Goedkoop Vliegen Club
Het laatste nieuws over en de beste aanbiedingen van Low Cost Carriers / Prijsvechters

NIEUWS

Ons nieuws ook te volgen op Twitter
https://twitter.com/Goedkoopvliege1


31-05

Verzamelbak routenieuws

Corendon
Corendon gaat vanaf 3 november vluchten aanbieden naar Curaçao. De reisorganisatie huurt een Airbus A350-900 van het Spaanse World2Fly, waarmee vijf keer per week van Schiphol naar het eiland wordt gevlogen. Helaas zijn de prijzen van losse tickets niet bepaald low cost.

Wizz Air
Wizz Air vliegt vanaf 12 december 2023 drie keer per week vanaf Bremen naar Tirana
Vanaf 29 augustus vervalt de route tussen Keulen en Gdansk

Eurowings
Eurowings hervat komende winter de vluchten tussen Düsseldorf en het Zweedse Luleå niet.

Niet vanuit onze regio wel interessant

Norse Atlantic
Norse Atlantic start deze winter met vluchten vanaf Londen Gatwick naar Barbados, Kingston en Montego Bay. met het "Worldwide by easyJet" programma zijn deze vluchten ook vanaf Amsterdam te boeken

ASL Airlines
ASL Airlines France sluit zich aan bij het"Worldwide by easyJet"programma. Daarmee worden Algiers en Constantine met overstap vanaf Amsterdam bereikbaar.


Ryanair overhandigt petitie aan Europese Commissie: “Franse luchtverkeersleiders mogen staken, maar Europees luchtruim moet openblijven”

Ryanair heeft woensdagvoormiddag een petitie met ruim 1,1 miljoen handtekeningen overhandigd aan het kabinet van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het gaat om handtekeningen van passagiers van Ryanair, die eisen dat de Europese Commissie overvliegend luchtverkeer zou beschermen in het geval van nationale stakingen door luchtverkeersleiders, zoals dat de voorbije weken het geval was in Frankrijk. Ryanair-topman Michael O’Leary zakte woensdag zelf naar Brussel af om de petitie te overhandigen.

“De Franse luchtverkeersleiders mogen staken, maar het Europese luchtruim moet openblijven”, zei O’Leary tijdens een persconferentie. “Als er in Frankrijk nog stakingen komen, en die zullen er nog komen, annuleer dan binnenlandse of korteafstandsvluchten van of naar Frankrijk, waarvoor reizigers alternatieven hebben. Maar hinder overvliegend luchtverkeer niet. Dat gaat in tegen het vrij verkeer van personen in Europa.”

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werd er volgens Ryanair op 57 dagen gestaakt door luchtverkeersleiders, tien keer meer dan in 2022. Duizenden vluchten van overvliegend verkeer moesten geannuleerd worden. Frankrijk, en bij uitbreiding alle Europese landen, moeten volgens O’Leary het voorbeeld volgen van Spanje, Italië en Griekenland, die een minimumdienstverlening hebben ingevoerd voor overvliegend verkeer.

Probleem is dat de Franse luchtverkeersleiders instaan voor een groot deel van het luchtruim in het centrum van Europa, groter dan de Franse landsgrenzen alleen, met gebieden tot in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Er is enkel een minimumdienstverlening voor vluchten van en naar Frankrijk, niet voor overvliegend verkeer. Ryanair wil een “100 procent bescherming” voor overvliegend verkeer bij nationale stakingen van luchtverkeersleiders.

Lees verder op Clubs


Schiphol zet deze winter al mes in vluchten

Luchthaven Schiphol krimpt deze winter naar 483.000 vliegbewegingen. Dit meldt de zogeheten slotcoördinator Hugo Thomassen van de Airport Coordination Netherlands (ACNL) aan De Telegraaf. Er zijn door de luchthaven 17.000 minder slots, de term voor start-en landingstijden, voor het komende winterseizoen ingediend bij ACNL.

Onlangs baarde Schiphol opzien, omdat onder meer Air Canada, Jet Blue, Qatar Airways en Play deze zomer extra vliegen op de luchthaven, terwijl het kabinet wil dat Schiphol krimpt van 500.000 naar 440.000 vliegbewegingen. Onlangs werd het kabinet teruggefloten door de rechter voor de eerste stap van krimp naar 460.000 vliegbewegingen.

"In totaal zijn er 17.000 slots op de plank van luchtvaartmaatschappijen die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan en die niet meer opnieuw door Schiphol bij mij zijn ingediend. Daarnaast zijn er 2100 slots teruggekomen omdat ze niet zijn volgevlogen door luchtvaartmaatschappijen. Die worden nu opnieuw verdeeld."

bron: https://dagblad010.nl

27-05

Snellere trein-bus verbinding naar Charleroi airport

Vanaf 6 juni zal busmaatschapppij Tec Charleroi twee nieuwe verbindingen naar de luchthaven van Charleroi exploiteren, genaamd Aérobus A2 en Aérobus A3. Deze twee nieuwe lijnen zullen respectievelijk de stations van Fleurus en Luttre (Pont-à-Celles) met de luchthaven verbinden, zo bevestigde het bedrijf zaterdag.

Dankzij de twee nieuwe bus-verbindingen kunnen reizigers uit Brussel, Vlaanderen en Nederland de luchthaven gemakkelijker en sneller per openbaar vervoer bereiken. Tot nu toe was er slechts één busverbinding vanaf het station van Charleroi.

Vanaf Antwerpen en voor de meeste Nederlanders is de route via Luttre de meest voor de hand liggende optie.

bron: www.lalibre.be


EasyJet vliegt deze winter niet naar Innsbruck

De wintersport-route van Amsterdam naar Innsbruck is (op dit moment) niet opgenomen in de winterdienstregeling van easyJet. Transavia vliegt wel van meerdere Nederlandse luchthavens op Innsbruck.

EasyJet vliegt deze winter wel op Salzburg

26-05

Eerste cabine cao TUI fly een feit

De cabinemedewerkers van TUI fly Nederland krijgen vanaf 1 juli 8 tot 13,5 procent meer salaris. Ook komt er voor het eerst een cao, meldt FNV Luchtvaart. “Deze cao markeert een historisch moment en is al heel lang een grote wens van het TUI fly-cabinepersoneel.”

TUI maakte voorheen afspraken over de arbeidsvoorwaarden met de ondernemingsraad. Nadat de rechter vorig jaar oordeelde dat de touroperator met FNV in onderhandeling moest over de komst van een cao, heeft het bedrijf zich volgens de bond “opgesteld als constructieve werkgever”.

FNV en TUI hebben nu onder meer ook afspraken gemaakt over de volgorde van promotie naar de functie van purser en over meer zekerheid bij het aanvragen van vrije dagen. De leden mogen daar binnenkort over stemmen. De volledige cao volgt pas later, want dat is een tijdrovend proces.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl


Claimclub: Transavia compenseert reizigers geschrapte vluchten niet

Claimbemiddelaar Vlucht-Vertraagd stelt dat luchtvaartmaatschappij Transavia niet alle reizigers compenseert voor het schrappen van vluchten. De organisatie, die reizigers bijstaat met het indienen van een claims tegen vertraagde of geannuleerde vluchten, meent dat Transavia de Europese regels niet naleeft. De luchtvaartmaatschappij zelf stelt echter geen regels te overtreden.

Transavia heeft de afgelopen tijd meermaals aangekondigd vluchten te schrappen. Aanleiding is dat de budgetmaatschappij minder vliegtuigen kan inzetten als gevolg van leveringsproblemen en problemen met het papierwerk van haar toestellen. De komende maand kunnen daardoor ruim 330 vluchten niet vertrekken, in juli en augustus gaat het om 210 vluchten. Ook in april en mei vielen al vluchten uit.

