Goedkoop Vliegen Club
Het laatste nieuws over en de beste aanbiedingen van Low Cost Carriers / Prijsvechters

Archief 2022 1e kwartaal


31-03 2022
Ryanair lanceert vluchten van Charleroi naar Fins Lapland!
Ryanair, de favoriete luchtvaartmaatschappij van de kerstman? Je zou het haast denken, want Ryanair heeft bekend gemaakt dat vluchten van Brussel Charleroi naar Rovaniemi in Lapland nu te koop zijn. Met twee wekelijkse vluchten vanaf 1 november is dit de perfecte gelegenheid om een reis naar het land van de Kerstman te maken!
bron: www.telesambre.be
Verzamelbak routenieuws Maart
Tus Airways
Tus Airways start op 5 juni met een wekelijkse vlucht op zondag vanaf Düsseldorf naar Paphos op Cyprus.
Ryanair
Ryanair is afgelopen week gestart met vluchten vanaf Keulen naar Biarritz en Stockholm.
Eurowings vliegt ook op de route naar Stockholm Arlanda..
Ryanair is gestopt met haar routes tussen Weeze en Tallinn en Bergamo
Ryanair heeft de vluchtuitvoering gestaakt van haar routes vanaf Charleroi naar Kopenhagen en Vilnius
Ryanair heeft de verkoop gestopt van haar vluchten tussen Keulen en Treviso en naar Chania op Kreta. Ook is de route tussen Bremen en Malaga beëindigd.
Corendon
Corendon Airlines vlieg vanaf 6 juni tot 17 oktober werkelijks van Keulen naar Tanger
Condor
In tegenstelling tot de oorspronkelijke aankondiging zal Condor in het zomervluchtschema van 2022 niet tussen Düsseldorf en Beiroet vliegen. De geplande vluchten zijn geannuleerd.
Eurowings
Vanaf 4 juni vliegt Eurowings twee keer per weer vanaf Dortmund naar Venetië Marco Polo Airport
Wizz Air
Wizzair begint op 16 juni met vluchten vanaf Dortmund naar het Hongaarse Heviz aan de westkant van het Balatonmeer. DE vluchtfrequentie is twee vluchten per week
Long Haul
Play
Play zou deze lente / zomer diverse vluchten aan gaan bieden naar de Verenigde Staten. Vanaf Brussel zouden deze bestemmingen met overstap te IJsland bereikbaar worden. In verband met de hoge brandstofprijzen worden deze routes echter uitgesteld tot deze herfst.
T'way Air
De Zuid-Koreaanse low cost carrier T'way Air heeft de lancering van vluchten tussen Seoul en Zagreb deze zomer bevestigd.“T'way Air zal in mei beginnen met vluchten naar Singapore en in juli uitbreiden naar Zagreb
28-03
Kabinet wil vliegtaks opschroeven naar €24 per ticket
Het kabinet wil een verdrievoudiging van de vliegtaks die sinds vorig jaar wordt geheven. Op dit moment betalen reizigers bijna 8 euro per ticket. Dat bedrag moet volgend jaar stijgen naar ongeveer 24 euro.
Daarmee wil het kabinet vliegen 'relatief minder aantrekkelijk' maken. Dat blijkt uit een brief over het zogeheten Herstel- en Veerkrachtplan die minister Sigrid Kaag (Financiën) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De opbrengst van de vliegtaks, nu ongeveer 200 miljoen euro per jaar, moet in 2023 omhoog naar 600 miljoen euro.
De belasting geldt alleen voor vertrekkende passagiers. Reizigers die in Nederland alleen maar overstappen, hoeven de heffing niet te betalen. Ook kinderen jonger dan 2 jaar zijn van de maatregel uitgezonderd.
Vliegen vanaf Nederlandse luchthavens wordt een stukje duurder door de verhoging van de vliegtaks. Het kabinet gaat ervan uit dat de gevolgen 'op korte termijn relatief beperkt' zijn. Sommige mensen zullen afzien van reizen, anderen zullen een alternatieve manier van vervoer kiezen of uitwijken naar buitenlandse luchthavens. Maar een deel zal gewoon blijven vliegen, veronderstelt het kabinet.
bron: www.rtlnieuws.nl
IJslands Play heeft Schiphol verlaten
Amper 4 maanden na het introduceren van de route tussen Amsterdam en Reykjavik is Play alweer gestopt met deze route!
Play vliegt nog wel van Brussel op Reykjavik en Transavia doet dit nog vanaf Amsterdam
Tipgever Twitteraccount: @SeanM1997
27-03
Update Ryanair-app verloopt niet zoals gepland, passagiers melden veel problemen
De vlucht-app en de website van Ryanair zorgen momenteel voor kopzorgen bij de goedkope luchtvaartmaatschappij en bij de vele passagiers. Een geplande update op 24 maart verliep niet zoals verwacht, de problemen hebben het hele weekend en nog steeds (zondag) geduurd. Ryanair erkende de technische problemen, maar kon geen tijdschema voor een oplossing geven.
Passagiers haastten zich naar de sociale mediakanalen van Ryanair om onder meer te klagen over de website/app: toekomstige boekingen niet zichtbaar, niet mogelijk om online in te checken, foutieve stoeltoewijzingen enzovoort…
Emilia Cocostegüe Paredes schreef: “ Ik had mijn vluchten moeten boeken en noch de website, noch de app werken. En nu zijn vluchten duurder!! Ik mis twee keer het boeken van mijn vluchten vanwege disfuncties !! Moet ik meer betalen om eindelijk te boeken ???? ik ben heel boos ”
Karolina Chudzicka zei: “ Hallo! Ik heb gisteren een ticket naar Krakau gekocht, maar ik heb geen e-mail ontvangen ter bevestiging van de boeking. Het ticket is van mijn account verdwenen en ik kan het niet vinden omdat ik het boekingsnummer niet heb. het geld was van mijn bankrekening af. Help alstublieft. het is een zeer dringende vlucht op zondag! ”
bron: www.aviation24.be
26-03
BE: Luchtvaartmaatschappijen zwaar teleurgesteld over invoering vliegtaks
De Belgische luchtvaartmaatschappijen Air Belgium, Brussels Airlines en TUI fly zijn zwaar teleurgesteld over de Belgische vliegtaks die dan toch binnen enkele dagen zal worden ingevoerd. De maatschappijen vroegen om de vliegtaks pas in te voeren bij de reservatie van een vliegticket na 1 april, maar daar wil de verantwoordelijke minister niet van weten. De maatschappijen kijken nu naar een kostenplaatje van enkele miljoenen euro’s.
Gisteren besliste de Belgische regering om de invoering van een Belgische vliegtaks vanaf 1 april toch door te zetten. De Belgische luchtvaartmaatschappijen Air Belgium, Brussels Airlines en TUI fly hadden nochtans aangedrongen om die vliegtaks pas aan te rekenen bij de reservatie van een vliegticket na 1 april. Nu moeten de maatschappijen die taks zelf gaan betalen omdat ze deze niet retroactief kunnen innen bij hun klanten. Volgens BATA, de Belgian Air Transport Association, kost dat de maatschappijen 5 miljoen euro terwijl de Belgische luchtvaart nog steeds herstelt van de coronacrisis.
BATA beschuldigt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem er ook van onwaarheden te verkondigen. De minister verklaarde namelijk dat de luchtvaartmaatschappijen geen opmerkingen hadden over de vliegtaks, terwijl zij wel degelijk hun bezorgdheden hebben geuit. De maatschappijen bekijken nu welke juridische stappen ze kunnen ondernemen tegen de plotse invoering van de vliegtaks.
De vliegtaks bedraagt 10 euro voor vluchten tot 500 km. Voor langere vluchten komt dit neer op 2 euro binnen Europa en 4 euro voor bestemmingen buiten Europa.
bron: www.flightlevel.be
22-03
Nieuw Flybe opent vier routes naar Schiphol (UPDATE)
Het nieuwe Flybe opent deze zomer vier routes naar Schiphol: vanaf Belfast, Birmingham, East Midlands en Londen Heathrow. De ticketverkoop is nu van start gegaan.
