met de naam Italian Airways wil nog deze zomer vanaf Milaan Bergamo van start gaan met intercontinentale vluchten. Italian Airways wil met Boeing 777's gaan vliegen op bestemmingen in Noord, Midden- en Zuid-Amerika. Ryanair, dat in Bergamo over een grote basis beschikt, moet dienen als ‘feeder’ voor deze verre vluchten.

 

27-03

EasyJet breidt intercontinentale overstapservice uit naar Schiphol

EasyJet gaat haar ‘Worldwide by easyJet’ uitbreiden naar de luchthavens Schiphol, Berlijn Tegel, Venetië Marco Polo, Parijs Charles De Gaulle, Parijs Orly, Edinburgh en Inverness. Dat betekent dat samen met de al aangekondigde verbindingen via Londen Gatwick en Milaan Malpensa, meer dan de helft van de vluchten – en meer dan 53 miljoen easyJet passagiers per jaar – via het digitale boekingsportaal verbonden kunnen worden met een vlucht van een Worldwide-partner of een andere easyJet-vlucht.

Daarnaast heeft easyJet nieuwe partners die hun vluchten aanbieden via het Worldwide by easyJet boekingsplatform. Thomas Cook wordt een partner voor vluchten via Gatwick naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied en La Compagnie en Corsair voor vluchten van Parijs Orly naar de VS, Afrika of de Indische Oceaan.

De huidige relatie met WestJet en Norwegian stelt easyJet in staat om connecties op intercontinentale vluchten aan te bieden op twee van Europa’s grootste hubluchthavens: Schiphol en Parijs Charles De Gaulle. Norwegian gaat vanaf de zomer vluchten aanbieden vanaf Schiphol naar New York. Ook van Edinburgh wordt naar New York gevlogen. In de komende weken breidt Norwegian de overstapservices uit op de luchthavens Parijs Charles De Gaulle en Parijs Orly. Door de huidige relatie met Loganair kunnen passagiers naar de Schotse Hooglanden vliegen via Edinburgh.

Lees verder op: www.travelpro.nl/easyjet-breidt-haar-intercontinentale-overstapservice-uit-naar-schiphol

Lees meer: https://mediacentre.easyjet.com/en/stories/12109-easyjet-extends-worldwide-by-easyjet-to-seven-airports-and-adds-new-connections-airline-partners

 

24-03

Nieuwe routes zomerdienstregeling Low Cost en Vakantievluchten Nederland, België en Duitse grensregio

Amsterdam:
Corendon ; Alghero, Samos.
Norwegian: New York.
Tui fly : Zadar.

Rotterdam:
Transavia: Al Hoceima, Almeria, Dubrovnik, Heraklion, Lamezia Terme, Lissabon, Palermo.
Tui fly: Arrecife, Brac, Fuerteventura, Heraklion, Rhodos, Tenerife.

Eindhoven:
Ryanair: Agadir Athene, Bratislava, Riga.
Transavia: Rijeka.
Tui fly: Antalya, Kos, Tivat.
Wizz Air: Iasi.

Maastricht:
Corendon: Alghero, Bodrum, Burgas, Catania, Corfu, Enfidha, Ibiza, Hurghada,  Kos, Mallorca, Ohrid, Rhodos, Trapani, Zakynthos.

Antwerpen:
Flybe: Londen Southend.
Tui fly: Florence.

Lees verder op: http://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/122111_nieuwe-routes-zomerdienstregeling-low-cost-en-vakantievluchten-nl-be-duitse-grensregio


23-03

Ryanair eerder vanaf Eindhoven naar Riga en Agadir

Ryanair vliegt vanaf juli vanaf Eindhoven naar Agadir en Riga. De routes zouden in eerste instantie pas in november beginnen, maar worden eerder gestart omdat er veel vraag is.

De eerste vlucht naar Agadir vertrekt op 17 juli, naar Riga gaat de eerste vlucht al op 1 juli. Het Marokkaanse Agadir wordt twee keer per week aangevlogen. Naar Riga gaat vier keer per week een vliegtuig.


