Goedkoop Vliegen Club
Het laatste nieuws over en de beste aanbiedingen van Low Cost Carriers / Prijsvechters

Archief 2022 2e kwartaal


30-06
Verzamelbak routenieuws juni 2022
Ryanair
Ryanair start met ingang van de winterdienstregeling twee routes op vanaf Keulen.
Lanzarote krijgt twee vluchten per week, Venetië Marco Polo drie.
TUI Fly België
Tui Fly zet het mes in zijn services vanaf Charleroi naar Algerije. Vanaf 21 juli vervalt Constantine. Vanaf 7 november Tlemcen en Béjaïa .
Eurowings
Vanaf 15 juni is de lijndienst tussen Brussel en Stuttgart vervallen.
Corendon Airlines
Corendon start niet met vluchten vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf naar Zafar in Turkije
Niet vanuit onze regio:
Wizz Air
Wizz air start vanaf 28 september vluchten vanaf Rome en  Wenen naar Damman in Saoedi Arabië.
Jet2 verlaat Amsterdam
Eerst had Jet2 een zomerstop aangekondigd voor haar routes tussen Amsterdam en Leeds en Birmingham, nu blijken beide routes helemaal niet meer ter boeken te zijn.
Hiermee verdwijnt één van de oudste low cost routes van Schiphol, namelijk die naar Leeds / Bradford Airport.
Ik ben benieuwd of deze routes in de nabije toekomst hervat wordt.
bron: Twitteraccount: @SeanM1997
TUI verplaatst vluchten van Schiphol naar Luik
TUI verplaatst de komende zomer enkele tientallen vluchten van Schiphol naar Luik, in Wallonië.
Eerder werd al bekend dat de airline geen reizigers hoeft teleur te stellen. De maatschappij kan een relatief groot deel van haar geplande vluchten uitvoeren vanaf Schiphol. Vanwege de capaciteitsproblemen op de luchthaven verplaatste TUI al enkele vluchten naar het Rotterdamse Zestienhoven.
Er werd verwacht dat TUI ook vluchten naar Groningen Airport Eelde zou verplaatsen. Dit ging echter vanwege de beperkte openingstijden van Eelde niet door. Vanaf Groningen mag uitsluitend tussen 06:00 uur en 23:00 uur gevlogen worden. Deze tijden zijn te krap voor het zomerschema van het reisconcern.
Alhoewel de keuze voor Luik opmerkelijk lijkt, is dat niet het geval. TUI België is al actief op de luchthaven van Luik, waardoor het relatief eenvoudig is vluchten naar deze luchthaven te verplaatsen. Daarnaast vinden er vanaf Luik erg veel nachtvluchten plaats waardoor de vakantievluchten vroeg kunnen vertrekken en laat kunnen terugkomen.
Lees verder op www.upinthesky.nl/2022/06/29/tui-verplaatst-vluchten-naar-belgie
28-06
Rechtstreekse busverbinding tussen Nijmegen en Airport Weeze definitief
Reizigers kunnen binnenkort rechtstreeks met de bus van Nijmegen naar Airport Weeze en terug. Het regiobestuur van Kreis Kleve is daarmee akkoord gegaan. De verbinding moet volgend jaar worden gerealiseerd.
De bus rijdt straks van Nijmegen, via Kranenburg en Goch naar de luchthaven Weeze. Hij stopt onderweg bij zeven haltes en gaat dan nog door naar de populaire bedevaartsplaats Kevelaer. Op dit moment rijdt er grensoverschrijdend in de regio Nijmegen alleen een bus naar Kleef (en door naar Emmerik). Dat is de SB58 (Schnellbus 58), ook wel de ‘Duitse bus’ genoemd.
De Duitse politiek spreekt van een ‘historisch besluit’. Niet alleen vanwege de nieuwe lijndienst Nijmegen-Weeze, maar vanwege het totale pakket aan maatregelen om het busvervoer in de regio Kleef, waar een dikke 300.000 mensen wonen, op te krikken. Doel: mensen vaker met het openbaar vervoer laten reizen. Nu de politiek er een klap op heeft gegeven, kunnen de plannen verder uitgewerkt gaan worden.
Een eerste serie maatregelen, meer bussen, wordt al dit jaar ingevoerd. Een tweede serie, waaronder de verbinding Nijmegen-Weeze, staat voor volgend jaar op het programma. Nu nog is eigenlijk de enige reële optie om met de auto (zo’n 45 minuten rijden vanaf Nijmegen) naar Weeze te gaan
bron: www.gelderlander.nl
26-06
Lange rijen op Eindhoven Airport, mede door vroegkomers
Op vliegveld Eindhoven Airport zijn dit weekend door de zomerdrukte lange rijen tot ver buiten de terminals ontstaan. Op social media circuleren video's van drommen passagiers die al honderden meters voor de toegangsdeuren moeten wachten. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat een deel van het probleem wordt veroorzaakt door reizigers die veel te vroeg komen.
Eerder was Schiphol al het toneel van lange wachtrijen. Net als op de nationale luchthaven spelen personeelstekorten Eindhoven Airport parten. Het grootste knelpunt is een gebrek aan personeel bij de veiligheidscontroles.
"Maar doordat het beeld ontstaat dat het druk is, zie je ook dat meer passagiers veel vroeger komen dan nodig is", legt de zegsman van Eindhoven Airport uit. "Wij adviseren tweeënhalf tot drie uur van tevoren te komen. Als je bij wijze van spreken al 's ochtends komt voor een avondvlucht, krijg je heel lange rijen. En het heeft ook geen zin. Je kunt bijvoorbeeld je koffer pas drie uur voor vertrek kwijt. Eerder herkent het systeem je niet."
bron: www.transport-online.nl
25-06
Ryanair zegt alleen in België last van staking te hebben
De stakingen van het cabinepersoneel van Ryanair hebben nauwelijks tot annuleringen geleid. De Ierse prijsvechter claimt dat 2 procent van de vluchten op vrijdag getroffen zijn door de werkonderbrekingen en dat is alleen in België gebeurd. In Italië, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er geen vluchten uitgevallen. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat de “overgrote meerderheid” van het cabinepersoneel gewoon werkt.
Volgens Ryanair is vrijdag zo’n 40 procent van de vluchten van en naar Charleroi en Brussels Airport uitgevallen. Ook Nederlandse reizigers maken vaak gebruik van het nationale vliegveld in Zaventem bij de Belgische hoofdstad. Er zijn ook stakingen aangekondigd voor zaterdag en zondag en Ryanair verwacht dat ook die niet gaan zorgen voor veel annuleringen van zijn dagelijkse 3000 vluchten.
“Op 25 en 26 juni verwacht Ryanair een minimale (of geen) verstoring van zijn vluchtschema als gevolg van deze zeer kleine en slecht ondersteunde werkonderbrekingen”, meldt de Ierse maatschappij in een toelichting. Werknemers van Ryanair hebben het werk neergelegd omdat het bedrijf weigert te onderhandelen over hogere lonen. Het bedrijf is volgens persbureau Bloomberg eerder deze maand weggelopen van de onderhandelingstafel nadat de Spaanse vakbonden hadden gedreigd met stakingen.
bron; www.nieuws.nl
24-06
Consumentenbond: Transavia schendt passagiersrechten bij annulering van vluchten
Transavia biedt passagiers bij annulering niet de keus tussen geld terug of een andere vlucht naar keuze. Daarmee overtreedt het bedrijf de Europese regels. De Consumentenbond heeft hierover vragen gesteld aan Transavia en Barin, de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen.
Op de website van Transavia staat dat er voor een aantal passagiers geen alternatieve vlucht beschikbaar is. De maatschappij geeft hun 2 opties: geld terug of een vlucht na de zomer. Maar de luchtvaartmaatschappij moet de keuze bieden tussen geld terug óf een andere vlucht op dezelfde dag óf een vlucht op een dag die de passagier kiest.
En als Transavia zelf geen alternatief heeft, moet zij desnoods een vlucht met een andere maatschappij aanbieden. Als dat niet gebeurt, mogen reizigers zelf een alternatief boeken en de meerkosten daarvan verhalen op Transavia. Maar de luchtvaartmaatschappij informeert reizigers niet volledig over deze rechten en stelt allerlei beperkingen. En dat is in strijd met de wet.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Transavia zegt dat zij niet iedereen een vervangende vlucht kan bieden. Maar zij informeert haar klanten niet over de mogelijkheid om zelf een andere vlucht voor te stellen, desnoods van een andere maatschappij. Dat kan voor veel consumenten een uitkomst zijn om toch op hun vakantiebestemming te komen. Wij roepen Transavia op om te stoppen de rechten van consumenten in te perken en om haar klanten goed te informeren.’
Transavia annuleert ook vluchten omdat er te weinig bemanning is. Als dat binnen 2 weken voor vertrek gebeurt, hebben passagiers recht op een financiële vergoeding. En als ze al op reis zijn of op de luchthaven staan, ook op verzorging. Maar Transavia verzwijgt die rechten ook.
De Consumentenbond zal de komende tijd nauwlettend in de gaten houden of luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zich aan de regels houden. Voor gedupeerde passagiers heeft de bond een online Keuzehulp. Daarmee kunnen ze nagaan wat hun rechten zijn.
bron: www.consumentenbond.nl
EasyJet ontziet vakantiegangers bij annuleringen op Schiphol
Easyjet schrapt volgende maand vluchten vanaf Schiphol, maar het is de Britse prijsvechter naar eigen zeggen gelukt om vakantiegangers daarbij zoveel mogelijk te ontzien. Reizigers van wie de vlucht toch niet doorgaat vanwege het door Schiphol opgelegde capaciteitsplafond, kunnen hun geld terugkrijgen of gratis omboeken naar een latere datum.
De annuleringen worden voor het overgrote deel gedaan op routes die EasyJet meerdere keren per dag vliegt. Zo worden er naar Londen, een populaire bestemming voor zakenreizigers, vluchten uitgehaald. Dit betekent volgens de maatschappij dat alle "zomervakantievluchten" naar bestemmingen in landen als Kroatië, Griekenland, Spanje en Portugal als gepland kunnen worden uitgevoerd.
Hoeveel vluchten er worden geschrapt en hoeveel reizigers worden gedupeerd, kan een woordvoerster niet aangeven. Ze benadrukt dat de meerderheid van de getroffen klanten, ongeveer 70 procent, binnen 24 uur voor de al geplande reis een andere vlucht krijgt aangeboden.
23-06
TUI annuleert geen vluchten van TUI fly
TUI gaat géén vluchten van TUI fly annuleren als gevolg van de chaos op Schiphol. Iedereen die al geboekt heeft, kan op vakantie. Dat meldt TUI donderdag in een verklaring.
Veruit het merendeel van de vliegvakanties zal deze zomer nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken (binnen de door Schiphol gestelde limieten).
‘Wij betreuren het besluit van Schiphol dat de luchtvaartmaatschappijen dwingt om het aantal passagiers behoorlijk terug te brengen in de hoogseizoenmaanden juli en augustus. Het gaat om al veel eerder geboekte vakanties en deze mensen verkeren nu in onzekerheid. Wij kunnen een groot deel van die onzekerheid vandaag wegnemen’, zegt TUI.
Dus de vluchten van het eigen TUI fly worden deze zomer niet geannuleerd, waarbij de meeste vliegvakanties nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken. Voor dat deel van de reizigers dat niet meer vanaf Schiphol mag vertrekken, gaat TUI vluchten inzetten vanaf regionale luchthavens.
‘Wij zijn op dit moment een ingewikkelde puzzel in elkaar aan het leggen, die als uitkomst heeft dat we de vliegvakanties met een TUI fly-vlucht toch allemaal kunnen uitvoeren. Ook kunnen we alvast melden dat alle vakanties richting de ABC-eilanden en het Caraïbisch gebied – met een TUI fly-vlucht – vanaf Schiphol blijven vliegen.’
Naast de vakanties met vluchten van TUI fly biedt TUI ook pakketreizen aan met vluchten van Transavia, KLM en andere airlines.
‘Wij hebben nog geen volledige en gedetailleerde informatie ontvangen en kunnen op dit moment nog niet de impact inschatten van de aanpassingen die zij zullen doorvoeren.’
TUI doet een dringend beroep op al zijn reizigers: ‘Neem geen contact op met ons, maar wacht op een persoonlijk bericht over eventuele aanpassingen aan jouw vakantie vanuit TUI. Wij gaan die vanaf begin volgende week sturen.’
bron: www.travmagazine.nl
Kabinet stelt besluit opening Lelystad Airport met 2 jaar uit
Het kabinet stelt het besluit om Lelystad Airport voor passagiersvluchten te openen uit tot 2024, bevestigen ingewijden tegen deze site. Morgen bepaalt de ministerraad definitief of de besluitvorming nog eens met jaren op zich laat wachten. Eerder kondigde het kabinet aan om nog dit jaar een knoop door te hakken.
Waarom het besluit vooruit wordt geschoven, zeiden bronnen niet. Wel is duidelijk dat Lelystad Airport problemen heeft met het in orde krijgen van een natuurvergunning. Een aanvraag werd afgewezen, omdat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet juist waren.
Morgen buigt de ministerraad zich ook over plannen om het jaarlijkse aantal vluchten vanaf Schiphol te beperken. Nu mag Schiphol per jaar nog 500.000 vluchten uitvoeren, maar vorige week werd al bekend dat dit aantal met 50.000 tot 60.000 omlaag gaat.
Schiphol wil vandaag nog geen commentaar geven. De luchthaven komt volgens een woordvoerster pas morgenmiddag na de ministerraad met een reactie omdat dan naar verwachting de officiële besluitvorming naar buiten komt.