De route tussen Birmingham en Schiphol gaat op 28 april van start, net als die tussen East Midlands en Schiphol. Op 28 mei volgt Belfast City, en op 29 mei Londen Heathrow.
Op alle routes naar de Nederlandse luchthaven wordt dagelijks gevlogen, en tussen Heathrow en Schiphol tot wel tweemaal per dag. Flybe voert de vluchten uit met DHC Dash 8-turboprops.
bron: www.luchtvaartnieuws.nl
Ryanair zweert bij duurzame brandstof en uitstootcompensaties
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil een derde van zijn klimaatdoelstellingen realiseren door zijn vliegtuigen met duurzame brandstoffen te laten vliegen. De maatschappij zal tevens op compenserende maatregelen vertrouwen om de uitstoot tegen het midden van deze eeuw volledig te elimineren. Dat heeft Michael O’Leary, chief executive van Ryanair, gezegd.
Ryanair, volgens passagiersaantallen de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, heeft vorig jaar toegezegd om tegen het einde van dit decennium 12,5 procent van al zijn vluchten te voorzien van duurzame vliegtuigbrandstoffen, al heeft O’Leary sindsdien toegegeven niet zeker te weten of het bedrijf in staat zal zijn om die ambitieuze doelstellingen te halen.
Lees verder op Business AM
19-03
Dakar in Senegal, nieuwe TUIfly België bestemming
Vanaf 4 juli vliegt  TUI fly België elke maandag vanaf Brussel Internationaal (via Kaapverdië) op de luchthaven van Dakar.
Tijdens de (Belgische) herfstvakantie en gedurende het hele winterseizoen 2022-2023 biedt TUI fly 2 vluchten per week aan.
Prijzen zijn niet goedkoop: Een vlucht naar Dakar boek je al vanaf 199,99 enkele reis. TUI fly Nederland vliegt al naar Dakar
bron: www.aviation24.be
18-03
Ren / fiets mee voor giro 555 (Oekraine) op Maastricht Airport
Op zondag 3 april kun jij een uniek parcours afleggen over de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport. Ren of fiets mee voor Giro 555!
Meer informatie rondom dit unieke event
https://buff.ly/36apWFl
17-03
Ryanair hervat Eindhoven – Gerona
Na jaren afwezigheid hervat Ryanair de route tussen Eindhoven en het Catalaanse Gerona. En Ryanair start deze route al over 2 weken.
Vanaf 28 maart start Ryanair met 3 vluchten per week op deze route.
Let op de dumpaanbiedingen!
Bron: Twitteraccount @SeanM1997
Drie nieuwe (hoog)-zomerroutes voor easyJet
Tijdens de zomervakantie-periode start easyJet twintig routes op. Drie daarvan zijn van Schipphol, namelijk Brindisi, Pisa en Kefalonia.
Pisa vanaf 3 mei t/m 29 oktober met 3 vluchten per week
Brindisi vanaf 30 juni t/m 4 september met 2 vluchten per week
Kefalonia vanaf 29 juni t/m 31 augustus met 1 vlucht per week
Ook wordt de route tussen Keulen en Londen Gatwick herstart
bron: Twitteraccount: @SeanM1997
16-03
Nederlandse Airliners stoppen met handhaven mondkapjesplicht
KLM, Transavia, TUI en Corendon gaan passagiers na 23 maart niet langer verplichten een mondkapje te dragen aan boord van hun vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappijen gaan daarmee in tegen het coronabeleid van de overheid, dat voorlopig nog vasthoudt aan de draagplicht van het mondkapje in vliegtuigen en op luchthavens.
Volgens de maatschappijen is het 'onverantwoord' om het mondkapje alleen in vliegtuigen en op luchthavens nog verplicht te laten. Ze vrezen dat het aantal agressieve passagiers hierdoor zal toenemen.
Het kabinet schaft vanaf volgende week woensdag de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vanmiddag bekendgemaakt. Het openbaar vervoer en luchthavens waren nog de enige plekken waar het mondkapje verplicht was.
lees verder op RTL nieuws
14-03
Stakingswaarschuwing bij Ryanair Frankrijk: 2 stewardessen beschuldigd van het stelen van Pringles en frisdrank
Medewerkers van Ryanair, actief in Frankrijk, hebben een stakingswaarschuwing afgegeven uit protest tegen het ontslag van twee stewardessen. Volgens een radio-uitzending vanFrance Inter gebeurde het incident vorige week: twee stewardessen van Ryanair namen een korte pauze tijdens een van hun vluchten. Aan de achterkant van het vliegtuig deelden ze een frisdrank en Pringles. De purser beschuldigde hen ervan niet te hebben betaald voor hun consumptie, die € 4,30 kostte.
Op 8 maart, een paar dagen na hun vlucht, ontvingen de twee stewardessen een bericht van de luchtvaartmaatschappij waarin ze hun ontslag aankondigden.
Voor vakbond Syndicat National du Personnel Navigant Commercial – Force Ouvrière (SNPNC) is hun ontslag “ een illustratie van het streven naar winst ten koste van alles en de professionele mishandeling die de stewardessen van het bedrijf dagelijks ondergaan ”, legt Stephane Salmon, afgevaardigde van SNPNC uit. Hij bevestigt dat de werkdruk constant is en voegt nog een voorbeeld toe: "Stagiairs aan wie meer dan twee dagen ziekteverlof is voorgeschreven, worden vaak gedagvaard in een Ryanair-kantoor op Malta."
Stakingswaarschuwing van 13 maart tot 18 april:  Om te protesteren tegen de situatie van de twee ontslagen stewardessen en om gratis eten en drinken te vragen aan de bemanningsleden, heeft vakbond SNPNC het stakingsbericht ingediend. Een primeur in Frankrijk tegen Ryanair, volgens Salmon.
Hoogstwaarschijnlijk zal de staking leiden tot verstoringen en annuleringen van vluchten. Ryanair wilde geen commentaar geven op vragen van France Inter .
bron: www.aviation24.be
11-03
Kerosine 82% duurder - ticketprijs volgt
Lufthansa & Co. hebben nog niet veel gehoord over brandstoftoeslagen. Air Asia was een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die een toeslag van US$13 invoerde voor vluchten langer dan vier uur. De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen dit voorbeeld de komende dagen waarschijnlijk volgen. De hoogte van toekomstige toeslagen is nog niet in te schatten.
Lufthansa heeft al laten doorschemeren dat de tickets duurder zullen worden. Uw Amerikaanse partner United Airlines meldt dat in "normale jaren" hogere prijzen voor vliegtuigbrandstof met 60% zouden worden doorberekend, d.w.z. er zou een toeslag worden toegevoegd aan de ticketkosten. Gezien de momenteel toenemende crises wereldwijd met oorlogen zoals die in Oekraïne, is niets te voorzien. In ieder geval overweegt United, net als alle andere vervoerders, serieus hoe de prijszetting moet worden voortgezet.
Als kerosine, dat de afgelopen dagen veel duurder is geworden, niet expliciet als brandstoftoeslag wordt getoond en in rekening wordt gebracht, kan worden aangenomen dat er aanzienlijk minder vliegstoelen beschikbaar zullen zijn, althans in de lagere boekingsklassen.
De brandstoftoeslag of kerosinetoeslag is onderdeel van het tarief. Het is te herkennen aan de afkorting YQ of YR op het vliegticket. In het verleden werden dergelijke toeslagen geheven afhankelijk van de vliegroute. Het zal deze keer niet anders zijn. Opmerkelijk: Sommige landen zoals Brazilië, Nieuw-Zeeland, Brazilië of de Filippijnen verbieden luchtvaartmaatschappijen een brandstoftoeslag te heffen.
Experts gaan ervan uit dat veel luchtvaartmaatschappijen geen grote hoeveelheden vliegtuigbrandstof tegen lagere prijzen hebben weten te bemachtigen, het gaat om miljarden liters.