Volgens Vlucht-Vertraagd hebben verschillende gedupeerde passagiers de afgelopen tijd een bericht van Transavia ontvangen. Daarin meldt de luchtvaartmaatschappij dat zij geen recht hebben op compensatie vanwege een "buitengewone omstandigheid", aldus de claimbemiddelaar, die zegt inmiddels ruim 2500 claims over de maanden april en mei binnen te hebben.

Topman van Vlucht-Vertraagd Tom van Bokhoven vindt dat het probleem toch echt bij de budgetmaatschappij ligt. "Transavia is hier in de fout gegaan en wij zullen passagiers bij blijven staan zodat zij compensatie krijgen waar ze recht op hebben", zegt hij. "Eigen vlootproblemen bij de luchtvaartmaatschappijen kunnen geenszins als een buitengewone omstandigheid worden beschouwd. Als Transavia de wet blijft negeren, stappen we naar de rechter."

Transavia laat via een woordvoerder weten dat de maatschappij zich "aan alle regels houdt". Daarbij merkt hij op dat de geannuleerde vluchten waar Vlucht-Vertraagd het over heeft, niet direct verband hoeven te houden met de capaciteitsproblemen. Daaraan kunnen volgens hem ook andere oorzaken ten grondslag liggen.

bron: www.msn.com

25-05

NL: Cao- principeakkoord easyJet

We zijn verheugd dat easyJet, de VNC en FNV een gezamenlijk cao-principeakkoord hebben bereikt. Omdat leden en collega’s vooral snel verbeterde financiële afspraken wensen, is gekozen voor een korte looptijd van 9 maanden en snel geld in de vorm van een eenmalige bonus en tijdelijk maandelijkse verhogingen. In september kunnen we dan verder met cao-onderhandelingen om ook tot goede inhoudelijke afspraken te komen.

Wij zijn ons ervan bewust dat leden met name de focus op salaris hebben als het gaat om verbetering van de huidige cao. Daarom is in het principeakkoord - waarover de leden het laatste woord hebben met de stemming die binnenkort wordt gehouden - een verlenging van de huidige cao voorgesteld met 9 maanden. Beginnend op 1 april 2023 en eindigend op 31 december 2023.

Lees verder op VNC


Transavia schrapt 210 vluchten in juli en augustus

Transavia schrapt 210 vluchten in juli en augustus. Dit gaat volgens de airline om nog geen 2% van de vluchten. ‘We hebben geprobeerd om deze passagiers een zo goed mogelijk alternatief te bieden. Dat is voor bijna iedereen gelukt.’

Transavia laat weten de planning voor de zomer nu rond te hebben. ‘Vanwege een tekort aan vliegtuigen hebben we eerder ons vluchtschema moeten wijzigen. Daar bovenop hebben we meer zekerheid ingebouwd voor passagiers. Zo hebben we de komende maanden meer vliegtuigen achter de hand om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Daarmee voorkomen we dat we passagiers op het laatste moment moeten teleurstellen.’

‘Tegelijkertijd realiseren we ons goed dat we door de wijzigingen in ons vluchtschema reisplannen van onze passagiers in de war schoppen. En dat is niet de goede reis die we willen bieden. Daarvoor bieden we onze excuses aan.’

Bekijk hier de wijzigingen voor juli en augustus.

24-05

Meer reizigers en weer winst voor Ryanair

Ryanair heeft weer winst geboekt in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, dankzij een meevallende omzet. Dat bleek maandag uit de resultaten van de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Het boekjaar werd afgesloten met 1,31 miljard euro nettowinst, tegen 241 miljoen euro verlies een jaar eerder. De markt rekende volgens FactSet op een iets hogere winst van 1,35 miljard euro. De omzet van Ryanair verdubbelde ruimschoots van 4,8 miljard euro een jaar eerder tot 10,8 miljard euro. Dit was iets meer dan de 10,7 miljard euro waar analisten gemiddeld op rekenden. Zonder bijzondere posten verbeterde het resultaat nog wat sterker, namelijk van 355 miljoen euro verlies naar een winst van 1,43 miljard euro.

De bezettingsgraad steeg van 82 naar 93 procent. De brandstofkosten zullen in het komende jaar meer dan 1 miljard euro stijgen. Ryanair verwacht echter dat de omzet dit jaar voldoende zal groeien om die kostenstijging te dekken en de winst bescheiden te laten stijgen.

Ryanair rekent op een toename van het verkeer tot 185 miljoen passagiers in het nieuwe jaar, hoewel vertraagde levering van nieuwe vliegtuigen door Boeing deze doelstelling iets kunnen verlagen en vertragen naar de tweede helft van het nieuwe boekjaar. Voor 2026 werd de doelstelling verhoogd naar 225 miljoen passagiers.

bron: www.deaandeelhouder.nl

18-05

Ryanair-vluchten gaan live op het boekingsplatform Amadeus

Op het Amadeus-platform kunnen nu duizenden Ryanair-vluchten voor zakenreizigers worden geboekt. De low-fare luchtvaartmaatschappij maakte vorig jaar bekend dat er overeenstemming was bereikt over de samenwerking  – en vandaag (18 mei) kondigde ze aan dat meer dan 3.000 vluchten naar ongeveer 235 bestemmingen live zijn gegaan.

Ryanair's marketing- en digitale directeur, Dara Brady, zei dat hij "tevreden" was met de ontwikkeling en voegde toe: "We kijken ernaar uit om de komende jaren met Amadeus samen te werken.

"Met de integratie van de inhoud ervan in het Amadeus Travel Platform, zullen reisverkopers en bedrijven een bredere keuze aan reisopties hebben, terwijl ze profiteren van een soepele en naadloze integratie in hun dagelijkse tools en processen."

bron: https://travelweekly.co.uk

16-05

Transavia schrapt 331 vluchten in juni, ook nog uitval in juli en augustus

Transavia schrapt een fors aantal vluchten in juni. Het gaat om in totaal 331 vluchten, bijna uitsluitend retourvluchten. Het gaat volgens het bedrijf om ongeveer 5 procent van het totaal.

Vakantiegangers waarvan de vlucht in juni niet doorgaat, krijgen dat vandaag te horen van Transavia of van hun reisbureau. In dit schema kunnen reizigers het zelf opzoeken.

Als hun vlucht er niet tussenstaat, dan kunnen ze ervan uitgaan dat hun vlucht doorgaat, belooft het bedrijf. Het kan wel zijn dat de vertrektijden zijn gewijzigd. En dat kan best schelen. Bij de redactie is een geval bekend waarbij de vlucht van 15 uur 's middags naar 7 uur in de ochtend is verplaatst.

Na juni zijn de problemen waarschijnlijk nog niet verholpen. In juli en augustus moet waarschijnlijk nog 2 procent van de vluchten worden geannuleerd.Welke vluchten in juli en augustus worden geannuleerd, maakt Transavia bekend op 25 mei.

bron: www.rtlnieuws.nl

14-05

Portugal: Nieuwe staking uitgeroepen door easyJet-bemanning

De National Union of Civil Aviation Flight Personnel (SNPVAC) heeft een stakingsoproep ingediend voor 26, 28, 30 mei en 1 en 3 juni en eist een gelijke behandeling voor de bemanning van de Portugese bases van easyJet.

In een verklaring stelt de vakbond dat "easyJet de bemanning van de Portugese bases blijft beschouwen als minderwaardige werknemers, waardoor de onzekerheid en de discriminatie van collega's uit andere landen worden bestendigd".

Het klimaat van spanning en de lange impasse bij het oplossen van de verschillende arbeidsgeschillen zijn de rechtvaardigingen voor het besluit. "Wij zijn ons nogmaals bewust van wat deze vooraankondiging inhoudt en wij doen dit niet lichtvaardig", zeggen zij in de nota, alvorens eraan toe te voegen dat "SNPVAC beschikbaar blijft om serieus met het bedrijf te onderhandelen en tegemoet te komen aan de pretenties van onze leden"

bron: www.theportugalnews.com


13-05

Wizz Air start Charleroi – Catania

Vanaf december start Wizz Air zes routes op vanaf het Siciliaanse Catania Airport
Vanaf 19 december start er een route tussen Catania en Charleroi Airport. De vluchtfrequentie is 3 vluchten per week

bron twitteraccount: @SeanM1997

11-05

Corendon snijdt in dienstregeling Schiphol

Volgens een post in het forum van Airliners.de snijdt Corendon flink in de dienstregeling vanaf Amsterdam.
Blijkbaar sneuvelen: Alghero, Alicante, Catania, Faro, Fuerteventura, Funchal, Girona, Lanzarote, Malaga, Ohrid, Sal en Sharm El-Sheikh.