Lelystad Airport wacht al jaren op een politiek besluit over zijn toekomst. De luchthaven is de afgelopen jaren geschikt gemaakt om grotere verkeersvliegtuigen te kunnen ontvangen. De bedoeling was dat er vakantievluchten naartoe zouden gaan zodat Schiphol zich kan richten op zijn rol als internationale overstapluchthaven.
bron: www.gelderlander.nl
22-06
Ryanair van Asturias naar o.a. Weeze en Charleroi
De verbindingen van Asturias naar Charleroi, Rome en Weeze starten op 30 oktober en die naar Londen en Dublin komend voorjaar
Ryanair heeft een tijdelijke stoelaanbieding gelanceerd met tarieven die beschikbaar zijn vanaf slechts 19,99 euro voor reizen van november tot januari 2023. Deze promotie is beschikbaar tot vrijdag 24 juni op de Ryanair website.
Charleroi - begins 4 November 2022 - 2x weekly flights
Weeze - 3 November - 2x weekly
Deze vluchten maken deel uit van een tender welke door de provinciale overheid van Asturias is uitgeschreven. In deze tender zit ook een route van Vueling van Amsterdam naar Asturias.
Transavia annuleert 240 vluchten op Schiphol, 13.000 boekingen getroffen
Transavia annuleert tussen 7 juli en 14 augustus 240 vluchten vanaf Schiphol vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden, bijvoorbeeld vanaf een andere luchthaven. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.
Transavia laat weten dat het met een aantal ingrepen, zoals een beperkte ticketverkoop, de impact voor passagiers op hun vlucht zoveel mogelijk wil beperken. Het annuleren van vluchten was onvermijdelijk volgens de maatschappij.
Voor de periode van 7 juli t/m 14 augustus gaat het om 240 vluchten. Daarbij is onder andere gekeken naar vluchten waar vaker op een dag op wordt gevlogen én vluchten die ook via de andere luchthavens te bereiken zijn. Op die manier kan aan ruim 70 procent van de getroffen passagiers een alternatieve vlucht worden aangeboden. De passagiers voor wie er geen alternatief was, ontvangen direct een teruggave van de ticketkosten of kunnen hun reis uitstellen naar een ander moment (28 aug 2022 - maart 2023). Reden voor deze ingrepen is het tekort aan personeel op Schiphol deze zomer en de verplichte reductie in capaciteit voor de luchtvaartmaatschappijen.
Transavia informeert vandaag alle getroffen passagiers die vliegen tussen 7 juli en 14 augustus. Op die manier hebben ook de passagiers die in de eerste weken van augustus op vakantie gaan alvast zoveel mogelijk duidelijkheid over hun reis. Medio juli, als de slotcoördinator bekendmaakt hoeveel Transavia moet reduceren in capaciteit voor de periode van 1 t/m 28 augustus, informeert Transavia de passagiers die tussen 15 en 28 augustus vliegen. En mogelijk zijn er dan ook voor de eerste twee weken van augustus extra annuleringen nodig. Transavia heeft besloten ook al voor een deel van augustus haar capaciteit te reduceren zodat meer passagiers duidelijkheid krijgen over wel of niet doorgaan van hun geboekte reis.
Ook is bij het annuleren van boekingen zoveel mogelijk gekeken naar andere oplossingen voor passagiers zoals het vertrek van een andere luchthaven of vertrek op een andere dag. Voor 70 procent van de in totaal ruim 13.000 boekingen is dat gelukt en krijgen passagiers een alternatieve vlucht aangeboden. Voor de andere 30 procent van de boekingen werd geen directe oplossing gevonden. Zij kregen direct de kosten van het ticket terug gestort of kunnen zonder wijzigingskosten hun ticket omboeken voor de periode na 28 augustus.
,,Transavia betreurt het ten zeerste dat zij passagiers moet teleurstellen door deze capaciteitsreductie als gevolg van het personeelstekort op Schiphol”, zegt Marcel de Nooijer, CEO van Transavia. ,,Na twee coronajaren waren veel Nederlanders weer hard toe aan een onbezorgde reis. We doen er alles aan om zoveel mogelijk passagiers op reis te laten gaan en kunnen het grootste deel van de reizigers een alternatief aanbieden. Maar er is een groep die gedupeerd raakt door deze reductie in capaciteit. Dat doet pijn. Passagiers teleurstellen gaat geheel in tegen onze klantgerichtheid, we bezorgen juist graag zoveel mogelijk reizigers een mooie vakantie. Daarbij hebben wij het ook nodig om weer volop te kunnen vliegen om financieel gezond te worden. Dit is een enorme strop voor onze passagiers en voor ons bedrijf. Het gedwongen reduceren van het aantal passagiers is zeer ongewenst en moet eenmalig en kortstondig zijn.”
De verkoop vanaf de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Brussel blijft gewoon open, hoewel de vluchten daar nu snel vol lopen. Mocht er toch capaciteit vrijkomen met vertrek vanaf de luchthaven Amsterdam, omdat omgeboekte passagiers geen gebruik maken van het aangeboden alternatief, dan zal de verkoop van tickets op Amsterdam weer worden open gesteld.
bron: www.ad.nl
Transavia: Gratis omboeken naar Rotterdam of Eindhoven
Reizigers die vóór 1 september met Transavia vanaf Schiphol vliegen, mogen hun vlucht kosteloos omboeken naar Rotterdam Airport of Eindhoven Airport. Zo kunnen reizigers de drukte op Schiphol ontlopen, en hoeft Transavia minder tickets te annuleren.
Voorwaarde is wel dat er vanaf Rotterdam of Eindhoven op dezelfde dag een vlucht naar dezelfde bestemming vertrekt, en dat er nog plaats is. Reizigers kunnen dit checken in het boekingssysteem op Transavia.com en daarna met het Service Center contact opnemen voor het omboeken.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
21-06
EasyJet vernieuwt vloot met aankoop 56 Airbus-toestellen
De Britse prijsvechter easyJet gaat zijn vloot verder vernieuwen. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan 56 nieuwe vliegtuigen bij Airbus te hebben besteld. Het gaat om kisten van het type A320neo die tussen 2026 en 2029 geleverd zullen worden. De aankoop van de toestellen is onderdeel van een langjarige overeenkomst tussen easyJet en Airbus.
Verder koos easyJet ervoor de eerdere bestelling van achttien toestellen van het type A320neo te wijzigen in achttien vliegtuigen van het type A321neo. De nieuwe vliegtuigen moeten oudere vliegtuigen in de vloot van de prijsvechter vervangen. De nieuwe kisten zijn zuiniger en goedkoper in gebruik.
bron: www.deondernemer.nl
Spaans cabinepersoneel Easyjet kondigt 9 daagse staking aan
Cabinepersoneel van EasyJet in Spanje heeft een negendaagse staking aangekondigd in juli. Op deze manier willen de vakbonden de vastgelopen cao-onderhandelingen vlottrekken. De stakingsdagen staan gepland worden opgeroepen voor 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 en 31 juli, voor de luchthavens van Barcelona-El Prat, Malaga en Palma de Mallorca.
Volgens de bonden liggen de salarissen van het personeel in Spanje een stuk lager dan in andere landen. 'Momenteel hebben easyJet-bemanningsleden in Spanje een basissalaris van 950 euro, wat 850 euro minder is dan het basissalaris in Frankrijk of Duitsland', aldus een vakbondswoordvoerder op een persconferentie.
bron: www.bnr.nl
Vueling gaat Bitcoin Accepteren
Ondanks de huidige staat van de markt lijkt de adoptie van cryptocurrencies niet te stoppen. Een budget-vliegmaatschappij van Spaanse bodem, Vueling, heeft namelijk vandaag bekend gemaakt dat zij vanaf het begin van 2023 betalingen in de vorm van bitcoin (BTC) zullen gaan accepteren.
Vueling omarmt bitcoin. Om de betalingen te kunnen faciliteren heeft Vueling een samenwerking gesloten met BitPay. Dit bedrijf is een van de grootste aanbieders van infrastructuur voor crypto betalingen ter wereld. Door deze samenwerking kan Vueling vrij eenvoudig klanten in staat stellen om voor hun tickets te betalen met bitcoins op de website.
Om de betalingsinfrastructuur te bouwen die nodig is gaat de luchtvaartmaatschappij ook samenwerken met Universal Air Travel Plan Incorporated (UATP). Dit is ook een aanbieder van betalingsnetwerken, maar zij zijn specifiek toegespitst op de reisbranche.
Een topman bij Vueling, Jesús Monzó, had in een officieel persbericht het volgende te zeggen over de keuze om bitcoin als betaalmiddel te accepteren:
“Met deze overeenkomst bevestigt Vueling opnieuw haar positie als digitale luchtvaartmaatschappij. We zijn erg blij dat we in BitPay de beste partner hebben gevonden om onze klanten de mogelijkheid te bieden om transacties met cryptocurrencies uit te voeren met de grootste veiligheid en betrouwbaarheid.”
Vliegen met BTC: Een primeur in Europa. Elders in de wereld hebben hier en daar al wat luchtvaartmaatschappijen de stap genomen om crypto betalingen te accepteren. De grootste en bekendste hiervan is waarschijnlijk Emirates. Dit prestigieuze bedrijf maakte in mei van dit jaar bekend dat zij bitcoin betalingen zouden gaan aanbieden.
Vueling wordt met het plan om bitcoin als betaalmiddel te omarmen de eerste budget-luchtvaartmaatschappij van zijn soort in Europa. Klanten kunnen waarschijnlijk ergens vanaf het eerste kwartaal van 2023 betalen met bitcoin.
“Het aanbieden van cryptocurrency als een vorm van betaling aan het kopende publiek is een must in dit digitale tijdperk van betalingen. UATP en BitPay zijn een partnerschap aangegaan om deze optie naar de luchtvaartindustrie te brengen en komt hiermee tegemoet aan de stijgende vraag van Vueling’s klanten om met cryptocurrency te betalen.”
bron: www.crypto-insiders.nl
18-06
Weeze denkt te profiteren van chaos op Schiphol
Vliegveld Weeze verwacht de komende vakantieperiode bijna 300.000 passagiers. De Duitse luchthaven over de grens bij Nijmegen denkt te kunnen profiteren van de chaos op Schiphol.
In de deelstaat Nordrhein-Westfalen begint de zomervakantie al vroeg, op vrijdag 24 juni, meldt Omroep Berg en Dal. Tijdens dit eerste vakantieweekend worden al 12.000 passagiers verwacht.
Aangezien de vakanties in Duitsland en Nederland elkaar slechts deels overlappen duurt het complete seizoen in Weeze zo'n negen weken, waardoor het volume stijgt tot meer dan 280.000 vakantiegangers, ook met reizigers uit deze regio.
“Het hele luchthaventeam kijkt uit naar de vele vakantiegangers die voor onze luchthaven hebben gekozen. Samen met onze partners doen we er alles aan om onze klanten tijdens de zomervakantie een ontspannen en comfortabele start naar het zuiden te bieden", zegt Airport Weeze-directeur Sebastian Papst tegen de Duitse krant NRZ.
Vanaf Weeze kunnen vakantiegangers deze zomer vliegen naar 29 bestemmingen.
bron: www.omroepgelderland.nl
Samenvatting: Wanneer en waar staakt Ryanair
Ryanair heeft geen basis in Nederland. Vluchten komen dus vanaf andere bases. De komende weken zijn er stakingen in Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en België.
Het is niet duidelijk wat de gevolgen van deze stakingen op de vluchtuitvoering van Ryanair zijn, maar dat er ook gevolgen zijn voor Eindhoven en Maastricht lijkt mij duidelijk.
België: 24, 25 en 26 juni
Frankrijk: 19, 20, 25 en 26 juni
Italië: 25 juni
Spanje: 24, 25 en 26 juni en 30 juni, 1 en 2 juli
Portugal: 24, 25 en 26 juni
Ook Ryanair-reiziger vanuit België kampt komende week met staking
Wie volgende week met Ryanair vliegt vanuit België moet rekening houden met de uitval van vluchten. Het cabinepersoneel op de luchthavens van Zaventem en Brussel-Charleroi wil volgende week vrijdag, zaterdag en zondag staken. De staking dreigt de problemen op Europese vliegvelden nog te verergeren. De actie komt bovenop die van Brussels Airlines.
De vakbonden zijn niet tevreden met wat de Ierse luchtvaartmaatschappij hun wil bieden. Ryanair, dat ook veel Nederlanders vervoert vanaf Zaventem en Charleroi, is bezig op te krabbelen na de coronacrisis.
De staking treft de Belgische luchtvaart op de drempel van de drukke zomer. Ze valt ook grotendeels samen met die bij Brussels Airlines, die voor komende donderdag, vrijdag en zaterdag is gepland.
17-06
Pegasus start route van Charleroi naar Ankara
Volgens de Facebook account van Charleroi Airport start Pegasus Airlines vanaf 30 oktober met een route tussen Charleroi en Ankara.
Pegasus vliegt al naar Istanbul vanaf Charleroi. Verdere informatie ontbreekt op dit moment
mijn bron Twitter account: @TLspotting
Consumentenbond onderzoekt mogelijkheid voor massaclaim tegen Schiphol
De Consumentenbond onderzoekt de mogelijkheden voor een massaclaim tegen Schiphol. De luchthaven schrapt in de zomer honderden vluchten per dag, waardoor veel vakanties niet door zullen gaan. Vooral reizigers met een los vliegticket zullen daarbij financiële schade lijden. Schiphol moet dit compenseren, vindt de Consumentenbond.
Schiphol stelt vanaf de 2e week van juli een maximumaantal passagiers in. Dagelijks is er voor 13.500 reizigers geen ruimte. Dat betekent dat Schiphol per dag tot enkele honderden vluchten annuleert. Passagiers met een pakketreis kunnen in dat geval aankloppen bij hun reisorganisatie. Die moet zorgen voor een alternatieve vlucht of de reissom terugbetalen. Ook passagiers met een los vliegticket hebben recht op een alternatieve vlucht of geld terug. Maar zij draaien wel op voor de annuleringskosten van zelf geboekte reisonderdelen, zoals een vakantiehuisje, hotel of huurauto.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘De planning van vluchten gebeurt maanden van te voren en het is ook bekend hoeveel vluchten er gemiddeld in een normale zomervakantie van de luchthaven vertrekken. Het is onbegrijpelijk dat zo kort voor de zomer de paniek uitbreekt en reizigers de dupe zijn. Dit is amateurisme ten top.’