Ryanair komend najaar alsnog naar Oekraïne

Ryanair vliegt vanaf komend najaar alsnog naar Oekraïne. In de planning staan tien routes vanaf de hoofdstad Kiev, terwijl Lviv in het westen van het land met vijf bestemmingen wordt verbonden.
 
Voor ons van belang : Lviv (Unesco  werelderfgoed) krijgt een route naar Weeze airport met drie vluchten per week.
 
Vorig jaar wilde Ryanair ook vanaf Eindhoven op Oekraïne vliegen, helaas zitten deze routes er deze keer niet bij. De routes vanaf Kiev en Lviv werden vorig jaar in maart aangekondigd, maar in juli maakte de maatschappij bekend de vluchten te hebben geannuleerd. Naar verluidt kon de luchthaven Boryspil bij Kiev eerder gemaakte afspraken over groeimogelijkheden niet kon nakomen.


20-03

Ryanair in zee met Laudamotion

Ryanair neemt een belang van 25 procent in LaudaMotion, de nieuwe luchtvaartmaatschappij van voormalige F1-piloot Niki Lauda.

Niki Lauda herlanceert volgende week zijn luchtvaartmaatschappij onder de naam LaudaMotion. Tegen de zomer wil hij vluchten aanbieden vanuit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Nog geen week na de lanceringsboodschap meldt het bedrijf dat het in zee gaat met Ryanair RYA-0,94% . De luchtvaartmaatschappij van Michael O'Leary neemt een belang van 25 procent, en is van plan dat zo snel mogelijk op te drijven tot 75 procent als de Europese concurrentiewaakhond daar groen licht voor geeft.

Om drie kwart van LaudaMotion in handen te krijgen, zal Ryanair 'minder dan 50 miljoen euro' betalen. Maar Ryanair zegt daarbovenop 50 miljoen euro te investeren om de opstart van LaudaMotion te ondersteunen.

bron: www.tijd.be

https://corporate.ryanair.com/news/partnership-with-niki-lauda-to-develop-laudamotion-airline-in-austria

15-03

Ryanair start vanaf juni met vluchten naar Turkije

Ryanair heeft vandaag zijn eerste vluchten naar Turkije aangekondigd met twee nieuwe routes naar Dalaman vanuit Dublin en Bratislava.

Beide routes zullen vanaf juni één keer per week operationeel zijn, als onderdeel van het zomerseizoen 2018 en zullen op donderdag in de verkoop gaan.

 

14-03

Vliegtaks moet Eindhoven leefbaar houden

De Eindhovense gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met de invoering van een lokale vliegtaks. Die behelst een extra belasting op alle tickets vanaf Eindhoven Airport van 1 euro. De vliegtaks moet volgend jaar worden ingevoerd.

De opbrengst van de vliegtaks komt ten goede aan een eerder dit jaar opgericht lokaal leefbaarheidsfonds. Daarin is door het rijk, de provincie Noord-Brabant, de gemeente en Eindhoven Airport elk 200.000 euro gestort. Het fonds moet projecten van omwonenden van het vliegveld mogelijk maken die het milieu en het leefklimaat verbeteren. Maar het beschikbare budget is onvoldoende om bij te kunnen dragen aan de kosten van geluidsisolatie voor individuele bewoners.
 
Eerder zegde Eindhoven Airport toe de komende jaren nog eens een kleine 2,5 miljoen euro in het fonds te storten. Die afspraak bleek echter minder hard dan door wethouder Mary-Ann Schreurs (duurzaamheid, D66) aan de raad werd voorgespiegeld. Met de opbrengsten van de vliegtaks kan dat worden gecompenseerd. Eindhoven telt ruim vijf miljoen passagiers per jaar.

Lees verder op: www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/vliegtaks-moet-eindhoven-leefbaar-houden.9583447.lynkx

 

08-03

Vier nieuwe routes voor Ryanair vanuit Nederland

Twee hadden we al eerder gemeld. De routes naar Athene en Riga.