Eindhoven Airport biedt vooraf te boeken tijdslot aan voor de veiligheidscontrole

Het is voor vertrekkende reizigers vanaf Eindhoven Airport nu mogelijk om van tevoren gratis een tijdslot te reserveren voor de veiligheidscontrole.

Door gebruik te maken van een gereserveerd tijdslot kunnen reizigers op een zelfgekozen tijdstip toegang krijgen bij de veiligheidscontrole. Hierdoor weten ze precies hoe laat ze bij de veiligheidscontrole verwacht worden en wordt voorkomen dat men onnodig te vroeg op de luchthaven aanwezig is waardoor rijen kunnen ontstaan.

Deze service heeft alleen betrekking op de veiligheidscontrole. Reizigers dienen wel zelf voldoende tijd te reserveren om in te checken dan wel ruimbagage af te geven (in de vertrekhal).

Het tijdslot is vanaf drie dagen voor vertrek online te reserveren via de Eindhoven Airport website. Na het maken van een reservering, ontvangen reizigers een bevestigingsmail met QR-code. Deze QR-code wordt op de luchthaven bij het toegangspunt voor de veiligheidscontrole door een medewerker van Eindhoven Airport gescand.

Het gebruik van tijdslots draagt bij aan een verbetering van het aanmeldpatroon van de reiziger, een vlotte doorstroming bij het securityproces en een verbetering van de passagiersbeleving. De mogelijkheid om vooraf een tijdslot te boeken is een pilot van zes maanden en duurt tot eind oktober. Daarna wordt geëvalueerd of en hoe de pilot wordt voortgezet.

09-05

Ryanair bevestigt deal met Boeing voor 150 737 MAX-jets

Ryanair heeft bevestigd dat het tot 300 Boeing 737 MAX-jets zal aanschaffen.

Ryanair Holdings bevestigde op 9 mei 2023 dat de luchtvaartmaatschappij 150 nieuwe Boeing 737 MAX 10-vliegtuigen heeft besteld voor levering tussen 2027 en 2033 met opties voor nog eens 150. De totale deal wordt gewaardeerd op meer dan $ 40 miljard

08-05

Proef: Passagiers easyJet kunnen ruimbagage avond voor vlucht afgeven

Om passagiers in het zomerseizoen tegemoet te komen, start easyJet vanaf vandaag met een nieuwe service op Schiphol: de ‘Twilight’ bag drop. Met deze gratis service kunnen reizigers die een vroege ochtendvlucht hebben geboekt al de avond van tevoren hun bagage afgeven.
Op deze manier kunnen passagiers tijd besparen in de ochtend en gelijk doorlopen naar security bij aankomst op het vliegveld. De service is al eerder succesvol geïmplementeerd op de vliegvelden van Manchester, Bristol, Edinburgh, Berlijn en Londen Gatwick. Het eerder inleveren van ruimbagage is mogelijk tussen 19.00 uur en 20.30 uur voor alle easyJet-vluchten die vóór 8.00 uur ’s ochtends op de volgende dag

vertrekken. Dit betreft zo’n 22% procent van alle easyJet-vluchten vanaf Schiphol. Passagiers kunnen niet eerder dan 12 uur voor hun vlucht gebruikmaken van de bag drop service.

EasyJet biedt de service eerst als test aan van 8 mei tot 11 juni. Als dit naar wens verloopt, zal de luchtvaartmaatschappij de service tijdens het gehele zomerseizoen aanbieden.

bron: www.travelpro.nl


Renovatie startbaan: Maastricht airport 2 maanden dicht

Het zal vanaf zondagavond een stuk rustiger zijn op Maastricht Aachen Airport. Om 18:30 uur vertrekt dan een laatste toestel van Ryanair naar het Italiaanse Bari. Daarna gaat het vliegveld zeven weken dicht omdat de landingsbaan wordt vervangen.

Deze megaklus kost bijna 40 miljoen euro en wordt betaald door de provincie Limburg. Aannemer Dura Vermeer sloopt eerst 8 centimeter van de toplaag, daarna wordt er 12 centimeter nieuw asfalt aangebracht. Voor het verwijderen van die oude landingsbaan zijn ongeveer 1700 vrachtwagens nodig.

De belangrijkste dag van het project is op zaterdag 10 juni. Om scheuren in het asfalt te voorkomen wordt de 2750 meter lange start- en landingsbaan in één enkele gang voorzien van een nieuwe toplaag. Dan rijden negen grote asfaltmachines naast elkaar. Daarna pletten vijftien tot twintig walsen het asfalt tot een strakke laag. Vervolgens wordt de nieuwe belichting en belijning aangebracht.

Op vrijdag 30 juni staat de feestelijke opening gepland met de eerste vlucht.

bron: www.1limburgt.nl

07-05

Botsing met vogel dreigt vlootprobleem Transavia te vergroten

Problemen blijven de vloot van luchtvaartmaatschappij Transavia achtervolgen. Een toestel dat van Rotterdam naar Ibiza zou vliegen kwam donderdag in botsing met een vogel, die in de motor terechtkwam. Het vliegtuig ondergaat nu een grondige veiligheidscontrole en dat kan impact hebben op de toch al schaarse capaciteit.

,,De vogel ging dwars door de motor. Het toestel wordt nu gecontroleerd en het kan impact hebben”, geeft een woordvoerder van Transavia aan. ,,We zijn bezig met het verhogen van de reservecapaciteit, precies voor dit soort gevallen. Normaal gesproken heb je een extra vliegtuig achter de hand, maar dat is nu veel minder het geval.”

Eventuele annuleringen komen bovenop de 54 vluchten die Transavia vanaf deze week tot het einde van de maand uit het vluchtschema heeft gehaald. Dat staat gelijk aan ruim 10.000 stoelen.

Ook in de zomermaanden dreigen vluchten uit te vallen. Transavia informeert 16 mei alle reizigers van wie een vlucht in juni niet doorgaat

bron: www.ad.nl

06-05

Eindhoven Airport: overeenkomst met Flixbus voor bussen naar België en Frankrijk

Eindhoven Airport wil haar netwerk uitbreiden door deze zomer wegverbindingen aan te bieden naar steden als Antwerpen, Brussel, Gent en zelfs Parijs.

De luchthaven heeft op dit moment 87 bestemmingen en wil daar vanaf juni stapsgewijs meerdere steden aan toevoegen via een onlangs gesloten deal met Flixbus. Dankzij dit akkoord kunnen reizigers snel, comfortabel en duurzaam met de bus naar België en Frankrijk reizen.

Passagiers kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de terminal, terwijl Flixbus busvervoer per touringcar regelt. De luchthavendirecteur, Roel Hellemons, zei tegen luchtvaartportaal Luchtvaartnieuws dat hij verwacht dat deze nieuwe dienst zowel Nederlandse als Belgische reizigers ten goede zal komen.

bron: www.aviation24.be

04-05

Norwegian en Widerøe met ticketsamenwerking op hele routenetwerk

Norwegian en Widerøe versterken het aanbod in de Noorse luchtvaart door overstap tickets te lanceren op het hele routenetwerk van de maatschappijen – van Mehamn in het noorden tot de Canarische Eilanden in het zuiden.