De Consumentenbond vindt het onacceptabel dat honderdduizenden reizigers buiten hun schuld om geld kwijtraken. Daarom onderzoekt de Consumentenbond of het gedupeerden bij kan staan en hun schade via een massaclaim kan verhalen op de luchthaven.
Voor een vervangende vlucht of restitutie van het ticketbedrag kunnen reizigers met een geannuleerd los vliegticket kunnen bij hun luchtvaartmaatschappij aankloppen.
bron: www.travelpro.nl
Transavia: annuleringen en minder stoelen wegens drukte Schiphol
Transavia zal deze zomer aanzienlijk minder stoelen verkopen met vertrek vanaf Amsterdam en denkt ook dat annuleringen nodig zullen zijn door het besluit van Schiphol om deze zomer veel minder passagiers te gaan verwerken. De luchtvaartmaatschappij maakte donderdag maatregelen voor de zomer (van 7 juli tot en met 28 augustus) bekend.
"Onze passagiers willen duidelijkheid. Om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen, remmen we daarom de verkoop van tickets voor de zomer door nog maar een zeer beperkt aantal tickets te verkopen en verkleinen we het maximum aantal passagiers op een aantal vluchten", aldus Marcel de Nooijer, directievoorzitter van Transavia in een verklaring.
De luchtvaartmaatschappij vreest dat annuleringen ook nodig zijn, maar probeert dit "zoveel mogelijk te beperken". In de loop van volgende week denkt Transavia hierover meer duidelijkheid te hebben. "Passagiers van wie de vlucht wordt geannuleerd, ontvangen hierover een bericht. Omboeken van het ticket in de zomervakantie is beperkt mogelijk vanwege de beperkte beschikbaarheid van capaciteit in de zomer door de restricties van Schiphol."
Transavia blijft gewoon tickets verkopen vanaf Eindhoven, Rotterdam en Brussel, maar de vluchten lopen hier wel snel vol.
Topman Dick Benschop van Schiphol kondigde donderdagavond aan dat de luchthaven minder passagiers zal kunnen verwerken wegens personeelstekorten. In een toelichting zei hij dat het niet verantwoord is om zonder maatregelen de zomer in te gaan.
bron: www.welingelichtekringen.nl
Corendon verplaatst 150 vluchten naar Rotterdam
Schiphol kampt met grote personeelstekorten bij de veiligheidscontrole en heeft inmiddels aangekondigd in de zomermaanden veel minder passagiers te kunnen afhandelen dan gepland. Dat zal grote gevolgen hebben voor de zomervakanties van veel Nederlanders.
Hoewel het nog niet vaststaat hoeveel vluchten iedere luchtvaartmaatschappij moet inleveren, heeft Corendon ervoor gekozen om dit niet af te wachten en gedurende de maanden juli en augustus ongeveer 150 vluchten te verplaatsen van Schiphol naar Rotterdam.
Daarnaast schrapt de reisorganisatie nog ongeveer 35 vluchten door samenvoeging met andere vluchten of verplaatsing naar andere regionale luchthavens. Hierdoor reduceert Corendon in totaal ongeveer 25% van het aantal vluchten dat oorspronkelijk op Schiphol gepland stond.
Al direct na de chaotische taferelen in de meivakantie heeft Corendon de voorbereidingen voor dit scenario in gang gezet. Inmiddels hebben we de bevestiging ontvangen dat de luchthaven Rotterdam deze 150 vluchten ook kan accommoderen.
Corendon heeft hiermee een substantiële bijdrage geleverd aan de reductie van het aantal passagiers op Schiphol gedurende de zomervakantie en gaat ervan uit niet nog meer vluchten te hoeven schrappen.
bron: www.pilootenvliegtuig.nl
Volgende week meer duidelijk over aantal te schrappen vluchten
Luchtvaartmaatschappijen horen volgende week hoeveel potentiële reizigers ze minder mogen laten vliegen in juli. Dat zei directeur Airport Operations van Schiphol Patricia Vitalis tijdens een persconferentie op de luchthaven.
Schiphol heeft bepaald dat er in juli gemiddeld 13.500 stoelen te veel zijn, als alle vliegtuigen helemaal vol zitten. Dat is bijna 17 procent van het aantal stoelen dat eigenlijk gemiddeld per dag ingepland stond. De slotcoördinator van de luchthaven bepaalt vervolgens wat dat per luchtvaartmaatschappij betekent. Die horen dan volgende week hun “opdracht”, aldus Vitalis. Vooral passagiers die hun reis op Schiphol beginnen zullen gedupeerd raken. Overstappers blijven grotendeels buiten schot.
Of de maatregelen betekenen dat er vluchten moeten worden geschrapt, ligt volgens Vitalis en Schiphol-baas Dick Benschop bij de luchtvaartmaatschappijen zelf. Of het om Europese of intercontinentale vluchten zal gaan, konden ze dus ook niet zeggen. Wel is het volgens de bestuurders “ondenkbaar” dat er geen vluchten geannuleerd gaan worden.
Met deze werkwijze neemt Schiphol “een risico”, voegde Vitalis daar nog na de persconferentie aan toe. Als alle maatschappijen kiezen op hetzelfde moment vluchten te schrappen, zal het op andere dagdelen dus nog steeds druk zijn. Het zal dus hoe dan ook druk blijven op Schiphol deze zomer, benadrukte ze.
bron: www.nieuws.nl
16-06
Brussels Airport verwacht maandag zware verstoring vliegverkeer
Door een nationale betoging van de landelijke vakbonden in Brussel op maandag 20 juni, zal het vliegverkeer op Brussels Airport zwaar verstoord zijn. Verwacht wordt dat minstens de helft van de vluchten geannuleerd zal worden.
De hinder zal vooral het grootste zijn bij het screeningplatform, waar volgens G4S ongeveer 80 procent van het personeel niet zou komen opdagen. Daardoor wordt de capaciteit van de luchthavens fors beperkt en moeten luchtvaartmaatschappijen preventief al vluchten annuleren. Omdat de capaciteit van Brussels Airport maar op ongeveer een kwart zal liggen van de normale capaciteit, vraagt de luchthaven aan maatschappijen en passagiers om vluchten te annuleren en te verzetten.
De grondafhandeling zou relatief normaal kunnen verlopen, maar de luchthaven vraagt passagiers toch om zoveel mogelijk met enkel handbagage te reizen.
bron: www.flightlevel.be
Staking Ryanair-personeel gepland voor Portugal
De Nationale Unie van Burgerluchtvaartpersoneel (SNPVAC) heeft Ryanair-werknemers opgeroepen om op 24, 25 en 26 juni te staken
Volgens Lusa heeft de directie van SNPVAC besloten "een stakingsaankondiging in te dienen voor 24, 25 en 26 juni, die wordt afgekondigd voor alle Ryanair-vluchten, waarvan de uren vallen tussen 00:00 en 00:00 23:59 uur op die dag (lokale tijd op de basis van de bemanning), alsmede voor andere diensten".
"Ryanair, na niet in staat te zijn geweest om een overeenkomst te bereiken met SNPVAC uitsluitend omdat wij eisten dat de onderhandelde Company Agreement (AE) zou voldoen aan de regels die zijn vastgelegd in de Portugese wetgeving, is erin geslaagd om te onderhandelen en een AE goed te keuren die illegale clausules bevat met een andere vakbond", gaf de SNPVAC aan.
"We herhalen dat Ryanair een vakbond koos die geen aangesloten cabinepersoneel had om een overeenkomst te ondertekenen en haar werknemers dwong zich bij haar aan te sluiten, op straffe van een nog verdere verslechtering van hun omstandigheden", garandeerde de SNPVAC, verwijzend naar het feit dat "fundamentele arbeidsrechten niet mogen worden vergeten".
"We weten ook dat dit een gangbare praktijk is in andere landen: overeenkomsten gesloten tussen vakbonden die zich totaal niet bewust zijn van wat het betekent om lid te zijn van het cabinepersoneel en de respectieve arbeidsomstandigheden in een vliegtuig", waarbij opgemerkt wordt dat "Ryanair een lange geschiedenis heeft van onwettigheden en het niet naleven van de wet".
Lees verder op: The Portugal News NL
Ryanair vanaf Lodz naar Charleroi
Ryanair heeft gisteren drie nieuwe routes aangekondigd vanaf het Poolse Lodz.
Naast Charleroi gaat Ryanair ook vliegen op Alicante en Bergamo.
Vanaf 1 november vliegt Ryanair twee keer per week tussen Charleroi en Lodz
bron: www.eska.pl
15-06
Jet2 annuleert Leeds & Birmingham deze zomer
Jet2 heeft zomervluchten naar Amsterdam vanaf de luchthavens Birmingham en Leeds Bradford geannuleerd na een tijdelijke afname van de vraag.
Vluchten van beide Britse luchthavens naar Amsterdam zijn in juli en augustus geannuleerd en het programma zal naar verwachting in september worden hervat.
De luchtvaartmaatschappij exploiteert momenteel twee vluchten per week vanuit Birmingham en vier vluchten per week vanuit Leeds Bradford.
easyJet en FlyBe vliegen nog wel van Amsterdam naar Birmingham
bron: https://travelweekly.co.uk
CEO Ryanair vreest stakingen niet: 'Dat ze maar doen'
"Als ze willen staken, dat ze dan maar staken. Maar wij zullen geen toegevingen doen onder dreiging van een staking." Dat heeft Michael O'Leary, de topman van luchtvaartmaatschappij Ryanair, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel. De klachten van de vakbonden deed hij in zijn eigen stijl af als "complete rubbish" (totale onzin).
In verschillende landen zouden werknemers van de Ierse lagekostenmaatschappij binnenkort het werk willen neerleggen. In Spanje is de dreiging het meest concreet: de vakbonden USO en SITCPLA kondigden er zes dagen van staking aan: op 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli. Andere landen, waaronder België, zouden mogelijk minstens op enkele van die data aansluiten.
"We denken niet dat er significante stakingen zullen zijn", zei O'Leary dinsdag. "En als het toch tot stakingen komt, dan zullen ze onbeduidend zijn en weinig impact hebben." Volgens hem heeft Ryanair al cao-akkoorden gesloten "met vakbonden die 90 procent van de piloten en het cabinepersoneel vertegenwoordigen".
Specifiek voor Spanje sprak de Ryanair-topman van "Mickey Mouse-vakbonden" die willen staken. Met de grootste vakbond in het land, CCOO, werd er volgens O'Leary wel al een cao-akkoord gesloten voor het cabinepersoneel.
In België werden er nog geen stakingsdata aangekondigd. De onderhandelingen voor het cabinepersoneel zijn ook nog bezig, zo zei O'Leary, woensdag is er nog overleg gepland. "We maken vooruitgang en we hebben er vertrouwen in dat de onderhandelingen op termijn succesvol zullen zijn", klonk het.
Eind april staakte het in België gebaseerde cabinepersoneel van Ryanair al drie dagen. Een staking die volgens de topman weinig impact had. "Meer dan 60 procent van de vluchten van en naar België ging gewoon door", stelde O'Leary. "Alle passagiers werden op voorhand verwittigd en werden omgeboekt of terugbetaald. Er strandde geen enkele reiziger."
Volgens O'Leary respecteert Ryanair de Belgische wetgeving volledig. De vakbondsklachten over bijvoorbeeld lonen die niet correct uitbetaald worden, doet hij af als onzin.
bron: www.bruzz.be
14-06
Ryanair cabinepersoneel Spanje wil eind juni en begin juli zes dagen staken
De vakbonden USO en Sitcpla die het Ryanair cabinepersoneel vertegenwoordigen in Spanje hebben voor eind juni en begin juli zes stakingsdagen van 24 uur aangekondigd in Spanje. Deze stakingen vallen samen met de eerste grote zomercampagne waarbij veel inwoners van Spanje op vakantie gaan.
Het is niet voor het eerst en het zal ook niet voor het laatst zijn dat ontevreden cabinepersoneel of piloten van de Ierse budgetvlieger Ryanair gaan staken. Dit keer is het opnieuw de beurt aan het cabinepersoneel in Spanje dat op 24, 25, 26 en 30 juni én 1 en 2 juli gedurende 24 uur het werk zaal neerleggen. Zes staskingsdagen aan het begin van de zomercampagne waarbij veel inwoners van Spanje op vakantie gaan.
Volgens de vakbonden USO en Sitcpla heeft Ryanair een overeenkomst bereikt met de vakbond CCOO maar de vraag is hoeveel personeel van Ryanair daarbij is aangesloten. CCOO is samen met de UGT de grootste vakbond van Spanje maar USO en Sitcpla zijn meer gefocust op Ryanair.
De grootste klacht de afgelopen vijf jaar is dat Ryanair zich niet wil vastleggen aan de Spaans wetgeving en blijft vliegen met de Ierse regelgeving die veel flexibeler is dan de Spaanse. USO en Sitcpla hebben nu een staking aangekondigd van zes dagen maar dat moet eerst nog geaccepteerd worden door hun leden, het Ryanair cabinepersoneel.
bron: www.spanjevandaag.com
11-06
PvdA-leden willen verbod op korte vluchten naar Parijs of Londen: 'Tot ruim 500 kilometer is de trein een uitstekend alternatief
PvdA-leden willen dat mensen niet meer in het vliegtuig stappen voor korte vluchten naar Londen of Parijs. Zij eisen dat voor alle afstanden tot ruim 500 kilometer de trein wordt gepakt. Ondanks verzet van de PvdA-partijtop is een motie met die boodschap aangenomen op het congres van de partij.
Bij het PvdA-congres in Nieuwegein – waar zaterdag wordt gestemd over verdergaande samenwerking met GL – heeft 83 procent van de PvdA-achterban ingestemd met een motie tegen vluchten tot 500 kilometer. Dat is tegen het zere been van de PvdA-partijtop, die het nog te vroeg vindt voor zo’n maatregel.
„Wij zijn voor het ontmoedigen van korte vluchten, maar dat moet wel in combinatie met de aanleg van snelle treinverbindingen”, zei PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. „Vooralsnog zijn die snelle treinverbindingen er niet, dus wij zijn tegen deze motie.