De CEO van Ryanair is een van de weinigen die beweren voor 80% gedekt te zijn. Aan het begin van de Corona-crisis hebben veel luchtvaartmaatschappijen zich misrekend bij het aanleggen van brandstof en daarna kelderden de brandstofprijzen met bijna 70%. Binnen een jaar is het vat olie gestegen van 68 dollar naar iets meer dan 116 dollar (vanaf donderdag 10 maart 2022), hoewel het binnen een dag weer met 9 dollar is gedaald.
Als de oorlog in Oekraïne de komende dagen en weken voortduurt, komt er geen versoepeling op de oliemarkten. Met andere woorden, vliegtickets worden merkbaar duurder voor mensen die voor zaken of plezier vliegen.
Bron: www.dmm.travel
10-03
Ryanair start met Charleroi - Castellón.
Ryanair was net begonnen met het introduceren van routes naar Oekraïne. Deze stoelen moeten nu toch op een andere manier gevuld worden. Ryanair heeft vandaag een heleboel nieuwe routes aangekondigd. Helaas niks voor Eindhoven en maar eentje voor Charleroi.
Vanaf 27 maart (dus al over 3 weken) start Ryanair met vluchten tussen Charleroi en Castellón–Costa Azahar Airport. Ryanair start met twee vluchten per week op donderdag en zondag. Castellón Airport ligt tussen Valencia en Taragona. Let op de dumpprijzen!
07-03
easyJet collecteert aan boord voor hulp in Oekraïne
Low-cost carrier easyJet en haar partner UNICEF zullen geld inzamelen op easyJet vluchten.
Terwijl miljoenen Oekraïne ontvluchten om te ontsnappen aan het aanhoudende conflict, heeft easyJet vrijdag aangekondigd dat het een methode zal lanceren waarbij passagiers kunnen doneren aan UNICEF. De Europese luchtvaartmaatschappij en haar partners bij UNICEF hopen geld in te zamelen om kinderen en hun families in Oekraïne te helpen.
Hoe het zal werken: easyJet- passagiers krijgen de mogelijkheid om aan boord te doneren. Donaties zijn via het overhandigen van contant geld. In een verklaring zei Tina Milton, directeur van Cabin Services bij easyJet: "In deze zorgwekkende tijd zijn onze gedachten en die van zoveel van onze klanten bij degenen die getroffen zijn door het conflict in Oekraïne. Onze partner UNICEF staat in de voorhoede van de humanitaire hulp in Oekraïne, met teams die de klok rond werken om dringende hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn. Ik heb gehoord van veel van onze bemanningsleden in heel Europa die deze inspanningen hebben willen helpen en daarom ben ik blij dat we nu onze collectie aan boord lanceren. Via onze collectie aan boord kunnen klanten doneren aan UNICEF, die hen zal helpen het essentiële werk dat ze doen voort te zetten."
bron: www.simplyflying.com
Jet2: Mondkapjes tussen Engeland en Schiphol niet meer verplicht
Jet2.com meldt dat ook op vluchten van Engeland naar Schiphol en vice versa niet langer verplicht is. Op vluchten van en naar Schotland, waarvan Jet2.com niet naar Schiphol vliegt, is het nog wel steeds wettelijk verplicht voor iedereen van zes jaar en ouder om een gezichtsmasker te dragen (zowel op de luchthavens en aan boord van vliegtuigen), zelfs voor wie volledig is ingeënt.
Vorige week schreef Travelpro over het versoepelen van de maatregelen van de budgetmaatschappij. Destijds leek het om vluchten van en naar luchthavens in Engeland en Noord-Ierland te gaan, maar nu blijkt dat het dragen van een mondkapje ook op vluchten van vanaf Engelse luchthavens naar Europese bestemmingen niet meer verplicht is.
“Het is niet langer wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op onze luchthavens of aan boord van onze vliegtuigen. Volgens de richtlijnen van de Britse regering raden wij u echter aan op de luchthavens een mondkapje te blijven dragen en u zult er een moeten dragen wanneer u op uw overzeese bestemming aankomt”, zo laat de airline op haar website weten.
“U moet een mondkapje dragen bij het verlaten van het vliegtuig, in de luchthaven en aan boord van onze transfers van en naar uw accommodatie, zelfs als u volledig gevaccineerd bent” aldus Jet2. “De regels rond leeftijden kunnen ook verschillen per bestemming.”
bron:www.travelpro.nl
06-03
Transavia vliegt na rook in cockpit met ander toestel en andere bemanning
Transavia heeft een ander toestel en een andere bemanning ingezet voor een vlucht vanaf Eindhoven Airport, die zaterdagmorgen door rook in de cockpit werd geannuleerd. Volgens een woordvoerder van de vliegmaatschappij hadden de piloten rook ingeademd. De 170 passagiers van vlucht HV 6623 naar het Spaanse Alicante konden het vliegtuig in alle rust verlaten nadat de problemen waren geconstateerd.
Woordvoerders van Transavia en Eindhoven Airport melden dat de ontruiming volgens een standaardprocedure is verlopen. Het was aanvankelijk de bedoeling om het vervangende toestel om halfelf te laten vertrekken. Door die planning is een streep gegaan. "Het is niet alledaags wat vanmorgen is gebeurd, onder meer het overladen van de bagage duurt langer dan gepland", zo meldt de zegsman van Transavia. Het toestel ging uiteindelijk rond twintig over elf de lucht in.
“De piloten van de oorspronkelijke vlucht merkten rond kwart voor acht rook op in de cockpit, waarna ze besloten om de vlucht stil te zetten”, vertelt hij. “De passagiers is daarop gevraagd van boord te gaan. Zij konden het toestel via de trap verlaten waarna ze in de terminal werden toegesproken."
"Ondertussen waren onder meer brandweer en ambulance al gealarmeerd. De brandweer had de zaak snel onder controle. De piloten zijn door ambulancepersoneel nagekeken, omdat ze rook hebben ingeademd. De gevolgen voor hen vallen mee. Toch zijn vervangers opgeroepen. Ook is een ander toestel gezocht en gevonden.”
Volgens de Koninklijke Marechaussee zijn de problemen in de cockpit veroorzaakt door een technische storing.
bron:www.omroepbrabant.nl
04-03
TUS Airways van Brussel naar Cyprus en vanaf Düsseldorf naar Israël
Naar Brussel is het een jaar rond bestemming op Larnaca. De eerste vlucht op Brussel vind plaats op 2 mei
Vanaf Düsseldorf is er een seizoenvlucht naar Tel Aviv.. De eerste vlucht op Düsseldorf vind plaats op 17 maart en duurt tot 27 oktober
Beide bestemmingen krijgen twee vluchten per week. Vluchten kan je boeken op
www.tusairways.com
Condor: Lufthansa feeder vluchten zijn te boeken tot eind oktober
Opluchting bij Condor: Sinds gisteren, woensdag, kunnen klanten van de vakantieluchtvaartmaatschappij feeder- en transfervluchten boeken voor de Lufthansa Group voor de hele zomer van 2022 en ook voor de winter van 2022/2023. Condor bevestigde dit op verzoek van touristik aktuell.
"In eerste instantie zijn alle inkomende en uitgaande vluchten beschikbaar in de systemen, ongeacht hun vertrekdatum, die voor 30 oktober 2022 zijn geboekt", aldus een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. De vluchten zouden kunnen worden geboekt tot het einde van het wintervluchtschema op 30 april 2023.
De vakantieluchtvaartmaatschappij heeft daarmee in eerste instantie het lopende geschil met Lufthansa gewonnen over feedervluchten naar de langeafstandsroutes van Condor, waarbij ook het Federale Kartelbureau betrokken is. Volgens de huidige status zou de "Special Pro Rate Agreement", waarmee LH-feeders tegen speciale voorwaarden op de hubs kunnen worden geboekt en via hun eigen verkoopkanalen op de markt kunnen worden gebracht, op 10 mei 2022 eindigen.
