Goedkope vliegtips
Voordelig ticket in 16 stappen
Het is moeilijk om exact aan te geven hoe je nu zo'n goedkope vlucht bemachtigt. De tarieven verschillen soms per dag. Hieronder een aantal tips die de kans vergroten om een zo laag mogelijk bedrag voor je vlucht te betalen:
1. Vlieg niet op zaterdag
De zaterdag is bij budgetmaatschappijen de duurste vliegdag.
De dinsdag, woensdag en donderdag zijn vaak de goedkoopste.
2. Boek vroeg
Hoe eerder je boekt bij een low cost carrier hoe goedkoper meestal je vlucht is.
3. Boek direct na middernacht
Bezoek de sites van de airlines zo vroeg mogelijk op de dag. Aanbiedingen gaan vaak direct na middernacht in. Gereserveerde maar niet geboekte stoelen komen vaak direct na middernacht vrij
4. Wees flexibel
Als je geen goedkoop vliegticket vindt, zoek dan naar vluchten met andere vertrek- en aankomsttijden. Mogelijk vind je een goedkoper vliegticket als je één of twee dagen vroeger of later kan vliegen. Zoek ook naar vluchten op weinig populaire vertrek- en aankomsttijden.
5. Verander van bestemming
Zijn voor Barcelona alle goedkoopste tickets al vergeven, ga dan gewoon naar een andere stad. Zo kan je vaak toch nog tegen het goedkoopste tarief vliegen.
6 . Vlieg nooit tijdens schoolvakanties of rond feestdagen
Wie tijdens een vakantieperiode een goedkope vlucht vindt, is geboren voor het geluk. Vermijd vakantieperiodes en feestdagen.
7. Zoek een alternatief vertrekpunt
Vliegen vanaf een andere luchthaven dan Schiphol is vaak goedkoper. Denk aan Transavia vanaf Rotterdam en aan Ryanair vanaf Eindhoven. Ook is de Duitse luchthaven Weeze een goed alternatief. Deze nieuwe luchthaven ligt vlak over de grens bij Nijmegen. Iets verder weg gelegen zijn de luchthavens van Münster/Osnabruck, Dortmund, Düsseldorf, Keulen/Bonn, Brussel en Brussel Zuid (Charleroi). Vanaf deze luchthavens worden tientallen goedkope bestemmingen aangeboden. Een ander voordeel van kleinere luchthavens is de geringere drukte en de lagere parkeertarieven!
8. Beslis meteen!
Heb je een geschikte vlucht gevonden voor een goede prijs, boek deze dan meteen! De kans is groot dat iemand je voor is als je te lang wacht. Per vlucht worden slechts een aantal plaatsen aangeboden tegen het laagste tarief.
9. Pas op voor extra kosten
Veel maatschappijen laten tijdens het boeken meteen de totaalprijs zien, maar anderen tonen pas het totaalbedrag vlak voordat u moet betalen. Dit kan soms voor vervelende verrassingen zorgen. Bij het boeken komt er dan nog luchthavenbelasting bij, een veiligheid- of bagagetoeslag en niet te vergeten creditcard kosten. Dus wees op je hoede voor extra kosten.
10. Zoek nieuwe bestemmingen
Als prijsvechters met nieuwe bestemmingen komen, worden deze doorgaans met superaanbiedingen gelanceerd. Ryanair is beroemd en berucht om zijn gratis tickets (alleen de belastingen moeten betaald worden) op vluchten die een zetje nodig hebben. Ook de andere maatschappijen proberen op een dergelijke manier klanten te winnen voor hun nieuwe verbindingen. Als de bekendheid groot genoeg is, gaan de prijzen doorgaans weer omhoog.
11. Abonneer je op de nieuwsbrief
Bijna alle prijsbrekers werken met een nieuwsbrief via e-mail. Wie zich hierop abonneert, krijgt als eerste informatie over nieuwe verbindingen, stunttarieven en andere aanbiedingen. Het nadeel is dat je ook met dit nieuws wordt bestookt als je er geen zin in hebt.
12. Nieuw vluchtschema? Boeken!
Boek zodra het nieuwe vluchtschema uitkomt. Op dat moment zijn de meeste bodemtarieven beschikbaar. Wie op de nieuwsbrief is geabonneerd, krijgt een bericht zodra de tickets voor het komend seizoen te boeken zijn.
13. Boek op internet
Hoewel telefonisch boeken via een callcenter bij sommige maatschappijen niet eens meer kan of alleen na een ingewikkelde omweg, is het ook nog eens duurder dan via internet. Op de eerste plaats ben je vaak dure telefoontikken kwijt (tot € 0,45 per minuut) én er geldt meestal een toeslag voor telefonisch boeken.Soms wordt dit andersom verpakt en geldt er een korting voor wie via internet boekt. Het is maar net hoe je het bekijkt, maar de boodschap is hetzelfde.
14. Zet je cookies uit
Sommige sites geven bij een tweede of derde bezoek ineens een hogere prijs
15. Ook traditionele maatschappijen zijn soms goedkoop
Hoewel de prijsbrekers doorgaans het voordeligst zijn, zijn er beslist momenten waarop de aanbiedingen van de traditionele maatschappijen onder de prijzen van de low cost airlines duiken. Ook KLM heeft dergelijke acties. Wie op de hoogte wil blijven, houdt de advertenties in de krant in de gaten en meldt zich aan voor de nieuwsbrief van KLM of een andere maatschappij.
16. Check alternatieven
De boot naar Londen, trein of bus naar Parijs en de auto naar Berlijn: kan nog steeds -veel- goedkoper zijn dan vliegen. Zeker als je een trip kort voor vertrek boekt.