Desondanks drukte een grote meerderheid van de leden de motie door. „Sorry Esther-Mirjam, ik vind je argumentatie een beetje stoffig”, zei indiener Chris Peeters tegen zijn partijvoorzitter. „Tot ruim 500 kilometer is de trein een uitstekend alternatief voor het vliegtuig”, vindt hij. „Geen ellenlange bagageafhandelingen, je komt aan in hartje stad en de milieu-impact is veel kleiner.” Volgens een ander PvdA-lid is vliegen een ’luxeproduct’.
Volgens de aangenomen motie moet de PvdA vanaf nu een campagne starten onder de leden waarin ze beloven geen vluchten van minder dan 500 kilometer te maken. Dat betekent dat vluchten naar bijvoorbeeld Londen en Parijs uit den boze zijn. Die korte vluchten maken nu nog een groot deel uit van het vliegverkeer op Schiphol.
bron: www.dvhn.nl
Nieuw college: Rotterdam Airport hoeft niet te krimpen of te verdwijnen
Van de nieuwe Rotterdamse coalitie, die bestaat uit Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk, hoeft Rotterdam The Hague Airport de komende vier jaar niet in te krimpen of te verdwijnen. Dat staat in het vrijdag gepresenteerde coalitieakkoord.
“De luchthaven blijft open. De geluidsruimte voor de luchthaven wordt wat ons betreft niet uitgebreid. We zien erop toe dat Rotterdam The Hague Airport gehouden wordt aan de gemaakte geluidsafspraken”, zo schrijven de vier partijen in het akkoord.
Bijna alle linkse partijen in de gemeenteraad, en ook middenpartij CDA, pleiten al enkele jaren voor het inkrimpen of zelfs sluiten van de luchthaven. Zo zou het luchthaventerrein volgens GroenLinks en Partij voor de Dieren een park en woonwijk moeten worden.
Leefbaar Rotterdam, VVD en Denk staan juist bekend als pro-Rotterdam Airport. Aangezien zij samen met D66 de nieuwe coalitie vormen, is het niet geheel verrassend dat dit de uitkomst is.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
10-06
Wizz Air en Airbus doen onderzoek naar waterstofvliegtuig
Wizz Air en de Europese vliegtuigfabrikant Airbus hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het potentieel voor waterstofaangedreven vliegtuigen te onderzoeken. Met het onderzoek hoopt Wizz Air meer inzicht te krijgen in de mogelijke positieve impact van het gebruik van een emissievrij waterstofvliegtuig op de toekomstplannen van het bedrijf.
Het onderzoek richt zich op de impact van waterstofaangedreven vliegtuigen op de vloot, de activiteiten en infrastructuur van Wizz Air, inclusief het netwerk, de dienstregeling, vliegbasissen en luchthavens. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met een aantal specifieke aspecten, zoals vliegbereik en tanktijd.
Volgens Wizz Air gaan groei en duurzaamheid hand in hand dankzij geavanceerde nieuwe technologieën, die de weg moeten vrijmaken naar duurzamer vliegen. “Het memorandum dat we met Airbus ondertekend hebben, zal duurzame luchtvaart over de hele wereld bevorderen”, aldus de luchtvaartmaatschappij. Airbus stelt daarbij dat samenwerking met klanten als Wizz Air van het grootste belang is om tegen 2035 een klimaatneutraal, emissievrij vliegtuig te kunnen ontwikkelen.
bron: www.nieuws.nl
09-06
Eelde: Groei naar 6 miljoen reizigers niet reëel, maar miljoen zou kunnen
Groeien naar zes miljoen reizigers per jaar, zoals VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis woensdag opperde tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer, is niet haalbaar voor Groningen Airport Eelde. Bij RTV Noordstelde luchthavendirectrice Meiltje de Groot donderdagavond dat een miljoen passagiers een stuk dichter in de buurt komt.
Volgens De Groot verwarde Koerhuis Eelde met de luchthaven in Eindhoven. Daar zou zes miljoen passagiers per jaar misschien kunnen. Volgens De Groot is een passagiersaantal tussen de 800.000 en één miljoen per jaar wel haalbaar. Als elektrisch vliegen ook een optie wordt, zouden dat er misschien meer kunnen zijn.
De luchthaven staat volgens De Groot klaar om vluchten over te nemen van het door drukte geplaagde Schiphol. Dat zouden er in de zomerperiode twintig per dag kunnen zijn op de noordelijke luchthaven.  De bal ligt echter bij de luchtvaartmaatschappijen om de overstap naar Eelde te maken, bevestigt ook De Groot. Volgens de luchthavendirectrice willen de maatschappijen graag op Schiphol blijven, onder meer omdat vluchten verschuiven ingewikkeld is. Maar De Groot ziet wel een verschuiving aan de horizon, zeker nu Schiphol de capaciteit verlaagt om maatschappijen te dwingen op zoek te gaan naar andere luchthavens.
bron: www.oog.tv
Vanuit 11 steden (o.a vanuit Nederland) met de bus naar Brussels Airport
Vanaf 23 juni zal Flibco.com Brussels Airport per bus gaan verbinden met verschillende naburige steden in België, Nederland en Frankrijk. Het Luxemburgse bedrijf werd opgericht in 2005 en is gespecialiseerd in busvervoer.
Vanaf 23 juni zal je buiten de reeds bestaande busverbinding met Antwerpen ook vanuit andere steden quasi rechtstreeks naar Brussels Airport kunnen reizen. Het Luxemburgse Flibco start dan als eerste een busdienst op tussen Brussels Airport en Brugge, met een halte in Gent, en een verbinding met Rijsel in Frankrijk. Beide lijnen zullen ongeveer om het anderhalf uur vertrekken, met een startprijs van € 4,99 per persoon tot eind juli. De verbindingen met de vijf andere steden (o.a Breda, Eindhoven en Maastricht) zullen pas vanaf oktober van start gaan.
De shuttlebussen van Flibco.com vormen een belangrijke uitbreiding van het vervoersaanbod op de luchthaven en deze bieden reizigers van en naar deze steden een rechtstreekse verbinding met de luchthaven, al vanaf 4 uur ’s ochtends tot 23.45 uur ‘s avonds, in overeenstemming met het vluchtschema van de luchthaven.
bron: https://flightlevel.be
08-06
Ryanair hervat Weeze – Las Palmas
Ryanair gaat na een onderbreking van enkele jaren weer vliegen vanaf Weeze Airport naar Las Palmas op Gran Canaria. Vanaf eind oktober start met twee vluchten per week op donderdag en zondag.
EasyJet schrapt deze zomer aantal vluchten om drukte Schiphol
EasyJet heeft voor de zomer een aantal vluchten van Amsterdam naar London Gatwick en London Luton “proactief” geannuleerd. Dat doet de Britse prijsvechter vanwege de grote drukte op Schiphol, waar de maatschappij een van de grootste gebruikers is.
Passagiers zijn op de hoogte gebracht en de overgrote meerderheid wordt op dezelfde dag op een andere vlucht geboekt, laat een woordvoerster weten. Ze laat zich er alleen niet over uit hoeveel vluchten en reizigers het precies betreft.
EasyJet zei vorige maand nog niet van plan te zijn vluchten te annuleren voor de zomerpiek. Maar op Schiphol wordt momenteel koortsachtig overleg gevoerd met maatschappijen. EasyJet geeft aan “voortdurend” in gesprek te zijn over de aanpak van de operatie deze zomer.
Insteek van die gesprekken is ‘op vrijwillige basis’ tot afspraken te komen om het vliegveld wat te ontlasten, liet de luchthaven eerder weten. Als dat niet lukt dan sluit Schiphol niet uit dat het zelf maatschappijen moet gaan dwingen om vluchten te schrappen.
Op dat laatste zit easyJet niet te wachten. "We zijn van mening dat het verplicht opleggen van een beperking in het aantal vluchten niet haalbaar of wenselijk is, aangezien er ook andere maatregelen kunnen worden genomen en maatschappijen ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen."
EasyJet heeft in totaal negen vliegtuigen en 300 lokale bemanningsleden gestationeerd op Schiphol. De maatschappij vliegt niet vanaf andere luchthavens in Nederland en ziet het verplaatsen van vluchten naar kleinere vliegvelden in het land dan ook niet als een optie.
bron: www.businessinsider.nl
07-06
Ryanair: Nieuwe route Maastricht naar Porto
Ryanair heeft vanaf eind oktober een nieuwe route boekbaar vanaf Maastricht / Aachen Airport naar de Portugese stad Porto . Op deze route wordt gevlogen op maandag en vrijdag. Daarmee komt het aantal Ryanair routes vanaf Maastricht op 6.
bron: Twitteraccount : @roequavic
Ryanair dwingt Zuid-Afrikanen nationaliteit te bewijzen met test
Ryanair eist van Zuid-Afrikaanse passagiers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen dat ze hun nationaliteit bewijzen door een test in het Afrikaans af te leggen. De grootste budgetmaatschappij van Europa heeft de maatregel opgelegd om het gebruik van valse Zuid-Afrikaanse paspoorten tegen te gaan.
De vragenlijst bevat vijftien algemene kennisvragen over Zuid-Afrika, waaronder vragen over wat de hoofdstad van het land is en hoe de hoogste berg heet. "Als ze de vragenlijst niet kunnen invullen, wordt hun reis geweigerd en krijgen ze een volledige terugbetaling", zei Ryanair in een verklaring.
Ryanair voert zelf geen vluchten uit van en naar Zuid-Afrika en de test geldt voor alle Zuid-Afrikaanse passagiers die met de luchtvaartmaatschappij naar het Verenigd Koninkrijk vliegen vanuit een ander deel van Europa. De Britse Hoge Commissie in Zuid-Afrika verklaarde via Twitter dat de test geen vereiste van de Britse regering is om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.
Het nieuws over de maatregel leidde afgelopen weekend al tot hevige reacties op sociale media in Zuid-Afrika. Alex Macheras, een onafhankelijke luchtvaartanalist, noemde het "categorisch krankzinnig en discriminerend". Afrikaans wordt door slechts 12 procent van de bevolking gesproken en is een erfenis van de kolonisten uit Nederland in de 17e eeuw. De taal wordt geïdentificeerd met apartheid en de blanke minderheid in het land.
bron: www.transport-online.nl
06-06
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen ketsen voorstel minister af
KLM, Transavia en TUI zien het niet zitten om tijdens de zomer vluchten samen te voegen. Zij reageren daarmee op een oplossing van Mark Harbers, minister van Waterstaat & Infrastructuur.
Harbers liet eerder deze week in de Tweede Kamer weten dat dit ervoor kan zorgen dat de verwachte zomerdrukte op Schiphol zoveel mogelijk beperkt wordt. In dat idee zien KLM, Transavia en TUI echter niets. Reden: bij hen is het aantal boekingen dusdanig hoog, dat het überhaupt vrijwel niet eens mogelijk is vluchten samen te voegen. KLM zit deze zomer op een bezettingsgraad van circa zeventig tot tachtig procent, terwijl TUI daar nog eens tien procent bovenop zit. Voor Transavia geldt hetzelfde, alleen noemt zij geen exacte percentages.
Naast de hoge bezettingsgraad denkt KLM dat de oplossing geen zoden aan de dijk zet. “Het samenvoegen van vluchten, zoals geopperd door de minister, is geen optie. Het voorkomt geen drukte op Schiphol”, zegt een woordvoerder tegen de Telegraaf. “Stoelen die nog beschikbaar zijn, worden gebruikt voor reizigers om te boeken die om wat voor reden dan ook niet met hun oorspronkelijke vlucht vliegen.” TUI sluit zich daarbij aan. “De opmerking van de minister vinden wij heel interessant, want wij hebben geen halfvolle vluchten.” Transavia houdt het echter in het midden, maar ziet er voorlopig vanaf. “Mocht het gebeuren dat vluchten niet vol zijn, dan voegen we die als vanzelfsprekend samen als dat mogelijk is. Daar is nu geen sprake van”, aldus de een woordvoerder van de maatschappij.
Lees verder op: www.upinthesky.nl/2022/06/05/nederlandse-maatschappijen-ketsen-voorstel-minister-af
04-06
Europees Hof van Justitie: ook bij vervroegde vlucht recht op compensatie
Vliegtuigpassagiers hebben niet alleen recht op een vergoeding als hun vlucht vertraagd of geannuleerd is, maar ook als een vlucht met meer dan een uur is vervroegd. Dit oordeelde het Europees Hof van Justitie.
De consumenten in deze zaak hadden een pakketreis geboekt naar Turkije. Luchtvaartmaatschappij Corendon vervroegde de heenvlucht met 1 uur en 40 minuten. Een groep passagiers gaf aan dat zij niet op de hoogte waren gebracht. De passagiers mistten daardoor hun vlucht. De passagiers boekten nieuwe tickets om toch op vakantie te kunnen. Bij Corendon vroegen ze om compensatie. Zij vonden namelijk dat een vervroeging hetzelfde was als een geannuleerde vlucht.
Geldt het vervroegen van een vlucht met anderhalf uur ook als annulering? Dat is de vraag die het Hof in deze zaak moest beantwoorden. Bij een vluchtannulering mogen reizigers namelijk om compensatie vragen. Die compensatie ligt tussen de € 250 en de € 600 euro, afhankelijk van de afstand van de reis.
Volgens het Hof kan een flinke vervroeging van een vlucht, net als een vertraging, voor passagiers erg lastig zijn. De vroegere vertrektijd heeft invloed op hoe de passagiers hun tijd moeten indelen. Ook kunnen passagiers hun reis of verblijf niet meer zoals verwacht organiseren. Bijvoorbeeld omdat zij door de vroegere vertrektijd de vlucht niet kunnen halen. Of omdat zij gedwongen worden zich zo aan te passen dat zij de vlucht wel kunnen halen.
