Goedkoop Vliegen Club
Het laatste nieuws over en de beste aanbiedingen van Low Cost Carriers / Prijsvechters

Archief 2022 3e kwartaal


30-09
Verzamelbak routenieuws september 2022
Eurowings
Eurowings vliegt van 24 december tot 25 maart van Düsseldorf naar Kittilä in Finland. De vluchten naar Lapland zullen één keer per week op zaterdag moeten plaatsvinden.
Ryanair
Ryanair gaat komende winter vliegen vanaf Bremen naar Wenen.
Niet vanuit onze regio wel interresant:
Wizz Air
Wizz Air start vanaf 10 januari met vluchten van Milaan naar Marsa Alam en Jerevan
easJjet stopt compensatieprogramma
De Britse low-cost luchtvaartmaatschappij Easyjet is van plan haar compensatieprogramma eind 2022 af te bouwen. Er moet 26 miljoen euro per jaar worden besteed aan het compenseren van vervuilende emissies. Hoeveel de vervoerder werkelijk aan compenserende maatregelen heeft uitgegeven, wil hij niet zeggen. Het nieuwe doel is emissiearme vliegtuigen.
In 2019 maakten de Britten bekend dat ze de vluchten van alle passagiers zouden compenseren. Ze wilden investeren in herbebossings- of ontbossingsprojecten in Zuid-Amerika en Afrika. Ook wilden ze geld steken in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-, wind- of aardwarmte of bijdragen aan het verbeteren van een klimaatneutrale manier van leven in ontwikkelingslanden. Uit een bericht van Easyjet blijkt nu dat het compensatieprogramma eind 2022 afloopt.
Verklaring van CEO Johan Lundgren: de plannen voor koolstofneutraliteit van de luchtvaartmaatschappij. "We hebben altijd gezegd dat compenseren een tussenoplossing is totdat we betrouwbare doelen kunnen laten zien over hoe we daadwerkelijke verbeteringen kunnen bereiken", aldus de Easyjet-baas. Dat is nu het geval. Door te investeren in efficiënte vliegtuigen, duurzame vliegtuigbrandstof en operationele verbeteringen, streeft de luchtvaartmaatschappij naar een reductie van 78% van de uitstoot tegen 2050, aldus Lundgren.
bron: www.dmm.travel
Blue Air blaast vluchthervatting 'voorlopig' af
Het Roemeense Blue Air heeft al haar vluchten uit het boekingssysteem gehaald. Hiermee gaat er een streep door de geplande vluchthervatting vanaf 10 oktober. Wanneer Blue Air weer wil gaan vliegen, blijft vooralsnog ongewis.
De luchtvaartmaatschappij kampt al lang met financiële problemen, en dit kwam tot een climax toen begin september de rekeningen werden bevroren en de dienstregeling werd stilgelegd. Al snel werden er verschillende data genoemd om toch alweer vluchten te hervatten. Uiteindelijk bleken die data niet realistisch en schoof Blue Air de vluchthervatting een maand vooruit.
Nu blijkt 10 oktober ook niet haalbaar. In een reactie tegen het Roemeense medium www.Boardingpass.ro zegt Blue Air: “We doen er alles aan om de vluchten weer te hervatten, maar dit kan nog niet op 10 oktober gebeuren.”
Blue Air is wel nog steeds in gesprek met verschillende investeerders en kredietverstrekkers. Echter is dit een gecompliceerd proces, waardoor vluchthervatting op dit moment nog even op zich laat wachten, aldus de airline.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
Betalen bij Condor voor zekerheid van handbagage in de cabine
In haar zoektocht naar nieuwe inkomstenbronnen over  de hoofden van de passagiers heen heeft Condor toegeslagen. De maatschappij gaat de overheadlockers vermarkten, aanvankelijk alleen in de Airbus A330-200.
Wil je een vaste ruimte voor je handbagage, dan moet je als economy passagier daarvoor betalen en een bagageruimtereservering kopen.
"De service zal in eerste instantie beschikbaar zijn op langeafstandsvluchten die worden uitgevoerd door een Condor A330-200", zei Condor woensdag. Dit geldt voor vluchten vanaf 1 november 2022.
Condor rekent minimaal 9,99 euro per traject voor de gereserveerde bagageruimte. Gereserveerde overheadlockers worden aan boord gemarkeerd. Wanneer Condor dit in andere vliegtuigtypes gaat invoeren is onbekend.
Bron: www.aero.de
Nog zeker half jaar minder passagiers en vluchten vanaf Schiphol
De in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij met de beslissing van Schiphol om het aantal reizigers ook in het komende winterseizoen te reduceren om daarmee de drukte door personeelstekorten aan te kunnen. Koepelorganisatie BARIN vindt dat het tijd wordt dat maatschappijen de kwaliteit krijgen waarvoor ze betalen. BARIN-voorzitter Marnix Fruitema zei op Radio 1 ook een stijging van de ticketprijzen te verwachten.
BARIN werd vorige week geconfronteerd met een ad-hocverzoek van Schiphol om de capaciteit op bepaalde dagen dezelfde week te beperken. Daar kwam donderdag een nieuw verzoek voor verdere beperkingen in het winterseizoen bovenop.
Volgens BARIN plannen luchtvaartmaatschappijen hun bemanning, grondpersoneel, vluchten en andere zaken niet per week. "Deze ad-hocverzoeken van Schiphol tonen aan dat zij hun planning niet onder controle hebben", zo klinkt het.
De koepelorganisatie roept Schiphol op zo snel als mogelijk een akkoord te bereiken over betere arbeidsvoorwaarden op de luchthaven. Dat zou ook op korte termijn zijn beloofd.
Verder hebben de maatschappijen Schiphol laten weten een zogenoemde Service Level Agreement te willen sluiten. Daarin staan specifieke kwaliteitsdoelstellingen. "Op dit moment betalen alle luchtvaartmaatschappijen honderden miljoenen euro's aan luchthavengelden, ongeacht de service die Schiphol levert. Dit is in geen enkele zakelijke relatie acceptabel en dat moet veranderen", aldus BARIN. De koepelorganisatie wijst in het bijzonder naar de verhoging van de luchthaventarieven met 37 procent die Schiphol eerder aankondigde.
bron: www.transport-online.nl
29-09
Zaterdag staking in Italië bij Ryanair, easyJet en Vueling
Werknemers van Ryanair, easyJet, Volotea en Vueling hebben voor zaterdag stakingsaanzeggingen ingediend , waarbij de gevolgen voor passagiers onzeker blijven, deels vanwege de minimum-dienstwetten in Italië
De staking van 1 oktober 2022 moet 24 uur duren, behalve bij Vueling (van 13u tot 17u). Er wordt gestaakt  i.v.m. te lage lonen en aankondigingen van ontslagen  door leden van de  vakbonden Filt Cgil en Uiltrasporti
Bij Vueling is procedure gestart  die voorziet in 17 ontslagen  onder de ongeveer 120 cabinepersoneelsleden die op de basis Rome-Fiumicino zijn ingehuurd,
Er zijn geen onderhandelingen geopend  met de vakbonden over de echte problemen waarmee Ryanair bemanningen die onder contract staan bij  Malta Air en CrewLink,  Ondanks de stakingen van 8 en 25 juni en 17 juli. Italiaanse arbeiders blijven contracten eisen die fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en lonen garanderen die ten minste in overeenstemming zijn met de minimumlonen die zijn vastgelegd in het nationale luchtvervoerscontract van Italië , onderstrepen de twee vakbonden. Bij easyJet komt de stakingsoproep alleen van de vakbond Uilt-Uil .
Volgens de Italiaanse pers zouden ongeveer 100.000 passagiers kunnen worden getroffen door annuleringen van vluchten. Maar Ryanair, dat op 18 juli ongeveer 250 vluchten moest annuleren, zei dat het "  nul impact  " verwacht op zijn 3.000 dagelijkse vluchten na geplande stakingsacties  door drie kleine en irrelevante vakbonden die geen Ryanair personeel vertegenwoordigen en  niet worden erkend door Ryanair.
Het Ierse lagekostenbedrijf merkt op  dat het al Cao's heeft afgesloten  met drie grote representatieve vakbonden in Italië (FIT CISL, ANPAC en ANPAV), die bijna alle Italiaanse bemanningsleden vertegenwoordigen.
bron: www.air-journal.fr
28-09
Blue Air verwijderd alle vluchten uit haar boekingssysteem
Minder dan een maand na het annuleren van alle vluchten en de toezegging om haar activiteiten op 10 oktober te herstarten, heeft Blue Air, de grootste Roemeense luchtvaartmaatschappij, alle vluchten uit het schema geschrapt, zelfs na die datum. De informatie werd door BoardingPass.ro, het grootste luchtvaartnieuwskanaal van het land, via Twitter bekend gemaakt.
Tot het stopzetten van de vluchten was Blue Air de op één na grootste luchtvaartmaatschappij in Roemenië, met bases in vier lokale steden (Bacău, Boekarest, Cluj en Iași) en een andere in Turijn  in Italië.
Het exploiteerde een vloot van veertien Boeing 737's, waarvan vijf van de MAX 8-serie. Tot nu toe was het van plan om de operaties opnieuw op te starten met vijf vliegtuigen en het heeft het grootste deel van zijn vloot al teruggegeven aan de leasemaatschappijen.
De Roemeense markt zal nu nog drie grote spelers over hebben: Wizz Air - dat al de grootste luchtvaartmaatschappij van het land was -, Ryanair en de nationale luchtvaartmaatschappij TAROM.
Bron: www.aviacionline.com
27-09
TUI verplaatst in oktober vluchten van Schiphol naar Brussel
Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol.
Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.
Vanwege de problemen met personeelstekorten bij de beveiliging en grote drukte met lange rijen wachtende passagiers vroeg Schiphol maatschappijen vorige week om het aantal dagelijks vertrekkende passagiers tot minstens eind oktober met gemiddeld 18 procent omlaag te brengen.
'Voor oktober heeft Schiphol wederom een beperking van de vluchtcapaciteit uitgevaardigd en dwingt zo luchtvaartmaatschappijen om vluchten te reduceren. Het is enorm teleurstellend en onacceptabel dat Schiphol het oplossen van hun problemen maar bij anderen blijft neerleggen. Wij willen niet dat onze reizigers de dupe worden en gaan geen vakanties annuleren", zegt TUI in een verklaring. Alle andere vakanties vertrekken zoals gepland vanaf de geboekte luchthaven, zegt TUI verder.
Prijsvechter easyJet heeft gezegd tot 30 oktober een aantal vluchten vanaf Schiphol te annuleren vanwege de extra capaciteitslimiet. Het gaat dan vooral om vluchten op routes waar easyJet meermaals per dag op vliegt. Daarmee wil het bedrijf vakantievluchten beschermen.
Reisorganisatie Sunweb zegt dat de vluchtbeperking op Schiphol niet leidt tot annuleringen, maar dat er wel wijzigingen kunnen komen zoals een vlucht vanaf Rotterdam of een andere vlucht vanuit Amsterdam
bron: www.trouw.nl
Hoe druk het écht is op Schiphol? Deze Facebookgroepen zitten er bovenop
Moet je nou echt vier uur van tevoren op Schiphol zijn om je vlucht te halen of is vandaag nou net een uitzondering, en kun je binnen twintig minuten fluitend door de beveiligingscontrole? Via de site van Schiphol word je niet veel wijzer, de informatie daarop is summier en de betrouwbaarheid twijfelachtig. Inmiddels zijn er meerdere Facebookgroepen met tienduizenden volgers die vrijwel van minuut tot minuut de actuele wachttijden met elkaar delen.
De website van Schiphol geeft aan dat er vandaag een drukke dag wordt verwacht. Ondanks dat het al laat in de middag is, blijft het bij een verwachting. "Je staat langer in de rij en kan (grotendeels overdekt) buitenom geleid worden", meldt de druktemeter met twee poppetjes.
Een poppetje staat voor een normale dag, twee voor een drukke dag en drie staat voor piekdag. Maar wie een bestemming of vluchtnummer in het zoekvenster typt, krijgt in tegenstelling tot de algemene pagina te zien dat het een piekdag is.
Het wordt allemaal niet veel duidelijker na het bellen met de woordvoering van Schiphol. "Het is bedrijvig, maar beheersbaar", laat de luchthaven aan NH Nieuws weten. Hoe lang er in de rij voor de beveiligingscontrole gewacht moet worden, weet de woordvoerder aan de lijn niet. Wel dat er rijen staan of stonden in de tenten.
Schiphol biedt dus summiere informatie waar reizigers vrij weinig aan hebben. Die conclusie trok Assenaar Remco Knijpstra afgelopen zomer zelf ook. Hij vloog in juli naar Bangkok. Met de beelden van de aanhoudende chaos op Schiphol in zijn hoofd, ging hij via Facebook op zoek naar een pagina waarop reizigers elkaar op de hoogte brachten over de drukte en wachttijden. Tevergeefs
Dat niet alleen Remco behoefte had aan een pagina waar ervaringen worden gedeeld, bleek snel nadat hij het heft zelf maar in handen nam en de Facebookgroep 'Rijen en drukte Schiphol' lanceerde. Binnen een maand had hij al zo'n 6.000 leden: reizigers die foto's en video's van rijen, actuele wachttijden en tips met elkaar delen.
Inmiddels heeft zijn pagina ruim 10.000 leden. Ook vandaag is er volop gedeeld. Terwijl de tegenstrijdige berichten van Schiphol je wellicht in verwarring kunnen brengen, liegen de berichten en foto's van de Facebookgroep er niet om: de wachtrij begon aan het begin van de middag helemaal in de tijdelijke terminal van Schiphol. Pas daarna komen de tenten pas. Opnieuw urenlang in de rij dus.
Remco's reis naar Thailand is al een tijdje terug en een volgende vliegreis zit er voorlopig niet in. Voor hem geen reden om zijn Facebookpagina op te doeken, laat hij aan NH Nieuws weten. Sterker nog, hij blijft ook beheerder om de groep betrouwbaar te houden en spam, reclame en andere onzin te verwijderen. "Actueler krijg je het niet", aldus Remco.
Facebookgroepen over de drukte op Schiphol
Rijen en drukte Schiphol (openbaar, 10.4K leden)
Schiphol live in English (privégroep waarvoor een volgverzoek nodig is, 7K leden)
Expats enjoying Dutch airport queues (privégroep waarvoor een volgverzoek nodig is, 11.7K leden)
bron: www.nhnieuws.nl
26-09
easyJet investeert in software om brandstofkosten en geluidsniveaus te verlagen
easyJet zal investeren in de nieuwste vliegtuigsoftware van Airbus om de kosten van vliegtuigbrandstof te verlagen en de geluidsbelasting op de grond te verminderen.