Echt nieuw zijn het Slowaakse Bratislava vanaf juni. De vluchten worden twee keer per week uitgevoerd en in de winter drie keer per week. Ook komen er in een winter route vanaf Eindhoven naar Agadir in Marokko. Naar Agadir wordt twee keer per week gevlogen.

Het aantal vluchten vanaf Eindhoven naar Faro, Lissabon en Sevilla wordt verhoogd. In totaal vliegt Ryanair 40 routes vanaf Eindhoven.

Voor Amsterdam en Maastricht zijn er geen nieuwe routes.

 

 

Norwegian wil vluchten starten tussen Europa en Canada

Norwegian wil goedkope vluchten opstarten tussen Europa en Canada. De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor toestemming aangevraagd bij de Canadese autoriteiten.

De prijsvechter heeft nog geen mededelingen gedaan over de gewenste routes, maar naar verwachting verbindt Norwegian op korte termijn Groot-Brittannië, Frankrijk of Ierland met Canada. De luchtvaartmaatschappij vliegt de oceaan over met Boeing 737’s en Boeing 787 Dreamliners.

Bron www.luchtvaartnieuws.nl


Principe-akkoord vliegers en Transavia, pilotenstakingen van de baan

Transavia en de 500 piloten hebben vannacht een principe-akkoord gesloten over een nieuwe cao. Stakingen van piloten, die in voorbereiding waren, gaan voorlopig niet door.

Volgens Joost van Doesburg van de pilotenvakbond VNV is er in de nieuwe cao afgesproken dat het rooster van piloten in de laatste 24 uur voor vertrek niet meer veranderd mag worden. In de laatste week voor vertrek mogen er nog slechts mondjesmaat wijzigingen worden doorgevoerd.

Het was de piloten een doorn in het oog dat Transavia de laatste tijd om de haverklap roosters aanpaste, zelfs tot 14 uur voor vertrek: "Piloten waren de grip op hun privéleven en op hun rooster geheel kwijt. Met de nieuwe afspraken hebben ze dat weer een beetje teruggekregen. Daar was het ons vooral om te doen." Ook is afgesproken dat de VNV samen met de werkgevers een solide regeling ontwikkelt voor als verkeersvliegers medisch worden afgekeurd, bijvoorbeeld als de ogen achteruitgaan.

De piloten van Transavia zaten al ruim een jaar zonder cao. Afgelopen maand was er een korte staking om de eisen kracht bij te zetten. Van Doesburg: "Jammer dat we dat hebben moeten doen. Maar een staking was echt nodig om de aandacht te krijgen. Nieuwe acties zijn van de baan omdat we een akkoord hebben. Onze leden moeten er nog wel mee instemmen, maar daar verwacht ik weinig problemen mee."

Transavia is nog onbereikbaar voor commentaar.

Bron: www.nos.nl


Duizenden gedupeerden Fly NIKI krijgen geld terug

Consumenten die ná 15 augustus 2017 direct bij de luchtvaartmaatschappij Fly NIKI een ticket hebben geboekt én die zich bij de curator als schuldeiser hebben gemeld, krijgen geld terug. In totaal zijn er meer dan 100.000 vorderingen ingediend. Houd er daarom rekening mee dat het nog een enige tijd kan duren voordat u hierover bericht ontvangt én voordat u uw geld terugkrijgt.
 
Als u een factuur van Fly NIKI ontvangt met mintekens voor de bedragen die daarop vermeld staan, betekent dit dat uw vordering door de curator van Fly NIKI is geaccepteerd en wordt toegekend. Het totaalbedrag dat op de creditfactuur staat vermeld, is het geldbedrag dat u van de luchtvaartmaatschappij ontvangt.

Fly NIKI was onderdeel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin die op 15 augustus 2017 faillissement heeft aangevraagd. Aangezien ook het voortbestaan van Fly NIKI op dat moment onzeker was, werd er een speciaal trust account opgericht waar de inkomsten van de geboekte vluchten - vanaf die datum - werden bevroren. Zodoende kunnen consumenten die ná 15 augustus 2017 een ticket hebben geboekt, aanspraak maken op dit account.