De Europese passagiersrechten zijn bedoeld om passagiers compensatie te geven voor verschillende soorten schade. Volgens het Hof is het ongemak van een flinke vervroeging ongeveer hetzelfde als dat van een annulering. Vervroegt de luchtvaartmaatschappij de vlucht met meer dan één uur? Dan geldt dit als annulering. Passagiers kunnen dan recht hebben op compensatie. Heeft de luchtvaartmaatschappij ruim van tevoren laten weten dat de vlucht vroeger vertrekt? Dan hoeft de maatschappij geen compensatie te betalen.
De volledige uitspraak Zaak C‑146/20  Corendon Airlines e.a kunt u vinden op de website van Infocuria (jurisprudentie van het Hof van Justitie).
03-06
Het is definitief: Maastricht Aachen Airport blijft open
Het Limburgs Parlement kiest definitief voor het openhouden van Maastricht Aachen Airport (MAA). Maar wel onder een aantal strikte voorwaarden.
Een amendement van de VVD daarover is ook ondertekend door CDA, PVV, SVL en Lokaal-Limburg. Die partijen zijn samen goed voor een meerderheid van 26 van de 47 zetels.
Over het amendement moet wel nog later op de dag officieel worden gestemd. Maar het is zeker dat het aangenomen wordt. Mogelijk krijgt het ook nog de steun van Forum voor Democratie en 50Plus.
Het provinciebestuur krijgt de opdracht om voor 31 december met een uitgewerkte business-case te komen. Onderdeel daarvan moet zijn dat het aantal ernstig gehinderden in fases verder omlaag moet. Op 1 januari 2025 mogen dat er nog 5600 zijn, op 1 januari 2030 maximaal 5250 en op 1 januari 2035 nog ten hoogste 4200.
Harde voorwaarde is ook dat er een royaal omgevingsfonds komt om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken door middel van (extra) isolatie maar ook voor de uitkoop van woningen die dichtbij het vliegveld liggen.
Aan het fonds moeten de provincie, het Rijk, de omliggende gemeenten en het bedrijfsleven mee betalen. De provincie draagt in ieder geval minimaal 8,75 miljoen euro bij, zo staat in het amendement.
Een derde voorwaarde is het steviger inzetten op het gebruik van toestellen die minder geluid veroorzaken en het maken van een plan voor het weren van de meest lawaaiige toestellen. Via fors hogere landingsrechten voor dit soort toestellen moet die ontwikkeling worden gestimuleerd. Bij het opstellen van dat plan moeten bewoners en bedrijven uit de omgeving inspraak krijgen.
Lees hier verder
bron:www.1limburg.nl
Corendon deze zomer naar Malaga en Gran Canaria vanaf Maastricht
Vanaf 2 juli vliegt Corendon wekelijks op de zaterdag naar Malaga en op de zondag naar Gran Canaria vanaf Maastricht Aachen Airport. Daarnaast breidt de reisorganisatie het aantal vluchten uit vanaf dit vliegveld: naar Hurghada met twee extra vluchten, Kreta met één extra vlucht en Turkije met zes extra vluchten. Het totaal aantal vluchten komt dan op 27 vertrekken per week vanaf Maastricht.
02-06
Verzamelbak Routenieuws
Eurowings
Eurowings gaat vliegen van Dusseldorf naar Nador van 25 juni t/m augustus. Er zijn twee vluchten per week.
Condor
Vanaf half mei 2023 start Condor met routes vanaf Düsseldorf naar Faro en Alicante.
Tus Airways
De vluchten van Brussel en Düsseldorf naar Cyprus zijn uit het vluchtschema gehaald. De route tussen Dusseldorp en Tel Aviv is nog wel te boeken.
Niet Low Cost
Aegean Airlines
Eindhoven Airport verwelkomt 23 juni de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines.  Aegean Airlines vliegt vanaf genoemde datum twee keer per week tussen Eindhoven en de Griekse hoofdstad Athene. Omdat Athene voor de airline een belangrijke hub is, kunnen reizigers vanaf de Griekse hoofdstad gemakkelijk verder reizen naar tal van Griekse eilanden en (hoofd)-steden
Met overstap
Bamboo Airways
Na Hanoi start Bamboo Airways op 16 juni met een wekelijkse route tussen Frankfurt en Ho Chi Minh stad.
Fly Arystan
De Kazachse low-cost carrier FlyArystan heeft zijn eerste Europese route aangekondigd. De dochteronderneming van Air Astana is van plan om vanaf 12 juni een wekelijkse vlucht tussen Aktau en Praag uit te voeren.
Vakbonden Brussels Airport vrezen voor problemen tijdens zomervakantie
Het dreigt een chaotische zomer te worden op de luchthavens denken experts. In Groot-Brittannië en Ierland waren al veel problemen dit weekend. Duizenden mensen misten hun vlucht. Ook in Keulen, Düsseldorf en Schiphol kennen ze het probleem. Op Zaventem was het druk het voorbije weekend, maar er waren geen problemen. Ondanks de vele openstaande vacatures in Zaventem zegt de luchthaven dat ze de drukte van deze zomer aan zullen kunnen.
Kurt Callaerts van ACV Transcom die de belangen van de werknemers in de luchtvaartsector verdedigt, meldt dat het deze zomer wel zeer moeilijk kan worden: “Er zijn nog steeds meer dan 300 openstaande vacatures. Al die mensen opgeleid krijgen tegen deze zomer? Dat zal nog een huzarenstukje zijn”.
Een maand geleden slaakte de luchthaven van Zaventem zelf een kreet voor meer personeel. Ze zochten op dat moment 1.200 mensen. “De luchthaven is zich volop aan het voorbereiden met alle operationele partners om de processen zo vlot mogelijk te laten verlopen. Op piekmomenten zijn (beperkte) wachtrijen niet uit te sluiten, maar we doen er alles aan om de vakantieperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen en we verwachten geen grote problemen zoals we dat op andere luchthavens zien”, luidt het statement van Brussels Airport.
Transportexperten denken dat de problemen in ons land niet even groot gaan zijn, maar gemakkelijk gaat het niet worden: “Ook bij ons gaat het een beetje kraken en piepen”, zegt transportexpert Wouter Dewulf, “wachten op valiezen is zeker mogelijk en het wordt extra belangrijk om op tijd te komen”.
bron: www.hln.be
Lees ook:
Ook chaos op luchthavens Düsseldorf en Keulen
www.allesovervakanties.nl/ook-chaos-op-luchthavens-dusseldorf-en-keulen
Zomertoeslag van €5,50 per uur voor medewerkers Schiphol
Medewerkers die werkzaam zijn in de beveiliging, schoonmaak, PRM (het begeleiden van mensen met beperkte mobiliteit), grondafhandeling (check-in, bagage en platform) en het besloten busvervoer krijgen vanaf vandaag, 1 juni 2022, een zomertoeslag € 5,25 bruto per gewerkt uur. 'Deze toeslag geldt tot maandag 5 september 2022 en geldt met terugwerkende kracht voor de twee weken meivakantie', zo meldt Schiphol woensdag.
Schiphol, FNV en CNV hebben vandaag een uniek en ambitieus sociaal akkoord bereikt over betere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Het akkoord zorgt ervoor dat Schiphol in een krappe arbeidsmarkt een aantrekkelijke plek is om te werken. Met het akkoord is door Schiphol invulling gegeven aan een belangrijke actielijn uit het Actieplan Zomer 2022. Het akkoord wordt door de vakbonden met positief advies voorgelegd aan hun leden. Schiphol neemt de maatregelen tegen de enorme drukte waar de luchthaven vanwege personeelstekorten mee kampt.
Daarbovenop krijgen de medewerkers in de beveiliging, schoonmaak, PRM en het besloten busvervoer vanaf 1 september 2022 een zogenaamde ‘Schiphol Arbeidsmarkttoeslag’ van € 1,40 bruto per gewerkt uur. Deze toeslag loopt tot 1 september 2023. Naast verbeterde arbeidsvoorwaarden doet Schiphol ook uitspraken over dat werken op de luchthaven voor de medewerkers op wie het akkoord ziet geen geld mag kosten en dat bijvoorbeeld woon-werkverkeer 100% vergoed moet worden (op ov-basis).
Per 1 oktober 2022 start de eerste fase van het zogenoemde ‘equipment pooling’. Afhandelaren op Schiphol kunnen dan standaard afhandelmateriaal, zoals bagagekarren, gaan gebruiken. Dit maakt het werk makkelijker en nog veiliger.
Voor de langere termijn zijn er afspraken gemaakt over de vraag hoe Schiphol om zal gaan met het uitbesteden van werk en aanbestedingen. Daar wordt voor 1 januari 2023 een sociale standaard voor opgesteld. Bij aanbestedingen in de arbeidsintensieve sector waar het werk hetzelfde blijft is het uitgangspunt dat alle arbeidsvoorwaarden en individuele toezeggingen worden overgenomen door de nieuwe werkgever. Schiphol betrekt de vakbonden bij de totstandkoming van deze sociale standaard. Voor het einde van het jaar komt er en ‘Sociaal Dialoogtafel’ waarin sociale thema’s op de luchthaven in brede zin besproken worden .
De afspraken tussen Schiphol en de vakbonden gaan in op 1 juni 2022 en lopen tot 1 september 2023.
bron: www.blikopnieuws.nl
Verjaardag - 15 jaar Ryanair-basis op Airport Weeze
Precies 15 jaar geleden, op 1 juni 2007, stationeerde Ryanair het eerste vliegtuig op Weeze Airport. De goedkope luchtvaartmaatschappij en de luchthaven vierden woensdag samen deze kleine verjaardag van de opening van de basis en beloofden hun nauwe samenwerking. Andreas Gruber, hoofd van Ryanair voor de regio Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en algemeen directeur van Laudamotion, kwam voor de gelegenheid naar de Nederrijn en bevestigde de groei-intenties van zijn luchtvaartmaatschappij op de locatie Weeze.
Sinds de eerste vlucht op 1 mei 2003 – inclusief de vier jaar voordat de basis werd geopend – heeft Ryanair meer dan 27 miljoen passagiers van en naar Weeze vervoerd. "Dit aantal is indrukwekkend", zegt Gruber. De luchtvaartmaatschappij mikt dit jaar op 1,2 miljoen passagiers, ziet de kaap van 1,5 miljoen als een tussenstap en wil graag verder groeien. "Als luchthaven hebben we in het verleden al laten zien dat we tot drie miljoen passagiers aankunnen", zegt Airport Managing Director Sebastian Papst. "We willen ons in deze richting ontwikkelen."
Ryanair biedt momenteel 28 routes en ongeveer 80 vertrekken per week naar negen landen vanaf Weeze. De geplande groei moet slagen met nieuwe vliegbestemmingen. "We zijn in zeer goede gesprekken voor het komende jaar", zei Andreas Gruber, die zijn kaarten echter nog niet heeft onthuld. Alleen zo veel: "We bieden al veel routes naar het zuiden aan, maar er zijn ook andere bestemmingen die interessant zijn", aldus de Ryanair-baas.
Gruber wilde niet uitsluiten of de drie vliegtuigen die nu met hun bemanning en technische ondersteuning gestationeerd zijn de basis in Weeze binnen afzienbare tijd zullen uitbreiden: “Zeg nooit nooit. We zijn constant in gesprek.” Ryanair verwacht een investering van ongeveer 100 miljoen dollar per gestationeerd vliegtuig, heeft bijna 100 mensen direct in Weeze in dienst en beweert ook verantwoordelijk te zijn voor ongeveer 900 indirecte banen. "Dit is een enorme toewijding aan de locatie", aldus Andreas Gruber.
De Ryanair-basis in Weeze – een van de in totaal zes in Duitsland – biedt passagiers een beslissend voordeel: de vluchttijden zijn aantrekkelijker omdat de jets 's morgens vroeg kunnen opstijgen en' s avonds kunnen landen.
Gruber prees de "concurrerende kostenstructuur" en "efficiënte afhandeling van passagiers" op Weeze Airport. “Het is een proces dat in de loop van de jaren is geleerd. De luchthaven staat voor korte en ongecompliceerde routes.” Ook het verzorgingsgebied met Noordrijn-Westfalen en Nederland is een belangrijke factor.
Luchthavenbaas Sebastian Papst was op zijn beurt “trots en dankbaar te weten dat er al 15 jaar een grote en zeer succesvolle partner in Weeze gevestigd is. “In onze samenwerking wordt de geest van partnerschap geleefd. Beslissingen kunnen snel worden genomen. We kijken uit naar de komende 15 jaar samen als een succesvolle Ryanair-basis.”
bron: https://nrn-forum.net
01-06
Ryanair wint zaak tegen onofficiële ticketverkoop door LastMinute.com
Het hof van beroep in Parijs heeft Ryanair in het gelijk gesteld en LastMinute gelast om per direct te stoppen met het onofficieel verkopen van Ryanair - vluchten via haar Franse website.
De historische uitspraak zou een grote impact kunnen hebben op de tactieken van zogenaamde screen scraper-websites die officieel vluchten lijken te verkopen, maar de luchtvaartmaatschappij vervolgens valse contactgegevens geven die problemen kunnen veroorzaken wanneer vluchten worden vertraagd of gewijzigd.
LastMinute heeft te horen gekregen dat het een boete van € 1000 per dag krijgt als het Ryanair- vluchten blijft verkopen en werd ook veroordeeld tot het betalen van € 50.000 aan schadevergoeding en € 10.000 aan juridische kosten.
Dara Brady van Ryanair verwelkomde de uitspraak en zei: "We verwelkomen deze uitspraak van het Parijse Hof waarin het recht van Ryanair wordt bevestigd om zijn eigen distributiemodel te bepalen, dat wordt gegarandeerd door de grondwettelijke vrijheid van handel en industrie in Frankrijk.
bron: https://ukaviation.news
Tui Fly in de winter van Rotterdam naar Egypte en Lapland
TUI fly vliegt komend winterseizoen van Rotterdam The Hague Airport naar Egypte en Lapland. In Egypte gaat het om de bestemmingen Hurghada en Sharm el Sheikh, in Fins Lapland om Kuusamo en Kitillä. De ticketverkoop is al van start gegaan.