Maar begin februari waarschuwden de kartelwaakhonden Lufthansa omdat ze na een voorlopig onderzoek vonden dat Condor recht had op toegang tot de feedervluchten "zelfs na dit tijdstip".Aan deze eis is nu voldaan en de verlenging komt precies op het juiste moment - als de feederservice in mei niet meer beschikbaar zou zijn, zou Condor dit jaar zeker de lucratieve langeafstandsactiviteiten van Condor hebben verpest. Omdat het product niet meer zo aantrekkelijk zou zijn voor klanten. Het zou niet langer mogelijk zijn om doorlopende instapkaarten voor de hele vlucht af te geven, evenmin als het inchecken van bagage. Bovendien zouden passagiers niet langer gedekt zijn als er vluchtvertragingen zouden zijn.
Op de lange termijn kan men bij Condor echter niet rustig blijven: een definitieve beslissing van het Bundeskartellamt laat nog op zich wachten.
De feeder vluchten zijn o.a. van toepassing vanaf Amsterdam en Brussel naar Frankfurt
bron: www-touristik—aktuell-de
03-03
Zomervluchten vanaf Oostende en Antwerpen
Al deze vluchten worden uitgevoerd door TUI fly België. TUI fly is in België veel meer een low cost carrier dan in Nederland.
Antwerpen
Spanje: Alicante (7x), Malaga (7x), Ibiza (3x), Mallorca (3x), Murcia (2x)
Kroatie: Split (2x)
Marokko: Nador (2x), Tanger (2x)
Frankrijk: Avignon (2x)
Oostende
Spanje: Alicante (6x), Malaga (6x), Ibiza (2x), Majorca (4x), Murcia (2x), Gran Canaria (3x), Tenerife (4x)
Griekenland; Chania (2x), Heraklion (2x), Corfu (2x), Kos (2x), Rhodes (2x)
Turkije; Antalya (4x), Bodrum (2x), Eskisehir (2x), Izmir (2x)
Tunisie: Djerba (2x), Enfidha (2x)
Bulgarije: Burgas (2x), Varna (2x)
bron:www.aviation24.be
Vueling wint tender naar Asturias Airport
De regionale overheid van Asturias in Noord Spanje strooit met belastingcenten en gaat diverse niueuwe routes naar Asturias Airport financieel ondersteunen.
Het is de bedoeling dat Vueling vanaf de komende winterdienstregeling 2 a 3 keer per week gaat vliegen tussen Amsterdam en Asturias Airport.
Ryanair gaat vliegen vanaf Weeze en Charleroi. Hier staan 2 vluchten per week in de planning.
Aeropuerto de Asturias ligt dicht bij de drie grotere steden van deze Spaanse provincie: Oviedo (de provinciehoofdstad), Gijón en Avilés.
Lees in het Spaans: www.lavozdeasturias.es
02-03
Wizz Air ondersteunt Oekraïense vluchtelingen met 100.000 gratis stoelen uit buurlanden
Wizz Air heeft vandaag aangekondigd dat het Oekraïense vluchtelingen zal steunen door hen 100.000 gratis stoelen* aan te bieden op alle vluchten van continentaal Europa die vertrekken vanuit de grenslanden van Oekraïne (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië). Wizz Air zet zich in om de vluchtelingen te helpen hun eindbestemming te bereiken, waar dat ook is. Wizz Air heeft al grotere vliegtuigen en extra vluchten van grenslanden naar Europa toegevoegd om de verplaatsing van vluchtelingen waar nodig te ondersteunen.
Bovendien erkent Wizz Air dat veel vluchtelingen al in beweging zijn gekomen en mogelijk op andere locaties zijn gestrand. Als zodanig biedt de luchtvaartmaatschappij ook een reddingstarief van 29,99** euro op alle andere vluchten (exclusief de VAE, IJsland en de Canarische Eilanden), evenals een reddingstarief van 69,99** euro op alle vluchten naar de VAE, IJsland en de Kanaries.
Oekraïense vluchtelingen die een vlucht willen boeken, kunnen dit doen door naar: https://wizzair.com/#/rescue te gaan . De 100.000 gratis stoelen en de reddingstarieven zijn in maart beschikbaar voor reizen. Passagiers zijn verplicht om hun Oekraïense paspoort/ID-kaartnummer te verstrekken op het moment van boeking en hun Oekraïense paspoort/ID-kaart te tonen bij het inchecken.
Klanten worden nog steeds aangemoedigd om onze website te bezoeken, aangezien er mogelijk lagere tarieven beschikbaar zijn. We willen er echter voor zorgen dat alle Oekraïense vluchtelingen toegang hebben tot betaalbare reizen, ongeacht waar ze zich in deze crisistijd bevinden.
bron: www-aviation24-be
28-02
Verzamelbak routenieuws
Eurowings
Eurowings start op 1 juni met vluchten vanaf Düsseldorf naar Agadir.
Vanaf eind december start Eurowings met vluchten naar het hoge noorden. Vanaf Düsseldorf starten dan vluchten naar  Luleå en Kiruna in Lapland
EasyJet
EasyJet heeft aangekondigd dat het vanaf 1 april Keulen Bonn Airport twee keer per week verbindt met de Noord-Portugese stad Porto. Na Berlijn en Mallorca is dit al de derde nieuwe bestemming die de Britse low-cost luchtvaartmaatschappij in zeer korte tijd vanuit Keulen/Bonn aanbiedt.
Play
Play Airlines start in juni een lijndienst tussen Keflavik en New York Stewart Airport en voegt in september Orlando toe aan het netwerk
De IJslandse prijsvechter mikt met het vluchtschema nadrukkelijk op reizigers uit Europa die met overstap in Reykjavik naar de VS willen reizen.
D reizen-Consumentenbond: Minister grijp in bij overtreder Transavia
De Consumentenbond wil dat minister Harbers (IenW) ingrijpt bij KLM en Transavia. De luchtvaartmaatschappijen houden zich niet aan de wettelijke regels voor terugbetalen van geannuleerde vluchten. Ondanks een uitspraak van de rechter en een aangekondigde boete van toezichthouder ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).
Honderden consumenten wachten nog steeds op terugbetaling van door KLM en dochtermaatschappij Transavia geannuleerde vluchten. Het betreft passagiers die tussen 2019 en 2021 via D-Reizen boekten. Gemiddeld gaat het om €800 per passagier, maar regelmatig zijn het hogere bedragen van enkele duizenden euro’s per boeking.
De luchtvaartmaatschappijen zeggen het ticketgeld al aan D-Reizen te hebben terugbetaald en daarmee aan hun verplichtingen te hebben voldaan. Maar D-Reizen ging failliet voordat ze het geld overboekten naar de passagiers.
Volgens de rechter, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) én de Europese Commissie houden passagiers dan evengoed recht op terugbetaling. De luchtvaartmaatschappijen moeten het geld alsnog rechtstreeks naar hen overboeken. KLM en Transavia weigeren hier gehoor aan te geven.
Lees verder op: consumentenbond.nl
24-02
Rotterdam Airport begint met Fly on SAF: een duurzamere manier van vliegen
Rotterdam The Hague Airport (RTHA) slaat met pionier van duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG en het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE de handen ineen om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. Met het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’ op de website van Rotterdam The Hague Airport kunnen klimaatbewuste reizigers zelf de CO2-uitstoot van hun vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof. Zo wordt vliegen duurzamer. Rotterdam The Hague Airport is de eerste luchthaven in Nederland die de tool ‘Fly on SAF’ aanbiedt.
De vliegreis verduurzamen werkt eenvoudig in een paar stappen. Reizigers vullen met de online tool hun vlieggegevens in en het systeem berekent vervolgens de CO2-uitstoot van de vliegreis uit. Reizigers geven vervolgens aan of de CO2-uitstoot deels of volledig verminderd wordt door de inzet van duurzame luchtvaartbrandstof, ook wel Sustainable Aviation Fuel of SAF genoemd. Betaling kan als laatste stap via de creditcard.