De vlootbrede introductie werd aangekondigd op 26 september 2022 en zal de goedkope luchtvaartmaatschappij de A320 Family-vloot laten upgraden met Airbus' Descent Profile Optimization (DPO) en de Continuous Descent Approach (CDA). De software wordt eind 2023 geïnstalleerd als onderdeel van een Flight Management System (FMS)-upgrade
Volgens Airbus zal het DPO-systeem easyJet helpen het brandstofverbruik te verlagen en tegelijkertijd het traject van alle vluchten van luchtvaartmaatschappijen te optimaliseren. Ondertussen wordt verwacht dat het CDA de impact van vliegtuiggeluid aanzienlijk zal verminderen.
De lucht- en ruimtevaartfabrikant beweert dat de gecombineerde DPO- en CDA-functies jets in staat zullen stellen om vanaf kruishoogte af te dalen met alleen stationaire stuwkracht van de motor. Dit helpt het brandstofverbruik te verminderen en minimaliseert zowel de uitstoot van kooldioxide als stikstofoxide.
“Om de brandstofreductie en de geluidsimpact verder te verbeteren, maximaliseren DPO en CDA de tijd die wordt doorgebracht op een efficiënt cruiseniveau - door niet te vroeg met de afdaling te beginnen en de 'level-off'-fase onderaan de afdaling te verwijderen wanneer de motoren van het vliegtuig stuwkracht genereren om een ​​horizontale vlucht in dichte lucht te behouden voordat de definitieve landing nadert”, legt Airbus uit in een verklaring .
Airbus schat dat de systeemupgrade, met name de optimalisatie van het vliegtraject van het vliegtuig, aanzienlijk zal bijdragen aan duurzamere easyJet-vluchtoperaties. Zodra de DPO- en CDA-functies zijn geïnstalleerd, bespaart de luchtvaartmaatschappij ongeveer 98.000 ton brandstof per jaar per vliegtuig.
In de tussentijd zal de luchtvaartmaatschappij haar uitstoot met meer dan 311 ton per vliegtuig per jaar verminderen of ongeveer 88.600 ton uitstoot per jaar voor haar hele A320-familievloot, die momenteel uit meer dan 300 jets bestaat, voegde Airbus eraan toe.
bron: www.aerotime.aero
Dit is een google translate vertaling. Het Nederlands kan dus wat krom zijn
Lees ook op de site van easyJet
25-09
Skytrax World Airline Award: Low-Cost Airlines
De World Airline Awards zijn begonnen in 1999, toen Skytrax zijn eerste wereldwijde, jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek lanceerde.
Het is niet beperkt tot aangesloten luchtvaartmaatschappijen of een vooraf geselecteerde luchtvaartmaatschappij, en elke luchtvaartmaatschappij ter wereld kan worden genomineerd.
Er zijn geen toegangsprijzen voor enquêtes, geen betaling om het awards-evenement bij te wonen en er worden geen kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de award-logo's en resultaten door winnende luchtvaartmaatschappijen.
Hoewel sommige bekroonde luchtvaartmaatschappijen misschien niet de favoriet van iedereen zijn, herinneren we onze lezers eraan dat bekroonde luchtvaartmaatschappijen door klanten worden gestemd . Een belangrijke richtlijn van het onderzoek is dat klanten hun eigen, persoonlijke keuzes moeten maken over welke luchtvaartmaatschappijen zij als de beste beschouwen, wat het merk onderstreept als de Passenger's Choice Awards.
Een wereldwijd passagierstevredenheidsonderzoek: Meer dan 100 nationaliteiten van klanten namen deel aan het onderzoek 2021-2022
Reizigers van over de hele wereld nemen elk jaar deel aan 's werelds grootste tevredenheidsenquête voor luchtvaartpassagiers om de winnaars te bepalen.
Europa: Low Cost Airlines
1 Ryanair
2 Vueling Airlines
3 EasyJet
4 Jet2.com
5 Eurowings
6 airBaltic
7 Norwegian
8 Wizz Air
9 LEVEL
10 Pegasus Airlines
Kijk hier voor het wereldlijstje en World’s Best Long Haul Low-Cost Airlines 2022
Kijk hier voor de algemene top 100
24-09
Tienduizenden reizigers lopen compensatie mis door fout Transavia
Door een fout op haar website wijst Transavia reizigers die recht hebben op compensatie, onterecht af. De Consumentenbond heeft Transavia op de fout gewezen en geëist dat ze deze zo snel mogelijk herstelt. Ook wil de Consumentenbond dat Transavia de tienduizenden passagiers die mogelijk toch recht hebben op compensatie, actief benadert. Die kunnen dan alsnog een compensatieverzoek indienen.
Transavia verwijst klanten die te maken krijgen met langdurige vertragingen en annuleringen naar transavia.com/claims. Daar kunnen reizigers achterhalen of ze recht hebben op financiële compensatie. De Consumentenbond ontving signalen dat het claimformulier reizigers onterecht afwijst en nam de proef op de som. Uit tientallen simulaties blijkt inderdaad dat het formulier vaak ten onrechte aangeeft dat iemand niet in aanmerking komt voor compensatie. Dat gebeurt bij passagiers waarvan de vlucht is geannuleerd en die vervolgens met een andere Transavia-vlucht reisden.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Volgens onze gegevens annuleerde Transavia het afgelopen half jaar zo’n 300 vluchten, waarbij passagiers hoogstwaarschijnlijk recht hebben op compensatie. Die annuleringen raken enkele tienduizenden passagiers. Transavia gaat hier heel slordig om met de rechten van passagiers, terwijl we deze zomer nog afspraken hebben gemaakt over de afhandeling van claims. We verwachten dan ook dat de luchtvaartmaatschappij direct haar claimpagina aanpast. En dat ze de getroffen reizigers informeert dat zij hun claim opnieuw kunnen laten beoordelen.’
Reizigers hebben volgens de Europese regels recht op geld terug of een vervangende vlucht als een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert. In sommige gevallen hebben ze ook recht op compensatie tot €600 per persoon. De Consumentenbond raadt reizigers aan om bij vertraging of annulering goed te lezen wat hun rechten zijn.
bron: www.consumentenbond.nl
21-09
Vliegtaks stijgt in 2023 naar €26.43 per passagier
Het tarief van de vliegbelasting wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd met € 18,48. Het tarief gaat dan omhoog van € 7,95 naar € 26,43 per passagier die vanuit Nederland vertrekt. De verhoging van vliegbelasting is onderdeel van het Belastingplan in de Miljoenennota, zo laat de ANVR weten.
De verhoging is begin dit jaar reeds aangekondigd en opgenomen in het regeerakkoord. Het kabinet wil zo het verschil tussen de prijs van een vliegticket en een treinticket kleiner maken. De heffing is dus bekend, voorzien en kan in de ticketprijs worden opgenomen.
bron: www.travelpro.nl
Vliegen met easyJet en de liefde van je leven vinden via een dating-app
Binnenkort is het mogelijk om op Tinder-achtige wijze een date te krijgen als je vliegt met de budgetvlieger EasyJet. De Britse luchtvaartmaatschappij maakt het namelijk mogelijk om de liefde van je leven te vinden tijdens de reis naar onder andere Spanje of Nederland en België via de speciale eigen smartphone app easyWoo.
De speciale dating-app easyWoo is te vergelijken met Tinder, Meetic of eHarmony en stelt reizigers aan boord van een EasyJet vliegtuig in staat om elkaar beter te leren kennen en om zo een date te krijgen. Vreemd genoeg bestonden er al speciale dating-apps voor piloten, stewards en stewardessen maar nog niet voor passagiers.
Via easyWoo moet het mogelijk worden om al bij het instappen, tijdens de vlucht of later bij het verlaten van een vliegtuig af te spreken met die jongen/man of meisje/vrouw die je gezien hebt voor of tijdens de vlucht. Uiteraard moeten beide passagiers dan verbonden zijn via easyWoo maar ongetwijfeld zullen veel singles dat in de toekomst doen, waarom ook niet?
Het is nog niet bekend wanneer easyWoo gelanceerd wordt en hoe de EasyJet dating-app precies zal werken. Voorlopig moeten passagiers die de liefde van hun leven zien aan boord het nog op de ouderwetse manier doen door middel van oogcontact, aanspreken en een afspraak maken. Weten we nog hoe dat moet of gaat het daten tegenwoordig alleen nog via de vingers op het toetsenbord?
bron: www.spanjevandaag.com
20-09
Blue Air Route aankondiging oktober na herstart
De Roemeense luchtvaartmaatschappij Blue Air is van plan om op zijn vroegst op 10 oktober haar vluchtuitvoering te hervatten, op basis van de aankondiging van de luchtvaartmaatschappij blijven 5 van de 14 vliegtuigen die Blue air tot half september tot zijn beschikking had beschikbaar. Al heb ik (gezien de verhalen op diverse internationale luchtvaart-sites) zeer mijn twijfel of ze ooit echt weer gaan starten.
In de voorlopige planning blijft er 1 route over die voor ons van belang is: Boekarest – Amsterdam eff 10OCT22 3 wekelijks
19-09
Antwerpen Airport dicht voor 5 weken door werkzaamheden
Nu het toeristisch hoogseizoen voorbij is vangen de werken aan om het asfalt te vervangen en het niveauverschil tussen de baan en het gras ernaast weg te werken.  De funderingen worden aangepakt, en de verlichting wordt vervangen door moderne led-verlichting. Zondagavond 18 september om 23 uur gaat Antwerp Airport voor ruim vijf weken dicht.
De renovatie van de start- en landingsbaan is nodig om veilig vliegverkeer in de toekomst te blijven garanderen. De werken worden uitgevoerd in opdracht van de LOM Vlaanderen, die verantwoordelijk is voor de instandhouding van de basisinfrastructuur op de Luchthaven Antwerpen. De LOM Vlaanderen waakt er over dat het vliegverkeer op de luchthaven op een veilige manier kan blijven plaatsvinden.
De geplande werken beogen het hoogteverschil bij de overgang tussen de start- en landingsbaan en  de baanstrook (de zone rondom de start- en landingsbaan) weg te werken. De risico’s op materiële schade indien een toestel de start- en landingsbaan zou verlaten, worden op die manier maximaal beperkt. Daarnaast wordt de verharding van de start- en landingsbaan gerenoveerd. Zo voorkomt de LOM Vlaanderen dat de startbaan op termijn onveilig zou worden.
De werken hebben tot doel om de levensduur van de verharding te verlengen, door de schade die zich in de afgelopen jaren heeft gemanifesteerd omwille van slijtage en lokale verzakkingen te herstellen. De laatste renovatiewerken aan de start- en landingsbaan dateren al van midden de jaren ’90, met de huidige renovatie zorgt de LOM Vlaanderen er voor dat de startbaan nog eens 20 jaar operationeel kan blijven.
Vanaf 26 oktober zijn passagiers opnieuw welkom op Antwerp Airport.
bron: www.pitane.blue
17-09
Vliegreclames krijgen mogelijk een waarschuwingstekst
Na het vleesreclameverbod in Haarlem neemt het bedrijfsleven een vlucht naar voren met een pleidooi voor strengere regels.
‘Geld lenen kost geld’-achtige waarschuwing, maar dan voor vlees- en vliegreclames. Dat is één van de stappen die het adverterende bedrijfsleven wil nemen, nu de druk toeneemt om reclames van vervuilende producten te verbieden.
De Bond voor Adverteerders (BvA), die onder meer Shell, KLM, Schiphol, Albert Heijn en Jumbo vertegenwoordigt, is tegen het verbieden van ‘vervuilende’ reclames. In plaats daarvan stelt de bond zelf een aantal maatregelen voor. Eén daarvan is een waarschuwing bij reclames voor klimaatbelastende producten en diensten. Daarnaast willen de bedrijven meer gaan inzetten op reclames die juist tot duurzame keuzes verleiden.
Ook werkt de Reclame Code Commissie, een zelfregulerend orgaan van de adverteerderswereld, aan strengere richtlijnen die greenwashing moeten voorkomen bij bijvoorbeeld luchtvaartreclames.
KLimaatminister Rob Jetten (D66) zegt in een reactie blij te zijn met de stap van het bedrijfsleven. “Het is belangrijk om mensen bewust te maken van de impact van hun keuzes op het klimaat”, zegt Jetten. “Daarom verwelkom ik het idee van de sector om consumenten te wijzen op duurzame producten en te verleiden om voor een klimaatvriendelijk alternatief te kiezen.”
Jetten noemt het “goed dat de sector nu zelf het initiatief neemt om kritisch naar zijn eigen duurzaamheidsclaims te kijken”. Ook gaat hij graag met de adverteerders in gesprek, om te kijken hoe de overheid hen kan ondersteunen.
Bron: www.trouw.nl
Ryanair verlengt contract met Charleroi tot 2028
Ryanair heeft met de luchthaven van Charleroi een verlenging van het contract tot 2028 afgesloten. Dat schrijft L’Echo zaterdag. Volgens de krant vonden de onderhandelingen midden in de coronacrisis plaats.
De CEO van Brussels-South Charleroi, Philippe Verdonck, bevestigt de informatie maar weigert commentaar te geven over het akkoord. Ook de Hongaarse lagekostenmaatschappij Wizzair heeft naar verluidt een contractverlenging afgesloten.
In een interview met L’Echo en De Tijd verklaarde Michael O’Leary, CEO van Ryanair, dat de Ierse maatschappij geen subsidies van het Waals Gewest heeft ontvangen en dat er andere redenen waren om voor Charleroi te kiezen. “Wij krijgen nergens subsidies. Van niemand. Het enige wat we doen, is onderhandelen over tarieven. Kijk naar de supermarkten. Je zegt toch ook niet dat Aldi en Lidl door hun leveranciers worden gesubsidieerd? Ze hebben gewoon grotere kortingen bedongen bij hun leveranciers in het belang van hun klanten,” verdedigt hij.
Volgens berekeningen van L’Echo kost een vliegtuig met 189 plaatsen 5.400 euro minder vanuit Charleroi dan vanuit Zaventem vanwege de kosten van de heffingen die daar worden toegepast.
bron: www.nieuwsblad.be
Transavia: Bordeaux terug in het netwerk, start verkoop zomer 2023
Transavia start volgende week met de ticketverkoop voor vluchten in het zomerseizoen van 2023. De ticketverkoop voor volgende zomer gaat woensdag 21 september van start.
Bordeaux wordt in de zomerdienstregeling, die eind maart ingaat, verbonden met Eindhoven Airport. Er wordt volgend jaar vier keer per week op de route gevlogen: op maandag, donderdag, vrijdag en zondag.
bron:www.luchtvaartnieuws.nl
16-09
Consumentenbond heropent meldpunt voor gemiste vluchten
De Consumentenbond roept reizigers weer op om zich te melden, als zij hun vlucht hebben gemist door de lange rijen op Schiphol. De compensatieregeling voor gemiste vluchten liep tot 12 augustus. De Consumentenbond wil dat Schiphol die regeling uitbreidt en gaat hierover met de luchthaven in gesprek.
andra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Toen wij met Schiphol afspraken maakten over de huidige compensatieregeling, beloofde de luchthaven dat extreme drukte niet meer voor zou komen. Wij kondigden toen aan een vinger aan de pols te houden. Nu staan er toch regelmatig weer lange wachtrijen op Schiphol. Wijkrijgen signalen van reizigers die hierdoor hun vlucht missen. Ook deze mensen hebben recht op compensatie.’