“ Noorwegen is een zeer belangrijke markt voor zowel Norwegian als Widerøe, en veel van onze passagiers maken tijdens hun reis gebruik van beide maatschappijen. Daarom willen we het onze gedeelde passagiers gemakkelijker maken om een ​​vereenvoudigde dagelijkse reiservaring te hebben ”, zegt Magnus Thome Maursund, commercieel directeur bij Norwegian.

De samenwerking maakt het reizen over de routenetwerken gemakkelijker omdat je er nu een via een ticket kunt bestellen. Ook bagage wordt vanaf het vertrekpunt tot aan het aankomstpunt gecontroleerd. Widerøe vliegt door het Noorse korteafstands- en regionale netwerk, en Norwegian is een belangrijke speler op de grotere luchthavens in het land. Daarnaast vliegt Norwegian naar veel bestemmingen in Europa onder andere naar Amsterdam en Düsseldorf.

bron: www.aviation24.be

03-05

Transavia schrapt t/m zondag 42 vluchten

Transavia annuleert deze week tot en met zondag 42 vluchten van en naar Zuid-Europa. Het zijn 21 retourvluchten van en naar Schiphol, Eindhoven en Rotterdam. Woensdag, donderdag en vrijdag schrapt de luchtvaartmaatschappij drie retourvluchten per dag. Zaterdag gaat het om vijf vluchten en zondag vallen er zeven uit.

Dat heeft een woordvoerder van Transavia bekendgemaakt. Hoeveel passagiers getroffen worden door de annuleringen wil de woordvoerder niet zeggen, maar gezien de capaciteit van de vliegtuigen bij de 42 vluchten gaat het om zo'n 8000 reizigers.

bron: www.nos.nl


NS maakt trein naar Brussels Airport duurder en minder flexibel

Nederlanders die met de IC Brussel in plaats van de auto naar Brussels Airport willen, zijn komende zomer meer geld kwijt. Het aantal goedkope Early Bird-tickets wordt verminderd, en bovendien wordt er bij dat tarief treinbinding ingevoerd: wie de trein mist, mag niet langer de volgende nemen. Wie dat wel wil, moet voor een duurder tarief gaan.

Met deze maatregelen, die de NS dinsdag heeft aangekondigd, wil het spoorwegbedrijf voorkomen dat de treinen richting Brussel in de zomer overvol raken. De NS heeft geen capaciteit om het aantal treinen uit te breiden of te verlengen. Dat kan pas vanaf eind volgend jaar, als het nieuwe ICNG-materieel ook richting Brussel kan worden ingezet. Tot die tijd moet de NS de vraag ontmoedigen.

Eerder dit jaar kondigde de vervoerder al aan voor de ICE naar Duitsland een reserveringsplicht in te voeren tijdens de zomermaanden. Vorig jaar waren sommige ICE’s zo vol, dat ze stations moesten overslaan en reizigers achterbleven. Bij die treinen moet er nu echt een specifieke stoel gereserveerd worden: dat is bij de IC Brussel niet zo. Reizigers zijn daarom naar België niet zeker van een zitplaats.

De IC Brussel, die in Nederland in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda stopt, is de enige rechtstreekse trein van Nederland naar Brussels Airport. De Thalys komt daar niet.

Brussels Airport zit qua populariteit de laatste tijd juist flink in de lift bij Nederlanders, mede vanwege de verdrievoudiging van de Nederlandse vliegtaks. De Belgische luchthaven verwacht dit jaar ruim een miljoen Nederlanders te mogen verwelkomen.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

02-05

Ryanair’s Franse luchtverkeersleiding petitie over 600.000 ondertekeningen

Op 20 maart lanceerde Ryanair een petitie waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om Frankrijk te dwingen de overvluchten te beschermen tijdens de stakingen van de Franse luchtverkeersleiding (ATC). Op 28 april, iets meer dan vijf weken later, bevestigde de luchtvaartmaatschappij al dat de petitie meer dan 600.000 handtekeningen had van de mijlpaal van 1 miljoen die nodig is om deze bij de Commissie in te dienen.

Net als andere sectoren in het land voert het ATC een staking uit tegen de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron . De petitie van Ryanair vraagt ​​om overvluchten van de EU op te nemen in de Franse minimumdienstwetten, om de andere ATC's van Europa, onder toezicht van Eurocontrol, om vluchten boven Frankrijk te beheren tijdens Franse ATC-stakingen en om een ​​mandaat dat Franse ATC-vakbonden zich bezighouden met arbitrage in plaats van stakingen.

We naderen met rasse schreden de 1 miljoen handtekeningen die we nodig hebben om de Europese Commissie te dwingen actie te ondernemen om het overvliegen en de bewegingsvrijheid van EU-burgers te beschermen.

Ryanair-woordvoerder: In de eerste 4 maanden van 2023 waren er 50 dagen van Franse luchtverkeersleidingsstakingen, waarvan de 51e op 1 mei (10 keer meer dan in heel 2022), waardoor Ryanair gedwongen werd meer dan 3.700 vluchten te annuleren, wat neerkomt op meer dan 666.000 vluchten. passagiers hadden hun plannen op korte termijn beïnvloed.

“Franse luchtverkeersleidingsstakingen vormen het grootste risico voor de reisplannen van EU-burgers deze zomer en passagiers beginnen echt te begrijpen dat de Europese Commissie niets doet om dat risico te verkleinen en hun bewegingsvrijheid te beschermen. EU-burgers ondertekenen nu onze petitie om actie te eisen van de Europese Commissie om hen en de reisplannen van hun gezin deze zomer te beschermen. De interne markt van de EU voor vliegreizen mag niet herhaaldelijk worden verstoord door kleine Franse ATC-vakbonden omdat de Europese Commissie geen actie onderneemt. Het is tijd om overvluchten te beschermen tijdens Franse ATC-aanvallen, zoals Italië en Griekenland al doen. Als de Franse ATC-vakbonden erop aandringen te staken (wat hun goed recht is), annuleer dan Franse vluchten en bescherm overvluchten”, aldus een woordvoerder van Ryanair.

Lees verder op Clubs

01-05

Airport Weeze viert 20ste verjaardag

Airport Weeze, dat tot op vandaag nog steeds voornamelijk in privébezit is, viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Veel hoogtepunten kenmerkten de weg naar deze mijlpaal - maar ook de nodige uitdagingen moesten worden overwonnen.

Na enkele ingrijpende lockdownfases tijdens de Coronacrisis, slaagde de luchthaven erin om in de zomer van 2022 een volledige heropstart te krijgen. De teams waren bijna volledig aan boord gebleven in de heersende crisis en konden de terugkeer van duizenden vakantiegangers voorbeeldig aan.

In het 20e jubileumjaar van de luchthaven markeert een nieuw record: Naast Ryanair, die zijn gestationeerde vloot heeft aangevuld naar vijf jets, zijn andere luchtvaartmaatschappijen onderweg vanuit Weeze zoals Air Arabia Maroc, SunExpress, Tailwind of Sky Express.

Ook het gebied rond de kern van de luchthaven, Airport City Weeze, draagt zijn steentje bij aan het succesverhaal van de luchthaven. Op het 620 hectare groot landgoed is een industrieterrein ontwikkeld met focus op logistiek, luchtvaart en commercie. Daarnaast bevindt zich op het terrein onder meer het grootste zonnepark van Noordrijn-Westfalen met 60.000 panelen. Een uitstekend voorbeeld van de succesvolle bedrijven in Airport City Weeze is de Trainingsbasis Weeze. Bij de grootste trainingsfaciliteit van Europa oefenen jaarlijks ruim 25.000 deelnemers aan brandweerkorpsen, nood- en politie-eenheid inzetbaar in alle mogelijke inzetscenario’s.

Uniek is het succes van de mega-evenementen op het vliegveld evenementgebied. Parookaville is nu het grootste DJ-evenement van Duitsland met 220.000 bezoekers over drie festivaldagen. Vanuit hetzelfde lokale “eventlab” komt het San Hejmo Festival, dat voor het eerst dit jaar in twee dagen na de start in 2022 zal plaatsvinden. Het Mud Masters hindernisparcours is al jaren een constante in Weeze en staat momenteel op nummer één als grootste parcours ter wereld.