Lees verder op : Transport online
zie ook Rotterdam Airport
EasyJet snijdt flink in netwerk van Wenen. o.a. Amsterdam vervalt
Nog niet zo lang geleden was Easyjet een respectabele speler in Wenen: de luchtvaartmaatschappij stond op de derde plaats na Austrian Airlines en Eurowings. Het verwerkte ongeveer 1,3 miljoen passagiers per jaar.
Het aanbod was navenant groot. Onder andere Napels, Milaan, Genève, Bazel, Bristol, Manchester en Edinburgh stonden op het vluchtschema van Easyjet vanuit Wenen. Vanaf 2019 ging het echter bergafwaarts - waarschijnlijk niet in de laatste plaats door de sterke concurrentie van Ryanair en Wizz Air.
Met Berlijn, Bazel en Amsterdam hebben ze momenteel slechts drie bestemmingen in het aanbod vanuit Wenen.  En dat zal ook niet zo blijven: Basel en Amsterdam vervallen vanaf eind maart 2022
Lees het originele artikel op: www.aerotelegraph.com
20-02
ILT waarschuwt voor vervallen van claims voor geannuleerde vluchten
In maart 2022 is het 2 jaar geleden dat veel vluchten zijn geannuleerd aan het begin van de corona-pandemie. Passagiers die tot nu toe nog geen geld hebben teruggekregen van de luchtvaartmaatschappij lopen het risico de claim daarop kwijt te raken. In Nederland vervalt namelijk na 2 jaar de claim en dan kunnen passagiers later niet meer naar de rechter. Zij moeten dus op tijd een procedure bij de rechtbank starten.
Volgens de Europese Verordening passagiersrechten krijgen passagiers de keuze voor hun geld terug als hun vlucht door de luchtvaartmaatschappij werd geannuleerd of de keuze voor een omboeking van de vlucht. Hebben passagiers eenmaal gekozen voor terugbetaling, dan moeten zij de ticketprijs binnen 7 dagen (automatisch) terugkrijgen. Een aantal maatschappijen heeft dat (nog) niet gedaan of er is sprake van een geschil. Passagiers zullen dan wel naar de rechter moeten om terugbetaling af te dwingen. Dit kan dus tot 2 jaar na de vluchtdatum.
18-02
Ryanair van Charleroi naar Santiago de Compostela
Ryanair start vluchten naar de Spaanse bedevaartstad Santiago de Compostela
De route start op 29 maart met twee vluchten per week op dinsdag en zaterdag naar de stad in Galicië.
Vueling vliegt al vanaf Amsterdam op Santiago de Compostela
Air Cairo van Duitsland naar Hurghada
De Egyptische low cost carrier Air Cairo start diverse Duitse routes op. Zo gaan ze o.a. vliegen vanaf Düsseldorf en Keulen naar de badplaats Hurghada.
De routes starten op 27 maart. De vluchten naar Düsseldorf zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag. Naar Keulen wordt in de nacht gevlogen op dinsdag en donderdag.
Ik vind de prijzen niet echt low cost.
17-02
Corendon Airlines naar Zafar
Corendon Turkish Airlines gooit hier een daar het vluchtschema om, want prutst het Turske Zafer er nog tussen als bestemming vanaf Amsterdam , Brussel, Dusseldorf en Keulen
Vluchten zijn van eind juni tot medio september en worden uitgevoerd als nachtvluchten
bron: Twitteraccount @DigitaleVliegt1
Ryanair voelt plicht om op Oekraine te vliegen zolang dat kan
Ryanair vindt dat het de plicht heeft om op Oekraïne te blijven vliegen zolang dat mogelijk is. Dat heeft topman Michael O'Leary van de Ierse prijsvechter gezegd tijdens een persconferentie in Lissabon. Hij ziet, ondanks de dreiging van een Russische invasie, geen reden om vluchten te annuleren tot de Europese autoriteiten zeggen dat dit nodig is. Ryanair vliegt overigens niet vanuit Nederland naar Oekraïne.
KLM is wel gestopt met vliegen op Oekraïne vanwege het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid. De maatschappij vliegt ook niet meer over het land. Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vliegen naar Oekraïne of overwegen dat.
Het kabinet heeft zaterdag alle Nederlanders opgeroepen Oekraïne te verlaten. Voor het land geldt een rood reisadvies. "Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar naartoe te reizen", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe."
Vanuit Nederland is het wel mogelijk om met Wizz Air naar Oekraïne te vliegen. De Hongaarse prijsvechter biedt komende vrijdag een vlucht aan van Eindhoven naar hoofdstad Kiev.
bron: www.transport-online.nl
Maastricht Airport brengt je deze zomer naar deze 13 plekken
Deze zomer kun je vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA) vliegen naar 13 bestemmingen. Dat meldt het vliegveld in Beek op haar website.
In het zomerseizoen, van 1 april tot 31 oktober, kunnen passagiers vliegen naar zeven verschillende landen. Dat zijn Kroatië (Zadar), Spanje (Alicante, Barcelona en Mallorca), Italië (Bari) en Engeland (Londen).
Corendon vliegt daarnaast ook nog naar bestemmingen als Rhodos, Kos, Zakynthos en Heraklion in Griekenland, Antalya en Bodrum in Turkije en Bourgas in Bulgarije.
MAA laat daarnaast weten dat er geen vroege vluchten, net na 06:00 uur, en geen late landingen (net voor 23:00 uur) gepland zijn.
bron: www.1limburg.nl
16-02
Corendon Dutch Airlines lanceert in seat bestellen
In samenwerking met airFi lanceert Corendon Dutch Airlines de mogelijkheid om vanuit de stoel eten, drinken en duty free producten te bestellen. Met deze mogelijkheid wil de airline de passagierservaring verbeteren en verspilling verminderen.
De lancering van de nieuwe in-seat bestelservice in de vloot van drie Boeing 737-800-vliegtuigen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij volgt op een succesvolle proef en is een aanvulling op de bestaande trolleyservice.
De bemanning wordt via hun tablet op de hoogte gebracht van de bestelling en markeert het verzoek als ‘in uitvoering’ of ‘voltooid’, zodat andere bemanningsleden het kunnen zien. Passagiers kunnen ook hun bestelstatus bekijken. Wanneer de bestelling klaar is, zal een bemanningslid de items op de passagiersstoel afleveren, op welk moment de betaling wordt gedaan. Als cashless luchtvaartmaatschappij accepteert Corendon alle gangbare debet- en creditcards.
Gert-Jan de Vries, Manager Cabin Crew and Inflight Sales bij Corendon Dutch Airlines: “Sinds COVID-19 begon, is passagiers gevraagd om niet door de cabine te lopen en passagiers drukken niet zo snel op het belletje wanneer zij ets willen bestellen, tenzij absoluut noodzakelijk. Met airfi’s in-seat bestellen, bieden we een makkelijke  manier voor onze gasten om iets te bestellen.”
Job Heimerikx, CEO van AirFi, zei ook over de lancering: “Corendon is al vele jaren partner van AirFi en we zijn ongelooflijk verheugd om aan te kondigen dat ze de eerste Europese luchtvaartmaatschappij zijn die onze baanbrekende bestelmogelijkheden heeft overgenomen. Door hybride service aan te bieden die begint met de traditionele trolleyservice en vervolgens overschakelt op in-seat bestellen, maximaliseert Corendon echt het potentieel van zijn onboard retailprogramma.”
bron:www.travelpro.nl
12-02
Ryanair start met Charleroi - Vitoria-Gasteiz (SP)
Ryanair vliegt vanaf 29 maart van Charleroi naar Vitoria-Gasteiz in Spaans Baskenland. Deze route was bijna twee jaar geleden aangekondigd, maar nog niet gelanceerd. Deze nieuwe route zal op dinsdag en zaterdag vliegen.
Daarnaast keert vanaf 2 mei ook de verbinding tussen Vitoria en Keulen terug met vluchten op maandag en vrijdag.
bron: www-gasteizhoy-com
10-02
Transavia gaat samenwerken met Azores Airlines
Vanaf nu is het mogelijk om een Transavia-vlucht te combineren met een vlucht van Azores Airlines. Hierdoor wordt het voor passagiers nog makkelijker om de diverse eilanden van de Azoren te ontdekken.