Consumenten die hun vlucht na 11 augustus hebben gemist, kunnen zich melden bij Consumentenbond Claimservice. Hiermee wil de Consumentenbond inzicht krijgen in de problemen. Molenaar: ‘We kunnen de meldingen dan gebruiken om Schiphol te overtuigen de huidige regeling uit te breiden.’
Schiphol kondigde maandag 12 september op hun site aan dat mensen die die dag hun vlucht misten door de lange wachtrijen bij de securitycheck, ook aanspraak konden maken op compensatie. De Consumentenbond wil dat dit geldt voor íedereen die na 11 augustus een vlucht miste door drukte op de luchthaven.
bron: www.consumentenbond.nl
15-09
Schiphol reduceert op korte termijn capaciteit met 18%
In een online meeting met stakeholders heeft Schiphol vanochtend gemeld dat op korte termijn de capaciteit wat betreft vertrekkende aantallen passagiers met 18% moet worden gereduceerd.
Door de directie van Schiphol is gemeld dat, ondanks alle genomen maatregelen, men er niet in is geslaagd de securitycapaciteit structureel te vergroten. Schiphol gaat wel een meer directe rol nemen in de vergroting van het aantal medewerkers, maar dit lost op korte termijn het probleem niet op. Daarom zal op korte termijn het aantal vertrekkende passagiers met 18% moeten worden gereduceerd. Reeds komend weekend zal er wat moeten gebeuren want voor zaterdag en zondag zijn de aantallen vertrekkende passagiers boven de capaciteit van wat kan worden verwerkt.
bron: www.travelpro.nl
Wizz Air schaft 75 extra Airbus A321neo's aan
Wizz Air heeft bij Airbus een bestelling geplaatst voor 75 A321neo’s. De Hongaarse prijsvechter had al een optie op de toestellen, die nu worden omgezet in een vaste bestelling. De nieuwe vliegtuigen zijn bedoeld om invulling te geven aan de groeiplannen van het bedrijf.
In november 2021 tekende Wizz Air een deal met Airbus voor 102 A321neo’s, waaronder 27 toestellen van de XLR-variant. Die worden tussen 2025 en 2027 geleverd. Onderdeel van de overeenkomst was een optie tot koop van nog eens 75 exemplaren. Die wordt nu verzilverd, zo meldt de onderneming. De aanvullende vliegtuigen komen in 2028 en 2029 bij de vloot.
“Wizz Air en de A321neo zijn een sterke combinatie, die dienen als fundament onder onze groeiplannen voor de toekomst”, aldus Wizz Air-topman József Váradi. Hij verwacht dat de vloot van de luchtvaartmaatschappij tegen 2030 uit circa 500 vliegtuigen bestaat.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
14-09
Ryanair en OMV ondertekenen 160.000 ton SAF-deal
Ryanair en OMV, het internationale geïntegreerde olie-, gas- en chemiebedrijf met hoofdkantoor in Wenen, hebben vandaag (14 september) een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) op Ryanair-luchthavens in heel Oostenrijk, Duitsland en Roemenië. Hoewel de beperkte productie van SAF een wereldwijd luchtvaartprobleem blijft, geeft dit MoU Ryanair unieke toegang om in de komende 8 jaar tot 160.000 ton (53 miljoen gallons) SAF van OMV te kopen, wat een besparing van meer dan 400.000 ton CO2-emissies oplevert.
Deze mijlpaalovereenkomst toont aan dat Ryanair zich blijft inzetten voor een SAF van 12,5% tegen 2030 en de ambitie van de luchtvaartmaatschappij om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken. Ryanair heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van zijn milieudoelstellingen door zijn investering van $ 22 miljard in zijn nieuwe Boeing 737 'Gamechanger' vloot, die 16% minder uitstoot en 40% minder geluid produceert.
Lees verder op Clubs
TUI Belgie snijdt in langeafstandsvluchten: deze bestemmingen verdwijnen
Luchtvaartmaatschappij TUI fly zal volgende zomer maar één langeafstandsvliegtuig stationeren op Brussels Airport in plaats van twee. Enkele verre bestemmingen verdwijnen uit het aanbod, op andere zal er minder vaak gevlogen worden. Dat heeft TUI-woordvoerder Piet Demeyere woensdag bevestigd.
De woordvoerder verwijst naar de hoge energieprijzen. Touroperator TUI werkt met brandstoftoeslagen en die liepen de voorbije maanden soms op tot 300 euro voor verre bestemmingen. Veel Belgische reizigers zijn niet bereid om dat te betalen. “Op bestemmingen als de Caraïben was het aanbod afgelopen zomer vaak al groter dan de vraag”, aldus Demeyere.
Het overbodige langeafstandsvliegtuig, een Boeing 787-Dreamliner, verhuist naar Nederland. Het zal er een verouderde Boeing 767 vervangen. Nederland heeft een stabielere vraag, met name voor de Nederlandse Antillen. “Het gaat erom dat we de toestellen inzetten waar ze het meest beantwoorden aan de vraag”, aldus nog de woordvoerder. “Wat er na volgende zomer zal gebeuren, zullen we later wel zien.”
Doordat er nog maar één Dreamliner zal vliegen vanop Brussels Airport, verdwijnen bestemmingen als Miami (in de Verenigde Staten) en Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) volgende zomer uit het aanbod. De andere bestemmingen blijven - Jamaica, Cuba, Mexico en Punta Cana in de Dominicaanse Republiek -, maar de frequentie wordt verlaagd.
Volgens Demeyere moet door de beslissing mogelijk een oplossing worden gezocht voor “maximaal tien personen”.
bron: www.nieuwsblad.be
13-09
Geboekt bij Blue Air? Hoe krijg je je geld terug!
De Roemeense luchtvaartmaatschappij Blue Air kondigde deze week aan alle geplande vluchten tot 10 oktober te annuleren. Ook is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe tickets te boeken. Zou u reizen met Blue Air? Wijzig dan uw vliegdata of vraag het geld voor uw ticket terug.
Eerder deze maand bevroor de Roemeense overheid de bankrekeningen van Blue Air, omdat Blue Air opgelegde boetes niet had betaald. Hoewel de bevriezing van de bankrekeningen werd teruggedraaid, kiest Blue Air er nu toch voor om vluchten te annuleren. De luchtvaartmaatschappij geeft aan nu geen geld te hebben voor brandstof en andere kosten. Blue Air wil na 10 oktober wel weer gaan vliegen, maar of dat lukt is nog onzeker
Waar heeft u recht op?
- Werd uw vlucht geannuleerd? Blue Air geeft op de website aan dat u uw reisdata kunt veranderen. Een tweede optie is om een online ‘wallet’ (portemonnee) aan te maken. Daarmee kunt op later moment een nieuwe vlucht boeken.
- Wilt u uw reisdata niet veranderen of een wallet aanmaken? Bij een geannuleerde vlucht heeft u ook het recht om terugbetaling aan te vragen. Blue Air moet dit geld dan binnen 7 dagen terugbetalen.
- Werd uw vlucht minder dan twee weken voor u zou vliegen geannuleerd? Dan heeft u misschien ook recht op een financiële compensatie. Gebruik onze vluchtcalculator om te controleren waar u recht op heeft in uw situatie.
- Hoe vraagt u een terugbetaling of vergoeding aan?
- Heeft u recht op geld terug of een schadevergoeding? Neem dan contact op met Blue Air. Doe dit per e-mail of per brief. Zo houdt u bewijs bij van uw contact met Blue Air.
Op onze website vindt u een voorbeeldbrieven om terugbetaling of schadevergoeding aan te vragen. Deze brieven zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels. U kunt de brieven aanpassen aan uw eigen situatie.
bron: www.eccnederland.nl
Ryanair: Nieuw Aqaba vanaf Charleroi. 2 routes vervallen vanaf Brussel internationaal Zaventem
Ryanair start komend winterseizoen een lijndienst van Charleroi naar Aqaba in Jordanië. Deze winterzonbestemming, aan de Rode Zee, wordt vanaf eind oktober één keer per week aangevlogen: op zondag. Het is de verste bestemming die Ryanair vanuit Charleroi aanbiedt.  Dit is ook een perfecte vlucht als je wereldwonder Petra wil bezoeken
Ondanks dat Ryanair zijn basis op Brussel internationaal sluit vervallen er maar twee routes, Amman en Pisa. Het is nog niet duidelijk of deze in de zomer weer terugkomen? Op alle andere routes wordt vanaf andere bases gevlogen.
10-09
HiSky van Brussel naar Boekarest. Extra vluchten Wizz Air
Volgens mij wordt hier gespeculeerd op de definitieve ondergang van Blue Air.
Het Moldavische HiSky start op 4 november met twee vluchten per week vanaf Brussel Internationaal Zaventem naar Boekarest Airport
Wizz Air plant extra vluchten in van zowel Eindhoven als Charleroi naar Boekarest
09-09
Ryanair: Hogere vliegtaks NL is een 'overval'
Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft geen goed woord over voor de hogere vliegbelasting die het Nederlandse kabinet wil invoeren. Het bedrijf spreekt van een 'overval' en noemt de duurzaamheidsbelasting 'onlogisch' en 'nep' omdat die niet zou bijdragen aan een beter milieu.
Eerder zei reisorganisatie TUI al te vrezen voor de gevolgen van een hogere vliegtaks. Vakanties zouden met de maatregel 'alleen voor de elite worden.
Lees ook | 'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'
De Telegraaf meldde eerder deze week op basis van ingewijden dat de vliegbelasting op bijna 30 euro per ticket uitkomt, 3,5 keer meer dan de toeslag die nu geldt. Transferpassagiers zouden worden uitgesloten van de maatregel en volgens Ryanair is dat een verkapte manier om de nationale luchtvaartmaatschappij KLM te beschermen.
' De meest vervuilende passagiers van KLM, namelijk degenen die aansluitende vluchten via Schiphol nemen, worden vrijgesteld', aldus topman Michael O'Leary, die stelt dat de meeste transferpassagiers op Schiphol reizen met KLM-vliegtuigen.
Hij noemt het 'onbegrijpelijk' dat Nederland de belasting wil opleggen aan mensen die van a naar b reizen, omdat transferpassagiers in vergelijking verantwoordelijk zijn voor 'meer dan het dubbele van de CO2-uitstoot. Het is duidelijk dat Nederland een 'milieu voor dummies-boek' zou moeten bestuderen', stelt het bedrijf in een verklaring.
Volgens Ryanair zal de belastingverhoging niets doen voor het milieu, maar zal deze 'het Nederlandse toerisme en regionale luchthavens, zoals Eindhoven en Maastricht, onherstelbaar beschadigen door ze nog duurder te maken dan concurrerende EU-luchthavens, wat duizenden banen zal kosten op Nederlandse luchthavens'.
Donderdag plaatste easyJet ook al vraagtekens bij de verwachte maatregel. De Britse prijsvechter pleit ervoor dat minstens de helft van de inkomsten uit de belasting gebruikt zal worden voor het ondersteunen van verduurzamingsinitiatieven in de luchtvaartsector.
bron: www.bnr.nl
Blue Air wil in oktober opnieuw starten
Blue Air wil een nieuwe start proberen. Vijf Boeing 737 zou genoeg moeten zijn voor het begin.
Op 7 september moest de Roemeense luchtvaartmaatschappij de vluchtactiviteiten stopzetten omdat de regering de rekeningen had bevroren. Zoals gemeld door de Roemeense media zijn de accounts inmiddels weer vrijgegeven, maar staat de doorstart pas op 10 oktober gepland.
bron:  www.airliners.de
07-09
Vliegtaks van € 7,95 naar € 28,58 per persoon
De vliegtaks, die van toepassing is voor reizigers die vertrekken vanaf Nederlandse luchthavens, wordt per 1 januari verhoogd van € 7,95 naar € 28,58 per persoon. Het was al bekend dat de vliegtaks hoger zou worden, maar nog niet met welk bedrag.
Het bedrag € 28,58 komt uit de koker van ingewijden die dit aan De Telegraaf lieten weten, waarop ook Haagse ingewijden het bedrag bevestigen tegenover de NOS. De regeringspartijen maakten eerder al afspraken over het verhogen van de vliegtaks in hun coalitieakkoord.
In het voorjaar liet Frank Oostdam (directeur ANVR) nog tijdens het Radio 1-programma ‘Met het oog op morgen’ weten: “Wij vinden dat prima, verdubbel het wat ons betreft, maar stop het dan wel in verduurzaming en het stimuleren van verduurzaming van de luchtvaart.”
In het coalitieakkoord staat onder andere te lezen dat ook de luchtvaart een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van de CO2-emissies. ‘We zetten de voorstellen voor verduurzaming uit de Luchtvaartnota 2020-2050 ‘Verantwoord vliegen naar 2050’ (2020) door, waaronder emissie plafonds per luchthaven. We verhogen de vliegticketbelasting waarbij de opbrengst deels gebruikt wordt voor de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van leefomgevingseffecten, ‘We ontmoedigen het vliegen over korte afstanden, hetgeen leidt tot een daling van de CO2-emissies naast de emissiereducties die voortkomen uit het ‘Fit For 55’-beleidspakken’ en ‘Europese afspraken over het rechtvaardig belasten van de luchtvaart worden actief ondersteund. Het gelijke speelveld binnen de EU en van de EU ten opzichte van derde landen staat hierbij centraal. We willen dat in Europa vervoer per trein zo snel mogelijk, zowel qua tijd als qua kosten, een goed alternatief wordt voor vliegen’.
bron:www.travelpro.nl
Ryanair sluit basis op Brussels Airport in komend wintersizoen
De Ierse luchtvaartmaatschappij schrapt Brussels Airport als een van haar uitvalsbasissen voor het winterseizoen: de twee gestationeerde toestellen krijgen een nieuwe thuishaven. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.
Volgens de vakbonden gaat het voorlopig om een tijdelijke sluiting en is er wel een kans dat Zaventem vanaf maart weer in ere hersteld wordt. Ryanair zegt Brussels Airport ook niet helemaal vaarwel. De vluchten met toestellen die elders in Europa gestationeerd zijn, blijven tijdens het winterseizoen (eind oktober tot eind maart) op Zaventem vliegen.
Topman Michael O’Leary liet eerder al uitschijnen dat een afbouw van de activiteiten vanuit Brussels Airport in de maak was. Hij hekelde daarbij de luchthaventarieven en de vliegtaksen.