Lees verder op www.eccnederland.nl/nl/nieuws/duizenden-gedupeerden-fly-niki-krijgen-geld-terug


07-03

Verzamelbak routenieuws Duitsland en Long Haul

Wizz Air: Wizz air start op 14 mei met vluchten tussen Dortmund en het Poolse Olsztyn Mazury Airport. Wizzair heeft een vluchtfrequentie van twee keer per week gepland.

Wizz Air sluit half mei zijn mini-basis op Kosice in Slowakije. De route naar Keulen vervalt daarom per 14 mei.

Cobalt: Afgelopen zomer probeerde ze het op Brussel, deze zomer start Cobalt vluchten tussen Düsseldorf en Larnaca. De route wordt twee keer per week aangeboden met een Airbus A320.

Germania: Germania start op 18 december met een wekelijkse vlucht tussen Munster en Madeira Funchal airport.

Eurowings: Eurowings start met ingang van de zomerdienstregeling vluchten vanaf Düsseldorf naar Zagreb en het Duitse vakantie-eiland Sylt.

Eurowings stopt met ingang van de zomerdienstregeling met haar vluchten tussen Düsseldorf en Bolgna en Florance.

Sun Expresss: Sun Express start hoog zomer route vanaf Düsseldorf naar Sarajevo. Er is één vlucht per week op dinsdag.

Sun Express start een hoog zomer route vanaf Keulen naar Alanya / Gazipasa Airport. Ook hier is er één vlucht per week.

Easyjet: EasyJet breidt het aanbod aan nieuwe routes vanaf Berlijn Tegel verder uit. Naast de eerder aangekondigde routes naar tal van bestemmingen in binnen- en buitenland, start de prijsvechter ook een lijndienst naar Keulen-Bonn. In de planning staan 33 vluchten per week.

Long Haul

Wow Air: Wow Air vliegt op 6 april voor het laatst van Reykjavik naar Miami. Deze route was met gegarandeerde overstap ook te boeken vanaf Amsterdam en Brussel. wordt mogelijk later heropent

Joon; Joon neemt in juni de route naar Mumbai /Bombay over van moedermaatschappij Air France


Reizigers kunnen overstappen tussen Ryanair en Aer Lingus

Passagiers kunnen voor het eerst op één ticket met zowel Ryanair als Aer Lingus reizen en in Dublin overstappen. De twee Ierse maatschappijen hebben hierover een samenwerkingsovereenkomst getekend, zo meldt The Sunday Times.

Met de nieuwe samenwerking kunnen reizigers bijvoorbeeld met Ryanair vanuit Oost-Europa naar Dublin vliegen om daar op een vlucht van Aer Lingus te stappen naar New York. De bagage wordt van het ene naar het andere vliegtuigen gestuurd, zodat de reizigers niet zelf hun bagage van de band hoeven te halen en daarna weer in te checken op de volgende vlucht. Concurrent easyJet biedt sinds enkele maanden een vergelijkbare overstapservice aan op Gatwick. Daar moeten passagiers wel de koffers van de band halen en weer inleveren.

Lees verder op: www.upinthesky.nl/2018/03/05/reizigers-kunnen-overstappen-tussen-ryanair-en-aer-lingus


Condor vergroot aantal zomerbestemmingen vanaf Düsseldorf

Naast Eurowings bouwt ook Condor het aantal zomerbestemmingen op Düsseldorf Airport flink uit. In totaal komen er dertien nieuwe routes bij. Daarnaast wordt het aantal vluchten op bestaande lijnen vergroot.

Nieuw in het aanbod vanaf Düsseldorf zijn Bourgas, Catania, Djerba, Kalamata, Lamezia Terme, Las Palmas, Monastir, Olbia, Sitia, Split, Sylt, Thessaloniki en Zakynthos.