Naast de route van Amsterdam naar Ponta Delgada biedt Transavia nu haar passagiers de kans om ook te vliegen naar Horta op het eiland Faial, Lajes op eiland Terceira én Pico en Santa Maria op de gelijknamige eilanden via een tussenstop.
Deze verschillende eilanden op de Azoren zijn via Lissabon, Porto en Funchal te bereiken. Dit wordt mogelijk door de introductie van Transavia Smart Connect, in samenwerking met Dohop.
´Smart Connect weet verschillende vluchten slim te koppelen. Met het gebruikersvriendelijk werkende platform bieden we onze passagiers meer gemak bij het zoeken van gecombineerde vluchten en bieden we hen de kans om nog meer prachtige eilanden van de Azoren te ontdekken´, zegt Charles Verstegen, lead commercial bij Transavia.
´Het partnerschap met Azores Airlines is de eerste van veel nieuwe samenwerkingen, waarbij we Smart Connect inzetten.´
Om deze dienst te kunnen aanbieden, werkt Transavia met Dohop. Dohop is een IJslands bedrijf, gespecialiseerd in het samenstellen van vliegreizen met een tussenstop, dat ook wel virtual interlining wordt genoemd.
Dohop helpt Transavia met de technologie en het benodigde platform. Daarnaast is Dohop verantwoordelijk voor de ‘connection service’. Dat houdt in dat Dohop een nieuwe vlucht en eventuele hotelovernachting regelt voor passagiers die door omstandigheden, zoals vertraging of annulering hun vlucht niet halen.
bron: www.businesstraveller.nl
09-02
Transavia vliegt vanaf volgende week weer naar Marokko
Transavia hervat haar lijndienst naar Marokko vanaf volgende week maandag. De maatschappij voerde sinds de sluiting van de luchtgrenzen vanwege de epidemiologische situatie in verband met corona eind oktober, nog enkel repatriëringsvluchten uit.
Transavia biedt in normale tijden vanuit Nederland de meeste vluchten naar Marokko aan, maar moest stoppen met dit aanbod toen Rabat eind oktober een vliegverbod instelde vanwege het grote aantal coronabesmettingen in Nederland. Sindsdien voerde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog tien repatriëringsvluchten uit.
Het Marokkaanse luchtruim is sinds maandag terug opengesteld onder strikte inreisvoorwaarden. Transavia start volgende week opnieuw met vluchten naar de steden Marrakech en Tanger, en voegt daar aan het einde van de maand februari ook de badplaats Al Hoceima toe. Transavia liet maandag aan Nu.nl weten dat de hoeveelheid vluchten onder meer bepaald wordt door de vraag.
Het Nederlandse reisadvies voor Marokko is oranje, wat betekent dat aangeraden wordt om enkel noodzakelijke reizen uit te voeren. Marokko eist een vaccinatiebewijs en een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud. Volwassenen moeten twee keer zijn gevaccineerd en, als de tweede prik langer dan vier maanden geleden is gezet, een boostervaccinatie hebben gekregen. Alle reizigers worden bij aankomst in Marokko onderworpen aan een sneltest. Daarnaast kunnen reizigers worden gevraagd om nogmaals een PCR-test te doen.
bron:www.bladna.nl
08-02
De 2022 Top 20 veiligste Low Cost Airlines
AirlineRatings.com 's werelds enige beoordelingsbureau voor veiligheid, producten en COVID-19 heeft gereageerd op verzoeken van de industrie en het publiek om de beoordeling van de veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen uit te breiden van 10 luchtvaartmaatschappijen naar 20 voor 2022 van de 385 luchtvaartmaatschappijen die het controleert.
De AirlineRatings top 20 veiligste low-cost luchtvaartmaatschappijen voor 2022 zijn, in alfabetische volgorde; Air Arabia, Air Asia Group* Allegiant, Air Baltic, easyjet, FlyDubai, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Indigo, Ryanair, Scoot, Southwest, Spicejet, Spirit, Vueling, Vietjet, Volaris, Westjet en Wizz.
Factoren die worden gebruikt om de top 20 van veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen te bepalen, zijn onder meer; incidentenrecords van de afgelopen twee jaar, crashrecords van de afgelopen vijf jaar, resultaten van audits uitgevoerd door het bestuursorgaan van de luchtvaart, de International Civil Aviation Organization (ICAO), EU-verbodenlijsten en leeftijd van de vloot.
Investeerder stapt uit Wizz Air om ‘schendingen mensenrechten’
Het Deense pensioenfonds AkademikerPension zegt zijn aandeel in Wizz Air te verkopen naar aanleiding van vermeende schendingen van mensen- en arbeidsrechten.
Het miljardenfonds was een van de veertien investeerders die Wizz Air in december opriepen werknemers van het bedrijf toe te staan vakbonden op te richten. Volgens de groep investeerders ontmoedigt de luchtvaartmaatschappij het vormen van deze vakbonden op onrechtmatige wijze. Volgens het Deense fonds zijn er geen tekenen dat de houding van het bedrijf verandert, waardoor het zijn aandeel van ongeveer drie miljoen euro nu verkoopt
Lees verder op Upinthesky
03-02
budgetvliegers investeren in de hoop dat iedereen weer wil vliegen
Wereldwijd is slechts 6 procent van de piloten vrouw. En daarom, zo schrijft easyJet bij een nieuwe wervingscampagne die maandag begon, roept de Britse budgetmaatschappij vrouwen actief op te solliciteren naar een baan in de cockpit. EasyJet wil de komende vijf jaar 1.000 nieuwe piloten aanstellen. Vrouwen én mannen. En het Britse bedrijf is niet de enige lagekostenmaatschappij die de komende jaren weer werk heeft voor duizenden mensen.
Het Ierse Ryanair maakte maandag bekend dat het tot 2025 6.000 medewerkers extra nodig heeft. En Wizz Air, de Hongaarse uitdager van easyJet en Ryanair, kondigde zomer vorig jaar al aan 4.600 piloten te werven in de komende acht jaar. De aankondigingen tekenen de manier waarop de drie bedrijven werken. De afgelopen maanden schrapten zij duizenden banen, en nu de luchtvaart enigszins aantrekt werven ze weer personeel.
De kost gaat hier nog ver voor de baat uit, bleek de afgelopen dagen uit de resultaten van de drie grootste budgetmaatschappijen van Europa. Ryanair meldde maandag een miljoenenverlies over het laatste kwartaal van 2021 – voor het Ierse bedrijf het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Eerder zei het al dat zijn verlies over het gehele boekjaar veel groter zou zijn dan eerder gemeld: tussen 250 en 450 miljoen in plaats van 100 tot 200 miljoen. Vorige week publiceerden Wizz Air en easyJet vergelijkbare kwartaalcijfers. De euforie van een goede zomer en dito najaar lijkt voorbij. De opleving van het reisverkeer laat langer op zich wachten dan werd aangenomen voordat de Omikron-variant van het coronavirus oprukte, meldde Ryanair maandag. En juist van de budgetmaatschappijen wordt het snelst herstel verwacht in de Europese luchtvaart. Zij zijn flexibeler dan traditionele concurrenten als Air France-KLM en Lufthansa.
lees hier verder
30-01
Verzamelbak routenieuws januari 2022
Sun Express
Sun Express, de Turks-Duitse vakantievlieger, heeft plannen ingediend om 21 nieuwe routes te lanceren voor het zomerseizoen van 2022.
Vanaf Amsterdam wil de maatschappij vanaf 23 april gaan vliegen op Dalaman met één vlucht per week op zaterdag. Prijzen zijn op dit moment niet bepaald low cost. Vanaf Dortmund wil Sun Express opnieuw gaan vliegen op Antalya. Dit is voor het eerst sinds 2017
Eurowings
Eurowings start op 29 maart met vluchten van Pristina in Kosovo naar Brussel internationaal Zaventem. Vorig jaar kwamen deze vluchten aan op Brussels South Charleroi Airport, maar voor de zomer van 2022 is Eurowings van gedachten veranderd en heeft Brussels Airport als Belgische bestemming gekozen. De vluchten worden twee keer per week uitgevoerd, op dinsdag en vrijdag.