In de afgelopen 20 jaar is de luchthaven geëvolueerd van een conversieproject naar een internationale luchthaven, die door klanten, partners en het hele team even hoog gewaardeerd wordt. “Ons vliegveld brengt daarmee de beste voorwaarden voor de succesvolle komende 20 jaar”, zegt luchthavenchef Dr. Sebastian Pope.

bron: www.maasduinencentraal.nl


30-04

Verzamelbak routenieuws

Wizz Air
Wizz air start vluchten vanaf Dortmund naar de nieuwe luchthaven van het Roemeense Brasov. De vluchten starten op 2 september en de vluchtfrequentie is 2 vluchten per week.

Pegasus
Pegasus vliegt vanaf 15 juni wekelijks vanaf Keulen naar het Turkse Elazig.

Air Arabia
Air Arabia wil op 17 september starten met een wekelijkse route vanaf Keulen naar Tanger.

Ryanair
Ryanair stopt na een conflict met de luchthaven van Comiso op Sicilië met haar vluchten vanaf deze luchthaven. Ryanair vliegt vanaf deze luchthaven o.a. op Charleroi. De laatste vlucht vindt plaats op 2 mei.

Eurowings
Eurowings heeft haar route tussen Düsseldorf en het Slowaakse Kosice niet hervat.

Niet in de buurt wel interessant

Vueling
Vanaf 20 juni vliegt Vueling 2 keer per week vanaf Barcelona naar Accra in Ghana.

Eurowings
Eurowings begint met ingang van de winterdienstregeling met vluchten vanaf Berlijn en Stuttgart naar Dubai


Ook Ryanair schrapt vluchten vanaf Eindhoven Airport

Opnieuw worden mensen die van of naar Eindhoven Airport willen vliegen, gedupeerd. Na Transavia heeft ook Ryanair besloten om vluchten te annuleren. Het gaat om zes vluchten die voor zondag en maandag waren gepland tussen Eindhoven en Reus, Marseille en Ibiza.

De annuleringen zijn het gevolg van ATC-stakingen (luchtverkeersleiding) in Frankrijk


29-04

Transavia: nog zeker 2 maanden vliegtuigen tekort

Transavia moet de komende twee maanden noodgedwongen nog meer reizigers teleurstellen vanwege het aanhoudende tekort aan vliegtuigen. Begin april werden ook al duizenden reizigers gedupeerd door de vlootproblemen bij Transavia.

Transavia krijgt het maar niet voor elkaar om een aantal vliegtuigen in onderhoud op tijd luchtwaardig te krijgen. Bovendien wacht de maatschappij op drie extra toestellen die van het Roemeense Blue Air worden overgenomen. Transavia zegt dat er meer reservevliegtuigen zijn gehuurd, maar geeft toe dat er daar niet genoeg van zijn ingezet.

Eerder vandaag werd bekend dat de luchtvaartmaatschappij na meerdere annuleringen op Eindhoven Airport, ook klanten die een vakantievlucht vanaf Schiphol hadden geboekt en dit weekend zouden vertrekken, heeft afgebeld.

Hoeveel passagiers Transavia de komende tijd moet teleurstellen en welke vluchten worden geschrapt, is nog niet bekend. De vakantievlieger probeert zoveel mogelijk klanten om te boeken, maar het is al zeker dat er tot en met juni extra vluchten worden geannuleerd.

Transavia erkent nu ook dat er een personeelstekort is bij de technische dienst van de maatschappij, maar noemt dat heel omslachtig een 'beperkte reparatiebeschikbaarheid in de markt'. De vakbond voor luchtvaarttechnici, de NVLT, luidde al in februari de noodklok voor het tekort.

bron: www.nhnieuws.nl

27-04

Transavia schrapt op vrijdag en zaterdag opnieuw vluchten

Luchtvaartmaatschappij Transavia schrapt voor vrijdag en zaterdag opnieuw vluchten van en naar verschillende luchthavens. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgevingen van het Eindhovens Dagblad. Aantallen noemt de zegsman niet, maar het gaat volgens hem onder meer om vluchten via Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Die vluchten komen van, of gaan naar luchthavens in Frankrijk, Kroatië en Italië. Het Eindhovens Dagblad meldde eerder al dat reizigers vanuit of naar Kopenhagen, Sevilla, Faro, Athene, Lissabon en Alicante gedupeerd zijn door de problemen bij Transavia. Volgens de krant zijn daardoor naar schatting enkele duizenden passagiers getroffen.

bron: www.wnl.nl


Geannuleerde vluchten Transavia zorgen voor vakantiestress

Transavia schrapt woensdag en donderdag vijf vluchten naar Eindhoven en twee vluchten vanaf Eindhoven Airport. Honderden vakantiegangers zitten daardoor in grote onzekerheid over hun terugreis of kunnen voorlopig niet op vakantie.

Het gaat om twee vluchten uit Lissabon en enkele vluchten vanuit Barcelona, Malaga en Valencia. Donderdag zijn er tot dusver twee vluchten naar Malaga en Lissabon geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat er nog meer annuleringen volgen.

Transavia kampt naar eigen zeggen met een ernstig materieeltekort. Twee eigen toestellen zijn uitgevallen; een door bliksemschade en een ander doordat er een aanrijding was met een karretje op de luchthaven. ,,We wachten op onderdelen van Boeing om ze te kunnen repareren’’, aldus woordvoerder Leon Bogaard.

Van de vijf geleasete toestellen van Blue Air kunnen er drie niet vliegen omdat het langer duurde dan verwacht om ze vliegklaar te krijgen. Vier eigen toestellen staan langer aan de grond vanwege groot onderhoud doordat onderdelen niet leverbaar zijn. Al met al zijn 7 van de 45 toestellen niet inzetbaar.

De problemen bij Transavia werden al verwacht. Begin deze maand schrapte de maatschappij al tientallen geplande vluchten waardoor 8000 mensen geraakt werden. Voor het gros was er een alternatief maar naar schatting duizend mensen zagen hun meivakantie in rook opgaan.

Maar de sores zijn nu zo groot dat ook vluchten waarvoor wel vliegtuigen beschikbaar waren, last minute gecanceld moeten worden. Alle vier de vluchten uit Spanje hadden Eindhoven als bestemming. Transavia waarschuwt dat de uitval van vliegtuigen ongekend is voor de maatschappij en dat er komende tijd nog meer vluchten last-minute geannuleerd kunnen worden.

,,We doen er alles aan om de mensen weer naar Nederland te krijgen. Bijvoorbeeld door ze op andere vluchten te zetten,’’ zegt Bogaard. Hij kan niet zeggen of ze vóór Koningsdag nog thuiskomen. Gedupeerden hebben recht op een schadevergoeding en logies voor hun ongewenste verlengde vakantie.

Bij Eindhoven Airport kunnen ze niks anders doen dan de informatie die Transavia verstrekt te delen op de website van de luchthaven. ,,Als mensen zich bij ons melden, moeten we ze doorverwijzen naar Transavia. Want die is verantwoordelijk voor de uitvoering van de vluchten”, aldus een woordvoerder. Of er inderdaad meer annuleringen volgen durft de woordvoerder niet te zeggen. ,,Maar zodra wij meer weten, staat dat direct in het vluchtschema op onze website.”

bron: www.ad.nl

26-04

Wizz Air lanceert vluchtabonnementsprogramma

Wizz Air heeft een abonnementsprogramma voor vluchten gelanceerd. De luchtvaartmaatschappij heeft zijn Wizz Multi Pass uitgerold, die in eerste instantie alleen beschikbaar zal zijn op binnenlandse diensten in Italië en internationale vluchten van en naar Polen. Met de abonnementspas voor zes maanden, die in zes vaste maandelijkse betalingen moet worden betaald, kunnen reizigers elke maand een enkele reis of een retourvlucht maken.