Voor de luchthaven van Charleroi, de tweede basis van Ryanair in België, zou er niets veranderen.
bron: https://businessam.be
06-09
Extra nieuwsbrief: Roemeens Blue Air schort activiteiten op
De Roemeense luchtvaartmaatschappij Blue Air heeft aangekondigd dat het haar activiteiten opschort tot 12 september 2022, nadat een besluit van de minister van Milieu van het land om alle bankrekeningen te blokkeren, het bedrijf verhindert zijn kosten te dekken.
Als gevolg van een onvoorziene situatie die bestaat uit de inbeslagname van alle rekeningen van de onderneming Blue Air Aviation SA door het ministerie van Milieu, is Blue Air niet in staat om de huidige kosten te betalen die nodig zijn voor de uitvoering van dagelijkse vluchten. is gedwongen om alle geplande vluchten vanaf Roemeense luchthavens stop te zetten tot maandag 12 september 2022, meldt het bedrijf.
Alle vluchten van 6 september die gepland zijn om van buiten Roemenië naar een luchthaven in Roemenië te vliegen, zullen hun geplande route voltooien, voegde Blue Air eraan toe.
Deze opschorting vindt plaats in het midden van onderhandelingen tussen investeerders en het management van Blue Air, omdat het bedrijf wanhopig probeert meer financiering beschikbaar te krijgen na jaren van verliezen, geaccentueerd door de COVID-crisis.
Het conflict tussen Blue Air en de Roemeense staat begon maanden geleden, toen de autoriteit voor consumentenbescherming het bedrijf ter verantwoording riep voor opeenvolgende annuleringen van vluchten, waardoor honderden passagiers strandden.
Bron: www.aviacionline.com
PS van de redactie: Ik neem aan dat dit een voorbode voor een faillissement is. Als Blue Air echt failliet is, dan kan je gebruik maken van de aankoop-garantieregeling van je creditcard.
PS2:Dit is een machine vertaling dus het Nederlands kan wat krom zijn.
Een nieuwe terminal? Gooi liever Lelystad Airport open’
De uitgelekte plannen van Schiphol om een nieuwe terminal, Terminal Zuid, te gaan bouwen, roepen verdeelde reacties op. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen de luchthaven om scherp op de kosten te letten. Bij de bouw van de A-pier zijn ernstige fouten gemaakt. Actiegroepen en milieupartijen reageren vol ongeloof op de bouw van een nieuwe aankomst- en vertrekhal.
Schiphol bereidt de aanbesteding voor van een nieuwe terminal die de capaciteit van de luchthaven fors uitbreidt, zo bleek maandag. Terminal Zuid zal meer dan €1 mrd kosten. De bouw moet gereed zijn in 2032. Het bouwplan lijkt op gespannen voet te staan met het kabinetsbesluit om Schiphol de komende jaren te laten krimpen.
‘Is het besluit van Schiphol om te gaan bouwen niet ingehaald door de werkelijkheid?’, vraagt ceo Steven van der Heijden van reisorganisatie Corendon zich af. Hij doelt op het kabinetsvoornemen om de luchthaven te laten krimpen van 500.000 vliegbewegingen per jaar naar 440.000. Is er dan wel een nieuwe terminal nodig?
Tegelijk stelt de topman dat de passagiersaantallen de komende jaren toch kunnen stijgen, ondanks dat er minder wordt gevlogen op Schiphol. Dat is het gevolg van de vlootvernieuwing die de sector in gang heeft gezet. In nieuwe toestellen is ruimte voor 15 tot 20% meer passagiers, terwijl de milieulast afneemt.
Corendon ziet toch liever dat Lelystad Airport eindelijk opengaat. Van der Heijden: ‘Gooi Lelystad Airport open. Dan is een aparte terminal op Schiphol helemaal niet nodig. Wij hebben door de capaciteitsproblemen op Schiphol een deel van onze vluchten verplaatst naar regionale luchthavens en dat is goed bevallen.'
Lees verder op Clubs
05-09
Gratis reisje? Ryanair zoekt nieuwe klantenpanelleden
Je kan je aanmelden als lid van het klantenpanel van Ryanair om de passagierservaring van de budgetmaatschappij te helpen verbeteren.
Acht klanten die als ze voor voor het panel zijn geselecteerd, krijgen exclusief inzicht in de activiteiten van  de luchtvaartmaatschappij, ontmoeten het senior management en spelen een "instrumentele rol" bij het vormgeven van Ryanair's klantverbeteringsprogramma voor 2023.
De luchtvaartmaatschappij wil haar klantenpanel uitbreiden om meer feedback, aanbevelingen en inzichten te verzamelen. Aanvragen moeten vóór 12 september middernacht worden ingediend via de website van de luchtvaartmaatschappij.
Marketing en Digital Director Dara Brady zegt: “We zijn verheugd om dit najaar acht nieuwe leden te verwelkomen in ons klantenpanel, wat de toewijding van Ryanair versterkt om toonaangevende lage tarieven, keuze, betrouwbaarheid en klantenservice te bieden.
“Ons klantenpanel heeft ons het afgelopen jaar geholpen bij het verbeteren van onze klantervaring en we kijken ernaar uit om met onze nieuwe panelleden samen te werken om ons klantverbeteringsprogramma voor 2023 vorm te geven, aangezien Ryanair in heel Europa blijft groeien en 225 miljoen passagiers per jaar vervoert. jaar in 2026.”
bron: https://travelweekly.co.uk
easyJet al gestopt met routes van Amsterdam naar Wenen en Boedapest
De routes naar Wenen en Boedapest zijn helemaal uit het schema gehaald en ook in de nabije toekomst niet meer te boeken. Het aantal vluchten naar Liverpool is sterk verminderd.
Bron: www.aeroroutes.com
04-09
Lufthansa moet feedervluchten blijven aanbieden aan Condor
Lufthansa annuleerde twee jaar geleden een overeenkomst over feedervluchten voor Condor. Het Bundeskartellamt heeft nu besloten: de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland moet blijven samenwerken met de vakantieluchtvaartmaatschappij.
In het geschil over belangrijke feedervluchten van Lufthansa heeft het Federale Kartelbureau de kant van de vakantieluchtvaartmaatschappij Condor gekozen. De mededingingsautoriteiten hebben Lufthansa tot nader order verboden de langdurige samenwerkingsovereenkomst met Condor te beëindigen, zoals de autoriteit van Bonn heeft aangekondigd.
"Op basis hiervan kunnen Condor-passagiers uit heel Europa feedervluchten blijven gebruiken die worden uitgevoerd door Lufthansa en haar luchtvaartmaatschappijen met een doorreisticket voor de langeafstandsvlucht van Condor", zegt Andreas Mundt, hoofd van het kartelbureau. De autoriteit bevestigde dus een eerste beoordeling van februari. De beslissing is nog niet definitief en er kan beroep worden aangetekend bij de Hogere Regionale Rechtbank van Düsseldorf. Lufthansa kondigde meteen aan dat te gaan doen.
Condor kan voorlopig rustig ademhalen. "Voor onze klanten en partners betekent dit onbeperkte planningszekerheid op lange termijn met toegang tot handige transferverbindingen", zegt Condor-baas Ralf Teckentrup. Uit de beslissing van het Bundeskartellamt blijkt dat Condor een legitieme claim heeft op feedervluchten via de kraanluchtvaartmaatschappij "omdat de Lufthansa Group anders misbruik zou maken van haar marktmacht".
Deze feeder vluchten naar Frankfurt zijn ook te boeken vanaf Amsterdam en Brussel
bron: www.msm.com
03-09
Piloten bij Eurowings stemmen voor staking
Piloten bij Lufthansa's dochteronderneming Eurowings hebben woensdag vóór stakingsacties gestemd, maar willen eerst de loononderhandelingen met hun werkgever voortzetten, zei pilotenvakbond VC.
Ongeveer 97,7% van de piloten stemde voor de actie, aldus VC. De onderhandelingen worden volgende week hervat.
Piloten zeggen dat de personeelsbezetting niet hoog genoeg is om aan de toegenomen vraag naar reizen te voldoen. Eurowings heeft het vertrouwen uitgesproken dat een onderhandelde oplossing kan worden gevonden. Er zijn al gesprekken gevoerd.
bron: www.reuters.com
TUI hervat Eindhoven met Kaapverdië
TUI Fly vliegt vanaf 2 november twee keer per week tussen Eindhoven en Sal op Kaapverdië. De vluchten worden uitgevoerd op woensdag en zondag. TUI stopte eind maart 2020 met vliegen tussen Eindhoven en Kaapverdië vanwege de coronapandemie
bron: www.eindhovenairport.nl
Topman Ryanair dreigt met vertrek uit Zaventem
Ryanair-topman Michael O’Leary dreigt ermee om Brussels Airport te verlaten en de activiteiten op de luchthaven van Charleroi af te bouwen.
O’Leary had de pers uitgenodigd op het hoofdkantoor van de lagekostenmaatschappij in de Ierse hoofdstad Dublin. De op één na grootste luchtvaartmaatschappij voor passagiers vervoerde in augustus bijna 17 miljoen mensen en verkocht ongeveer 12 tickets per seconde. “Periodes van economische moeilijkheden zijn interessant voor Ryanair, omdat meer reizigers dan kiezen voor goedkope tarieven”, klinkt het.
Maar in België zou Ryanair volgens de topman van plan zijn om minder actief te worden. “De komende 12 maanden zie ik in België geen groei”, zegt O’Leary in La Dernière Heure. Binnen twee weken is hij van plan om de sluiting van een aantal Europese basissen aan te kondigen. “We onderzoeken de rol van de luchthaven van Zaventem, ik sluit niet uit dat we deze winter een punt zetten achter onze activiteiten op Brussels Airport”
Hij overweegt ook om vliegtuigen terug te trekken uit Charleroi, waar Ryanair nog veel actiever is dan in Zaventem. “Onze vliegtuigen gaan naar plaatsen waar groei is en waar ons goedkope model wordt gefaciliteerd. Als we een betere deal sluiten met een andere luchthaven, zullen we verhuizen.”
Lees verder op Clubs
bron: www.hln.be
01-09
Munster Airport: De landingsbaan wordt volledig gerenoveerd - 2 weken sluiting in November
Veiligheid heeft de hoogste prioriteit op Münster/Osnabrück Airport. Daarbij hoort ook het bieden van een perfecte infrastructuur aan de luchtvaartmaatschappijen die bij de FMO opereren. De renovatie van de landingsbaan staat dus voor de deur.
Veiligheid heeft de hoogste prioriteit op Münster/Osnabrück Airport. Daarbij hoort ook het bieden van een perfecte infrastructuur aan de luchtvaartmaatschappijen die bij de FMO opereren. De renovatie van de landingsbaan staat dus voor de deur. Hiervoor wordt de bitumineuze toplaag verwijderd op een diepte van 5 cm over een breedte van 30 meter en een lengte van 2.170 meter. Omdat ook het lege leidingsysteem voor de verlichting onder de baan wordt vernieuwd, wordt de asfaltverharding op deze punten uitgefreesd tot een diepte van 45 cm. De nieuwe toplaag wordt vervolgens opnieuw aangebracht over een oppervlakte van 70.000 m².
Verder is het wachten op de volledige vernieuwing van de volledige baan- en naderingsverlichting vanuit het westen. Hiervoor worden ongeveer 760 verlichtingslampen vervangen door de modernste en bijzonder energiezuinige LED-technologie. Met de nieuwe technologie gaat de FMO jaarlijks zo'n 230.000 kWh aan elektriciteit besparen. In het kader van deze maatregel wordt ongeveer 120 km kabel aangelegd.
Een dergelijk omvangrijk moderniseringsproject kan tijdens lopende vliegoperaties niet worden uitgevoerd. Daarom sluit de FMO van maandag 14 november 2022 van 07.00 uur tot woensdag 30 november 2022 om 20.00 uur. Gedurende deze tijd zijn er geen vliegbewegingen mogelijk bij de FMO. De luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn al geïnformeerd over de sluiting en hebben hun vluchtschema's hierop aangepast.
bron: www.fmo.de
Dit is een machine vertaling. Dus het Nederlands kan een beetje krom zijn. FMO is de luchthavencode van Munster Airport.
31-08
Verzamelbak Routenieuws
Ryanair
Ryanair gaat met ingang van de winterdienstregeling drie keer per week vliegen vanaf Keulen naar Venetië Marco Polo.
Ryanair stopt met ingang van de winterdienstregeling met haar route vanaf Keulen naar Boedapest.  Deze route wordt gestopt i.v.m. Een conflict met Hongaarse autoriteiten over luchtvaartbelastingen.
Wizz Air
Wizz Air stopt op 9 oktober met haar route tussen Charleroi en Sarajevo.
Condor
Condor is gestopt met haar route tussen Düsseldorf en Agadir.
Long Haul
Norse Atlantic Airways
Norse Atlantic Airways  start in december met vluchten tussen Berlijn en Fort Lauderdale in Florida. Naast Fort Lauderdale vliegt Norse nu al naar New York en Los Angèles. Deze vluchten zijn vanaf Amsterdam te boeken op worldwide.easyjet.com.
Play
Play gaat vanaf april 2023 vliegen van Reykjavik naar Washington Dulles. Play vliegt al vanaf Reykjavik naar Baltimore Airport. Deze route is vanaf Brussel te boeken met een overstap te Reykjavik.
Niet vanuit onze regio
Wizz Air
Wizz Air start 20 routes op vanuit Saoedi Arabië. Wil je dit bijzondere land bezoeken? De grenzen gaan open. Een aantal vertrek-luchthavens zijn vanuit ons land goed low cost bereikbaar.
Naar Riyad: Vienna, Boedapest, Milan Malpensa: Rome Fiumicino
Naar Djedda: Vienna, Boedapest, Milan Malpensa, Rome Fiumicino
Naar Damman: Boedapest
Helaas is het geen bestemming voor mij. Als homo durf ik niet te reizen naar een land waar actief de doodstraf staat op homoseksualiteit.
30-08
België: 48 piloten slepen Ryanair voor rechter
De Belgische Ryanair-piloten willen via de arbeidsrechtbank bekomen dat Ryanair hun loon weer op het niveau van voor corona brengt.
Nadat ze dit jaar al twee keer het werk hebben neergelegd, in juni en juli, stappen 48 in België gevestigde Ryanair-piloten naar de arbeidsrechtbanken in Brussel en Charleroi om een eerdere loonsverlaging ongedaan te maken én een oude indexering van de lonen af te dwingen.
Bij het uitbreken van de coronapandemie, in 2020, waren de piloten akkoord gegaan om 20 procent van hun loon in te leveren, op voorwaarde dat het na de crisis weer op het oude niveau zou worden gebracht. Maar dat is vandaag nog altijd niet gebeurd, zeggen de piloten, ondanks het feit dat de Ierse lagekostenmaatschappij weer meer vluchten dan voor corona uitvoert (15 procent meer, volgens de laatste cijfers van Eurocontrol) én het salaris van topman Michael O’Leary wel weer op het niveau van voor corona is.