De badplaatsen Hurghada en Sharm el Sheikh worden vanaf november twee keer per week aangevlogen in een zogeheten driehoeksroute, waarbij er eerst in Hurghada gestopt wordt en daarna in Sharm el Sheikh. De route wordt op woensdagen en zondagen gevlogen.
Kuusamo en Kitillä worden vanaf januari één keer per week bediend, op zaterdagen, eveneens in een driehoek. Reizigers hoeven geen pakketreis aan te schaffen: de tickets zijn ook los verkrijgbaar
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
26-05
Nieuwe regels 'slots' moeten Schiphol lucht geven
Op Schiphol gelden komende zomer tijdelijk andere regels voor de start- en landingsrechten. De aanpassing moet ertoe leiden dat er in de zomervakantie veel minder vluchten worden uitgevoerd. De slotcoördinator heeft besloten dat de nieuwe regels gelden van 1 juni tot 28 augustus. De slotcoördinator is een onafhankelijke instantie die gaat over de verdeling van de start- en landingsrechten.
Volgens de nieuwe regels kunnen luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen hun slots, het tijdstip waarop toestellen mogen opstijgen en landen, niet te gebruiken, zonder bang te hoeven zijn dat die worden opgevuld door een concurrent. Ze behouden hun rechten op een slot als zij die deze zomer niet gebruiken.
De slotcoördinator heeft het besluit genomen in overleg met Schiphol. De luchthaven hoopt dat luchtvaartmaatschappijen er door de nieuwe regels vaker voor kiezen een slot niet te gebruiken. Ze laten nu desnoods vliegtuigen leeg of halfleeg vliegen om hun rechten maar niet kwijt te raken.
De nieuwe regels zijn onderdeel van een breder pakket om de drukte op de luchthaven te beperken. Morgen aan het eind van de ochtend worden meer maatregelen bekendgemaakt.
Het aantal reizigers is de laatste maanden zeer sterk gegroeid, en daarnaast is de personeelssterkte op de grond niet op orde. Dat leidt dagelijks nu al tot urenlange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
De luchtvaartmaatschappijen leken tot nu toe niet erg geneigd minder vluchten uit te voeren. Zij vinden dat ze na de rampzalige coronajaren een goed seizoen hard nodig hebben. Maar volgens een woordvoerder van Schiphol zijn ze over het besluit over de slots geraadpleegd en was de reactie positief.
Op basis van het besluit van de slotcoördinator kan het aantal starts en landingen deze zomer terug van 126.000 naar 90.000. Dat is niet het streven, maar het maximum. "Het maakt in ieder geval een aanzienlijke teruggang op een voor de luchtvaartmaatschappijen veilige manier mogelijk", zegt de woordvoerder, "maar de luchtvaartmaatschappijen moeten zelf beslissen hoever zij terug willen".
bron: www.nos.nl
25-05
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden.
“Er moet iets groots gebeuren”, zegt campagneleider Joost van Doesburg van de FNV. De afgelopen dagen was het weer erg druk op de luchthaven. “Ik ben geschokt en de leden zijn gefrustreerd”, zegt Van Doesburg over de drukte van zondag en maandag. “Het loopt volledig uit de klauwen. Personeelsleden vallen letterlijk om.” Volgens Van Doesburg gaan beveiligers en afhandelaars de enorme drukte op Schiphol niet volhouden tot na de zomervakantie.
Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen. De vakbond wil dat het aantrekkelijker wordt om op Schiphol te werken en dat de hoeveelheid werk wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare werknemers. Om dat voor elkaar te krijgen moet volgens de vakbond ook het aantal vluchten worden gereduceerd. Van Doesburg praat woensdag verder met een afvaardiging van de luchthaven, maar wilde niet zeggen of topman Dick Benschop van Schiphol daarbij aanwezig is.
Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen vanaf de werkvloer. Ook hadden personeelsleden verwacht dat het na de meivakantie wat rustiger zou worden, maar dat is niet het geval.
Schiphol rekent tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte en personeelstekorten. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.
bron: www.nieuws.nl
24-05
Kreis Kleve plant snelbus Nijmegen – Weeze
Kreis Kleve plant 10 nieuwe snelbusverbindingen. Eén daarvan is een busverbinding tussen Nijmegen en Airport Weeze. Het is de bedoeling dat deze bus 2023 gaat rijden
Lees hier het hele artikel in het Duits
Dagelijkse chaos op Schiphol blijft reizigers verbazen: "Dacht dat het opgelost was"
Het is opnieuw stampvol op Schiphol. Reizigers staan urenlang in de rij voor de incheckbalies en beveiligingscontrole. Schiphol waarschuwde al eerder dat de drukte in elk geval tot de zomer zou aanhouden, maar toch worden passagiers elke dag weer verrast door de chaos die vandaag exact een maand geleden begon met een wilde staking van het bagagepersoneel van KLM.
De rij voor het inchecken begint inmiddels als gebruikelijk ver buiten de vertrekhal van Schiphol. De luchthaven heeft een overdekte route geplaatst die reizigers al zigzaggend naar de terminal moet leiden. Anderhalf uur wachten tot aan de incheckbalie is geen uitzondering en dan moet er nog aangesloten worden in de rij voor de beveiligingscontrole. In Vertrekhal 2 en 3 kan daar ook wachttijd voor de paspoortcontrole bijkomen.
Het lukt Schiphol maar niet om genoeg personeel te werven om reizigers in te checken, te controleren of hun bagage te laden en lossen. Volgens Schiphol zal het er tot aan de zomer vergelijkbaar druk zijn als in de meivakantie, die op 23 april begon. Tot overmaat van ramp voor de passagiers legde toen het bagagepersoneel van KLM het werk urenlang neer, als protest tegen de slechte arbeidsvoorwaarden.
Ondanks de excuses en de beloofde beterschap van Schiphol-directeur Dick Benschop, is er nog elke dag sprake van lange wachtrijen, vertragingen, annuleringen en reizigers die hun vlucht missen door toedoen van de luchthaven. Truus van den Berg uit Hoorn haalde haar vlucht naar Gerona gisteren op het nippertje wel, vertelt ze aan NH Nieuws.
Volgens een woordvoerder van Schiphol is het vooral in de weekenden extra druk. De luchthaven verwacht op dit moment niet nóg meer chaos in het komende Hemelvaartweekend, dat op donderdag begint.
Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat onder meer over chaos op Schiphol. Harbers heeft de luchthaven al op de vingers getikt en wil dat Schiphol met een plan van aanpak komt om een vergelijkbare drukte in de zomer te voorkomen. Van 'wanbeleid' is volgens de minister geen sprake, zo schreef hij op 13 mei in een brief aan de Kamer.
bron: www.nhnieuws.nl
22-05
Personeelstekort zorgt voor vluchtuitval bij Transavia
Bij Transavia moet in de periode april tot en met oktober circa 2 procent van de vluchten geannuleerd worden, omdat de roosters niet rond zijn te krijgen. Dat zou neerkomen op honderden vluchten, al wilde een woordvoerder zich niet aan aantallen wagen. Ook omdat het gaat over een langere periode waarbij er bijvoorbeeld in de zomervakantie meer wordt gevlogen dan in de periodes daaromheen.
Het personeelstekort wordt verergerd doordat Transavia-medewerkers overstappen naar moederbedrijf KLM. Dat doen ze onder meer omdat ze dan longhaul kunnen vliegen, met verblijf in het buitenland tussen de vluchten door.
De KLM-dochter zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat vluchten geannuleerd worden. Zo bekijkt Transavia waar vluchten samengevoegd kunnen worden en of vluchten uitgevoerd kunnen worden door andere partijen.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
Münster-Osnabrück Airport aast op inwoners Overijssel
Vliegveld Münster-Osnabrück ziet meer kansen op de Nederlandse markt, nu Schiphol overbelast is. De luchthaven, op een uur rijden van Enschede, wil dat over een paar jaar twintig procent van het totale aantal passagiers uit Nederland komt. Met onder meer extra bestemmingen, samenwerkingen met Nederlandse reisbureaus en reclamecampagnes in ons land, wil de Duitse luchthaven de inwoner van Overijssel aanmoedigen om daar het vliegtuig te pakken.
Een Boeing van Ryanair taxiet van de landingsbaan naar de terminal. "Uit Mallorca", zegt marketingdirecteur Detlef Döbberthin van luchthaven Münster-Osnabrück (FMO) met een brede glimlach. Hij is blij dat het weer kan, vliegen. Want door de coronapandemie zag de Duitse luchthaven de passagiersaantallen hard kelderen. Inmiddels trekken de cijfers weer aan.
"Voor de pandemie hadden we rond de één miljoen passagiers, dit jaar verwachten de tussen de 700.000 en 750.000 bezoekers", zegt Döbberthin. "Dat is nog niet het niveau van voor de pandemie. Maar als er niets geks meer gebeurt, dan verwachten we volgend jaar weer op het oude niveau te zijn."
De Duitse luchthaven ligt op een uur rijden van Enschede, waardoor ook veel Nederlanders er het vliegtuig pakken naar zonnige vakantiebestemmingen als Griekenland, de Canarische Eilanden of Turkije.
"Tien procent van het aantal passagiers komt uit Nederland, vooral uit Overijssel, Drenthe en Gelderland. We geloven dat we dat aantal kunnen verdubbelen, naar twintig procent over vijf á zes jaar", zegt Döbberthin. "Ik noem ons, vaak met een grapje, de oostelijkste luchthaven van Nederland."
Lees hier verder
bron: www.rtvoost.nl
20-05
Europese staking dreigt in de zomer bij Ryanair
Vakbonden uit vijf landen dreigen in de zomer met een Europese staking als Ryanair niet instemt met “een echte sociale dialoog”. Dat hebben ze afgesproken tijdens een onderling overleg in Brussel. Naast België gaat het om Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. “Sporadische of gecoördineerde acties zouden zowat overal in Europa kunnen plaatsvinden vanaf juni”, aldus Didier Lebbe, secretaris bij de Franstalige christelijke bediendebond CNE.
In 2018 verenigden vakbonden uit verschillende Europese landen zich al eens voor een Europese staking bij Ryanair. Ze eisten toen dat de maatschappij de nationale arbeidswetgeving zou toepassen in elk land waar ze actief is. Ze haalden hun slag thuis, in België gebeurt dat bijvoorbeeld sinds begin 2019. “Een vrij historisch akkoord”, klonk het toen aan vakbondszijde.
Maar vier jaar later zijn er maar een paar zaken verbeterd. “En veel problemen die in 2018 werden aangekaart zijn nog niet opgelost”, staat in een verklaring te lezen. De vakbonden klagen aan dat er nog altijd “geen eerlijke en transparante sociale dialoog” is binnen de luchtvaartmaatschappij.
Een deel van de klachten kwam al naar voren bij de driedaagse staking van het cabinepersoneel van Ryanair in België een maand geleden: er is geen lokale hr-dienst, loonbrieven zijn onduidelijk of bevatten fouten, de stewards en stewardessen hebben geen toegang tot vers water aan boord van de vliegtuigen (tenzij ze ervoor betalen),...
De bonden voegen daar nu nog aan toe dat de voorwaarden voor promotie of een transfer onduidelijk zijn, waardoor die als drukkingsmiddel kunnen worden gebruikt. Ryanair weigert ook gerechtelijke uitspraken op te volgen en er is geen keuzemogelijkheid qua vakbond. In Italië kunnen de werknemers zich bijvoorbeeld niet verenigingen in een vakbond naar keuze, maar enkel bij een vakbond erkend door het bedrijf.
“Als er geen betekenisvolle reactie komt van het bedrijf, dan zullen we niet aarzelen om tijdens de zomer een Europese actie van het cabinepersoneel te lanceren”, zeggen de bonden. Een concrete timing voor eventuele acties is er nog niet.
bron: www.hln.be
18-05
Wizz Air start maatschappij op Malta
Wizz Air gaat een luchtvaartmaatschappij starten op Malta, genaamd: Wizz Air Malta. De vluchtuitvoering moet in oktober van start gaan. Passagiers merken er weinig van, want Wizz Air doet dit vooral om fiscale redenen: Malta biedt een gunstig belastingklimaat.
Om dezelfde reden hebben onder meer Ryanair, HiFly en (binnenkort) Eurowings dochterbedrijven op Malta. In totaal zijn er meer dan 500 vliegtuigen geregistreerd, verdeeld over zo’n 40 AOC’s. Toestellen die er geregistreerd zijn, hebben de prefix 9H in hun registratie.
Ten opzichte van andere landen met belastingvoordelen voor luchtvaartmaatschappijen, zoals Bermuda, heeft Malta onder andere het voordeel dat het in de Europese Unie zit en onder de Europese luchtvaartautoriteit EASA valt.
Wizz Air Malta wordt de vierde luchtvaartmaatschappij van de van oorsprong Hongaarse prijsvechter, na Wizz Air Hungary, Wizz Air UK en Wizz Air Abu Dhabi.
De budgetmaatschappij verbindt Malta met Boedapest, Boekarest, Belgrado, Skopje, Sofia, Warschau, Cluj-Napoca, Katowice en Wenen. Er zijn nog geen plannen bekendgemaakt om het aantal routes uit te breiden wanneer Wizz Air Malta in oktober van start gaat.
bron:www.luchtvaartnieuws.nl
17-05
Stewards bij easyJet krijgen bonus van €1.200
Het cabinepersoneel van easyJet krijgt aan het einde van de zomer een uitkering van 1.200 euro boven op de al bestaande bonusregeling, zegt het bedrijf maandag tegen NU.nl. "We willen zo de waardevolle bijdrage van ons personeel erkennen", zegt een woordvoerder.
Net als vele andere bedrijven hebben ook vliegtuigmaatschappijen te maken met personeelstekorten. Daarom probeert het Britse easyJet werknemers aan zich te binden met extra geld.
"Nu we naar verwachting voor het eerst sinds de pandemie weer op het niveau van 2019 zullen vliegen, willen we de waardevolle bijdrage die ons cabinepersoneel deze zomer zal leveren erkennen. We hebben onze bemanning daarom laten weten dat we ze aan het einde van het zomerseizoen een extra uitkering van 1.200 euro geven", meldt een woordvoerder.