Eurowings, blijft sterk vertrouwen in de Zweedse markt en de regio Stockholm en breidt nu de toegang uit met de toevoeging van drie Europese routes vanaf Arlanda airport. Voor ons van belang is de route naar Keulen.
Condor
Condor gaat samenwerken met het Griekse Sky Express. Vanaf juli 2022 kunnen Condor-gasten verder reizen via Athene, Rhodos, Corfu en Heraklion naar de elf nieuwe Griekse bestemmingen. De nieuwe samenwerking zal ook de verbindingen naar bestaande bestemmingen vergroten.
29-01
Ryanair Boos: Belgische vliegtaks beschermt Lufthansa groep
Ryanair heeft hard uitgehaald naar de Belgische regering over de vliegtaks die België wil invoeren. Volgens de prijsvechter is het belachelijk dat transferpassagiers mogelijk worden uitgezonderd van het hoogste tarief van 10 euro. “Deze vliegtaks beschermt de Lufthansa Group (de eigenaar van Brussels Airlines, red.) ten koste van het milieu."
België is van plan om vanaf april een vliegtaks in te voeren van 10 euro per passagier voor vluchten met een eindbestemming op minder dan 500 kilometer afstand. Bij meer dan 500 kilometer wordt de taks 2 euro voor bestemmingen binnen de Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) en 4 euro voor bestemmingen daarbuiten.
Ryanair wijst erop dat er jaarlijks 600.000 passagiers tussen Brussel en Frankfurt vliegen. Dat zijn voornamelijk klanten van de Lufthansa Group, die zowel in Brussel (Brussels Airlines) als Frankfurt (Lufthansa) een belangrijke hub heeft. Deze route is maar iets meer dan 300 kilometer. Wie Frankfurt als eindbestemming heeft, betaalt daarom straks 10 euro extra taks.
Maar, zo klaagt Ryanair, wie in Frankfurt overstapt naar een andere vlucht met eindbestemming op meer dan 500 kilometer, betaalt ‘slechts’ 2 of 4 euro taks op de vlucht uit Brussel. Ryanair noemt het daarom een “fake ecotaks”. “Als de Belgische regering echt de emissies omlaag wil brengen, dan kan ze niet transferpassagiers op een vlucht van 300 kilometer uitzonderen van het 10 euro-tarief.”
Lees verder op Luchtvaartnieuws
Lees ook
De vliegtaks komt er: tien euro extra voor korte vluchten, alle andere reizen worden ook duurder | Reizen | hln.be
27-01
Russisch Red Wings in maart naar Schiphol?
De Russische luchtvaartmaatschappij Red Wings heeft de lancering van de tweewekelijkse vlucht tussen St. Petersburg en Amsterdam uitgesteld tot maart 2022. Dat meldt Amsterdam Airport Schiphol.
De route werd in november 2021 aangekondigd. Het plan was in eerste instantie om op 30 november jl. te starten met vluchten tussen St. Petersburg en Amsterdam. De vluchten tussen Pulkovo Airport (de internationale luchthaven van Sint-Petersburg) en Schiphol zouden worden uitgevoerd met een Airbus A321.
bron: www.travelpro.nl
24-01
easyJet vliegt deze zomer met zuinigere en stillere toestellen van Schiphol
easyJet gaat deze zomer met vier Airbus A320NEO toestellen vanaf Schiphol vliegen. De luchtvaartmaatschappij vliegt met in totaal 9 toestellen vanaf de basis in Amsterdam, waar zo’n 300 mensen werken. De NEOs gebruiken 15 procent minder brandstof en stoten 15 procent minder CO₂ uit dan de toestellen van de eerdere generatie. Daarnaast zijn ze meer dan 50% stiller bij het opstijgen en landen. De toestellen worden op dit moment overgezet naar easyJet’s Europese vliegvergunning en zullen vanaf de start van het luchtvaartzomerseizoen, op 31 maart, rondvliegen binnen easyJet’s Europese netwerk.
Het nieuws volgt een aantal andere aankondigingen over nieuwe samenwerkingen van easyJet op het gebied van duurzaamheid. Zo gaat het bedrijf haar krachten bundelen met Cranfield Aerospace Solutions en Rolls Royce om de ontwikkeling van emissievrije technologieën voor de luchtvaart te versnellen. De samenwerking met toonaangevende motorfabrikant Rolls Royce richt zich op een tweejarig onderzoek, waarin beide bedrijven zich richten op het ontwikkelen van alternatieve energie en propulsie oplossingen, inclusief CO₂-arme en zero emissions technologieën, en de toepassing daarvan in vliegtuigen.
lees verder op: transport-online
23-01
Vueling start route Amsterdam – Kopenhagen
Vueling start eind maart, met ingang van de zomerdienstregeling met een dagelijkse route tussen Amsterdam en Kopenhagen.
Daarmee is Vueling na Norwegian en easyJet de derde low cost carrier op deze route.
Transavia vliegt vanaf Eindhoven op de Deense hoofdstad
bron: www.aviation24.be
21-01
Bemanning Transavia wil geen wc's in de keuken van nieuwe Airbus
Bij het cabinepersoneel van Transavia is onrust ontstaan over de indeling van de nieuwe Airbus A320neo- en A321neo-vloot. In de vliegtuigen, die vanaf eind volgend jaar de oude Boeing 737 zullen vervangen, wil Transavia mogelijk de wc's in de keuken plaatsen. Het personeel trekt bij cabinevakbond VNC aan de bel, vanwege zorgen over hygiëne, corona en agressieve passagiers.
De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) meldt dat er de laatste weken een grote hoeveelheid mails is binnengekomen waarin het cabinepersoneel zorgen uit over de nieuwe inrichtingsplannen. De vakbond en haar leden begrijpen dat aan de indeling van een nieuw vliegtuig gewend moet worden, maar dat de locatie van wc's 'een dikke onvoldoende' krijgt.
De wc's worden in de huidige plannen achterin in het werkgebied, naast de zogenaamde galley van de stewards en stewardessen geplaatst. De galley is waar het eten en drinken voor passagiers en bemanning wordt voorbereid en opgeslagen. Het cabinepersoneel vreest met de locatie van de wc's niet veilig te kunnen werken.
Met de toiletten in de keuken van de toekomstige Airbus-vloot moeten passagiers langs het werkterrein van de bemanning komen om hun behoefte te kunnen doen. Het personeel wil dat Transavia een streep door deze plannen zet, vanwege zorgen over hygiëne en de verspreiding van corona.
De bezorgde bemanningsleden waarschuwen ook voor meer agressief gedrag van passagiers. Het aantal meldingen van geweld aan boord is de laatste jaren toegenomen. Reizigers gaan soms al door het lint omdat ze geen mondkapje willen dragen. Het cabinepersoneel denkt dat het er niet veiliger op wordt als passagiers te vaak in hun werk- en rustgebied zullen komen.
In de Boeing 737's van Transavia zijn de toiletten direct achter de laatste rij stoelen. Voorin de Boeings -net als in de toekomstige Airbussen- ook een wc, vlak naast de deur van de cockpit. Met de nieuwe indeling in de Airbus-vloot zou meer ruimte kunnen komen voor extra stoelen.
bron: nh nieuws
19-01
Trekt Ryanair zich terug uit Marokko?
Volgens Maghreb-Intelligence is Ryanair van plan zich definitief terug te trekken uit Marokko, een bestemming die het vanaf mei niet meer zal bedienen.
De betrekkingen tussen het topmanagement van Ryanair en de Marokkaanse autoriteiten zijn erg gespannen sinds bijna het begin van de pandemie in het Koninkrijk in maart 2020.