Het nieuwe programma gaat in mei van start. Als onderdeel van het programma kunnen abonnees kiezen uit vier verschillende abonnementsopties. Ze omvatten: alleen een ticket, een ticket en Wizz-prioriteit, een ticket en een ruimbagage van 20 kg, of het meest omvangrijke pakket, dat alle reeds genoemde elementen bevat.

Wie een abonnement aanschaft, kan bij ingaan van het abonnement direct een vlucht boeken en binnen vijf dagen zijn eerste vlucht maken. Abonnementen gaan in op de eerste dag van de maand en klanten kunnen vluchten nemen vanaf de zesde dag van de maand. Abonnementen worden verlengd op de eerste dag van elke volgende maand voor de duur van zes maanden. Wizz is van plan de service in de nabije toekomst ook op andere markten uit te rollen.

bron: www.exyuaviation.com


Transavia voegt Noors Tromsø toe aan winter netwerk

Vanaf 1 december 2023 tot en met 1 april 2024 vliegt Transavia tweemaal per week, op maandag en vrijdag, naar de bestemming Tromsø in het noorden van Noorwegen. De vluchten worden aangeboden met vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Nieuw is dat je naast pakketreizen via Voigt Travel en Buro Scanbrit, nu ook direct bij Transavia vliegtickets kunt boeken naar deze winterbestemming.

25-04

JetBlue: Startdata Amsterdam naar New York en Boston bekend

JetBlue vliegt vanaf 29 augustus dagelijks tussen Schiphol en New York. Drie weken later, vanaf 20 september, volgt ook een lijndienst tussen Schiphol en Boston. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij dinsdag bevestigd.

De routes werden begin april al officieel aangekondigd, maar toen kon JetBlue nog niet zeggen wanneer ze exact van start zouden gaan, behalve dan dat dit ergens aan het eind van de zomer zou zijn. De ticketverkoop is nu van start gegaan.

JetBlue biedt retourtickets aan vanaf 399 euro.

Amsterdam wordt pas de derde Europese bestemming van JetBlue, na Londen en Parijs. De Amerikanen zetten op alle trans-Atlantische routes de Airbus A321neo LR in. Die biedt plaats aan 138 passagiers, waarvan 24 in een luxe Business Class.

Met het toevoegen van Amsterdam aan het transatlantische netwerk is JetBlue nog niet klaar met Europa. De Amerikaanse maatschappij wil het aantal vluchten volgend jaar uitbreiden en in de jaren daarna ook meer bestemmingen aan doen. Dat zei Dave Clark, hoofd inkomsten en planning van JetBlue, vanmiddag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Lees het hele artikel op www.reisbizz.nl

Eindhoven Airport betaalt €750.000 aan reizigers met gemiste vluchten

Eindhoven Airport heeft ongeveer 750.000 euro uitgekeerd aan reizigers die vorig jaar hun vlucht misten door onder andere lange wachtrijen. In totaal vroegen zo’n 1700 mensen om een schadeclaim. De claims van ongeveer 1500 reizigers zijn nu in behandeling genomen, laat een woordvoerder zaterdag weten.

Veel reizigers die vorig jaar via Eindhoven Airport vlogen, misten door enorme drukte hun vlucht. Zo zorgden personeelstekorten bij de controlepoortjes voor ellenlange wachtrijen. Ook buiten de terminal stonden vaak honderden passagiers in de rij.

Zo’n 1700 gedupeerden dienden bij Eindhoven Airport een schadeclaim in; hun schade werd niet gedekt door hun verzekering. Eerder deze maand werd al bekend dat het vliegveld ongeveer een kwart miljoen aan schade had uitgekeerd. Daar is nu nog een half miljoen bijgekomen.

,,Per claim wordt gekeken of de reiziger recht heeft op een tegemoetkoming, met de juiste bewijsvoering”, aldus de woordvoerster. Zo’n tweehonderd claims moeten nog worden bekeken.

bron: www.ed.nl

22-04

TUI fly België verplaatst vluchten van Charleroi naar Brussels Airport in winter 2023-2024. En later?

De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium heeft bevestigd dat alle vluchten van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) naar onder naar Brussel worden verplaatst voor het winterseizoen 2023-2024, aldus webnieuwsportaal L -Posten .

In antwoord op een verzoek van Aviation24.be zei TUI: “ De luchtvaartmaatschappij probeert haar vluchtoperaties altijd zo efficiënt mogelijk te plannen voor elk seizoen. Om dit te doen, heeft TUI fly voor het komende winterseizoen beslist om de oorspronkelijk geplande vluchten van en naar de luchthaven van Charleroi over te hevelen naar de luchthaven van Zaventem. Vluchten van en naar Algiers (Algerije), Oujda (Marokko), Nador (Marokko) en Tunis (Tunesië) worden daarom verplaatst naar Brussel.

Deze operationele overheveling heeft geen invloed op het totaal aantal vluchten dat de luchtvaartmaatschappij aanbiedt. ” De woordvoerder wil verder geen commentaar geven op zomervluchten van 2024.

bron: www.aviation24.be

20-04

Transavia vanaf december met Airbus A321neo vanaf Schiphol

Transavia is van plan om haar eerste A321-200neo op 15 december 2023 in gebruik te nemen, zo blijkt uit een ch-aviation schedule analysis

Transavia zal het vliegtuig baseren op Amsterdam en het in eerste instantie inzetten op Alicante, Barcelona, Bari, Faro, Ibiza, Ljubljana, Malaga, Nice, Porto, Pisa, Sevilla, Valencia en Verona.

De A321neo wordt het eerste Airbus- vliegtuig van Transavia, waarvan de vloot momenteel uit vier B737-700's en zevenendertig B737-800's bestaat. De Boeing vloot wordt komende jaren vervangen door Airbussen.

bron: www.ch-aviation.com

19-04

Luchthavenstaking in Keulen/Bonn en Düsseldorf

Vakbond Verdi heeft nieuwe stakingen aangekondigd op de luchthavens van Keulen/Bonn, Düsseldorf en Hamburg

Verdi heeft medewerkers van de luchtvaartbeveiliging opgeroepen tot waarschuwingsstakingen op donderdag en vrijdag (20 en 21 april) . "Als gevolg van de aankondiging van de staking zijn er enorme verstoringen van de vluchtoperaties, langere wachttijden en annuleringen van vluchten te verwachten

Naast de stakingen op de luchthaven dreigt er vrijdag ook een staking bij Deutsche Bahn.

bron: www.24rhein.de

18-04

Wizz Air: non-stop vluchten tussen de EU en India met A321XLR

Wizz Air is van plan om India op zijn routekaart te zetten door het subcontinent non-stop te verbinden met diensten naar de Europese Unie zodra de Airbus A321XLR in zijn vloot arriveert.

In een exclusief gesprek met Aviation Daily op 13 april zei Jozsef Varadi, CEO van Wizz Air, dat het meest voor de hand liggende plan is om vluchten naar India te starten via Wizz Air Abu Dhabi, een dochteronderneming in de Golf, op basis van een sterke punt-tot-punt vraag tussen de VAE en India. Abu Dhabi zou voor Wizz Air ook een verbindingspunt naar Europa worden.

"Op de langere termijn zouden we geïnteresseerd zijn om India rechtstreeks op het Europese netwerk aan te sluiten, vooral wanneer de A321XLR voor ons beschikbaar komt", zei Varadi.

\Wizz Air heeft 47 A321XLR's in bestelling. Airbus zegt vertrouwen te hebben in de certificeringstijdlijn voor de langeafstandsvariant, gericht op ingebruikname in het tweede kwartaal van 2024.

Hoewel dit plan niet op korte termijn kan worden uitgevoerd, gelooft Varadi dat Wizz Air een pionier zou kunnen zijn om India dichter bij de EU te brengen, aangezien de ULCC naar het oosten kijkt. Volgens hem is Wizz Air de logische aanbieder van dergelijke diensten onder de Europese luchtvaartmaatschappijen. “Ik verwacht eind volgend jaar onze eerste Airbus A321XLR. Het vliegtuig kan bijvoorbeeld non-stop Delhi-Londen doen ... niet vanuit heel India, [maar] vanuit sommige delen ervan, "zei hij.