De uitkering komt boven op de bonusregeling die easyJet-medewerkers al hebben. Volgens de cao komt die neer op twee weken basisloon, maar er wordt elk jaar gekeken of de bonus kan uitgereikt worden. Dit jaar is dat het geval. De regeling geldt voor al het cabinepersoneel wereldwijd, dus ook in Nederland.
EasyJet trof onlangs ook andere maatregelen om op het tekort aan personeel in te spelen. In het VK haalt de maatschappij zes stoelen uit een aantal vliegtuigen om met een bemanningslid minder te kunnen vliegen.
bron: www.nu.nl
11-05
EU: Mondkapjes niet meer verplicht in vliegtuig
De Europese organisatie voor veiligheid in de luchtvaart (EASA) en de EU gezondheidsorganisatie ECDC (de Europese RIVM) schrappen het advies voor een mondkapjesplicht in het vliegtuig en op luchthavens, dat hebben beide partijen vandaag bekendgemaakt.
De aanbeveling om medische maskers te dragen op luchthavens en aan boord van vliegtuigen komt vanaf aanstaande maandag te vervallen. Wel benadrukken de partijen dat het dragen van een mondkapje nog steeds een van de beste beschermingsmaatregelen is tegen de overdracht van het coronavirus.
Patrick Ky van EASA liet weten dat dit een grote stap is voor passagiers en bemanningsleden in de richting van normalisering van het luchtverkeer.
bron: www.travelpro.nl
Weeze: Ryanair route verplaatst van Palermo naar Trapani
Vijf vluchten naar evenveel Europese bestemmingen die de Ryanair-maatschappij had gepland vanaf de luchthaven "Falcone-Borsellino" van Palermo worden vanaf 1 juli verplaatst naar Trapani-Birgi. "De Ierse luchtvaartmaatschappij vroeg ons of onze luchthavenfaciliteit maar liefst 10 vluchten per week kon ondersteunen en we zeiden ja", zei Airgest general manager Michele Bufo.
De geplande vluchten vanuit Palermo en die vanaf een juli zullen worden uitgevoerd vanuit Trapani zijn naar Riga, Manchester, Weeze, Toulouse en Sevilla.
bron: www.lasicilia.it
09-05
Airport Weeze doorstaat topdrukte goed
Airport Weeze heeft de eerste proef (wat betreft belasting) van dit jaar, de paasvakantie, goed doorstaan. Topdrukte met tot 5000 passagiers per dag en tot 30 starts en landingen heeft het Airport Weeze-team samen met de betrokken autoriteiten zonder lange wachttijden weten te verwerken. Voor de check-in balies en bij de douanecontrole verliep alles vlekkeloos. Nagenoeg alle Ryanair en Corendon Airlines vluchten konden op tijd vertrekken. Ook bij terugkerende vluchten deden zich geen problemen voor. In de meeste gevallen lagen de koffers eerder op de bagageband dan dat de passagiers in de aankomsthal arriveerden. De stemming op de luchthaven kan dan ook nauwelijks beter zijn.
“Onze Duitse en Nederlandse gasten reizen zelfs op de drukste verkeersdagen ontspannen. We krijgen dan ook veel positieve feedback. Het gehele team is blij dat we weer terug kunnen naar de tijden van voor de Corona-crisis.” luchthavendirecteur Dr. Sebastian Papst.
Tijdens de tweeweekse paasvakantie telde de luchthaven in totaal 63.500 passagiers. Ter vergelijking: in 2019 waren dat in dezelfde periode voor Corona 74.500 passagiers. Die getallen passen in de trend; uiteindelijk trok de vraag naar vakantie- en privévluchten duidelijk aan. In april werd voor het eerst sinds de pandemie de grens van 100.000 passagiersgrens weer overschreden. Een belangrijke mijlpaal.
Recentelijk was al 40% van de passagiers Nederlands. Dat aantal zal waarschijnlijk de komende weken hoog blijven. De meivakanties duren nog tot 15 mei en vele Nederlanders gaan de komende weken nog met vakantie. En de keuze in het huidige zomerseizoen is groot. De airlines op Airport Weeze plannen elke week ca. 80 vertrekkende vluchten. De bezettingsgraad van die vluchten is hoog, aldus de luchthaven.
“De stemming op de vakantiemarkt is in de laatste maanden verbeterd. De reislust blijft onveranderd hoog en de minder strenge coronaregels in veel landen hebben ook een positieve invloed. We zijn de eerste passagiersgolf goed doorgekomen en kijken uit naar de zomerperiode!” - Luchthavendirecteur Dr. Sebastian Papst.
bron: www.pitane.blue
EasyJet sloopt stoelen uit vliegtuigen vanwege personeelstekort
Om deze zomer het personeelstekort op te vangen verwijdert EasyJet stoelen uit zijn kleinste vliegtuigen. Door het aantal zitplaatsen terug te brengen van 156 naar 150 mag de vliegtuigmaatschappij drie stewards inzetten in plaats van vier, schrijft The Guardian. Bij meer dan 150 stoelen is het bedrijf verplicht om minimaal vier crewmembers aan boord te hebben.
Veel bedrijven slagen er nauwelijks in om voldoende personeel te vinden. Eerder kwam al aan het licht dat er op Schiphol een tekort is aan bagagepersoneel. Dat is onder meer het gevolg van de belabberde beloning: de mensen die de koffers in en uit vliegtuigen halen, krijgen net iets boven het minimumloon betaald.
bron: www.joop.nl
06-05
Corendon verdubbelt aantal vluchten vanaf Maastricht
Corendon verdubbelt deze zomer het aantal vliegvakanties vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA). De uitbreiding in het aantal stoelen zijn voor reeds bestaande bestemmingen in Griekenland, Turkije, Bulgarije en Egypte.
Video
Oorspronkelijk had Corendon 35.000 vliegvakanties vanaf de Limburgse luchthaven gepland. Dat worden er nu 70.000. De uitbreiding van het aantal vakantievluchten vanuit Maastricht komt mede door de problemen op Schiphol.
De grootste luchthaven van Nederland kampt met een personeelstekort waardoor het niet over genoeg capaciteit beschikt om alle vluchten af te handelen. Uitbreiding van het aantal vluchten is voor Schiphol helemaal niet mogelijk. Op MAA is uitbreiding van het aantal vluchten wél mogelijk.
Vanwege alle problemen heeft Schiphol de regionale luchthavens zoals MAA gevraagd tijdens het zomerseizoen vluchten over te nemen. Operationeel directeur Fons Latour van het vliegveld in Beek zegt dat de huidige klanten van het vliegveld voorrang krijgen bij het verplaatsen van vluchten naar Maastricht. "Maar vanzelfsprekend zijn ook ander luchtvaartmaatschappijen en touroperators in overleg welkom."
MAA kan enkele vluchten per dag van Schiphol overnemen, oplopend tot één vlucht per uur. "Net als op andere luchthavens hebben we te maken met de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Toch in goed overleg en op basis van een strakke planning is het zeker mogelijk vluchten over te nemen. Ook voor de korte termijn", zo laat Latour weten.
Het is nog onbekend wanneer en welke vluchten uitwijken naar Limburg. Pas enkele dagen van tevoren wordt dat bekend.
bron: www.1limburg.nl
03-05
Ryanair verbindt Charleroi met Klagenfurt
Ryanair opent komend winterseizoen een nieuwe lijndienst tussen Charleroi en het Oostenrijkse Klagenfurt. De route wordt vanaf 2 november twee keer per week gevlogen, en is vooral gericht op wintersporters. In de regio Klagenfurt-Villach liggen enkele populaire skigebieden.
02-05
Verzamelbak routenieuws
Corendon Airlines
De route tussen Weeze en Gran Canaria is voor de komende winter niet te boeken.
Corendon start voor de winterdienstregeling veel nieuwe routes op vanaf Duitsland naar Egypte. Zo wordt er o.a. vanaf Düsseldorf gevlogen op Sharm El Sheikh en Marsa Alam en Vanaf Keulen op Marsa Alam.
Sun Express
Sun Express start een wekelijkse zomerroute van Düsseldorf naar het Turkse Edremit/Körfez
Pegasus
Pegasus start een wekelijkse hoogzomer route vanaf Düsseldorf en Keulen naar Kütahya Zafer.
Condor
Tijdens de winterdienstregeling vliegt Condor van Düsseldorf naar Punta Cana op de Dominicaanse  Republiek op maandag, woensdag en vrijdag en naar Cancún in Mexico op dinsdag en zondag.
En drie routes die volgens mij niet low cost zijn, maar die een deel van jullie wel interessant zal vinden.
Air Baltic
Air Baltic zorgt voor een nieuwe verbinding tussen Nederland en Finland. Met ingang van 1 juni vliegt de maatschappij rechtstreeks vanaf Schiphol naar Tampere. In de planning staan twee wekelijkse vluchten.
NouvelAir
NouvelAir start 4 mei met vluchten vanaf Brussel Internationaal Zaventem naar Tunesië. Tunis krijgt drie vluchten per week en Djerba twee.
NouvelAir vliegt al vanaf Düsseldorf naar Monastir en Djerba
Bond ziet in opening Lelystad Airport oplossing voor problemen Schiphol
Het openen van de luchthaven Lelystad is een van de oplossingen voor de problemen op Schiphol. Ook moeten medewerkers meer zekerheid krijgen en beter worden beloond. Dat zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie. Het is druk op Schiphol en daardoor staan reizigers langer in de rij. Dat komt grotendeels door personeelstekorten op de luchthaven.
Vakantievluchten zorgen voor de extra drukte op Schiphol. Castelein spreekt van een capaciteitsprobleem dat kan worden opgelost door het vliegveld van Lelystad te gebruiken voor vakantieverkeer. Het is niet bekend of en wanneer de luchthaven wordt geopend. Vakbond CNV ziet wel wat in spreiding via de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven.
De personeelscrisis op Schiphol is onder meer een gevolg van de coronapandemie. Omdat er twee jaar lang bijna niet werd gevlogen was veel personeel overbodig. Zij vonden werk in bijvoorbeeld distributiecentra van supermarkten of in de logistiek. Volgens FNV zijn mensen niet happig op een terugkeer. De Unie verwacht dat er meer werknemers beschikbaar komen als er beter wordt betaald en als mensen vaker een vast contract kunnen krijgen.
Ook vakbond CNV denkt dat beter loon kan helpen bij het oplossen van de personeelstekorten. Zo krijgen beveiligers een eenmalige toeslag van 125 euro voor hun inzet in deze drukke periode. CNV wil dat dit een maandelijkse arbeidsmarkttoeslag wordt "zolang er sprake is van een groot personeelstekort en de werkdruk de pan uit rijst", aldus onderhandelaar Erik Maas.
Volgens CNV heeft Schiphol de huidige situatie aan zichzelf te wijten. "Schiphol is al jaren bezig met een race naar de bodem", zegt Maas. "Beveiligingsbedrijven worden in een keiharde concurrentie tegen elkaar uitgespeeld, het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Dat moest een keer fout gaan."
bron: www.transport-online.nl.
01-05
EasyJet: niet van plan vluchten te cancelen op Schiphol
EasyJet is niet van plan zijn vluchtschema op de luchthaven Schiphol te wijzigen, liet een woordvoerder van de budgetluchtvaartmaatschappij zaterdagavond weten. Schiphol schat in dat het zondag nog drukker wordt dan zaterdag en vroeg daarom aan luchtvaartmaatschappijen de passagiersstroom terug te dringen, om zo de werkdruk bij het personeel te verlichten.
“Hoewel we niet van plan zijn vooraf al vluchten te cancelen, zijn we wel met Schiphol in gesprek over andere oplossingen”, aldus een woordvoerder van easyJet. Het is niet bekend om wat voor mogelijke oplossingen het dan gaat.
EasyJet vraagt aan reizigers in ieder geval ruim op tijd op de luchthaven te arriveren en de zogeheten Flight Tracker op de website van de luchtvaartmaatschappij goed in te gaten te houden. Vrijdag liet easyJet weten de komende week elke dag ongeveer 28 vluchten per dag te hebben vanaf Schiphol.
Voor zaterdag kwam Schiphol met het verzoek het aantal passagiers met 3500 naar beneden te brengen, zondag streeft de luchthaven naar 5800 passagiers minder. Zaterdag stonden opnieuw erg lange rijen bij de incheckbalies, soms moesten mensen wel twee uur wachten om door de security te komen
bron: www.nieuws.nl
29-04
EasyJet stopt met uit Rusland geleasete vliegtuigen
easyJet heeft het leasecontract van zes vliegtuigen opgezegd die van een Russisch bedrijf werden gehuurd. Dat deed het Britse bedrijf aan het begin van de oorlog in Oekraïne om geen sancties te overtreden, al was het niet direct duidelijk of de huur van de vliegtuigen niet mocht.
De zaak is opmerkelijk omdat tot nu toe alleen gevallen bekend waren van Russische luchtvaartmaatschappijen die in het westen vliegtuigen geleaset hadden. Die vliegtuigen mochten van de Russische regering niet meer buiten Rusland en Belarus komen omdat anders het risico bestaat dat de leasemaatschappijen beslag laten leggen op de toestellen. Het gaat om honderden vliegtuigen van Airbus en Boeing.
De zes toestellen die easyJet bij een dochter van het Russische staatsbedrijf GTLK leasete waren allemaal van het type Airbus A319. Die stonden overigens al sinds maart 2020 stil, omdat door de coronapandemie de vraag naar vliegreizen wegviel. Slechts een handvol andere niet-Russische luchtvaartmaatschappijen huurt vliegtuigen van GTLK.
bron: www.nieuws.nl
21-04
Uitval vluchten bij Transavia door personeelsgebrek en ziekenboeg
Ziekteverzuim en personeelstekort. Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft er de laatste tijd veel last van. Door de interne problemen denkt de organisatie dat ze de komende weken opnieuw enige vluchten uit moeten laten vallen, laten ze aan AD weten. De afgelopen tijd ging het om 0,5 procent van de vluchten. Transavia nam al wel nieuw personeel aan, maar tegelijkertijd wordt het richting de zomer ook drukker met vluchten.