Volgens ACV Puls, die de piloten bijstaat, heeft Ryanair de loonsverlaging verkregen door te dreigen met collectief ontslag – ‘chantage’, aldus de christelijke vakbond – en vroeg de luchtvaartmaatschappij hen op die manier te helpen om het bedrijf te redden tijdens de grootste crisis in de luchtvaart sinds de Tweede Wereldoorlog. ‘Maar in werkelijkheid werden de loonsverlagingen niet gebruikt om de werkgelegenheid in stand te houden’, zegt vakbondsafgevaardigde Hans Elsen.
Lees verder op: www.standaard.be/cnt/dmf20220830_94750836
Dure snacks bij Low Cost Carriers
Wie niet veel wil betalen voor een vliegticket zal diep in de buidel moeten tasten voor hapjes en drankjes aan boord. De passagiersrechtenorganisatie Airhelp (www.airhelp.de) heeft ooit de snack- en drankprijzen van tien Europese low-cost airlines onder de loep genomen.
Niet elke luchtvaartmaatschappij staat het gebruik van alcoholische dranken toe. Passagiers van Vueling en Pegasus hoeven het alleen maar zonder mousserende wijn te stellen, terwijl de Duits-Turkse luchtvaartmaatschappij SunExpress helemaal geen alcohol aanbiedt. Over het algemeen moet u twee keer nadenken over het betalen van gemiddeld € 5,15 voor een klein blikje bier (€ 15,61/liter), € 6,15 voor een glas wijn (€ 31,13/liter) of zelfs 7, zou graag € 50 willen uitgeven (€ 37,50/liter) op mousserende wijn. Vooral Norwegian Air heeft veel te bieden op het gebied van alcohol: de Scandinavische luchtvaartmaatschappij verkoopt wijn en mousserende wijn voor € 7,50 voor 187 ml (€ 42,25/liter) en € 9,50 voor 200 ml (€ 47,50/liter). duurste.
De winnaar van de ranglijst met de relatief goedkoopste drankjes is het Duitse TUIfly, waar je nog steeds een knappe € 5,50 betaalt voor dezelfde hoeveelheid wijn en € 6 voor mousserende wijn. Met € 4 per blik (12,12 €/liter) is TUIfly-bier ook goedkoper dan de concurrentie. Reizigers met de Turkse luchtvaartmaatschappij Pegasus moeten het meeste geld uitgeven met € 5 voor 0,25 liter (€ 20/liter) en met Easyjet met € 6,50 voor 0,33 liter (€ 19,70/liter).
Lees verder op: https://goedkoop-vliegen-low-cost-carriers.clubs.nl/blog/detail/184407_dure-snacks-bij-low-cost-carriers
bron: www.dmm.travel/nc/news/teure-snacks-bei-billig-airlines
Dit is een machine vertaling, dus het taalgebruik kan soms wat krom zijn
29-08
Wizzair weer terug naar Chisinau (Modavië)
Wizz Air heropent de luchtverbindingen tussen de Moldavische hoofdstad Chisinau en de luchthavens van Eindhoven en Brussels South Charleroi Airport en Eindhoven, respectievelijk op 7 en 6 september.
ussen Eindhoven en de Moldavische hoofdstad zullen er twee vluchtrotaties per week zijn, op woensdag en zondag. Vanaf 30 oktober 2022 verzorgt WIZZ deze verbinding op donderdag en zondag.
Charleroi-Chisinau zal drie keer per week worden bediend, op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanaf 30 oktober 2022 wordt op maandag, woensdag en vrijdag gevlogen
bron:www.businesstraveller.nl
Verbod op nachtvluchten Schiphol voorlopig van de baan
Er komt voorlopig geen verbod op nachtvluchten op Schiphol. De Raad van State, die een initiatiefwet van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft getoetst, vindt dat er nog niet voldoende onderzoek is gedaan naar alternatieven die nachtelijke vliegtuigoverlast kunnen beperken.
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks stapte in maart naar de Raad van State met initiatiefwetsvoorstel om alle vluchten op Schiphol tussen 23.00 en 6.00 uur te verbieden. Veel omwonenden zouden volgens Kröger wakker liggen door het nachtelijk vliegverkeer. Bovendien biedt een nachtvluchtverbod kansen voor de woningbouw.
"Zonder nachtvluchten kunnen er 22.000 huizen gebouwd worden", zei Kröger in maart tegen NH Nieuws. "Wat GroenLinks betreft gaan woningen boven vliegtuigen." De bouw van nieuwe woningen in de omgeving van Schiphol is onderhevig aan strenge geluidsregels. De overheid wil koste wat kost voorkomen dat er inwoners bij komen die in toekomst klagen over Schiphol.
Volgens de Raad van State heeft GroenLinks onvoldoende onderzocht hoe de vliegtuigoverlast zonder nachtverbod kan worden verminderd. "Zonder het doorlopen van de stappen uit de internationale afspraken staat Europese regelgeving een verbod op nachtvluchten op Schiphol niet toe", aldus de Raad van State, die Kröger adviseert haar voorstel beter te motiveren.
De Raad van State zette eerder dit jaar ook al een streep door een plan om duizenden nieuwe studentenwoningen te bouwen in Amstelveen. De nieuwbouw zou te dicht bij Schiphol komen te staan en te veel geluidsoverlast bij de studenten veroorzaken. Die uitspraak was tegen het zere been van woningzoekende studenten, die vliegtuiglawaai voor lief zouden nemen.
Minister de Jonge van Volkshuisvesting beloofde vlak voor de zomer opnieuw naar die uitspraak van de Raad van State te kijken. Tweede Kamerlid Kröger heeft nog niet gereageerd op het advies van de raad om nachtvluchten voorlopig niet te verbieden.
bron: www.nhnieuws.nl
26-08
Wizz Air wil eigen veiligheid verbeteren
Wizz Air komt met een nieuwe interne commissie die moet helpen bij de verbetering van het eigen veiligheidsbeleid en de naleving daarvan.
De voorzitter van de nieuwe veiligheidscommissie wordt Charlotte Pedersen, zo liet de low-costmaatschappij weten. Pedersen zit al twee jaar als niet-uitvoerend bestuurder in de directie van de onderneming. Ze vloog vroeger bij de Deense luchtmacht, waarna ze enige tijd operationeel inspecteur was bij de Luxemburgse luchtvaartautoriteit. In de jaren daarna bekleedde ze enkele topfuncties bij de helikoptertak van Luxaviation. Nu moet Pedersen ervoor gaan zorgen dat het bestuur van Wizz Air beter toezicht kan uitoefenen op de veiligheidssituatie en naleving van regels binnen het bedrijf.
Lees verder op UpintheSky
23-08
Eurowings introduceert curryworst aan boord
Passagiers op een Eurowings-vlucht die langer dan een uur duurt, kunnen nu Currywurst bestellen voor 7,50 euro, zo maakt de Lufthansa-dochter bekend. Ook kunnen er frietjes worden besteld, die de luchtvaartmaatschappij in mei al heeft geïntroduceerd. Volgens Eurowings zijn alle ingrediënten van de Currywurst afkomstig van regionale Duitse leveranciers.
bron: www.airliners.de
22-08
Vliegtuig Wizz Air botst tegen vogel op Eindhoven Airport
Een vliegtuig van Wizzair heeft zondagavond op Eindhoven Airport de startprocedure onderbroken nadat het tijdens het opstijgen tegen een vogel was gebotst. Het vliegtuig moest daarop vol in de remmen. Alle passagiers zijn inmiddels veilig uit het vliegtuig. Het vliegverkeer op de luchthaven is inmiddels weer vrijgegeven.
Op de luchthaven waren verschillende ambulances en brandweerwagens aanwezig om hulp te verlenen. Zij hoefden niet in actie te komen.
Het vliegtuig van Wizzair was op weg naar Boedapest. Tijdens het remmen heeft het vliegtuig twee klapbanden gekregen. Het toestel wordt weggesleept. Een vliegtuig van Transavia dat vanuit Valencia kwam heeft een doorstart gemaakt en is geland op Rotterdam Airport.
In de omgeving van de luchthaven in Eindhoven cirkelden lange tijd enkele vliegtuigen om te kunnen landen. Volgens een woordvoerder kan er op Eindhoven Airport weer volgens het schema worden gevlogen.
bron: www.omroepbrabant.nl
Lees ook:
Erik keek uit naar Boedapest: 'Het vliegtuig moest ineens vol in de ankers'
19-08
Twitter Gerucht: easyJet van Amsterdam naar La Coruna
easyJet opent een nieuwe route vanaf Amsterdam in het Zomerseizoen van 2023 richting A Coruña in de Spaanse streek Galicië. Deze bestemming is in zijn geheel nieuw voor easyJet en wordt tevens verbonden met Geneve en Milaan. Vluchten zijn momenteel nog niet boekbaar.
Deze routes worden mogelijk gemaakt door een subsidie van de lokale overheid om het toerisme te stimuleren.
Dat wordt dan de tweede nieuwe bestemmming in Noord Spanje in korte tijd. Vueling start in oktober met Asturias (Oviedo).
Vueling heeft in het verleden korte tijd op La Coruna gevlogen.
bronnen twitter @tomroek_ @SeanM1997
Lees meer in het Spaans op www.elespanol.com
17-08
Wizz Air opent basis op Roemeens Suceava
Wizz Air opent een basis op (het toeristisch aantrekkelijke) Suceava en gaat o.a vliegen op Eindhoven en Charleroi.
Wizz Air stationeert 2 vliegtuigen op Suceava vanaf 15 december. Naar Eindhoven kan twee keer per week worden gevlogen. Naar Charleroi staan drie vluchten in de planning
bron: www.monitorulsv.ro
Wizz Air doneert opnieuw tickets aan Oekraïners
Wizz Air heeft aangekondigd dat het opnieuw 100.000 gratis tickets beschikbaar zal stellen voor Oekraïense burgers op zo’n 800 Europese routes waarop Wizz Air Hungary en Wizz Air UK actief zijn.
De gratis tickets zijn beschikbaar voor reizen tussen 15 september en 8 december 2022. Op die manier wil WIZZ Oekraïense vluchtelingen helpen hun gewenste bestemmingen te bereiken.
Oekraïense burgers kunnen in het kader van dit gratis ticketprogramma een vlucht boeken via https://wizzair.com/#/rescue. Ze dienen bij het maken van de reservering hun paspoortnummer mee te delen. Bij het inchecken zal hen gevraagd worden om hun paspoort en de vereiste visum- en reisdocumenten te tonen.
bron: www.pilootenvliegtuig.nl
Einde aan mist-ellende in 2025 op Eindhoven Airport
Eindhoven Airport krijgt in 2025 nieuwe apparatuur in en rond de start- en landingsbaan waardoor er ook in dichte mist gevlogen kan worden. Nu moet Eindhoven Airport vluchten annuleren of omleiden als het mistig is.
Eindhoven Airport heeft dit afgesproken met Defensie, dat eigenaar is van de landingsbaan. Om de start- en landingsbaan niet twee keer open te breken, wordt het Instrument Landing System (ILS) in 2025 aangelegd als er toch al groot onderhoud gepland staat.
Het ILS is een radionavigatiesysteem dat piloten gebruiken om te landen. Met behulp van dit systeem kan een precisienadering van de landingsbaan worden uitgevoerd.
Het ILS kent drie categorieën, waarbij categorie IIIB de meest uitgebreide is. Eindhoven Airport krijgt categorie III. Op luchthavens met deze categorie ILS kan worden geland zonder dat er zicht is op de baan.
Op Eindhoven Airport hebben piloten nu nog minimaal 550 meter zicht op de landingsbaan nodig om te mogen landen.
bron: www.omroepbrabant.nl
Mogelijke staking bij Eurowings om werkdruk
De piloten van Eurowings gaan stemmen over stakingsacties nadat er geen akkoord is bereikt over banen bij de luchtvaartmaatschappij.
De pilotenvakbond Vereinigung Cockpit geeft aan dat er een stemming plaatsvindt na verschillende gespreksrondes met het management van Lufthansa, waaronder Eurowings valt. De partijen slaagden er niet in een oplossing te vinden voor het personeelstekort. Aangezien de vraag naar reizen terugkeert, is de werkdruk veel te hoog en moet er iets aan gedaan worden, aldus de vakbond. De stemming loopt tot 31 augustus.
Lees verder op: www.upinthesky.nl/2022/08/17/mogelijke-staking-bij-eurowings-om-werkdruk
13-08
Vueling: Cabinepersoneel krijgt 6,5% loonsverhoging
Het cabinepersoneel van Vueling heeft de stakingsoproep ingetrokken na overeenstemming te hebben bereikt over een salarisverhoging, zo meldt vakbond CCOO.
Vueling en CCOO zijn, met tussenkomst van de Interconfederale Bemiddelings- en Arbitragedienst (SIMA), een loonsverhoging van 6,5% overeengekomen, overeenkomend met de CPI 2021, waarmee de vakbond de acties gepland voor 15 augustus annuleerd.
CCOO heeft gemeld dat de salarisverhoging al wordt toegepast in de salaristabellen van 2021 en voor de achterstallige betalingen voor het jaar 2022.
Volgens de vakbond maakt deze overeenkomst duidelijk dat dreigen met staken een van de "krachtigste instrumenten" van de arbeiders is, aangezien zij van mening is dat het resultaat van de onderhandelingen "intrinsiek verbonden" is met het succes van de demonstrsatie op 2 augustus.
bron: www.hosteltur.com
12-08
Ryanair stopt met het aanbieden van spotgoedkope vliegtickets
Ryanair-topman Michael O’Leary heeft toegegeven dat de goedkope vliegtickets waar de Ierse budget luchtvaartmaatschappij bekend mee is geworden niet meer van deze tijd zijn. Dat wil zeggen dat de vluchten tegen bodemprijzen zoals 1,99 of 9,99 euro voorlopig niet (of nooit) meer te vinden zullen zijn bij Ryanair. De reden daarvoor zijn de torenhoge brandstofprijzen en de inflatie waardoor alles duurder is geworden.
Vliegen vanaf 1,99 of 9,99 euro was ‘vroeger’ heel normaal bij Ryanair wanneer ze een actie hadden. Weliswaar waren er weinig van dit soort goedkope vliegtickets verkrijgbaar en was je bijna altijd duurder uit, vliegen was nog altijd goedkoper bij Ryanair vergeleken met andere luchtvaartmaatschappijen.
Ryanair heeft vaak nog steeds goedkope tickets maar daar komen de extra kosten bovenop zoals stoelreservering, prioriteit instappen en handbagage, koffers etc. Daardoor zijn de prijzen allang niet meer zoals ‘vroeger’ en iedereen heeft, ondanks de klachten, daarmee leren leven.