De Ierse lagekostenmaatschappij geeft Marokko de schuld van de opeenvolgende, naar hun mening ongerechtvaardigde, sluitingen van het luchtruim waardoor Ryanair zijn verplichtingen jegens de tienduizenden passagiers die gebruik maken van zijn vluchten niet kan nakomen.
Half december 2021, overweldigd door weer een andere Marokkaanse luchtsluiting, besloot Ryanair zijn vluchten naar Marokko op te schorten tot 1 februari en op dit moment is het niet zeker dat de luchtgrenzen van Marokko eind januari 2022 weer open gaan.
" Een gebrek aan duidelijkheid en communicatie van de Marokkaanse autoriteiten over wat ze kunnen verwachten na hun aanvankelijke beslissing om reizen op 13 december te verbieden ", is volgens Ryanair de reden om alle vluchten te beeindigen.
Ryanair beweert bijvoorbeeld dat eind november 2021 de annuleringen van vluchten waartoe Marokko besloot een impact hadden op 160.000 van zijn klanten en dat nog eens 230.000 passagiers te maken hebben met verstoringen van hun reisplannen voor Marokko.
bron: www-aviation24-be
Charleroi: Ryanair wil drie routes starten naar Oekraïne
Deze zomer wil Ryanair 13 routes opstarten vanaf Oekraïne, waarvan er drie naar Charleroi gaan.
Vanaf Kiev krijgt Charleroi 4 vluchten per week, vanaf Lviv en Odessa 2.
De routes starten eind maart bij het begin van de zomerdienstregeling.
Wizz Air heeft voor komende zomer routes aangekondigd naar Kiev en Lviv vanaf Eindhoven.
bron: twitteracount @SeanM1997
15-01
Wizz Air Vliegt als enige EU maatschappij vaker dan vóór Corona
Van de grote Europese luchtvaartmaatschappijen vliegt momenteel alleen Wizz Air vaker dan vóór de coronacrisis, zo blijkt uit data van luchtverkeersleider Eurocontrol. Ook het kleine Britse Loganair doet het nu ‘beter’ dan drie jaar geleden. De rest is kleiner.
De Iberia Group, Turkish Airlines en de KLM Group (inclusief Transavia Nederland) zijn ook nog vrij ‘actief’, met ongeveer een kwart minder vluchten dan op dezelfde datum in januari 2019. Helemaal onderaan bungelen Brussels Airlines (-60 procent), easyJet (-65), Norwegian (-70) en Eurowings (-76).
In de afgelopen weken is het herstel van het Europese vliegverkeer gebroken door de opmars van omikron. Dat komt onder meer doordat personeel in quarantaine zit, met als gevolg dat vluchten geschrapt moeten worden. Voor de wat langere termijn is de sector nog steeds overwegend positief.
lees verder op luchtvaartnieuws
12-01
Ryanair tipt Lufthansa: maak tickets goedkoper
Ryanair beschuldigt rivaal Lufthansa ervan concurrentie en vrije consumentenkeuze te blokkeren, door ongebruikte slots te blokkeren met zogenaamde 'spookvluchten', vluchten zonder passagiers, terwijl ze het probleem kunnen oplossen met goedkopere tickets.
Lufthansa stelt gedwongen te zijn om duizenden vluchten vrijwel leeg uit te voeren, omdat het bedrijf anders landingsrechten kwijtraakt, en pleit daarom bij de Europese instanties voor aanpassing van deze regel.
"Lufthansa huilt graag krokodillentranen over het milieu, terwijl ze alles doen om hun slots te beschermen", aldus CEO Michael O'Leary van Ryanair woensdag.
"De oplossing is simpel. Lufthansa zou de lege stoelen moeten verkopen tegen lage prijzen, en zo de Europese consumenten belonen die de 12 miljard euro aan staatssteun financierden die Lufthansa en zijn dochterbedrijven in België, Oostenrijk en Zwitserland tijdens de coronacrisis ontvingen", stelde de Ierse prijsvechter.
Ryanair roept de Europese Commissie op om Lufthansa en andere luchtvaartmaatschappijen die staatssteun kregen ongebruikte landingsrechten af te nemen, zodat rivalen zoals Ryanair concurrerende vluchten kunnen aanbieden op luchthavens zoals Frankfurt, Zaventem en Wenen
bron: www.deaandeelhouder.nl
10-01
Transavia verhoogt ticketprijs i.v.m. gebruik duurzamere brandstof
Transavia gaat de ticketprijzen verhogen om zo op vluchten iets meer duurzamere brandstof te gebruiken. Dat is Sustainable Aviation Fuel (SAF), dat volgens de maatschappij vier keer meer kost. Om dit te bekostigen stijgen de ticketprijzen enkele euro's Voor alle Transavia-vluchten die vanaf Schiphol vertrekken, wordt vanaf nu een half procent van de benodigde brandstof 'bijgemengd' met SAF. Dat gebeurt dan niet altijd in Amsterdam, maar net waar die brandstof op dat moment beschikbaar is.
De luchtvaartmaatschappij zegt deze brandstof te zien als 'het belangrijkste middel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen' op korte termijn. Met het gebruik ervan wil KLM/Transavia  ook de markt ontwikkelen, 'zodat het aanbod wordt opgeschaald en de brandstof uiteindelijk goedkoper wordt'. SAF was in 2019 goed voor minder dan 1 procent van alle door KLM/Transavia gebruikte brandstof.
KLM/Transavia zegt dat in Frankrijk al een verplichting tot bijmengen geldt. Vliegtuigen moeten daar sinds het begin van dit jaar in ieder geval voor een deel duurzamere brandstof gebruiken. KLM/Transavia wil samen met wat partners in 2030 voor 10 procent aan SAF bijmengen.
09-01
Burgemeester: Regeerakkoord biedt garantie voor opening Lelystad Airport
Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad is niet uit het veld geslagen nu het nieuwe kabinet Rutte IV geen duidelijke uitspraken doet over de toekomst van Lelystad Airport. Dat zegt ze in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.
De burgemeester is erg tevreden met de passage in het regeerakkoord waarin de coalitie aankondigt 'integraal naar de luchtvaart in Nederland te gaan kijken'. "Ik denk dat dat eigenlijk een garantie is voor de opening straks van Lelystad Airport", aldus Mieke Baltus.
De Lelystadse burgemeester doelt op de problemen rond Schiphol met geluidsoverlast en de uitstoot van stikstof en fijnstof. "Lelystad Airport is daar natuurlijk een belangrijke oplossing voor." Baltus rekent er op dat het kabinet later dit jaar definitief uitsluitsel geeft. Ze tilt er niet erg zwaar aan dat het regeerakkoord nog geen datum geeft waarop de Lelystadse luchthaven kan beginnen met vakantievluchten. Baltus: "We hebben al zo vaak een datum gehad, dus dat vind ik niet zo relevant. Ik zie het heel positief."
bron: www.omroepflevoland.nl
07-01
België gaat dit jaar vliegtaks introduceren
België komt dit voorjaar met een vliegtaks die geldt op zowel korte- als langeafstandsvluchten. Zo schrijft La Libre Belgique vandaag.
Aanvankelijk zou deze vliegtaks alleen gelden op vluchten met een afstand in vogelvlucht van 500 km of minder. Er is nu echter besloten dat deze extra belasting zal worden ingevoerd op alle vluchten, dus ook op vluchten van met een afstand van 500 km of meer. De hoogte van deze belasting verschilt echter wel per vlucht. Zo is deze € 10,- per ticket op vluchten van 500 km of minder en € 2,- per ticket op vluchten van 500 km of meer op voorwaarde dat de bestemming binnen de Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) ligt. Ligt de bestemming buiten de Europese Economische Ruimte, dan zou de taks 4 euro bedragen.
In prijs is het dus minder interessant om voor korte afstanden het vliegtuig te nemen waardoor de trein een aantrekkelijkere optie wordt. De extra vliegtaks voor vluchten vanuit België zal op zijn vroegst in april worden ingevoerd.
bron: https://insideflyer.nl