"Naar Pakistan vliegen we nog niet, maar we zijn bezig met het verkrijgen van vergunningen", voegde Varadi eraan toe.

De vloot van Wizz Air Abu Dhabi, de joint venture tussen het Hongaarse Wizz Air en de staatsholding ADQ uit Abu Dhabi, zal in de komende 12 maanden worden verdubbeld van acht naar zestien vliegtuigen.

bron: www.aviationweek.com

15-04

Vliegtickets 45 procent duurder dan vorig jaar

Nederlandse consumenten betaalden in maart ruim 45 procent meer voor een vliegticket dan een jaar geleden, zo blijkt uit de nieuwste inflatiecijfers van het CBS. Daarmee was de stijging tien keer zo groot als de gemiddelde inflatie (4,4 procent).

Wél nemen de prijsstijgingen van vliegtickets af: zo waren ze in februari nog 57 procent duurder dan een jaar eerder, en in januari nog 65 procent.

Volgens financieel journalist Martin Visser van de Telegraaf, die de CBS-cijfers analyseerde, was er in maart geen enkele andere productcategorie die zo hard in prijs steeg. Op de tweede plaats kwam suiker, dat 42 procent duurder werd, gevolgd door eetbare oliën, papier en houdbare melk.

De vraag naar vliegtickets is sterk gestegen nu de coronabeperkingen volledig zijn opgeheven. Het kabinet heeft de prijsstijging ook een zetje gegeven door de verdrievoudiging van de Nederlandse vliegtaks sinds 1 januari.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

13-04

Alle Ryanair-toestellen vanaf Amsterdam vliegen op SAF-mengsel

Ryanair laat vandaag weten dat het zijn samenwerking met Neste, leverancier van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), heeft uitgebreid, zodat het vanaf 1 april alle vluchten met vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol kan aandrijven met een SAF-mix van 40%.

Thomas Fowler, Director of Sustainability van Ryanair: “We zijn verheugd om de samenwerking met Neste te verlengen om vanaf 1 april het aantal Ryanair-vluchten vanaf Amsterdam met een 40% SAF-mengel te verhogen van een derde van de vluchten naar onze hele Amsterdamse operatie.

Het vergroten van het gebruik van SAF is een fundamentele pijler van onze Pathway to Net Zero by 2050 decarbonization-strategie en deze toename in Amsterdam zal de uitstoot van broeikasgassen van onze vluchten vanaf daar met 32% verminderen. We kijken ernaar uit om onze groeiende samenwerking met Neste voort te zetten, terwijl we verder werken aan onze doelstelling om tegen 2030 12,5% van de Ryanair-vluchten met SAF uit te voeren.”

Alexander Küper, Neste’s Vice President EMEA, Renewable Aviation: “Het koolstofvrij maken van de luchtvaart is belangrijker dan ooit, en we zijn er trots op Ryanair te ondersteunen bij het bereiken van hun ambitieuze Pathway to Net Zero tegen 2050. Het uitbreiden van het gebruik van SAF naar alle vluchten die vertrekken vanaf Amsterdam Airport Schiphol is een belangrijke mijlpaal die Ryanair in staatstelt de uitstoot van broeikasgassen van haar activiteiten op de luchthaven aanzienlijk te verminderen. We kijken ernaar uit om samen met Ryanair te blijven werken aan de vermindering van hun uitstoot terwijl we onze jaarlijkse SAF-productiecapaciteit verhogen tot 1,5 miljoen ton per jaar tegen eind 2023.”

bron: www.travelpro.nl

12-04

Merendeel omwonenden positief over Eindhoven Airport

Eindhoven Airport kan nog altijd op veel draagvlak in de omgeving rekenen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Het percentage omwonenden met een positieve basishouding tegenover Eindhoven Airport is zelfs iets gestegen ten opzichte van twee jaar geleden, van 71 naar 74 procent. 65 procent vindt het vliegveld een visitekaartje voor de regio.

Ook heeft een meerderheid van de omwonenden er geen probleem mee als de luchthaven groeit. 52 procent noemt dat acceptabel of zeer acceptabel. 17 procent vindt het niet acceptabel, de rest van de ruim 1200 ondervraagden heeft geen mening of is neutraal.

Luchthavendirecteur Roel Hellemons is er blij mee. “We zijn tevreden dat de regio positief blijft over de luchthaven en deze van toegevoegde waarde vindt. We hopen daarom dat we na de pandemie de regio weer goed kunnen verbinden met onze internationale bestemmingen. Daarnaast blijven we werken aan initiatieven die hinder beperken en de impact op milieu en leefomgeving terugbrengen."

Als voorbeelden noemt Hellemons dat de luchthaven al de geplande vluchten na 23.00 uur geschrapt heeft, het aantal vliegbewegingen tot en met 2022 op 41.500 bevroren is en havengelden gedifferentieerd zijn om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om stillere en schonere toestellen in te zetten. Ook is er een plan om in 2030 geen CO2 meer uit te stoten bij de luchthavenactiviteiten.

bron: www.reisbizz.nl

11-04

JetBlue lanceert vluchten van Schiphol naar New York

JetBlue Airways gaat vluchten naar Amsterdam lanceren om in te spelen op de stijgende vraag naar trans-Atlantische reizen, aldus de in New York gevestigde lagekostenmaatschappij op dinsdag.

De stap komt dagen nadat een Nederlandse rechtbank een regeringsplan om het aantal vluchten op de Amsterdamse luchthaven Schiphol in 2023-2024 te beperken, nietig verklaarde en op een moment dat het aantal online zoekopdrachten van Amerikanen naar vluchten naar Europa toeneemt, ondanks de stijgende tarieven en het risico van opstoppingen op sommige luchthavens op het continent.

JetBlue's dienst tussen New York's John F. Kennedy International Airport (JFK) en Amsterdam Airport Schiphol (AMS) zal eind deze zomer van start gaan, aldus de maatschappij in een verklaring, waaraan zij toevoegde dat de boekingen in de komende weken zullen beginnen.

bron: https://nl.marketscreener.com


TUI fly van Antwerpen naar Canarische Eilanden

Vanaf 30 juni vliegt TUI Fly vanaf Antwerpen naar Tenerife Zuid. De vluchtfrequentie is twee vluchten per week met een Embraer E190

Met ingang van de winterdienstregeling start TUI Fly met een route vanaf Antwerpen naar Las Palmas op Gran Canaria. Ook hier twee vluchten per week.

bron: www.aeroroutes.com

10-04

Transavia baalt van omboekingen en annuleringen

Transavia heeft fors moeten ingrijpen in haar netwerk. Daarnaast ontstaan er problemen voor consumenten en reisbedrijven met betrekking tot het om-/bijboeken van (hotel)overnachtingen. “Wij balen er enorm van, dit is niet de dienstverlening waar wij als Transavia voor staan”, zo laat de luchtvaartmaatschappij aan Travelpro weten.

“Transavia moet helaas ingrijpen in het netwerk. De kampt met operationele uitdagingen. Vliegtuigen die worden ingefaseerd komen te laat binnen en daarnaast kampen we met uitloop van groot onderhoud, omdat onder meer verschillende vliegtuigonderdelen vertraagd geleverd worden. Daarnaast hebben wij in beperkte mate ook nog last van de parameters van Schiphol”, aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
“Deze operationele verstoringen zorgen ervoor dat Transavia haar vliegschema moet aanpassen. “Waar mogelijk boeken we passagiers om of zorgen we voor een alternatief. We ontkomen er ondanks deze inspanningen helaas niet aan om een beperkt aantal vluchten te annuleren en passagiers en partners te moeten teleurstellen. Dit gaat om de periode vanaf 19 april tot eind mei.”