Maar volgens Ryanair-topman O’Leary zullen de goedkope tickets nooit meer terugkeren, of in ieder geval voor een hele lange tijd niet meer. De gemiddelde vliegtickets zullen de komende vijf jaar (tot 2027) stijgen van 40 naar 50 euro. De prijsverhoging is noodzakelijk vanwege onder andere de hoge brandstofprijzen.
Het is niet de eerste keer dat Michael O’Leary aangeeft dat de tickets bij Ryanair omhoog zullen gaan, dat deed hij een maand geleden ook al. De Ryanair-topman is echter overtuigd dat ook de reguliere luchtvaartmaatschappijen hun ticketprijzen moeten verhogen waardoor prijsvechters zoals Ryanair en EasyJet nog steeds goedkoper zullen zijn. Daarom verwacht O’Leary niet dat mensen minder gaan vliegen, ze zullen alleen maar meer gebruik gaan maken van budget luchtvaartmaatschappijen.
bron: www.spanjevandaag.com
Schiphol komt met regeling voor consumenten die door lange wachtrijen vlucht hebben gemist
Na de uitzending van MAX vakantieman van 25 juli 2022, waarin MAX Ombudsman aankondigde samen met Els Doornhein van De Vos & Partners Advocaten een proefproces te starten tegen Schiphol, heeft Schiphol besloten om mensen die hun vlucht gemist hebben als gevolg van lange wachtrijen bij security tegemoet te komen.
VIDEO extra uitzending MAX Vakantieman 11 augustus
Honderden mensen hebben hun vlucht gemist door de aanhoudende problemen op Schiphol. Ze meldden zich 4 uur van tevoren op de luchthaven, zoals Schiphol hen had geadviseerd. Toch hielp dat mensen niet om op tijd aan boord te gaan.
Na de uitzending van MAX vakantieman reageerden niet alleen veel consumenten, maar ook rechtsbijstandsverzekeraars en de Consumentenbond meldden zich voor een samenwerking. Schiphol nam contact op met MAX Ombudsman, waarna er gesprekken werden gevoerd over de randvoorwaarden.
Met vereende krachten is er een regeling tot stand gekomen waaronder consumenten de kosten, die zij gemaakt hebben vanwege het missen van hun vlucht bij Schiphol, kunnen claimen. Mensen die hun vakantie in duigen zagen vallen, kunnen de kosten van de vlucht, gemiste onderdelen van hun reis of hotelovernachtingen vergoed krijgen. Ook als een pakketreis door het missen van de vlucht helemaal niet is doorgegaan, dan worden die kosten vergoed. Bijkomende kosten, zoals gemiste excursies, komen ook voor betaling in aanmerking. MAX Ombudsman heeft de regeling gezien en kan zich vinden in de inhoud.
Directeur Dick Benschop van Schiphol zegt: “Het is natuurlijk heel vervelend dat mensen die zich, na 2 jaar Covid, weer hadden verheugd op hun vakantie door de problemen bij security hun vlucht hebben gemist. Daarmee hebben ze hun vakantie of een deel van hun vakantie moeten missen. Ik vind dat we in deze bijzondere omstandigheid deze mensen niet tussen wal en schip moeten laten vallen. De uitzending van MAX en de vragen vanuit de Consumentenbond onderstreepten dit gevoel. Schiphol besloot om ze te benaderen om te bespreken hoe deze mensen tegemoet konden worden gekomen. Dat alles leidde tot de regeling die we nu presenteren.”
Jeanine Janssen van MAX Ombudsman: “Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument. We zijn er trots op dat we met onze actie hebben kunnen bijdragen aan deze oplossing’. Het proefproces is nu van de baan, want mensen worden schadeloos gesteld.”
Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “MAX komt op voor de belangen van consumenten en zijn leden in het bijzonder. Dat is waar wij als omroep voor staan. Ook naar aanleiding van de problemen op Schiphol zijn we in actie gekomen en is, in goed overleg met alle betrokkenen, deze regeling tot stand gekomen. Ik ben trots op het resultaat.”
Mensen die hun claim bij Schiphol willen neerleggen, kunnen die voorleggen via het formulier. Dat kan tot 30 september 2022. Het streven is om mensen binnen 6 weken na aanmelding uitsluitsel te geven, zodat daarna binnen 2 weken het geld kan worden uitbetaald. Mensen die zich bij MAX hebben gemeld met hun klacht krijgen maandag 15 augustus 2022 een brief met nadere informatie. De exacte regeling is hier te vinden.
10-08
Ryanair verwacht geen hinder van stakingen Spaans cabinepersoneel
Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht niet dat de stakingen van het in Spanje gevestigde cabinepersoneel tot problemen gaan leiden. Die stakingen zouden in augustus of september plaatsvinden. Volgens Ryanair gaat het echter om stakingen van kleine vakbonden die “slechts een handvol werknemers van ons Spaanse cabinepersoneel vertegenwoordigen”.
In juni en juli was er al sprake van stakingen van het cabinepersoneel, maar volgens een woordvoerder van Ryanair hebben die “weinig of geen impact gehad op de vluchten van Ryanair van of naar Spanje”. Daarom verwacht Ryanair dat ook de circa 3000 dagelijks geplande vluchten in augustus en september geen hinder zullen ondervinden.
De twee vakbonden die van plan zijn te staken zijn USO en SITCPLA. De overgrote meerderheid van het cabinepersoneel wordt vertegenwoordigd door vakbond CCOO. Daarmee wist Ryanair eerder al cao-afspraken te maken.
bron: www.nieuws.nl
PS van een twitter contact:
Maar gisteren waren er toch 8 Ryanair vluchten cxld in Barcelona
09-08
easyJet en Spotify geven gepersonaliseerde reistips
easyJet en Spotify hebben de handen ineen geslagen om een creatieve digitale ervaring te bieden aan mensen die op zoek zijn naar inspiratie voor hun aanstaande reizen.
Met hun streamingintelligentie maakt Spotify het voor mensen mogelijk om hun ideale vakantiestemming te ontdekken op basis van hun afspeellijsten en daaraan gekoppelde, op maat gemaakte, reiservaringen binnen heel Europa. Als je muzieksmaak bijvoorbeeld kalm, warm en dromerig is, waarom zou je dan niet de botanische tuinen in Lissabon verkennen, een ontspannende sauna in Helsinki bezoeken of het noorderlicht bekijken in IJsland?
Vakantiestemmingen worden bepaald door muziekeigenschappen zoals de positiviteit van een nummer, energie en tempo. Naast het aanbevelen van specifieke bestemmingen en ervaringen, krijgen mensen ook muziekpodia in de buurt te zien van hun voorgestelde bestemming. Hiermee worden zij op de hoogte gebracht van concerten en optredens in de buurt.
‘Listen and Book’ wordt ondersteund door een marketingcampagne die is ontwikkeld door creatief bureau VCCP London. Met 433 miljoen actieve Spotify-luisteraars wereldwijd en meer dan 42 easyJet-bestemmingen die vanuit Nederland worden aangevlogen, is er geen gebrek aan reistips. Recent onderzoek toont aan dat 37% van de mensen nieuwe ervaringen en avonturen zien als hun belangrijkste motivatie om te reizen.
bron: https://fonkmagazine.nl
05-08
Cabinepersoneel Vueling gaat staken als ze geen loonsverhoging krijgen
Zo'n 300 werknemers hebben zich deze dinsdag verzameld voor het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij
Het cabinepersoneel van Vueling heeft gedreigd de komende weken te staken als de luchtvaartmaatschappij hun salaris niet met terugwerkende kracht met 6,5% verhoogt voor 2021, zoals het heeft gedaan met het grondpersoneel en de piloten. In feite hebben zich deze dinsdag zo'n 300 cabinepersoneelsleden verzameld voor het hoofdkantoor van het bedrijf om de salarisverhoging te claimen.
"Het is een minimale en eerlijke vereiste", zei Jon Herrera , algemeen secretaris van de CCOO-staatsluchtvaartsector, tegen ACN . De vakbond bekritiseert de stand van de onderhandelingen over de overeenkomst, die "sinds eind maart is geblokkeerd" van dit jaar, en roept op tot een "waardige salarisverhoging".
De vakbond STAVLA heeft zich aangesloten bij de Vueling-demonstratie van het cabinepersoneel , die vraagt ​​om de oprichting van loontabellen voor kantoorpersoneel en een herziening van de salariscategorieën van de bemanning.
bron: www.eltriangle.eu
03-08
EasyJet: maatregelen om max aantal passagiers Schiphol
De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zegt een aantal maatregelen te zullen nemen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vluchten vanaf Schiphol in september en oktober door kunnen gaan. In die maanden mogen er maximaal respectievelijk 67.500 en 69.500 reizigers per dag lokaal vertrekken van Schiphol.
Zo laat easyJet passagiers op een aantal vluchten gratis hun handbagage inchecken om sneller door de security te komen. Mochten reizigers als gevolg van de drukte op Schiphol hun vlucht toch missen, dan kunnen ze bij het grondpersoneel van de Britse prijsvechter hun vlucht gratis omboeken. Daarnaast is easyJet een speciale hulplijn gestart voor gezinnen met kinderen en zijn de openingstijden van de klantenservice verruimd.
De Britse luchtvaartmaatschappij zegt verder de impact van het besluit te betreuren maar begrijpt dat het voor Schiphol een "noodzakelijke stap" is om het vliegveld operationeel te houden. EasyJet wil nog niet vooruitlopen op eventuele annuleringen, maar zegt eerst het besluit van de slotcoördinator af te wachten.
bron: www.deondernemer.nl
31-07
Verzamelbak route-nieuws juli
TUI fly – (Duitsland)
TUI fly start vanaf 3 november met een wekelijkse vlucht vanaf Düsseldorf naar Luxor in Egypte.
Condor
Condor start met ingang van de winterdienstregeling met lange afstand routes vanaf Düsseldorf.
Voor een deel zijn het hervattingen, voor een deel zijn ze echt nieuw.
Condor gaat vliegen op Bridgetown (Barbados), Fort de France (Martinique), La Romana (Dominicaanse Republiek)  en Montego Bay (Jamaica).
Corendon Airlines
Corendon voert deze zomer 1500 vluchten niet meer uit. Voornamelijk routes naar Turkije. Onder andere vanaf Nederland, België en Duitsland. Aanvoer van informatie is zo rommelig, dat ik dit niet ga uitzoeken en publiceren.
29-07
Vliegend personeel easyjet in Spanje krijgt 22 % meer loon
Bij lagekostenmaatschappij Easyjet in Spanje wordt de staking beëindigd, zo bevestigt vakbond USO. Het vliegend personeel krijgt er een loonsverhoging van 22 procent, gespreid over drie jaar. Er komen ook financiële compensaties als men moet werken op de voorziene rustdagen. Daarover bereikten de vakbonden en de directie een akkoord.
USO besliste aan het begin van de zomervakantie om in juli verschillende dagen te staken, voor vluchten op Barcelona, Malaga en Mallorca. De resterende stakingsdagen -29, 30 en 31 juli- worden nu opgeheven.
bron: www.nieuwsblad.be
Norse Atlantic kondigt overstappen op easyJet, Norwegian en Spirit Airlines aan
De Noorse prijsvechter Norse Atlantic Airways heeft een nieuwe samenwerking aangekondigd met easyJet, Norwegian en Spirit Airlines. Dankzij de interline-overeenkomst, mogelijk gemaakt door technologiebedrijf Dohop, krijgen Norse Atlantic-klanten toegang tot meer dan 600 nieuwe wekelijkse verbindingen vanaf de belangrijkste hubs van de luchtvaartmaatschappij.
De samenwerking met easyJet zal verbindingen mogelijk maken vanaf een breed netwerk van Europese bestemmingen met de vluchten van Norse Atlantic tussen Londen-Gatwick (LGW) en New York (JFK), en van Berlijn-Brandenburg (BER) naar New York (JFK) en Los Angeles (LAKS).
Bovendien zal de overeenkomst met Norwegian Air Shuttle opties toevoegen voor binnenlandse, Scandinavische en de rest van Europa klanten die aankomen in Oslo-Gardermoen (OSL).
Ten slotte zal de samenwerking met Spirit Airlines de mogelijkheden in de Verenigde Staten vergroten, dankzij het uitgebreide netwerk van de goedkope luchtvaartmaatschappij.
Lees hier het uitgebreidere Engelstalige artikel
28-07
Tot in januari 2023 wekelijks stakingen bij Ryanair in Spanje
De vakbonden van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair -USO en Sitcpla- hebben van 8 augustus tot 7 januari 2023 nieuwe stakingen in Spanje aangekondigd. Er wordt dan steeds gestaakt van maandag tot donderdag.
De stakingen gaan door omdat de directie weigert om de dialoog met hen aan te gaan. De vakbonden wijzen erop dat Ryanair niet de minste poging tot toenadering tot hen heeft getoond, maar openlijk heeft verklaard te weigeren een dialoog aan te gaan met de gekozen vertegenwoordigers van haar bemanningsleden, zoals in een persbericht is aangegeven.
Daarom zien zij zich gedwongen de staking voort te zetten en nieuwe data uit te roepen. Deze nieuwe oproep tot staking bij Ryanair is een reactie op de eis van de werknemers dat de wettelijke minimumvoorschriften van de Spaanse arbeids- en vakbondswetgeving worden toegepast op al het cabinepersoneel dat aan boord van de Ryanair-vliegtuigen en op de tien Spaanse bases werkt.
Dit vertaalt zich in de toepassing van fundamentele arbeidsrechten, waarover niet kan worden onderhandeld, zoals 22 werkdagen jaarlijkse vakantie per jaar; 14 wettelijk vastgestelde feestdagen; de naleving van de wet op de preventie van beroepsrisico's; de toekenning van wettelijke voogdijrechten; de vermindering van de arbeidsduur en de arbeidstijdverkorting; betaling van de lonen van vóór de pandemie, zoals eerder bepaald door het Nationale Hooggerechtshof; stopzetting van de werving van werknemers via illegale overplaatsing, wat ook al is veroordeeld door het Nationale Hooggerechtshof, en respecteren van de legitieme uitoefening van het stakingsrecht van de werknemers.
Ook eisen zij de onmiddellijke herplaatsing van de elf werknemers die tijdens de vorige stakingen in juni en juli zijn ontslagen omdat zij de staking steunden, wat als een grondwettelijk recht wordt beschouwd. En ten derde eisen zij de opschorting en afsluiting van alle disciplinaire procedures tegen ongeveer 100 werknemers wegens de vorige stakingen.
Deze nieuwe onderbrekingen zullen annuleringen en vertragingen blijven veroorzaken om de onderneming onder druk te zetten om aan tafel te gaan zitten en te onderhandelen. De staking zal de luchthavens van Madrid, Barcelona, Málaga, Palma de Mallorca, Alicante, Sevilla, Ibiza, Valencia, Girona en Santiago de Compostela treffen.