Transavia heeft zich volgens topman Marcel de Nooijer zo goed als mogelijk voorbereid op de mei- en de zomervakantie. „Maar ook wij hebben te maken met de algehele personeelskrapte en de naweeën van corona.” Ondanks de tegenslagen denkt De Nooijer dat Transavia dit jaar quitte kan draaien na twee coronajaren, waarin verlies werd geleden
Het is niet de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij tegen een personeelstekort aanloopt. Vakbond FNV waarschuwde al eerder voor lange wachtrijen en kwijtgeraakte koffers aankomende zomer. Als de luchtvaartmaatschappijen niet snel nieuw personeel weten te vinden, verwachten medewerkers dezelfde situatie als vorig jaar.
bron: www.metronieuws.nl
Ryanair gaat duurzamer vliegen op Schiphol
Ryanair gaat duurzame vliegtuigbrandstof tanken op Schiphol. Op termijn moet een derde van de vluchten worden uitgevoerd op een 60/40-mix van kerosine en zogeheten sustainable aviation fuel (SAF). Die wordt ingekocht bij Neste, dat een raffinaderij heeft in de Rotterdamse haven.
Door op SAF te vliegen stelt de prijsvechter de uitstoot van schadelijke gassen met zestig procent te kunnen verminderen. Het doel is om in 2050 geheel klimaatneutraal de lucht in te gaan, mede door de ingebruikname van meer zuinige Boeing 737 MAX-toestellen.
“SAF de hoeksteen van onze duurzaamheidsstrategie. We kijken uit naar de samenwerking met Neste op weg naar ons doel om in 2030 in totaal 12,5 procent van al onze vluchten op duurzame brandstof uit te voeren”, aldus Thomas Fowler, directeur Sustainability bij Ryanair.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
Nieuwe Marokko routes voor Rotterdam
Nieuw in Nederland zijn de vluchten vanaf Marrakech en Oujda naar Rotterdam The Hague Airport. Op 29 april start het traject Marrakech – Rotterdam, met twee vluchten per week (op de maandag en vrijdag). Een maand later (vanaf 27 mei) gevolgd door de route Oujda – Rotterdam. Ook met twee vluchten per week, op de dinsdag en vrijdag.
Naast deze nieuwe routes op Rotterdam blijft TUI fly vanuit Marokko ook vliegen op Eindhoven Airport
15-04
Ryanair opent basis op Madeira. o.a naar Charleroi
Dit zomerseizoen zal Ryanair vanaf Madeira meer dan tachtig vluchten per week naar tien Europese bestemmingen uitvoeren. De maatschappij stationeert twee Boeing 737’s op het eiland, dieo.a. naar Charleroi gaan vliegen.
Belgisch cabinepersoneel Ryanair staakt van 22 tot 24 april
Nadat bemiddelingspogingen tussen het personeel en de directie mislukt zijn, legt het cabinepersoneel van Ryanair van vrijdag 22 tot zondag 24 april het werk neer op zowel Brussels Airport als de luchthaven van Charleroi, kondigt de vakbond aan.
Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april legt het cabinepersoneel van Ryanair, die op de luchthavens Brussels Airport en Charleroi gestationeerd zijn, het werk neer. Ze doen dat omdat de Ierse lagekostenmaatschappij ‘de fundamentele rechten van hun Belgische werknemers simpelweg negeren’, zegt Hans Elsen, afgevaardigde van de christelijke vakbond ACV Puls. ‘Ondanks tal van bemiddelingspogingen, blijven oplossingen uit.’
Drie jaar geleden erkende Ryanair voor het eerst het Belgische arbeidsrecht voor in ons land gestationeerd personeel. De Ierse luchtvaartmaatschappij telt hier ondertussen zo’n 650 werknemers, ‘maar toch weigert ze te investeren in een degelijk en eerlijk personeelsbeleid’, zegt Elsen. Het loonsysteem staat nog steeds niet op punt, loonfiches zijn vaak verkeerd en essentiële documenten voor de sociale wetgeving zijn niet in orde, klinkt het. ‘Er zijn zelfs vrouwen die door hun zwangerschap niet meer mogen vliegen, maar al maanden zonder loon of uitkering thuiszitten’, zegt Elsen.
Lees verder op de standaard
14-04
Transavia: Lijndiensten naar Egypte, Nieuwe routes Brussel
Nieuw bij Transavia deze winter zijn de bestemmingen Hurghada en Sharm el Sheikh in Egypte vanaf Amsterdam. Transavia vloog al charters naae Egypte maar nu komen daar lijndiensten bij
Vanaf Brussel wordt het netwerk komend winterseizoen naast Innsbruck uitgebreid met Alicante, Tenerife en Salzburg.
13-04
Blue Air vanaf Roemeens Iasi naar Amsterdam, Brussel en Düsseldorf
Blue Air heeft plannen aangekondigd om het aantal routes uit te breiden dat het zal exploiteren vanuit zijn basis op Iasi.
Deze zomer gaat Blue Air onder andere vliegen op Brussel en Düsseldorf.
In de zomer van 2023 komen daar veel routes bij. Onder andere naar Amsterdam.
Lees verder in het Roemeens op boardingpass
12-04
easyJet verwacht een reiszomer als voor corona
Vliegmaatschappij easyJet denkt komende zomer weer evenveel mensen te kunnen vervoeren als drie jaar geleden, voordat de wereld te maken kreeg met coronabeperkingen. Nederland, dat met Schiphol een van de belangrijkste vliegvelden heeft voor de Britse prijsvechter, is daar volgens topman Johan Lundgren geen uitzondering op. "Al was vanuit Nederland, doordat er weinig beperkingen waren, ook tijdens corona veel vraag naar tickets."
Vooral de Griekse eilanden en andere bestemmingen rondom de Middellandse Zee zijn nu populair, volgens Lundgren. "EasyJet zal deze zomer de grootste luchtvaartmaatschappij zijn op de populairste Griekse eilanden", aldus de Zweed. Het vliegen tussen steden kent een enigszins trager herstel. "Maar dat is sinds kort ook aan het toenemen."
EasyJet boekte het afgelopen halfjaar wel een verlies, van naar verwachting omgerekend ongeveer 676 miljoen euro. De komende drie maanden wordt ongeveer 90 procent van het aantal vluchten gevlogen van het aantal van dezelfde periode in 2019.
bron: www.welingelichtekringen.nl
06-04
Zomerroute Anadolujet van Brussel naar Ankara
Anadolujet heeft zeven zomeroutes aangekondigd. Voor ons van belang is de route vanaf Brussel Internationaal Airport Zaventem naar Ankara. Vluchten vinden plaats van 29 april t/m 14 oktober. De vluchtfrequentie is drie keer per week
bron: www.sonhaberler.com
05-04
UK: Verstoringen easyJet door ziekteverzuim houden aan
easyJet moet ook maandag tientallen vluchten annuleren als gevolg van ziekteverzuim onder personeel. De luchtvaartmaatschappij zag zich afgelopen weekend ook al genoodzaakt honderden vluchten te annuleren door een tekort aan personeel. Dat zorgde op verschillende Britse luchthavens voor chaos omdat passagiers strandden.
Op maandag gaan zeker nog 62 vluchten van en naar Britse luchthavens niet door op een totaal van ruim 1600. Volgens easyJet heeft het ziekteverzuim te maken met de omikronvariant van het coronavirus, waardoor mensen niet aan het werk kunnen. Sinds het loslaten van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk loopt het aantal coronabesmettingen sterk op.
Afgelopen weekend heeft easyJet zeker 222 vluchten geannuleerd. Om de problemen te tackelen zet easyJet extra personeel op stand-by. Evengoed zag het bedrijf zich gedwongen vliegtuigen aan de grond te houden.
bron: www.transport-online.nl
04-04
Nieuwe look voor Duits Condor Airlines
De Duitse vakantiemaatschappij Condor gaat voor een volledige rebranding. Voortaan zullen de vliegtuigen te zien zijn in een reeks uniforme verticale strepen met variaties in vijf verschillende kleuren.
Condor is vakantie en vakantie is strepen. Met die woorden kondigt het Duitse Condor een nieuwe branding aan. In de toekomst zullen de vliegtuigen van Condor te zien zijn in vijf verschillende kleurenschema’s die bestaan uit verticale strepen. “Geïnspireerd door parasols, badhanddoeken en strandstoelen evolueert Condor naar een onderscheidende en unieke vakantie-airlines”, luidt het.
Het nieuwe ontwerp is al te zien op een nieuwe A330neo die in Toulouse voor Condor wordt gebouwd en ook morgen zal er een eerste vlucht plaatsvinden naar Lanzarote met een A321 in de nieuwe kleuren. Deze zomer zullen er al 6 vliegtuigen in het nieuwe kleurenschema rondvliegen.
bron: www.flightlevel.be
Stakingsaanzegging bij Ryanair in België, komende dagen mogelijk al acties
Het cabinepersoneel van lowcostmaatschappij Ryanair in België dreigt ermee om komende week te staken. Daarvoor is een stakingsaanzegging ingediend, laat de christelijke vakbond weten. Aanleiding zijn moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao over de lonen en premies van het cabinepersoneel. De komende dagen zijn er mogelijk al acties.
Er is een stakingsaanzegging ingediend voor het cabinepersoneel van lowcostmaatschappij Ryanair in België. Dat laat de christelijke vakbond ACV Puls weten.
De concrete aanleiding tot de stakingsaanzegging is dat onderhandelingen over een nieuwe cao over de lonen en premies van het cabinepersoneel nog niet tot een akkoord hebben geleid, zegt Hans Elsen van ACV Puls.
De oude cao liep eind maart af. Die eerste cao voor het cabinepersoneel in België was in het voorjaar van 2019 afgesloten, nadat Ryanair had aanvaard om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen. De cao voorzag onder meer in een vast maandinkomen, ongeacht hoeveel de stewardessen en stewards vliegen.
In de onderhandelingen over een nieuwe cao liggen de standpunten nog ver uit elkaar. "Ryanair vindt dat het crisis is, terwijl wij van mening zijn dat de huidige winstverwachting van de maatschappij ruimte biedt voor betere voorwaarden voor het cabinepersoneel", aldus Elsen.
Lees verder bij de VRT
02-04
CEO Ryanair: Scheepvaart veroorzaakt twee keer zoveel uitstoot als luchtvaart
De nieuwsmedia gebruiken te vaak foto’s of filmpjes van opstijgende vliegtuigen bij nieuwsberichten over klimaatverandering. Dat zei Ryanair-topman Michael O’Leary donderdag in een interview met CNN. Volgens O’Leary krijgt de bevolking daardoor onterecht het idee dat de luchtvaart de grote vervuiler is, terwijl dat niet het geval is.
“De scheepvaart veroorzaakt meer dan dubbel zoveel uitstoot als de luchtvaart: in Europa gaat het om 5 procent van de CO2-emissie, ten opzichte van 2 procent voor de luchtvaart. Maar bij nieuws over klimaatverandering is bijna nooit een ferry te zien, vrijwel altijd een vliegtuig”, aldus O’Leary.
“We moeten veel agressiever aan de bevolking gaan uitleggen dat de luchtvaart voor 2 procent verantwoordelijk is”, vervolgt de Ierse topman. “Het wegverkeer zorgt voor 26 procent van de CO2-emissie. Stop met steeds de luchtvaart de schuld geven!”
Volgens O’Leary wordt er in zijn sector bovendien hard gewerkt aan verduurzaming, en is de luchtvaart essentieel voor het vrije verkeer van personen binnen Europa.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
01-04
Norwegian schrapt verplichte mondkapjes op alle vluchten
Voor het eerst sinds 17 juni 2020 wordt de verplichte verplichting om een ​​gezichtsmasker te dragen op elke vlucht over het Noorse netwerk opgeheven als gevolg van herziene richtlijnen in heel Europa. Nu landen reisbeperkingen verminderen of volledig opheffen, dankzij uitgebreide vaccinatieprogramma's, kunnen passagiers nu kiezen of ze een gezichtsmasker willen dragen of niet.
bron: www.norwegian.com
Belgische vliegtaks gaat vandaag in: hoeveel betaal je nu meer?
Vanaf vandaag gaat de Belgische vliegtaks in. Dit is helaas geen 1 april grap want elke vliegtuigpassagier die vanuit een Belgische luchthaven opstijgt, betaalt dus een beetje extra. Maar hoeveel bedraagt die taks?
Vanaf vandaag, 1 april 2022, moeten luchtvaartmaatschappijen die vanuit een Belgische luchthaven vertrekken, een vliegtaks (de zogenaamde “inschepingstaks”) betalen aan de Belgische overheid en dit voor elke passagier. Dit is helaas geen 1 april grap want de taks zal worden doorgerekend aan de reiziger. Dit betekent dus dat vliegen zowieso een beetje extra zal kosten.
De vliegtaks is echter een beperkt bedrag en varieert volgens de afstand en de bestemming:
- Voor een korteafstandsvlucht, d.w.z. tot 500 kilometer bedraagt de taks 10 Euro per ticket.
- Voor een middellangeafstandsvlucht (verder dan 500 kilometer maar binnen de zogenoemde Europese Economische Ruimte dwz alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland of naar het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland) bedraagt de taks 2 Euro per ticket.
- Voor een langeafstandsvlucht (elke andere vlucht) wordt er 4 Euro per ticket gerekend. Korteafstandsvluchten worden dus het meest getaxeerd.
Daarmee wil de overheid reizigers aansporen om voor korte reisafstanden alternatieve vervoersmiddelen te verkiezen” zo luidt de officiële verklaring voor de ingevoerde vliegtaks.
bron: www.travellikeapro.be
Ryanair heeft onmiddellijk actie ondernomen door haar passagiers te informeren dat ze met terugwerkende kracht de belasting in rekening brengt als passagiers vóór 1 april hadden geboekt
bron: www.aviation24.be