De luchtvaartmaatschappij heeft ook aanpassingen moeten doen voor een aantal van haar vluchten die vertrekken van de luchthavens Eindhoven en Rotterdam. “Transavia heeft passagiers en partners duidelijkheid geven over welke vluchten worden geraakt en de mogelijke alternatieven. We hebben geprobeerd het annuleren van vluchten waar mogelijk uiteraard te voorkomen.”

Transavia laat weten dat passagiers van wie de vlucht is geannuleerd of gewijzigd daarover zijn ingelicht, evenals touroperators. “Nogmaals, we doen ons uiterste best om gedupeerden een passend alternatief te bieden.”

Travelpro heeft vernomen dat er tegen de 200 vluchten te maken krijgen met omboekingen/annuleringen. Aantallen wil de luchtvaartmaatschappij desgevraagd niet noemen en ook over kosten laat het zich niet uit.

bron: www.travelpro.nl

05-04

Rechter fluit kabinet terug: Schiphol hoeft dit jaar niet te krimpen

De Staat mag het maximale aantal vliegtuigbewegingen voor Schiphol dit jaar niet van 500.000 naar 460.000 verkleinen. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald in een kort geding dat was aangespannen door KLM en andere luchtvaartmaatschappijen.

Het kabinet wil minder vluchten op Schiphol toestaan om de (geluids)overlast in te dammen. Maar volgens de rechter heeft de Staat niet de juiste procedure gevolgd. De overheid moet zich houden aan Europese regels. En volgens die regels kan de Staat het aantal vliegbewegingen alleen verkleinen na het doorlopen van een zorgvuldig proces.

Zo moet de overheid de verschillende maatregelen tegen geluidshinder in kaart brengen en alle belanghebbenden om hun mening vragen. "Een vermindering van het aantal vliegtuigbewegingen is pas toegestaan als duidelijk is dat andere maatregelen om de geluidshinder te beperken onvoldoende werken."
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt de uitspraak te bestuderen. "En we beraden ons op mogelijke vervolgstappen. Ons streven blijft een nieuwe balans te bereiken tussen het belang van de omwonenden en de leefomgeving aan de ene kant en het economisch belang van Schiphol aan de andere kant."

KLM laat in een reactie weten dat het liever met de overheid samenwerkt dan dat ze elkaar tegenkomen in de rechtszaal. "Het kort geding was helaas nodig omdat we duidelijkheid nodig hadden van de rechter." De maatschappij vindt de geluidsoverlast én de CO2-uitstoot terugbrengen met eigen maatregelen een beter alternatief.

Het kabinet wilde het maximumaantal vliegbewegingen dit jaar verlagen van 500.000 naar 460.000. Volgend jaar moest het aantal dan verder omlaag naar 440.000. KLM vocht dat voornemen samen met Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI bij de rechter aan.

bron: www.nos.nl

 

Corendon ziet wel heil in plannen van Schiphol

Corendon kan zich wel vinden in de plannen van Schiphol om de luchthaven 's nachts op slot te gooien. "Je kan op deze manier met een relatief klein offer veel overlast verminderen", zegt topman Steven van der Heijden van het bedrijf. "De luchtvaart zal ook wat moeten doen om draagvlak te behouden."
Van der Heijden beseft dat de "maatschappelijke discussie rond vliegen behoorlijk is gekanteld de afgelopen jaren". De luchtvaart moet zich dat aantrekken en de ideeën van Schiphol gaan wat de topman van Corendon betreft "de goede richting op". "Wij staan er wel positief tegenover. De BV Nederland zal er weinig last van ondervinden, hooguit de vakantievluchten."

Voor Corendon betekent het mogelijk, afhankelijk van hoe Schiphol het precies vorm wil geven, dat het reisconcern een extra vliegtuig moet huren in het hoogseizoen om alle vluchten te kunnen uitvoeren. "Dat zou betekenen dat een vakantie 15 tot 20 euro duurder wordt per persoon", rekent Van der Heijden voor

bron: www.transport-online.nl

04-04

Transavia verliest 1.5 miljoen passagiers als Schiphol nachtvluchten verbiedt

Budgetmaatschappij Transavia vreest anderhalf miljoen klanten te verliezen als de plannen van Schiphol doorgaan om het aantal nachtvluchten de komende jaren te beperken. ‘De maatregel raakt ons in het hart', zegt ceo Marcel de Nooijer. Hij vreest dat de capaciteit van Transavia terug zal vallen naar 3,7 miljoen passagiers tegen 5,2 miljoen nu.

Transavia is onaangenaam verrast door het voorstel van Schiphol. ‘Er is geen enkel overleg geweest', zegt De Nooijer dinsdag. Door beperking van de nachtvluchten vanaf 2025 zal er minder worden gevlogen op de Canarische Eilanden, Portugal, Zuid-Spanje en Griekenland. Als het aanbod afneemt, zal vliegen heel veel duurder worden, voorspelt hij. Uitwijken met de toestellen naar andere luchthavens in Nederland, zoals Eindhoven en Rotterdam, is niet mogelijk omdat die al vol zitten.

Transavia heeft 28 toestellen gestationeerd op Schiphol en is daarmee een van de grootgebruikers van de luchthaven. Het bedrijfsmodel van Transavia draait op het uitvoeren van drie vluchten per dag. Als dat door de beperking niet meer kan, dalen de inkomsten fors. ‘Dat zal ook effect hebben op de werkgelegenheid.'
Transavia zegt zelf al bij te dragen aan vermindering van de overlast door zijn vloot te vervangen. In de jaren tot 2030 neemt het bedrijf 46 nieuwe vliegtuigen in gebruik die schoner en stiller zijn. Dat vergt een investering van meer dan €1 mrd.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1472612/schiphol-gaat-nachtvluchten-schrappen-pdd3caLjP95q


Schiphol gaat ’s nachts op slot, verbod op lawaaiige lijnvluchten

Schiphol gaat ’s nachts op slot. Om de geluidhinder rondom de luchthaven te beperken, wil topman Ruud Sondag alle vluchten tussen twaalf en vijf schrappen. Daarnaast komt er een vliegverbod voor de meest lawaaiige toestellen en een verbod op zakenjets.

Tussen twaalf uur ’s nachts en vijf uur ’s ochtends gaat Schiphol helemaal op slot, zegt Schipholtopman Ruud Sondag tegen Het Parool. Tussen vijf en zes uur mogen alleen vliegtuigen landen op de luchthaven. Pas na zessen kan er ook weer worden gestart. Alleen als de veiligheid in het geding is, zijn er uitzonderingen mogelijk.

Met deze en andere ingrepen, die eind dit jaar van start gaan en uiterlijk eind 2025 volledig gelden, wil de luchthaven een dam opwerpen tegen de geluidsoverlast van vliegtuigen.
Een nachtsluiting treft vooral vakantievliegers, Transavia voorop. Die willen hun vliegtuigen zo laat mogelijk in de avond laten aankomen en ’s ochtends zo vroeg mogelijk laten vertrekken. Als dat niet meer mogelijk is, kunnen ze hun toestellen minder intensief gebruiken. Vakantiegangers betalen daarvoor de prijs: vliegvakanties zullen een stuk duurder worden.

bron: www.parool.nl

03-04

Ryanair vervoert meer passagiers

Ryanair heeft in maart 12 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen en de invasie van Oekraïne. Dit bleek maandag uit cijfers van de Ierse prijsvechter.

Afgelopen maand vervoerde Ryanair 12,6 miljoen passagiers, goed voor een stijging op jaarbasis van 12 procent. De bezettingsgraad kwam in februari uit op 93 procent tegenover 87 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

In de afgelopen 12 maanden lag de bezettingsgraad op 93 procent, 11 procentpunt meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. En in de afgelopen 12 maanden vervoerde Ryanair 74 procent meer passagiers. De teller stokte op 168,6 miljoen passagiers.

bron: www.iex.nl