Een overzicht van de aangekondigde stakingsdata
27-07
Vueling: Rechtstreekse vluchten van Asturië naar Amsterdam
Tickets voor de nieuwe directe route tussen Asturië / Oviedo / Gyon en Amsterdam zijn al in de verkoop gegaan, waardoor vanaf 30 oktober elke donderdag en zondag gevlogen kan worden met Oviedo
Deze route wordt gesponsord  door de provinciale overheid van Asturië. Net als de eerder aangekondigde Ryanair routes naar Weeze en Charleroi.
Voor mij een bestemming die ik zeker ga boeken, er is in die regio veel moois te bekijken
Eurowings verwacht weinig gevolgen van waarschuwingsstaking
Met het oog op de aangekondigde eendaagse waarschuwingsstaking door het grondpersoneel van Lufthansa op woensdag, bereiden de getroffen luchthavens in Keulen en Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen zich voor. Düsseldorf Airport, de grootste in Noordrijn-Westfalen, verwachtte "ernstige waardeverminderingen". Keulen/Bonn Airport daarentegen verwachtte nauwelijks effecten.
De grootste luchtvaartmaatschappij in Noordrijn-Westfalen, Eurowings, verklaarde dat werd aangenomen dat de vluchtuitvoering in het hele netwerk grotendeels normaal zou zijn. Vanwege de waarschuwingsstaking van Verdi op woensdag annuleerde Lufthansa bijna het hele programma op haar Duitse hubs in Frankfurt en München.
Volgens Verdi werken bijna 150 medewerkers op de grond in Düsseldorf in de stakingsgebieden. Ook getroffen is de Lufthansa-dochter Leos, die namens verschillende luchtvaartmaatschappijen in Düsseldorf 70 tot 80 procent van de zogenaamde push-backs op zich neemt. De vliegtuigen worden teruggeduwd van de parkeerpositie zodat ze naar de startbaan kunnen taxiën. Eurowings heeft in Düsseldorf voldoende vervangingscapaciteit veiliggesteld, aldus de luchtvaartmaatschappij.
In de cao-onderhandelingen voor een hoger salaris heeft Verdi opgeroepen tot een waarschuwingsstaking op verschillende luchthavens in het hele land van woensdag van 03.45 uur tot donderdag om 6.00 uur. De vakbond zei dat ze uitgingen van een goede deelname aan de staking.
bron: www.aero.de
easyJet blijft door vluchtannuleringen in het rood
EasyJet heeft in het derde kwartaal fors verlies geleden vanwege problemen op diverse luchthavens, waaronder Schiphol. De Britse prijsvechter noteerde over de maanden april, mei en juni dit jaar een verlies van 114 miljoen Britse pond, zowel circa 135 miljoen euro.
De verstoringen op luchthavens, vooral op London Gatwick en Schiphol, bezorgden easyJet een kostenpost van 133 miljoen pond (158 miljoen euro). Dat kwam mede doordat vluchten uitvielen als gevolg van personeelstekort. De totale omzet van easyJet steeg in het derde kwartaal wel toe tot bijna 1,8 miljard pond.
In het derde kwartaal vervoerde easyJet 22 miljoen passagiers. Dat is meer dan zeven keer zoveel dan in dezelfde periode vorig jaar en 87 procent van het aantal in pre-coronajaar 2019. ‘De dienstverlening voor onze klanten blijft onze hoogste prioriteit deze zomer’, zegt easyJet-topman Johan Lundgren.
‘In het afgelopen kwartaal hebben we zeven keer meer klanten vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar en 95 procent van onze dienstregeling uitgevoerd. We hebben maatregelen genomen om de extra veerkracht op te bouwen die deze zomer nodig is. Op dit moment is de operatie genormaliseerd.’
EasyJet Holidays noteerde in het derde kwartaal een recordwinst van 16 miljoen pond (19 miljoen euro). Deze tak van het bedrijf ligt op schema om 1,1 miljoen klanten te bedienen in het volledige boekjaar.
bron: www.travmagazine.nl
26-07
Condor vervangt ook gehele short- en mediumhaulvloot
Condor heeft een bestelling geplaatst voor 41 toestellen uit de Airbus A320neo-familie, waarvan dertien A320neo’s en 28 A321neo’s. De toestellen moeten de Boeing 757’s en de A320’s en A321’s van de vorige generatie vervangen, zo maakte de Duitse maatschappij maandag bekend. De nieuwe Airbussen worden vanaf 2024 geleverd.
Vorig jaar plaatst Condoral een order voor zestien Airbus A330-900’s, ter vervanging van de Boeing 767’s. Die toestellen komen al vanaf dit najaar. In de komende jaren vervangt Condor dus al haar vliegtuigen. De Duitsers zeggen daardoor straks één van de modernste en milieuvriendelijkste vloten van Europa te hebben. Momenteel is de vloot vrij oud, met een gemiddelde van negentien jaar.
"Begin 2024 is onze gehele langeafstandsvloot vervangen door het nieuwste 2-litervliegtuig, waardoor het voor ons een voor de hand liggende volgende stap is om ook onze korte- en middellangeafstandsvloot te moderniseren”, aldus Condor-topman Ralf Teckentrup.
Met ‘2-litervliegtuig’ doelt hij op de A330-900, die volgens Condor per passagier 2 liter kerosine gebruikt om 100 kilometer af te leggen. Het verbruik van de A320neo en A321neo ligt zelf nog iets lager, met respectievelijk 1,9 en 1,7 liter per 100 passagierskilometers.
Begin vorig jaar nam investeringsmaatschappij Attestor een meerderheidsbelang in Condor. Sindsdien is de Duitse luchtvaartmaatschappij flink aan het investeren. Ook is er een nieuw kleurenschema geïntroduceerd, ter vervanging van de oude, op Thomas Cook gebaseerde stijl. Die touroperator was tot het faillissement in 2019 de eigenaar van Condor.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
22-07
Duizenden mensen gedupeerd door staking bij Ryanair in België
Ryanair schrapt komend weekend minstens 82 vluchten die zouden vertrekken of aankomen in België. Belgische piloten hebben aangekondigd dan te gaan staken. De annuleringen raken volgens Ryanair ruim 13.000 passagiers.
Van de tweehonderd vluchten van en naar luchthaven Charleroi gaan er 62 niet door, meldt de vliegmaatschappij. Op Brussels Airport, vanouds bekend als Zaventem, worden twintig van de zestig vluchten geannuleerd. De overige kunnen doorgaan omdat ze met een niet-Belgische bemanning vliegen.
De piloten en ook het cabinepersoneel van Ryanair voerden al eerder actie. Ze zijn ontevreden over de arbeidsvoorwaarden.
De Belgische regering roept getroffen reizigers op om een schadevergoeding van de Ierse prijsvechter te eisen. Ze kunnen hun geld terugkrijgen of met een latere vlucht mee en daarbovenop een vergoeding van 250, 400 of 600 euro krijgen, zegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker.
Ryanair kan zich niet beroepen op overmacht, zegt de staatssecretaris. Ze wijst erop dat werkgevers volgens de rechter stakingen in principe moeten kunnen opvangen.
bron:www.transport-online.nl
21-07
Ryanair sluit deal met Spaanse en Franse pilotenvakbonden
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft donderdag na maanden van moeizame onderhandelingen een deal gesloten met Spaanse en Franse pilotenvakbonden. De afspraken gaan onder meer over loonsverhogingen .
‘We verwelkomen deze langetermijnovereenkomsten, die tal van verbeteringen zullen opleveren voor onze piloten in Spanje en Frankrijk’, klinkt het bij Ryanair. De lagekostenmaatschappij stelt ook dat het bedrijf nog voor ‘aanzienlijke uitdagingen’ staat, na de dreunen van de coronacrisis. Volgens het bedrijf zijn er met 85 procent van de piloten afspraken gemaakt over een versneld loonherstel en betere voorwaarden op langere termijn.
Het Spaanse cabinepersoneel staakte in juni en juli omdat de prijsvechter weigerde te onderhandelen over hogere lonen. De Spaanse vakbonden trokken op met bonden in België, Frankrijk, Italië en Portugal om zo in heel Europa acties te organiseren. In Italië staakten piloten van Ryanair vorige maand ook al.
bron: www.standaard.be
20-07
easyJet-aandeelhouders keuren order voor 56 Airbus A320neo's goed
Aandeelhouders van de Britse low-cost-carrier easyJet hebben een bestelling goedgekeurd voor 56 Airbus A320neo's en de conversie van een eerdere bestelling van 18 A320neo's naar A321neos.
Het besluit werd bekendgemaakt op 20 juli 2022, na een buitengewone algemene vergadering. 99,95% van de aandeelhouders stemde voor het besluit over de opdracht en de conversie.
De A320neos wordt geleverd vanaf boekjaar 2026 tot en met boekjaar 2029 ter vervanging van oudere A319- en A320-vliegtuigen. De A321neos worden verwacht tussen 2024 en 2027.
De bestelling maakt deel uit van een bestaand contract voor 107 Airbus-vliegtuigen, ter waarde van naar schatting € 5 miljard ($ 5,1 miljard), dat in 2013 werd ondertekend. Gedurende 2020 stond de deal centraal in een controverse tussen easyJet-oprichter en grootste aandeelhouder Stelios Haji -Ioannou en het management van de in Luton gevestigde luchtvaartmaatschappij.
Haji-Ioannou had het easyJet-order gekwalificeerd als "de grootste bedreiging voor de solvabiliteit van het bedrijf", en beschuldigde de bestuurders van de raad van bestuur van het ontvangen van steekpenningen van Airbus om de deal niet te schrappen.
Kort voordat het aandeelhoudersbesluit werd aangekondigd, meldde Reuters echter dat de oprichter zou oproepen tot een wapenstilstand.
bron: www-aerotime-aero
19-07
De nieuwe Rolls-Royce is een easyJet-vliegtuig op waterstof
De nieuwe Rolls-Royce is een vliegtuig op waterstof. Dat lees je goed. Het gaat om een samenwerking met budgetmaatschappij easyJet, onder de naam H2ZERO. De eerste testen met de motoren worden dit jaar al uitgevoerd.
Het nieuws komt in dezelfde week dat Hyundai met de eVTOL ook al een elektrisch vliegtuig onthulde. Dat vervoersmiddel is tevens deels voorzien van energie door waterstof. Nieuwe trend onder autobouwers?
Luchtvaartmaatschappij easyJet en motorenfabrikant Rolls-Royce gaan zich samen richten op de ontwikkeling van verbrandingsmotoren die worden aangedreven door waterstof. De bedrijven richten zich daarbij op het volgende decennium.
Het doel van de samenwerking is om aan te tonen dat waterstof de potentie heeft om verschillende types vliegtuigen aan te drijven vanaf medio 2030. Er is nog geen prototype van het vliegtuig getoond.
Rolls-Royce brengt zijn kennis op het gebied van motorontwikkeling en verbrandingssystemen in. Budgetmaatschappij EasyJet draagt zijn operationele kennis en ervaring bij en investeert ook rechtstreeks in het testprogramma van H2ZERO, zoals de samenwerking heet. De overeenkomst volgt op een onderzoeksproject dat de bedrijven in 2021 zijn gestart om het gebruik van waterstof in de luchtvaart te ondersteunen en in 2050 uitstootvrij te zijn.
Het programma bouwt voort op de eerste proeven met waterstofverbranding en brandstofsystemen die Rolls-Royce uitvoert in samenwerking met de universiteiten van Cranfield en Loughborough. Het voordeel van een vliegtuig op waterstof is de minieme CO2-uitstoot. Een probleem was altijd de opslag, maar daar zijn steeds verdere ontwikkelingen in.
EasyJet en de Britse autobouwer voeren later dit jaar in het Verenigd Koninkrijk een eerste grondtest van een Rolls-Royce AE2100-motor uit. Hierna wordt een grondtest op ware grootte van een Rolls-Royce Pearl 15-straalmotor uitgevoerd. Lees hier meer over het project.
Het vliegtuig op waterstof dat in samenwerking met easyJet wordt gebouwd zal ongetwijfeld de duurste Rolls-Royce ooit worden. Tot nu toe is dat nog altijd deze auto van Jay-Z en Beyoncé. Volledig op maat gemaakt, met bijpassende horloges.
bron: www.manners.nl
18-07
Directeur Eindhoven Airport: Overlast gaat nog 4 maanden duren
Eindhoven Airport verwacht dat de drukte en extreem lange wachttijden op de luchthaven nog vier maanden zullen duren. "De overlast zal nog tot de herfstvakantie, eind oktober, aanhouden", zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in Het Financieele Dagblad. "We moeten realistisch zijn."
De luchthaven heeft een groot tekort aan beveiligers en dat probleem is niet in een paar weken opgelost, aldus de directeur in het FD. Er worden voorlopig tientallen assistenten ingezet om de reizigers buiten de terminal te informeren over de vertragingen.
Volgens Hellemons ben je normaal gesproken in een kwartier door de beveiliging. Nu duurt het twee tot vier uur, wat leidt tot stress onder de reizigers. Vorig weekend misten veel vakantiegangers hun vlucht door het personeelstekort. Van elke drie vluchten zijn er deze maand twee vertraagd.
Als de crisis voorbij is, wil de directie 200 miljoen euro investeren in de terminal en de bouw van een derde parkeergarage. Het gaat om een uitbreiding met ruim 3200 plekken, tot circa 8700.
bron: www.omroepbrabant.nl
16-07
Transavia erkent onvolledige informatie naar klant en laat beterschap zien
Transavia gaat reizigers opnieuw informeren over al hun rechten bij geannuleerde vluchten. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de Consumentenbond en de luchtvaartmaatschappij.
Klanten die door onvolledige informatie extra kosten hebben gemaakt, krijgen dat vergoed. Transavia komt met de aanpassing nadat de Consumentenbond kritiek had geuit over de onvolledigheid van haar annuleringsberichten. Reizigers wiens vlucht door Transavia werd geannuleerd, kregen vaak de keuze tussen geld terug óf een vlucht na de zomer. Maar de luchtvaartmaatschappij moet meer opties bieden.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Transavia liet in eerste instantie deze keuzes weg, waardoor klanten uit eigen zak duurdere vervangende vluchten boekten. Wij zijn daarop in gesprek gegaan met Transavia. Dat waren constructieve gesprekken. Gelukkig zag Transavia in dat ze onvolledig was in haar communicatie en heeft ze toegezegd dit te herstellen. De eerste verbeterde mails zijn de deur al uit en de informatie op de site van Transavia is inmiddels aangepast. Daar zijn we ontzettend blij mee.'
De consumentenbond adviseert de klanten overigens om niet altijd voor de geld-terug-optie te kiezen. Er zijn volgens de bond genoeg andere oplossingen die vaak nog beter zijn.
bron: www.customerfirst.nl
15-07
Ryanair dreigt Belgische luchthavens te verlaten
Ryanair dreigt met vertrek uit België: “Uiteindelijk zullen vakbonden aan piloten moeten uitleggen waarom het bedrijf de Belgische luchthavens verlaat”
De piloten van Ryanair dreigden vorige week nog met een nieuwe staking, maar de kans lijkt klein dat die afgewend kan worden: de directie van de Ierse luchtvaartmaatschappij dreigt er in de Franstalige pers zelfs mee om de Belgische luchthavens volledig te verlaten.