Daarnaast wordt vaker gevlogen naar Antalya, Chania, Corfu, Fuerteventura, Heraklion, Hurghada, Kavala, Kos, Larnaca, Lefkas, Madeira, Mallorca, Lanzarote, Rhodos, Tenerife en Varna.

De extra vluchten worden uitgevoerd door Laudamation.
 
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Ryanair:  Twee nieuwe routes voor Eindhoven

Ryanair start op 4 september met een route tussen Eindhoven en Athene er zijn twee vluchten per week. Met ingang van de winterdienstregeling wordt het aantal vluchten uitgebreid naar drie. Transavia is al aktief op deze route.

Met ingang van de winterdienstregeling eind oktober start Ryanair met vluchten tussen Eindhoven en Riga. Op deze route zijn vier vluchten per week gepland. Wizz Air is al actief op deze route.

Bron: Ryanair website


06-03

Ryanair: twee nieuwe routes vanuit België

Ryanair introduceert drie nieuwe routes vanaf Brussel naar Amman (door ons al eerder vermeldt) en Marrakesh. Deze nieuwe diensten worden vanaf komend winterseizoen (28 oktober 2018) aangeboden.

De Ierse luchtvaartmaatschappij biedt Amman (twee keer per week) en Marrakesh (twee keer per week) vanaf Brussels Airport (Zaventem) aan.

Tijdens de persconferentie van vanmorgen, onthulde MOL dat Ryanair het aantal gestationeerde vliegtuigen op Brussel Zaventem zou willen verhogen van vier naar acht, zodra het de B737 MAX200's in 2019 in ontvangst neemt. Deze vliegtuigen maken minder lawaai, wat extra vertrekken mogelijk zal maken tussen 6 en 7 uur 's ochtends wanneer de geluidsnorm strenger is.

  

05-03

Petitie: Amsterdam-Berlijn: Snel met de trein!

Aan: De Nederlandse Spoorwegen en staatssecretaris Van Veldhoven.  Amsterdam-Berlijn: Snel met de trein!

Maak afspraken met Duitse partners om het treintraject Amsterdam-Berlijn echt concurrerend te maken met vliegverkeer. Dat betekent: win reistijd door enkel stops op hoofdstations, maak de prijs concurrerend, zet in op innovatie van 't materieel. En maak vaart ermee!

www.petitiestarter.nl/petitions/amsterdam-berlijn-snel-met-de-trein


01-03

Nieuwe acties Transavia in de maak

Passagiers van Transavia moeten zich voorbereiden op nieuwe acties. Vakbond VNV slaagde er niet in een oplossing te vinden met de luchtvaartmaatschappij over de in de ogen van piloten te ongunstige roosters.

Een woordvoerder van de VNV zei dat het overigens nog geen uitgemaakte zaak is dat piloten weer het werk neerleggen zoals vorige week maandag. ,,Het zou ook kunnen dat we gaan flyeren of stiptheidsacties organiseren." Wanneer de knoop daarover wordt doorgehakt, is nog niet bekend.

Bij de recente staking door piloten op Schiphol vielen tientallen vluchten uit. Daarvan werden zo'n 12.000 reizigers de dupe. De VNV is van mening dat piloten te vaak geconfronteerd worden met roosterwijzigingen op het laatste moment. Daar zou hun gezins- en privéleven onder lijden.

Na de werkonderbreking gingen de pilotenbond en Transavia weer om de tafel, maar die gesprekken die eerder nog ,,constructief" werden genoemd bleken vruchteloos. ,,We hebben twee dagen gesproken maar dat is toch weer vastgelopen", aldus de VNV-zegsman.

Transavia beweert dat over verbetering van de roosters wel degelijk overeenstemming is bereikt, maar dat de onderhandelingen uiteindelijk spaak liepen op de loonparagraaf. De maatschappij stelt voor een onafhankelijke bemiddelaar aan te laten schuiven om de onderhandelingen vlot te trekken.

Bron: https://kassa.bnnvara.nl