Als je enige tactiek is om te ontkennen dat je ooit een overeenkomst hebt ondertekend, om te weigeren te onderhandelen, en om stakingen te blijven uitroepen – om zo een onderhandelde overeenkomst uit 2020 te proberen te ondermijnen – dan is er geen hoop op een deal”, reageert de Ryanair-directie bij Le Soir fors op de stakingsdreiging. “Uiteindelijk zul je aan de piloten moeten uitleggen waarom ze geld moeten verspillen aan stakingen, en waarom het bedrijf de Belgische luchthavens heeft verlaten.”
Volgens Ryanair heeft het een overeenkomst met 80 procent van haar piloten in Europa, en zijn de Belgische piloten minder inschikkelijk. “En dat terwijl het bedrijf van plan was om haar goede wil te tonen door de mogelijkheid voor de in België wettelijk verplichte indexatie te onderzoeken. Tachtig procent van de piloten in ons netwerk vallen nu onder nieuwe langetermijnovereenkomsten. U geeft aan dat u in België nooit een gelijkaardige overeenkomst zal ondertekenen. Als dat uw standpunt is, het zij zo. Maar dan zal u zeer lang staken, waardoor het bedrijfsleven wordt geschaad en de investeringen in België – die drie procent van onze activiteiten uitmaken – wordt ondermijnd.”
Het water blijft bijgevolg diep tussen het bedrijf en de vakbonden. De kans dat de staking, gepland voor 23 en 24 juli, nog afgewend kan worden, lijkt dus klein.
bron: www.nieuwsblad.be
14-07
Italië: oproep voor staking op 17 juli bij Easyjet, Ryanair en Volotea
In Italië roepen vakbonden opnieuw op tot werkonderbrekingen bij Easyjet, Volotea en Ryanair voor 17 juli 2022. Afhankelijk van de deelname aan de staking kunnen er beperkingen zijn op het vliegverkeer.
De laatste tijd is het aantal werknemers van Italiaanse luchtvaartmaatschappijen dat gestaakt heeft sterk uiteengelopen. Bij Ryanair deden slechts enkele medewerkers mee, terwijl bij Volotea en Easyjet de deelname beduidend hoger was. Passagiers die op 17 juli 2022 van/naar Italië vliegen met de bovengenoemde luchtvaartmaatschappijen dienen regelmatig de actuele status van hun boeking te controleren.
De medewerkers van de luchtvaartmaatschappijen zijn opgeroepen om tussen 14.00 uur en 18.00 uur in staking te gaan.
bron: www.aviation.direct
12-07
Grote groep reizigers loopt vast op Eindhoven Airport
Een grote groep reizigers die zondag met Ryanair naar Valencia zou vliegen, heeft die vlucht door ernstige vertragingen op het vliegveld aan zijn neus voorbij zien gaan. Vele tientallen passagiers bleven achter op de luchthaven.
Op sociale media wordt schande gesproken van de gang van zaken, veroorzaakt door de lange wachtrijen voor de security. Het zou gaan om een groep van 120 gedupeerde reizigers.
Vliegmaatschappij Ryanair noemt geen aantallen en ook een woordvoerder van Eindhoven Airport doet dat niet. ,,Maar het zou zomaar kunnen, het was wel een grote groep.” De woordvoerder spreekt van een incident: ,,Dit zien we heel zelden.”
Door de vertraging bij de security vertrok de vlucht veertig minuten te laat, aldus Ryanair. Vanwege de voorwaarden verbonden aan de slots op Eindhoven Airport was het volgens de woordvoerder niet mogelijk het toestel nóg langer op te houden. Ryanair betreurt de gang van zaken.
Op Twitter en Facebook wordt de laatste dagen veelvuldig geklaagd over de drukte in en voor de terminal van de Eindhovense luchthaven. De belangrijkste oorzaak is volgens Eindhoven Airport ‘personeelskrapte', vooral bij de security. Dat veel mensen lang voor het geadviseerde tijdstip al naar de luchthaven komen en aansluiten in de rij, helpt bovendien niet echt mee. Volgens de woordvoerder van Eindhoven Airport worden met enige regelmaat mensen uit de wachtrij gehaald die daar veel te vroeg staan.
Reisbranchevereniging ANVR gaat de komende tijd nadrukkelijk de rijen in de gaten houden. Volgens een woordvoerder moet het niet gebeuren dat het probleem zich van Schiphol verplaatst naar de regionale luchthavens. De ANVR wijst op beelden op sociale media van rijen reizigers die afgelopen dagen buiten stonden.
Ook maandag stonden weer lange rijen reizigers buiten te wachten. De grootste wachttijd is er voor de security, al wil een woordvoerder niet zeggen hoe lang de wachttijd kan oplopen. ,,We zien hetzelfde beeld als de afgelopen weken en dat zal de komende weken ook zo blijven. Mensen moeten zich goed voorbereiden.”
Het advies is om maximaal drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. ‘Kom op tijd, maar niet te vroeg’, klinkt het. Anders zijn bijvoorbeeld incheckbalies nog niet geopend. ,,We hebben tenten staan en delen water uit. We zijn erop berekend en maken het zo comfortabel mogelijk.”
bron: www.ad.nl
Norwegian en Widerøe sluiten nauwe samenwerkingsovereenkomst
Norwegian en Widerøe hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend waarmee de twee luchtvaartmaatschappijen in de toekomst op een aantal gebieden nauw zullen samenwerken. Dit betekent onder meer dat de twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van ticketverkoop, waardoor passagiers naadloos over het hele routenetwerk van beide luchtvaartmaatschappijen kunnen reizen onder een interline-overeenkomst.
De doelstellingen van de overeenkomst zullen passagiers een betere dienstverlening bieden. Widerøe vliegt over het regionale netwerk in Noorwegen, terwijl Norwegian een belangrijke speler is in het hoofdroutenetwerk. Een deel van de passagiers in Noorwegen is afhankelijk van zowel Norwegian als Widerøe om hun bestemming te bereiken.
Lees het hele artikel in het Engels op norwegian.com
11-07
Belgische piloten Ryanair kondigen nieuwe staking op 23 & 24 juli aan
Piloten van Ryanair in België en Frankrijk gaan in het weekend van 23 en 24 juli opnieuw staken. Dat bevestigt Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE aan Belga. De piloten voelen zich “miskend” en wachten nog steeds op een salarisverhoging, aldus de vakbondsman. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid vluchten worden geschrapt. Het zou in totaal om zo’n 210 vluchten gaan: 180 op de luchthaven van Charleroi en 30 op de luchthaven van Zaventem.
Door de staking zullen de vluchten van ongeveer 25.000 passagiers mogelijk geschrapt worden. Om welke vluchten het precies gaat, is nog niet bekend. Uit het verleden is al gebleken dat Ryanair die informatie telkens heel laat met hun klanten en met de luchthavens deelt. Reizigers zullen dus waarschijnlijk pas 48 tot 72 uur op voorhand weten of ze al dan niet kunnen vliegen.
Volgens vakbondsman Didier Lebbe is het ongenoegen onder de piloten groot. “De minachtende en arrogante houding van het management van Ryanair is sinds de staking van 24, 25 en 26 juni verder verslechterd”, zegt Lebbe. Voorts hekelt hij dat de wetgeving niet wordt nageleefd. “Zo werden de lonen voor de maand juni niet geïndexeerd terwijl dit wel het geval zou moeten zijn.”
Het sociaal conflict houdt verband met mislukte onderhandelingen over een nieuwe CAO. Volgens de CNE en haar Vlaamse tegenhanger ACV respecteerde Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. Er wordt ook geklaagd over fouten in de loonfiches. “De piloten hebben aanvaard om 20 procent van hun salaris in te leveren tijdens de crisis, maar willen dat loon nu wel recupereren. De crisis in voorbij, het is drukker dan voordien”, aldus Lebbe.
Lebbe schiet ook met scherp op Ryanair-topman Michael O’Leary. “De directie neemt steeds een arrogante en minachtende houding aan. De indexatie die in juni zou worden toegepast, is er niet gekomen. En dat is maar één voorbeeld van vele”, klinkt het. O’Leary liet afgelopen weekend in de Ierse pers optekenen dat zijn bedrijf sinds de start van de zomer slechts 25 vluchten had moeten annuleren. “Terwijl dat er op één enkele stakingsdag al 450 waren”, zegt Lebbe. “Het is jammer dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa zich zo opstelt: het is gewoon onaanvaardbaar.”
Ook de Franse piloten van Ryanair hebben op 23 en 24 juli een staking aangekondigd. Eind juni legden de piloten en het cabinepersoneel van de lowcostmaatschappij ook al het werk neer in ons land. Vanop Belgische bodem ging er toen geen enkel toestel van Ryanair de lucht in. Tienduizenden reizigers waren getroffen
bron: www.hln.be
10-07
Eurowings verhoogt zijn tarieven met 10%
Low-cost luchtvaartmaatschappij en dochteronderneming van de Lufthansa Group Eurowings heeft een verhoging van haar tarieven met ten minste 10% aangekondigd te midden van de ontwrichtende chaos binnen de Duitse luchtvaartindustrie.
De vervoerder heeft te maken met hoge operationele kosten en te maken heeft met personeelstekorten, en te maken heeft met kostenstijgingen van minimaal € 100 miljoen.
De huidige tariefprijzen bij Eurowings zijn al ongeveer 10% duurder in vergelijking met de prijzen in 2019, maar zelfs dit was niet genoeg om de vervoerder overeind te houden en er komen nog meer verhogingen aan.
Elders is de Duitse lagekostenmaatschappij van plan om honderden vluchten uit haar schema te schrappen om het aanbod aan haar klanten in de maand juli te stabiliseren.
Lees het hele artikel in het Engels op travelradar.aero
Corendon introduceert onboard bestellen met eigen apparaat
Vanaf vandaag bestellen passagiers digitaal met hun eigen tablet of smartphone eten en drinken aan boord van de vliegtuigen van Corendon Dutch Airlines. In plaats van een papieren menukaart is een digitale menukaart via een QR code in het AirFi systeem beschikbaar.
Passagiers bestellen gemakkelijk digitaal vanuit hun stoel en de Cabin Crew brengt vervolgens de bestelling langs.
Al eerder stapte Corendon over op cashless betalen. Hiermee is Corendon Dutch Airlines naar eigen zeggen de eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij waarbij passagiers volledig digitaal bestellen en cashless betalen aan boord.
Het voordeel is dat de luchtvaarmaatschappij niet meer gebonden is aan één assortiment voor een heel seizoen, maar men flexibel kan inspelen op de behoeftes van de passagiers. Een volgende stap is de mogelijkheid voor de Cabin Crew om meteen het menu aan te passen wanneer er iets uitverkocht is en dit resulteert in minder ‘nee-verkopen’ aan boord.
bron: www.emerce.nl
04-07
Topman Ryanair zegt dat vliegtickets te goedkoop zijn
Vliegtickets zijn eigenlijk "te goedkoop" en de prijzen zullen de komende vijf jaar moeten stijgen om voor luchtvaartmaatschappijen rendabel te blijven. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd in een interview met zakenkrant Financial Times.
"Het is mijn werk geweest. Ik heb er veel geld mee verdiend', zei hij over goedkope vliegtickets. "Maar uiteindelijk geloof ik niet dat vliegreizen op middellange termijn houdbaar zijn tegen een gemiddelde prijs van 40 euro. Daar is het te goedkoop voor."
Volgens O'Leary zullen de prijzen bij de Ierse prijsvechter door de stijgende olieprijzen en hogere milieuheffingen moet oplopen tot gemiddeld tussen de 50 en 60 euro per ticket. Hij rekent er namelijk op dat de olieprijzen voorlopig op een hoog niveau zullen blijven.
O'Leary zei vorige maand al dat Ryanair de prijzen voor tickets in de zomerperiode met 7 tot 9 procent zou gaan verhogen in vergelijking met die voor de uitbraak van de coronapandemie. Dit jaar blijven de brandstofkosten bij de maatschappij naar verwachting wel stabiel. Ryanair heeft zijn brandstofprijzen namelijk voor langere tijd vastgelegd, waardoor het de hogere olieprijzen niet meteen hoeft door te berekenen aan de klanten.
bron: www.deondernemer.nl
03-07
Spaans cabinepersoneel Ryanair kondigt nieuwe stakingen aan
Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van Ryanair is van plan deze maand nog twaalf dagen te staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen. Daardoor lijkt de chaos in de luchtvaart deze vakantieperiode nog groter te worden dan hij al is.
De vakbonden USO en SICTPLA kwamen zaterdag met het bericht over de extra stakingsdagen, juist op het moment dat een eerder aangekondigde stakingsperiode bij Ryanair afliep. Sinds donderdag werd er namelijk al actiegevoerd door in Spanje gestationeerde crew. Zaterdag leidde die staking tot de uitval van circa tien vluchten.
Het plan is nu dat er van 12 tot en met 15 juli, 18 tot en met 21 juli en 25 tot en met 28 juli weer acties plaatsvinden op de tien Spaanse luchthavens waar Ryanair actief is. De bonden hebben de Ierse prijsvechter daarnaast opgeroepen om weer aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.
Eerden waren er al luchtvaartstakingen in landen als België en Italië. Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van easyJet staakt deze maand ook negen dagen voor een hoger loon. De Britse maatschappij moest daarom zaterdag vijf vluchten vanuit Spanje annuleren.
bron: www.nieuws.nl
02-07
TUI fly vluchten in augustus die omgezet werden naar Luik toch vanaf Schiphol
“In tegenstelling tot eerdere berichten van Schiphol blijkt nu dat we in augustus meer vluchten vanaf Schiphol mogen uitvoeren dan eerder aangegeven. Om die reden zullen de TUI fly vluchten in augustus, die omgezet werden naar Luik, toch vanaf Schiphol vertrekken”, dat meldt TUI via haar eigen kanalen.
“Het is bijzonder spijtig dat hiermee verwarring kan ontstaan bij vakantiegangers nadat zij eerdere berichten over een wijziging hebben ontvangen. Wij zijn druk bezig dit per reisgezelschap in kaart te brengen om hen hierover te informeren.”
De touroperator laat weten dat de reizigers die het betreft maandag 4 juli een persoonlijk e-mailbericht krijgen. “We adviseren onze reizigers om in de tussentijd de reis in augustus van/naar Luik niet te annuleren, om te boeken of aanvullende services te boeken zoals vervoer naar de luchthaven of een hotelovernachting. Maandag volgt gedetailleerde informatie voor de reizigers die het betreft.”
bron:www.travelpro.nl